СІМЕЙСТВО ОВСЯНКОВИЕ (EMBERIZIDAE)

Овсянковие — велика група порівняно тонкоклювих зерноядних птахів дрібних розмірів. Статура в них досить струнке. Крила різної форми й довжини. У наших вівсянок хвіст із виїмкою, в американських – округлий або східчастий. Оперення м’яке й густе. Деякі види на голові мають невеликий чубчик. Половою й віковим диморфізмом виражений різко. Линяння в більшості видів одна в році, повна (восени) і лише в деяких спостерігається ще часткова (навесні).
Овсянковие населяють головним чином відкриті простори — степу, лісостепу, тундри. У лісосмузі гніздяться по узліссях, галявинам, у підліску, деякі живуть у культурному ландшафті, ряд видів – у горах. Серед вівсянок є види перелітні, осілі й що кочують.
Більшість вівсянок співає дуже одноманітно, без кінця повторюючи ту саму строфу.
Гніздо чашоподібне, відкрите, міститься на землі, рідше в кущах, іноді в щілинах або під яким-небудь укриттям. У кладці 4-6 плямистих яєць із дуже характерними лініями й комами або, як виключення, одноколірних. Строк насиживания 11-13 днів.

Харчуються вівсянки насіннями й іншою рослинною їжею, попутно комахами. Переважно ними вигодовують пташеняти, особливо в перші дні їхнього життя.
Вівсянки широко поширені в помірній зоні Старого й Нового Світла, деякі види доходять до Арктики. Найбільша розмаїтість видів спостерігається в Північній Америці, лише деякі заходять у Південну Америку й Африку. Зовсім їх немає в Австралії й на прилежащих островах.
До сімейства вівсянок ставиться близько 200 видів. У СРСР зустрічається 34 виду, з них що гніздяться 26 й 8 випадково залітних.
Звичайна вівсянка (Emberiza citrinella) трохи більше горобця, важить 26—40 р. У самця в шлюбному вбранні верх голови, щоки й черевце жовті, груди каштанова, спина коричнева з поздовжніми пестринами, поперек і надхвостье руді. Самка пофарбована більше тускло.
Поширено звичайну вівсянку в помірній зоні Європи й Азії до сходу до Нижньої Тунгуски й верхів’їв Вілюя. У північних частинах ареалу перелетна, у південних – оседла. Улюбленими місцями її перебування є молоді, переважно хвойні поростили, що заростають вирубки й сонячні узлісся біля полів. Нерідко гніздиться в розріджених ділянках лісу, а на півдні заселяє степові чагарники й окраїни садів. Проникає високо в гори, де селиться по субальпийским чагарниках.
До розмноження звичайна вівсянка приступає рано. Розбивка на пари в південних частинах ареалу відбувається в другій половині березня, у середній смузі країни – у різні дати квітня.
Гніздиться вівсянка на землі або, як виключення, невисоко на кущі або на молодій ялинці. Гніздо чашеобразной форми, пухке й недбало звите із сухих стеблинок злаків, їхніх мітелок і колосків, іноді з домішкою невеликої кількості мохів і лишайників. Лоток вистелений корінцями й кінським волосом. Кладка з 4-6 білих або сіруватих з фіолетовим відтінком яєць, те рівномірно, те у вигляді віночка на тупому кінці поцяткованих тонкими жилками, завитками й комами іржаво-бурого цвіту.
.
Протягом літа вівсянка встигає зробити дві кладки. У середній смузі країни до насиживанию першого вона приступає наприкінці квітня – початку травня. Насиджує самка, і лише ненадовго неї поміняє самець. Строк насиживания 12-14 днів. Вигодовують пташеняти обоє батька.
Пташенята вилітають із гнізда наприкінці травня — початку червня, на 9—10-й день життя. Нерідко вони залишають гніздо, ще не вміючи по-справжньому літати. Батьки продовжують їх підгодовувати. Друга кладка й висновок пташенят відбуваються в червні – липні.
По закінченні розмноження вівсянки приступають до линяння, після якого вони збиваються в зграйки, що тяжіють до лісових узлісь. У цей час вівсянки часто вилітають годуватися на стислі хлібні поля й городи. У помірній зоні із суцільним сніжним покривом вівсянки зимують переважно в житла людини, де знаходять досить їжі.
