СІМЕЙСТВО СИНИЦЕВИЕ (PARIDAE)

Це сімейство поєднує птахів, дуже одноманітних як по зовнішньому вигляді, так і по способі життя. Сюди ставляться дрібні птахи: довжина тіла в них 100- 170 мм, а вага всього 7-23 р. Дзьоб у синиць короткий, конусоподібний, зверху трохи закруглений, з боків сплюснений. Ніздрі прикриті короткими твердими щетинковидними перинками. Ноги сильні й товсті, з міцними пальцями й сильно загнутими пазурами, добре пристосовані для лазания по галузях дерев. Крило, порівняно коротк і тупе, має 10 першорядних махових. Хвіст досить короткий, рівний або з невеликою вирізкою. Оперення густе й м’яке. Самці й самки пофарбовані подібно. Молоді птахи відрізняються від старих лише більше блідими тонами фарбування. Линяють майже всі види сімейства один раз у році.
Синиці — рухливі, спритні пташки, що харчуються переважно комахами, яких збирають у кронах дерев й у чагарниковому підліску. При цьому багато видів сімейства добувають собі їжу під корою, роздовбуючи її на зразок дятлів. Вони дуже товариські. Восени часто збираються в зграї, поєднуючись із іншими видами синиць, з дятлами й повзиками. Це дуже кмітливі птахи. Так, наприклад, в Англії синиці, що жили біля заміських садиб, навчилися знімати кришки з виставлених пляшок з молоком илипродирявливать кришки й клювати вершки. Інші синиці швидко перейняли цей «досвід», і зараз майже на всій території Англії від синиць захищаються, покриваючи залишають бутилки, що, серветками або порожніми коробками. Що гніздяться влітку в садах і парках Москви синиці навчилися клювати взимку масло, сало й інші м’ясні продукти, залітаючи у кватирки між віконними рамами, де москвичі часто зберігають узимку ці продукти.
Синиці роблять закриті гнізда й поміщають їх звичайно в дуплах дерев, рідше між галузями й суками, з яких складені гнізда хижих птахів, у норах, щілинах скель й інших укритих місць. Ремези в’ють мешкообразние гнізда, підвішуючи їх на тонких галузях.
У кладці від 4—6 до 14—16 яєць білого цвіту, у більшості видів із красноватокоричневими цяточками. У більшості видів, у всякому разі в центральних і південних частинах ареалу, дві кладки в році.
Гніздитися синиці починають рано, часто коли в лісі ще лежить сніг і по ночах бувають морози. Тому вони роблять дуже теплі гнізда, а пташенят, що вилупилися, самка в перші дні подовгу обігріває, майже не вилітаючи із гнізда.
Синиці харчуються майже винятково комахами, головним чином шкідниками лісів, садів і парків. Тому у всіх культурних країнах ці птахи охороняються. Для них розвішують штучні закриті гнездовья й залишають у насадженнях невирубані дупласті дерева.
Складається з 6 пологів, що поєднують 65 видів сімейство синиць широко поширене в Євразії й на прилягаючих островах, в Африці й невеликому числі видів представлено в Північній Америці. Більшість видів веде осілий й образ, що кочує, життя, деякі види перелетни.
Більша синиця (Parus major) — досить гарний птах. Спинна сторона жовтувато-зеленого цвіту, черевна сторона жовта із широкою чорною смугою уздовж грудей і черева (у синиць Середньої Азії спина голубоватосерая, а жовтий цвіт черевної сторони заміщений білим). Верхня сторона голови, боку шиї, горло й прилежащая частина зоба блискучо-чорні із синюватим сталевим відливом, боку голови білі. Крило сірувато-блакитного цвіту зі світлою поперечною смугою. Хвіст чорнуватий із блакитнуватим нальотом.

Більша синиця — один з найбільш великих представників сімейства: довжина її тіла 130—165 мм, вага близько 20 р.
