СІМЕЙСТВО ИВОЛГОВИЕ (ORIOLIDAE)

Птаха середньої величини: довжина тіла 230—300 мм, вага до 100 р. Дзьоб по довжині дорівнює голові, витягнута, зі злегка опуклим надклювьем і відкритими ніздрями. Крило відносно довге, хвіст середньої довжини, з 12 кермових, ноги сильні. Фарбування яскрава: в оперенні звичайний чорний, жовтий або зеленуватий цвіт. Линяння відбувається раз у році. Деревні птахи. У більшості видів у пісні є трохи голосних напоминающих звук флейти складів.
До цього сімейства ставиться 28 видів, поєднуваних в 2 роди. Поширено іволг переважно в тропічних і субтропічних місцевостях. Вони живуть в Африці, Середньої, Південної й Південно-Східної Азії, в Австралії, а також у помірних частинах Європи. Ведуть осілий спосіб життя; лише види, що живуть улітку в Палеарктике, перелетни. Гніздо чашеобразной форми, будується звичайно в розвилці галузей високо над землею. У кладці буває 3-5 яєць, частіше строкато пофарбованих. Харчуються соковитими плодами рослин, а також великими комахами.
Звичайна іволга (Oriolus oriolus) широко поширена в Європі, крім самих північних районів, у Малій, Середній і Південній Азії (крім Аравійського півострова), доходячи на сході до західних окраїн Монголії й Китаю, у лісовій зоні Сибіру до верхів’їв Єнісею; гніздиться також на півночі Африки. Зимують іволги в Центральній і Південній Африці, на Мадагаскарі, в Індії й на Цейлоні.
Це дуже гарний птах. Переважне фарбування дорослого самця золотистожелтая, від підстави дзьоба до ока йде чорна смуга. Крило чорне з жовтою плямою. Кермові чорні з яскраво-жовтими облямівками на кінцях. Самки відрізняються жовтувато-зеленим фарбуванням верхньої сторони тіла, нижня сторона в них сірувато-біла, подхвостье яскраво-жовте. Молоді птахи мають більше блякле, бруднувате розцвічення.
По величині іволга із дрозда: довжина крила її 150—160 мм, вага 70—90 р.
На батьківщину іволга повертається пізно: у південних частинах гніздового ареалу — наприкінці квітня, у північних — наприкінці травня. Самці з’являються раніше самок. Після прильоту самок відбувається розбивка на пари. Пісня в іволги досить довга й складається з набору тихих (чутних тільки із близької відстані) скрипливих і звуків, що щебечуть, а кінчається коротким, але мелодійним і голосним флейтовим свистом. Стурбована, птах видає голосний, неприємний звук, що віддалено нагадує лемент розлюченої кішки, за що іволгу й кличуть «лісова кішка».
Особливо охоче іволга гніздиться в березових і дубових лісах, де сухо, дерева коштують досить далеко друг від друга й промені сонця добре прогрівають землю. Рідше вона гніздиться в розрідженому сосновому або змішаному лісі, саду або в заростях по берегах рік. Гніздо будується майже завжди на листяних деревах, дуже рідко на соснах. Воно прикріплюється верхніми краями до горизонтальної розвилки галузі далеко від стовбура, у периферійній частині крони, на висоті 7-15, а іноді й більше метрів від землі. Будують гніздо обидві птахи пари протягом приблизно тижня. Знайшовши підходящу розвилку, птаха сплітають на ній мистецьки зроблене гніздо-кошичок, що зовні облицьовують мохами й берестом під цвіт дерева, на якому воно перебуває. Лоток гнізда вистилається тонкими стеблинками рослин, клаптиками вовни, пір’ям.
Наприкінці травня — початку червня відбувається кладка, що складається з 4—5 білих з рідкими невеликими чорнуватими або коричнювато-бурими цятками неправильної форми яєць
.
Насиджує яйця винятково самка, самець поміняє неї на нетривалий час лише в особливо жаркі годинники дня. Через 13-15 днів після початку насиживания лупляться пташенята. Пташеняти годують обоє батька, прилітаючи з кормом до гнізда близько 200 разів у день. Через 14-17 днів після вилупления пташенята залишають гніздо. Спочатку вони ще погано літають, і протягом тижня батьки догодовують їх. Відліт починається в серпні й триває до кінця вересня. У жовтні птаха вже перебувають на місцях зимівель. Зворотне ж просування на північ іде швидко: на переліт із Центральної Африки в Європейську частину СРСР птаха затрачають біля місяця, переборюючи відстань в 5000-7000 км.
Іволги — корисні птахи: вони в більших кількостях поїдають шкідливих для лісу волосатих гусениць, яких більшість інших видів птахів не торкає через отрутні волоски, який покрите тіло цих гусениць. Крім того, іволги їдять павуків, а також комах, що живуть у кронах листяних дерев (клопи, жуки, великі мухи й перепончатокрилие). Наприкінці літа з моменту дозрівання плодів й ягід охоче годуються ними.
Африканська чорноголова іволга (О. 1агvatus) але розмірам трохи дрібніше звичайної іволги: довжина крила 120—147 мм. Переважне фарбування спинної сторони тіла оливково-золотистожелтая. Голова й шия чорні. Крила чорні, краю першорядного махового пір’я білуваті. Черевна сторона золотаво-жовта. Хвіст жовто-зелений (середні кермові), що поступово переходить у золотаво-жовтий до периферії (крайні кермові).
Африканська іволга живе в тропічній Африці від Судану, Ефіопії, Конго до Анголи, Трансваалю й Мозамбіку.
Закінчене гніздо африканської іволги має форму чаші або кошика, прикріпленої знизу до кінцевої розвилки тонкої галузі, звичайно високо над землею. В екваторіальній Африці кладка складається з 2 яєць, у більше північній частині ареалу – з 3-4. Яйця біло-рожевого цвіту із червонясто-коричневими цятками й бледнолиловими розлученнями
.
У році буває, залежно від кліматичних умов місцевості, від однієї до декількох кладок. Строки розмноження визначаються географічним положенням місцевості. В Уганді, наприклад, сезон розмноження африканської іволги починається в січні, а закінчується в травні, у Кенії триває з березня по червень, а іноді буває й у листопаді, у Танзанії – з вересня по грудень.
Харчується африканська іволга гусеницями, насіннями, але більшою мірою фруктами. Тому вона може шкодити там, де людина розводить плодові насадження.