СІМЕЙСТВО ШПАКОВІ (STURNIDAE)

Шпаки — невеликі птахи (довжина тіла більшості з них 20—25 див, а вага не перевищує 100 г) щільної статури, з коротким хвостом і довгими крильми. Ноги сильні, добре пристосовані як для пересування по землі (де багато видів проводять більшу частину часу), так і для переміщення на деревах. Дзьоб порівняно тонкий, середніх розмірів, такої ж довжини, як і голова.
Оперення в шпаків густе, тверде, фарбування його часто буває з домішкою металевих відтінків. Особливо яскраве й гарне оперення в шпаків тропічних країн. Підлоговий диморфізм виражається головним чином у розмірах, але іноді самці пофарбовані яскравіше самок. Пташенята різко відрізняються від дорослих птахів своїм фарбуванням, зокрема їхнє оперення ніколи не має металевого блиску. Лише після линяння, що буває раз у році восени, після періоду розмноження, молоді й старі птахи надягають однакове вбрання.
До сімейства шпаків ставиться більше 100 видів, що належать до 24 родів.
Поширено цих птахів винятково в східній півкулі— у Європі, Азії, Африці, Австралії; останнім часом деякі представники сімейства проникнули не без допомоги людини й у західну півкулю — на Американський континент (наприклад, звичайний шпак). Більшість видів цього сімейства – жителі жарких країн.
Зустрічаються шпаки головним чином у культурному ландшафті й, хоча більшість видів властиво лісостепу, деякі з них можуть бути зустрінуті й у степових, і напівпустельних, і навіть пустельних місцевостях.
Гнізда шпаки влаштовують у закритих місцях — дуплах, тріщинах скель, у поглибленнях по обривах і земляних осипах; у населених пунктах — у нішах під балконами, під дахами. Охоче заселяють штучні гнездовья.
Кладка звичайно складається з 4—7 блакитнуватих або зеленуватих яєць. Насиживание кладки триває біля двох тижнів, приблизно стільки ж часу пташенята вигодовуються в гнізді. У північних широтах у шпаків буває одна кладка в році, у помірних і південних – нерідко дві.
Літають шпаки легко й спритно, швидко й галасливо махаючи крильми; по землі вони ходять неквапливо й, виглядаючи видобуток, безупинно нахиляють і повертають зі сторони убік голову.
Харчуються шпаки головним чином комахами і їхніми личинками, а також іншими дрібними безхребетними, восени охоче поїдають ягоди й плоди.
Багато хто із цих птахів — непогані співаки, що володіють голосним, небагато скрипливим голосом: деякі з них — чудові «пересмішники», а, наприклад, звичайний шпак і майна легко навчаються наслідувати не тільки іншим птахам, але навіть голосу людини.
Звичайний шпак (Sturnus vulgaris) — невеликий птах, довжина якої близько 230 мм, а вага 75 р. Тіло в птаха масивне, шия коротка, отчого птах здається трохи важкої й незграбною. Чотирипалі порівняно довгі ноги товстими й сильними, постаченими більшими вигнутими пазурами. Гострий дзьоб тонкий і довгий, злегка вигнутий униз. Хвіст короткий, майже прямий на кінці.

Оперення дорослої недавно полинялого птаха чорне з яскравим металевим відливом. На загальному чорному тлі контрастно виділяються білі плями, більші на тілі й на надкрилах і дрібні на голові. Металевий відлив неоднорідний. Голова, область вух і горла відливають фіолетовим цвітом, спина й поперек – зеленим, черево – фіолетово-синім. Тому птах, особливо в променях сонця, переливається дуже гарними «холодними» квітами спектра. До весни металевий відлив блякне, а білі плями зменшуються або зовсім зникають. Молоді птахи одноманітні темно-бурі.
Розповсюджено звичайного шпака в Європі (до півночі до полярного кола), на південно-заході Сибіру (до сходу до Байкалу), у Середній і Передній Азії до Західної Індії включно, а також на півночі Африки — на території півночі Марокко, Алжиру й Тунісу.
