СІМЕЙСТВО ПОПОЛЗНЕВИЕ (SITTIDAE)

Дрібні птахи: довжина тіла 110—180 мм, вага 20—40 р. Дзьоб середньої довжини, прямій, загострена на кінці. Ніздрі прикриті декількома щетинками, ряд щетинок оточує також підставу верхньої щелепи. Крило коротке, закруглене, у крилі 10 першорядного махового пір’я. Хвіст, що складається з 12 кермового пір’я, прямий, короткий і широкий. Ноги короткі, сильні, з довгими пальцями, збройними гострими пазурами. Оперення густе й м’яке. Самці й самки пофарбовані подібно або незначно розрізняються. Більшість видів скромно пофарбовано в сірувато-блакитні кольори на спинній стороні й рудуваті або білуваті на черевний. Однак деякі види, що живуть у тропічній області, мають яскраве фарбування. Линяння буває раз у році.
До цього сімейства належать 6 пологів, що поєднують 31 вид. За винятком Південної Америки, Центральної й Південної Африки, Центральної й Південної Австралії, повзики широко поширені в лісах й у гірських районах. Вони прекрасно лазают по деревах або по скелях як нагору, так і вниз головою.
Гнізда повзики влаштовують або в дуплах дерев (лісові види), або в поглибленнях й ущелинах кам’янистих круч (скелясті повзики). Але в кожному разі вхід у гніздо обмазується глиною. У кладці звичайно буває від 4 до 14 яєць. Повзики ведуть осілий спосіб життя, але, після того як пташенята придбають самостійність, досить широко кочують.
Харчуються переважно безхребетними, з яких найчастіше споживають комах і павуків. В осінньо-зимовий період у значній кількості споживають також різні деревні насіння й зрідка ягоди.
Звичайний повзик (Sitta europaea) широко розповсюджений у лісовій зоні Євразії від західних границь її до Камчатки, Курильських островів і Сахаліну; зустрічається також у Північно-Західній Африці, на Кавказі, у Малій Азії, Ірані, Іраку, Афганістані, Південному й Східному Китаєві, на Корейському півострові і Японських островах.

Фарбування спинної сторони тіла попелясто-сіра із блакитнуватим відтінком, черевний — біла з домішкою рудуватих тонів. Боку й подхвостье з домішкою каштаново-коричневого цвіту. З боків голови, над очами й на чолі невеликі білі смужки. Від дзьоба через око з боків голови до шиї проходить чорна смуга. Довжина тіла 130-160 мм, вага 22-25 р.
Звичайний повзик — осіла й частково, що кочує птах. У період осінньо-зимових кочівель його можна зустріти в найрізноманітніших лісах і навіть у степовій зоні – у байрачних і полезахисних лісах, садах, приречних заростях. Однак з настанням весни пташки переміщаються в листяні й змішані ліси. Уже наприкінці лютого в ясні сонячні дні в лісі можна почути закличний лемент повзика: кілька разів підряд повторюваний мелодійний голосний свист.
У березні відбувається розбивка на пари й заняття підходящі для гніздування ділянки. Наприкінці березня – початку квітня в старому дуплі дятла, рідше в природному поглибленні в стовбурі дерева, що перебуває звичайно на висоті 3-10 м від землі, птаха споруджують гніздо.
Отвір, що веде в дупло, повзик завжди обмазує глиною, залишаючи лише круглий льоток діаметром близько 35 мм. Іноді глиною обмазуються й прилежащие до льотка ділянки стовбура. Нерідко навіть внутрішні верхні частини дупла біля входу бувають ретельно «оштукатурені». Підстилкою для гнізда служать дрібні лусочки верхнього шару кори сосни, а якщо поблизу немає сосен, – берези, рідше інших дерев або деревні листи. На будівлю гнізда звичайно йде біля двох тижнів.
Перша кладка буває у квітні й складається з 7—8 білих з коричнювато-червоними й лілуватими цятками яєць. У південній і центральній частині ареалу наприкінці травня – початку червня буває друга кладка, що складається з 5-7 яєць. Насиджує яйця самка в продовження 13-16 днів. Пташенята перебувають у гнізді 3 тижні, протягом яких їх годують обидві дорослі птахи, приносячись їжу до 350 разів у день.
