СІМЕЙСТВО КЕНГУРУ (MACRO PODIDAE)

Все отлично знають кенгуру. Спочатку це слово вживалося аборигенами Квинсленда для позначення одного із дрібних видів сімейства -Wallabia canguru. У цей час це слово застосовується в широкому змісті до всіх представників сімейства Macropodidae, від дрібних кенгурових пацюків до великих кенгуру.
Сімейство кенгуру включає травоїдних тварин, пристосованих до пересування стрибками. Передні лабети недорозвинені; навпроти, задні кінцівки й хвіст розвинені дуже сильно. Звірі звичайно тримаються «коштуючи», опираючись, як на триніжок, на задні лабети й хвіст.
Самі дрібні з кенгуру — кенгурові пацюки — досягають у довжину, включаючи довжину хвоста, 45 див, найбільш великі кенгуру — майже 3 м. По розмірах можна виділити в сімействі 3 групи: кенгурові пацюки (дрібного розміру), валлаби (середнього розміру) і великі кенгуру. У систематичному відношенні сімейство кенгуру розпадається на 3 дуже нерівномірні по числу пологів і видів підродини: найбільш архаїчна підродина мускусних кенгурових пацюків (Hypsiprymnodontiпае), що має в цей час лише одного представника; підродина дійсних кенгурових пацюків (Potoroinae); всі інші кенгуру – середнього й великого розміру – ставляться до підродини Macropodinae.
До підродини мускусних кенгурових пацюків (Hypsiprymnodontinae) ставиться єдиний вид — мускусний кенгуровий пацюк (Hypsiprymnodon moschatus), що живе в густих чагарникових заростях Північно-Східного Квинсленда.
По деяких рисах будови її можна вважати проміжною формою між поссу-мами й кенгуру. У неї зовсім особливий великий палець задніх лабетів: він рухливий, позбавлений пазура, але не протиставляється іншим пальцям, як у поссумов. У звірка дуже дивний, майже повністю позбавлений вовни й покритий особливими шкірними лусочками хвіст, що нагадує хвости американських опосумів і почасти хвіст кускуса. Однак стрибає він як всі дійсні кенгуру.Цей дивний звірок був відкритий в 1874 р. Рамсеем. Фарбування кенгурового пацюка – яскраво-коричнева, довжина біля 30 див, довжина хвоста – 15 див.
До дійсних кенгурових пацюків (підродина Potoroinae) ставляться найбільш дрібні представники сімейства. Вони відбулися від архаїчного мускусного кенгурового пацюка, але хвости в них повністю опушені й лабети нагадують кінцівки інших, більше високоорганізованих кенгуру. Від інших кенгуру вони відрізняються сильно розвиненими іклами, подовженими, жолобчастими перед-корінними й тим, що ряд кутніх зубів не збільшується в розмірах кзади, як це буває звичайно, а зменшується. Налічується 4 роди й 9 видів кенгурових пацюків.
Найбільш примітивні й близькі до попередньої підродини пологи Bettongia й Aepyprymnus, більше високоорганизовани пологи Caloprymnus й Potorous. Кенгурові пацюк-швидкі й нервові звірки. Самці дуже войовничі. Звичайно тварини влаштовують із трави зручні гнізда, де відпочивають протягом дня. Один з видів – Bettongia lesueur-добре уживается із кроликами, часто поселяючись у зайняті ними норах.
Ще наприкінці XVIII в. кенгурові пацюки були поширені майже по всій Австралії, крім крайньої півночі й північного сходу. Тепер їхня чисельність різко скоротилася: більша їхня частина винищена лисицями й собаками. Два види кенгурових пацюків- гаймардова (Bettongia gaimardi) і широковида (Potorous platyops) – зовсім зникли, а інші перебувають на грані повного знищення.
До підродини дійсних кенгуру (Macropodinae) ставляться тварини середнього й великого розміру — валлаби, кенгуру й валлару. Його у свою чергу можна підрозділити на ряд груп, подібних по будові й способу життя.
До групи валлаби-зайцев (р о-д и Lagostrophus й Lagorchestes) ставиться 5 видів звірків. Вони відрізняються від кенгурових пацюків меншим розвитком іклів і більших вух. Своя назва вони одержали за поводження й спосіб пересування більше, ніж за зовнішню подібність із зайцями. Валлаби-зайци живуть поодинці. Вони малоплодовити й мають тільки одного дитинчати, якого ретельно охороняють. Це полохливі тварини, що живуть звичайно в заростях колючих чагарників. Років 200 назад вони були широко поширені. Тепер їхнє число сильно скоротилося, і ним теж грозить повне знищення. Смугастий валлаби-заяц (Lagostrophus fasciatus), відкритий ще В. Дампьеро м в 1699 р., має спину, покреслену поперечними темними смугами.
