СІМЕЙСТВО ТЕНРЕКОВИЕ (TENRECIDAE)

У всіх тенрекових морда подовжена, з тонким рухливим носом. Тіло покрите голками, твердою щетиною або нормальним хутром. Тому зовні одні дуже схожі на їжаків, інших – на опосумів, треті – на землерийок.
Сучасні тенрековие живуть на Мадагаскарі
;
копалини знайдені в міоценових відкладеннях Кенії.
Близько 30 видів тенрекових групуються в 10—12 пологів.
Безхвостий тенрек (Tenrec ecaudatus) — єдиний вид окремого роду. Місцева назва його – тэндрека й кэлора. Довжина тіла близько 30-35 див, хвоста – 1-2 див (він майже непомітний). Зовні схожий ца еща, з витягнутою мордою, але його колючі голки змішані з волоссями. При переляку в безхвостого тенрека моментально дибляться й волосся, і голки; при цьому звірок збільшується чи ледве не вдвічі.
Крім Мадагаскару, вид зустрічається на Коморських островах. У минулому столітті цей тенрек був також акліматизований на деяких островах Індійського океану (Сейшельських й ін.)- У заростях чагарників або сухих і негустих лісах Мадагаскару до висоти 900 м над рівнем моря безхвостий тенрек не представляє рідкості. Однак зустрічі з ним бувають нечасті через нього, головним чином, нічної активності. День звірок проводить у неглибокій норі або в природному притулку під коріннями дерева або в каменях. Коли починає темніти, безхвостий тенрек пробуджується й виходить харчуватися. Він їсть усіляких тварин, яких у стані здолати: дощових хробаків, молюсків, комах, дрібних земноводних і плазуючих. Він охоче поїдає упалі банани або інші плоди. Під час пошуків їжі цей тенрек любить копатися своїми лабетами з міцними пазурами в опалому листі й м’якому ґрунті.
Із травня по жовтень на Мадагаскарі зима. У цей час майже припиняються дощі, але температура як і раніше коштує досить висока. Деякі дерева скидають від посухи листя, трави засихають, улюблена їжа тенрека – хробаки й молюски зариваються глибоко в землю. У цих умовах звіркові залишається лише чекати знову гарних часів, і він воліє спати.
На зиму ґрунтовно ожирілий тенрек забирається в гніздо, що влаштовує наприкінці нори довжиною до 2 м. У запалі в спячку звірка зовсім порожній шлунок; температура його тіла знижується й коливається, залежно від температури зовнішнього середовища, від 24 до 35° С; частота подиху не перевищує 30 у хвилину.
Наприкінці вересня починаються дощі. Тоді прокинулися безхвості тенреки, не евшие в спячке кілька місяців, починають посилено харчуватися. У жовтні самки вже вагітні, а в березні зустрічаються вирослі на третину розміру дорослих численні дитинчата в супроводі своїх мамаш. Тільки в пятимесячном віці молоді починають залишати матір. У виводку частіше буває 12-16 дитинчат, однак зареєстрований випадок, коли самка мала 25 ембріонів. Усього в самки 24 соска, що, видимо, відповідає максимальній плідності тварини. Настільки ж висока багатодітність відома лише в деяких сумчастих.
Їжаковий тенрек (Setifer seto-sus) дуже колючий і справді схожий на нашого ушастого їжачка, але лише небагато більше витягнуть і коротконогий. Колючки мають темне фарбування зі світлими кільцями. Низ тіла й морда покриті м’яким хутром. Довжина тіла до 20 див, хвоста – до 2 див, маса близько 200 р. З боків подовженого носа стирчать довгі (до 7 див) вуси (вибрисси).
Живуть їжакові тенреки в сухих лісах Мадагаскару. Спосіб життя й харчування подібні з безхвостим тенреком, але на відміну від його їжакові тенреки не впадають узимку в тривалу спячку. Вони здатні лише на короткочасне заціпеніння в особливо несприятливі періоди.
