СІМЕЙСТВО ХИЖІ СУМЧАСТІ (DASYURIDAE)

Хижі сумчасті примітивні й найбільш близькі до американських опосумів. Вони мають архаїчну зубну систему з повним рядом різців. Для них типово примітивна будова задніх кінцівок: вони п’ятипалі, всі пальці добре розвинені й відособлені один від іншого. Зубна система, будова ніг і розміри цих тварин дозволяють припустити, що один з найбільш примітивних представників сімейства – желтоногая сумчаста миша – дуже нагадує древню вихідну форму, з якої колись розвилися всі сумчасті.
Сімейство хижих сумчастих (вірніше було б називати його сімейством хиж і комахоїдних) нараховує 3 підродини, з них найбільш багатими видами примітивна підродина сумчастих мишей, або мишевидок, підродина властиво хижих сумчастих і підродина сумчастих вовків.
Представники підродини сумчастих мишей або мишевидок (Phascogalinae), по розмірі нагадують звичайних мишей і пацюків. Є серед них і дуже дрібні форми. Наприклад, довжина тіла сумчастої миші Кимберли (Planigale subtilissima) дорівнює всього 45 мм. Це саме дрібне з нині живучих сумчастих.
Для сумчастих мишей характерна примітивна зубна система: у них багато дрібних різців і примітивні трехбугорчатие кутні зуби, зручні для перетирання комах. Основа харчування цих звірків -жуки, саранові, багатоніжки, паукообразние, дощові хробаки, дрібні ящірки. Сумчасті миші нападають і на завезених людиною будинкових мишей і навіть пацюків. Це моторні, сміливі й ненажерливі звірки.
Підродина нараховує 7 пологів й 34 виду. Більшість із них (пологи Antechinus, Planigale, Dasycercus й Smin-thopsis) відомі як різноманітні властиво сумчасті миші, або мишевидки. Звірки, що ставляться до родів Phascogale й Dasyuroides, крупніше; їх звичайно називають сумчастими пацюками. Крім того, до підродини ставляться сумчасті тушканчики (рід Antechinomys).
Більшість представників підродини — мешканці посушливих і напівпосушливих областей: лісів, гір, степів і напівпустель.
Як уже говорилося, у різних видів сумка розвинена дуже неоднаково. Вивчаючи цю підродину, можна простежити, як шляхом поступових переходів формувалася сумка в сумчастих взагалі. Число сосків у представників цієї підродини варіює від 6 до 12, що приблизно відповідає числу дитинчат. Величина немовляти близько 1 див.
Сумчасті миші добре лазают по деревах. Їхні звичайні притулки-порожнечі й ущелини в скелях, деревах і ґрунті.
Найбільш характерний представник великого роду широконогих сумчастих мишей, або мишевидок, —желтоногая сумчаста миша (Antechinus flavipes). Це найбільш численний і широко розповсюджений представник роду.
За формою зубів і добре відособленим пальцям ніг це саме примітивне з австралійських сумчастих. По розмірах вона нагадує велику мишу або молодого пацюка. Вона широко поширена по материку Австралії. Голі ступні ніг з м’ясистими подушечками й довгими пазурами допомагають їй карабкаться по деревах і стінам. Желтоногая сумчаста миша легко бігає навіть по стелі печер, у яких вона часто поселяється. Гнізда, ретельно сплетені з листів евкаліпта, містяться у важкодоступних місцях, наприклад у стелі печери.
Плоскочерепние сумчасті миші, або мишевидки (рід Planigale), ставляться до трьох видів. Для них характерний сильно сплощений череп, схожий на череп ящірки. Завдяки йому звірки можуть пролазити в самі вузькі щілини, наприклад у тріщини пересохлого ґрунту. Населяють вони пересихающие болота й водойми, звичайно покриті труднопроходимими заростями жорстких трав. Основа харчування – саранові.
Всі представники роду дрібніше нашої домовик миші.
