СІМЕЙСТВО ЗЕМЛЕРОЙКОВИЕ (SORICIDAE)

Землеройковие — дрібні й дуже дрібні звірки, зовні схожі на мишей, але з маленькими очами, витягнутим у вигляді рухливого хоботка носом і покриті бархатистим хутром. Довжина тіла від 3, 5 до 18 див, маса від 1, 2-1, 5 до 100-150 р. Кінцівки п’ятипалі, пристосовані для бігу. Хвіст звичайно довгий, густо покритий волоссями, а якщо волосся рідкі, то серед них виступають кільцеподібноі розташовані рогові лусочки. Вушні раковини в більшості земле-ройкових у вигляді покритих короткими волосками шкірних шматків. Череп вузький, довгий, загострений у носовому відділі. Скулових дуг немає (явище рідке у всьому класі звірів). Багато кісток черепи рано зростаються. Розміри черепа в систематику землеройкових мають більше значення, чим зовнішні розміри. Зубов – від 32 до 26. Внутрішні передні різці сильно збільшені, особливо нижні; верхні внутрішні різці двухвершинние й серповидно вигнуті; у багатьох вони мають 2 корені (і 2 вершини), що явно вказує на походження цих зубів у результаті
Насінники землеройкових розташовуються в порожнині тіла. Копулятивний орган у дорослих самців дуже великий – до 2/3 довжини тулуба.
Землеройковие поширені в Євразії, включаючи Малайський архіпелаг, в Африці, Північній Америці й на крайньому північно-заході Південної Америки. Населяють вони різні зони й ландшафти від рівнинних і гірських тундр і тайги до тропічних лісів і пустель різного типу. У гори піднімаються до нижньої крайки льодовиків. Більшість видів ведуть наземне життя, деякі – напівводну. Укриваються у своїх норах або виритих іншими тваринами (кротами або мишевидними гризунами), у порожнечах пнів і повалених деревних стовбурів, під купами труску, рідше – у будівлях людини. Харчуються майже винятково комахами в різних фазах розвитку й іншими дрібними безхребетними, рідко – насіннями рослин (зокрема, хвойних). Свій корм вони розшукують у шарі листової підстилки й під усякими вкриттями. Характерна для землерийок дуже висока інтенсивність обміну. Свій висококалорійний (тваринний) корм вони поїдають у величезній кількості, і чим менше розміри звірка, тим щодо більше корму він споживає. Загальна маса їжі, що з’їдає за добу, перевершує масу самого звірка в 2-4 рази. Їжа переварюється швидко, а потреба в ній дуже висока. Тому землерийки годуються багато разів у добу, а проміжки між їжею проводять у сні. Астрономічна доба в землерийок бувають розділені на трохи «своїх» біологічної доби, причому чим менше звірок, тим більше буває періодів сну й годівлі протягом доби. Довго жити без їжі землерийка не може. Звірки дрібних видів, залишені без корму, гинуть за 7-9 годин. Потреба в питній воді в різних видів різна.
Розмножуються землерийки 1—2, видимо, у рідких випадках до 3 разів у році. В одному приплоді буває звичайно від 4 до 8 дитинчат. Дитинчата народяться голими, сліпими, з нерозвиненим хоботком (кирпаті). Розвиваються вони швидко й через 3-4 тижні стають самостійними. У цей час вони ще небагато відрізняються від батьків по вазі, але розміри, особливо розміри черепа, стають такими ж, як у дорослих. Восени в молодих звірків спостерігається зменшення розмірів тіла; до зими стає більше плоским череп за рахунок уплощения мозкової коробки. Це дивне явище вперше було відкрито польським зоологом А. Денелеми стало називатися в спеціальній літературі явищем Денеля. У зимову спячку землерийки не впадають. Линяння в середній смузі Євразії з вересня по листопад (осіння) і у квітні – початку травня (весняна). Із квітня по червень відбувається збільшення обсягу мозкової капсули черепа, збільшення ваги й обсягу головного мозку. У середній Європі звичайні бурозубки живуть до 14-16, якнайбільше до 18 місяців.
Землерийки — дуже корисні звірки. Вони знищують величезну кількість комах в усі сезони року й у місцях, недоступних для багатьох комахоїдних птахів: під снігом, під труском, каменями, у товщі листової підстилки, у глибині нір і т.д. Чисельність землерийок місцями буває дуже високої.
Винищуючи безліч шкідливих комах, землеройковие приносять більшу користь, і в цьому їх головне практичне значення.
