СІМЕЙСТВО ВОРОНОВИЕ (CORVIDAE)

До цього сімейства ставляться найбільш великі представники загону горобиних птахів.
Для воронових характерно щільна статура, сильні ноги, великої конічної форми дзьоб, у деяких злегка вигнутий. Крило округле або гостре. Оперення чорного або строкатого фарбування, у багатьох з металевим блиском. Підлоговий диморфізм виражений лише в розмірах: самці крупніше самок.
Місцеперебування цих птахів досить різноманітні. Вони населяють ліси, гори, пустелі, культурний ландшафт і поселення людини. Більшість із них в осеннезимнее час робить невеликі кочівлі, і лише деякі або оседли, або перелетни, хоча зимують поблизу гніздової області. Для ряду видів характерне зимування в житла людини, при цьому грак, галка, ворона утворять численні зимові скупчення у великих містах.
Гніздяться вороновие й окремими парами, і колоніями. Гнізда розташовують на деревах, у кущах, дуплах, на скелях, у щілинах, будівлях людини й т.д. У кладці буває від 3 до 9 яєць. У випадку загибелі першої кладки відкладається друга.
Дорослі птахи линяють один раз у році, у нашій країні між червнем і вереснем. Харчуються різноманітною їжею, тваринної й рослинної. Більшість видів всеядно.
Вороновие птахи поширені по всій земній кулі, за винятком Антарктиди, Нової Зеландії й ряду островів. Вони нараховують близько 100 видів, що ставляться до 20 родів. У СРСР зустрічається 10 пологів з 14 видами.
Ворон (Corvus согах) — один з найбільш великих представників сімейства, важить від 0, 8 до 1, 5 кг. Фарбування оперення, дзьоба й ніг у нього однотонно чорного цвіту. Пір’я зоба подовжені, ланцетоподібні.
Розповсюджено ворона майже по всій північній півкулі: зустрічається майже по всій Європі, Азії, крім ЮгоВосточную, у Північній Африці й Північній Америці. Повсюдно він веде осілий спосіб життя. Населяє лісу, пустелі й гори. У безлісних місцевостях тримається в скель, берегових обривів річкових долин.
Спарювання й шлюбні ігри на півдні країни відзначаються в першій половині лютого, на півночі — у березні. Пари постійні. Будують нове гніздо або ремонтують старе самець і самка. Гнізда звичайно містяться на вершинах високих дерев.
Як тільки гніздо готове, самка відкладає яйця, коли навкруги ще багато снігу й коштують сильні морози, що на півдні спостерігається в другій половині лютого, на півночі пізніше. У кладці від 3 до 7, частіше 4-6, яєць блакитнувато-зеленого фарбування з темними мітками. Насиживание починається з откладки першого, другого або третього яйця й триває 19-21 день. По одним даним, насиджує тільки самка, по іншимі – обидва члени пари.

У північних районах країни вилупление пташеняти відбувається в період із другої половини квітня по першу половину червня. Вигодовують їх обидві старі птахи. Молоді вилітають із гнізда приблизно в першій половині травня на півдні країни й у різних числах червня на півночі. Після вильоту молоді птахи ще довго тримаються зі старими й залишають останніх у середній смузі пізньої восени, на півдні – тільки в січні.
Ворон — всеїдний птах. Основний його корм -падло, що він найчастіше знаходить на смітниках й у боєнь. Поїдаючи падло, воно виступає як санітарний птах. Годується він також гризунами, яйцями, пташенятами, рибою, різними безхребетними тваринами, а місцями зернами хлібних злаків.
В Африці зустрічається дуже гарний белобрюхий ворон (С. scapulatus), у фарбуванні якого сполучається чорний цвіт з білим. Населяє гірські місцевості зі скелями й обривами. Тут він стежить за чередами пасущихся тварин і значною мірою харчується їхніми трупами. Гнізда влаштовує як на деревах, так і на скелях. Іноді селиться в садах поблизу житла людини, але, як і попередній вид, обережний птах.
