СІМЕЙСТВО СЛАВКОВИЕ (SYLVIIDAE)

Славки — невеликі птахи: довжина тіла самих дрібних видів 100—110 мм, найбільш великих до 260 мм, вага від 6 до 30 р. Дзьоби в різних представників сімейства різні як за формою, так і по величині. Найчастіше в славкових дзьоби тонкі, шиловидние, трохи вигнуті вниз. Ноги слабкі. Середньої величини закруглені крила мають 10 першорядних махових. Хвіст частіше прямій, іноді закруглений, східчастий або злегка виїмчастий. Оперення м’яке. Підлоговий диморфізм у переважної більшості видів проявляється тільки в розмірах (самці крупніше самок). Фарбування птахів у більшості випадків скромна, однотонна, рідше плямиста; спинна сторона завжди темніше черевної. Пташенята пофарбовані подібно з дорослими. Линяння буває два рази в році: предбрачная на місцях зимівель й осіння, що відбуває в більшості випадків ще на місцях гніздування.
Живуть славковие в деревних і чагарникових насадженнях. Гнізда влаштовують на землі, у траві, на кущах і на деревах. Саме гніздо являє собою кулясту або чашоподібну відкриту (але іноді й напівзакриту) будівлю, у більшості випадків дуже ретельно й мистецьки сплетену. Кладка, що складається з 4-8 яєць, звичайно буває один раз у році. Яйця строкаті або рідше чисто-білі.
.
Харчуються славковие комахами і їхніми личинками, деякі види восени споживають також ягоди й плоди.
До цього сімейства належать славки, пеночки, камишовки, пеночки-пересмешки — усього близько 320 видів птахів, що ставляться до 16 родів. Поширено славок майже винятково в Старому Світлі; у Новому Світлі сімейство представлене тільки двома видами, що живуть на Алясці. Всі північні види летять із гніздового ареалу на зимівлі, південні звичайно роблять вертикальні міграції з гір у передгірні долини й на рівнини.
Чорноголова славка (Sylvia atricapilla) має довжину тіла близько 150 мм, довжину крила 70—80 мм. У дорослого самця спинна сторона тіла маслиново-бура, чоло й тім’я чорні, черевна сторона сірувата з охристим відтінком на боках. Самка має рудувато-буру шапочку й більше буре фарбування верхньої й нижньої сторін тіла. Молоді птахи схожі на самку. У цілому статура цього птаха тонке, витончене – типове «славочье». Самки трохи дрібніше самців.
Гніздиться чорноголова славка в різноманітних лісах по всій Європі й на прилягаючих островах, доходячи до полярного кола, у Південно-Західному Сибірі, на Кавказі, у Малій Азії й трохи південніше, у Північно-Західній Африці. Зимує в Греції, Іспанії, Північній Африці (до півдня до екватора).
На місця гніздування чорноголова славка прилітає порівняно пізно — у квітні — початку травня й негайно ж після прильоту самці починають інтенсивно співати. Пісня складається із чутного тільки із близької відстані тихого говорка й повнозвучного, голосного, досить низького флейтового свисту наприкінці.
Чорноголова славка — гарний співак, і навесні її пісня чується зі світанку до сутінків.
До будівлі гнізд чорноголова славка приступає через 10—20 днів після прильоту. Гніздо птах улаштовує або в кущах листяного підліска, або на маленьких ялинках, а іноді й на галузях більших дерев. В останньому випадку гніздо буває звичайно далеко від стовбура, на галузях у периферійній частині крони. Як правило, гніздо розташовується на висоті 1-2 м від землі. Матеріалом для гнізда служать сухі стеблинки, іноді корінці й мохи. Підстилка складається з кінського волоса або з тонких акуратно покладених сухих стеблинок. У будівництві гнізда беруть участь обидві птахи й витрачають на це 5-6 днів. Закінчене гніздо має форму ажурної чашечки з округлими краями.
У другій половині травня — початку червня відбувається відкладання яєць. Кладка звичайно складається з 5 яєць. Фарбування яєць мінливе, але частіше вони бувають бруднувато-білими з розмитими буруватими плямами. Насиджують, поперемінно переміняючись, обидві птахи протягом 11-12 днів. Перші дні після вилупления пташеняти самка майже безперервно обігріває їх навіть у ясну погоду, лише через 2-3 дні вона починає допомагати самцеві у вигодовуванні їх. пташенят, Що Вилетіли із гнізда, батьки догодовують 8-10 днів поза гніздом, по закінченні яких приступають до будівлі нового гнізда й другій кладці. Друга кладка буває наприкінці червня – початку липня (центральна й північна частини ареалу) і складається звичайно з 4 яєць.