Гребнехвостие сумчасті миші, або мишевидки (рід Dasycercus), ставляться до двох видів, що живуть в австралійських пустелях. У підстави хвоста є стовщення, що містить запаси жиру. Це денні тварини. Вони часто лежать розпластавшись, як ящірки, і гріються на сонце. Можуть переносити дуже більші (для ссавців) дози інсоляції. Сумка майже відсутня. Дитинчата, що висять на сосках матері приблизно протягом місяця, захищені лише невеликою бічною складкою шкіри. Ловити й спостерігати цих звірків дуже важко. Гребне-хвостая мишевидка-мульгара (Dasycercus cristicauda) дуже ненажерлива, але легкоприручается й добре живе в неволі. Мульгара знищує багато будинкових мишей і навіть пацюків.
Стрункі, болипеухие узконогие сумчасті миші, або мишевидки, — представники великого роду Sminthopsis, що нараховує 12 видів. Більшість їх живе на материку Австралії, один вид- на Тасманії й один – на Новій Гвінеї. Населяють вони посушливі степи й напівпустельні місцевості. Переважно насекомоядни, але при нагоді охоче нападають на будинкових мишей й інших дрібних звірків. У них дуже розвинена турбота про потомство. Один фермер у Новому Південному Уельсі випахал плугом з норки самку узконогой сумчастої миші з повислими на її боках десятьма дитинчатами. Він помітив неї, коли вона повільно віддалялася зі своєю непосильною ношею. Коли з неї зняли трохи дитинчати, воно не втекла, а з писком бігала навколо, поки їй не вдалося знову зібрати всіх десятьох собі на спину.
Узконогие сумчасті миші добре приручаються. Вони дуже ненажерливі. Так, один звірок масою близько 20 м за ніч у клітині з’їв 5 дощових хробаків й 3 дрібних ящірок – з’їв без залишку, зі шкірою й костями. Ці звірки дуже корисні, тому що у величезній кількості знищують комах: саранових, тарганів, термітів. На жаль, у багатьох районах вони майже знищені здичавілими кішками.
Сумчасті пацюки відрізняються від властиво сумчастих мишей розмірами. Існують два роди сумчастих пацюків: кистехвостие (рід Phascogale) і гребнехвостие (рід Dasyuroides). Кистехвостие криси-фаскогали, особливо широко розповсюджена по всій Австралії тафа (Phascogale tapoatafa), були бичем перших європейських переселенців: вони спустошували їхні комори й пташині двори. У цей час основа харчування цих звірків – гризуни, завезені людиною. Тафа – одне з першими сумчастими, заміченими європейцями в Австралії. По розмірах вона нагадує великого пацюка. У неї довга загострена морда, хвіст, що закінчується пензликом, і гарна блакитнувато-сіра шкурка.
Тафа легко лазает по деревах, живе в дуплах або норах. По гнучкості, швидкості рухів і кровожерливості її можна зрівняти з нашим пещенням. Це розумний і лютий хижак. Завезення людиною домашніх птахів, мишей і пацюків створив для цього маленького хижака сприятливі умови існування. При зустрічі з людиною тафа тримається люто й відважно. Її укуси дуже хворобливі. Приручається тафа вкрай важко. У неволі люта й усіляко намагається втекти.
До тафе близька гребнехвостая сумчастий пацюк (Dasyuroides byrnei). Відсутність великого пальця на лабетах відрізняє її від інших мишевидок і сумчастих пацюків. Хвіст трохи стовщений завдяки відкладенням жиру. Цей житель піщаних і кам’янистих пустель знайдений у Центральній Австралії лише наприкінці минулого століття. Спосіб життя майже не вивчений.
Сумчасті тушканчики (рід Antechinomys) — граціозні маленькі звірки з великими вухами й сильно розвиненими задніми лапками й хвостом, що роблять стрибки майже до 2 м довжиною.
Передні кінцівки в них хоча й коротше задніх, але не так скорочені, як, наприклад, у кенгуру. «Техніка» їхнього пересування скоріше нагадує стрибки зайця. Ступні лабетів роздуті у формі подушок. Хвіст дуже довгий, з кистю на кінці й загнуть так, що звірок може опиратися на нього під час стрибка, як це роблять дійсні тушканчики й кенгуру.
Сумчасті тушканчики населяють сухі савани Східної Австралії й кам’янисті або піщані ділянки Центральної Австралійської пустелі. Це строго нічні звірки, дуже погано вивчені.
