СІМЕЙСТВО ЩЕЛЕНОСИЕ (NYCTERIDAE)

Морда із глибокою поздовжньою щілиною. Малої гомілкової кістки немає. Другий палець крила без фаланг. Близько 10 видів живе в Африці, на Малакці, Тиморі і Яві.
Африканські щеленоси (кілька видів роду Nycterus) поширені від низов’їв Нила й Марокко до Південної Африки; один вид — на Мадагаскарі. Рясні в тропічних лісах. День звірки проводять у печерах, шахтах, під карнизами скель, у норах дикобразів, у дуплах, будівлях, серед гілок навіть низькорослих кущів. Літають повільно, часто сідають.
Можуть ловити плазуючих на землі комах і скорпіонів. Самка народить одного дитинчати, якого довго носить із собою (він тримається за сосцевидние придатки в паховій області). Дитинча харчується молоком поки ростуть до розмірів матері. Підрослого дитинчати мати годує й комахами. Частина самок незабаром після народження дитинчати стають знову вагітними.