Ворона (С. согопе) по загальній статурі нагадує ворона, але значно дрібніше його: важить від 460 до 690 р.
Описуваний вид цікавий тим, що по фарбуванню оперення розпадається на дві групи: сіру й чорну. Сіра ворона має добре відоме двоцвітне фарбування: голова, горло, крила, хвіст, дзьоб і ноги чорні, інше оперення сіре. Чорна ворона вся чорна з металевим синім і пурпуровим блиском.
Кожна із цих груп має локальне поширення. Сіра ворона широко поширена в Європі, ОАР і Західної Азії, чорна – у Центральній і Західній Європі, з одного боку, у Середній, Східній Азії й Північній Америці – з іншої. У прикордонних районах зустрічаються змішані поселення й гібриди. У нашій країні гібридні популяції зустрічаються в степах Казахстану, у районі Зайсана, у Прибалхашье й по Єнісею.
Населяє ворона опушки й окраїни лісів, сади, гаї, заросли річкових долин, рідше скелі й схили берегових обривів. Це частково осіла, частково перелітний птах. У помірних широтах вона зустрічається цілий рік, але, як показало кільцювання, це не ті самі особини. З району гніздування частина птахів, переважно молодих, відлітає до півдня, а на їхнє місце прибувають птаха з більше північних місць.
Зиму птаха проводять у житла людини, де можуть легше прокормитися на смітниках і смітниках різними відходами й покидьками. Особливо більшими масами скапливаются вони у великих містах, де утворять змішані старт із граками й галками. Як правило, ніч вони проводять у центрі міста – у парках і на дахах будинків, а на день вилітають годуватися на окраїни міста й у його околиці.
До гніздування ворона приступає рано. Перший час птахи, що прилетіли, тримаються в житла людини, але з появою перших таловин починають поступово віддалятися в місця гніздування. Тут вони незабаром приступають до будівлі нових або ремонту старих гнізд. Споруджується будівля із сухих деревних гілок, а в степу – зі стебел очерету й вистилається вовною, травою, ганчірками, пір’ям н т.п. Гніздо будують самець і самка.
На початку березня в південних частинах країни, наприкінці цього місяця й у квітні — травні в північн і східні починається відкладання яєць. У кладці звичайно буває 4-5 яєць блідо-зеленої, голубоватозеленой або чисто зеленого фарбування з темними цятками й цяточками. Насиджує в основному самка протягом 17-20 днів. До насиживанию приступає, по одним даним, з откладки першого яйця, по іншимі – із середини кладки.

У перші дні після вилупления корм приносить пташенятам тільки самець, пізніше починає літати за кормом і самка. Приблизно у віці 4 тижнів пташенята залишають гніздо, а у віці 5 тижнів стають цілком літними.
Після вильоту із гнізд молоді тримаються поблизу від гнізда й догодовуються родителями. Із придбанням здатності добре літати птахи тримаються родинами на лугах, полях, у заплавах рік й у місця гніздування повертаються тільки на ночівлю. У липні родини розпадаються й птаха переходять до бродячого способу життя. У вересні – жовтні частина ворон відлітає до півдня, інші ж поступово наближаються до житла людини, де й осідають на всю зиму.
Ворона — всеїдний птах. З животних вона поїдає різних безхребетних – жуків, прямокрилих, мурах, молюсків, а також гризунів, пташенят й яйця різних птахів, ящірок, жаб, риб, молодняк домашнього птаха. З рослин клює зерна культурних злаків, насіння їли, в’юнка польового, пташиної гречки й т.д. Склад кормів істотно міняється по сезонах року. Узимку харчується в основному покидьками.
Поїданням мишевидних гризунів і шкідливих комах ворона приносить безсумнівну користь. Корисна вона й тим, що її старі гнізда широко використаються багатьма корисними хижими птахами, які не споруджують своїх гнізд. Однак, розоряти пташині гнізда, поїдаючи яйця й пташенят, вона місцями приносить відому шкоду, особливо в мисливському господарстві. У таких місцях необхідно проводити відлякування й регулювання чисельності цього птаха.