Вони насекомоядни, але при нагоді нападають на дрібних ящірок і гризунів; у неволі харчуються м’ясом. Посаджені в ящик з мишами, негайно на них нападають.
Звичайне число дитинчат — 7. Сумка розвинена слабко й відкривається назад.
Підродина властиво хижих сумчастих (Dasyurinae) включає більших і високоорганізованих тварин. До підродини відносять невеликих по розмірі плямистих звірків, відомих в Австралії під ім’ям сумчастих, або тубільних, кішок і більшого сумчастого, або тасманийского, диявола. Зовні ці звірі дуже різні, але походження в них загальне.
Сумчасті, або тубільні, кішки являють собою перехідну групу від комахоїдних мишевидок до дійсних хижаків — тасманийскому дияволові, а потім і сумчастому вовку. У будові їхніх зубів можна простежити ряд переходів від комахоїдного типу харчування до хижого. Тубільні кішки нагадують і звичайних кішок, і більшою мірою дрібних хижаків типу куниць або мангуст. У них тонка, витончена морда й довгий пухнатий хвіст. Сіра або рудувата шкурка покрита рівномірно розташованими білими плямами. По легендах місцевих жителів, ці плями – сліди ран, випадково отриманих цими звірками під час бою, що відбувався між двома героями южноавстралийских племен – Пиллой й Индой. Сумчасті кішки відігравали більшу роль у древніх обрядах і брали участь у містичних релігійних церемоніях.
Майже всі сумчасті кішки — деревні тварини. Видобуток вони вистежують і наздоганяють стрибком. Розрізняють 5 видів сумчастих кішок. З них найбільш примітивна мала північна кішка (Sata-nellus hallucatus) – дрібний, чисто деревний вид. Найбільше високоразвити представники роду Dasyurops. Нижче розглянуті більш докладно два представники сумчастих кішок – кволл і тигрова кішка.
Кволл (Dasyurops viverrinus) був названий цим тубільним ім’ям ще в 1773 р. в «Описі подорожей Дж. Кука». Цей дрібний хижак був численний у багатьох районах Австралії. Через полсотни років після початку колонізації він став зустрічатися рідше, а тепер зовсім зник з ряду місцевостей. Ростом з маленьку кішку, що нагадує зовні мангусту або циветту, кволл має чорну, сіру або буру вовну, поцятковану білуватими плямами. Залежно від того, є в нього в цей момент чи дитинчата ні, сумка відсутня або добре розвинена. У самки 6 сосків, однак число одночасно, що народжуються дитинчат, може досягати 24; у цьому випадку виживають ті, хто зуміє першим прикріпитися до сосок матері.
Їжа кволла дуже різноманітна — комахи, ящірки, дрібні птахи, ссавці, риба, що він підстерігає по берегах водойм. Колонізація Австралії створила для нього сприятливі умови: домашній птах, кролики, пацюки, миші стали його улюбленою їжею. На початку колоністи нещадно винищували кволла, що опустошали їхні пташники й комори. Однак незабаром відношення до нього змінилося, і тепер австралійці цінують його як корисного помічника, у масі истребляющего мишей, пацюків і молодих кроликів. В 1901-1903 р. серед кволлов поширилася епізоотія, після якої він зник з багатьох районів Австралії. Однак і тепер його можна зустріти іноді біля самого Сіднея.
Кволл — розумна й відважне, але не люта тварина. Він добре піддається прирученню. Активний уночі. Удень він спить у своєму лігвищі – ущелині скелі або дуплі, а присмерком виходить на пошуки видобутку.
Найбільш велика із сумчастих кішок — тигрова кішка, або сумчаста куниця (Dasyurops maculatus), що має хвіст, рівномірно покритий білими плямами. Довжина її тіла близько 60 див, хвоста – 50 див. Самка небагато дрібніше самця. Поширена в Східній Австралії й на Тасманії. Це лютий хижак
досить сильний, щоб упоратися з великою кішкою й протистояти навіть собакам. Дійсна деревна тварина, вона має добре розвитий великий палець і стислі подушечки ступень, добре «, щоприлипають» до галузей дерев. По будові зубів він більше пристосований до м’ясної їжі, про що свідчать його остробугорчатие кутні зуби. Сумка складається зі складок, що обмежують молочне поле попереду й з боків. Дитинчата (їх буває від 4 до 6) народжуються в травні, австралійською осінню.
