ЗАГІН СУМЧАСТІ (MARSUPIALIА)

Сумчасті ссавці, за винятком американських опосумів, поширені на материку Австралії, на Новій Гвінеї й прилеглих островах. До цього загону ставиться близько 200 видів з 9 сімейств. Серед сумчастих є комахоїдні, хижі й растительноядние форми. Сильно розрізняються вони й по розмірах. Довжина їхнього тіла, включаючи довжину хвоста, може коливатися від 10 див (сумчаста миша Кимберли) до 3 м (великий сірий кенгуру).
Сумчасті більш складно організовані тварини, чим однопрохідні. Температура тіла в них вище (у середньому +36°). Всі сумчасті народжують живих дитинчат і вигодовують їхнім молоком. Однак у порівнянні з вищими ссавцями в них багато древніх, примітивних рис будови, які різко відрізняють їх від інших звірів.
Перша характерна риса сумчастих — наявність так званих сумчастих костей (особливих кісточок таза, які розвинені й у самок, і в самців). Сумка для виношування дитинчат є в більшості сумчастих, однак не в усіх вона розвинена однаковою мірою; є види, у яких сумка відсутня. У більшості примітивних комахоїдних сумчастих ні «закінченої» сумок – кишені, а є лише невелика складка, що обмежує молочне поле. Так, наприклад, обстоит справа в численних сумчастих мишей, або мишевидок. У желтоногой сумчастої миші – одного з найбільш архаїчних сумчастих – є лише слабке підняття шкіри, як би бордюр навколо молочного поля; у близької до неї жирнохвостої сумчастої миші є дві бічні складки шкіри, які трохи розростаються після народження дитинчат; нарешті, у мишевидки-крошки є вже щось схоже на сумку, що відкривається назад, до хвоста. У кенгуру, сумка яких досконаліше, вона відкривається вперед, до голови, на зразок кишені фартуха.
Друга характерна риса сумчастих — це особлива будова нижньої щелепи, нижні (задні) кінці якої загнуті усередину. Коракоидная кістка в сумчастих злита з лопаткою, як у вищих ссавців, – це відрізняє їх від однопрохідних.
Будова зубної системи — важлива класифікаційна ознака загону сумчастих. За цією ознакою весь загін ділиться на 2 підзагони: многорезцових і двурезцових. Кількість різців особливо велико в примітивних комахоїдних і хижих форм, що мають у кожній половині щелепи вгорі по 5, а внизу по 4 різці. У растительноядних форм, навпроти, не більше одного різця з кожної сторони нижньої щелепи; ікла в них відсутні або недорозвинені, а кутні зуби із притупленими горбками.
Характерна будова молочних залоз сумчастих; вони мають соски, до яких прикріплюються тільки що народжені дитинчата. Протоки молочних залоз відкриваються в краю сосків, як у мавп й у людини, а не у внутрішній резервуар, як у більшої частини ссавців.
Однак основна відмінність сумчастих від всіх інших ссавців — це особливості їхнього розмноження. Процес розмноження сумчастих, спостереження за яким дуже складні, лише зовсім недавно з’ясований до кінця.
Дитинчата в сумці матері спершу так малі й недорозвинені, що в перших спостерігачів виникло запитання: чи не народяться вони безпосередньо в сумці? Ф. Пельсарт, голландський мореплавець, в 1629 р. уперше описала сумчаста тварина. Він, як і багато хто більше пізні натуралісти, думав, що дитинчата в сумчастих народжуються прямо в сумці, «із сосків»; по цих поданнях, дитинча росте на соску, як яблуко на гілці дерева. Здавалося неймовірним, що зародок, що напівсформувався, що інертно висить на соску, міг сам забратися в сумку, якщо він народився поза нею. Однак уже в 1806 р. зоолог Бартон, що вивчав північноамериканського опосума, установив, що немовля може сам пересуватися по тілу матері, залазити в сумку й прикріплюватися до соска. Для австралійських тварин це було підтверджено в 1830 р. хірургом Колі. Незважаючи на ці спостереження, знаменитий англійський анатом Р.Оуэн в 1833 р. повернувся до уже, що висловлювалася думці, що немовляти переносить у сумку мати. На думку Оуэна, вона губами бере дитинчати й, притримуючи лабетами отвір сумки, кладе його усередину. Авторитет Оуэна більш ніж на піввіку закріпив у науці цю невірну точку зору.
Зародок у сумчастих починає розвиватися в матці. Однак зі стінками матки він майже не зв’язаний і значною мірою є лише «желточним мішком», уміст якого швидко виснажується. Задовго до того, як зародок повністю сформується, йому вже нема чим харчуватися, і його «передчасне» народження стає необхідністю. Тривалість вагітності дуже мала, особливо в примітивних форм (наприклад, в опосума або в сумчастих кішок від 8 до 14 днів, у коала вона досягає 35, а в кенгуру – 38-40 днів).
Немовля дуже мале. Його розміри не перевищують 25 мм у великого сірого кенгуру – самого великого представника загону; у примітивних комахоїдних і хижаків він ще менше – близько 7 мм. Маса немовляти від 0, 6 до 5, 5 р.
