СІМЕЙСТВО НЕКТАРНИЦЕВИЕ (NECTARIIDAE)

Яскраво й звичайно строкато пофарбовані невеликі пташки з довгим вигнутим униз дзьобом. Самі маленькі нектарници мають довжину тіла приблизно 7 див. Язик довгий, вузький, з поздовжнім жолобком і пензликом на кінці. Закруглені крила мають 10 першорядного махового пір’я. Хвіст може бути прямо зрізаний, округлий або східчастий. Середня пара кермового пір’я іноді дуже подовжена. У такому випадку, наприклад в великий нектарници (Dreptes thomensis), довжина тіла самця від кінця дзьоба до кінця хвоста досягає 20 див. Тримаються нектарници переважно на деревах, звичайно в садах. Деякі види шукають корм майже в самої землі, звичайно ж – у кронах. Вони їдять нектар і дрібних комах, іноді годуються, подібно колібрі, не припиняючи польоту.
Відзначено, що найбільш яскраві птахи дотримуються більше відкритих місцеперебувань, скромніше пофарбовані пташки тримаються в глибині лісів. Нектарници споруджують звичайно висячі кошелеобразние гнізда з рослинного пуху й павутини на висоті 1-3 м. Деякі види видавлюють своїм тільцем поглиблення в густій павутині й відкладають яйця туди. У кладці буває 2-3 яйця. Види, що гніздяться кілька разів у році, відкладають щораз тільки по 1 яйцю. Турбота про потомство лежить переважно на самці. Тривалість насиживания 13-14 днів, пташенята перебувають у гнізді близько 17 днів.
Самі маленькі нектарници належать до роду Cinniris. Азіатська нектарница (С. asiatica), наприклад, розповсюджена в горах (приблизно на висоті 2000 м) від Індії до північних частин В’єтнаму, має довжину тіла 7, 5 див.