У сімейство землеройкових поєднують 3 підродини й близько 20 добре, що розрізняються пологів (у фауні СРСР представлено 5 пологів двох підродин). Повна кількість видів землеройкових дотепер остаточно не встановлено. Мінливість у землеройкових значна й своєрідна. Адже ні в якій іншій групі звірів явища, подібного відкритому А. Денелем, не встановлено. Виявилася й інша, рідка серед наземних звірів форма мінливості – мінливість числа зубів. Вище було викладено, що кількість зубів – один з найважливіших ознак для об’єднання видів землеройкових у пологи. Але це стосується лише більшості особин будь-якого виду, серед яких, однак, попадаються звірки із числом зубів, характерним для видів іншого роду. Л. В. Вікторовим (1968) і в цій формі мінливості відкрита дивна закономірність. Виявилося, що число звірків із числом, що ухиляється від норми, зубів залежить від погодних умов.
До підродини бурозубкових (Soricinae) відносять пологи бурозубок і кутор, представлених у фауні СРСР, 2 роди із тропіків Східної Азії (Soriculus й Blarinella) і 4 роди з фауни Америки.
Короткохвоста бурозубка (Blarina вгеvicauda) — це велика американська землерийка, за формою кремезного тіла й короткому хвосту більше схожа на середньої величини крота, чим на інших землерийок. Однак по черепі й зубній системі вона – дійсна землерийка, близька до бурозубкам. Череп не має скулових дуг. Зубов-32, з пигментированними (коричневими), як й у європейських бурозубок, вершинами. Вуха невеликі, тільки-но помітні. Маленькі очі, видимо, реагують тільки на світло, але розрізняти предмети не дозволяють. Фарбування густого бархатистого хутра варіює від сріблисто-сіркою (більше світлої на нижній стороні тіла) до майже чорної. Довжина тіла 10-13 див, хвоста – 2 – 3 див, черепа-20-24, 7 лш, маса до 28 р. У самців більші, чим у самок, бічні пахучі залози. Населяє вона схід США й південний схід Канади; живе в різних лісових ландшафтах, у заростях чагарників, на мохових болотах й в інших місцях з густим травостоєм або рясною листовою підстилкою. Подібно кротам, короткохвоста бурозубка
Активної буває цілий рік і в усі годинники доби, хоча вночі вона активніше, ніж удень. Видимої товариськості не проявляє. Голос її – швидкий щебет високої тональності. Гніздо влаштовує із сухих листів і трави під пнем або валежиной. Розмножується в різні місяці від весни до пізньої осені. Іноді годують молоком самки бувають уже вагітними. В одному приплоді від 3 до 9 (звичайно 5-7) дитинчати. Народжуються вони гол і сліпими, але незабаром покриваються темно-сірим хутром.
У період вигодовування біля самки з дитинчатами тримається й самець. Тижня через 4 молоді досягають розмірів ледве більше половини матюкай і стають самостійними. Самки, що народилися рано навесні, уже восени того ж року включаються в розмноження, а звірки пізніх виводків досягають зрілості до весни наступного року. Далеко не всі звірки виживають дві зими. Місцями короткохвостих бурозубок дуже багато й вони у великій кількості попадаються в пастки.
Бляринелла (Blarinella quadricaudata) — південноазіатська «напарниця» американської короткохвостої бурозубки, хоча розміри її менше (близько 7 див), а хвіст відносно длиннее (близько 3, 5 див). Хутро сірі-сіру-сіре-сіра-коричнювато-сірий. Вуха й очі майже непомітні. Поширена в гірських лісах Сичуані, Ганьсу, Юньнани й Північної Бірми. Дійсний звірок, що риє, з дуже розвиненими на передніх лабетах копальними пазурами. Він прокладає ходи у верхньому, гумусовому шарі й під листовим опадом, де удосталь водяться дощові хробаки й комахи.
Бурозубки (рід Sorex) — центральний рід підродини. Бархатисте хутро цих тварин зверху буває темно-бура або коричнюватим; нижня сторона звичайно світліше. У багатьох боки пофарбовані світліше, ніж верх, і темніше, ніж нижня сторона тіла. Вуха у вигляді двох шматочків ледь виступають над рівнем хутра. Хвіст відносно довгий, нерідко майже дорівнює довжині тіла, звичайно густо покритий одноманітними короткими волоссями.
Зубов усього 32. Верхніх проміжних зубів – 5 (з однієї сторони). Їхні розміри мають значення в систематику видів. Вершини всіх або майже всіх зубів пигментировани – пофарбовані в коричневий або червонуватий цвіт.
Бурозубки поширені в Європі, Азії й Америці (Північної, Центральної й на північно-заході Південної). Більша частина бурозубок поселяється в лісових ландшафтах, хоча йдуть до півночі до арктичних тундр, у гори піднімаються до нижнього краю льодовиків, на південь заходять у степу й навіть напівпустелі, зустрічаються в горах пустельної зони, а в Північній Америці один вид живе й у рівнинних пустелях.