Полює тигрова кішка переважно вночі. Харчування різноманітне, складається головним чином із птахів (кури, цесарки), пташиних яєць, кроликів і більше дрібних ссавців і рептилій. Однак завдяки своїм розмірам і великій силі тигрова кішка полює й на більших тваринах: чапель, деревних поссумов і навіть молодих валлаби. Смілива й моторна, тигрова кішка у випадку потреби може бути обережної й терплячої.

Тигрова кішка зустрічається переважно в лісових районах. Лазает прямо нагору по стовбурах великих евкаліптів і розоряє гнізда птахів, розташовані навіть на кінцях довгих галузей. Підстерігаючи птахів на галузях, вона стрибає й ловить їх прямо на лету, перш ніж досягне землі. Часто полює за сплячими птахами.
Стосовно людини ця кішка — боязка й потайлива тварина. Разом з тим це один із самих войовничих мешканців австралійського буша. Відомий випадок, коли з тигровою кішкою, що вкрилася під коріннями дерева, нічого не могли зробити два ірландських тер’єри. В іншому випадку тигрова кішка після довгої бійки загризла величезного здичавілого кота, що напав на неї. У присутності видобутку тигрова кішка часто не обертає уваги на небезпеку. Один тасманийский фермер застав тигрову кішку серед біла дня в той момент, коли вона поїдала залишки валлаби. Фермер замахнувся на неї сокирою; тварина відскочила убік, але, бачачи, що людина більше не рухається, відразу повернулося до свого видобутку.
Близький родич тубільних кішок — тасманийский, або сумчастий, диявол (Sarcophilus harrisii). На противагу тільки що розглянутим видам диявол – наземна тварина, що нагадує своїм більше важким додаванням і темним фарбуванням невеликого ведмедя. Це кремезний хижак приблизно 50 див довжиною, з великою головою, коротким чорним хвостом і чорною шкірою, часто поцяткованої білими плямами.

Боротьба між тасманийским дияволом і першими європейськими колоністами спалахнула після першої ж зустрічі. Першими європейськими поселенцями Тасманії були каторжники, що супроводжував їхня варта й нечисленні колоністи. Харчування в перших колоніях було налагоджено погано, м’яса не вистачало, і поселенці дуже розраховували на привезені із собою з Англії домашніх птахів. На цьому ґрунті незабаром і відбулося їхнє знайомство із сумчастим дияволом, що прийнявся енергійно знищувати курей. Відразливе вираження морди, чорна вовна, лиховісне ричання й кровожерливість породили його ім’я. Цього звіра безжалісно винищували, тим більше що м’ясо його виявилося їстівним й, по твердженнях колоністів, по смаку нагадувало телятину.
У цей час сумчастий диявол зустрічається тільки на Тасманії, хоча, цілком ймовірно, раніше він населяв і материк Австралії. Викопні залишки його були виявлені на півдні Західної Австралії. Наявність черепів і костей цього виду в кухонних залишках аборигенів підтримує припущення, що диявол може існувати тут й у цей час. В 1912 р. одна така тварина була вбита в 60 милях від Мельбурна; однак, цілком ймовірно, це був звір, що втік із зоопарку.
Численний на околицях Хобарта на початку XIX в., диявол у міру росту поселень відступав усе далі в незасвоєні лісові й гірські частини Тасманії. Однак люди продовжували його переслідувати. Коли на Тасманію завезли овець і вони стали піддаватися нападу місцевих хижаків, у цьому знов-таки обвинуватили диявола, хоча, імовірно, більшою мірою був винуватий сумчастий вовк. У міру освоєння острова диявол відступав усе далі й далі, поки не виявився в майже недоступних скелях; тут він зумів закріпитися й тим самим уник повного знищення.
