СІМЕЙСТВО ВЬЮРКОВИЕ (FRINGILLIDAE)

Це велика група толстоклювих зерноядних птахів розміром від дрозда до пеночки. Статура їх щільне, голова кругла, шия коротка. Оперення густого й щільне, різноманітної фарбування. У деяких тропічних видів на голові є чубчик. Підлоговий диморфізм звичайно виражений. Крила середньої довжини. Для всіх вьюркових характерна дугоподібна лінія польоту.
Життя більшості видів пов’язана з деревною й чагарниковою рослинністю, але є типові мешканці пустель й альпійських поясів гір. Багато хто відрізняються гарним співом, не дуже складним, але звучним і приємним, завдяки чому представники цього сімейства часто втримуються в неволі як співочих птахів.
Вьюрковие птаха — моногами, гніздяться парами. Гнізда відкриті, чашеобразной форми, часто дуже мистецьки сплетені зі стебел і гілочок, зсередини вистелені волоссям й іншим м’яким матеріалом. Гнізда розташовуються на деревах, кущах, на землі, у щілинах каменів і скель.
У кладці буває 3—7 строкато пофарбованих яєць. Звичайно спостерігається одна кладка в році, рідше – дві. Насиживание триває близько 14 днів. По закінченні гніздування багато видів утворять зграї, які тримаються до весни. Линяння в дорослих буває один раз у році – наприкінці літа.
Харчуються вьюрковие переважно насіннями й іншим рослинним кормом. Пташеняти вигодовують комахами. Поїданням насінь бур’янів і шкідливих комах приносять користь сільському господарству.
Поширені вьюрковие надзвичайно широко — у Європі, Азії, Африці, Північній і Південній Америці. Населяють вони різноманітні ліси, тундри, степу, пустелі, гори й культурний ландшафт. У північних частинах ареалу вони перелетни, у південних – оседли.
Усього до сімейства вьюркових ставиться 122 виду, з яких 33 гніздяться в СРСР.
Дубоніс (Coccothraustes coccothraustes) величиною зі шпака, але покороче, щільної статури, з великою головою. Особливо легко відрізнимо з надзвичайно масивні, товстому конічним формии дзьобу, що непомітно зливається із чолом.
Оперення самця навесні дуже красиво. Чоло, тім’я й потилиця ясно-коричневі, шия сіро-рожева, плечі бурий-буру-буре-бура-каштаново-бурі, надхвостье бурі-буру-бура-бурий-маслиново-буре. Черевна сторона тіла винно-сірого цвіту, махові пір’я, хвіст, вуздечка, підборіддя й смуга навколо дзьоба чорні. Самка схожа на самця, але пофарбована тьмяніше.
Розповсюджено дубоніс у помірних широтах Європи й Азії від Англії до Японії, а також у Північній Африці й Північній Індії. Улюбленими місцями його перебування служать листяні ліси, поблизу яких перебувають дикоростучі або культурні фруктові і ягідні сади. Селиться також у змішаних лісах, гаях, садах і парках, а місцями й у борах. У північних частинах ареалу птах ця перелітна, у південних – що кочує.
Весняний приліт у місця гніздування починається в березні й закінчується в травні. У квітні дубоноси починають будувати гнізда. У кладці від 3 до 7, частіше 4-5 блідо-зеленуватих яєць із негустим малюнком. Насиджує головним чином самка, самець годує її й часом поміняє.

У першій половині червня відбувається масова поява пташенят, які перебувають у гнізді протягом 11—14 днів. Вигодовують їхній обоє батька. Виліт пташенят спостерігається наприкінці цього місяця, коли дозрівають вишні й інші ягоди, насіннями яких дубоноси харчуються. Перший час виведення тримаються окремо, але пізніше, у серпні, вони поєднуються в зграйки й кочують по плодових садах і городам.
Дубоноси — зерноядние птаха. Харчуються вони насіннями кісточкових плодово-ягідних рослин – вишні, зливи, черемшини й т.д., а також насіннями клена, липи, ясена, вільхи, гороху, кукурудзи, соняшника. Їдять і комах. Пташеняти вигодовують комахами і їхніми личинками, а крім того, і насіннями. Там, де дубоноси численні, вони в період дозрівання плодів й ягід наносять деяку шкоду садам.
Арчевий дубоніс (Mycerobas carnipes) помітно крупніше звичайного й різко відрізняється від нього фарбуванням оперення. Голова, шия, спина й груди в цього виду чорний-чорну-чорне-чорна-матово-чорні, поперек, надхвостье й черево зеленоватожелтие. На крилі біле дзеркальце.
Описуваний вид цікавий тим, що він вузько спеціалізувався на харчуванні насіннями арчи, і тому його поширення тісно пов’язане з поширенням арчи. Зустрічається в гірських арчевих лісах Середньої, Передньої й Центральної Азії.
На Далекому Сході зустрічаються великий чорноголовий дубоніс (Eophona personata) і малий чорноголовий дубоніс (Е. migratoria). Перший живе в широколиственной тайзі з домішкою кедрової сосни, ялини і ялиці, а також у змішаних лісах. Улітку значною мірою харчується комахами, восени – кедровими горіхами. Другий населяє листяні ліси й сади, пташенят вигодовує комахами.