Бурозубка-пигмей (Microsorex hoyi) — сама маленька з американських землерийок: довжина її тіла близько 5—6 див, хвоста— 2, 5—3, 5 див, черепа — 13—15, 8 мм, маса дорослого звірка близько 2—3 р. Хутро зверху сірий або коричневий-коричневий-сірувато-коричневий, знизу світліше. Зубов – 32, як у дійсних бурозубок, але третій верхній проміжний зуб завжди крупніше четвертого й часто крупніше другого. Поширено вона по всій Середній і Південній Канаді, на північному сході США й на Алясці. В області Онтаріо її добувають відносно частіше, ніж в інших частинах ареалу. Ця бурозубка живе в лісах, на вирубках, у заростях папоротей і на сфагнових болотах. Харчується комахами, яких може подужати, іншими безхребетними й трупами великих тварин. За спостереженнями в неволі, під час годівлі вона сідає, як білка, і їсть їжу, притримуючи передніми лабетами. Активної буває цілий рік і в усі годинники доби. Розмножується навесні й улітку, імовірно, більше, ніж один раз у рік. В одному приплоді буває 5-6
Малюсінька бурозубка (Sorex minutissi-mus) — одна із самих маленьких (але не сама маленька) із сучасних звірів на Землі. Довжина її тіла близько 4-5 див, черепа – 12-14 мм, маса менш 3 (1, 6 – 2, 9) р. Поширена від Західної Карелії й озера Селигер (у Калінінській області) до сходу до Марково (на Ана-дири), до східних берегів Камчатки, острова Кунашир й Японії (острів Хонсю). До півночі по Єнісею зустрічається майже до Полярного кола, по Колимі – до Ниж-не-Колимска, а до югу-до озера Кугаль-джин (у Цілинному краї), Алтаю, Туви, Північної Монголії й Південного Примор’я. Один раз малюсіньку бурозубку добули навіть у пустельній у пісках Більші Борсуки, біля Челкара. Місця перебування її різноманітні, але переважно листяні ліси, залісені луги й заплави рік тайгової, лісотундрової й лесолуговой зон.
У межах величезного ареалу малюсіньких бурозубок добувається небагато. Зв’язано це, імовірно, не з її нечисленністю, а із труднощами лову. У звичайні пастки, що розставляють на інших землерийок і гризунів, вона попадає рідко, тому спостереження за її способом життя залишаються уривчастими. Але навіть разові, неповні спостереження й досвіди показують, що характерні для землерийок особливості способу життя в малюсінької бурозубки виражені в найбільш яскравій формі.
По режиму харчування й добової активності К. Н. Благосклонов зі студентами Московського університету провели досвіди й спостереження тільки з однією дорослою самкою й одержали дуже цікаві результати. Виявилося, що добовий режим малюсінької бурозубки полягає в чергуванні коротких періодів активності, у які вона годується, і настільки ж коротких періодів сну. Ця самка спала 78 разів у добу, що склало в цілому 11 годин 44 хвилини. Харчувалася за ту ж добу вона 121 разів і з’їла більше 10 м корму (мурашиних лялечок), що в 4, 2 разів перевищувало її власну масу. Виходить, ця бурозубка розділила астрономічну добу на 78 «своїх» біологічної доби. При такому положенні зрозуміло, що вона буває активної в будь-які годинники доби. Д цьому неї примушує й іншу обставину – нездатність довше 7-8 годин залишатися голодної.
Мала бурозубка (S. minutus) ледве більше малюсінької: довжина її тіла 4, 5 — 6 див, хвоста — 3 —5 див, черепа — 14, 4 — 17, 3 мм, маса від 3 до 5 р. Ареал її розкинувся від Атлантичного до Тихого океану. На Кольськім півострові і Ямалі вона добута під 70° с. ш. і до півдня далі, ніж малюсінька бурозубка: вона є у всій Україні, включаючи Крим, на Кавказі й у Закавказзя, у горах Середньої Азії, зазначена для Цайдама, Кашміру й Палестини. На рівнинних територіях зустрічається в лісах, переважно листяних і змішаних, на лугах і болотах. За день з’їдає комах, маса яких більш ніж в 2 рази перевершує самого звірка. Без корму може прожити не більше 9 годин. У році буває 1 або 2 виводки по 4-12 дитинчат у кожному (звичайно 6-8). Маса немовляти залишається поки нез’ясованої. Самка, маса якої в середньому близько 4 м, народить до 8 дитинчат, тобто на кожен грам маси мамаши доводиться по двох дитинчати. На світло вони з’являються голими, сліпими, безпомічними. Навіть жужелиця може виявитися неб
Середня бурозубка (S. caecutiens) небагато крупніше малої; довжина її тіла 5-7 див, хвоста -3-5 див, маса-4-7, 5 р. Поширена в Євразії від Швеції й Фінляндії до Чукотки, Камчатки й Сахаліну; на північ іде до берегів Льодовитого океану, а на південь – до Іспанії, Середньої України, Горьковской області, верховий ріки Уралу, Алтаю, Північної Монголії, Корейського півострова і Японських островів. Місця перебування різноманітні: лісу різного типу, чагарникові зарості, луги, болота, заплави рік. Харчується головним чином комахами, майже не їсть дощових хробаків і рослинні корми. У Томській і Новосибірській областях вагітні й самки, що годують, попадалися із травня до жовтня. Число ембріонів від 2 до 11 (звичайно 7 -8). Місцями середня бурозубка чисельно переважає над будь-якими іншими видами землерийок, наприклад у лісах Приморського краю.
