СІМЕЙСТВО ТКАЧИКОВИЕ (PLOCEIDAE)

Це багата видами група горобиних птахів, близька до сімейства вьюркових. Різні види пристосувалися до найрізноманітніших умов, але більшість веде деревний спосіб життя. Розміри ткачикових – від пеночки до великого дрозда. Статура їх щільне, голова округла, шия коротка. Дзьоб конічної форми. Крила в більшості видів короткі й закруглені.
Оперення, припасоване до тіла, у мешканців північних і помірних широт пофарбовано скромно, у тропічних і субтропічних видів — яскраво. Серед останніх деякі мають на голові невеликі чубчики, а на шиї комірці. По землі пересуваються стрибками. Люблять купатися в пилу або піску. Тримаються зграями, деякі види навіть у період гніздування.
Гніздяться як колоніями, так і парами. Величезні гніздові колонії ткачиков – характерне явище для тропічних країн. У деяких видів спостерігаються загальні колоніальні гнізда, іноді такі більші, що дерева обламуються під їхньою вагою. Гнізда завжди закриті, ретельно й мистецьки зроблені, різноманітної форми: кулясті, бутилкообразние з різної довжини горлом і т.д. За дивно митецьке плетиво гнізд ці птахи одержали свою назву.
У кладці 3—6 яєць. У році дві-двох-дві-одна-дві кладки. Насиживание триває 11 – 12 днів. Пташенята лупляться сліпими й голими. Батьки їх вигодовують у гнізді від 12 до 20 днів.
Дорослі птахи линяють один або два рази в році. В останньому випадку восени буває повне линяння, навесні часткова.
Як правило, ткачиковие — осілі птахи, роблять лише кочівлі й перельоти на короткі відстані.
Харчуються переважно рослинною їжею — насіннями, ягодами й т.д., а також комахами, якими звичайно вигодовують і пташеняти.
Абсолютна більшість видів живе в тропіках і субтропіках східної півкулі. Населяють Європу, Азію, Африку й Австралію. Найбільше число ткачикових належить Африці, де живе не менш 4/5 всіх їхніх видів. Усього в цьому сімействі налічується 263 виду. У СРСР зустрічається 11 видів, що належать до 4 родам.
Будинковий горобець (Passer domesticus) — одна з найбільше широко відомих птахів, що живуть по сусідству з людиною. Вага його становить 23-35 р.
Загальне фарбування оперення в нього коричнювато-бура зверху, білувата знизу. Самець відрізняється від самки більшою чорною плямою, що охоплює підборіддя, горло, зоб і верхню частину груди, а також темно-сірим (а не темно-бурим) верхи голови.
Описуваний вид широко розповсюджений у Європі й Азії, за винятком Арктики, північно-східних, південно-східних і центральних районів Азії, а також у Північній і Східній Африці, у Малій Азії й Аравії. Починаючи з минулого сторіччя будинковий горобець був завезений у різні країни, широко там розселився й у цей час, крім зазначених вище місць, живе також у Південній Африці, Австралії, Новій Зеландії, Північній і Південній Америці й на багатьох островах.
Майже всюди горобець — осілий птах, лише із самих північних частин ареалу на зиму откочевивает до півдня (до 1000 км), а із Середньої Азії летить у Передню Азію й Індію.
Будинковий горобець — постійний співмешканець людини, що чудово пристосовується до життя в обстановці, що міняється під впливом господарської діяльності людини. Він прекрасно почуває себе в маленькому селі й у великому гучному місті, у рибацькому селищі на крайній півночі й у глиняних будинках старих зимовищ у Середній Азії. Втім, у Середній Азії він тримається звичайно вдалині від людини. Маючи високу плідність, він широко поширився на північ і на південь слідом за розширенням хліборобства. Випливаючи за житлом людини, він проникнув далеко на північ у невластиву для нього зону лісотундри й навіть тундри – до Мурманської області, устя Печори, півночі Якутії. У поселеннях людини горобець знаходить сприятливі умови для гніздування й рясний корм, що забезпечує йому осілий спосіб життя.
Гніздиться горобець окремими парами, але іноді й колоніями. Селиться безпосередньо в житла людини або біля його поселень. Тільки на півдні ареалу нерідко будує гнізда осторонь від них у деревних або чагарникових насадженнях, у ярах, по крутих глинистих обривах по сусідству з полями.