У Північній Америці розповсюджений червоногрудий дубоніс (Hedymeles virginianus), що одержав свою назву по рожевому фарбуванню зоба, грудей і черевця. Живе в лісі, гнізда робить на деревах.
У тропічних частинах Північної Америки живе близький до дубоносів виргинский червоний кардинал (Cardinalis virginianus), що відрізняється чубом на голові і яскраво-червоному оперенні. Він гніздиться серед густих заростей, де так добре ховається, що виявити його можна лише по лементі.

Звичайна зеленушка (Chloris chloris) розміром з горобця, важить 20—28 р. Її легко відрізнити від інших однакових по розмірах вьюркових по масивному правильної конічної формии дзьобу, яскравому жовто-зеленому черевцю й маслиново-зеленому загальному оперенню. У самок фарбування більше тьмяна. Характерний для неї кінець нескладної коротенької пісеньки, що нагадує дзижчання («з»).
Поширено зеленушку в Європі, Північно-Західній Африці, Малій Азії, на півночі Ірану й у Середній Азії. Місцями її перебування служать розріджені ліси, узлісся, гаї з перелісками, сади й парки. У північних частинах ареалу перелетна, на півдні оседла.
Навесні зеленушки повертаються з півдня досить рано, у першій половині березня на півдні, на початку квітня на півночі ареалу, і незабаром розпадаються на пари. У цей час можна спостерігати струмові польоти самців. Токующий самець сідає на вершину дерева, голосно співає й часом з пісень злітає в повітря, де, розпустивши крила й хвіст, якийсь час ширяє планіруючим польотом, а потім знову опускається на колишнє місце або по сусідству.
Після утворення пари самка приступає до будівлі гнізда, що звичайно міститься невисоко на дереві в розвилці галузей.
Кладка складається з 4—6 вершково-білих яєць із цяточками. Насиджує одна самка протягом 12-14 днів. Лупляться з яєць пташенята голі, сліпі, але незабаром починають швидко рости й у віці 13 – 14 днів вилітають із гнізда. Вигодовують їхній обоє батька. Через тиждень після залишення гнізда добре літаючі молоді переходять до самостійного способу життя, а старі птахи приступають до другої кладки. Виводки поєднуються в зграйки й починають кочувати. Поступово кочівлі ці розширюються, і у вересні починається осінній відліт.
Зеленушка харчується як рослинними, так і тваринами кормами. Улітку вона годується в основному комахами – жуками, мурахами ит. п., у другу половину літа й восени – ягодами й насіннями трав’янистих рослин. Пташенята вигодовуються як комахами, так і насіннями, попередньо розм’якшеними в зобі.
На Далекому Сході зустрічається китайська зеленушка (Ch. sinica), по зовнішньому вигляді дуже схожа на попередній вид. Іноді вона селиться в містах, де є деревна рослинність.
Щиголь (Carduelis carduelis) — одна з гарних і часто, що зустрічаються птахів, наших лісів. Він дрібніше й стрункіше горобця, важить близько 20 р.

В оперенні щигля впадають в око червоні чоло й горло, а також яскраво-жовті смужки на чорних крилах. Спина коричнева, коричневий відтінок помітний і на груди. Тім’я, потилиця й скобочки навколо білих щік чорні. Самка пофарбована подібно із самцем, але ледве побледнее.
Щиголь розповсюджений по всій Європі, Північній Африці, Малої й Передньої Азії, у Сибіру до сходу від Красноярська, далі в Азії до Західних Гімалаїв і Пакистану.
Населяє щиголь деревні насадження культурного ландшафту, розріджені ліси, тугаи й заплавні ліси. Особливо він любить відкриту місцевість із гаями й перелісками, з більшими фруктовими садами й заростями бур’яну по сусідству, на яких він охоче годується. Восени й узимку щиглі ведуть образ, що кочує, життя, далеких перельотів не роблять.
Весняне пожвавлення в зграйках щиглів, що кочують, наступає дуже рано, у лютому. На початку квітня зграйки розбиваються на пари й займають гніздові ділянки. До будівлі гнізда щиголь приступає досить пізно, коли починають пушитися тополі й верби, тобто на початку – середині травня. Ніжним і м’яким пухом цих дерев він викладає лоточек гнізда.
Гніздо — митецьке спорудження у вигляді чашечки з дуже щільними стінками з тонких стеблинок і корінців, скріплених павутиною. Усередині рясно вистелено рослинним пухом з домішкою кінського волоса, вовни й пір’я, а зовні обкладено шматочками мохів, тим же пухом, обривками береста й лишайниками під загальний тон дерева. Розташовується воно на горизонтальних суках далеко від стовбура й звичайно високо від землі.