Звичайна бурозубка (S. araneus) зовсім небагато крупніше середньої: довжина тіла 6-9 див, хвоста – 3, 5-5 див, маса від 6-8 до 14-15 р.
Поширена в Євразії від берегів Атлантичного до Тихого океану, до півночі до усть північних рік Сибіру, до півдня до Палестини, Малої й Південно-Східної Азії. Під іншими назвами ця бурозубка, видимо, широко поширена по всій півночі Північної Америки. У межах настільки величезного ареалу живе в різних ландшафтах, але особливо високої чисельності досягає в лесолуговой зоні й у заплавах рік, що перетинають зони тайги й степів. У сухих степах живе тільки по річкових долинах; у напівпустелях і пустелях зовсім не зустрічається. Дуже важливий компонент біоценозів у лісових ландшафтах, особливо в західній половині Євразії, де вона чисельно переважає над іншими видами бурозубок, а іноді над іншими видами звірків взагалі (типовий фоновий вид). Вивчено вона трохи краще інших видів. Загальна характеристика життя бурозубок складена головним чином за результатами вивчення цього виду. У звичайних бурозубок уперше відкрите явище Денеля. Л. В. Вікторов установив, що воно проявляється неоднаково в різних географічних умовах: чим суворіше зими, чим нижче зимові температури, тим сильніше уплощается мозкова коробка черепа. Самі плоскочерепние форми взимку зустрічаються в Якутії.
Пазуриста бурозубка (S. unguiculatus) трохи крупніше звичайної, вона з темноокрашенним низом, відносно більшими долонями й більшими пазурами передніх лабетів, довжина яких 4 і навіть 4, 8 мм.
Пазуриста бурозубка населяє Камчатку, Сахалін, південні Курильські острова, включаючи Малі Курили, і багато островів Японії. На Південному Сахаліні й острові Кунашир живе в долинах лісових рік і по чисельності в 1962 р. переважала там над всіма іншими видами бурозубок.
Водяна бурозубка (S. palustris) і близькі до неї форми, видимоі її підвиди S. p. alascanus й S. p. bendirii, мають великі розміри серед дійсних бурозубок. Довжина тіла 8-11 див, хвоста – 6-8 див, черепа-19-23, 8 мм, маса – 8-16 р. На задніх лабетах уздовж зовнішнього краю – бахрома із твердих волось, як у кутори. Хутро зверху блискучий, чорнувато-сірий або темно-коричневий, низ – чорнувато-сірий або сіро-коричневий. Долоні передніх лабетів розширені. Типова форма живе на півночі й північному сході Америки, а дві інші форми – у західних штатах, Західній Канаді, на Алясці й прилягаючих до неї островах. Водяні бурозубки в Північній Америці заміняють (як екологічний тип) відсутніх там кутор. Живуть вони по берегах озер, ставків, бобрових поселень, кам’янистих рік і струмочків. Особливо рясні в деяких гірських районах. Бахрома твердих волось на задніх лабетах, як й у кутор, – пристосування для плавання. Вони добре плавають і поринають. Пірнувши до дна в дрібній водоймі, звірок упираєтьс
Водяна кутора (Neomys fodiens), що ставиться до роду кутор, по розмірах подібна з гігантської й водяний бурозубками. Її густе бархатисте хутро зверху й на боках чорний, а на нижній стороні тіла білий або сіруватий.

Зрідка зустрічається з темноокрашенним черевом. Поширена від Норвегії, Великобританії, Франції на схід до устя Амуру й Сахаліну, на півночі в Скандинавії йде до берегів Льодовитого океану, у Східній Європі — до Полярного кола, у Західному Сибірі — до 60—62° с. ш., у Східному Сибірі —до Баргузинского узбережжя Байкалу, до півдня — до Закавказзя (імовірно, є в Ірані й Туреччині), до Північної Монголії й Північного Китаю. Поселяється звичайно по берегах водойм. Охоче й з більшою майстерністю плаває й поринає. Харчується земляними хробаками, комахами, водними безхребетними й, видимо, дрібними хребетними – дитинчатами дрібних гризунів, жабенятами, пуголовками, дрібною рибою. Маса корму, що з’їдає за добу, трохи перевершує масу самого звірка. Голодувати може довше бурозубки (гине від голоду лише на третю добу). Вагітні самки зустрічаються навесні й у середині літа. Ембріонів у них по 4-10.
Чорнуватий скритоух (Cryptotis nigrescens) з Коста-Рики й Ель-Сальвадору, а також близькі до нього С. orophi-1а й С. meris з Панами живуть у вологих гірських лісах на висоті 1200—1600 м.