Інші валлаби-зайци належать к р о д в Lagorchestes і мають однотонне фарбування.
Деревні кенгуру (рід Dendrolagus) живуть у Північно-Східному Квинсленде й на Новій Гвінеї. Це єдині представники сімейства, що живуть на деревах. Вірніше було б назвати їх деревними валлаби, тому що вони близькі до звичайних валлаби.
В Австралії поширені два види деревних кенгуру, на Новій Гвінеї — біля десятка видів. Це тварини, що досягають у довжину близько 60 див, з коричнюватим хутром, малопомітні в листі дерев. По землі вони стрибають, як звичайні кенгуру. Разом з тим їх більше короткі задні лабети й пазурі дозволяють їм добре лазать по деревах. Вони можуть стрибати з висоти 10, 15 і навіть 18 м. Удень вони сплять на деревах, а ввечері спускаються вниз на водопій і годівлю. Переважно растительноядни, хоча іноді не відмовляються й від тваринної їжі. Вони об’їдають листи й ліани; їхня улюблена їжа – папороті, лісові ягоди й плоди.
Рухливі, як мавпочки, скельні, або кам’яні, валлаби (р о д и Petrogale й Peradorcas) живуть серед високих скелястих гір. Вони пересуваються по каменях з такою швидкістю, що наздогнати їх майже неможливо. І аборигени, і навіть динго полюють на них украй рідко. Винищують їх у великій кількості тільки лисиці. Кам’яні валлаби – травоїдні тварини, тому на годівлю вони спускаються з гір у долини й на луги. Активні в основному вночі. Якщо буде потреба можуть довго обходитися без води. Найбільш відомий вид цієї групи – щеткохвостий кам’яний валлаби (Petrogale penicillata), звірок з опушеним хвостом. Він добре відомий туристам, які відвідують знамениті печери Дженолан у Новому Південному Уельсі. У маленькому заповіднику, що створили спеціально для них біля входу в одну з печер, напівприручені кам’яні валлаби змінили свої звички: вони часто показуються вдень і не уникають суспільства людини.
Когтехвостие валлаби (рід Onychogalea) мають на кінчику хвоста ороговіле утворення, що нагадує пазур або шпору. Призначення його не зовсім ясно. До цієї групи ставляться 3 види.
Чагарникові валлаби, або падемелони (пологи Thylogale й Setonix). Дивна назва «падемелон», найбільше часто застосовуване в Австралії, являє собою зіпсоване тубільне слово «пад-дималла», яким називають дрібних валлаби з особливо смачним м’ясом. Першими сумчастими, відкритими голландцями в XVII в., належали до цієї групи сумчастих. Чагарникові валлаби живуть у хащах чагарників або густому підліску. Як і все кенгуру, вони приносять тільки одного дитинчати. За останнім часом їхнє число різко скоротилося. Дами, або тамнари (Thylogale eugenii), зустрічаються лише в декількох заповідниках. Це стадні тварини, які у випадку небезпеки попереджають своїх побратимів, ударяючи задніми лабетами по землі.
Квокка (Setonix brachyurus), що стала рідкої на материку Австралії, залишається ще численної на острові Роттнест, де неї виявив колись голландець Волькерсен. У цьому заповіднику, площею 9 кв. миль, квокка охороняється й недоступна для лисиць, що винищують її в інших місцях; звірки отут так розмножилися, що їм уже не вистачає пасовищ. Щоб ліквідувати перенаселення квокк, їх розсилають у зоологічні сади, тому що ті з них, які пробували випускати назад на континент, були відразу ж знищені лисицями, зміями й здичавілими кішками. У розмноженні квокки є цікава особливість. Після спарювання в неї народжується одне дитинча; однак якщо дитинча гине, то розвивається інший, раніше «» ембріон, щодрімав, і в наступному місяці народиться друга молода квокка, без нового спарювання.
Падемелон (Thylogale thetis), м’ясом якого харчувалися перші колоністи Сіднея, колись був численний; тепер він зустрічається вкрай рідко.
Типові валлаби, або середні кенгуру (рід Wallabia), — більші тварини, що живуть не в густих заростях скраба, а в більше прояснених місцевостях
типу саван. Усього їх налічується 8 видів. Вони відрізняються від великих кенгуру тільки меншими розмірами. Звичайні мешканці зоологічних садів, знайомі багатьом читачам, – це саме валлаби.