По закінченні будівлі гнізда самка приступає до відкладання яєць. Повна кладка містить 4-6 блакитнуватих яєць із фіолетовими плямами й штрихами. Насиджує одна самка протягом 12-13 днів. Пташенята перебувають у гнізді 13-15 днів, і батьки вигодовують їх переважно комахами, головним чином попелицями. Виліт пташенят спостерігається в другій половині червня. пташенят, Що Вилетіли, батьки продовжують підгодовувати протягом 6-8 днів, а потім приступають до другої кладки. У центральних і південних частинах ареалу щиглі, як правило, виводять пташеняти два рази в літо.

З половини літа видодки збиваються в зграї, які у вересні нерідко збільшуються до декількох сотень птахів. Ці зграї кочують восени й узимку на околицях гнездовий по садах, пареннях, гаях, частково відлітаючи в більше південні області.
Щиглі харчуються насіннями, пташеняти вигодовують комахами. Винищуванням шкідливих комах, особливо попелиць, а також поїданням насінь бур’янів ці птахи приносять користь сільському господарству.
Чиж (Spinus spinus) — маленька, помітно менше щигля, дуже рухлива пташка. Важить вона 11-14 р. Самець зеленуватий, з жовтою купкою й чорною шапочкою, самка сірувато-бура з пестринами. Дзьоб у чижа конічний, як у зерноядних птахів, короткий.
Поширення чижа розірване на дві більші частини: Європа із прилежащими частинами Західної Азії — Малою, Передньою Азією й Західним Сибіром, і Далекий Схід — від Забайкалья до СевероВосточного Китаю й північної частини Японії.
Це кочує й частково перелітний птах, що пересувається на зиму в південні частини ареалу й навіть за межі його — до Північної Африки, Іраку й Південного Китаю.
Основним місцеперебуванням цього виду служать ялинові ліси з домішкою берези, вільхи або інших порід, особливо гірські. Наприкінці літа зграйки, що кочують, з’являються в листяних лісах – березняках, вільшняках, річкових уремах. Сюди їх залучають насіння берези й вільхи.
Весняний рух чижів з півдня починається рано, у лютому, і триває до квітня, а на півночі й до травня. Летять вони невеликими гучними й крикливими зграйками, що легко кидаються в очі.
Незабаром після прильоту пари, що утворилися ще взимку, приступають до гніздових справ. Гнізда чижі завжди влаштовують на ялинах, високо від землі й мистецьки ховають у густих галузях, так що знизу виявити їх неможливо. Будівлю гнізда робить одна самка, але самець часто приносить матеріал.
Наприкінці квітня — початку травня в середніх частинах ареалу з’являються повні кладки, що містять від 3 до 6 бледноголубоватих яєць із дрібними коричнюватими цяточками. Насиджує кладку одна самка в продовження 12-14 днів.
пташенята, Що Вилупилися, залишаються в гнізді протягом 13—14 днів. Батьки в цей час вигодовують їхніми дрібними комахами – гусеницями дрібних метеликів і попелицями. До цієї тваринної їжі домішується в розм’якшеному виді рослинна – свіжі пагони, паростки, бруньки.
Молоді вилітають із гнізда наприкінці травня — у червні. Перший час старі птахи тримаються при виводку, але незабаром залишають його й приступають до другої кладки. У червні знову можна чути в лісі жвавий спів чижів.
Більше помітними чижі стають наприкінці червня й у липні, коли сімейки молодих починають кочувати по ялинниках. У серпні виведення збиваються в зграйки, які поступово збільшуються й у пору осіннього перельоту досягають декількох сотень особин. У Європейській частині СРСР переліт спостерігається з останніх чисел вересня й закінчується до листопада. Дальність перельоту на зимівлю залежить від урожаю кормів і в різні роки може сильно змінюватися.
Харчується чиж насіннями всіляких деревних порід, як хвойних, так і листяних, насіннями бур’янів й інших трав, а також комахами, зокрема попелицями. Особливо велике значення мають насіння берези, вільхи і їли.
Чиж — одна з найбільш звичайних кімнатних птахів.
Коноплянка, або, як її ще називають, реполов (Acanthis cannabina), небагато менше горобця, важить 19—22 р.
У весняному оперенні в самця тім’я, чоло й груди яскравого кармінного кольору, верхня сторона тіла бурувата, черевце й боки білі. Самка по фарбуванню схоже на самця, але в оперенні в неї відсутній червоний цвіт.
Поширено коноплянку в Європі, Північно-Західній Африці, Малої, Передньої й Середньої Азії. Коноплянка – мешканець культурного ландшафту. Улюбленими місцями її перебування є сади, живоплоти, захисні деревні й чагарникові насадження, чагарникові поростили по лугах й узліссям лісів. Це перелітний птах і лише на півдні ареалу веде осілий або образ, що кочує, життя.
Навесні коноплянки прилітають рано, у березні — першій половині квітня, і незабаром приступають до гніздування. У період розбивки на пари можна часто спостерігати співаючих самців, що сидять на телеграфному проведенні, вершині куща або дерева. При цьому самець піднімає чубчик на голові й повертається зі сторони убік. Час від часу він злітає з пісень високо в повітря й, зробивши два-три кола, плануючи, опускається на колишнє місце.