Венесуельський скритоух (С. meri-densis) піднімається в гори до 3000 м, де живе в низькорослих гірських лісах — паромос. Скритоух Томаса (С. thomasi) в Андах Північного й Центрального Еквадору виявлений на висоті 4000 ле.
Малий скритоух (С. parva) вивчений краще інших видів. Це дрібний звірок: довжина його тіла 5-7 див, хвоста – 1-2 смг черепа – 14, 5-18 мм, маса – 4, 5- 5, 7 р. Зовні схожий на сильно зменшену короткохвосту бурозубку, але із ще більш коротким і тонким хвостом.
Хутро зверху коричнюватий або сіруватий; у молодих — темний, , грифельно-серий. Зубов, як в інших скритоухов, 30; вершини їх пигментировани. Ареал малого скритоуха займає північний схід Мексики й східну половину США. Там він живе не в лісах (сухих і вологих), але також у заростях чагарників, на сухих трав’янистих ділянках і полях, а у Флориді – і на купинястих болотах. У пошуках корму він пересувається по ходах інших звірків або сам прокладає ходи серед засохлої трави, під листовим опадом або в приповерхньому шарі пухкої землі. Кулясте гніздо менше бейсбольного м’яча; побудовано воно із сухих стебел і листів, розташовується під пнем, валежиной, каменем або просто в поглибленні землі. На відміну від більшості землерийок малий скритоух проявляє в деякій мері товариськість і навіть колониальность. В одному гнізді буває по нескольку дорослих звірків. Спостерігається їхнє попарне об’єднання для прокладки нового ходу. При цьому відзначений поділ праці: один риє землю, а іншої виштовхує наритую землю назовні й укладає її в сторонку.
Малий скритоух харчується комахами, молюсками, земляними хробаками й іншими безхребетними, дрібними ящірками й м’ясом мертвих тварин. Схоже, що він може паралізувати дощового хробака одним укусом, а коли жертва перестає рухатися, починає неї поїдати. У ходах малого скритоуха знаходили запаси вбитих комах. Іноді він поселяється в бджолиних вуликах, де поїдає бджоли і їхніх личинок. Активний звірок дуже рухливий. Він стрімко
переміщається з місця на місце, «тремтячи» своїм рильцем, а коли насититься, упадає в дуже міцний сон. При змісті в неволі звірки не мають відчутного заходу, але на волі їхній їдкий захід іноді відчувається. Бранці видають звуки, схожі на швидке щебетання птаха. Спарювання відбувається в різну пору року на півдні й від березня до листопада на півночі. В одному приплоді буває 3-4 дитинчата. Маса немовляти небагато більше 0, 5 р. Через 3 дні довжина тіла дитинчати вже досягає 2, 5 див. Через 21-24 дня закінчується їхня молочна годівля, і вони готові бути самостійними.
Самка одна виховує своїх дитинчат і підростаючих годує не тільки молоком, але й убитими для них комахами. Самки в 3-4 місяці вже починають розмножуватися. Самка, породжена в неволі, прожила 2 роки, але до кінця життя вже перестала розмножуватися.
Бурозубий карлик (Podinik kura) зовсім недавно виявлений у лісах Центрального Цейлону. Це самий маленький звірок острова: довжина тіла його тільки 4 див, хвіст небагато коротше, стовщений у підставі й з рідкими довгими, як у белозубок, волосками. Ніздрі укладені у витягнуті вперед трубочки.
Пустельна бурозубка (Notiosorex crow-fordi) величиною з малу або дрібну середню бурозубку: довжина тіла 5— 6 див, хвоста—2, 5—3 див, черепа—17, 3 мм, маса близько 3, 5 р. Зубов — 28. Волосяний покрив зверху світлий, сріблисто-сірий, з коричнюватим відтінком і блідою вузькою каштановою смужкою уздовж середини спини. Вуха чітко виступають над поверхнею хутра. Цим вона відрізняється від інших бурозубок і називається іноді ушастой. Живе в пустельних районах південно-заходу США й у Мексиці, однак у місцях, де є відносно густа рослинність; у горах вона зустрічається до висоти 1800- 1900 м. Добувають її серед каменів, у щільних куртинах шавлії, у гніздах дрібних лісових гризунів і бджолиних вуликів. Відомо, що вона їсть комах і багатоніжок. Пустельна бурозубка відносно рідкий вид. По числу зубів, величині вушної раковини, сірому фарбуванню хутра й місцям перебування більше схожа на дійсних белозубок, чим на інших бурозубок.

У підродину белозубкових (Crocidurinae) поєднують 12 пологів з більшим, але точно не встановленим числом видів. Від бурозубкових вони відрізняються насамперед непигментированними (білими) вершинами всіх зубів. Число зубів – від 32 до 26. Поширені в Європі, Азії й майже всій Африці, де вони особливо рясні й різноманітні. У середній і північній тайзі, у лесотундрах і тундрах вони зовсім не зустрічаються. Більша частина белозубкових веде наземне життя, хоча є види, спеціалізовані (подібно куторам) до напівводного життя. Деякі белозубки поселяються в будівлях людини, навіть у більших містах; вони стали значною мірою синантропними видами.