У холодну пору року звичайна вівсянка харчується насіннями бур’янів і культурних рослин, загубленими при зборі врожаю. Улітку поїдає комах і зелені пагони трав. Знищенням шкідливих комах і насінь бур’янів приносить користь.
Просянка (Е. calandra) від інших вівсянок відрізняється більшими розмірами (вага 42—64 г), щільним додаванням й одноманітним сірим фарбуванням оперення.
Поширена на заході й півдні Європи, у Середній Азії, по північній окраїні Африки, у Малій і Передній Азії. На зазначеній території зустрічається спорадично. На півдні ареалу осіла, в інших його частинах що кочує й перелітний птах. Живе просянка на лугах, полях й у степу з кустиками й деревцями; не цурається людини й іноді гніздиться на окраїнах садів і на городах, але в селища не заходить. Проникає в гори до 2600 м над рівнем моря.
На гніздових місцях просянка з’являється в березні — квітні. Гніздо будує самка, розташовуючи його на землі під кустиком полиню, конюшини, бур’яну. У кладці 4-6 великих яєць, за формою й фарбуванням подібних з яйцями звичайної вівсянки.
Насиджує одна самка протягом 12— 14 днів. Пташеняти вигодовує спочатку самка, а потім і самець. У віці 9-12 днів молоді вилітають із гнізда, і незабаром старі птаха приступають до другої кладки. Наприкінці літа виводки збираються в зграї, які в північних частинах ареалу у вересні починають переміщатися до півдня. Узимку зграї з’єднуються в загальні з іншими видами вівсянок і горобцями.
Харчується просянка переважно насіннями, зернами, пагонами, почасти комахами, павуками й іншими дрібними безхребетними. Корисна знищенням шкідливих комах і насінь бур’янів.
Белошапочная вівсянка (Е. leucocephalos) по яскравих коричневих тонах в оперенні й білій шапочці в самців легко отличима від інших вівсянок. Цей птах важить 25- 29 р. Поширена в Сибіру від Приуралля до Верхоянська й Амуру й ізольованою групою в Китаєві – у Північному Ганьсу й Східному Нанипане. Населяє світлі, розріджені ліси, переважно хвойні, нерідко степові колки. По поводженню, а також співу дуже схожа на звичайну вівсянку.
У Казахстані, Середній Азії, Ірані, Афганістані й західній окраїні Центральної Азії зустрічається жовчна овеянка(Е. bruniceps). Яскравим жовтим фарбуванням оперення в комбінації з таким же яскравим коричневим кольором самці добре відрізняються від інших птахів. Самки мають більше скромне фарбування. Населяє степи, культурний ландшафт, у пустельній зоні й гори. Гнізда робить на кущах.
У Східному Сибірі й на Далекому Сході живе руда вівсянка (Е. rutila). Це дрібна пташка (важить 16-19 г) з яскравою каштановою головою, такого ж цвіту спиною й зобом і лимонно-жовтим черевцем у самців. У фарбуванні самок більше сірих тонів. Населяє розріджені ліси, особливо модринові, з багатим трав’яним покривом. На зиму летить у Юговосточную Азію. Гніздиться на землі. Харчується ягодами, насіннями, комахами, павуками.
Дубровник (Е. aureola) — середньої величини вівсянка (важить 17—29 г) з дуже яскравим фарбуванням оперення. У самця горло й боки голови чорні, нижня сторона тіла яскраво-жовта, спинна сторона, тім’я й нашийник каштанові. Самка пофарбована небагато скромніше.
Розповсюджений дубровник у Фінляндії, північній половині Східної Європи, у Сибіру до Тихого океану й прилягаючих островів, у Монголії, Маньчжурії й Кореї. Усюди це перелітний птах. Зимує в Південно-Східній Азії від Індії й Південного Китаю до Малайї. Пролітні шляхи із західних частин ареалу ведуть спочатку на схід, потім на південний схід.
Населяє заплави рік з лугами й заростями чагарників, опушки лісів, субальпийские лугу з кущами. Особливо любить високотравние лугу з кущами кінського щавлю.