Гнізда коноплянки влаштовують звичайно в густих чагарниках і на деревах на висоті від 1 до 3 ж. У першій половині травня в гніздах з’являються яйця. У кладці 3-7, частіше 5 блідих зеленувато-блакитних яєць, покритих коричнюватими цяточками, більше густими на тупому кінці.
Насиджує тільки самка протягом 13—14 днів. Пташенята перебувають у гнізді 13-15 днів. Вигодовують їхній обоє батька. Виліт молодих відбувається в червні. пташенят, Що Злетіли із гнізда, продовжує підгодовувати головним чином самець. Самка ж відразу після вильоту пташенят залишає їх і приступає до пристрою нового гнізда для другої кладки. Пташенята другого виводка вилітають із гнізда приблизно наприкінці липня.
Виводки поєднуються в зграйки, які кочують перший час поблизу місць гніздування. Осінній відліт відбувається наприкінці вересня – у жовтні.
Харчуються коноплянки насіннями реп’яха, лопуха, кінського щавлю, чемериці й інших трав’янистих рослин. У меншому ступені вони поїдають різноманітних комах. Вигодовують пташеняти комахами й вилущеними насіннями.
Звичайна чечітка (A. flammea) – дуже маленька пташка, величиною приблизно із чижа. Вага її коливається від 10 до 15 р. Літає звичайно купчастими зграйками з безперервним щебетом, що звучить як повторюване «чив-чив-чив» або «чи-чичи-чи-чи».
Чечітку неважко відрізнити за характерним фарбуванням. Самець зверху буроватосерий, знизу рожево-червоний; тім’я й надхвостье також червоні. Самки й молоді мають тільки червону шапочку, а на інших частинах тіла червоний цвіт заміщений білим.
Поширено звичайну чечітку в смузі тайги, лісотундри й тундри Європи, Азії й Північної Америки. Гніздиться в чагарниковій тундрі серед заростей карликової берези й верби, у тайзі по невеликих заболочених галявинах.
На зиму чечітки откочевивают або летять до півдня, виходити за межі гніздової області аж до південних районів Європи й Азії. Пізньою осінню й узимку вони з’являються в середніх частинах нашої країни, пожвавлюючи опушки лісів, сади й парки.
Крім описаного виду, у зонах тундри й тайги Європи, Азії й Північної Америки зустрічається попеляста чечітка (A. hornemannii), а в альпійському й субальпийском поясах гір Європи й Азії – гірська чечітка (A. flavirostris).
Красношапочний вьюрок (Serinus pusillus) — пташка дрібних розмірів, з довгим виїмчастим хвостом; важить 10—12 р. Видали він здається чорно-коричневим, поблизу ж виглядає досить красиво. Боку голови, шия й передня частина груди чорні, чоло й тім’я оранжево-червоні, верхня сторона тулуба бурувато-чорна, надхвостье жовтогаряче, черевна сторона жовта із широкими чорними пестринами.
Розповсюджений красношапочний вьюрок у горах Малої й Передньої Азії, Пакистану, на північно-заході Гімалаїв і на югозападе Тибету; у межах СРСР — на Кавказі, у горах Середньої Азії й у Тарбагатае. Населяє полонини з кам’янистими осипами середнього й верхнього поясів гір. Усюди осілий птах, що робить узимку лише вертикальні кочівлі.
На Кавказі на початку травня можна чути дзвінкі пісні самців і більше тихих й одноманітні — самок. Самці токуют біля самок з піднятими хвостами й опущеними крильми, розпушивши пір’я на горлі й зобі.
Гніздо вьюрок улаштовує в щілинах скель, на деревах або в чагарнику. Воно чашоподібної форми, зроблено із сухих стебел і корінців; зсередини вистелено волоссям. Наприкінці травня – початку червня в ньому з’являється 3-5 блідо-голубих яєць із коричнюватими цятками. Насиджує одна самка протягом майже двох тижнів. Наприкінці червня – початку липня пташенята, що досягли віку 15-17 днів, залишають гніздо. Вилетевших молодих ще 5-7 днів продовжує підгодовувати переважно самець.
Красношапочний вьюрок має дві кладки в літо. Пташенята із другої кладки вилітають із гнізда наприкінці серпня. Виводки поєднуються в зграї, нерідко в сотні особин. Ці зграї зберігаються всю зиму до наступної весни.
Харчується цей вьюрок насіннями різних трав, вільхи, берези й інших рослин. Пташеняти вигодовує комахами.
Канарковий вьюрок (S. canaria) крупніше попереднього виду: важить 11 – 13 р. Загальним фарбуванням оперення, у якій переважають зеленувато-жовті тони, нагадує чижа.
Канарковий вьюрок розповсюджений у західних частинах Європи, на Канарських, Азорських островах і на острові Мадейра, у Північно-Західній Африці, Малій Азії, Сирії й Пакистані. У СРСР зустрічається в південно-західних частинах країни, причому поступово розселяється в східному напрямку. Усюди це перелітний птах і лише на півдні ареалу веде осілий спосіб життя.
Корінними місцями перебування цього вьюрка служать, очевидно, гірські ліси. Однак він повністю пристосувався до культурного ландшафту й селиться в садах, парках, живоплотах і т.д.