Большеклювая ворона (С. levaillantii) по фарбуванню оперення схожа на чорну ворону, але відрізняється від її голосом, великим масивним дзьобом і більшою величиною. Важить від 730 до 1100 р. У польоті впадає в око більше довгий і різко клиноподібний хвіст. Поширена на Сахаліні, Курильських островах й у Японії. У біології має багато подібного з попереднім видом.
Грак (С. frugilegus) величиною приблизно з ворону (важить 310—490 г), але стрункіше й має більше прямій і тонкий дзьоб. Оперення в нього чорне, з металевим блиском. На відміну від чорної ворони, вуздечка, підборіддя, підстава дзьоба й частина щік голі, білуватого кольори.
Розповсюджений широко по всій Європі й Азії, крім півночі Євразії, Центральну й Південну Азію й південь Західної Європи. У північних частинах ареалу грачперелетная, у південних – осіла й птах, що кочує. Зимує в основному в південних частинах гніздової області або небагато виходячи з її. Як і для ворони, характерне зимування в містах, у загальних з нею й галкою великих скупченнях.
Гніздиться колоніями в садах, парках і на групах дерев у поселеннях людини або поблизу їх, а також у гаях, на узліссях лісів й у приречних тугаях. Годується на полях, лугах, пустищах і на інших відкритих просторах.
Навесні грак прилітає рано, з появою перших таловин, що в різних частинах ареалу падає на період з лютого по квітень. До розмноження приступає не відразу й довго веде бродячий спосіб життя.
Гніздо будує із сухих суків, вистилає сухою травою, іноді клаптиками вовни й тоненьких гілок. Використається воно протягом ряду років, щорічно ремонтується. Гніздова колонія заселяється граками довгі роки, нерідко протягом багатьох десятиліть.
Нормально в році буває одна кладка з 3—5, рідше 6—7, яєць, що з’являються в різних числах квітня. Яйця зелені з бурими плямами, розкиданими більше на тупому кінці. Насиживание робить тільки самка, починаючи з откладки першого яйця, і триває воно 16-20 днів.
Пташенята лупляться голими, і самка довгий час (приблизно до півтора тижнів) майже не залишає гнізда. У цей час корм пташенятам носить тільки самець. Пізніше у вигодовуванні пташенят бере участь і самку. Виліт пташенят із гнізда відбувається у віці близько 30 днів у різних числах травня й у першій половині червня.
Після вильоту батьки ще якийсь час підгодовують молодих. Пізніше птахи збиваються в більші зграї, залишають район гніздування й кочують по полях і лугам, частіше разом з галками.
Осінній відліт відбувається в жовтні — листопаді. Птаха, що населяють північну половину Європейської частини СРСР, зимують иа півдні Західної Європи.
Харчуються граки різними комахами і їхніми личинками, мишевидними гризунами, зерновими й городніми культурами. У кормовому раціоні переважає тваринна їжа, головним чином комахи, у тому числі такі шкідливі, як хрущ , клоп-черепашка, жук-кузька, ярова совка, гусениця лугового метелика, бурячний довгоносик й ін. Скапливаясь у вогнищах масового розмноження шкідників, граки відіграють істотну роль у ліквідації цих вогнищ. Поряд із цим місцями граки приносять деяку шкоду, виклевивая посіяні навесні насіння зернових і городніх культур, а в період дозрівання – насіння кукурудзи й соняшника, ушкоджуючи кавуни, дині й бульби картоплі. Однак у цілому користь від грака перевищує шкоду, і його варто вважати безумовно корисним птахом.
Галка (Coloeus monedula) по величині помітно менше грака й ворони, важить 130—225 р. Фарбування оперення чорна, шия сіра, а в підвиду, що населяє Східний Сибір, нижній сторона або сірувато-чорна, або білувата (даурская галка). Поширено галку в Європі, Азії, крім її півночі й півдня, у Северозападной Африці й Малій Азії.