Більша синиця широко поширена в листяних лісах, причому піднімається в гори до верхньої границі лісу; в уремних заростях по берегах рік і водойм; у гаях, парках і садах майже всієї Європи (за винятком її півночі), в Азії (крім її північних районів, Камчатки, а також високогірних районів Середньої Азії), у Північній Африці.
Синиця — осілий птах, і лише частково вона кочує. Навесні повертається на місця гніздування в другій половині лютого – початку березня. У цей час самці співають одноманітну, але не позбавлену приємності дзвінку пісню. Словами її можна передати як багато разів підряд повторюване «пиляли-пиляли-пили…». Селяться синиці в найрізноманітніших ділянках древостоя, але воліють гніздитися все-таки в листяних лісах. Як правило, гнізда влаштовують у дуплах дятлів, рідше у вигнилій деревині дерева на місці сучка, що випав, за відсталою корою, у щілинах дерев’яних будівель, у старих гніздах білок, між товстими суками й галузями, що утворять ост гнізд хижих птахів, а також в інших закритих місцях, звичайно на висоті 2-6 м від землі. Відомі випадки використання для гніздування й зовсім незвичайних приміщень: у Кизилкуме пари синиць благополучно звила гніздо й вивела пташенят у черепі верблюда. Гніздяться вони інший раз й у поштових скриньках. У штучних гнездовьях поселяються охоче.
Будують гніздо обидві птахи пари протягом 4—7 днів. У дощові весни будівля окремих гнізд затягується іноді на 10-12 днів. У більші дупла синиці натаскують іноді до 200 м будівельного матеріалу, прагнучи заповнити їм весь внутрішній простір дна. Будується гніздо звичайне з тонких гілочок, корінців, сухих стеблинок трав, мохів, лишайників, а також рослинного пуху, пір’я, клаптиків вовни, коконів
і павутини павуків і комах. Лоток вистилається кінським волосом, м’якою вовною різних тварин і м’якого пір’я.
Протягом сезону розмноження звичайно буває дві кладки: перша, що складається з 9—15 яєць, — у квітні; друга, з 7— 11 яєць, — у червні. Звичайно для другої кладки птаха переселяються в інше находящееся поблизу від першого дупло. Але буває, що підросли пташенята ще не вилетіли, а синиця підправляє гніздо зеленими мохами й відкладає яйця другої кладки прямо під пташенят. Яйця в синиць білі, злегка блискучі з більшою кількістю червонясто-коричневих цяток, розкиданих по їхній поверхні. Насиджує їх тільки самка протягом 13-14 днів. Самець лише зрідка приносить їй корм.

пташенят, Що Вилупилися, у перші 3- 5 днів життя годує винятково самець, самка в цей час обігріває пташеняти. Пташенята залишаються в гнізді 19- 21 день; батьки годують їх, роблячи в день близько 400 прильотів з кормом до гнізда. Перші день-два після вилупления пташенятам дається сік роздавлених дорослим птахом комах; пташенятам у віці 2-5 днів – дрібні павучки й гусениці. Потім їжа в пташенят стає різноманітніше: батьки приносять їм, крім павучків і гусениць, також метеликів, мух, дрібних жуків. Лише перед вильотом із гнізда пташенята починають одержувати більше грубу їжу, подібну з тієї, котру споживають дорослі птахи. Після вильоту із гнізда молодих першого виводка старі птахи догодовують їх ще протягом 7-10 днів. Однак закінчує догодовування один самець, самка буває зайнята насиживанием другої кладки.
Потім пташенята починають кочувати сімейною зграйкою біля тих місць, де вивелися, а самець повертається до самки, щоб взяти участь у вигодовуванні другого виводка. Наприкінці літа сімейні зграйки більших синиць поєднуються з родинами інших видів синиць і корольков, окремими особинами пищух, повзиків і деяких інших птахів. У таких зграях на початку зими звичайно налічується 30- 50 особин, які широко кочують скрізь, де є дерева й чагарники. З випаданням снігу більша частина синиць откочевивает до півдня, а що залишаються зимувати особини переміщаються на окраїни населених пунктів.