Після вильоту із гнізда й до кінця літа сімейні зграйки, що складаються звичайно з 5—6 молодих й 2 старих птахів, кочують по лісі в пошуках їжі. На початку осіни (звичайно вже наприкінці серпня) сімейна зграйка розпадається й птахи приєднуються до синичьим зграй, разом з якими проводять всю осінь і зиму.
Їжа звичайного повзика складається у весняно-літній період винятково з комах (двокрилих, мурах, клопів, метеликів й їхніх гусениць, довгоносиків, листоедов й інших жуків) і павуків. Восени досить регулярно поїдаються ягоди (наприклад, черемшини). Узимку, а також восени й навесні в їжі в значній кількості зустрічаються насіння ялини, сосни й інших дерев, а також жолуді, орешки кедрової сосни, ліщини або бука.
Звичайно корм збирається із тріщин і щілин на стовбурі дерева або на великих суках, але іноді повзик довбає кору, витягаючи з-під її личинок комах. Для того щоб добути м’якоть лісового горіха або жолудя, пташка або затискає їх у щілині кори, або притискає до стовбура лапкою й уже потім розбиває ударами дзьоба. Провесною й восени повзик часто спускається на землю, де риється в опалому листі, перевертаючи й підкидаючи дзьобом листи в пошуках комах, що сховалися під ними.
На відміну від переважної більшості інших птахів повзик запасає їжу взапас.Ранньою осінню повзики засовують у ніші й тріщини в стовбурах дерев жолуді, орешки кедрової сосни, бука або ліщини, плоди липи, крилатки клена й насіння інших дерев. Цю роботу птаха продовжують до грудня. Звичайно в кожну з таких комор ховається від 3-5 до 25-30 м насінь, що запасають. Але іноді, коли «комора» досить містка, у неї складається до 1, 5-2 кг насінь.
Харчуючись значною мірою жуками, більша частина з яких шкодить деревам, звичайний повзик приносить лісу безсумнівну користь.
Повзик-крихта (S. pygmaea) розповсюджений у хвойних лісах Північної Америки. Спинна сторона цього повзика аспідно-блакитного цвіту. Тім’я й боки голови до очей маслиново-бурою, обмеженою чорною смугою. Кермові пір’я, крім середньої пари, пофарбованої в аспидноголубой цвіт, чорнуваті з білими плямами. Горло, зоб і груди вохристо-білого цвіту, черево й подхвостье ярко-ржавчатие.
Гніздиться в травні, улаштовуючи гнізда в дуплах дерев. Яйця, що відкладають іноді без усякої підстилки на дно дупла, бледно-розоватого цвіту з неуважними по поверхні червонуватими крапками. Годується почасти комахами й павуками, яких добуває в щілинах і тріщинах кори дерев, почасти насіннями хвойних порід.
Канадський повзик (S. canadensis) широко розповсюджений у гірських хвойних лісах (від 1000 до 2000 м над рівнем моря) Північної Америки, Корсики, Малої Азії, Кавказу, Монголії, Китаю й Корейського півострова. Відрізняється від звичайного повзика меншими розмірами п чорної, злегка блискучою головою з декількома білими перинками на чолі й білій смужці, що йде від очей назад з боків шиї. Спина й поперек блакитнувато-сірого цвіту. Черевна сторона сіра, з більшою іржавчасто-коричневою плямою на зобі й верхній частині грудей.
Гніздо міститься в дуплі, але отвір льотка не обмазується глиною. Саме гніздо складається з мохів, вовни й пір’я. Кладка відбувається в травні й складається з 5 – 6 білих із червонуватими досить великими цятками яєць. Виліт молодих птахів із гнізда відбувається наприкінці червня – початку липня.
Канадські повзики харчуються переважно дрібними лісовими комахами, узимку споживають також насіння.
Скелястий повзик (S. neumayer) населяє гірські райони від Балканського півострова до Афганістану й Середньої Азії. Це дуже живаючи й рухливий птах, мабуть, навіть ще більш рухлива, чим звичайний повзик. Скелястий повзик легко й швидко лазает по стрімких скелях, чіпляючись пазурами за виступи каменів, і часто пересувається вниз головою. Так само спритно птах лазает і по деревах. Розмірами й зовнішнім виглядом скелястий повзик схожий на звичайного.
