СІМЕЙСТВО КРОТЯЧІ (TALPIDAE)

У це сімейство поєднуються невеликі звірки, зовні схожі на звичайного крота або на землерийок. Тіло їх покрите густим, рівним, звичайно м’яким і бархатистим хутром однотонн-чорний, темно-сірий або коричневий кольори. Ніс витягнуть у рухливий хоботок. Ока дуже маленькі, у багатьох сховані під шкірою. Череп довгий, конічний, з дуже тонкими скуловими дугами. Зубов – від 44 до 34. Кількість і будова зубів використається в діагностиці підродин і пологів кротячих. Поширено кротячі в Європі, Азії й Північній Америці (карта 3). Близько 30 сучасних видів групуються в 25 пологів й 4 підродини.
Заслуговує на увагу факт, що найменш спеціалізовані до підземного (роющему) способу життя кротячі мають найбільш спеціалізовану зубну систему й більшу подібність із землеройковими (Soricidae).
У підродину дійсних кротячих (Talpinae) поєднують звірків з найбільше яскраво вираженими пристосуваннями до підземного життя: пазуристі передні лабети їх лопатообразно розширені; ключиці потужні, гребнистие; очі звичайно сховані під шкірою; короткий хвіст густо усаджений вибриссами; вушних раковин немає. Густе бархатисте хутро з невираженим ворсом. Зубов – від 44 до 40.
Поширено дійсні кротячі в Європі й Азії. У фауні СРСР представлені види й пологи тільки цієї підродини. Усього в підродині розрізняють 13-15 видів, об’єднаних в 4 роди.
Європейський кріт (Talpa europaea) по зовнішньому вигляді й способу життя схожий на інших дійсні кротячі. Довжина тіла його 12-16 див, хвоста – 2-4 див. У більшості звірків, що населяють середню смугу Європи й Західного Сибіру, перед дуже маленьким, як макове насіння, оком є вузький проріз шкіри довжиною близько 0, 5-1 мм, хоча рухливих вік і вій немає. У більшості кротів Кавказу очі сховані під шкірою. На Українських Карпатах і на Кавказі зустрічалися кроти, у яких одне око було закрито шкірою, а проти іншого був невеликий проріз .

Кріт (одним цим словом називають тільки європейського, або звичайного, крота) — типовий мешканець листяних лісів і долин рік з лугами й листяними деревами. По долинах рік кріт проникає до півночі до середньої тайги, а до півдня – до типових степів, хоча на вододільних ділянках тайги й сухих степів зустрічається рідко, а в напівпустелях, пустелях, лесотундрах і тундрах зовсім не зустрічається.
Все життя кріт проводить у темних, не пов’язаних з поверхнею ходах, прокладених у різних обріях ґрунту. У пухкому й вологому лісовому ґрунті прокладаються горизонтальні приповерхні ходи, розташовані на глибині 2-5 див. При їхній прокладці кріт піднімає стелю ходу у вигляді помітного зовні земляного валика. Викидів землі при цьому не буває. На відкриті (не лісових) ділянках, де ґрунт часто й глибоко просихає, ходи розташовуються на глибині 10-50 див від поверхні. Шар такої потужності кріт підняти не може, тому надлишок землі викидає через тимчасові отнорки на поверхню у вигляді характерних невеликих купок – кротовин. Коли проштовхувати землю доводиться далеко, кріт закупорює отнорок землею, а в кінця ходу прокопує новий отнорок і через нього викидає іншу кротовину. Ланцюжок кротовин приблизно відповідає напрямку глибинного ходу.
Особливе значення мають глибинні ходи під лісовими тропами, через які, як підземні мости, з’єднуються між собою сложнейшие системи приповерхніх ходів. Промисловики-кротоло-ви майже всі свої пастки (кротоловки) ставлять у переходах під тропами. В одному переході за тиждень добувають до десятка й більше кротів.
Кожна доросла самка влаштовує складну систему кільцевих і радіальних ходів навколо гніздової (виводковой) камери, розташованої на глибині 1, 5—2 м. Кротовина над системою пригнездових ходів буває особливо великий, висотою до 70-80 див.
