СІМЕЙСТВО БРОНЕНОСЦІ (DASYPODIDAE)

Броненосці, або армадилли (що по-іспанськи значить «несучу збрую», «панцир»), -єдині серед сучасних ссавців, у яких тіло покрите зверху кістковим панциром, на якому лежать рогові пластинки. Ці пластинка-утворять головний, плечовий і тазовий щити й ряд поясів. Такої ж пластинки утворять і броню на кінцівках і хвості. Нижня поверхня тіла, внутрішні частини лабетів і шкіра між кістковими пластинками покриті твердими волоссями. Іноді волосся пронизують і рогові лусочки. Більшість броненосців, подібно їжакам, можуть при небезпеці свертиваться в кулю, інші здатні вкрай швидко закопуватися, буквально на очах у переслідувача.
Лабети у всіх броненосців дуже сильні, з гострими, що риють пазурами. Густа мережа кровоносних судин у кінцівках забезпечує гарне постачання їхнім киснем.
Ні в яких інших ссавців немає такої мінливої кількості зубів (від 8 до 100), як у броненосців. Не тільки в різних видів, але й у різних особин одного виду кількість зубів може бути по-різному. Зуби без емалі й корінь із постійним ростом, однакової циліндричної форми. Язик у більшості броненосців червоподібний, довгий, клейкий і служить для захоплювання їжі. Добре розвинений нюх і слух, але погано — зір. Броненосці не розрізняють цвіту. У броненосців знижений обмін речовин; наприклад, вони споживають значно менше кисню, чим інші ссавці таких розмірів. Дихальні шляхи броненосців дуже об’ємисті й служать резервуаром повітря, так що тварини можуть затримувати подих на кілька хвилин. Температура їхнього тіла у відомій мері залежить від зовнішнього середовища. Так, у девятипоясного й кульового броненосців при температурі середовища 16—18°С температура тіла падає до 32°. Негативних температур ці тварини не переносять, що обмежує їхнє поширення до півночі. Більшість цих тварин годується майже винятково мурахами й термітами; щетинисті броненосці, крім того, поїдають хробаків, молюсків, падло й підземні частини рослин.
Після запліднення яйце броненосця проходить лише найперші стадії розвитку, потім наступає стадія спокою (латентна), що триває від декількох тижнів до багатьох місяців, після чого яйце знову починає розвиватися. У калі буває від 1 до 4 дитинчат. Двійні й четверні однояйцовие, отже, завжди однієї підлоги – або тільки самці, або тільки самки.
Броненосці поширені в Південній і Центральній Америці, тільки девятипоясний броненосець проникає на південь Північної Америки. Близько 20 видів броненосців, об’єднаних в 9 пологів, звичайно ділять на 5 груп (підродин, або триб).
Група твердопанцирних броненосців (Dasypodini) поєднує 4 види, розповсюджених від Середньої Аргентини до Техаса. Вони характеризуються сильно опуклим панциром, складеним з відносно дрібних кісткових пластинок, покритих ще більш дрібними роговими щитками. На спині від 6 до 11 поясів, хвіст довгий, вуха близько вартий друг до друга» трубчастої форми. Морда витягнута в трубу. Передні кінцівки частіше з 4 пальцями, з яких другий і третій з довгими пазурами.
Девятипоясний броненосець (Dasypus novemcinctus) відомий краще інших броненосців. Він самий звичайний і найбільше широко розповсюджений.
Довжина його тіла 40—50 див, хвіст — від 25 до 40 див і маса тіла близько 6 кг. Найчастіше на панцирі 9 поясів, звідки він й одержав свою назву, але їх може бути від 8до 11. Зубов – від 12 до 18.
Цей броненосець поселяється в лісах і чагарниках від Середньої Аргентини до півночі до Мексики й на захід до Анд. (За останні сто років він розселився з Мексики на південь США, досягши Флориди, Техаса, Луизиани й Оклахоми, чому сприяла людина.) Девятипоясного броненосця часто розводять фермери як винищувача шкідливих комах; в останні роки він зустрічається вже в штатах Арканзас й Алабама.