Навесні дубровник прилітає пізно: у європейську частину ареалу наприкінці травня— початку червня. Спочатку прилітають самці, а через кілька днів і самки.
Гніздо розташовується на землі, гденибудь під кустиком кінського щавлю. До половини червня в більшості гнізд з’являються вже повні кладки з 4 – 5 япц зеленувато-сіркою, оливково-голубой або буруватим фарбуванням з темними крапинами.
Насиджують самець і самка протягом 13 днів. З кінця червня в середній смузі починають з’являтися пташенята, яких батьки вигодовують переважно дрібними гусеницями. Пташенята залишають гніздо приблизно у віці 13-14 днів. У різних частинах ареалу строки розмноження сильно коливаються. Наприкінці липня виводки починають збиратися в зграї й кочувати. Відліт починається в серпні, у східних частинах ареалу затягується до жовтня. Харчується дубровник комахами й насіннями.
У Західній Європі, Малій Азії й Північно-Західній Африці живе городня вівсянка (Е. cirlus). Вона схожа на звичайну вівсянку, але відрізняється сірувато-зеленим попереком, а самець також чорним горлом, чорною заочноямковою плямою й темним тім’ям. Селиться в чагарниках і по узліссях, на рівнині й по пологих схилах невисоких гір. Веде осілий спосіб життя, роблячи кочівлі лише взимку.
У Середньому й Східному Сибірі, Кореї, Японії й Східному Китаєві поширена сивоголова вівсянка (Е. spodocephala). Вона невеликих розмірів, скромного фарбування, зі строкатою спиною, сірою головою, сірою шиєю й блідо-жовтим черевцем у самців. Гніздиться по чагарникових заростях у заплавах рік, на узліссях або вирубках. Перелітний птах. Зимує в Південній і Південно-Східній Азії. Харчується влітку комахами, їхніми личинками й павуками, узимку насіннями й іншою рослинною їжею.
Садова вівсянка (Е. hortulana) дрібніше звичайної, важить 21—23 р. Верх і боки голови, задня сторона шиї в неї зеленувато-сірі, на горлі бліде сернистожелтое пляма, груди й черевце охристорижие, спина маслиново-сіра, навколо ока світле колечко. Самка пофарбована блідіше.
Вівсянка ця широко поширена в Європі, Західній Азії й Північно-Західній Африці. Перелітний птах. Зимує в Південно-Західній Азії й Північній Африці. Населяє степу із заростями чагарників, полезахисні насадження, рідше вирубки або опушки лісу, предпочитая місцевості з нерівним рельєфом.
Гірська вівсянка (Е. cia) — вівсянка середніх розмірів, важить 20—29 р. Верх голови в неї сірий із широкими чорними смугами з боків тімені, спина ржавчатобурая, поперек і надхвостье іржавчасто-руді, черевце різних відтінків рудого цвіту.
Поширена по гірських районах півдня Європи, Північної Африки й Азії. Населяє скелясті, що поростили чагарником ділянки гір, піднімаючись до субальпийского пояса включно. На півночі ареалу перелітний птах, в інших частинах робить вертикальні кочівлі.
У горах Передньої, Середньої й Центральної Азії зустрічається скеляста вівсянка (Е. buchanani), по розмірах і фарбуванню оперення дуже схожа на садову вівсянку. Гніздиться по щебнистим і кам’янистих схилах гір з рідкою трав’янистою рослинністю й невеликими кустиками.
У помірній смузі Східної Азії живе красноухая вівсянка (Е. cioides). Це велика довгохвоста вівсянка, для якої характерна яскраво-коричневе фарбування оперення вушної області й така ж поперечна смуга на зобі. Дотримується відкритих кам’янистих схилів гір і пагорбів з рідкими кустиками й окремими деревами.
Вівсянка-ремез (Е. rustica) — невелика вівсянка, важить 17—22 р. Дорослі самці добре відрізняються від інших вівсянок чорною шапочкою й чорними боками голови, білою бровою, розвитком коричневого цвіту на спині й коричневій поперечній смужці на груди.
Поширена широко по всій тайговій смузі Європи й Азії. Населяє болота, сирі зарості чагарників і заболочені ліси. Перелітний птах. Зимує в Східній і Південно-Східній Азії.