Мишача белозубка (Myosorex varius) і близькі до неї форми характеризуються найбільш примітивною зубною системою з 32 зубів. Розміри дрібні: довжина тіла 6-10 див, хвоста – 3-6 див. Хутро сірий, коричневий або майже чорний. Живуть у Південній й Екваторіальній Африці у вологих лісах і чагарниках по берегах рік й озер. Нір не риють. Гнізда із сухої трави влаштовують серед каменів або в буреломі. В одному приплоді буває 2-4 дитинчата.
Карликова белозубка (Suncus etruscus) — самий маленький звір на нашій планеті. Довжина її стрункого (не вкороченого) тельця разом з великою головою, що кінчається довгим рухливим хоботком, становить лише 3, 5-4, 5 див. Довжина черепа 10-13 мм, маса дорослого звірка від 1, 2 до 1, 7 м, а в середньому – близько 1, 5 р. Цей унікальний по розмірах звірок представлений у фауні СРСР. Його добували в різних місцях Закавказзя (на околицях Нухи й Тбілісі, у Муганской степу, у Ленкорани), у Середній Азії: у Туркменії, в Узбекистані (м. Темрез), Казахстані (Північний Устюрт, північні береги Аральського моря). За межами СРСР цей вид зустрічається на півдні Західної Європи, в Африці (Алжир, Північна Нігерія), в Азії (Аравія, Іран, Ірак, Індія, Цейлон, Південний Китай і країни Індокитаю). Спосіб життя карликової белозубки не вивчений.
Гігантська белозубка (Suncus murinus) велика: довжина її тіла 12 — 15 див, хвоста — 6, 5—8 див, черепа — 30, 5—34 мм, маса тіла більше 70—75 м, що в 50 разів (!) перевершує середню масу попереднього виду. Негусте й коротке хутро зверху темно-сірий, на нижній стороні білястий. Ареал гігантської белозубки охоплює субтропічний і тропічний пояси Старого Світла від Західної Африки до Південно-Східної Азії включно. Місцями ці белозубки нерідкі, але спосіб життя їх дотепер не вивчений.
Белозубка-голиаф (Praesorex goliath) — сама велика з відомих землерийок: довжина її тіла до 18 див, хвоста-и див. Хутро високий густої; на коричнюватому із червоними тонами тлі виступають білі кінчики остьових волось. Голова темно-коричнева. Низ тулуба лише небагато світліше. Хвіст чорний, з білим кінцем. В основній третині його є окремі довгі волоски. Зустрічається цей звірок у лісах Камеруну (на заході Африки). Бігає по поверхні землі, ховається під упалими стовбурами й серед каменів. Годується комахами, хробаками й молюсками, здатний здолати відносно великий видобуток – жабу або гризуна.
Пазуриста белозубка (Feroculus feroculus) в 1850 р. описана по екземплярі з гірського району в центрі Цейлону. Це великий звірок: маса його до 35 м, хутро шифер-але-чорний, а великі пазурі й кінець хвоста білі. Зубов -30. На хвості немає довгих рідких волосків. Живуть пазуристі белозубки у вологих ярах і лощинах, що поростили деревами й чагарниками. Удалині від води не зустрічаються. У верхніх шарах ґрунту й лісовій підстилці вони прокладають ходи. Харчуються не тільки тваринами, але й рослинними кормами. За 120 років добуто менш десятка звірків цього виду.
Белозубки (рід Crocidura) — центральний рід підродини. Від многозубих белозубок вони відрізняються кількістю зубів, яких 28 (верхніх проміжних з кожної сторони по 3). Серед густих коротких волось на хвості виступають, як у більшості попередніх, рідкі довгі волосся (відмітний від бурозубок ознака). Вушні раковини відносно великі, що явно виступають над рівнем невисокого, звичайно сірого хутра. Ареал дійсних белозубок відповідає ареалу всього підродини. Види тільки цього роду йдуть до півночі до лесолуговой зони в Європі й до змішаних смереково-осикових лісів Алтаю й рівнинної приенисейской Сибіру. Основна маса видів живе в тропічному й субтропічному поясах. Спосіб життя більшості з них поки зовсім не вивчений.