Ці непосидючі пташки безупинно перебувають у русі: переміщаючись із гілки на гілку, чіпляючись те однієї, тими обома лапками, часто повисають на кінцях тонких гілочок спиною до землі й навіть униз головою, допомагаючи собі при переміщенні нагору по стовбурі крильми й хвостом, безупинно перепурхуючи з місця на місце, а знайшовши видобуток, роздзьобують її, пригорнувши лапкою до галузі. Пізньою весною й улітку більші синиці збирають їжу винятково на листяних деревах; восени й узимку відвідують і хвойні породи, оглядають підлісок і подрост, нерідко шарять у травостої й підстилці, а взимку – на снігу.
Більша синиця — всеїдний птах. Улітку основу її харчування становлять яйця, гусениць і дорослі особини метеликів, жуки, а також павуки. Восени – равнокрилие і яйця метеликів, жуків поїдається небагато, у їжі з’являються насіння, охоче споживаються також ягоди й плоди. Узимку основу харчування становлять насіння рослин й яйця метеликів, а навесні – насіння й жуки. Крім того, птаха досить часто поїдають перепончатокрилих (переважно пилильщиков), мух і клопів; охоче скльовують шматочки м’яса й сала, що викладають для них людиною на кормові столики, можуть клювати падло. Однак хижі похилості великої синиці не так вуж великі. Правда, цей сильний птах у гніздової період іноді вбиває, пробиваючи ударами дзьоба череп, мухоловки-пеструх і деяких інших дрібних птицдуплогнездников, коли ті намагаються заселити дупло з її гніздом; однак частіше залетіло в дупло великої синиці птах устигає вислизнути від господарки, відскіпавшись переляком або неабияким тріпанням.
Серед комах, у масі поїда великою синицею, переважають шкідливі в господарському відношенні види, такі, як шовкопряди, різні жуки (довгоносики, листоеди), клопи, попелиці. Важливо також, що синиці продовжують із особливою інтенсивністю винищувати шкідливих комах й узимку, у багато разів зменшуючи їхню чисельність до весни.
Лазоревка (P. coeruleus) відрізняється від інших представників сімейства блакитними тонами фарбування. Голова зверху блакитно-блакитного цвіту, за винятком білого чола й білої смуги на потилиці; від дзьоба через око йде вузька чорно-синя смуга, що, сходячись на потилиці з відповідною смугою іншої сторони, спускається за кроющих юшка до чорному горлівка плямі, оточуючи білі щоки. Задня сторона шиї блакитнувато-біла, спина й верхні кроющие хвоста маслиново-зелені. Черевна сторона жовта, крила й хвіст голубоватосиние. Білі вершини кроющих крила утворять на крилі поперечну білу смужку.

Лазоревки живуть у листяних і змішаних лісах, прибережних заростях, парках і садах Європи, в Англії, Ірландії, на Канарських островах, у СевероЗападной Африці, на островах Середземного моря, у Туреччині, Ірані, Туркменії, на Кавказі й у Криму.
Лазоревка — осіла, що частково кочує птах. На місцях гніздування з’являється в березні, уже парочками. У квітні пари приступає до будівлі гнізда, що звичайно міститься в дуплі на висоті 1-4 м від землі, частіше в сирих, розташованих неподалік від води ділянках лісу. Охотнее всього для пристрою гнізда лазоревка використає дупла дрібних дятлів, природні порожнечі в стовбурах дерев (якщо вхідний отвір не перевищує 30-35 мм у діаметрі), щілинах гнилих пнів. Будують гніздо обидві птахи пари найчастіше з мохів, сухої трави, размочаленних волокон лубу, клаптиків вовни, павутини. Лоток вистилають кінським волосом, пір’ям і пухом. Вибудуване гніздо пустує протягом 3-5 днів, а потім самка відкладає в нього 9-13 білих із червонясто-коричневими цятками яєць. Насиджує тільки самка, у період насиживания самець годує самку в гнізді 1-2 рази в годину, іноді вона сама вилітає на пошуки корму, прикриваючи яйця пухом. Насиживание триває 12- 14 днів.