Валлаби тримаються невеликими чередами й харчуються травою. Кенгуру, відкритий колись Куком у Квинсленде, теж ставився до цього роду (Wallabia canguru). Інший вид -Wallabia elegans живе на півдні Квинсленда й у Новому Південному Уельсі. На жаль, його нещадно винищують заради шкурки й спортивного полювання.
Великі кенгуру (пологи Macropus й Megaleia) — владики австралійської савани. Ці могутні атлети – один з офіційних символів Австралії: їхнє зображення обране разом із зображенням эму для герба Австралійської федерації.
Самці великих кенгуру більше самок; довжина їхнього тіла, включаючи довжину хвоста, може досягати майже 3 м, маса їх перевищує 80 кг. Передні лабети слабкіше задніх, але все-таки досить розвинені, щоб тварини могли вставати на «четвереньки» під час пасіння або при захисті від ворогів. Кенгуру неагресивні, але якщо змусити їх захищатися, то вони можуть бути небезпечні. Основна їхня зброя – задні кінцівки, довгі й вузькі, з міцними пазурами й сталевими мускулами. У довгого й товстого хвоста особлива будова: його нижня частина, що служить точкою опори, має сплощені відростки хребців і сильно розвинену жирову тканину. Для тубільних мисливців хвіст кенгуру – самий ласий шматок, інше м’ясо тверде.
Голос великих кенгуру схожий на своєрідне хрипке покахикування.
Біотоп кенгуру -— розріджений ліс, савана або дикий буш. Вони зустрічаються й на рівнині, і в горах. Під час пасіння кенгуру пересуваються вперед дрібними стрибками, приблизно по 1, 5 м кожнийий. Коли потрібно рятуватися, кенгуру роблять фантастичні стрибки. Це одне з найефектніших видовищ, що тільки можна знайти в природі. Не має повітряної легкості, стрибок кенгуру має неймовірну, упевнену силу. Поштовх робиться задніми ногами, а хвіст, підтримуваний горизонтально, служить як би противагою.
Послідовними стрибками від 6 до 9 м (а при виняткових обставинах — до 12 ле) кенгуру розвиває швидкість 40 км/ч, а в деякі моменти — до 50 км/ч. При такій швидкості мисливцям важко було переслідувати кенгуру, поки, нарешті, не винайшли полювання з автомобілів і всюдиходів. Правда, кенгуру не можуть довго бігти з великою швидкістю й незабаром падають від знемоги.
У великих кенгуру немає строго обмеженого сезону розмноження; в основному молоді народжуються взимку. У самого великого виду – великого сірого кенгуру – вагітність триває 38-40 днів, довжина немовляти – близько 25 мм. Це найбільш дрібне немовля із всіх відомих ссавців (стосовно розмірів дорослої тварини). Звичайно народжується одне дитинча, але, як виключення, зустрічаються двійні (у великого сірого кенгуру) і навіть трійні (у великого рудого кенгуру). Тривалість життя кенгуру перевищує 10 й, імовірно, досягає 15 років.
Найстрашніші із природних ворогів кенгуру, так називані піщані мухи — дрібні комахи, у масі появляющиеся після дощу й скапливаются біля водойм. Ці комахи нападають на кенгуру, що йдуть до водопоїв, набиваються їм в очі й жалять, так що кенгуру нерідко сліпнуть після їхнього нападу. Молоді кенгуру часто стають видобутком динго, лисиць і хижих птахів. Але найстрашніший ворог кенгуру – людин, що полює за ними заради шкіри, м’яса або для запобігання своїх полів і пасовищ. Для полювання на кенгуру тубільці використали динго, а білі колоністи – зграї собак.
Ці могутні тварини мають спокійний характер, але у важких ситуаціях вони можуть рішуче захищатися, наносячи потужні удари ногами. Часто говорять про кенгуру-боксерів. Один із кращих ударів кенгуру-боксера полягає в тому, щоб, обпершись на хвіст, одночасно обома задніми ногами нанести супротивникові потужний удар. Своїми пазурами кенгуру легко може розпороти живіт собаці й навіть людині. Переслідуваний собаками, кенгуру може врятуватися у воді. Відомі випадки, коли кенгуру вистачали собак у воді, наплаву, і намагалися їх утопити. Кенгуру може використати й інший спосіб самозахисту: кинувшись на супротивника, схопити його передніми лабетами й пригорнути до себе, намагаючись задушити. Років 10 назад молодий австралійський лікар, що їхав уночі на машині, випадково роздавив великого кенгуру; щоб тварина не мучилася, він хотів зробити йому укол, але поранена тварина раптом здійнялася, пригорнуло його до себе, і лікар на превелику силу вирвалася живим з його лабетів. Таким чином, миролюбний кенгуру вміє захищатися. Багато мисливців бувають їм поранені, іноді смертельно. Разом з тим цих великих тварин легко приручити, особливо великого сірого кен
Відомі 12 видів великих кенгуру. Вони ставляться до трьох родів: Macropus – з повністю опушеною мордою» Megaieia, у яких між ніздрями є невеликий оголений простір, і Osphranter, ніс яких широко оголений, як ніс собаки.