Приліт у різних частинах ареалу падає на період з кінця березня до початку травня. Розбивка на пари відбувається не відразу після прильоту, а якийсь час через.
Гніздо влаштовується серед купин, під прикриттям трави, у щілинах або напіввідчинених дуплах низько над землею. Звивається воно із сухої трави й листів, вистилається м’якими стеблинками й волоссям. Кладка з 4-6 блідо-зеленуватих яєць із цяточкам. Насиджують обидва члени пари протягом 12-13 днів. Пташенята з’являються в травні й червні й залишаються в гнізді протягом 14 днів.

Харчується вівсянка-ремез улітку комахами й іншими безхребетними тваринами, з осені насіннями й бруньками.
Вівсянка-крихта (Е. pusilla) — дрібна вівсянка, важить 12—17 р. Фарбування оперення її зверху сірувато-бура, знизу біла. Характерне розцвічення голови: широка рудувата смуга уздовж тімені, облямована чорним, світла брова, світле й темне поле в області вух.
Поширена в північній смузі тайгової зони й у лісотундрі Європи й Азії. Перелітний птах. Зимує в Східному Китаєві, Індокитаєві, на Філіппінських островах, у Бірмі й північно-східній частині Індії. Пролітні шляхи із західних частин ареалу йдуть спочатку на схід, а від Обі – на південний схід. Воліє селитися в чагарникових заростях шелюги, карликової берези й вільхи в тундрі, лісотундрі й у північній смузі тайги.
Очеретяна вівсянка (Е. schoeniclus) трохи дрібніше домовика горобця, вага її становить 16—23 р.

По фарбуванню оперення легко отличима від інших вівсянок. У самця голова й горло чорні, смужки з боків горла, зашеек і вся черевна сторона білі, середина спини й плечові пір’я рудуваті, нижня частина спини сіра. У самки верх і боки голови чорно-бурі, горло біле, облямоване з боків чорними смужками, на груди руді пестрини.
Поширена широко майже по всій Європі й Азії, за винятком крайньої півночі, північного сходу й півдня Азії. У північних частинах ареалу перелітна, у південних – осіла й птах, що кочує. На зимівлях досягає Північної Африки й південних частин Індії.
Улюбленими місцеперебуваннями цієї вівсянки є болота, долини рік, узбережжя озер, сирі лучки, що мають зарості очерету, очерету, чагарників і густий травостій. Усюди це звичайний і численний птах.
Навесні в гніздові місця повертається в березні на півдні, наприкінці травня — початку червня на півночі ареалу. Самці тримаються окремо від самок і з’являються раніше.
Гніздо міститься на землі, купині або невисоко в кущах й, як правило, добре вкрито навислим пучком трави або галузями ялинки. Будує його самка. Залежно від місцевих умов повні кладки, що складаються з 4-6 яєць, спостерігаються з кінця квітня до початку серпня.
Насиджує переважно самка, і лише іноді в денні годинники її поміняє самець. Насиживание триває 12-14 днів. Пташенята вигодовуються обома членами пари протягом 11-14 днів, після чого вони залишають гніздо. За літо ця вівсянка встигає вивести два й, як виключення, навіть три виведення.
Виводки, особливо другі, довге час не розпадаються й кочують по бур’янах, лугам і полям. Тільки в серпні спостерігається утворення осінніх зграйок. Відліт починається не раніше вересня й затягується до глибокої осені.
Харчується очеретяна вівсянка насіннями болотних й інших рослин, а також безхребетними тваринами, особливо в літній період. До останнього ставляться дрібні молюски, ракоподібні, павуки й комахи. Пташеняти вигодовує майже винятково комахами. Винищуванням насінь бур’янів і шкідливих комах приносить користь.
У Центральному й Східному Сибірі, на Далекому Сході й по північній окраїні Центральної Азії поширена полярна вівсянка (Е. pallasi). По фарбуванню оперення досить подібна з очеретяною вівсянкою, але подрібніше й більше рухлива. Населяє рівнинну й гірську тундру із чагарниками, нагорні степи з рідкими кустиками. Зимує в Монголії, південних частинах Примор’я, Кореї й Китаєві.
