СІМЕЙСТВО МЕДОСОСОВИЕ (MELIPHAGIDAE)

Більша група деревних, що харчуються головним чином нектаром і фруктами птахів поширена в Австралійській зоогеографічній області, включаючи Гавайські острови. Це головним чином темноокрашенние птаха з перевагою сірих, зеленуватих і бурих тонів в оперенні, іноді смугасті або із плямами. Тільки представники роду Myzomela пофарбовані контрастно. Самці від самок не відрізняються. Розміри й форма дзьоба, пропорції тіла, а також спосіб життя в різних представників сімейства досить різні. Деякі види нагадують корольков, інші – славок, дроздів. Деяких по першому погляді можна прийняти за нектарниц і навіть за колібрі. Великі види Напоминают іволгу й сойку. Мінливість (адаптивна радіація) цього сімейства може бути зрівняна з мінливістю сумчастих, багато видів яких рівняються з відомими всім палеарктическими ссавцями – з ведмедями, куницями, білками й т.д.
Майже всі медососи ведуть деревний спосіб життя, тримаються частіше на вершинах дерев, і лише деякі в пошуках корму спускаються на землю. В Австралії деякі види живуть у безлісних місцях, але тільки один вид – півчий медосос (Меliphaga virescens) живе серед піщаних дюн, де дерев немає зовсім.
Медососи нерідко зустрічаються зграйками. Деякі схильні навіть і до групового гніздування – до 12 гнізд можна зустріти зовсім поруч. Гніздо має звичайно чашеобразную форму, міститься високо на деревах, у деяких видів над водою. Бувають гнізда й іншої форми. Тропічні види відкладають звичайно 1 яйце, субтропічні – 2, рідше 3, у самих великих видів (Нова Зеландія) може бути й 4 яйця в кладці. Яйця білі, часто із червонуватими цятками.
У сімействі близько 170 видів, що належать 38 родам. Деякі види Гавайських островів, наприклад Moho nobilis, вимерли.
Вони зникли незабаром після вирубки корінних лісів гір. Найбільше число видів належить роду нормальних медососів (Meliphaga). Це гучні агресивні птахи, що населяють переважно евкаліптові ліси, але вони тримаються також у дубових лісах і по заростях акацій. Ряд видів нормальних медососів звичайний у садах і приміських парках.
Харчуються медососи нектаром, пилком, комахами. Деякі види їдять фрукти і ягоди. Багато видів медососів мають нарівні з австралійськими папужками дуже важливе значення як запильники дерев, особливо евкаліптів. Спостерігається далеко, що йде спеціалізація, у пристосуваннях окремих видів медососів (головним чином величина й форма язика й дзьоба) до окремих видів евкаліптів, які ці птахи «обслуговують». Всім медососам властива щетковидная бахромчатость на кінці язика.
У деяких видів (рід Philemon) спостерігається тенденція до втрати оперення на голові. Так, у великого (розміром із сойку) крикливого ченця (Ph. corniculatus) вся голова й верхня частина шиї позбавлені пір’я, голі. Навколо шиї в нього є пухнатий пір’яний комір. Крикливий чернець свойствен Східної Австралії. Оперення його в загальному сіре, довжина тіла близько 30 див.
У Південній Африці, оторванно від загального ареалу сімейства, розповсюджений рід Promerops — цукрові птахи із двома видами. Ці медососи мають більше струнке тіло й стрункий дзьоб, чим інші представники сімейства, і дуже довгий хвіст. Довжина тіла цих птахів 45 див.