Канарковий вьюрок з Канарських островів, якого можна назвати дикою канаркою, є родоначальником кімнатної канарки. Пісня дикої канарки приємна, але бідніше й менш звучна, чим домашньої.
Пустельний вьюрок (Rhodospiza obsoleta) величиною приблизно із зяблика, важить близько 25 р. Загальний тон фарбування буланий, завдяки чому цей вид називають ще буланим вьюрком.Груди й боки тіла в самця охристие, на крилах широка рожева й вузькі чорні й білі смуги, на підборідді чорна пляма.
Розповсюджено пустельний вьюрок у Передній і Центральній Азії. У СРСР зустрічається в Середній Азії. Тут він населяє пустельні й напівпустельні ділянки із чагарниками й рідкими деревами, саксаульники, деревні насадження серед міст, частіше поблизу річок й ариків.
У Північній Африці й значній частині Азії зустрічається пустельний снігур (Bucanetes githagineus), що по розмірах ледве менше попереднього виду. Населяє пустельні й напівпустельні ділянки гір з виходом скель й убогою рослинністю.
Снігур (Pyrrhula pyrrhula) — одна із широко відомих і помітних птахів лісів нашої країни, величиною значно крупніше горобця: важить 32—34 р.
Фарбування оперення самця досить гарний. Верх голови, крила й хвіст чорні. Задня частина шиї й спина ясно-сірі. Надхвостье й подхвостье чисто-білі. Нижня частина тіла киноварно-красная. У самки червоний цвіт заміщений бурувато-сірим.
Розповсюджено снігура по всій смузі хвойних лісів тайгового типу Європи й Азії від Атлантичного до Тихого океану. На зиму значна частина птахів откочевивает до півдня, виходячи далеко за межі гніздової області – до басейну Амуру, Забайкалья, Середньої Азії, Криму й Північної Африки. Під час кочівель часто з’являється в садах і парках сіл і міст.
Зворотний рух снігурів до півночі відбувається в березні й квітні.Незабаром після прильоту пари приступають до будівлі гнізд. На півдні ареалу це спостерігається наприкінці квітня, на півночі – значно пізніше. Гніздо чашеобразной, трохи сплощеної форми, розташовується, як правило, на горизонтальних галузях їли, далеко від головного стовбура на висоті 2-5 м. У кладці 4-7 світло-блакитнуватих яєць із темними цяточками. З’являються вони на європейській частині ареалу в травні – першій половині червня.

Насиджує самка, самець зрідка неї поміняє й підгодовує. Насиживание триває 13-15 днів. Пташенята перебувають у гнізді 15-16 днів. Вигодовують їхній обоє батька. пташенят, Що Вилетіли із гнізда, дорослі продовжують якийсь час підгодовувати із зоба. У літо буває дві кладки.
Линяння в снігурів починаються наприкінці липня — початку серпня й закінчується приблизно до середини вересня. До цього часу молоді самці повністю здобувають яскраве вбрання дорослих птахів. Після закінчення линяння снігурі або тримаються родинами, або збираються в невеликі зграйки, які зберігаються протягом всієї зими.
Осінні пересування птахів до півдня починаються в жовтні. На початку зими снігурі в масі з’являються в центральних областях. У цей час їхні яскраво-червоні фігури на тлі яскраво-білого, що тільки що випало снігу особливо добре пожвавлюють пейзаж. Поступово вся маса снігурів откочевивает далі до півдня, і в другу половину зими вони тут не бувають видні. Снову з’являються лише перед весною при зворотному просуванні до місць гнездовий. Частина снігурів залишається зимувати в північних частинах ареалу. Однак у багатосніжні й морозні зими птаха тут нерідко гинуть.
Харчуються снігурі переважно рослинною їжею — насіннями різних хвойних і листяних дерев, їхніми бруньками, пагонами, молодими листами й квітами. Пташеняти вигодовують в основному також рослинними кормами. Комахи поїдаються лише випадково.
Снігур часто втримується в клітинах як гарний співочий птах.
Звичайна сочевиця (Carpodacus erythrina) — одна з дуже гарних і широко розповсюджених наших птахів. Величиною вона приблизно з горобця, але потоньше й стрункіше. Важить 19-26 р.

Фарбування оперення самця киноварнокрасная, особливо яскрава на зобі, грудях і надхвостье. Спинна частина тіла більше темна, густого оксамитово-малинового цвіту, крила й хвіст бурувато-червоні. Черевце й подхвостье білі. Самка й молоді сірувато-бурі, з більше світлою нижньою стороною тіла й маслиновим відтінком на спині й плечах.
Поширено звичайну сочевицю в Східній Європі, Сибірі, Малої, Передньої, Середньої й Центральної Азії. Вона, очевидно, поступово розселяється в західному напрямку. Населяє опушки лісів, річкові заплави, що поростили чагарником, сади, гаї, парки, вологі луги з розкиданими по них кущами вільхи, верболозу й т.п. Перелітний птах. Зимує в Індії й Південно-Східному Китаєві. З Європи восени летить на зимівлі в східному напрямку.