Ступінь розвитку ембріона до моменту народження трохи різна, але звичайно дитинча майже позбавлене вовни. Задні кінцівки розвинені слабко, зігнуті й закриті хвостом. Навпроти, рот широко розкритий, а передні лапки розвинені добре, на них ясно видні коготки. Передні кінцівки й рот – це органи, які в першу чергу знадобляться новонародженому сумчастому.
Як би недорозвинений не було дитинча сумчастих, не можна сказати, що він слабшав і позбавлений енергії. Якщо відокремити його від матері, він може прожити біля двох доби.
У кенгурових пацюків і деяких поссумов буває тільки одне дитинча; у коала й бандикутов іноді народжуються двійні. У більшості комахоїдних і хижих сумчастих дитинчат багато більше: 6-8 і навіть до 24. Звичайне число дитинчат відповідає числу сосків матері, до яких вони повинні прикріпитися. Але часто дитинчати більше, наприклад у сумчастих кішок, у яких на 24 дитинча доводиться лише три пари сосків. У цьому випадку можуть вижити лише перші що прикріпилися 6 дитинчат. Бувають і протилежні випадки: у деяких бандикутов, що мають по 4 пари сосків, число дитинчат не перевищує дві-двох-дві-двох-одного-двох.
Щоб прикріпитися до соска, немовля повинен потрапити в сумку матері, де його очікують захист, тепло і їжа. Як відбувається це переміщення? Простежимо його на прикладі кенгуру.
Немовля кенгуру, сліп і недорозвинений, дуже незабаром вибирає потрібний напрямок і починає повзти прямо до сумки. Він рухається за допомогою передніх лапок з коготками, ізвиваючись, як черв’як, і вертячи головою по сторонах. Простір, по якому він повзе, покрито вовною; це, з одного боку, заважає йому, але, з іншої, допомагає: він міцно чіпляється за вовну, і стряхнути його дуже важко. Іноді дитинча помиляється в напрямку: доповзуть до стегна або грудей матюкай і повертає назад, шукає доти, поки не знайде сумку, шукає безупинно й невтомно. Знайшовши сумку, він відразу влазить усередину, знаходить сосок і прикріплюється до нього. Між моментом народження й часом, коли дитинча прикріплюється до соска, у великих кенгуру проходять звичайно від 5 до 30 хвилин. Прикріпившись до соска, дитинча губить всю свою енергію; він знову на довгий строк стають інертним, безпомічним зародком.
Що ж робить мати, поки її дитинча шукає сумку? Чи допомагає вона йому в цей важкий момент? Спостереження за цим ще неповні, і думки досить суперечливі. Протягом часу, необхідного немовляті, щоб добратися до сумки, мати займає особливе положення й не рухається. Кенгуру звичайно сидять на хвості, що проходить між задніми лабетами й спрямованому вперед, або лягають на бік. Голову мати тримає так, начебто увесь час спостерігає за дитинчам. Часто вона облизує його – відразу після народження або під час руху до сумки. Іноді вона вилизує свою вовну в напрямку до сумки, як би допомагаючи дитинчаті рухатися в потрібну сторону.
Якщо дитинча заблудиться й довго не може знайти сумку, матір починає турбуватися, чесатися й вертітися, при цьому вона може ранити й навіть убити дитинчати. Загалом, мати скоріше свідок енергійної діяльності немовляти, чим його помічник.
Спочатку сосок має подовжену форму. Коли до нього прикріплюється дитинча, на його кінці розвивається стовщення, зв’язане, очевидно, з виділенням молока; це допомагає дитинчаті триматися на соску, що він увесь час із силою стискає ротом. Відокремити його від соска, не розірвавши йому рот або не зашкодивши залози, дуже важко.
Дитинча пасивно одержує молоко, кількість якого регулює мати за допомогою скорочень мускулатури молочного поля. Наприклад, у коала мати постачає дитинчати молоком протягом 5 хвилин через кожні 2 години. Щоб він не захлинувся цим потоком молока, є особливий пристрій дихальних шляхів: повітря проходить безпосередньо з ніздрів у легені, тому що піднебінної кістки в цей час ще не до кінця сформувалися, і надгортанний хрящ триває вперед до носової порожнини.
Що оберігає й дитинча, що постачає їжею,, швидко росте. Розвиваються задні лабети, стаючи звичайно длиннее передніх; відкриваються очі, і через кілька тижнів нерухомість переміняється свідомою діяльністю. Дитинча починає відриватися від соска й висувати голову із сумки. Перший час, коли він хоче вилізти назовні, його не пускає мати, що може регулювати розмір вихідного отвору сумки. Різні види сумчастих проводять у сумці різний строк – від декількох тижнів до декількох місяців. Перебування дитинчати всумке кінчається, як тільки він стає здатний годуватися не молоком, а іншою їжею.
Мати звичайно заздалегідь підшукує гніздо пли лігвище, де перший час діти живуть під її спостереженням.
Загін сумчастих (Marsupialia) ділиться на 2 підзагони: многорезцових (Polyprotodontia) і двурезцових (Diprotodontia). До першого ставляться більше примітивні комахоїдні й хижі особини, до других – растительноядние сумчасті. Проміжне положення між многорезцовими й двурезцовими займає маловивчена група ценолестових, яких деякі зоологи вважають окремим підзагоном. Група ценолестових включає одне сімейство й три роди. Це невеликі звірки, що нагадують американських опосумів і зустрічаються в Південній Америці.