З північних меж ареалу на зиму шпаки летять у теплі країни; птаха, що гніздяться на півдні, ведуть осілий спосіб життя. Зимують на півночі Африки, у Західній і Південній Європі, на півдні Середньої Азії й у Передній Азії. У СРСР зграйки зимуючих шпаків можна зустріти місцями на Північному Кавказі. Останнім часом вони зимують і північніше, дотримуючись міських смітників.
Звичайний шпак — одна з найбільше що рано з’являються в місць гніздування птахів: у середню смугу СРСР навесні прилітає в березні, коли на полях ще тільки починають з’являтися перші таловини. Прилетівши на батьківщину, шпаки негайно займають свої улюблені місцеперебування: розріджені ліси, лісостепу, степу, передгір’я. При цьому птаха повсюдно тяжіють до культурного ландшафту й берегів водойм.
Перші дні після прильоту птаха тримаються зграями. Щодня багато часу шпаки витрачають на відшукування підходящих для пристрою гнізд місць, а знайшовши, починають співати біля них. Пісня в шпака голосна й по-весняному весела. Шпаки- митецькі пересмішники: у їхній пісні можна почути уривки з пісень інших птахів, квакання жаб, ляскіт батога й навіть ричання й гавкіт собак. У пісні шпака чуються й звуки, які він чув на зимівлях в Африці й під час перельоту через південні країни. Наслідують шпаки й людський голос, а деякі, що досить довго прожили в неволі птахи, навчаються вимовляти окремі слова й навіть цілі фрази.
Шпаки можуть гніздитися як окремими парами, так і більшими колоніями. Ці птахи надзвичайно невибагливі у виборі місця для гнізда. Вони гніздяться в дуплах дерев, в ущелинах скель, в уступах кам’янистих обривів, у підставах більших гнізд хижих і великих воронових птахів, у розширених норах щуриків, у норках щурок, під дахами будинків, у порожнечах напіврозвалених глиняних будівель і т.п. Охоче заселяють штучні гнездовья. У тих випадках, коли шпаківня виявляється вже зайнятий горобцями, шпаки, нерідко діючи спільними зусиллями декількох пар, буквально «виживають» непрошених квартирантів.
Порожнина дупла або іншого обраного птахами місця обидві птахи пари рясно вимощують м’якими матеріалами, що складаються з ніжних стеблинок трав, що висохнули листів злаків, пір’я птахів.
Кладка складається звичайно з 5—6 яркоголубих яєць
.
Протягом 13 — 15 днів самець і самка по черзі насиджують кладку. пташенят, Що Вилупилися, також вигодовують обоє батька, прилітаючи до гнізда з кормом близько 300 разів у день (разом). Тритижневі пташенята залишають гніздо й починають перепурхувати з дерева на дерево. У цей час їх звичайно догодовує один самець, а самка приступає до другої кладки. Втім, друга кладка буває не скрізь. Через тиждень після вильоту із гнізда пташенята стають цілком самостійними й переселяються в долини рік, а самець повертається до самки, що годує в гнізді під час насиживания кладки (як і при першому висновку пташенят), а після вилупления пташеняти разом із самкою вигодовує їх.
Після вильоту із гнізд пташенят другої кладки шпаки поєднуються в більші зграї. Наприкінці серпня – початку вересня відбувається відліт птахів на зимівлі.
Годуються шпаки частіше на землі. Відшукуючи їжу, птаха ходять більшими кроками, усюди всувають свій довгий дзьоб й, розкриваючи його, розсовують рослинне дрантя в пошуках різних безхребетних. На землі вони схоплюють різноманітних жуків (травневих і червневих хрущів, чернотелок, жужелиць, довгоносиків, щелкунов), гусениць совок, різних прямокрилих і т.п. Навесні шпаки разом із граками «ходять за плугом» під час оранки полів, вибираючи з перевернених шарів землі дощових хробаків і личинок жуків, що живуть у ґрунті (проволочников й ін.). Шпаки охоче поїдають також і рослинну їжу, особливо часто наприкінці літа й восени, коли птаха нерідко прилітають у сади покормитися соковитими ягодами вишень, черешень, а також ягідних чагарників. Під час осінніх перельотів і на зимівлях часто харчуються виноградом. У деяких випадках вони «знімають» у саду майже весь урожай. Однак шкода їх у цьому випадку носить місцевий і тимчасовий характер. Поїдаючи у великій кількості різних шкідливих для сільського господарства комах і ними ж вигодовуючи пташеняти, шпаки приносять безсумнівну користь.