Перший час після вилупления пташеняти їх годує в основному самець, самка обігріває пташенят. З 4-6-го дні самка перестає гріти пташеняти вдень і годує їх разом із самцем. До гнізда з дорослими пташенятами батьки приносять корм до 300 разів у день. У гнізді пташенята проводять близько 20 днів. пташенят, Що Вилетіли, протягом 6-9 днів догодовують батьки, а потім вони приступають до другої кладки, що відбуває в липні. Наприкінці літа зграйки лазоревок кочують по лісі, відвідуючи в цей період не тільки листяні, але й хвойні ліси, залітаючи на окраїни населених пунктів. Узимку лаьоревки найчастіше зустрічаються парочками ( щоскладаються із самця й самки), що самотньо кочують по лісі, або літаючими разом зі зграєю інших видів синиць, але завжди тримаються обособленно від них.
Корм лазоревки збирають із галузей, бруньок і листів дерев і чагарників, узимку вони іноді спускаються на сніг, щоб підібрати упала комаха. Основу харчування цих птахів становлять гусениць і павуки, значно рідше зустрічаються жуки, клопи, дрібні двокрилі, перепончатокрилие й деякі інші комахи. Знищуючи велику кількість шкідників лісу й саду (наприклад, розоряти зимові гнізда златогузки, поїдаючи волосатих гусениць непарного шовкопряда, а також ряд інших гусениць і долгоносиков-цветоедов), лазоревка приносить більшу користь.
Московка (P. ater) – одна із самих маленьких синиць: довжина крила 55-68 мм, вага 9 р. Голівка й шия зверху блискучо-чорного цвіту, на потилиці біла пляма, щоки й боки шиї білі. Спина сірувата з коричнювато-маслиновим відтінком на попереку й подхвостье. Хвіст сірувато-бурий. Горло чорне, зоб, груди й черево грязно-білі. Крила бурого цвіту із двома поперечними рядами рідких білих цяток.

Московки широко поширені у хвойних насадженнях Європи, у Сибіру (доходячи на півночі до полярного кола), на Камчатці, у Примор’ї, на Сахаліні і Японських островах, на північному сході Китаю, на Кавказі, в Ірані, а також у гірських лісах Північно-Західної Африки. У південних частинах ареалу московка – осіла, що частково кочує птах, але на півночі її кочівлі мають характер дійсних перельотів.
Повертаються на місця гніздування московки в березні. Парочка обґрунтовується в ялиновому або сосновому лісі. Улаштовуючи гніздо невисоко над землею в старих дуплах буроголовой гаички, малого строкатого дятла, московка охоче займає також природні дупла в стовбурах дерев, рідше вона звиває гніздо в коріннях вивернутих дерев й у щілинах дерев’яних будівель. Заселяє штучні гнездовья із круглим вузьким льотком.
Гніздо споруджується з мохів, клаптиків вовни різних диких тварин і рослинного пуху, размочаленних волокон лубу; у внутрішньому шарі гнізда присутнє павутина й зрідка пухові пір’я. У сезон буває дві кладки. Перша (наприкінці квітня – початку травня) складається з 8-11 білих із червонясто-коричневими цяточками яєць; друга (у червні) – з 7-9 яєць. Насиджує самка протягом 12-14 днів. Під час насиживания самку годує самець, приносячись їй корм 2-3 рази в годину. Він же годує самку й тільки що що вилупилися пташенят на початку після вилупления, тому що в цей час самка продовжує насиджувати яйця, що залишилися (як й в інших синиць, вилупление пташенят з яєць протікає не одночасно й триває іноді 2-3 дні) і зігріває пташеняти. Починаючи з 3-4-го дні життя пташеняти й до вильоту їхня самка бере участь у вигодовуванні нарівні із самцем: протягом дня обидві птахи прилітають до гнізда з кормом близько 300 разів. У гнізді пташенята проводять близько 20 днів. пташенят, Що Вилетіли, протягом тижня догодовують батьки, які потім приступають до другої кладки. Наприкінці літа зграйки московок змішуються зі зграями інших синиць і широко кочують із ними по лісі.