Наприкінці неглибокої нори влаштовується з листів і трави гніздо, де самка робить на світло звичайно від 3 до 10 дитинчат, іноді їх буває 12. Подібно многим іншим тенрекам, їжаковий має сильний отпугивающий запах. Це, однак, не заважає місцевим жителям бачити в ньому бажаний мисливський трофей, з якого готують смачні м’ясні блюда.
Строкаті тенреки (Hemicentetes semispinosus і Н. nigriceps) досить гарні. Їхнє довге хутро, змішаний з колючками, чорного цвіту, на тлі якого контрастно виділяються ясно-коричневі або білуваті (у другого виду) плями й смуги
Світлі ділянки розташовані на боках, голові й шиї. На потилиці подовжені голки утворять своєрідний чуб, або гребінь. При переляку або подиві цей чуб і спинні голки сильно стовбурчаться, при цьому вони дрібно й часто вібрують. Довжина тіла 16-19 див, хвіст непомітний.
Живуть строкаті тенреки в чагарниках і лісах, не заходячи занадто далеко в хащу. Активні з невеликими перервами цілодобово. Іноді в холодні ранкові годинники впадають у короткочасне заціпеніння, але тривалої спячки в них не буває. Живуть у коротких, біля напівметра, норах. Харчуються різноманітними дрібними тваринними й солодкими фруктами. Із грудня по березень самки народжують до 10 дитинчат, які добре розвинені й уже через кілька днів здатні є тваринний корм. Самка якийсь час ходить разом зі своїм потомством.
Рисові тенреки (3 види: Огуzorictes hova, О. talpoides й О. tetradactylus), широко розповсюджені по всьому Мадагаскару, дійсні тварини, що риють. По способі життя й зовнішності вони напомнают кротів.
Тіло їх покрите короткою й густою темно-коричневою вовною без голок. Довжина тіла близько 10 див, хвоста – 4 див. На передніх лабетах особливого розвитку досягають широкі й довгі копальні пазурі. Головна їжа рисових тенреков – ґрунтові безхребетні тварини. Своя назва вони одержали тому, що нерідко їхні викиди зустрічаються біля сирих місць у рисових полів.
Водяной тенрек (Limnogale mergulus) — рідкий звірок лісових височин Східного Мадагаскару. Довжина його тіла близько 12 див, хвоста – 13 див, фарбування густі й м’які хутра коричнювата. Зовні він нагадує короткоухую миша. Перепончатопалий звірок живе в норах по берегах рік, озер і боліт. Харчується головним чином водяними рослинами, зрідка поїдає рибу.
Малі тенреки (біля двох десятків видів роду Microgale) численні в лісових районах Мадагаскару. Зовні вони дуже схожі на наших землерийок і ведуть такий же спосіб життя. Довжина тіла в різних видів від 4 до 13 див, хвоста – від 5 до 16 див, маса – від 5 до 12 р. Хутро короткий і м’який, без голок. Фарбування хутра темно-коричнева, маслинова або бура. В одного з них уздовж спини тягнеться темний ремінець на світлому тлі. П’ятипалі лабети не пристосовані до копання .
Активні з невеликими перервами цілодобово. У деяких видів у хвості накопичується резервний запас жиру. Харчуються різноманітною тваринною їжею, що знаходять у листовій підстилці й у траві: хробаками, молюсками, комахами, павуками. Не уникають вологих дощових лісів. У більшості лісових районів домінують по чисельності й біомасі серед всіх інших ссавців. Поселяються під упалими деревами, серед каменів, у низьких дуплах, на тих ділянках лісу, де є підстилка або трав’янисті зарості. Розмножуються, видимо, у будь-які сезони року.
Зважаючи на все, малі тенреки досить близькі по зовнішньому вигляді до самим древнього з вищих звірів, які з’явилися на нашій планеті в другій половині мезозойської ери.