Великий сірий, або лісовий, кенгуру (Масropus major), -самий великий з нині існуючих сумчастих. Великий сірий, як його кличуть австралійці, розповсюджений по всій Східній Австралії.
Він живе в різних залісених місцевостях; звідси його друга назва — лісовий кенгуру. Його звичайний біотоп – евкаліптова савана. Харчується травою, листами, молодими коріннями. В XIX в. цей звір усюди був звичайний. Його навіть обвинувачували в тім, що він заважає випасу овець, займаючи кращі пасовища. Під цим приводом з 1871 р. почалося його винищування. Його знищують також заради шкіри, а останнім часом – і м’яса. У результаті цей вид кенгуру, хоча й уважається ще досить звичайним, перебуває в зробленому занепаді. Скорочення його чисельності викликано в цей час багатьма причинами. Він малоплодовит. Його кормова база підірвана: він пристосований до харчування на гарних лугах і не може нормально існувати в більше посушливих і марних областях. Тому в міру сільськогосподарського освоєння території район, придатний для його перебування, усе скорочується. Нарешті, його характер, більше мирний і довірливий, чим у рудого кенгуру або валлару, частіше робить його видобутком мисливців.
Великий рудий кенгуру (Megaleia rufa), що майже не уступає по розмірах сірому, — чудова тварина, таке ж сильне, але більше граціозне й пропорційне.
Великий рудий кенгуру зустрічається по всій Австралії ширше, ніж будь-який інший вид кенгуру. Особливо багато його на великих внутрішніх рівнинах, де він живе невеликими чередами, по 10-12 звірів у кожному. Місцями він численний і шкодить скотарству; саме проти нього був спрямований декрет про спеціальний сезон відкритого полювання. Головним чином для його винищування організується й автомобільне полювання. Необдумане, непомірне полювання може швидко знищити ця чудова тварина, незважаючи на його гаданий достаток.
У неволі рудий кенгуру стає досить дружелюбним. По Э. Трафтону, його «фамільярність» може стати настирливої й навіть просто небезпечної, хоча в самців цього виду більше приємний характер, чим у старих валлару. У відношенні «боксу» першість тримає саме рудий кенгуру.
Валлару, або гірські кенгуру (рід Osphranter), легко відрізняються від інших великих кенгуру більше короткими й приосадкуватими задніми лабетами, могутніми плечима, більше масивним додаванням і позбавленим вовни носовою ділянкою. Вони трохи менше інших великих кенгуру; маса деяких з них досягає 77 кг. Валлару не були відомі науці до 1832 р. Слово «валлару» є видозміна слова «волару» – назви, під яким аборигени Нового Південного Уельсу поєднують великих кенгуру взагалі.
Валлару живуть у важкодоступних скелястих районах гір. Вони схожі на кам’яних валлаби не тільки своїм біотопом, але й деякими особливостями будови.
Шорсткуваті, чіпкі підошви лабетів дають їм можливість не сковзати навіть на гладких каменях. Валлару харчуються травою, листами, коріннями. Вони можуть подовгу обходитися без води. Щоб угамувати спрагу, вони часто здирають кору з молодих дерев і злизують сік.
Валлару — не стадні тварини. Старі самотні самці забіякуваті; якщо на них напасти, вони кусаються й дряпаються, наносячи небезпечні рани. Вони вбивають собак, які зовсім не можуть переслідувати їх серед скель. Мала доступність біотопу зберегла їх від знищення, хоча вони зустрічаються досить рідко. Валлару хитрі, завзяті, їх важко піймати; у неволі вони вперті й погано приручаються.
Число існуючих видів валлару ще не цілком визначено. Э. Трафтон відзначає 6 видів цих тварин. Найбільш відомий звичайний валлару (Osphranter robustus), із грубою вовною бурувато-чорного цвіту, що живе в приморських горах Південного Квинсленда й Нового Південного Уельсу.