На місця гнездовий сочевиці прилітають пізно, наприкінці квітня — першій половині травня. Відразу ж після прильоту птаха розбиваються на пари й приступають до будівлі гнізд. У цей час самець співає цілими днями.Спів складається з багато разів повторюваного характерного голосного мелодійного свисту «ви-тю-ви-дел» або «тиюти-тю», що перемежовує тихим щебетанням.
Гніздо будує самка, поміщаючи його серед густих галузей молодих ялинок, чагарників, фруктових дерев невисоко над землею. У кладці 3-6 яєць бірюзового цвіту з рідкими чорнуватими цятками. Насиджує тільки самка протягом 12 днів. Пташенята перебувають у гнізді 11-13 днів і залишають його, не вміючи ще по-справжньому літати.

Після вильоту пташенят сочевиці тримаються виводками й ведуть малопомітний спосіб життя, кочуючи по чагарниках, ягідникам і високим заростям бур’янів. Відлітати на зимівлі починають рано, у серпні, і до середини вересня в нас уже не зустрічаються.
Харчується сочевиця насіннями, ягодами, квітами й у невеликій кількості комахами. Цими ж кормами вигодовуються й пташенята.
Крім описаного виду, на Кавказі й у горах південної частини Азії зустрічається більша сочевиця (С. rubicilla); ло високогір’ям Центральної й Середньої Азії живе рожева сочевиця (С. rhodochlamys); у тайгових лісах Середнього й Східного Сибіру живе сибірська сочевиця (С. rosea). У їхньому загальному вигляді й способі життя є подібні риси зі звичайною сочевицею.
Щур (Pinicola enucleator) ставиться до великих представників вьюрков, величиною приблизно зі шпака: важить 42 — 60 р. Для нього характерно масивна статура, товстий, роздутий дзьоб з небагато загнутим донизу кінцем надклювья й довгий з вирізом хвіст. Майже увесь час проводить на деревах, на землю спускається рідко. Руху в нього неквапливі, часто навіть мляві.
Оперення самців негустого червоно-малинового цвіту із сірувато-рожевим відтінком. Особливо виражений червоний цвіт на зобі, горлі й грудях. Загальне фарбування самки сірувато-маслинова.
Розповсюджено щура в північних частинах тайгової зони й по лісовому високогір’ю Європи, Азії й Північної Америки. На зиму откочевивает у більше південні частини лісосмуги. Гніздиться у хвойних і змішаних лісах, а також у кедровому стланике, доходячи до їхньої верхньої границі в горах.
У гніздових місцях щури з’являються в березні — квітні. Перший час вони тримаються зграйками й лише в травні розбиваються на пари. Самці в цей час багато співають, сидячи на вершині куща або на виступаючій галузі дерева.
Гніздо будує самка. У червні з’являються яйця. У повній кладці 3-5 блакитних яєць із цяточками . Насиджує самка протягом 13-14 днів, самець у цей час її підгодовує. Пташеняти годують обидві птахи. Після вильоту пташенят кілька виводків збираються в загальну зграйку й кочують у пошуках їжі на околицях гнездовий. Откочевка птахів на південь відбувається вже взимку, у листопаді – грудні.

Харчується щур бруньками, пагонами, листочками, насіннями хвойних і листяних дерев, а також ягодами. Уживає в їжу й комах, добуваючи жучків і лялечок метеликів навіть узимку.
Клест-еловик (Loxia curvirostra) трохи крупніше снігура, важить 43—57 р. Чудовий своєрідною будовою дзьоба. Надклювье й подклювье схрещуються між собою, і гострі кінці їх видаються з боків дзьоба. За допомогою такого дзьоба птаха швидко й спритно розкривають лусочки шишок хвойних дерев, вибираючи насіннячка, що становлять основу їхнього харчування.
Оперення самця яскраво-червоного цвіту, що переходить на плечах у червоно-буруватий. Вуха, крила й хвіст бурі. У самок червоний цвіт заміщений зеленувато-сірим і жовто-сірим. Молоді самці першого року оранжево-жовті.
Розповсюджений клест-еловик по хвойних лісах Європи, Азії, Північної Америки й Північно-Західної Африки. Живе у хвойному й змішаних, але переважно ялинових, рідше сосновому й модриновому лісах, але не в кедрові.
На відміну від інших наших птахів місця гніздування в клестов нестійкі, вони можуть рік у рік мінятися залежно від урожаю кормів. У внегнездовое час у пошуках кормних місць клести вживають широкі кочівлі, затримуючись у сприятливих місцях на більш-менш тривалий час. У деякі роки при неврожаї кормів роблять масові вильоти в далекі від гніздових місць області, з’являючись при цьому в степах і навіть пустелях.
Клести цікаві й тим, що час гніздування в них мінливо: воно буває не тільки навесні й улітку, але при наявності рясної їжі — восени й навіть узимку. Однак найчастіше вони приступають до розмноження наприкінці зими й початку весни, коли ще лежить глибокий сніг і бувають сильні морози. Цей час збігається з найбільшим достатком насінь ялини й сосни.