Гнізда горобець поміщає в найрізноманітніших місцях — у щілинах різних будов, у норах глинистих і крейдових ярів, у стінках гнізд великих птахів (чапель, лелек, орлів), у дуплах дерев, займає шпаківні, нори щуриків. На півдні нерідко гніздову будівлю споруджує відкрито, на галузях різних дерев.
Гніздо — груба будівля у вигляді купи різного наношеного мотлоху: соломпнок, мочалок, сухих травинок, перинок. Серед цієї купи обмято невелике поглиблення – лоток, злегка вистелений перинками й кінським волосом. Гнізда, споруджені на галузях, більше витончені: вони великі, мають форму неправильної кулі з товстими стінками із трав’янистих рослин і бічним входом. У будівлі гнізда беруть участь обидві підлоги.
До розмноження будинкові горобці приступають рано. У березні, а іноді ще в лютому в середній смузі нашої країни починається предбрачное пожвавлення, що супроводжується лементами й бійками. У другій половині березня відбувається розбивка на пари, а у квітні – будівля гнізд і відкладання яєць.
У кладці буває від 4 до 10, частіше 5—7, білих яєць із буруватими цяточками й плямами
.
Насиживание триває 11 — 13 днів. Самець і самка вигодовують пташенят переважно комахами. Вилітають вони із гнізда через 10 днів після вилупления, що в середній смузі буває наприкінці травня – початку червня. Горобці досить плідні й протягом літа встигають вивести на півночі два, на півдні три виведення. Друга кладка доводиться на другу половину червня, виліт пташенят – на липень.
Виводки звичайно збиваються в зграї, які літають спільно годуватися на поля, образуя іноді скупчення до декількох тисяч особин.
Пізньою осінню в будинкового горобця відзначається абортивний підлоговий цикл, тобто птаха знову жвавий цвірінчать, самці доглядають за самками й тягають у гніздо будівельний матеріал; підновлені старі гнізда служать потім узимку притулком від нічних холодів.
Харчується будинковий горобець в основному рослинними кормами й лише навесні частково комахами, якими також вигодовує й пташеняти. У людських поселеннях він підбирає насоренние насіння сільськогосподарських культур, покидьки різних продуктів. Відвідує він також найближчі поля й сади, поїдаючи тут хлібні злаки, скльовує ягоди вишні, смородини, винограду, а навесні квіткові бруньки. Там, де поблизу полів ні, вилітає годуватися на луги, узлісся лісів й у степу, де збирає комах і насіння дикоростучих трав.
Місцями, особливо на півдні, де горобці численні, улітку вони приносять відчутну шкоду зерновим культурам, що дозрівають, а також ягодам, соняшнику й коноплям. В іншу пору року шкода від них незначний. У період же вигодовування пташеняти вони навіть корисні знищенням шкідливих комах, особливо в містах, де мало інших комахоїдних птахів.
Горобці — переносники різних шкідників і деяких захворювань. Вони переносять на своєму оперенні з одного елеватора на іншій небезпечних шкідників зерна – комірних кліщів, поширюють віспу, курячу сліпоту, дифтерію й деякі інші хвороби домашніх птахів.
Чорногрудий горобець (P. hispaniolensis) ледве крупніше домовика горобця, важить 27-30 р. Самця легко відрізнити за чорною спиною й чорними грудьми, а також по великим поздовжнім пестринам на боках тіла.
Розповсюджено він від Південної Європи й Північної Африки через Малу Азію до Афганістану й Північно-Західної Індії. У нас у країні зустрічається на Кавказі й у Середній Азії. Це перелітна й лише на півдні ареалу осілий птах. Населяє культурний ландшафт – гаю, сади, тугайние заросли, окраїни населених пунктів.
У пустелях і напівпустелях Середньої й Центральної Азії зустрічається саксаульний горобець (P. ammodendri). Населяє він заросли саксаулу й інших чагарників. Для нього характерні світле піщано-сіре фарбування й широка чорна смуга, що йде уздовж голови.
Звичками подібний з іншими горобцями, але дуже обережний. Харчується насіннями дикоростучих дерев і комахами. Шкоди сільському господарству не приносить.
Полевой горобець P. montanus) по величині трохи менше домовика, але стрункіше його. Важить 20-25 р. Від будинкового горобця його неважко відрізнити за коричневим тім’ям, чорним плямам (скобочкам) на білих щоках і двом світлим смужкам на крилі. Чорне горлівка пляма в нього невелико й не дуже виділяється. Самці й самки пофарбовані майже однаково.