Годуються московки майже винятково на хвойних деревах. Нерідко московку можна спостерігати подвесившейся до шишки й витаскивающей насінь з-під лусочок. Узимку, коли їжу добувати сутужніше, її іноді можна побачити на мертвому опаде під кронами хвойних дерев або на снігу.
Наприкінці літа й восени московки нерідко запасають їжу взапас. Пійманих комах і насіння ялини й сосни вони ховають по нескольку штук у тріщинах і щілинах кори, у розвилці галузей, затискають їх між хвоинками на галузях. При цьому пташки засовують свій видобуток з нижньої сторони галузей так, щоб сніг, що випав, не закривав доступ до комор. Узимку й на початку весни московки відшукують комори й поїдають запаси, що перебувають у них.
Їжа московок складається винятково з яєць комах, гусениць і метеликів, дрібних равнокрилих (попелиць і листоблошек), рідше поїдаються павуки, перепончатокрилие й жуки. Крім того, узимку споживаються насіння хвойних дерев; у північних районах перебування московки насіння стають основною їжею в холодні місяці. Московки – дуже корисні для лісу птаха: гнітюча частина гусениць, що поїдають ними, ушкоджує молоді гілочки, бруньки й шишки хвойних дерев.
Хохлатая синиця (P. cristatus) добре отличима від всіх інших синиць помітним навіть на відстані чубчиком на голові. За цей чубчик її часто називають гренадеркой. Фарбування спинної сторони тіла, крім голови, бурувато-сіра з малопомітним маслиновим відтінком. Подовжені пір’я на голові, що утворять чубчик, чорні з білими цятками. На горлі й з боків шиї чорні плями, щоки й простір між оком і підставою дзьоба грязноватобелого цвіту. Вся черевна сторона жовтувато-біла.

Живе гренадерка у хвойних лісах Європи. Це осілий птах, восени й узимку вживає кочівлі на порівняно невеликі відстані. У гніздової період зустрічається в старі й средневозрастних ялинових і соснових лісах, там, де є дупласті дерева. У березні відбувається розбивка на пари; у цей час самці співають, сидячи де-небудь на верхівці ялини або сосни. Пісенька – коротка хрипловатая трель «…ци-трр, ци-трри…». Гнізда влаштовуються невисоко над землею в старих дуплах малих строкатих дятлів, у торішніх дуплах буроголових гаичек, у природних порожнечах стовбурів дерев, якщо вхідний отвір дупла не перевищує 30 мм у діаметрі; рідше птаха використають старі білячі гнізда або гнізда хижаків, улаштовуючись у їхній нижній частині серед сухих суків і галузей.
Підстава гнізда будується з мохів з домішкою лишайника; внутрішня частина й лоток вистилаються вовною, що втоптується пташками й перетворюється у войлокоподобную масу. У сезон дві кладки: перша ( щоскладається з 5- 9 яєць) – у другій половині квітня, друга (з 4-6 яєць) – у червні. Яйця білі із червонясто-коричневими цятками, що утворять навколо тупого кінця віночок. Насиджує тільки самка протягом 13-15 днів, самець у цей час зайнятий пошуками корму для себе й для неї. Вигодовування пташенят у гнізді і їхньому подальшому житті протікають так само, як в інших синиць.
У пошуках корму гренадерки оглядають розвилки гілочок, тріщинки кори, пучки хвої, нерідко при цьому підвішуючись до гілки вниз спиною або вниз головою, рідше пурхають у кінців гілочок, виглядаючи видобуток; запримітивши щось підозріле, зупиняються в повітрі, швидко тріпотячи крильцями, і на лету намагаються склюнуть свою жертву. Узимку гренадерок можна бачити на снігу, де вони збирають упалі насіння й здутих з галузей дерев безхребетних.