Малий шпак (Sturnia sturnia) — дійсно невелика, розміром лише небагато крупніше горобця, птах. Довжина малого шпака 180-190 мм, а вага всього 40 р. Дзьоб у нього потужний і більше короткий, чим в інших шпаків. Чотирипалі ноги товсті, їхні пальці збройні більшими вигнутими пазурами. Оперення в птахів яскраве й гарне. У дорослого самця спина й невелика пляма на тімені блискучі темно-фіолетові, поперек охристая. Крила чорнуваті з металічно-зеленим блиском, плечі блискучо-фіолетові, а трохи нижче навскіс через крило проходить охристое пляма. Хвіст металічно-зелений. Черевна сторона й боки тіла, а також голова сірі, шия буруватий або каштановий кольори. У самки фарбування поскромнее – переважають буруваті тони. Молоді птахи бурі.

Гніздяться малі шпаки в СевероВосточном Китаєві й у СРСР у Приморському краї. Це перелітні птахи. Зимують вони на півдні й південно-заході Індокитаю, на островах Малайського архіпелагу.
На місця гніздування малі шпаки прилітають невеликими зграйками в травні. Незабаром вони розбиваються на пари й приступають до розмноження. У цей час можна почути й гарний спів цих птахів, значно більше мелодійне й оригінальне, чим в інших шпаків. Звичайно гніздяться окремими парами, улаштовуючи гнізда над вікнами, у щілинах будинків й інших споруджень людини, рідше в дуплах дерев або в шпаківнях. Кладка складається з 5-6 яскраво-блакитних яєць. Наприкінці червня можна зустріти ще погано літаючих пташенят, що недавно покинула гнізда. У серпні починається переліт до місць зимівель.
Харчуються малі шпаки комахами й дощовими хробаками, яких збирають, бігаючи по землі. Восени поїдають дозрілі ягоди.
Рожевий шпак (Pastor roseus) по розмірах, звичкам і польоту схожий на звичайного шпака, однак добре відрізняється від нього фарбуванням. Пір’я на голові й шиї чорного цвіту з темно-фіолетовим металевим блиском. Крила й хвіст чорні із зеленувато-фіолетовим відливом. Все інше оперення бледнорозового цвіту. Ноги червоно-бурі. Самка пофарбована менш яскраво, чим самець. Молоді птахи бурі. У рожевого шпака значно більше короткий і товстий, чим у звичайного шпака, рожевого цвіту дзьоб. Довгі чорні пір’я на голові утворять чуб, особливо розвитий у самців.

Гніздяться рожеві шпаки в ЮгоВосточной Європі, у Південно-Західному Сибірі, Середньої й Передньої Азії. Це перелітні птахи, що зимують на півдні Передньої Азії, у Пакистані, Індії й на Цейлоні. З місць зимівель на батьківщину ці птахи рухаються більшими зграями, купчачись на місцях відпочинку й нічлігу так, що птаха сидять майже пригорнувшись друг до друга. Голос рожевого шпака схожий на голос звичайного, але він грубіше й різкіше, а звуки, видавані їм, одноманітніше, тому й співає він неважливо.
У місць гніздування ці птахи з’являються у квітні й осідають на гнездовье більшими зграями, часто по нескольку сотень пар у колонії. Гніздо звичайно міститься в ущелинах скель і стрімчаків, між каменями, у розширених норах щуриків, а іноді й під дахами будинків. Однією з необхідних умов для поселення рожевого шпака є близькість степів або напівпустельних і пустельних рівнин, де птаха розшукують собі їжу.
Саме гніздо являє собою тонкий шар сухих рослинних стеблинок, на який накладаються нечисленні листи полиню й пір’я степових птахів. У травні в гніздах рожевих шпаків уже можна виявити яйця. Повна кладка містить від 4 до 7 яєць блідо-сірого цвіту. Період гніздування короткий: через 5 тижнів після часу откладки перших яєць уже можна зустріти добре літаючих молодих птахів. Незабаром після вильоту пташенят шпаки поєднуються в більші зграї, які в пошуках їжі поступово віддаляються від гніздової колонії.