Найчастіше цей птаха можна зустріти на кам’яних будинках, дзвіницях, водонапірних баштах. Тому вона звичніше в містах і великих селищах, чим у маленьких селах. Охоче селиться в садах і парках з дупластими деревами, а також і поза культурними ділянками – у горах і на берегових обривах річкових долин, у лісах і тугаях, у руїнах. У межах культурного ландшафту більше численна, чим поза ним.
Галку не можна вважати дійсним осілим птахом. У Європейській частині країни частина птахів тримається цілий рік у районі гніздування, більшість же откочевивает у більше південні райони. При цьому птаха з північних районів перелітають у середню смугу, а населяющие останню – у південні райони. Регулярні перельоти спостерігаються в Західному Сибірі, на Алтаєві й у ряді інших частин ареалу.
До розмноження галки приступають не дуже рано. Повні кладки в південних частинах ареалу спостерігаються з першої половини квітня, у північних – із середини травня й пізніше.
Гнізда галки розміщають у найрізноманітніших місцях: під карнизами будинків, у щілинах і порожнечах будинків, у грубних трубах, за вивісками магазинів, у дуплах дерев, у норах й ущелинах берегів і скель, у порожнечах між каменями й т.д., а іноді в грачиних гніздах і норах сизоворонок. Те саме гніздо використається кілька років підряд. Гнізда розташовуються невеликими групами по 2-3 або десятками. У будівлі нового й ремонті старого гнізда беруть участь обидві підлоги.
Кладка буває звичайно з 4—6, іноді 7, блакитнувато-зелених яєць із буруватими плямами, сконцентрованими на тупому кінці. Насиджує самка протягом 18-20 днів. Пташенята з’являються в середньому з кінця квітня на півдні, із другої половини травня в середній смузі. Виліт пташенят відбувається в різних широтах з кінця травня до кінця червня – початку липня.

Після вильоту галки кочують виводками. У другій половині літа вони збиваються в сотенні зграї й часто разом із граками ведуть кочовий спосіб життя. Осінній відліт відбувається в листопаді. Узимку у великих містах збирають більші зграї галок, які разом з воронами тримаються тут до весни, вилітаючи по ранках на окраїни міста й у пригород на годівлю, а вечорами повертаючись у місто на ночівлю.
По характері харчування галка подібна із граком. У її шлунку знаходили жуків – листоедов, жужелиць, слоників, чернотелок, хрущів, златок, а також двокрилих комах. Винищуванням шкідливих комах вона приносить безсумнівну користь сільському господарству.
Сорока (Pica pica) — добре відомий птах, що має яскраве чорно-біле розфарбування й довгий східчастий хвіст, під час польоту приймаючий веерообразний вид. Розміром вона приблизно з галку, важить 160-260 р. Оперення м’якого, густе, чорного цвіту з білим черевом, білими плечима й білими плямами на крилах.
Поширена по всій Європі, в Азії, крім півночі, Центральну Азію й Індію, у Північно-Західній Африці й західних областях Північної Америки. На більшій частині ареалу сорока – осілий птах і лише в зимовий час робить невеликі місцеві кочівлі. Однак місцями з північних районів вона вживає значні переміщення до півдня.
Поселяється в дрібнорослих лісах поблизу від узлісь, у гаях, садах, парках, чагарникових заростях заплав рік, по ярах, балкам, у горах і т.д. Великих лісових масивів уникає.
Живе цей птах парами, які зберігаються й у зимовий час. Гніздитися починає рано, у різних числах березня. Гніздо, у будівлі або ремонті якого беруть участь обидва члени пари, розташовується в густих галузях куща або дерева, частіше на невеликій висоті й буває добре сховано. Воно являє собою велике й складне спорудження. Зовнішня частина його складається з порівняно товстих суків, переплетених стеблами трави й скріплених глиною, а внутрішня – з більше тонких гілок. Лоток глибокий, зсередини обмазаний глиною. Зверху й з боків він прикритий рідкими суками, що утворять високу у вигляді зводу дах, у результаті чого все гніздо має кулясту форму. Дах рідка, але добре захищає яйця й пташенят від хижаків. Підстилка в гнізді з мохів, м’якої трави, корінців і вовни.