Мала белозубка (С. suaveolens) — сама дрібна з белозубок фауни СРСР. Довжина її тіла 5-7 див, хвоста -2, 5-4 див, черепа -15-17, 5 мм, маса 4-8 р. Боки й верхня сторона тіла від темних буруватих до дуже світлих блакитнувато-сірих тонів; низ від ясно-сірого до чисто-білого. Поширена від Західної Європи до Тихого океану. У СРСР іде до півночі до Естонії, південних районів Московської, Горьковской і Пермської областей, до Троицка в Челябінській області; населяє майже весь Казахстан і Середню Азію. Після великої перерви зустрічається в Приморському краї. Відома з Марокко, Алжиру, Палестини, Ірану, Монголії, Північного Китаю, Кореї. Місцями звичайний (по чисельності) вид. Живе в різних ландшафтах: у піщаних і глинистих пустелях (Каракуми, Аральське узбережжя), в оазисах пустель, у степах (Європа, Монголія), на великих заболочених лугах Примор’я, у заростях ожини, у розріджених лісах і садах, на посівах зернових культур. Нерідко поселяється в житло людини. Харчується головним чином дрібн
Бура белозубка (С. russula) небагато крупніше малої: довжина черепа 18—21 мм. Вона звичайно більше довгохвоста й з майже однаково пофарбованим хутром на всій поверхні тіла .
Населяє Західну й Середню Європу, острови Середземного моря, всю Північну Африку, Палестину, Малу Азію, Іран, Афганістан і далі до сходу до Японії. У СРСР вона особливо характерна для Закавказзя, де чисельно переважає над всіма іншими видами землерийок. На чорноморських берегах Кавказу й у передгір’ях Та-лиша (у Ленкорани) вона поселяється в заростях ожини. Заходить у широколиственние лісу нижнього пояса гір і місцями піднімається до альпійських лугів. Зустрічається в будівлях людини (наприклад, у Тбілісі), а в Західній Європі вона так часто поселяється в житлових будинках, що її називають там будинковою землерийкою. По К. А. Сатунину, гніздо, побудоване із трави, белозубка вистилає пухом і пір’ям. Харчується комахами, їхніми личинками й хробаками. Охоче йде на принаду із хліба з рослинним маслом. У вагітних самок відзначали по 5-10 ембріонів.
Більша белозубка (С. lasiura) — сама велика белозубка фауни СРСР: довжина її тіла 8 — 12 див, хвоста — 3 — 6 див, черепа —20—25 мм, маса до 41 м, у середньому — близько 20 р. Зустрічається в південних районах Приморського краю, у Кореї, Північному й Східному Китаєві. Живе на сирих вейникових лугах і болотах (у Примор’я), у заростях чагарників по берегах рік (у долині Сунгари). Як інші землерийки, дуже ненажерлива. У неволі діяльна в різні годинники доби. Охоче поїдає запропонованих їй метеликів, земляних хробаків, тушки гризунів і т.д. Їсть вона з великою жадібністю, як після тривалого голодування. Наївшись, збирається відійти від м’ясної тушки гризуна, але повертається й ще доїдає, як би про запас. Коли від перенасичення дихати вже стає важко, вона відходить від м’яса, не дійшовши до протилежного кута ящика із гніздової вистилкой, тикає в дно ящика своїм довгим носом і міцно засинає. Хвилин через 10-15 глибокого сну раптом здригається, начебто її вкололи або від чогось тривожного,
Белобрюхая белозубка (С. leucodon) по розмірах середня, як бура белозубка (довжина черепа 18 — 20 мм), але боку тіла й хвіст контрастно двоколірні із прямолінійною границею між темним верхом і світлим низом.
Населяє Західну й Середню Європу, Північний Іран, Монголію, а в СРСР — Україну, включаючи Крим, Курську область, Нижнє Поволжя, Кавказ, Закавказзя, Середню Азію, Алтай, південь Західного Сибіру. Живе в різних ландшафтах: у степах Європи, в оазисах пустельної зони (у Туркменії), на високотравних лугах й у заплавних лісах Кавказу, у соснових борах на Обі, у смереково-осикових лісах Алтаю, у великому місті (Алма-Ата). По С. У. Строганову (1957), молоді зустрічаються протягом усього весняно-літнього періоду. Число дитинчат у калі від 5 до 10.
Водяна белозубка (Chimmarogale himalayica) широко поширена по тропічній і субтропічній Азії від Західних Гімалаїв до Японії включно. Довжина тіла 8-12 див, хвоста -6-10 див, черепа – 25-28 мм. Очі й вуха ледь помітні. При пірнанні спеціальні клапани замикають вушні отвори. На боках пальців є щітка з густих твердих волось (пристосування до плавання). Хутро дуже густої й м’який, темно-сірий або коричнюватий. Живе по берегах гірських струмків і рік. Прекрасно плаває й поринає. Під водою добуває безхребетних і дрібних рибок. Спосіб життя, як у кутори.
Перепончато лапаючи белозубка (Nectogale elegans) по розмірах схожа на попередню: довжина черепа близько 25 мм. Хутро темно-сірий, зі сріблистим нальотом за рахунок білих вершинок довгих волось на спині. Низ і лабети сріблисто-сірі. Уздовж темного хвоста тягнуться білі смуги. Ноги й пальці зверху покриті лусочками.