Літають рожеві шпаки дуже швидко, часто змахуючи крильми й стрімко проносячись невисоко над землею. На лету птаха тримаються близько друг від друга, тому вся зграя навіть на невеликій відстані здається суцільною темною грудкою. Опустившись на землю, шпаки швидко розсіюються, але біжать і перелітають усе в одному напрямку, отчого вся зграя рухається в одну сторону. Бійок через видобуток у зграях рожевих шпаків майже не спостерігається. Ці птахи миролюбні, і якщо одному зі членів зграї пощастить знайти що-небудь їстівне, він сповіщає ПРО це голосним скрипливим голосом своїм побратимам.
Харчуються рожеві шпаки й тваринною й рослинною їжею, але головний їхній видобуток становить сарана. У пійманої сарани шпак відриває крила й ноги, а потім, ударяючи її об землю й допомагаючи собі дзьобом, розбиває на шматки, які й проковтує. При цьому, коли сарани багато, шпаки не стільки поїдають комах, скільки залишають убитими й покаліченими. Хоча рожеві шпаки можуть з’являтися й там, де немає сарани, вся біологія цих птахів пристосована до життя за рахунок саме цих комах. Та й поширені рожеві шпаки тільки там, де удосталь зустрічаються стадні види саранових. Коли немає сарани або інших прямокрилих, рожеві шпаки їдять жуків, чешуекрилих, павуків, мурах, а влітку й восени ягоди й соковиті плоди (вишні, шовковиці, винограду й ін.), а також насіння бур’янистих рослин.
За день дорослий шпак може з’їсти до 200 саранчуков різних віків. Ця денна норма їжі важить близько 200 м, тобто в 2, 5 рази більше ваги самого птаха. У таких же величезних кількостях вони скармливают сарану й своїх пташенят: годівля починається ще до сходу сонця й закінчується тільки у вечірні сутінки; за годину дорослі птахи прилітають до гнізда 5-6 разів (разом), приносячись щораз по 3 комах. Знищуючи сарану – одного з найнебезпечніших шкідників сільського господарства, рожевий шпак робить неоціненну послугу людині.
Майна (Acridotheres tristis) — птах більших розмірів, чим звичайний шпак. Хвіст короткий, голова більша. Ноги більші й сильні з добре розвиненими гострими пазурами. Майна ходить по землі, куди вона часто спускається в пошуках їжі, більшими кроками, а коли квапиться, смішно робить кілька великих стрибків. Крила короткі, поле важкий, але досить швидкий.

Коли птах летить, впадає в око строкатість її крил. Однак загальне фарбування в птаха досить похмура. Верх і боки голови чорний-чорну-чорне-чорна-блискучо-чорні, горло й зоб сірий-сіру-сіре-сіра-чорнувато-сірі. Махові й кермові пір’я чорні, але кінець хвоста білий; неширока біла смуга проходить і по передньому зовнішньому краї крила, інша частина якого, як і більша частина тіла птаха, бура з розоватим відтінком. Голий простір шкіри навколо очей, ноги й дзьоб жовті. Молоді птахи подібні з дорослими, але фарбування оперення в них тьмяніше.
Майни населяють південно-східні райони Ірану, Пакистан, Афганістан, південь Середньої Азії, Індію, Цейлон, Бірму й західну частину Таїланду. Останнім часом вони усе ширше розселяються в Середній Азії й проникнули вже в Казахстан. Ведуть ці птахи осілий спосіб життя. Скрізь віддають перевагу культурному ландшафту.
Незадовго до початку періоду розмноження зимові зграї розпадаються на пари (у північних частинах ареалу це спостерігається в березні). У цей час між самцями бувають бійки за зручні для пристрою гнізда приміщення, чутний спів. Співають майни погано: пісня складається зі скрипливих хрипких свистів і звичайно починається своєрідним карканням. У місцях, де цих птахів багато, вони майже завжди гніздяться більшими колоніями. Гнізда містяться в дуплах чинар, горіха, шовковиць й інших дерев, іноді дуже високо над землею. В окремих випадках майни заселяють нори берегових обривів, ущелини скель і тріщини дуже старих будов (наприклад, кріпосних стін). У населених пунктах нерідко влаштовують гнізда під дахами будівель.