Лапландський подорожник (Calcaneus lapponicus) розміром приблизно з будинкового горобця, важить 20—34 р. Від інших вівсянок він відрізняється чорними грудьми й чорною головою, світлою бровою й рудим зашейком. У самок тім’я чорно-буре з рудуватою смугою посередине й світлими смугами з боків.
По своєму поширенню подорожник — кругополярная птах, що населяє тундри Старого й Нового Світла й острова Північного Льодовитого океану. У гніздовій області живе тільки влітку, на зиму летить у середні й південні частини Європи, в Азії спускається до Південного Сибіру, Алтаю, Китаю і Японії, у Північній Америці – до південних її частин.
Найбільш характерним місцем його перебування є рівнинна купиняста тундра, особливо там, де рівнинний ландшафт порушується буграми, чагарниками, озерцями й навіть калюжами. У таких місцях він досить звичайний і численний.
Навесні лапландський подорожник прилітає в тундру рано, з появою перших таловин, що спостерігається в різних районах ареалу від кінця квітня до середини червня. Першими прибувають самці, а через кілька днів і самки. Спочатку вони тримаються відособленими зграйками й тільки з настанням різкого потепління й з майже повним зникненням сніжного покриву зграйки розсипаються, птахи розбиваються на пари й займають гніздові ділянки. У цей час бувають чутні безугавні пісні самців і видні їхні бійки.
Незабаром самки приступають до пристрою гнізд, які в сприятливих місцях розташовуються на відстані 80—150 м друг від друга. Гнізда містяться на землі, частіше збоку купини під навислими пучками трави.
У кладці 4—7, частіше 5 яєць сероватокоричневой або зеленувато-сіркою фарбування із дрібними бурими цяточками. Повні кладки в різних частинах ареалу зустрічаються від початку червня до початку липня. Насиджує одна самка, під час відсутності якої самець тримається в гнізда. Тривалість насиживания 8- 10 днів.
У вигодовуванні пташенят беруть активну участь обидва члени пари. Вони часто приносять пташенятам корм протягом майже круглої доби, за винятком 2-3 «нічних» годин. Пташенята перебувають у гнізді від 8 до 10 днів. Виліт їх відбувається в липні й початку серпня.
Батьки годують пташенят, що вилетіли, приблизно 10 днів, а потім залишають їх і переміщаються в добре захищені місця на линяння. Підрослі молоді поступово збиваються в зграйки й у серпні разом з дорослими залишають тундру й відправляються на зимівлі.
Харчується лапландський подорожник різними наеекомими і їхніми личинками, павуками, а також насіннями рослин.
Пуночка (Plectrophenax nivalis) належить до великих вівсянок, важить 28—50 р. Від інших вівсянок легко отличима по білому фарбуванню значної частини оперення. У самця голова, нижня частина спини й вся черевна сторона цілком білі, середина спини, крила й хвіст чорні. У самки спинна сторона чорнувато-сіра.
Поширено вона по північних узбережжях й островам Європи, Азії й Північної Америки. На зиму летить у середні частини Європи й Азії й у південну половину Північної Америки.
Характерними місцями перебування пуночки є ділянки кам’янистої тундри з розсипами, берегові обриви й скелі рік і морських узбереж. Нерідко гніздиться в селищах під карнизами будинків, заміняючи в Арктиці до відомого ступеня горобця.
На місця гнездовий пуночки прилітають раніше більшості інших птахів, коли в тундрі ще багато снігу й з’являються лише таловини. Залежно від географічного положення місцевості це спостерігається від кінця березня до першої половини травня. Першими прилітають самці, які незабаром займають гніздові ділянки. Самки з’являються значно пізніше, найчастіше в травні.
На відміну від інших арктичних птахів гніздування в пуночек починається довгий час через послу прильоту. Тільки наприкінці травня- початку червня вони розбиваються на пари й приступають до пристрою гнізд. Гнізда містяться під каменями, в ущелинах скель, рідше на схилі під купиною, а також у різних укриттях у будинках й інших будівлях. У кладці від 4 до 8, частіше 5-6, яєць зеленувато-білого цвіту із крапинами. Повні кладки спостерігаються в червні й першій половині липня.