Броненосець риє нори в берегах струмків і рік завжди поблизу дерев і чагарників. Така нора – прямий хід, у який іноді ведуть 2-3 лази діаметром 15- 20 див, довжиною до 7 м. Гніздова камера наприкінці нори вистелена сухими листами й травою. Цю підстилку, особливо після дощів, звірок часто міняє, викидаючи стару, так що у входу скапливаются перегнилі листи. У жаркі дні броненосець залишає нору тільки ввечері; у прохолодну погоду відшукує їжу вдень. Вийшовши з нори, він принюхивается, тримаючи свою гостру мордочку в самої землі. Рухаючись зиґзаґами, він проходить біля одного кілометра в годину, зупиняючись на кожному кроці, щоб викопати хробака або комаха, яких він чує на глибині до 20 див. Якщо армадилла переслідувати, він переходить із семенящего кроку на галоп і прагне втекти в нору, звідки його не так-то легко витягти. У норі броненосець заклинюється панциром і лабетами, а за його слизький конічний хвіст важко схопити.
Спарювання в броненосця буває частіше в липні, але після запліднення відбуваються лише найперші стадії розвитку яйця, які незабаром припиняються, і наступає стадія спокою, що триває близько 14 тижнів; у жовтні — листопаді зародки знову починають розвиватися, і через 4 місяці, тобто в лютому — березні, з’являються немовлята. Ще А. Б рем писав про повір’їв бразильців, начебто в девятипоясного броненосця завжди народяться 4 дитинчати однієї підлоги. Пізніші дослідження показали, що бразильці були праві: у цього броненосця дійсно народиться однояйцовая четверня, всі члени якої тому або тільки самки, або тільки самці. Новонароджені броненосці добре розвинені, видючі, з м’яким панциром. Їх кілька тижнів вигодовує мати, і через 6 місяців вони досягають розмірів дорослих.
Звичайні вороги броненосця — вовк, койот, пума, а також собаки, людина й автомашини; дуже багато армадиллов гине вночі на дорогах під колісьми машин.
Бразильці полюють на броненосців заради білого ніжного м’яса, кістковий панцир використають як коробки або як кошика; в останньому випадку хвіст, пов’язаний з головним щитом, служить міцною ручкою. Багато таких кошиків, оброблених усередині червоним шовком, пропонують і зараз туристам як сувенір. З панцирів броненосців виготовляють також музичні інструменти.
Інші види цієї групи зустрічаються значно рідше й слабко вивчені.
Семипоясний броненосець (D. septemcinc-tus) схожий на девятипоясного, але дрібніше його (маса близько 3 кг). У нього 6-7, рідко 8 поясів. Розповсюджений на північному сході Південної Америки від Гвіани до Середньої Аргентини. Цікаво, що в нього також полиэмбриония й народиться від 4 до 8 (іноді до 12) одностатевих дитинчат.
Броненосець Капплера (D. kappleri) розповсюджений у Суринаме, Східному Еквадорі й Перу; він майже такого ж розміру, як і девятипоясний, але в нього 6-7 поясів.
Волосатий броненосець (D. pilosus)- самий дрібний вид цієї групи, має 11 поясів, всі шкірясті частини його тіла покриті густими, довгими, іржаво-коричневими або темно-сірими волоссями. Цей рідкий вид відомий з високогірних районів Перу й Еквадору.
Група кульових броненосців (Tolypeutini) включає 2 види броненосців середньої величини (довжина тіла 35—45 див, хвоста — 7—9 див), цікавих тим, що вони можуть сворачиваться в кулю. Їхній кістково-роговий панцир товст і важкий, має 2-4 пояса. Голова покритий також дуже твердим щитом. Третій палець передніх лабетів- з особливо довгим гострим пазуром. Перший і п’ятий пальці на передніх і задніх лабетах укорочені. Кульові броненосці живуть у трав’янистих рівнинах Південної Америки від Гвіани до Середньої Аргентини .