Розповсюджено польового горобця по всій Європі й Азії, крім крайньої півночі, північний схід і південний захід Азії, а також південні області Балкан. В основному це осілий птах, але з північних частин ареалу й, наприклад з Нижнього Поволжя, на зиму откочевивает і навіть відлітає в більше південні області.
Будучи звичайним співмешканцем людини, польовий горобець, однак, частіше, ніж будинковий, гніздиться в природній обстановці — по узліссях гаїв, у рідколіссі, чагарниках, парках, більших садах, улаштовуючи гнізда тут переважно в дуплах і земляних порожнечах.
У поселеннях людини він поміщає гнізда приблизно в таких же місцях, як і будинковий. Будівля гнізда подібна з такий останнього. Кладка складається з 4 – 8, частіше 5-6, яєць білого або сіруватого фарбування з густими дрібними темними цяточками

Полевой горобець трохи більше насекомояден, чим будинковий. Узимку деяку користь він приносить, скльовуючи насіння бур’янів. У північних районах і великих поселеннях, де немає великих посівів хлібів і чисельність горобця незначна, він нешкідливий і навіть приносить деяку користь.
Однак у південних районах з розвиненим хліборобством, де польовий горобець численний, шкода від нього значний. У районах полезахисних лісосмуг горобець цей – бич рільництва. Після дозрівання зернових культур, особливо проса, а також коноплі, соняшника він іноді наносить таку втрату врожаю, який у багато разів перевищує користь, принесену їм поїданням комах у першу половину літа. Відомі випадки, коли горобці знищували просо в таких кількостях, що збирання врожаю виявлялося нерентабельною. Уздовж лісосмуг вони іноді скльовують до 90% колось пшениці. Помітно шкодять ягідним посадкам і фруктовим садам. Полевой горобець більше шкідливий для сільського господарства, чим будинковий. У районах високої його чисельності з ним ведуть боротьбу.
Пустельний горобець (P. simplex) добре відрізняється від інших видів горобців світлим фарбуванням оперення. Голос його зовсім не схожий на голос більшості інших горобців, і лише деякі видавані їм звуки нагадують цвірінькання будинкового горобця.
Розповсюджений у Північній і Східній Африці, Східному Ірані. У СРСР зустрічається в Східних і Центральних Каракумах і Південному Кизилкуме. Населяє барханні й горбисті пустелі із чагарниковою рослинністю. Веде осілий спосіб життя. Харчується личинками й лялечками дрібних комах і насіннями рослин.
У Південній і Східній Азії зустрічається рудий горобець (P. rutilans), що відрізняється від інших горобців каштановокрасной фарбуванням оперення верху голови й спини. Гніздиться в розріджених лісах, переважно листяних, по окраїнах лісів й у заплавних лісах. Гнізда влаштовує звичайно в дуплах, рідше в поселеннях людини або на чагарнику.
Альпійський вьюрок (Montifringilla nivalis) по своїх звичках подібний з горобцями. Від горобців відрізняється більшими розмірами (вага 34-45 г), довгими крильми й сильним розвитком білого цвіту в оперенні.
Розповсюджено альпійський вьюрок у горах Південної Європи, Малої, Передньої й Центральної Азії й Західної Монголії. У СРСР зустрічається на Кавказі й у горах Середньої Азії. Це осілий птах. Живе по скелях, каменям й обривам, що перемежовуються з лугами субальпийского й альпійського поясів гір.
Розбивка на пари відбувається у квітні — травні, коли навкруги ще лежить сніг. Самець співає сидячи на піднесенні або на лету. Спів голосне. Гніздо будує самка, поміщаючи його в щілині, старій норі бабака» у пещерке баштової стіни, під дахом саклі й в інших укриттях. У кладці 4 – 7 сніжно-білих яєць. Повні кладки можна знаходити із середини травня по липень. Насиджує самка протягом 13-14 днів. Вигодовують пташеняти обидві старі птахи личинками комах, павуками й хробаками, пізніше комахами.
Після вильоту пташенят виводки поступово збиваються в зграї й починають кочувати на околицях гнездовий. Узимку зустрічаються многосотенние зграї. Харчується альпійський вьюрок комахами, павуками й іншими дрібними безхребетними, частково насіннями.