Узимку кроти нерідко прокладають підсніжні ходи на поверхні ґрунту серед покритого снігом травостою або в товщі листової підстилки.
Харчуються кроти ґрунтовими безхребетними, серед яких переважають дощові хробаки, у меншій кількості поїдають почвообитающих комах й їхніх личинок.
За один раз кріт з’їдає до 20—22 м дощових хробаків. Цілого або розірваного хробака кріт їсть із кінця, притримуючи його лабетами й очищаючи від землі як лабетами, так і передніми зубами.
Наситившись, кріт підкручує голову й задні лабети під черево, здобуває форму чорної оксамитової кулі й засинає на 4—5 годин. Прокинувшись, він починає бігати й ритися в землі, виражаючи явні ознаки голоду. Рентгеноскопически встановлено, що порція їжі переварюється в організмі крота в середньому за 4 години. Швидкість переварювання й визначає добовий ритм активності крота. За 5-6 прийомів їжі кріт з’їдає в добу близько 50-60 м корму, що деяким менше маси самого звірка. Голодним кріт може залишатися не більше 14- 17 годин. Установлено несподіване, з погляду нормальної фізіології, явище, що влітку потреба в їжі кротів вище, ніж узимку, хоча зимового зниження активності й спячки в них не буває.
У місцях перебування кротів за багато тижнів і навіть місяці можна не побачити ні однієї свежевиброшенной купки землі й жодного свежеподнятого валика приповерхнього ходу. Виходить, всю масу корму кроти день у день знаходять тільки в раніше прокладених ходах. Із цього треба, що дощові хробаки самі, активно й у великій кількості, заповзають у кротячі ходи. Сюди їх залучає захід кротячого мускусу, до якого хробаки проявляють позитивний хемотаксис, або трохи більше висока температура повітря в порожнині ходу, чим у навколишніх його шарах ґрунту, а може бути, і те й інше. Так чи інакше, але кротячий хід для дощових хробаків являє собою пастку з пахучою або тепловою принадою.
Провесною кроти спаровуються. Період вагітності точно не встановлений. Одні автори вважали 30-32 дня, інших – 40-42 дня, треті – 50-60 днів. Після відкриття латентної фази в розвитку ембріонів в алтайських кротів, можливо, всі строки вагітності визначені правильно. Сліпі, голі, безпомічні дитинчата, у числі 3-7 (до 9), народяться з кінця квітня до першої половини червня. Нормально в році буває один приплід. Молодняк росте дуже швидко: у місячному віці молоді по розмірах уже майже не відрізняються від батьків. Але дозрівання самок наступає лише до наступної весни.
Молоді кроти живуть між собою мирно, милуються, видаючи ніжні звуки, схожі на писк маленького ципленка-пуховичка. Але в міру дозрівання вони стають забіякуватими, причому драчливость раніше починають проявляти молоді самці. А дорослі всі бувають неуживчивими, особливо в умовах неволі. Дорослі самці гризуть підсаджених до них самок і молодих. І дорослі самки гризуть підсаджених молодих. Загризеного на смерть родича кріт з’їдає, залишаючи від нього одну шкурку. У неволі кроти охоче харчуються м’ясом інших кротів. У той же час багато хижих звірів кротів не їдять.
При неуживчивом характері підрослий молодняк змушений виселятися з материнської ділянки підземних споруджень, підшукувати ділянку, не зайнятий іншими кротами. Тому підрослі молоді кроти проявляють значну рухливість.
Досвідами В. Н. Павлинина встановлено, що окільцьовані кроти, особливо дорослі, віднесені від місця первісного видобутку за 700 м і випущені в інший хід, поверталися «додому», у місце, де були спочатку добуті. Їм же встановлені факти подолання окільцьованими кротами гірських річок – Шай-танки й Мазари (на Середньому Уралі). Розкопки показали, що від ходів, прокладених паралельно урезу води, відходять короткі отнорки, що відкрито кінчаються у води. Нерідко навпроти отнор-ков в одному березі є такі ж в іншому. Під дном річок кротячих ходів не було виявлено. Виходить, кроти переборювали річку вплав. Уральські охот-ники-кротолови не раз бачили кротів, що перепливають гірські річки.