Пальці зв’язані перетинками. Живе по гірських ріках і струмкам Південної Азії. Нори влаштовує в березі з виходом під воду. Добре плаває й поринає. Коли рухається в прозорій воді гірського струмка, здається сріблистої завдяки шарую повітря, що оточує її що не змочує мех. Тільки що що вийшов з води звірок у променях сонця переливається райдужними тонами. Годується у воді рачками, личинками комах і дрібною рибою.
Пегий путорак (Diplomesodon pulchellum)-дрібна землерийка з неповторним по розцвіченню хутром. Довжина її тіла 5-7 див, хвоста -2, 5-3 див. Волосся на нижній стороні тіла, боках, ногах і хвості білий-білу-біле-біла-чисто-білі.

Верх голови й тіла сірі-сіру-сіре-сіра-попелясто-сірий, а на середині спини — овальна білу-чисто-біла пляма. Зрідка попадаються путораки, покриті тільки білими волоссями (повні альбіноси). Зубов усього 26 (верхніх проміжних зубів з кожної сторони по 2). Відомий поки тільки з піщаних пустель Середньої Азії й Казахстану. Знайдений у пісках між низов’ями Волги, Уралу й Эмби, у пісках Більші Борсуки (до півночі від Аральського моря), на Устюрті, у Кизилкуме, Каракумах, у пісках до півдня від ріки Чу й до півдня від Балхашу. Живе серед сипучих і слабко задерненних барханних і горбистих пісків. На поверхні з’являється тільки в темряві. На відміну від інших землерийок бігає повільно, стає легким видобутком нічних хижаків, і, незважаючи на відносну нечисленність, у погадках домовиків сичів зустрічається у великій кількості.
Пегий путорак добре риє й може швидко зариватися в пісок. Харчується, очевидно, комахами й дрібними ящірками. Розмножується із квітня до серпня. За цей строк самки приносять, імовірно, не по одному приплоді. Середнє число дитинчат -5.
Чешуелапая кротоземлеройка (Anouroso-гех squamipes) зовні схожа на невеликого крота. Довжина кремезного тіла 10- 11 див. Хвіст дуже короткий, близько 1 див, малопомітний зовні, покритий дрібними лусочками й рідкими волосками.
Ступні, кисті, пальці й гомілки суцільно покриті роговими ромбовидними лусочками. Вушні раковини й маленькі очі зовні не видні. Хутро густий, бархатистий, сірий, майже однотонний на всій поверхні. На масивній круто загостреній голові – ніс у вигляді короткого хоботка, розділеного на дві короткі трубочки, на кінцях яких відкриваються ніздрі. Череп короткий (22-26 мм), але масивний, гребнистий. Гребені вказують на міць жувальної мускулатури. Зубов -26. Поширена на північно-заході Бірми, у Юньнани, Сичуані, Шэньси й на Тайвані. Живе в гірських лісах на висоті від 1500 до 3200 м. Нерідко кротоземлерой-ка поселяється в житлових будівлях людини. Харчується різними безхребетними. Однак великі зуби, гребнистий череп і потужна жувальна мускулатура вказують на пристосування до харчування тваринами із твердим хітиновим або вапняним панциром, як у жуків і наземних молюсків.
Прочноскелетние землерийки (Scutiso-гех congicus і близька до неї S. Somereni) виділяються в особливу підродину (Scuti-soricinae). Вони зустрічаються в густому екваторіальному лісі ріки Итури у верхів’ях Конго й на околицях Кампали (в Уганді). Зовні звірки схожі на інших великих землерийок. Довжина тіла їх 12-15 див, хвоста -7-10 див. Хутро високий, м’який, сіруватий з ясно-коричневими відтінками. На хвості немає рідких довгих волось. Гнізда ці звірки влаштовують у порожнечах на поверхні або на невеликій глибині. Харчування й спосіб життя, як в інших великих землерийок.
Саме дивне, чим володіють ці землерийки, їхній кістяк.
Вся осьова частина кістяка в них перетворена в складне переплетення кісткових арматур, що утворить ґрати, розташовану по обидва боки хребта. Ці ґрати подібне до сталевої опори високовольтної лінії або прольоту залізничного моста. Побачивши такого кістяка мимоволі згадуєш ажурну телевежу в Москві або Ейфелеву вежу в Парижу. Будь-які асоціації пов’язані з інженерними спорудженнями. В інших хребетних таких кістякових ґрат немає. Щось подібне мають лише деякі кишечнополостние й радіолярії.
Під захистом такого спорудження міцно-кістякові землерийки виявляються стійкими «від роздавлювання». Навіть якщо випадково людина наступить на цього маленького звірка, він не заподіє йому помітного ушкодження. Завдяки цій властивості цілі кістяки землерийок або частини їхніх хребтів з арматурами дуже високо цінуються місцевими жителями-африканцями як сильнодіючі талісмани. Хазяїн талісмана стає як би настільки ж невразливий і міцним, як цей звірок.