Земляний горобець (Pyrgilauda davidiana) по зовнішньому вигляді й фарбуванню оперення схожий на дійсних горобців, але відрізняється від них білими плямами на хвості й крилах.
Розповсюджений у пустелі Гобі, а в межах СРСР — у Південно-Східному Алтаєві й Південно-Східному Забайкалье. По способі життя це осілий птах, що живе в горбкуватих степах і пустельних горах, у широких долинах, на рівних площадках з реденькой травичкою.
Гніздиться, ночує й ховається в кинутих норах пищух й інших гризунів. Гніздо поміщає на глибині до 75 див від входу в нору, у колишній житловій камері гризуна. Гніздо являє собою вистелене вовною, іноді пір’ям поглиблення в купі сіна, наношеного ще звірком. У кладці 5-6 яєць. Через якийсь час після вильоту пташенят виводки поєднуються в невеликі зграйки, які зберігаються протягом всієї зими. Харчується комахами й насіннями степових трав.
У Північному Афганістані зустрічається інший вид земляних горобців — афганський горобець (P. theresae), схожий на попереднього.
Кам’яний горобець (Petronia petronia) небагато крупніше домовика, важить 30 — 36 р. Це дуже рухливий галасливий птах, що легше всього виявити по голосі. По землі пересувається стрибками, швидко й легко літає, високо піднімається й може довго триматися в повітрі.
Фарбування оперення кам’яного горобця скромна, одноманітн-бура. Від польового й домовика горобців відрізняється наявністю білої предвершинной смуги на хвості, жовтої плями на груди й відсутністю світлих поперечних смужок на верхній частині крила.
Розповсюджено цього горобця в Південній Європі, Північно-Західній Африці й від Малої Азії й Ізраїлю до Індії, Китаю, Монголії й Забайкалья. Усюди зустрічається спорадично. У північних частинах ареалу це перелітна, у південних – осіла й птах, що кочує. Селиться по кам’янистих і глинистих обривах, скелям і скелястим гірським схилам.
До розмноження кам’яний горобець приступає рано, у квітні. Самці в цей час ретельно співають. Гніздиться колоніями, нерідко в кілька десятків пар. У кладці 4-7, частіше 5-6, яєць білий або зеленувато-білий кольори з темними цяточками. Старі птахи годують пташенят комахами. Пташенята залишаються в гнізді близько 20 днів й у червні стають літними. Перший час виведення живуть обособленно й тільки на початку осіни збиваються в зграї, які в пошуках їжі починають вести кочовий спосіб життя. Кам’яний горобець гніздиться двічі в літо.
Харчується цей горобець комахами і ягодами. Якщо є поблизу поля, годується зерном і тоді може заподіювати значний збиток.
У Сирії, Палестині, Іраку, Ірані, а також у Туркменії й Закавказзі зустрічається близький родич описаного виду — короткопалий кам’яний горобець (P. brachydactyla). Це перелітний птах. Зимує в Аравії й Африці.
Для красноклювой буйволового птаха (Textor niger), як і для інших близьких її родичів, характерні порівняно довгий конічний дзьоб і відносно довгі крила. По величині вона нагадує нашого великого вьюрка. Її легко відрізнити за загальним чорним фарбуванням самця з білими зовнішніми опахалами махових і по червоному дзьобі.
Красноклювие буйволови птахи гніздяться колоніями, розташовуючи по многу гнізд на одному дереві. Будівлі досить великі, і кожна з них являє собою у свою чергу колоніальне житло. Будівля має вигляд великої купи сухої трави, галузей і ціпків. Усередині її міститься від 4 до 6 гнізд, звитих із трави. Таке колоніальне житло гарне захищає яйця й пташенят від нападу ворогів, за винятком дрібних змій. У гніздо самка відкладає 3-4 яйця, схожих на горобині, але більшого розміру. Ці гнізда займаються птахами рік у рік і при ушкодженні виправляються всіма членами колонії.
Годується буйволова птах ягодами, насіннями рослин і комахами. Вона часто відвідує череди буйволів, на спинах яких відшукує комах. За цю особливість буйволови птаха й одержали свою назву.
У Західній Африці зустрічається звичайна буйволова птах (Т. alector), оперення якої майже одноманітн-чорного блискучого цвіту.