У південних районах країни в першій половині квітня, у північних — у першій половині травня в гніздах з’являються яйця. У кладці частіше буває 5-8 зеленуватих яєць різного відтінку з буруватими цяточками. Насиджує одна самка, починаючи з откладки першого яйця, протягом 17-18 днів. Самець у цей час тримається поблизу, охороняє гніздо й попереджає самку про небезпеці.

Перші дні після вилупления пташеняти самка продовжує залишатися на гнізді й корм їм приносить тільки самець. Пізніше до нього приєднується й самка. У гнізді пташенята залишаються близько 3 тижнів. У віці 22-27 днів вони починають літати. Поява пташенят у середній смузі відбувається приблизно в середині травня, виліт молодих – у першій половині червня. У Сибіру строки розмноження більше пізні й украй розтягнуті.
Після вильоту молоді спочатку тримаються виводками. Восени сороки збираються невеликими зграйками й переміщаються ближче до поселень людини, віддаючи перевагу невеликим селам і хутори. Тут вони проводять всю зиму, харчуючись різними покидьками. З наближенням весни птаха откочевивают назад у ліси.
Сорока — всеїдний птах. Велике місце в її кормовому раціоні займають комахи, у тому числі такі шкідливі, як хрущі, довгоносики, клопи-черепашки, пилильщики, саранові й ін. Харчується вона також мишевидними гризунами, яйцями й пташенятами дрібних і навіть промислових птахів. З рослинних кормів поїдає зерна культурних злаків, соняшника, кавуна, дині, насіння різних бур’янів.
Розоряти гнізда птахів, тягаючи домашніх курчат, вибираючи із землі висіяні насіння кавунів, сороки наносять деяку шкоду. Але він невеликий у порівнянні з великою користю, принесеної винищуванням шкідників сільського господарства. Крім того, її старі гнізда, подібно вороньим, охоче займаються деякими совами й соколками – винищувачами дрібних гризунів, і цим сорока сприяє їхньому залученню, зокрема, у лісосмуги.
Блакитна сорока (Cyanopica суапа) по загальному вигляді схожа на звичайну, але значно менше її (важить 60 —80 г) і більш красиво пофарбована. Верх голови в неї чорний із синюватим або пурпуровим металевим блиском. Спина, плечові й надхвостье светлосерие або сірий-сіру-сіре-сіра-вохристо-сірі. Кермові, що криють крила й зовнішні опахала другорядних махових блакитні. Горло біле, інший низ білуватий або світлий сірий-сірий-бурувато-сірий.
Сорока ця має розірваний ареал. Зустрічається вона в Південно-Західній Європі- на Пиренейском півострові, потім у Східній Азії – від Забайкалья до Східного Китаю, Кореї і Японії.
Населяє листяні ліси й чагарникові зарості по річкових долинах. Живе оседло, але у внегнездовое час зграйками робить кочівлі, наближаючись узимку до поселень людини, у тому числі навіть до міст. Блакитна сорока – колониально птах, що гніздиться.
Харчуються блакитні сороки різними комахами, ягодами й насіннями диких рослин.
Горбкуваті райони Східного Китаю населяє китайська лазуревая сорока (Urocissa sinensis). Зверху вона бурувата з лілувато-блакитним відтінком, крила темно-сині, голова й горло чорні, нижня сторона ясно-сіра. Тримається звичайно по лісистих схилах пагорбів більшими зграями.
В Азії, від Північно-Західних Гімалаїв до Непалу, зустрічається красноклювая сорока (U. occipitalis). Вона живе переважно в області передгір’їв. Голова, шия й зоб у неї чорні з більшою білою плямою на потилиці, верхня сторона пурпурно-синя. Крила бурі, хвіст синій із широкою білою вершиною. Нижня сторона біла з пурпурним відтінком. Тримається звичайно невеликими групами. На відміну від дійсних сорок гнізда в неї відкриті, що споруджують на різній висоті від землі з деревних гілок з підстилкою з тонких корінців. Годується головним чином на землі.