У гніздової період ці повзики зустрічаються в скелястих ділянках гір до 3000 м над рівнем моря, по обривах, ущелинам, по крутих кам’янистих схилах з досить більшими утесоподобними брилами каменю. Гніздової період починається рано. Уже на початку березня можна спостерігати співаючих самців. Пісня складається з низьких посвистів, схожих на свист звичайного повзика, але більше голосних і звучних.
Наприкінці березня — початку квітня птаха приступають до будівлі гнізд, що поміщають у тріщинах і поглибленнях стрімких або сильно похилих стін ущелин, на більш-менш вертикальних поверхнях скель і стрімчаків, здебільшого під прикриттям якого-небудь виступу або карниза, що охороняє від затікання в гніздо води.
Будується гніздо звичайне протягом 14—18 днів. У тих випадках, коли птаха знайдуть досить глибоку тріщину або поглиблення в скелі, тільки вхід у неї обмазується глиною, змоченою слиною птаха. У тих же випадках, коли ніша недостатньо глибока, повзики зліплюють навколо її щільно прироблену до шорсткостей скелі колбообразную або горшкообразную будівлю із круглим літним отвором. Іноді вага такого спорудження досягає 10 кг. У глину, з якої складаються стінки й дах гнізда, для міцності часто буває умуровані галька, прутики, листи, хітинові залишки комах і пір’я. Часто птаха прикрашають пір’ям і скелі навколо гнізда. Після того як гніздо побудоване, самець обмазує його зовні слизом роздавлених гусениць. Птах притискає гусеницю до стінки гнізда дзьобом і розмазує її. Завдяки цьому гнізда повзиків по цвіті майже не отличими від навколишніх каменів і дуже міцні. Товщина глинистих стінок досягає 20 мм; їх із працею можна зламати навіть ножем. Іноді гнізда зустрічаються купкою, причому зліплені одне на іншому. У таких випадках тільки одне із гнізд буває житловим, а інші старі, кинуті. Вистилка гнізда складається із сухих м’яких травинок, мохів, вовни (частіше дрібних гризунів) і великої кількості дрібного пір’я.
У квітні відбувається кладка, що складається звичайно з 6—8 блискучих білих із червонясто-коричневими цятками яєць.
.
У сезон звичайна одна кладка, але на півдні ареалу, очевидно» буває й другий виводок. Насиджує самка протягом 15-18 днів; самець у цей час вартує гніздо, а під час вильотів самки із гнізда на годівлю супроводжує неї. У гнізді пташенята перебувають довго – близько 4 тижнів. Наприкінці травня можна зустріти пташеняти, який ще догодовують батьки. Сімейні зграйки, що складаються з 4-5 молодих птахів, широко кочують протягом червня – серпня, до повного закінчення линяння, після чого поєднуються з дорослими птахами й іншими родинами в загальні кочові зграйки, які взимку спускаються в передгірні ліси й долини.
У пошуках їжі птаха часто заглядають у тріщини й щілини скель, між каменями й, помітивши видобуток, легко витягають її своїм довгим дзьобом. Годуються вони в основному на землі, спритно скльовуючи комах із трави, часто добувають їжу на галузях і стовбурах дерев.
У теплу пору року їжу скелястого повзика становлять різні комахи, головним чином жуки, рідше поїдаються гусениць, павуки й інші дрібні безхребетні. Пізньою осінню й узимку споживаються також насіння різних деревних і трав’янистих рослин і плоди (глоду, вишні, шовковиці, шипшини й т.п.). У цей період повзики іноді відвідують маленькі селища в підніж гір, де в покидьках відшукують насіння культурних рослин.
На Мадагаскарі водиться коралловоклювий повзик (Hyppositta corallirostris), якого деякі дослідники виділяють в особливе сімейство Hypposittidae. Це птах з коротким коралового цвіту дзьобом і сіро-синім цвітом оперення. Довжина тіла її 12-13 див. Має звичай спірально підніматися по стовбурі дерева, як це роблять пищухи.
Шість видів повзиків Австралії й Нової Гвінеї, що влаштовують відкриті чашеобразние гнізда на галузях дерев, іноді виділяються в сімейство Neosittidae.