Харчуються хохлатие синиці в літній період винятково чешуекрилими (переважно гусеницями), жуками (серед яких переважають довгоносики й листоеди), равнокрилими (переважно попелицями й щитівками) і павучками; рідше в їжі зустрічаються мухи, перепончатокрилие й інші комахи. Восени й узимку поряд з безхребетними у великій кількості споживаються насіння ялини, сосни й деяких інших хвойних дерев.
Як і московки, хохлатие синиці влітку й на початку осіни запасають їжу (комах і павуків, а також насіння; взапас, ховаючи її в тріщинах і щілинах гілочок і між хвоинками. Знищуючи шкідників хвойних порід, хохлатие синиці приносять лісам неоціненну користь.
Буроголовая гаичка (P. atricapillus) – маленька сіренька непоказна пташка. Голова зверху чорна з бурим відтінком; темна шапочка заходить далеко назад, захоплюючи й потиличну область. Спинка, плечі, поперек і надхвостье сірі з буруватим відтінком. Боку голови й шиї білі, на горлі чорна пляма. Черевна сторона бруднувато-біла, на боках і подхвостье із бледнорижеватим відтінком. Махові й кермові сірувато-бурі. Довжина крила 57-69 мм, вага птаха 10-12 р.

Буроголовая гаичка (або, як неї називають нерідко, пухляк) широко поширена в рівнинних і гірських лісах північної півкулі: у Північній Америці, Європі (крім її південних областей), у північних частинах Азії, на Кавказі, Сахаліні і Японських островах. Осіла, що частково кочує птах, що залітає під час кочівель за межі гніздового ареалу як на півночі, так і на півдні.
Гаички увесь час тримаються парами, що сформувалися, очевидно, ще восени. У березні птаха починають пошуки місць для гнездовий. Гніздяться вони у хвойних або змішаних лісах, вибираючи ділянки ялинових або соснових насаджень.
На відміну від інших видів синиць буроголовая гаичка може сама видовбувати дупло в деревах з м’якої, що легко загниває в природних умовах деревиною (осиці, вільсі, березі). Видовбане гаичкой дупло відрізняється від дупел дятлів неправильною формою вхідного отвору й невеликих внутрішніх розмірів: діаметр найбільш широкої (нижньої) частини дупла 5, 5-9 див, висота близько 18 див, діаметр льотка 2, 5-3 див. На будівлю дупла пари затрачає від 4-5 до 10-12 днів. Будівля гнізда йде досить інтенсивно: за годину буває 12-14 прильотів до дупла з будівельним матеріалом. Однак через кожні 1-2 години пташки звичайно припиняють будівлю на кілька годин. У вільне від будівлі гнізда час і під час откладки самкою яєць найбільшу частину часу пари витрачає на запасание їжі, У середньому на будівлю самого гнізда йде близько 3 днів.
Матеріал, з якого влаштовується гніздо, дуже різне. Частіше гніздо буває звито з тонких размочаленних луб’яних волокон, дрібних щепочек, тонких сухих корінців і стеблинок, що висохнули рослин мохів, вовни різних тварин (тільки тонкі, короткі й м’які шерстинки). Рідше гніздо складене з лусочок зі стовбурів сосни й плівок береста з невеликою домішкою висохлих рослин і щепочек; іноді яйця відкладаються прямо на дно дупла, на якому в цьому випадку завжди буває насипано багато деревної потерті й щепочек. Закінчивши внутрішню вистилку дупла, самка вичікує 1-5 днів і потім відкладає 6-11 (звичайно 7-9) білих із червонясто-коричневими цятками яєць. Насиджує яйця тільки самка в продовження 13-15 днів. Все це час самець годує самку. Як й у більшості інших синиць, пташенята лупляться не одночасно, а в продовження звичайно 2 днів.