У Гімалаях, Індокитаєві й Малайзии живе дуже гарна зелена сорока (Cissa chinensis).
Сойка (Garrulus glandarius) — невелика, приблизно з галку, птах: вага її становить 150—200 р.
Сойку неважко довідатися по загальному рудуватому фарбуванню верху й низу, по яскраво-блакитним із чорним ободком плямам у сгкба крила (дзеркальцям), чорним вусам, кінцям крил і хвосту й по білуватої, або рудої, або чорній голові, на якій при тривозі помітний чуб.
Поширено цього птаха майже по всій Європі, у Північній Африці, Малій Азії, на Кавказі, у Північному Ірані, південній половині Сибіру, на Сахаліні, у Кореї, Маньчжурії, у північній частині Монголії, у Китаєві і Японії.
На більшій частині ареалу вона що кочує, частина птахів місцями перелетна, а на півдні оседла. Населяє хвойні, змішані й листяні ліси, віддаючи перевагу ділянкам з добре вираженим підліском. На півдні гніздиться також серед чагарникової рослинності. У країнах Західної Європи сойки нерідко гніздяться тепер й у містах.
До розмноження сойки приступають рано. З настанням перших весняних днів вони розпадаються на пари й незабаром приступають до будівлі гнізд. Останні будуються самкою й самцем, частіше на галузях молодих і средневозрастних дерев, на висоті 1, 5-5 м; іноді гніздяться в дуплах дерев.
З кінця квітня — початку травня в середній смузі, трохи пізніше в північній у гніздах з’являється 5—7, іноді до 10, яєць блідо-зеленуватого або жовтуватого фарбування з бурими пестринами.

Насиджують обидва члени пари протягом 16—17 днів починаючи з откладки першого яйця. Пташеняти вигодовують також обоє батька протягом 19- 20 днів. Виліт пташенят у середній смузі країни починається біля середини червня, південніше – на початку цього місяця. Виводки тримаються при батьках до осені, після чого розпадаються.
Харчується сойка змішаною їжею. Рослинні корми – жолуді дуба, різні ягоди – вона вживає головним чином восени й особливо взимку. З жолудів робить запаси на зиму, іноді значні (до 4 кг). Частина захованих жолудів птах викопує з-під снігу, частина залишається й проростає. Навесні й улітку сойка харчується в основному комахами, у тому числі такими шкідливими, як хрущ , жук-вусань, довгоносики, листогризи, гусениці шовкопрядів й ін. З інших тварин при нагоді сойка поїдає дрібних гризунів, дрібних пташок й їхнього яйця, ящірок, жаб.
Знищенням шкідливих комах і поширенням насінь дуба сойка приносить користь лісовому господарству. Шкода від руйнування гнізд дрібних птахів незначний.
Кукша, або ронжа (Cractes infaustus), розміром трохи менше сойки, важить 70—100 р. Це досить живаючи й рухливий птах, літає легко й безшумно, розкриваючи при цьому хвіст віялом.
Верх її тіла маслиново-бурого цвіту, шапочка на голові чорнувато-бура, низ сірувато-бурий, хвіст рудий.
Поширена по тайгових лісах Європи й Азії від Скандинавського півострова до Анадиру, Сахаліну й Примор’я. Селиться переважно серед еловопихтовой і кедрово-модринової тайги, віддаючи перевагу глухим ділянкам лісового масиву. Кукша веде більш-менш осілий спосіб життя, роблячи в зимовий час лише відносно невеликі кочівлі в пошуках їжі.
З першими проблисками весни птахи повертаються до місць розмноження й незабаром приступають до пристрою гнізд. Останні розташовуються на деревах на висоті від 2 до 6 м. У квітні – травні в них з’являються кладки з 3-4 яєць зеленувато- або грязно-сірувато-білого цвіту з темними пестринами. Насиживание починається з откладки першого яйця й триває 16-17 днів. У червні – початку липня відбувається виліт молодих. Харчується як тваринної, так і рослинною їжею.