Звичайний кульовий броненосець (Те-lypeutes motacus) широко розповсюджений у Південно-Західній Бразилії, Болівії, Парагваєві й Північній Аргентині. У нього від 2 до 4 поясів.
Інший вид — трехпоясний кульовий броненосець (Т. tricinctus)— населяє Східну Бразилію.
На високих ногах зі згорбленої через шаровидно опуклий панцир спиною ці броненосці виглядають дуже забавно. На трав’янистих рівнинах Гран-Чако їх неважко побачити, оскільки вони частіше інших броненосців бігають удень. Особливо добре вони помітні в сухий час, після того як у пампасах пускають пали, щоб спалити стару траву. На чорній землі або свіжій зелені добре видні яскраво-жовті звірки, панцири яких блищать на сонце. Якщо броненосець не може втекти від переслідування, він, як їжак, з різким шипінням сворачивается у тверду кулю, що не можуть розгорнути або зламати ні гривистий вовк, ні лисиця, ні собака. Нір броненосець, видимо, не риє, а використає нори інших видів броненосців або вискачи.
Вагітність (з латентною стадією) триває 5—6 місяців, потім, частіше в листопаді, самка приносить одного дитинчати.
Всі індійські племена полюють за цим броненосцем і жарять його у власному панцирі. Він добре живе в неволі, їсть фрукти, гарбуз, салат і швидко стає ручним.
Група більших броненосців (Priodonti-ni) включає2 роди й 3 (або 5) види, що характеризуються широким і плоским спинним панциром, широкою мордою, п’ятипалими передніми й задніми ногами. Це гарні землерои, їжею яких служать головним чином терміти й мурахи.
Гігантський броненосець (Priodontes gi-ganteus)— самий великий представник сімейства: довжина тіла 90—100 див, хвоста —50 див і маса тіла близько 50 кг (до 55 кг). Він розповсюджений у східній частині Південної Америки, від Гвіани до Середньої Аргентини (Буенос-Айрес); населяє лісу, чагарники, рідше – відкриті місцевості. Населених районів він уникає, а якщо й з’являється біля житла людини, фермери прагнуть його знищити, оскільки в пошуках їжі броненосець перекопує поля. діяльність, Що Риє, його дуже велика, і часто можна бачити опушки, галявини або гаї, суцільно пориті гігантським броненосцем на більшу глибину. Уставши на задні лабети й опираючись на хвіст, своїми потужними гострими пазурами він руйнує всі термітники на шляху. Зламавши їхньої стіни, він витягає довгою клейкою мовою комах.
Нора його вирита з таким широким лазом, що туди може вповзти людина. Побачити гігантського броненосця дуже важко, тому що він залишає нору тільки вночі. М’ясо його мало використається, але із хвоста аборигени виготовляють переговірний рупор. Гігантського броненосця знищують як шкідника, що перекопує поля й пасовища, тому в багатьох районах він став рідким і підлягає охороні як унікальний гігант серед броненосців.
Великий голохвостий броненосець (Cabassous unicinctus) теж великий вид, довжина тіла якого 65—70 див; хвіст його покритий дрібними, що нерівномірно розташовуються щитками довжиною 15—17 див і масою близько 6 кг.
Розповсюджений у Південній і Центральній Америці, від Гондурасу до Середньої Аргентини. Населяє як тропічні вологі ліси, так і сухі трав’янисті рівнини. Годується термітами, проламуючи в підставі їхніх будівель отвору довжиною до 5 м, у які залягає, добуваючи мешканців.
Малий голохвостий броненосець (С. hispidus) має довжину тіла 30—40 див, хвоста —10—12 див і масу до 3 кг. Він населяє Південну Бразилію. Описано ще 2 види – С. lugubris (з Колумбії, Гвіани й Північної Бразилії) і С. loricatus (з Північної Аргентини), дуже близьких до малого голохвостому броненосцю.