Відліт чорноголової, як й інших славок, починається вже в серпні й триває до середини — кінця жовтня.
Їжу чорноголові славки збирають на тонких гілочках і листах у кронах дерев й у чагарниковому підліску, а також у трав’яному покриві. Улітку в харчуванні переважають жуки (переважно довгоносики й листоеди), клопи, мухи, перепончатокрилие, зокрема личинки пилильщиков, а також метелики і їхні гусениці. Наприкінці літа й восени в їжі чорноголових славок значну частку становлять плоди і ягоди (горобини, бузини, черемшини, жимолості, бересклета, малини, ожини, чорниці й т.п.). Чорноголова славка сприяє поширенню цих рослин, тому що насіння в її шлунку не переварюються.
Садова славка (S. borin) по зовнішньому вигляді й звичкам нагадує чорноголову славку, але небагато крупніше. Загальний тон її оперення одноманітний, блідий, бурий-бурий-сірувато-бурий з ледве помітним маслиновим відтінком, нижня частина грудей, черево й подхвостье білі. Самці й самки пофарбовані однаково, у молодих птахів оперення більше тьмяне, блякле.
Гніздиться садова славка на території Європи й на прилягаючих островах, на Кавказі, у центральних і південних областях Західного Сибіру. Зимує в тропічній і Південній Африці. Спів садової славки майже не відрізняється від співу чорноголової.
Гніздиться садова славка переважно по узліссях лісу або в більших лісових галявин. Вона дуже прив’язана до сирим чагарникового (вільховим, черемховим) порослям по берегах рік. Гніздо влаштовується звичайно в 0, 5-2 м від землі на кущах або на молодих деревах, рідше на нижніх галузях більших дерев (звичайно на кінці галузі). Інший раз птах робить гніздо прямо на землі між стоячими стеблами трав або отприсковой поростили. Гніздо ніколи не заплітається за стебла або галузі, а як би втискується між ними й опирається на них. До будівлі гнізда птаха приступають через 5-8 днів після прильоту. На будівництво гнізда йде 6-10 днів.
У році дві кладки: перша містить звичайно 5 яєць, друга — 4. Фарбування яєць мінливе. Частіше вони білястий-білясту-білясте-біляста-сіро-білясті з коричнюватими або сіруватими цятками. Насиджують, по черзі переміняючись, обоє батька протягом 11 – 12 днів.

Харчується садова славка переважно жуками (довгоносиками, листоедами) і гусеницями метеликів. Рідше поїдає перепончатокрилих (частіше пилильщиков й їхніх личинок), мух, клопів. Наприкінці літа й восени охоче поїдає ягоди й плоди (бузини, жостеру, малини, чорниці, бересклета й т.д.).
Сіра славка (S. communis) ледве дрібніше й стрункіше описаних вище славок. Спинна сторона сірувато-бура з пепельносерой фарбуванням голови, боків шиї й надхвостья; плечі руді; горло біле; інша черевна сторона розоватобелая.
Гніздиться сіра славка в Європі, за винятком крайньої півночі, у Малій і Середній Азії, на Кавказі, у Західному Сибірі, у Північно-Західній Африці, а також на території Ізраїлю, Сирії, Іраку, північних районів Ірану, Афганістану. Зимує в тропічній Африці, Аравії й Індії.
Сіра славка селиться по чагарникових заростях на узліссі лісу, на вирубках, у рідких чагарниках по балках й ярам, на межах серед полів, а також у заростях полиню.
Як і все славки, сіра славка прилітає на місця гніздування порівняно пізно (у помірній частині Європи наприкінці квітня). Вчасно прильоту самок самці ( щоз’являються на місцях гніздування на кілька днів раніше самок) починають співати.
Пісня — тихий славочий «говорок» з голосною уривчастою кінцівкою — лунає в шлюбний період від ранкової до вечірньої заграви. На відміну від інших славок, сіра часто співає на лету.
