СІМЕЙСТВО КОЖАНОВИЕ (VESPERTILIONIDAE)

Численні види, об’єднані в це сімейство, не мають яких-небудь помітних відмінностей (універсально організовані). Від спеціалізованих видів інших сімейств їх доводиться відрізняти головним чином негативними показниками. Тонкий хвіст цілком укладений у межбедренную перетинку. Плечовий суглоб ПОДВІЙНОЇ. Зуби комахоїдного типу. Усього зубів від 38 до 28. У всіх кожанових високо розвинений механізм ультразвуковий эхолокации.
Ареал сімейства збігається з ареалом усього загону. У Євразії до півночі від Карпат, Криму, Кавказу, Південного Казахстану, Монголії й Південного Примор’я майже до Полярного кола, як й у північній половині Північної Америки, зустрічаються представники тільки цього сімейства.
Близько 200 видів кожанових групують у велику кількість пологів (від 25 до 36) і від 3 до 6 підродин. У нашій вітчизняній системі прийняті 25 великих пологів й 3 підродини: остроухов (Кеrivoulinae), кожанів (Vespertilioninae) і складкогубов (Tomopeatinae). У фауні СРСР представлені 33 виду (8 пологів) однієї підродини – кожанів.
Біологічна характеристика рукокрилих, наведена на початку цього розділу, містить результати вивчення видів головним чином сімейства кожанових.
У підродину остроухов виділяють 3 роди (11 видів) дрібних звірків (з довжиною передпліччя 33—39 мм), у яких тонкошкіре вухо воронкоподібної форми, із загостреною вершиною й сильно вкорочена грудина (з нею зчленовується тільки 3 або 5 ребер). Живуть остроухи в тропічних лісах східної півкулі – від Західної Африки до Соломонових островів. Поселяються вони в різноманітних притулках, наприклад у купках сухих листів, пташиних гніздах, маленьких дуплах й ін., але в печерах і будівлях людини ніколи не зустрічаються. Їхні крила широкі. Літають погано, нагадуючи політ денних метеликів. Живуть поодинці або маленькою родиною: пари дорослих з одним дитинчам.
У підродину кожанів поєднується основна маса видів сімейства, згрупованих в 20 із зайвим пологів.
Ночници (Myotis) — один із самих рясних видами рід. Розміри їх дрібне й середні (передпліччя – від 30 до 65 мм). Зубов – 38 або 36. Ареал ночниц майже збігається з ареалом усього загону. Усього описано більше 80 видів ночниц, з них близько 60 живе в Євразії, 11 видів – у фауні СРСР. По зубній системі вони самі примітивні з дійсних кожанових. Поселяються ці ночници в різноманітних притулках одинаками й колоніями до 3-4 тисяч особин
,
часто в співтоваристві про іншими видами. У країнах з помірним кліматом на зиму вони впадають у спячку. Самки народять один раз у рік звичайно по одному дитинчаті, що розвивається в правому розі матки. Майже всі харчуються комахами. Виключення становлять лише 3 наступні види:
Ночници-риболови: центрально-американська (М. vivesi), південноафриканська (М. seabrae) і південноазіатська (М. pilosa), що відрізняються від інших ночниц більшими, вільними від перетинок ступнями (довжина ступні в них перевершує довжину гомілки); довгі пальці ніг постачені трохи сплощеними, вигнутими й дуже гострими пазурами. Харчуються ці ночници дрібними рибками й водними безхребетними.
Бура ночница (М. lucifugus) дуже схожа на євразійську водяну ночницу (М. daubentoni). Цілком можливо, що це один вид. Бура ночница населяє південь Аляски, південь Канади й майже всю територію США. Місцями це найбільш масовий вид, і тому вона стала важливим об’єктом при вивченні эхолокации, терморегуляції, хоминга й ін.
Стосовний до роду Lasionycteris сріблистий вечерник, noctivagans)— звірок середньої величини (передпліччя— близько 45 мм). Хутро його чорно-коричневий зі сріблистими вершинами. Живе на півдні Канади й у США в лісах, садах і будівлях. Частина вечерников зимують у місцях літнього перебування, а інші роблять далекі сезонні переселення.
Довгокрилий (Miniopterus schreibersi) і кілька близьких видів поширені в тропіках і субтропіках усього східної півкулі; звичайний довгокрилий живе й на півдні нашої країни. Це кращі літуни з кожанових. Їхньої колонії в деяких печерах складаються з декількох десятків тисяч особин.
Ушан (Plecotus auritus) відрізняється від інших представників кожанових величезними розмірами вушних раковин. Зустрічається у всій середній і північній Євразії, а дуже близький вид (або тільки підвид) – P. rafinesguei – у Північній Америці.
Руда вечерница (Nyctalus noctula) — один зі звичайних мешканців листяних
лісів і парків Європи, Кавказу й Середньої Азії. Стала важливим об’єктом при вивченні сезонних міграцій, терморегуляції, харчування, эхолокации й інших особливостей біології.
Двоколірний кожан (Vespertilio murinus) першим із всіх рукокрилих описаний Линнеем. Це невеликий звірок (передпліччя – 41-48 мм), покритий густим чорнуватим або червонуватим хутром з білими вершинками. Розповсюджений від Західної Європи до устя Уссурі.
.
Бурий кожан (Vespertilio fuscus), багаторазово згаданий у загальному нарисі, дуже схожий на європейського пізнього кожана (V. serotinus). Населяє майже всю Північну Америку від Південної Канади. Місцями звичайний. Важливий об’єкт для вивчення эхолокации.
Червоний кожан (Lasiurus borealis) — невеликий звірок (передпліччя — 37 — 43 мм), з волохатої межбедренной перетинкою. Хутро в дорослих самців дуже гарний, червонуватий, з довгими білими кінцями волось. Живе від півдня Канади до Бразилії. Навіть на півночі влітку день проводить на стовбурах і гілках дерев і чагарників. Робить далекі сезонні міграції.
Трубконоси (рід Murina, 6 видів) — дрібні звірки (передпліччя — 28—43 мм). Межбедренная перетинка зверху густо покрита волоссями. Ніздрі відкриваються на кінцях трубочок. Широко поширені в Азії й на островах Малайського архіпелагу. Два види є у фауні СРСР. Зимують у печерах
.