Часті пересування по тісних ходах і неминучі дотики до їхніх стінок приводять до швидкого зношування (стиранню) волосяного покриву. Тому в кротів буває не одна й не дві, як у багатьох інших звірів, а 3 або навіть 4 линьки в році.
Краще хутро — високий, рівний, густий, бархатистий-блискучий, вугільно-чорний зі сріблистим нальотом — буває в кротів з кінця жовтня — у листопаді, після завершення повного осіннього линяння. У міру зношування хутра змінюються його фарбування і якість. Із квітня до червня спочатку в самок, потім у перезимованих самців іде зміна поношеного зимового хутра на низький, але густе й рівне весняне хутро, що тримається лише до середини липня, коли в дорослих починається літнє линяння. Наприкінці липня – початку серпня вперше починають линяти й молоді звірки. Літнє линяння майже без перерви переходить у дружне й повне осіннє линяння. Так, майже вся тепла пора року в кротів іде повна або часткова зміна волосяного покриву. Місця, де йде зміна волось, виступають на міздрі у вигляді чорних плям. Шкіра на темному (линном) ділянці разу в три толще, ніж на сусідньому, світлому, але темна ділянка пухкіше, і волосся тримаються на ньому неміцно (швидше витираються). Линние плями знижують хутряна якість шкурки.
Шкурки кротів невеликі, але міцні. З 20-х років поточного століття почався промисел крота в нашій країні.
По масовості кріт зайняв видне (приблизно шосте) місце навіть у союзних заготівлях хутра, а в середніх областях Європейської частини нашої країни й на Уралі стійко посідає перше місце.
Цінністю шкурок визначається головне значення крота.
Алтайський кріт (Talpa altaica) відрізняється від європейського трохи більшими розмірами самців, більше коротким хвостом і дрібними зубами. Живе він у Західному й Середньому Сибірі, до сходу до Якутії й заплави Селенги (у Забайкалье). По способі життя подібний з європейським кротом, але розмножується з латентною фазою в розвитку ембріонів. Спарювання відбувається із червня до початку серпня; ембріони виявляються лише у квітні наступного року, а дитинчата народяться в травні. В одному приплоді буває близько 5 дитинчат. У червні вони вже мало відрізняються від дорослих. На Алтаєві й у Саянах кроти мають велике промислове значення.
Більша могера (Mogera robusta) — сама велика з роду могер і всього сімейства кротячих. Довжина тіла її 16- 20 див, маса до 300 р. Як у всіх могер, зубів – 42 (немає нижніх іклів). Фарбування хутра в молодих свинцево-сіра, у дорослих – коричнювато-чорна. Живе більша могера в широколиственних лісах півдня Хабаровського краю й Примор’я, Корейського півострова й Північно-Східного Китаю. Перші відомості по біології великий могери були опубліковані М. И. Зубаровским (1939) і іншими зоологами, що працювали в Примор’я, а детальне вивчення проведене М. В. Охотиной (1961-1966), що називала цей вид уссурійським кротом і далекосхідним кротом.
Оббита переважно в долинних широколиственних лісах з пухким ґрунтом, потужним гумусовим обрієм і рясною лісовою підстилкою з опадаючого листя, більша могера прокладає переважно приповерхні ходи, розташовані на глибині близько 8—10 див. Потовк ходу такої товщини могера трохи піднімає у вигляді помітного валика, частково пухку землю вона підтискає (утрамбовує) у стінки й стеля ходу. Просвіт ходу має форму горизонтально розташованого еліпса, висота якого 5-6 див, а ширина – 7-9 див.
