СІМЕЙСТВО ВОМБАТИ (VOMBATIDAE)

Вомбати — добродушні сумчасті товстуни, довжиною до 1 м і масою до 40 кг. Розрізняють 4 близьких види вомбата. Найбільш звичайний звичайний, або великий, вомбат (Vombatus hirsutus), що живе в Новому Південному Уельсі, Вікторії й у Південній Австралії. У нього тверда вовна, короткі круглі вуха, а на кінці морди, як й у коала, чітко відмежований, позбавленої вовни ділянка.

Інший вид — тасманийский вомбат (Vombatus ursinus) більше рідкий і менше по розмірах. Цей вомбат живе на Тасманії й острові Флиндерс у Бассовом протоці. Широколобий вомбат (Lasiorhinus latifrons) має м’яке, шовковисте хутро, що покриває й кінець морди, більше довгі й широкі вуха. Колись він був розповсюджений так само широко, як і звичайний вомбат, але тепер його можна зустріти тільки в Південній Австралії. Четвертий вид – малий вомбат (Vombatula gillespiei) живе у Квинсленде.
Єдиний із всіх сумчастих вомбат має тільки 4 різці (два верхніх і два нижніх), подібних із зубами гризунів; вони постійно ростуть і мають долотоподібну форму. Кінцівки у вомбата сильні, збройні потужними лопатообразними пазурами, пристосованими для риття. Хвіст майже не розвинений.
Більші нори, які риє вомбат, можна зрівняти з норами борсука. Коридор веде в житлову камеру, де тварина влаштовує зручне гніздо. Коридор може бути коротким (3-4 ле) або дуже довгим; деякі коридори досягають 30 м.
Вомбат — нічна тварина. Він любить тепло. Тасманийский вомбат погано переносить холоду, характерні для цього острова. При морозі життєві процеси в нього сповільнюються.
Вомбат харчується винятково рослинною їжею, головним чином травою, особливо осокою роду Xerotes, що дорослі звірки спеціально розшукують і приносять дитинчатам. Їдять вони також корінь, молоду кору й навіть гриби.
Вомбат — моногам. У випадку небезпеки мати захищає єдине дитинча. Звичайний вомбат може жити до 15 років. В 4 роки він має масу 22 кг, в 15 років – 40 кг.
Головний ворог вомбата — людина. Перші колоністи-європейці вбивали їх, щоб прокормитися, хоча їхнє м’ясо має досить специфічний присмак. Їх знищували, посилаючись і на те, що вони псують норами поверхня пасовищ.
Поширилося полювання на вомбатов із собаками. У задній частині спини, на тазових костях, у вомбата є щось подібне до щитка, що захищає його при нападі позаду. Він наносить також сильні удари головою – буцається, як баран або козел. Якщо собака залазить у його нору, він чекає її, не сходячи з місця, а потім намагається загнати в кут, до стінки нори, і там задушити.
Трьом із чотирьох наявних видів вомбатов у цей час грозить повне зникнення. Тасманийский вомбат, що наприкінці XVIII в. був численний на Тасманії й островах Бассова протоки, тепер сильно скоротився в числі. Він ще зустрічається на Тасманії, але в районі Бас-сова протоки зник скрізь, крім острова Флиндерс. Широколобий вомбат колись був рясний на півдні й сході країни. Винищений під час кампаній по знищенню кроликів, цей вид зник з Вікторії, а в Південній Австралії зустрічається лише у вузькій прибережній смузі. Малий вомбат, раніше звичайний у горах Квинсленда, став рідким уже наприкінці минулого століття, а в цей час представлений лише декількома останніми ізольованими колоніями.
Тільки у звичайного вомбата є якісь шанси уцелеть, тому що м’ясо його несмачно, а хутро твердий і грубий. Однак і цей вид малоплодовит, а сумний досвід говорить про те, що зникнення якого-небудь виду майже завжди відбувається зненацька, як би стрибком. Тому чисельність цього виду теж потрібно тримати під постійним контролем.