Після закінчення кладки самка приступає до насиживанию, що триває 14 днів. Вигодовують пташеняти обоє батька. У віці 14 днів молоді залишають гніздо, що в різних частинах ареалу спостерігається наприкінці червня, у липні й навіть у серпні. У серпні починають формуватися зграї, а незабаром відбувається осінній відліт. Останній у більшості районів гніздової області закінчується у вересні й лише місцями захоплює й жовтень.
Харчується пуночка змішаним кормом, узимку головним чином насіннями трав, улітку комахами.
Юнко (Junco hyemalis) — невелика вівсянка, важить 15—25 р. Оперення її зверху синювато-аспідне, голова, шия й груди чорнувато-аспідні, черевце грязно-біле.
Поширено вона на півночі й заході Північної й у Центральній Америці. Населяє розріджені ділянки лісу, чагарники по полонинах, зрідка зустрічається в приморській тундрі.
У північних частинах ареалу навесні з’являється наприкінці квітня й першій половині травня. Після прильоту самці активно співають, сівши на верхівці кустика, деревця, телеграфного стовпа або даху. У присутності самки самець часто розпускає хвіст і перестрибує з гілки на гілку.
Гніздо юнко робить у траві або під яким-небудь навісом. Воно являє собою пухку будівлю із сухих трав’янистих стебел з домішкою обривків кори й гілочок, з підстилкою з тонких стеблинок і волосся.
Наприкінці травня й у червні в гніздах з’являються повні кладки з 4—6 білих або жовтуватих яєць із червоно-бурими цятками. З першої половини липня спостерігаються пташенята, що вилетіли із гнізд. Виводки тримаються на відкритих місцях.
Харчується юнко насіннями різних трав’янистих рослин, у тому числі й бур’янів. Частково вживає в їжу комах.
Саванна вівсянка (Passerculus sandwichensis) — невелика вівсянка, вага її становить 16—26 р. Фарбування верхньої сторони тіла в неї сіро-бура із чорнуватими пестринами й плямами, нижньої — біла з темними поздовжніми пестринами.
Поширена широко в Північній Америці, від арктичного узбережжя до її південних частин. На півночі ареалу перелетна, на півдні оседла. Живе у відкритих місцевостях – на вологих лугах, низинних полях, солончаках, у тундрі й дюнах, дотримуючись близькості води.
Гніздо саванна вівсянка поміщає на землі, у гарному вкритті. У будівлі гнізда, насиживании яєць і годівлі пташеняти беруть участь обоє батька.
У кладці 3—6 білих або зеленувато-блакитних яєць із коричневими цятками. Насиживание триває 12 днів, пташенята залишаються в гнізді 14 днів.
Харчується комахами й насіннями. Винищуванням комах і насінь бур’янів приносить користь.
У північних частинах Північної Америки зустрічається горобина вівсянка (Spizella агborea). Вона менше горобця, важить 13- 20 р. Гніздиться в заростях дрібнорослого вільшняка, верболозу або хвойних порід. Найбільш звичайна вона в лісотундрі. У кладці 4-7 яєць. Харчується насіннями різних трав, частково комахами.
У західних частинах Аляски, а також у північних і центральних районах штату Британська Колумбія (у Канаді) зустрічається чорнобрива вівсянка (Zonotrichia atricapilla). Вона помітно крупніше горобця, важить 21-46 р. Населяє чагарникову тундру й приморські скелі із заростями вільшняка. Гніздо робить у кущах, невисоко над землею. У кладці 3-7, частіше 4-5, яєць. Харчується в основному рослинними кормами, у тому числі насіннями бур’янів, чим приносить користь.
Бурий тауи (Pipilo hyperboreus) — дуже велика вівсянка, важить 50—63 р. Верхня сторона його тіла сіро-бура, груди й боки маслиново-сірі, черевце білувате, горло охристое, оточене намистом із чорно-бурих плям.
Розповсюджений у південно-західній частині Північної Америки. Живе в деревних і чагарникових насадженнях, веде схований спосіб життя. Мистецьки звите гніздо влаштовує в кущах або на деревах невисоко над землею. У кладці 4 – 5 яєць блідого блакитнувато-зеленого фарбування з пурпурно-чорними плямами. Харчується насіннями, ягодами й іншим рослинним кормом.