З настанням періоду розмноження зграйки клестов розбиваються на пари. Утворення пар супроводжується токовищем і шлюбними іграми. Самець всідається на вершину високої сосни або їли й починає безумолку співати й видавати голосні закличні лементи. Часом він бігає й кружляється на галузі. З появою самки підлітає до неї й, видаючи особливий писк, переслідує її, перестрибуючи із сучка на сучок.
Гніздо будується на високому й густому хвойному деревах, частіше на ялинах, під прикриттям густих галузей, що захищають будівлю від снігу й дощу. Будує гніздо самка, самець допомагає їй збирати матеріал. Гніздо досить велике, добре утеплене.
У повній кладці від 2 до 5, звичайно 4, блідо-зеленуватих яєць із темними цяточками. Насиджує самка, починаючи з откладки першого яйця. Насиживание триває 12-13 днів. Пташенята залишаються в гнізді 14 днів, але й після вильоту батьки довго продовжують їх вигодовувати. У молодих птахів вершини надклювья й подклювья не перехрещені, і вони не в змозі самі витягати насіння із шишок. Після висновку молодих клести збиваються в зграйки й до наступної весни ведуть кочовий спосіб життя.

Клест-еловик — улюблений птах для клітинного змісту.
Крім описаного виду, у північних хвойних лісах Європи, Азії й Північної Америки зустрічається білокрилий клест (L. leucoptera), а у хвойних лісах Європи й Західного Сибіру клестсосновик (L. pityopsittacus). В особливостях будови й біології цих видів є багато подібного із клестом-еловиком.

Зяблик (Fringilla coelebs) величиною небагато менше горобця, важить 20—25 р. Самця легко довідатися по характерному гарному оперенню: коричнюватим груди й щокам, сіро-бурій спинці, попелясто-сірій із блакитнуватим відливом голові й надхвостью, по білій поперечній смужці на крилі. Самка пофарбована скромніше – у зеленувато-сірі тони.

Зяблика неважко виявити по сміливій, дзвінкій пісні, по різкому, схожому на лемент великої синиці пиньканью («пиньпинь-пинь»), по так називаному «рюму» — ритмічно повторюваних звуках начебто «рю… рю… рю…». Найчастіше рюмит зяблик по вечорах при заході сонця або в похмуру погоду.
Розповсюджено зяблика в Європі, звідки вузьким клином розселяється убік Байкалу, у Північно-Західній Африці й західних частинах Азії, до сходу до Ірану й басейну Єнісею.
Чи зяблик не самий численний птах наших лісів. Зустрічаючись у всіх типах лісу, у садах і парках, він віддає перевагу ділянкам змішаного лісу й негусті ялинники, любить сухі, світлі соснові бори, особливо якщо поблизу є групи листяних дерев і чагарники. Глухих, зарослих місць уникає, тому що часто опускається за кормом на землю.
Навесні зяблики прилітають рано, причому самці прибувають на кілька днів раніше самок. У північних частинах ареалу вони з’являються в другій половині квітня, у південних – починаючи з кінця лютого й перших чисел березня. Потім птахи розбиваються на пари й займають обрані ними гніздові ділянки. Самці в цей час азартно співають й їхні звучні пісні приємно пожвавлюють наші ліси.
До будівлі гнізда зяблики приступають приблизно через місяць після прильоту. Будує його одна самка протягом 6-7 днів, самець допомагає їй, приносячись будівельний матеріал.
Гніздо зяблика — митецьке спорудження. Воно має вигляд глибокої чаші із щільними стінками, зробленими із сухих травинок, прутиків і стеблинок мохів. Зовні гніздо облицьовується лишайниками, тонкими плівками береста або шматочками кори того дерева, на якому воно міститься. Для міцності стінки обплутуються павутиною. Лоток зсередини вистилається тонкими корінцями, кінським волосом, вовною, пір’ям і рослинним пухом. Міститься гніздо в розвилці в стовбура або на горизонтальному суку в деякому віддаленні від стовбура.
У зябликів буває дві кладки в літо. Перша кладка на півдні ареалу буває приблизно в середині квітня, на півночі – у травні. Друга кладка – не раніше першої половини червня. Перша кладка містить 4-7 блакитнуватих яєць із темними цяточками, у другій кладці яєць менше.

Насиджує одна самка 12—13 днів, самець зрідка поміняє неї. Майже стільки ж часу (13-14 днів) триває вигодовування пташенят, у якому беруть участь обидва члени пари. У середині червня в середній смузі спостерігається виліт перших молодих. Перші дні дорослі продовжують підгодовувати літних молодих, але потім їх залишають і приступають до другої кладки.
Виводки якийсь час тримаються обособленно, але пізніше, у липні, поєднуються в зграйки й починають кочувати по узліссях лісів і полям. До вересня закінчується линяння й починається осінній відліт, що триває в жовтні й листопаді.
Зяблики — переважно зерноядние птаха, що харчуються насіннями різних деревних і чагарникових порід, бур’янів й інших рослин. Вигодовують своїх пташенят вони майже винятково комахами. Винищуванням шкідливих комах і насінь бур’янів дуже корисні в лісовому й сільському господарстві.
Зяблик ставиться до популярних клітинних співочих птахів.