Основну їжу могери становлять дощові чирви, а восени до 45, 5% доводиться на частку комах: личинок пластинчатоусих жуків, щелкунов, двокрилих, а також гусениць метеликів. Охоче поїдаються багатоніжки. Годується могера багаторазово й у будь-який час доби. За спостереженнями М. В. Охотиной, активний розшук їжі триває 50-70 хвилин, після чого могера на 40-60 хвилин засинає незалежно від ступеня насичення. В умовах неволі за добу могера з’їдає корм, маса якого становить до 80- 100% маси самого звірка.
По біології розмноження більша могера відрізняється від європейського й алтайського кротів. Перші гони бувають із кінця березня до кінця квітня. У деякі роки весняного спарювання не буває. У весняному приплоді буває від 2 до 10 дитинчат. Весняний період молочної годівлі триває біля місяця. За 2-4 дні до закінчення лактації, тобто приблизно через 26-28 днів після весняних пологів, біля двох третин самок спаровується вдруге, і з перших чисел липня зустрічаються самки, що народили другий раз. Самки, що народили навесні 9 або 10 дитинчати, улітку не розмножуються. Середнє число дитинчат у літньому виводку близько 7. У віці близько 30 днів молоді могери стають уже самостійними й ідуть із материнського гнізда. Молодняк місячного віку по довжині тіла не уступає дорослим самкам, і маса їх буває вже значної – від 110 до 190 р. Через 5-15 днів після виходу із гнізда починається перше линяння, при якій сірі волосся переміняються на більше темні, коричнювато-чорні.
Шкіра великий могери толще й прочнее, а площа шкурки в 2—2, 5 рази більше, ніж у звичайного крота. Як пушно-хутряна сировина вона значно цінніше звичайного крота, але ареал могери невеликий, добувати її сутужніше, ніж європейських кротів, і промисел її поки не розвинений.
Середня могера (Mogera wogura) по розмірах подібна з європейським кротом. Населяє Японські острови, Тайвань, Хай-нань, материкові провінції Східного Китаю (Фуцзянь, Ляонин), Корейський півострів і крайній південь Радянського Примор’я (Хасанский район).
Звездонос (Condylura cristata) відділений від інших кротячих в особливу підродину (Condylurinae). Зовні він відрізняється не тільки від кротячих, але й від інших дрібних звірків тільки йому властивою будовою рильця у вигляді розетки або зірки з 22 м’яких м’ясистих рухливих голих променів.
По розмірах, лопатообразним переднім кінцівкам, густому бархатистому хутру (чорному або темно-коричневому) схожий на європейського крота. Хвіст відносно довгий (близько 8 див), покритий лусочками й рідкими волоссями. Узимку й навесні буває стовщення хвоста до діаметра олівця. Вушних раковин немає. Очі невеликі, але не сховані під шкірою. Зубов – 44, вони дрібні; ікла й предкоренние не примикають друг до друга (розділені проміжками). Зустрічається тільки в Південно-Східній Канаді й на північному сході США.
Звездонос живе в сирих лісах, по берегах струмків, на вологих лугах і болотах. Подібно дійсним кротам, у товщі ґрунту прокладає складну систему ходів, розташованих на значній глибині й, що виявляють по викидах землі. Приповерхніх ходів з піднятими валиками землі він не влаштовує, хоча взимку прокладає кормові ходи на поверхні землі під снігом. Гніздо влаштовує в кулястому розширенні нори, але іноді в купі листів, у порожнині болотної купини або в гнилому пні. Іноді поселяється в стінках хаток ондатри. На відміну від дійсних кротів звездонос нерідко подорожує на поверхні землі й снігу, а у випадку переслідування швидко тікає або закопується в землю. Він добре плаває й поринає, використовуючи під водою всі кінцівки й управляючи хвостом. Узимку подорожує під льодом. У товщі води він не тільки переміщається, але й добуває їжу – водних комах, ракоподібних і навіть дрібну рибу. А на суші він знаходить дощових хробаків, наземних молюсків й інших безхребетних. Коли він шукає їжу, м’ясисті промені (щупальця) на рильце перебувають у постійному русі, за винятком двох середньо-верхніх, які спрямовані вперед і не гнуться. Коли він їсть, то промені стягаються разом у компактну купку; під час їжі звірок передніми лабетами притримує їжу. Коли звездонос п’є, то занурює на 5-6 секунд у воду й рильце, і всі вуси.