Кедрівка, або ореховка (Nucifraga саryocatactes), ледве поменше галки (важить 125—190 г) і з більше тонким і довгим дзьобом. Пофарбована в темний коричнювато-бурий цвіт з білими плямами, яких немає тільки на верхній стороні голови. На кінці хвоста світла облямівка. Будучи типово лісовим птахом, вона спритно стрибає по галузях хвойних дерев, а також підвішується до шишок, що висять на ялині.
Кедрівка — характерний мешканець тайги. Поширена в лісах тайгового типу Європи й Азії від Скандинавії й Альп до Камчатки, Курильських островів, Примор’я, Японії й Китаю. Предпочитает ялинові, кедрові й кедровостланцевие лісу.
У звичайні роки веде осілий спосіб життя, роблячи лише місцеві кочівлі. У деякі роки вживає далекі міграції за межі гніздової області.
До розмноження кедрівка приступає рано: у Європейській частині СРСР у першій половині березня вже починає будівлю гнізда. До цього часу вона забивається в саму глуху хащу лісу, де протягом усього періоду розмноження веде схований спосіб життя. Гніздо міститься звичайно на хвойному дереві на висоті 4-6 м. У кладці від 2 до 5, частіше 3-4, яєць блакитнувато-білий або палево-білий кольори з пестринами.
Насиджує самка, починаючи з откладки першого або другого яйця, протягом 16—18 днів. Молоді залишають гніздо у віці 21-28 днів. Літаючі молоді спостерігаються в різних числах червня.
Цікавою біологічною особливістю кедрівки є масові неперіодичні міграції, викликувані неврожаєм кормів. У звичайні роки сезонні кочівлі бувають невеликими й носять місцевий характер. При неврожаї кедрових горіхів в одних місцях птаха переміщаються в інші, де врожай є. Але в роки, коли неврожай кедрових горіхів збігається з неврожаєм насінь їли й охоплює великі території, кедрівки роблять більше далекі залети за межі гніздової області. Особливо це властиво сибірським птахам. За останні два сторіччя відзначено понад три десятки подібних залетів, під час яких сибірські птахи досягали Казахстану, України, Криму, Прибалтики й навіть Західної Європи.
Основною їжею ореховки є насіння кедрової сосни, ялини й комахи. Крім того, вона поїдає різні ягоди, іноді дрібних птахів й їхнього яйця, амфібій і рептилій.
Чудова й інша риса цього птаха — запасание на зиму кормів у вигляді кедрових орешков. Комори вона влаштовує на землі під мохами, лишайниками, у кам’янистих розсипах, під корою й у дуплах дерев. При запасании кормів кедрівка збирає горіхи в особливий мішечок, що перебуває під язиком. У ньому виявляли по 50, 100 і навіть 120 кедрових горіхів. Захованими горіхами птаха годуються взимку, проробляючи глибокі підсніжні нори, іноді на глибину до 60 див. Частина комор птахами не використається, і насіння в них проростають. Тим самим ореховка відіграє більшу роль у розселенні кедрової сосни. Поновлення кедрової сосни на гарах відбувається винятково за допомогою цього птаха. Корисна вона також і винищуванням шкідливих для лісу комах.
Саксаульная сойка (Podoces panderi) величиною трохи більше дрозда (важить 86—96 г). На лету нагадує маленьку сороку або великий сорокопуд. Тримається більше на землі, бігає швидко й спритно, літає погано.

Фарбування верхньої сторони тіла светлосерая, нижньої блідого винно-рожевого тону, плями на крилі й горло білі, вуздечка, пляма на зобі й хвіст чорні.
Поширена саксаульная сойка в західних пустелях Середньої Азії й, крім того, на ізольованій ділянці до півдня від озера Балхаш.
Характерним її місцеперебуванням є чагарникова пустеля. Особливо вона любить грядовие й барханні піски із чагарниковою рослинністю. Дійсних саксаулових лісів уникає. Це осілий птах, у внегнездовое час робить лише незначні кочівлі.