У гнездостроении беруть участь обидва члени пари. Кладка складається звичайно з 5 дуже великих порівняно з розмірами майни яскраво-блакитних яєць. Кожне яйце важить близько 8 р.
За літо птаха встигають вивести по 3 виводок: перші пташенята з’являються в травні, а останні пташенята залишають гнізда тільки в серпні. Таким чином, птициродители все літо проводять у турботах про потомство: насиживание кладки триває 14 днів, що вилупилися пташенят і самець і самка годують протягом 25 днів у гнізді й ще 5 днів догодовують поза гніздом, а як тільки пташенята стають самостійними, самець і самка приступають до чергової кладки.
Харчуються майни прямокрилими, а також жуками й іншими великими комахами. Улітку в харчовому раціоні цих птахів переважають саранові. Пташенята в гніздах вигодовуються також звичайно сараною. У їжу йдуть тільки тулуби й голови, ноги й крила відриваються й викидаються. Пізньою осінню й узимку майни охоче відвідують смітника, вигрібні й сміттєві ями, скотарні й взагалі населені пункти, де підбирають із землі зерна й поїдають різні покидьки.
Майна — корисний птах. Підраховано, що кожна пара, харчуючись сараною й вигодовуючи нею пташеняти, убиває за рік близько 150 000 цих шкідливих комах. У масі знищуючи різних прямокрилих, вона приносить сільському господарству істотну користь. Місцями, однак, шкодить виноградникам і садам.
Блискучий шпак (Aplonis metallica) має такі ж розміри, як і звичайний шпак, а по строкатості і яскравості фарбування уступає лише деяким пернатим. Основний тон фарбування оперення самця зелені-зелену-зелене-зелена-маслянистий-зелений, але нижня частина спини, поперек, надхвостье й груди мають тьмяний пурпурний відтінок. Крила й боки тіла блискучі пурпурнофиолетовие. Махові пір’я чорні, низ крила чорний із блакитнувато-зеленуватим відливом. Малі пір’я, що криють, крила із зеленою окантовкою, отчого під променями сонця на крилі спалахують зелені вогники. Хвіст чорні-чорну-чорне-чорна-блискучо-чорний із сірувато-блакитнуватою облямівкою. Голова пурпурно-фіолетова, але щоки й підборіддя серозеление. Задня сторона й боки шиї блискучого бриллиантово-зеленого цвіту, горло зелені-зелену-зелена-зелений-сіро-зелене. Дзьоб і ноги чорні. Самки по фарбуванню схожі на самців, але в їхньому оперенні значно розвинені червоні-криваво-червоні тони. Молоді птахи схожі на дорослих, але в них у фарбу
Населяють блискучі шпаки Молуккские острова, Сулавеси, Малі Зондские острови, Нову Гвінею, Соломонові острови, Північну Австралію й деякі дрібні острови її північного узбережжя.
Сезон розмноження блискучого шпака триває із серпня по грудень. У цей період можна почути своєрідний голос цього птаха, що вдало наслідує всім почутим звукам. Селяться блискучі шпаки колоніями на деревах, головним чином у вершинах білих мангров і лаврів. Тут птаха влаштовують більші куполообразние з бічним входом гнізда, складені з кучерявих бічних пагонів ліан, пальмових листів і м’яких корінців різних багаторічних рослин. На більших деревах можна нарахувати до двохсот таких гнізд. У кладці звичайно 3-4 блідо-блакитнуваті яйця із червонясто-коричневими або пурпурносерими цяточками, більше густими на тупому кінці.
Після вильоту пташенят шпаки утворять величезні зграї, які з голосними лементами перелітають із місця на місце. У березні масштаби таких кочівель збільшуються й птаха летять із місць гніздування, для того щоб повернутися до них у серпні.
Харчуються блискучі шпаки різними фруктами, часто поїдаючи дикий мускатний горіх (у їжу йдуть зовнішні покриви горіха), а також комахами, яких вони з надзвичайною моторністю ловлять у польоті.