Звездоноси бувають товариськими. Зрідка видають чутний писк високих тонів. Активними бувають в усі сезони й у різний час доби.
Провесною залози звездоноса видають їдкий захід, схожий на захід дикого пастернаку. Шлюбний період буває наприкінці зими або ранньої навесні. Тривалість вагітності не з’ясована. В одному приплоді буває від 3 до 7 (звичайно 6) дитинчати. Народяться вони із квітня до червня. У немовляти голе, позбавлене волосся, рожева шкіра. Днів через 10 з’являються волосся, а в тритижневому віці в них уже гарне хутро, і незабаром вони стають самостійними. Самки досягають зрілості, імовірно, до 10 месяцям.
У збірну підродину Scalopinae поєднують 7 пологів (12 видів), розповсюджених у Північній Америці, материкової Південно-Східної Азії й на Японських островах. По зовнішньому вигляді деякі з них схожі на дійсних кротів, інших – на землерийок, треті мають проміжний вигляд. Їх поєднують по подібності в зубній системі. Усього зубів від 44 до 36. Внутрішня (передня) пари верхніх різців крупніше середньої й зовнішньої пари.
Скапанус (Skapanus townsendi) по розмірах і зовнішньому вигляді схожий на європейського крота. Зубов – 44, але будова їх у скапануса інше. Цей звірок живе в Північній Америці (у західних штатах США: Вашингтон, Орегон і Каліфорнія) у лісах, на лугах і відкритих долинах. У горах він зустрічається на висоті до 2700 м над рівнем моря. Місця його перебування виявляються по помітних кротовинах, що складається з невеликих грудочок землі, виштовхнутих через вертикальний отнорок вулканообразно. Бувають і приповерхні ходи, потовк яким піднятий у вигляді валика. Гніздові камери розташовуються в глибинних ходах і вистелені сухою травою або листами. Спарювання відбувається, імовірно, у лютому, а в березні самка народить 2-4 дитинчати. Харчується скапанус почвообитающими безхребетними й частково рослинними кормами. У неволі охоче п’є воду. У сухі періоди він прокладає ходи в більше глибоких обріях. Активність буває вище вночі й раннім ранком. По ходах скапанусов, як й європейських кротів, бігают
Скалёпус (Scalopus aquaticus) зовні схожий на звичайних кротів середньої величини, але зубів тільки 36. Очі закриті шкірою. Вушних раковин немає. Короткий хвіст майже голий. Населяє східну половину США. Живе в дренированних, пухких ґрунтах на полях, лугах, пасовищах і лісових галявинах, де прокладає майже винятково приповерхні ходи без кротовин; лише на півночі ареалу частина ходів улаштовує глибше й землю виштовхує під сніг. Гніздова камера розташовується звичайно на глибині близько 30 див під валуном, пнем або під коріннями кущів. Іноді він виходить на поверхню землі; хоча проводить там мало часу, його часто умерщвляют хижаки, але через сильний мускусний захід він залишається нез’їденим. Харчується дощовими хробаками, комахами й іншими обитающими в ґрунті безхребетними. Активний весь рік й у будь-які годинники доби. Наситившись, упадає в дуже глибокий сон. Коли спить, голова буває підвернена під груди, а передні лабети витягнуті назад. Прокинувшись, стає дуже активним. Розмноженн
Скалёпусов багато на півдні Північної Америки. Предпочитающие самоту, іноді 2 або 3 звірки займають одну систему ходів.
Американський землеройкокрот (Neurotrichus gibbsi) — самий маленький з американських кротячих. Довжина тіла 11 – 12 див, відносно довгий хвіст (3- 4 див) сильно стовщений і покритий рідкими волоссями. Очі вкрай малі й прикриті не шкірою, а волоссями. Зубов – 36.