Період розмноження в неї досить розтягнуть: кладки зустрічаються й у березні й у травні. Кладка звичайно з 4-5 яєць, частіше блідо-блакитнуватого цвіту із зеленуватою домішкою й темними плямами. Насиджує тільки самка, починаючи з откладки першого яйця, протягом 19 днів. Вигодовують пташеняти обоє батька. Молоді залишаються при батьках доти, поки остаточно не підростуть.

Харчується саксаульная сойка різними комахами, павуками, скорпіонами, а також насіннями пустельних чагарників. Крім того, поїдає дрібних ящірок. При достатку їжі сойка робить запаси, зариваючи їх у пісок, складаючи в тріщини саксаулу або ховаючи в підстави чагарників.
У Синьцзяне, Цайдаме, Ганьсу й Монголії зустрічається найближчий родич описаного виду — монгольська пустельна сойка (P. hendersoni). Вона небагато крупніше саксаульной сойки й відрізняється чорною шапочкою на голові. Населяє кам’янисту, солонцювату й піщану пустелі із чагарниковою рослинністю. Гнізда розташовує на землі під прикриттям чагарнику. По характері харчування подібна з попереднім видом.
Клушица (Pyrrhocorax pyrrhocorax) завбільшки з галку, важить 270—370 р. Хвіст трохи длиннее, крила більше вузькі, чим у галки. Легко впізнається по оперенню блискучо-чорного цвіту і яскраво-червоному, небагато вигнутому довгому тонкому дзьобу. Досить рухливий птах, з легким і швидким польотом.
Поширена по гірських хребтах Центральної й Південної Європи, СевероЗападной і Східної Африки, Малої, Передньої, Середньої й Східної Азії. Осілий птах, що робить у зимовий час невеликі вертикальні переміщення. Населяє альпійську зону гір, гніздиться невеликими колоніями на скелях й обривах. Харчується комахами, хробаками й іншими безхребетними, а також насіннями різних рослин.
Альпійська галка (P. graculus) по загальному складі й звичкам нагадує клушицу, але трохи менше її (важить 260-280 г). Вона також чорного цвіту, але дзьоб жовтий і більше короткий.
Поширена в горах Південної Європи, Кавказу, Північного Ірану, Середньої Азії, Алтаю, Тибету й Гімалаїв.
Осілий птах. Населяє альпійську зону гір, але дотримується більше високогірних ділянок. Гніздиться колоніями. Гнізда влаштовує у важкодоступних скелях і на обривах. Харчується комахами й частково ягодами.
У фарбуванні оперення черноспинной ворона-свистуна (Gymnorhina tibicen) сполучаються, як й у сороки, чорні й білі кольори. Тім’я, спина й нижня сторона в неї чорні, потилиця, що криють крила й хвоста білі. Поширена в Австралії. Улюбленими місцями перебування цієї ворони є відкриті рівнини з розкиданими по них гайками. Охоче тримається біля жител людини.
Період розмноження починається в серпні й закінчується в січні. Гніздо округлої форми, споруджується із сухих суків з домішкою листів. Лоток вистилається м’яким матеріалом. Кладка з 3-4 блакитнуватих яєць із пестринами. За літо кожна пара встигає вивести пташенят два рази. Харчується черноспинная ворон-свистун різними комахами.
У Тасманії зустрічається ворон-органіст (G. organica), що одержала назву за органний характер свого свисту. Вона добре приручається й у неволі вивчається насвистувати різні мотиви й говорити.
У гористій частині Південної й Східної Австралії поширена штрутидеа (Struthidea cinerea). Вона відрізняється коротким сильно вигнутим дзьобом і дуже скромним оперенням. Переважне фарбування оперення сиерху й знизу сіра, крила бурі, хвіст чорний. Гніздо влаштовує на горизонтальних галузях із глини, з густий вистилкой з м’якої трави. У кладці 4 яйця білого цвіту із червонясто-бурими й сірими пестринами. Харчується переважно комахами.