Полює диявол уночі. Дуже ненажерливий, він харчується дрібними й середніми тваринами. Птаха, у тому числі папуги, молоді валлаби, кенгурові пацюки й інші більше дрібні ссавці – його постійний видобуток. Він часто бродить по берегах водойм, поїдаючи жаб і раків, а на морському узбережжі – викинуті хвилями їстівні залишки. Незважаючи на відносно невеликі розміри, він дуже сильний і витривалий і при нагоді нападає на тварин, набагато більших, чим він сам (наприклад, на овець).
«Поганої репутації» диявола, очевидно, у великій мері сприяв його неприємний, лиховісний голос, що наводив на перших колоністів панічний жах. Э. Трафтон описує його як плаксиве бурчання, що переміняється потім хрипким кашлем або, якщо звір розлючений, низьким пронизливим ричанням.
Протягом довгого часу вважали, що приручити диявола неможливо. Дійсно, коли його ловлять, він запекло захищається, кусається. Поміщений у клітину, він перший час намагається втекти, що йому часто вдається завдяки дуже сильним щелепам: бували випадки, коли дияволи вивертали зубами прути ґрати. Однак приручити його неважко, потрібно лише з бажанням й умінням узятися за діло. Вирощені в неволі, дияволи стають зовсім ручними, жвавими й прихилистими. Навіть дорослі піймані звірі стають незабаром настільки ручними, що їх можна гладити. Вони дуже охайні, без кінця вилизують себе й пригладжують, обожнюють купатися й грітися на сонце. Сумчасті дияволи вмивають морду обома передніми лабетами відразу, складаючи їх ковшиком.
Сумка складається з подковообразной складки шкіри, що зникає на задній стороні черева. У другій половині вересня можна вже бачити маленьке тільце або хвіст, що стирчать із сумки, а наприкінці цього місяця самка починає збирати солому й суху траву й готовити гніздо. Дитинчата добре лазают по деревах. Дорослі лазают гірше, але все-таки вони можуть карабкаться по похилих стовбурах і легко втримуються на галузях. Дияволи добре плавають, легко перепливають ріки.
Остання підродина хижих сумчастих (Thylacininae) представлено всього одним родом і видом — це знаменитий сумчастий, або тасманийский, вовк (Thylacinus cynocephalus), або тилацин, як його називають в Австралії і Європі. Це самий великий і сильний з хижих сумчастих, але разом з тим й один з найбільш рідких ссавців усього земної кулі. Його зовнішня подібність із вищими ссавцями – хижаками, і особливо з вовком, – дивний приклад морфологічної конвергенції.
Сумчастий вовк, сліди якого бачив уже Абель Тасман в 1642 р., був описаний в 1808 р. натуралістом Харрисом. Перші колоністи Тасманії, серед яких перебував і Харрис, називали ця тварина вовком, гієною, зебровим вовком, зебровим опосумом. Цей великий хижак може досягати в довжину (від носа до кінчика хвоста) 1, 8 м. Латинське найменування в дослівному перекладі означає «сумчастий собака з вовчою головою». Череп сумчастого вовка дуже схожий на собачий і по розмірах може перевищувати череп дорослого динго. Як собака або вовк, він біжить на кінчиках
лабетів більшою мірою, чим будь-яка інша сумчаста тварина. Однак конвергентна подібність із собачими позначається далеко не у всьому. Форма морди, вух, дуже товстий у підстави хвіст, сильно вигнуті задні лабети й здатність стрибати на них, на зразок кенгуру, – все це риси, що ріднять сумчастого вовка з іншими сумчастими.
Фарбування сумчастого вовка сіро-жовтувата з 16—18 темно-шоколадними смугами на спині, задніх ногах і підставі хвоста. Подовжена паща може розкриватися непомірно широко: коли тварина позіхає, його щелепи утворять майже пряму лінію. Лабети відносно короткі; задні лабети сильно зігнуті, що уможливлює особливу ходу, що скакає (начебто галопу) і навіть стрибки на п’ятах задніх лабетів, що нагадують стрибки кенгуру. На такі стрибки звір вирішується лише у випадку гострої потреби. Їх можна було спостерігати в XVIII – XIX вв., коли сумчастий вовк був ще владикою тасманийских рівнин.