Передні лабети вузькі. Фарбування хутра ог темно-сірої до чорної із блакитнуватим відливом.
Американський землеройкокрот розповсюджений біля Тихоокеанського узбережжя Північної Америки від Британської Колумбії до Каліфорнії. Там він населяє відкриті болота, заболочені ліси й чагарники, глибокі лісисті ущелини, по яких піднімається до 2500 м над рівнем моря. Рідше зустрічається на схилах сухих пагорбів. Свій видобуток він розшукує в траншеях, прокладених під листовим опадом у поверхневому шарі м’якої землі, або на стежках, , подібних полевочним, прокладеним на поверхні. Ці ж тропи й траншеї відвідують й інші дрібні мешканці тих же місць. Гніздо, знайдене в штаті Вашингтон, було зроблено із пригорщі листьевг затягнених у порожнину невеликого гнилого пня. Землеройкокрот видряпується на невеликі кущі, швидко плаває. Харчується земляними хробаками, мокрицями, комахами й небагато поїдає рослинної їжі. Активним буває в будь-яку годину доби. Проявляє деяку товариськість. На землі він рухається осторожног постукуючи злегка носом по поверхні, і тікає в укриття під листи або валежину, коли переляканий. Розмножується, видимо, кілька разів у рік, тому що спарювання відбувається в усі місяці, крім грудня й січня. В одному калі від 1 до 4 дитинчат довжиною близько 2, 5 див. Землеройкокрот видає слабкий музичний щебет, чутний на кілька кроків.
Кротовидний уротрихус (Urotrichus talpoides) — японський представник цієї ж підродини. Живе він на островах Хоккайдо, Сикоку й ін. Зовні схожий по одним ознаках на кротаг па іншим – на землерийку. Довжина тіла від 8 до 10 див, хвоста – близько 3 див. Хутро м’який і густий, але не настільки бархатистий, як у дійсних кротів. Фарбування хутра від темно-коричневої до майже чорної, у відбитому світлі – з металевим відливом. Хвіст густо покритий волоссями з невеликим пензликом на кінці. Живе на залісених схилах гір і вулканів на висоті близько 2000 м над рівнем моря. Там він улаштовує довгі приповерхні ходи, але часто бігає й на поверхні. Харчується різними безхребетними. Узимку його неодноразово знаходили в шпаківнях, укріплених на висоті від 2 до 4 ле. Розмноження буває у квітні й травні. Самка народить звичайно 3 дитинчати, зовсім безпомічних. Кро-товидний уротрихус легко ловиться на принаду з м’яса або з бобів сої.
До останньої підродини кротячих (Uropsilinae) відносять 3 види (2 роди) носатиков (Nasillus й Rhinchonax). Це дрібні звірки (довжина їхнього тіла близько 7-9 див, хвоста – 6-7 див). Зовні вони більше схожі на землерийок (бурозубок), чим на інших кротячі. Зубов – 38. Знайдені в невеликому числі тільки в Юньнани й Сичуані (Китай) на висоті від 1100 до 2000 м над рівнем моря.
Сичуанский землеройкокрот (Uropsyllus soricipes) ще дрібніше (довжина його тіла 6—7 див, хвоста — 6—6, 5 див) і ще більше схожий на землерийок (бурозубок). Тільки череп його має добре розвинені скуловие дуги, яких не буває у всіх землеройкових.
Зубов тільки 34 (найменша кількість із всіх кротячих). На кінці довгого хоботка, покритого лусочками, ніздрі проходять у трубочках, розділених між собою жолобком. Маленькі очі й вуха майже непомітні серед густого коричнювато-бурого хутра. Кисті передніх кінцівок, як у землерийок, не розширені. Пазурі слабкі, злегка вигнуті. Кінцеві відділи ніг покриті рідкими волосками й дрібними роговими лусочками округлої форми. Живуть ці своєрідні звірки в гірських районах провінції Сичуань. Звірки, видимо, дуже рідкі, і біологія їх поки не вивчена.