Початок будівлі гнізда збігається з розпусканням листя на чагарниках або на трав’янистих рослинах, де буде будуватися гніздо. Гніздо міститься в розвилках галузей якого-небудь чагарнику або у високій траві (звичайно в заростях кропиви) невисоко над землею (частіше на висоті 20-50 див); рідше гніздо влаштовується на купах хмизу або ж прямо на землі. Від гнізд інших славок відрізняється тим, що чашечка гнізда робиться більше глибокої, а в матеріалі гнізда буває більше польових злаків.
Перша кладка, що складається з 4—6 яєць, відбувається в травні, друга (з 4—5 яєць) — наприкінці червня — початку липня. Яйця білуваті із численними лілово-сірими плямами й жовтувато-бурими пестринами. Насиджує яйця самка 11 днів. Пташеняти вигодовують обоє батька 11-12 днів і догодовують їх після вильоту протягом тижня. Відліт на південь починається у вересні й триває до листопада.
Улітку основу харчування сірої славки становлять жуки (довгоносики, листоеди, щелкуни), цикадки, дрібні мухи, крім того, регулярно поїдаються перепончатокрилие, метелики і їхні гусениці, а також павуки, клопи, саранові. Пташенятам даються винятково м’які, ніжні корми: гусениці метеликів, личинки пилильщиков, павуки. Наприкінці літа птаха часто поїдають також рослинну їжу – соковиті плоди і ягоди.
У Європі, Передньої й Середньої Азії, на Кавказі, у Сибіру (на схід до Забайкалья), у Монголії й на північному сході Китаю гніздиться славка-завирушка (S. сиггиса). Це буруватий птах з аспідно-сірою головою й темно-бурим маховим пір’ям. По розмірах завирушка дрібніше чорноголової славки: довжина крила її близько 65 мм.
Центральну й Східну Європу (крім північних областей), Кавказ, Алтай, Південно-Західний Сибір, Казахстан, гірську Середню Азію, а також північні райони Індії, Пакистану й Афганістану населяє яструбина славка (S. nisoria).
Це в загальному сіра, славочьего вигляду птах, що легко довідатися по наявності на білій черевній стороні тіла темного поперечного струйчатого малюнка. Самки й молоді пофарбовані більше тускло.
Яструбина славка помітно крупніше інших славок (довжина крила близько 90 мм), відрізняється трохи кутастою фігурою, різкими, рвучкими рухами.
Вертка славка (Scotocerca inquieta) — зовсім маленька пташка сірувато-буланого розцвічення. На голові й шиї в неї чорнуваті поздовжні смуги; щоки, вушні пір’я й брови бліді, рудуватий-рудуваті-вохристо-рудуваті. Черевна сторона білувата з буруватим нальотом з боків шиї й на груди.
Оперення верткої славки пухнате й м’яке. Крила короткою й тупі, довжиною близько 50 мм. Закруглений хвіст складається з 10 кермового пір’я. Важить ця живаючи й рухлива пташка всього близько 9 р.
Живе вертка славка (або скотоцерка, як її ще називають) у пустелях і поросших низькому чагарнику кам’янистих передгірних місцевостях Північної Африки, Аравії, Передній Азії, Пакистану й Середньої Азії. Веде осілий спосіб життя, але в холодну пору року вживає невеликі кочівлі.
В зеленої пересмішки (Hippolais icterina) спинна сторона світлого маслиново-зеленого цвіту, черевна сторона й брови жовті. Відносно великий і широкий дзьоб бурого цвіту із красновато-охристой нижньою щелепою. Ноги свинцовосерие. Довжина тіла 130-160 мм, вага 12-15 р.
Гніздиться пересмішку в різних прояснених деревних і чагарникових насадженнях Центральної й Східної Європи (за винятком крайньої півночі), у південних областях Західного Сибіру, а також у Закавказзя й у Північному Ірані. Зимує в приэкваториальной і Південній Африці.
На місцях гніздування пересмішку з’являється пізно — у травні. Через кілька днів після прильоту самці починають співати й займають свої гніздові місця – світлі, розріджені ліси з рясним підліском, узлісся й лісові галявинки, гаї, парки й старі фруктові сади. У розпал шлюбного періоду самці співають від зорі до зорі. Пісня пересмішки звучна, довга, що складається з різних запозичених в інших видів птахів уривків, що сполучаються між собою в самих несподіваних комбінаціях. У різних особин пересмішки пісня сильно варіює, тому що запозичаться наспіви птахів, що гніздяться по сусідству.