Зубна система сумчастого вовка складається з 8 різців на верхній щелепі, довгих іклів, потужних корінних, здатних дробити кості, і 3 предкоренних на кожній половині щелепи. Третій, додатковий предкоренной зуб відрізняє вовка від інших сумчастих, що мають тільки по двох предкоренних.
Сумка тилацина дуже схожа із сумкою диявола й утворена складкою шкіри, відкритої назад і прикривающей дві пари сосків. Плідність слабка. Мати стежить за молодими й охороняє їх. Вона навіть перепиняє дорогу людині, що, часто не підозрюючи про це, направляється до лігвища з дитинчатами; в інших випадках сумчастий вовк ретельно уникає людину, намагаючись залишитися непоміченим. Один з жителів Смиттона повідомив, що один раз самка вовка перепинила йому шлях, коли він переходив через струмок по стовбурі упалого дерева. Зацікавлений незвичайною сміливістю тварини й легкістю, з якої воно себе виявило, він почав обшукувати кущі на протилежному березі й знайшов двох вовченят, що сховалися на сухій підстилці з папороті під нахиленим мертвим стовбуром деревоподібної папороті.
Голос сумчастого вовка схожий на гавкіт собаки. Гавкіт цей глухими, гортанними й пронизливий, із хрипами, що нагадують свистячий подих хворого. Цей дивний гавкіт звичайно повторюється кожні 10 хвилин. Мисливці часто чули голос сумчастого вовка у своїх нічних таборів і говорили, що він нагадує войовничий лемент тварини, що вишли на полювання. Однак фахівці вважають, що такі звуки виражали скоріше люболитство й здивування тилацина, що зустріло людини в незвичайному для нього місці. Сумчастий вовк гавкає також при сильному переляку.
У цей час сумчастий вовк зустрічається тільки на Тасманії, де цей хижак ще зберігся в недоступних частинах острова. Кісткові залишки з печер материка Австралії показують, що в доісторичну епоху він був широко розповсюджений і на континенті. Недавно ще один череп був знайдений у печері до півночі від Перта. В 1960 р. половина щелепи сумчастого вовка була виявлена в піднесеній східній частині Нової Гвінеї.
Сумчастий вовк тримається в найбільш недоступних хащах і печерах. Останній район Тасманії, де він, можливо, ще зберігся, – це самий гористий і не-лриветливий район острова (між бухтою Макуори й озером Сент-Клэр), з холодним і сніжної взимку, украй дощовим летом, покритий густим чагарником. У цій негостинній місцевості сумчастому вовку прожити й прокормитися важко. Однак тут неодноразово бачили його сліди на снігу й на льоді замерзлих річок. Дупла дерев – його звичайний притулок. В 20-х роках цього століття один лісоруб, що рубав дупласте дерево, з подивом побачив молодого сумчастого вовка, що з виттям вистрибнув з дупла; тварина злякалася не менше, ніж людина.
Сумчастий вовк — нічна тварина. Він виходить зі свого притулку тільки присмерком і йде на полювання поодинці або парою. З гір він виходить на рівнину або в долину й може пробігати значні відстані. Сумчастий вовк не такий швидкий, як собака або кенгуру. На полюванні він переслідує видобуток, не додаючи кроку, вимотуючи її, але не намагаючись наздогнати відразу. На початку 30-х років А. Фергюссо н спостерігав слідами на снігу пожену сумчастого вовка за невеликим кенгуру. Сліди кінчалися на березі озера; видимо, погоня тривала в холодній воді. Сумчастий вовк полює за валлаби, дрібними сумчастими, пацюками, ехиднами, птахами, навіть за ящірками. Після завезення на Тасманію овець і домашніх птахів вони швидко стали улюбленим видобутком сумчастого вовка, що почав спустошувати череди колоністів. У результаті люди стали його переслідувати й винищувати.