Сережковий шпак (Creatophora cinerea) розміром зі звичайного шпака, але по зовнішньому вигляді дуже сильно від нього відрізняється. Переважне фарбування оперення сережкового шпака вохристо-сіра зі світлим подхвостьем, крила й хвіст чорні із зеленуватим і бронзовим відливом. З боків шиї безпері ділянки зеленувато-жовтої шкіри. Чоло, тім’я, бічні й лицьові частини голови, підборіддя не оперені; гола шкіра на цих місцях темно-жовта. У самців на чолі в самому центрі верхівки голови м’ясисті вирости – «сережки» (напоминающие гребінь півня), за які птаха й одержали свою назву. Великий, товстий, злегка вигнутий дзьоб жовтуватого цвіту, сильні ноги білий-білу-біле-біла-рожево-білі. Самки відрізняються від самців відсутністю «сережок», які в позашлюбний період втрачають і самці; крім того, самки небагато світліше самців. Поширені сережковие шпаки в Південній і Східній Африці, в Аравії.
У період розмноження можна часто спостерігати гарні повітряні ігри цих шпаків. Це колоніальні птахи. Гніздо влаштовується звичайно у верхній частині дерева і являє собою грубу куполообразную будівлю; часто на одному дереві буває нагромаджений друг біля друга по многу гнізд. Якщо немає підходящих дерев або чагарників, гнізда влаштовуються на землі, у природних поглибленнях ґрунту. Звичайно в кладці 2-3 яйця, але іноді буває 4 і навіть 5. Вони блакитні з коричнюватими цяточками й плямами.
В Африці цих птахів називають сарановими шпаками, тому що вони величезними зграями випливають за зграєю сарани, який годуються дорослі птахи і якої вони вигодовують своїх пташенят. Строки й місця розмноження сережкових шпаків у величезному ступені залежать від руху зграй сарани: птаха приступають до гніздування там і тоді, де й коли зупиняється зграя сарани для розмноження. Як тільки зграя сарани починає переміщатися, з такою же швидкістю слідом за нею починають рухатися й птаха, часто із ще що не навчилися літати пташенятами. Крім сарани, ці шпаки поїдають також коників, термітів, різних гусениць і фрукти.
Буйволовий птах (Buphagus africanus) розміром зі звичайного шпака, але по фарбуванню оперення й звичкам різко від нього відрізняється. Переважні тони в оперенні коричневі. Спинна сторона тіла, верхня поверхня крил і широкий веерообразний хвіст темного вохристо-коричневого цвіту, поперек і надхвостье ясно-коричневі. Горло, шия й груди темно-коричневі, черево й подхвостье теж коричневі, але посветлее. Очі жовтогарячі, ноги коричневі. Своєрідний дзьоб. Він короткий і прямій із широкою підставою, більша частина дзьоба жовта, а кінчик яскраво-червоний. Підлоговий диморфізм у фарбуванні не виражений, у молодих птахів дзьоб темний.
Живуть буйволові птахи в Центральній і Південній Африці. Ведуть вони осілий спосіб життя. Це дуже характерні птахи Африки. В усі сезони року зграйки цих шпаків, що складаються з 6 – 8 птахів, усюди супроводжують великих домашніх (рогата худоба) або диких (буйволів, носорогів, слонів, антилоп й інших великих африканських ссавців) тварин. На ніч ці птахи більшими зграями влаштовуються в очеретах; іноді ночують у дуплах дерев. Зі сходом сонця вони знову повертаються до черід тварин.
У різних місцях Африки сезон розмноження буйволових птахів падає на різний час. Гнізда містяться в дуплах дерев, у щілинах скель, під карнизами будинків або в нішах і порожнечах стін. Кладка складається з 3-5 світло-блакитних яєць, іноді з коричнюватими або бузковими цяточками.
Їжу буйволові птахи збирають на спинах тварин. Тут у вовні вони ловлять різних кровососущих комах, виклевивают з верхніх шарів шкіри кліщів, що присмокталися. Крім того, птаха в більших кількостях поїдають прямокрилих, а також найрізноманітніші соковиті фрукти.