У перший день після вилупления самка майже не вилітає з дупла: гріє пташенят й яйця, що залишилися; їжу носить самець. На другий день самка вже більшою мірою бере участь у вигодовуванні пташенят, а на третій день вона починає регулярно годувати пташеняти нарівні із самцем. Надалі самка вдень обігріває пташеняти, лише коли холодно. Ніч самка проводить у гнізді із пташенятами. У гнізді пташенята перебувають звичайно 19 днів. Самець разом із самкою приносять до гнізда корм до 250-300 разів у день. Після вильоту пташенят із гнізда (у середній частині ареалу це відбувається наприкінці травня) дорослі догодовують їх протягом 7-10 днів. Потім птахи тримаються сімейною зграйкою, що складається звичайно з 2 старих й 7-9 молодих птахів. У липні такі сімейні зграйки поєднуються з іншими видами синиць, корольками й деякими іншими птахами в більші зграї, що кочують по лісі. Восени й узимку гаичек можна зустріти у всіх типах лісу, з настанням холодів вони з’являються й у міських парках, садах, у чагарникових заростях по берегах водойм. Однак вони все-таки тяжіють до хвойних порід дерев. На відміну від всіх інших видів синиць гаички досить часто довбають кору й тонкі галузі, добуваючи, на зразок дятлів, скритоживущих комах.
Їжа буроголовой гаички досить різноманітна. Це головним чином дрібні равнокрилие, які споживаються у величезних кількостях, а також чешуекрилие, представлені винятково гусеницями, і жесткокрилие (серед них переважають довгоносики й листоеди). Немаловажне значення в харчуванні мають павуки, перепончатокрилие, а взимку й навесні насіння рослин (переважно сосни і їли). У невеликій кількості гаичка їсть клопів, двокрилих й інших комах. Як і деякі інші види синиць, гаички влітку й на початку осіни запасають їжу (комах, павуків й ін.).
Винищуючи у величезних кількостях різноманітних комах — шкідників сосни і їли, буроголовая гаичка приносить безсумнівну й більшу користь. Треба врахувати також, що гаички добувають комах, що живуть під корою тонких гілочок і тому недоступних дятлам, які не можуть удержатися на таких тонких гілочках, а тим більше іншим, нездатним до довбання видам птахів. Буроголовие гаички, видовбуючи дупла, створюють нарівні з дятлами «житловий фонд» для інших дрібних птиц-дуплогнездников (синиць, мухоловок й ін.).
Звичайний ремез (Remiz pendulinus) помітно відрізняється від інших представників сімейства синиць. Спинна сторона в нього іржавчасто-руда з білою головою й шиєю; чоло й широкі смуги, що йдуть від дзьоба через око до вуха, чорні. Плечові пір’я й надхвостье охристого цвіту. Махові й кермовими темно-бурі з білуватими краями. Горло й зоб білий-білу-біле-біла-бруднувато-білі; інша черевна сторона тіла охристая із ржавчатими пестринами на грудях і боках. Дзьоб прямій, тонкий і дуже гострий.

Десять підвидів цього виду поширені в Центральній і Південній Європі, на Кавказі, у Малій і Середній Азії, а також у Південному Сибірі (доходячи до Примор’я), на Корейському півострові, на півдні Японії й у південних провінціях Китаю. У північних частинах ареалу ремез – перелітний птах ( щоприлітає в мартеапреле, а відлітає у вересні – жовтні), на півдні ареалу – осіла. Зимує звичайний ремез у Середній Азії, Закавказзі й південніше – від Малої Азії до південних провінцій Китаю, а також на Балканському півострові й на півдні Італії.
Гніздиться він у заростях по берегах рік, озер, ставків й інших водойм; у заплавних і прибережних лісах; у заростях очерету й очерету на болотах. Значно рідше зустрічається в сухих ділянках лісу в більших ярів або невеликих, пересихающих на літо струмочків або калюж. Пари утворяться в другій половині квітня – початку травня й незабаром приступають до будівництва гнізда. Як будівельний матеріал уживаються рослинні волокна й рослинний пух, волокна льна, коноплі й кропиви, рідше вовна або пташиний пух. Зовні гніздо буває утикано летючками насінь в’яза, берестом або бруньковими лусочками й квітковими сережками верби й тополі. Стінки гнізда, толщиною 20-25 мм, настільки міцні, що гніздо висить на дереві, не руйнуючись, протягом декількох років. Гніздо звичайно влаштовується на кінці пониклої над водою галузі верби або тополі на висоті від 1 до 3-5 м. Якщо гніздо не над водою, воно розташовується на висоті 10 і більше метрів від землі.