Втім, лиха сумчастого вовка почалися набагато раніше появи в Австралії європейців. Припускають, що на материку Австралії його винищили динго, що ймовірно з’явилися тут одночасно із древніми переселенцями-аборигенами. На Тасманії в невеликій кількості він зустрічався повсюдно ще на початку XIX в. Разом з тим шкода, що він наносив овечим чередам і пташникам, був ясно помітний. Сумчастий вовк часто поїдав і тварин, що потрапили в капкани; тому його також стали успішно ловити капканами. Спроби труїти вовка собаками скінчилися невдачею: сміливий і хитрий, сумчастий вовк долав і навіть убивав собак, причому не тільки одинаків, але й зі зграї. Коні теж турбуються, якщо бачать або чують вовка. Навпроти, людині боятися сумчастого вовка нема чого: звір уникає зустрічі з людьми й пручається, лише коли перебуває в безвихідному положенні.
Коли на Тасманію завезли динго, сумчастий вовк відмовлявся битися з ним, усіляко намагаючись уникнути зустрічі. Це робить дуже правдоподібним припущення, що саме динго винищили його на континенті Австралії.
Багато разів пробували ловити сумчастих вовків живцем для зоологічних садів. На початку XX в. на цьому спеціалізувався якийсь Р. Андерсон. Пійманих звірів він відвозив у Виньярд – маленьке містечко на півночі Тасманії, звідки їх переправляли в зоопарки. Дорослі вовки приручалися погано; молоді ж непогано жили в неволі, якщо тільки їм давали, крім м’яса, живий видобуток.
Протягом останніх 35—40 років не відомі випадки піймання вовка, а останній звір, що втримувався в неволі, давно загинув. У цей час цілком закономірний питання: чи не зник цей вид зовсім?
Після відкриття в 1932 р. на Тасманії Західного шосе освоєння цього негостинного краю полегшилося, і в 1938 р. сюди була споряджена спеціальна експедиція на пошуки сумчастого вовка. Нею керували М. Шарланд й А. Флеминг – більші знавці тасманийского буша. Вони знайшли безперечні сліди сумчастого вовка – сліди численні й на досить великому просторі. Незважаючи на те, що звірів жодного разу не зустріли, ці відомості обнадіяли вчених.
В 1938—1945 р. у центрі цього дикого району проклали бетонне шосе; у результаті мисливці, які раніше сюди не проникали, стали часто навідуватися в цей малоосвоєний край за дияволами й валлаби. У цей час кілька разів зустрічали й сумчастого вовка. В 1940 р. брати Дэви бачили одного звіра вночі, при світлі місяця; зупинившись в 50 м від них, він гавкав протягом 10 хвилин, а потім пішов. У вересні 1945 р. М. Тифф і н бачив, як сумчастий вовк вискочив з дупла дерева, що він збирався зрубати. Тоді ж бачили іншого вовка, що перебігав шосе в долині ріки Коллингвуд.
Для вивчення тих же місць була відправлена друга експедиція, цього разу під керівництвом Дэвида Флея — чудового австралійського зоолога й фахівця з розведення диких тварин у неволі. Директор заповідника Хилсвилл у штаті Вікторія Д. Флей мав намір піймати, якщо це можливо, пари живих тилацинов, щоб упевнитися в існуванні цього зникаючого виду й спробувати одержати від них потомство у своєму заповіднику. Флей розповідав, як у листопаді 1945 р. він потрапив у цю сувору країну і як важко було відшукати слід сумчастого вовка. Спочатку він зустрів тільки досить сумнівні сліди в озера Сент-Клэр, але його спроби піймати звіра не увінчалися успіхом. У лютому 1946 р. в іншому місці він начебто чув троєкратний гавкіт тилацина. Крім того, у підніжжя хребта Лоддон він знайшов свіжі, цього разу безперечні сліди сумчастого вовка.
Експедиція Флея показала, що із часу поїздок Шарланда й Флеминга в 1938 р. число сумчастих вовків катастрофічно скоротилося. Д. Флей уважає, що це результат проникнення в цей важкодоступний район мисливців. Однак було все-таки доведене, що в районі гір Лоддон й озера Сент-Клэр ще існують окремі, дуже рідкі особини сумчастого вовка.
Може бути, за допомогою спеціальних охоронних мір удасться перешкодити неминучому зникненню цього дивного звіра. Однак для цього необхідні термінові й рішучі дії по строгій охороні того невеликого району, де ще можливо припустити існування сумчастого вовка.