У внутрішніх частинах Африки й Абіссінії живе білоголова буйволова птах (Т. Jeucocephala). У неї голова й нижня сторона тіла білі, спина, крила й хвіст шоколадно-бурі, надхвостье червоне. Вона уникає лісів, віддаючи перевагу відкритим трав’янистим рівнинам. Дотримується місць, де пасеться рогата худоба. На відміну від інших своїх родичів громіздких гнізд не будує.
Капский ткач (Hiphantornis capensis) ставиться до групи дійсних ткачів, що живуть в Африці, Південної і ЮгоВосточной Азії. У фарбуванні його оперення переважають жовті тони. Розповсюджений у Південній Африці.
Капский ткач — суспільний птах, тримається зграями. Робить із трав’янистих рослин своєрідні гнізда, що нагадують за формою реторту з коротким горлом, повернену вниз отвором. Поперек входу є неповна перегородка, що охороняє яйця від випадання. Усередині гніздо вистилається м’якими квітучими голівками трав. Яйця чистозеленого цвіту без крапин.
Довгохвоста вдовиця (Vidua рагаdisea) належить до роду так званих райських удовиць (Vidua), для яких характерна сильно подовжена середня пара кермового пір’я. Останні особливого розвитку досягають у самців довгохвостої вдовиці в шлюбному вбранні. Літає цей птах погано, але особливо утруднений політ у самців з надмірно довгим хвостовим пір’ям. Проти вітру він летіти не може, а під час дощу ледь у стані вилетіти із заростей чагарників, де ховається.
У самця в шлюбному вбранні голова й верхня сторона блискучо-чорне, плечове жовте і яскраво-червоні, горло чорне, шия жовта, зоб червоно-бурий, нижня сторона біла. Самка жовтувато-бура із чорними крильми.
Довгохвоста вдовиця зустрічається в Східній Африці, де тримається по болотистих місцях й у високих очеретяних заростях по берегах озер.
Гніздо закрите, у вигляді пухкої будівлі з тонких стебел трави, вистеленої листами осоки, з бічним входом. Воно підвішується до стебел і листів кустика трави низько над землею.
Червоний кафрский вьюрок (Pyromelana oryx) — один із красивейших представників ткачикових. У самця в шлюбному вбранні верхня сторона, зоб, черево й подхвостье яскраво-червоного цвіту; крила й хвіст бурі; чоло, щоки й горло чорні. Навколо шиї є комір, До зими самець стає бурим, схожим на самку. Розповсюджено цей вьюрок у Південній Африці.
Це суспільний птах, узимку й улітку тримається зграями. Гніздиться в річкових очеретах, підвішуючи гніздо до їхніх стебел. Яйця чисто-блакитного цвіту. Узимку ці птахи приносять велику шкоду хлібним полям.
Звичайний суспільний ткач (Philaeterus socius) — скромно пофарбований птах. У самця верхня сторона тіла сіро-бура, горло чорне, нижня сторона бліда піщано-бура. Своя назва цей вид одержала за те, що протягом цілого року живе численними колоніями.
Звичайний суспільний ткач чудовий своїми великими колоніальними гнездовьями. Останні являють собою величезну купу трави, накидану на галузі якого-небудь колючого дерева у вигляді величезного парасоля. Зверху ця будівля рівна й гладка, нижня її сторона майже плоска й вся просвердлена численними отворами, що ведуть у порожнині. Ці порожнини служать не тільки індивідуальними гніздами, але й притулками від дощу й вітру. Гніздові порожнини вистелені пір’ям. Яйця сірого цвіту з густими лілово-сірими пестринками.
Гнізда суспільного ткача служать кілька років і постійно ремонтуються їхніми маленькими мешканцями. Своєрідні кришеподобние будівлі ткачів видали дуже нагадують хатини тубільців.
Харчується описуваний вид переважно насіннями трав’янистих рослин. Годується як узимку, так і влітку зграями.
На острові Ява й в інших частинах Азії зустрічається рисовка, або яванский горобець (Munia oryzivora). Цей вид ткачів має сильно роздутий дзьоб і подовжену пару середнього кермового пір’я. У самця верхня сторона голови, надхвостье й хвіст чорні, щоки чисто-білі, інші частини оперення одноманітного сіро-сталевого цвіту. По характері харчування рисовка – зерноядная птах, і на своїй батьківщині вона завдає великої шкоди рисовим полям.

Як клітинний птах рисовка ще за давніх часів була завезена в Європу.