На спорудження гнізда пари затрачає не менш двох тижнів. Вибравши підходящу галузь, птаха в її розвилці звивають звід; потім уздовж двох гілочок вибудовуються широкі, що розширюються донизу й з’єднуються один з одним нижніми кутами пластини. На місці внизу овального отвору, що утворилося, звивається глибоке дно. Один з бічних просторів між пластинами наглухо зашпаровується, на його місці утвориться тупий конусоподібний виступ, що помітно видається при розгляданні гнізда збоку. До іншого прилаштовується трубообразний вхід у гніздо. У тих випадках, коли гніздо будується не в розвилці, а прямо на кінці галузі, тільки одна пластина будується по цій галузі, тоді як інша, протилежна, зводиться без додаткової опори. У закінченому виді гніздо нагадує висячий на кінці галузі мішок із входом, що має вид більш-менш довгої трубки. Звичайно будівля має 70-100 мм у діаметрі, висота її 130-170 мм, довжина трубки 40-50 мм, діаметр літного отвору 23-28 мм. У ремезів Середньої Азії гніздо підвішується між двома тростинами.
Откладка яєць починається іноді ще до закінчення будівлі гнізда, але частіше через 2—3 дні після її завершення. Кладка звичайно складається з 6-8 білих яєць. Насиджує самка протягом 13-14 днів. пташенята, Що Вилупилися, залишаються в гнізді 16-18 днів, протягом яких їх годують обоє батька. Після вильоту пташенят із гнізда дорослі птахи догодовують їх протягом декількох днів, а потім сімейна зграйка до відльоту кочує в заростях по берегах водойм.

У серпні в птахів, що гніздяться в північній і центральній частинах ареалу, починається відліт на місця зимівель.
Їжа ремеза складається переважно із дрібних комах (жуків, гусениць, метеликів, клопів й ін.) і павуків; у невеликій кількості споживаються насіння.
До групи ремезів належить й синиця, щопідвішується,[/b ] (Anthoscopus minutus). Це один із самих дрібних представників сімейства: довжина крила птаха 44-55 мм (по розмірах і вазі ця синичка наближається до жовтоголового корольку). Фарбування синиці, що підвішується, досить непоказна, бляклого жовтувато-сірого цвіту.
Розповсюджено цей вид у Південній й ЮгоЗападной Африці. синиці, Що Підвішуються, – тихі, але дуже рухливі й активні маленькі пташки, що нагадують по своїх звичках наших європейських синиць роду Parus. З більшою моторністю обшукують вони тонкі галузі дерев у лісах, дуже часто при цьому вони оглядають квіти й бруньки, де ловлять дрібних комах, що становлять основу їхнього харчування.
Чудове гніздо цього птаха міститься на кінцях галузей, у розвилці маленьких гілочок або підвішується на кінці галузі чагарників або дерев, звичайно невисоко над землею. Це щільна, товстостінна будівля грушоподібної форми з бічним входом у вигляді невеликої трубки, зробленої у верхній третині гнізда. У нижній частині гнізда й у його підстави розташовується особливий виступ – «ґанок», на яке сідає птах, перш ніж забратися усередину гнізда. Сам вхід у гніздо дуже вузький: птах із працею протискується в нього. Краю входу закриваються, коли птах залишає гніздо; не завжди, але часто птах закриває вхід у нього й тоді, коли вона сідає насиджувати яйця. Для того щоб потрапити в гніздо, птах повисає на трубці із вхідним отвором й, допомагаючи дзьобом і лапками й спритно використовуючи дію ваги свого тіла, відкриває вхід. У тому самому гнізді пари часто виводить підряд два виведення. У кладці буває від 4 до 12, частіше 6-8 білих яєць.