СІМЕЙСТВО ПИЩУХОВИЕ (CERTHIIDAE)

Дрібні птахи: довжина тіла 110—170 мм, вага від 8—10 до 20—25 р. Дзьоб у більшості видів (за винятком ряду тропічних) довгий, тонкий, вигнутий донизу; ніздрі прикриті шкірястим виступом. Крило закруглене. Першорядних махових 10. Хвіст із 12 кермових, з вирізкою на кінці. Лабети сильні, з короткою цівкою, але відносно довгими пальцями, збройними гострими загнутими пазурами. Оперення густе й м’яке. Фарбування в тропічних видів строката, але частіше одноманітна з рідкими червоними плямами на крилах. Самці й самки пофарбовані подібно, молоді пофарбовані більше тускло, чим дорослі.
До цього сімейства ставиться 17 видів, поєднуваних в 3 роди, розповсюджених у Європі, Азії, Австралії, Африці, Північній Америці. Осілі, що частково кочують птахи. Живуть у лісах (пищухи) або на скелях (стенолази). Гнізда влаштовують у дуплах, за відсталою корою (пищухи), у щілинах скель (стенолази); індійська пегая пищуха (Salpornis) будує відкрите чашеобразное гніздо на галузях дерев. У кладці 3-9 білих яєць із червонясто-коричневими пестринами.
Харчуються безхребетними, переважно комахами й павуками, а також насіннями рослин.
Звичайна пищуха (Certhia familiaris) поширена в лісах Північної Америки і Європи, у лісовій зоні Сибіру й Далекого Сходу, на Японські й Курильські островах, на Сахаліні, Корейському півострові, місцями в Східному й Південному Китаєві, Ірані, Іраку, Туреччині, Закавказзі.

Оперення на спинній стороні пташки сірувато-буре з білуватими цяточками, черевна сторона тіла шелковистобелая. Над оком по голові проходить біла смужка. Дзьоб довгий (14-15 мм)у серповидно вигнутий. Довжина птаха всього 120-150 мм, з них 55-70 мм доводиться на твердий, двураздельнозаостренний східчастий хвіст. Вага 8-9, 5 р.
Наприкінці лютого й у березні в лісі можна почути немудру, квапливу, але досить мелодійну трель самця, побачити пташок, що б’ються. У цей час відбувається розбивка на пари. У квітні птаха приступають до будівлі гнізда, що звичайно розташовується за відсталою корою або в напіврозваленому дуплі дерева й завжди невисоко над землею: звичайно на висоті від 1 до 2, 5 м. На будівлю гнізда йде 8-12 днів. Спочатку споруджується пухкий поміст із тонких сухих гілочок, що мають діаметр 2-3 мм. На цьому помосту влаштовується властиво гніздо, що будується із сухих размочаленних травинок, волокон лубу, вузьких листочків лісових злакових трав упереміш зі шматочками кори, деревини, пучками мохів і лишайника й скріплюється нитками павутини. Підстилка гнізда складається з великої кількості дрібного пір’я, до яких іноді домішується вовна, кокони й павутина комах і павуків; іноді підстилка відсутня.
Наприкінці квітня відбувається кладка, що складається звичайно з 5—7 білих яєць із червонясто-коричневими цятками й крапками, що згущаються в тупого кінця.
.
Насиживание яєць триває 13—15 днів. пташенята, Що Вилупилися, залишаються в гнізді 15-16 днів, у продовження яких їх годують дорослі, роблячи до 260 прильотів з кормом до гнізда в день. У південних частинах ареалу, а в сприятливі роки на більшій його частині в червні буває друга кладка, що складається з 4-6 яєць.
Після вильоту пташенят дорослі біля тижня догодовують їх неподалік від гнізда, а потім або приступають до повторного гніздування, або кочують разом з молодими в пошуках їжі по лісі. Наприкінці липня – початку серпня родина розпадається, окремі її члени приєднуються до синичьим зграй, з якими й кочують до весни всюди, де є дерева, – у лісах, парках, гаях, фруктових садах, заростях по берегах рік.
Спостерігаючи взимку за зграйкою синиць, можна по шурхоті лусочок, що облітають під коготками пташки, кори виявити непримітну через своє фарбування, тиху, а тому й непомітну пищуху. Пташка ретельно обшарює стовбури, заглядаючи в кожну щілинку або тріщину кори. При цьому вона завжди діє так: почавши від нижньої частини стовбура, пищуха піднімається нагору (опираючись при цьому на свій твердий хвіст, а іноді на злегка розставлені крила), роблячи спіральні обороти навколо стовбура, а здійнявшись на 10-17 ж, перелітає до підстави стовбура наступного дерева, щоб почати всі знову.
Їжа складається із дрібних жуків (довгоносиків і листоедов), равнокрилих (переважно листоблошек і попелиць). Значно рідше пищуха їсть павуків, двокрилих, перепончатокрилих, гусениць і клопів. Восени й особливо взимку значне місце в харчуванні займають насіння. Знищуючи зимуючих у глибоких тріщинах і щілинах кори, а тому недоступних іншим птахам дрібних, але шкідливих для рослин комах, пищуха приносить лісам і садам більшу користь.
Нільська пищуха (Salpornis spilonota) — осіла й птах, що кочує. Поширена в північній частині тропіків Африки й на схід по півдні Азії до Індії. Це рідкий птах, що живе у фруктовому чагарнику або в трав’янистому покриві (але не в лісі). Зустрічається й у саванах, але віддає перевагу маленьким деревам. Харчується винятково комахами, з яких жуки, перепончатокрилие, гусениці й цикади зустрічаються в раціоні особливо часто.

