СІМЕЙСТВО ЦВЕТОСОСОВИЕ (DICAEIDAE)

Невеликі птахи, що мають довжину тіла 7—8 див, лише деякі крупніше — до 15 див. Хвіст досить короткий, прямо зрізаний. Дзьоб недовгий, сильніше, ніж у родинних цьому сімейству нектарниц. Передня частина дзьоба приблизно на третину його довжини постачена маленькими зазубринками по краях надклювья й подклювья. Язик трубчастий – пристосування до харчування нектаром квітів. Фарбування оперення звичайно яскрава. Все це енергійні, дуже рухливі й крикливі птахи, що населяють різні ліси, але зустрічаються й у культурному ландшафті. Вони увесь час тримаються в кронах у вершин дерев, де скльовують квіти заради комах, що перебувають там. Ряд видів харчується нектаром, багато хто годуються також дрібними фруктами і ягодами. Будує гніздо й насиджує яйця звичайно одна самка.
Сімейство поширене в тропічних і субтропічних частинах східної півкулі, крім Африки. Цветососовие зустрічаються від Індії й Філіппінських островів, по островах Індо-Малайського архіпелагу, аж до Соломонових островів, на південь до Австралії й Тасманії. У сімействі 50-55 видів, що входять в 6 пологів. Центральний рід – цветососи/ (Dicaeum) – містить у собі 33 виду й розповсюджений по всьому ареалі сімейства.
Трохи відхиляються від інших цветососов види, що належать до роду пардалусов (Pardalus). До цього роду належить 7 видів гнездящихся в Австралії й Тасманії птахів. У них дзьоб зовсім короткий, без зазублин. На відміну від інших цветососов пардалуси влаштовують гнізда звичайно в норах, вириваючи ходи в землі до 50-70 див глибиною. Поміщають гнізда також в ущелинах. У кладці 3-5 чисто-білих яєць. Харчуються пардалуси винятково комахами і їхніми личинками. Під час годівлі на деревах вони своїми звичками трохи нагадують синиць.