Група щетинистих броненосців (Еи-phractini) містить 3 (або 5) видів, що відрізняються головним чином по розмірах. Це кращі землерои серед броненосців, панцир їх сплощений і несе 6-8 поясів. Рогові пластинки скульптурні. Коричневі, бежеві або білуваті щетинисті волосся різної густоти покривають панцир. Кінцівки – короткі, сильні, п’ятипалі.
Найбільш звичайні 2 впда: белощетинистий (Euphractus sexcinctus) і бурощетинистий (Е. villosus). Перший розповсюджений далі всіх до півночі від Середньої Аргентини до низовий Амазонки; другий населяє Північну й Центральну Аргентину. Белощетинистий, крім фарбування щетини, відрізняється трохи більшими розмірами (довжина його тіла 40-50 див, хвоста -20-25 див, маса – 3, 5-4, 5 кг) п відносно слабко розвиненим щетинистим покривом. Бурощетинистий має добре розвитий волосяний покрив, довжина його тіла 30-40 див, маса -2, 5-3 кг.
Ці броненосці, яких в Аргентині називають пелюдос (волосаті), відомі краще інших, тому що вони риють численні тимчасові нори в савані й часто виходять із нір удень, навіть при яскравому сонці. Якщо земля м’яка й поблизу немає нори, то при небезпеці пелюдос швидко закопується на очах у переслідувача. Хід звичайної нори не перевищує 2 м і кінчається камерою. Крім того, зустрічається багато дрібних нір або, точніше, глибоких копок, виритих звірком у пошуках їжі. Через свої нори пелюдос для місцевих гаучо (наїзників)- «колючка в оці», тому що коня часто попадають у його нори й ламають собі ноги. Крім того, риттям нір броненосці псують посіви. У деяких районах установлені навіть премії за знищення пелюдос, н мисливці за кілька днів добувають сотні цих тварин. Полюють на них при місяці із собаками й убивають ціпком або заливають нори водою.
Щетинисті броненосці годуються комахами, хробаками й іншим безхребетними, а також падлом. У трупа тварини можна зустріти одночасно трохи звірків, що звичайно живуть поодинці. Розмножуються вони два рази в рік. Вагітність триває 62-74 дня. Приносять звичайно по двох дитинчати, яких самка вигодовує в норі протягом місяця.
Карликовий щетинистий броненосець (Е. pichiy) проникає далі всіх на південь (Аргентина, Парагвай, Уругвай). Довжина його тіла близько 30 див і маса -1-2 кг. Цікаво, що в Патагонії в холодну пору року він упадає в спячку.
Група плащеносних броненосців (Chlamyphorini) включає 2 види, що ставляться до двох родів найбільш дрібних і спеціалізованих підземних броненосців, що риють. Кісткові пластинки їхнього панцира тонкі, а рогові, навпроти, товсті. Грудного щита немає. Спинний панцир, що складається з 23-25 пасків, покриває тільки верхню частину тіла від голови уздовж усього хребта. Боки й низ тіла покриті густою шовковистою вовною. Вертикальний щит на задній частині тіла робить плащеносцев як би підрубленими. Через характерний волосяний рант між спинним і заднім щитом вони одержали ще одну стару іспанську назву «мереживний Хуан». Вушних раковин ні, ока дуже маленькі. Населяють піщані відкриті простори або заросли чагарників і кактусів. Риють довгі підземні ходи, подібно кротам, дуже рідко показуючись на поверхні, де вони повільні й безпомічні. Годуються мурахами й личинками інших комах. Дуже мало вивчені й відомі лише по невеликому числу екземплярів із Західної Аргентини й прилежащих районів Болівії й Чилі.
Малий плащеносец (Chlamyphorus trim-catus) має довжину тіла всього 12—15 див, хвоста — 2, 5—3 див і масу близько 90 р. Ясно-сіра вовна на боках його тіла заходить під спинний панцир.
Великий плащеносец (Burmeisteria retu-sa) небагато крупніше (довжина тіла 17—18 див), спинний панцир його ширше, і під нього не заходить буруватий волосяний покрив з боків тіла. Головний щит відділений від спинного.