* * *
Червонокрилий стенолаз (Tichodroma muraria) водиться у всіх гірських районах Південної й Центральної Європи, Малої, Середньої й Центральної Азії, доходячи на схід до Гімалаїв і Китаю, і на Кавказі.

Оперення птаха нещільне, начебто розчесане, м’яке й шовковисте. Воно дуже яскраве, його цвіт міняється залежно від пори року. Переважне фарбування зверху попелясто-сіра, з більше темною головою й ще більш темним надхвостьем. Більші кроющие крила бурі з карминно-красними зовнішніми опахалами; середні й малі кроющие крила червоні. Махові бурувато-чорні зі світлими вершинами й (крім перших трьох) з домішкою червоного цвіту на зовнішніх опахалах. На 2-5-м махових пір’ях білі плями. Горло, щоки й зоб у шлюбний період чорні, узимку білі. Груди й подхвостье темно-сірі.
На відміну від пищухи в стенолаза статура щільне, шия коротка, голова більша з тонким довгим (23—35 мм) дзьобом. Дзьоб гострий і злегка загнутий. Язик схожий на язик дятла: він дуже довга й гострий, як голка, і засіяний безліччю крючочков, що нагадують щетину. Довжина тіла 160-175 мм; самці трохи дрібніше самок; вага близько 20 р. Ноги сильні, з довгими пальцями, збройними дуже більшими, але тонкими гострими загнутими пазурами. Дзьоб і ноги чорні.
Червонокрилі стенолази тримаються винятково у високих скелястих горах, вибираючи найбільш круті й дикі стрімчаки й обриви. Тут вони з надзвичайною швидкістю й спритністю лазают по стінах стрімчаків й обривів; при цьому птах не опирається на хвіст (як це роблять пищухи): широко розкривши крила й відігнувши їх якнайдалі назад, стенолаз робить різкі змахи в повітрі, що підштовхують його нагору. Літає птах нерівним, що пурхає польотом, що нагадує поле метелика. Якщо на шляху стенолаза зустрінеться дерево або кущ, пташка в пошуках видобутку огляне і його.
У період осінньо-зимових кочівель стенолази спускаються в більше низькі місця й у цей час зустрічаються й у садах населених пунктів.
Гніздяться в малодоступних місцях — ущелинах скель, по стрімких обривах. Розбивка на пари відбувається в березні – початку квітня. Гніздо будують обидві птахи: самець приносить будівельний матеріал, а самка в’є гніздо. Кругле, плоске гніздо складається з мохів і сухої трави, щільно сплетених клаптиків вовни, волосся й зрідка пір’я. Лоточек викладається м’яким пір’ям і вовною. У травні відбувається кладка, що складається з 3-4 білих з рідкими червонясто-бурими крапками на тупому кінці й численними блідими лілувато-сірими цятками яєць. Насиживание триває не набагато більше двох тижнів, а вигодовування пташенят у гнізді – біля трьох. Линяють птаха двічі в році, чим й обумовлена сезонна мінливість їхнього фарбування.
Годуються безхребетними, серед яких переважають комахи і їхні личинки й павуки. Видобуток витягається з ущелин скель, з-під каменів, мохів і лишайників і лише зрідка схоплюється в повітрі.