Юрок, або вьюрок (F. montifringilla), – найближчий родич зяблика. По величині, загальному вигляду й польоту дуже схожий на зяблика, але відрізняється фарбуванням оперення. Голова й верхні частини тіла в самця чорні, за винятком білого попереку й білого надхвостья. Горло, зоб, верхня частина груди й боки тіла вохристо-руді із чорними пестринами на боках. Нижня частина грудей і середина черева білі. Низ черева й подхвостье беловато-охристие.
Самка пофарбована світліше й тьмяніше. Розповсюджено юрка по тайговій зоні Європи й Азії від Скандинавського півострова до Охотського моря. Перелітний птах.
По способі життя має багато подібного із зябликом. Слід лише зазначити, що питома вага комах у харчовому раціоні в юрко значно вище, ніж у зяблика.
У горах Центральної й Середньої Азії, Східного Сибіру й західної половини Північної Америки зустрічаються так називані гірські вьюрки: гімалайський вьюрок (Leucosticte nemoricola), перловий вьюрок (L. brandti) і сибірський вьюрок (L. arctoa). Всі вони мешканці високогір’їв, ведуть в основному осілий спосіб життя, роблячи лише вертикальні кочівлі. Гнізда роблять в ущелинах скель або серед купи каменів. Харчуються головним чином насіннями рослин і частково комахами. Всі ці види настільки близькі між собою, що некоторие автори поєднують їх в один вид.
Більшою своєрідністю відрізняються вьюрки, що населяють Галапагосские острови й Кокосовий острів у Тихому океані. Вони утворять особливу підродину дарвинових, або земляних, вьюрков (Geospiziпае). У підродині 13 видів, що утворять 4 роди (три роди на Галапагосских островах й один з одним видом на Кокосовому острові). Дарвинови вьюрки – кращий приклад так називаної адаптивної радіації, еволюційної дивергенції відповідно до різних умов життя, аж до утворення окремих видів і навіть пологів. Цих вьюрков відкрив Ч. Дарвін під час подорожі на кораблі «Бигль», і птаха ці далечіні йому гарний матеріал для еволюційних побудов.
Дарвинови вьюрки мають розміри від 10 до 20 див. В основному це сіро-бурі птахи, причому самці й самки пофарбовані подібно. Іноді самець буває чорний. Найбільш істотне розходження між видами складається в розмірах і формі дзьоба, що пов’язане з характером їхнього харчування. Майже всі представники роду земляних вьюрков (Geospiza) мають дзьоб вьюркового типу, вони харчуються переважно насіннями. Однак кактусовий земляний вьюрок (G. scandens) має довгий загострений дзьоб і розщеплений язик. Основна їжа кактусового вьюрка – квіти опунції, він їсть також ніжну м’якоть цієї рослини, але користується й іншою рослинною їжею, зокрема й насіннями. На острові Чарльз після інтродукції туди апельсинових дерев і тропічних слив кактусовий вьюрок став харчуватися їхніми плодами.
Деревні вьюрки (рід Camarhynchus) мають більше сильні дзьоби, що трохи нагадують дзьоби папуг. Вони харчуються жуками й іншими комахами, причому в пошуках їжі нерідко видовбують глибокі діри в м’якому дереві. Особливо цікавий дятловий деревний вьюрок (С. pallidus).
Він має товстий прямий дзьоб, трохи подовженим і дзьобом, що приобретли подібність із, дятла або ореховки. Дятловий вьюрок плазує нагору й униз по вертикальних стовбурах дерев й, виявивши в стовбурі комаха, видовбує в дереві дірку, потім охоплює дзьобом кактусову голку або гілочку довжиною кілька сантиметрів і тикає нею в дерево, виганяючи комаха. Іноді він, обстежуючи дерево, тягає гілочку із собою. Славковий вьюрок (Certhidea olivacea) більше схожий на славку, ніж на вьюрка. Він шукає дрібних комах на листах, гілках й у траві, іноді ловить їх на лету. Нарешті, кокосовий вьюрок (Pinarolaxias inornata) харчується переважно комахами й має дзьоб, подібний із дзьобом славкового вьюрка, але більше довгий і трохи вигнутий.
Дарвинови вьюрки будують об’ємисті гнізда, чашеобразние знизу, зі склепінним дахом і бічним входом. Містяться вони на висоті від 1 до 10 м над землею. Хоча ці вьюрки моногами, самець будує кілька гнізд і навіть токует у чужих гнізд, у тому числі в гнізд інших видів. При цьому він одночасно будує гнізда. Відомий випадок, коли токующий самець малого земляного вьюрка (Geospiza fuiiginosa) протягом двох днів регулярно відвідував (будуючи їх і токуя) вісім гнізд, причому деякі із цих гнізд відвідувалися також самцями або парами інших видів дарвинових вьюрков.
У кладці в дарвинових вьюрков буває 4 яйця, білуватих з маленькими розоватими цятками. Всі види цих вьюрков розмножуються протягом дощового періоду – із грудня до березня. Птаха вигодовують трохи виводків підряд до кінця дощового сезону. Якщо останній затягується, подовжується й строк розмноження.