Гніздо своє пересмішку влаштовує в чагарниковому підліску, рідше на нижніх галузях старих дерев, але завжди невисоко — 1—3 м від землі; лише дуже рідко птаха влаштовують гнізда на висоті 5—9 м, у кронах більших дерев.
Гніздо має форму конуса, зверненого вершиною вниз. Сплетено воно з довгих сухих стебел трав і вузьких листів злаків, усередині тонкою й ніжних, зовні більше товстих і частиною размочаленних. Цей будівельний матеріал скріплюється довгими рослинними волокнами, а також нитками павутини й пасмами від коконів комах. Лоток вистелений вовною, пір’ям й у деяких випадках кінським волосом. Зовні гніздо облицьоване більшою кількістю кучерявеньких шматочків і стрічечок тонкого береста.
Повні кладки, що складаються з 4—6 бурувато-рожевих яєць, покритих червоно-бурими цятками, можна знайти на початку червня. Насиджують і вигодовують пташеняти й самець і самка. Вилітають пташенята із гнізда в другій половині червня, після чого сімейна зграйка кочує по лісі. У серпні починається відліт на зимівлі, що закінчується у вересні.
Улюблені корми пересмішки — комарі, дрібні мухи, гусениці метеликів і личинки пилильщиков, дрібні жуки, а восени різні ягоди.
Пеночка-весничка (Phylloscopus trochilus) — одна з обичнейших птахів среднерусских лісів. Спинна сторона в неї маслиново-сіра з більше темним надхвостьем, черевна сторона біла з маслиново-сірим нальотом на грудях і боках і сірчасто-жовтих поздовжніх плямах на грудях і передній частині шиї. Величиною із дрібних славок, але із ще більш тонкою, стрункою статурою. Довжина тіла 120-145 мм, крила 60-74 мм, вага близько 10 р.
Поширена весничка в Європі (за винятком її південних районів) і в Сибіру до верхів’їв Анадиру. Однак на південно-сході Сибіру і її крайній півночі цього птаха немає.
Весничка — перелітний птах, що зимує в екваторіальній і Південній Африці, у Передній Азії й Аравії.
Навесні в південних частинах гніздового ареалу веснички з’являються в середині березня, а в північних — тільки на початку червня (покривши за 2—3 місяці відстань, що перевищує 10 000 км). Першими на батьківщині з’являються самці й, дивлячись по погоді, займають підходящі для гніздування місця або відразу після прильоту, або через кілька днів. Гніздяться веснички в найрізноманітніших рівнинних і гірських лісах, але скрізь предпочитают листяні насадження з добре вираженим підліском, вирубки з молодим подростом, лісові галявинки й узлісся, заросли по берегах рік, запущені сади й парки, а в гірських ландшафтах й у тундрі займають чагарникові зарості.
Облюбувавши підходящу ділянку, самець розспівує з ранку до вечора, сидячи на високому дереві. Пісня у веснички коротка, плавна, що складається із чистих, мелодійних, кілька мінорних приємних посвистів. Незабаром на ділянці, де співає самець, з’являється самка, що, як указувалося, прилітає пізніше самця, і пара, що утворилася, приступає до будівлі гнізда.
Гніздо розташовується на землі, недалеко від проясненого простору — галявинки, просіки, опушки або просто рідко вартих дерев. У всіх випадках гніздо прикрите сухими стеблинками відмерлої трав’янистої рослинності, і помітити його майже неможливо.
Гніздо — куляста будівля з бічним вхідним отвором. Лоток його вистелений м’яким пір’ям. Спорудження гнізда триває 5-7 днів, причому самець тільки підносить будівельний матеріал, а будує гніздо самка. Кладка складається з 4-8 білими, поцяткованими бурувато-червоними цяточками яєць .
.
У південній частині ареалу весничка відкладає яйця два рази: у травні й наприкінці червня — початку липня. У північних районах буває одна кладка, у червні. Насиживание триває 13-15 днів. Вигодовують пташеняти обоє батька протягом 15- 18 днів. пташенята, Що Вилетіли, догодовуються поза гніздом ще біля тижня. Після цього молоді птахи починають кочувати по лісі, поступово збиваючись у зграї, а дорослі приступають до другого гніздування. Вибір нової ділянки й пристрій гнізда займають при цьому біля двох тижнів.
Відліт починається рано — ще з кінця липня, а наприкінці жовтня веснички повсюдно виявляються на місцях своїх зимівель, звідки летять у березні.
Годуються веснички винятково в кронах листяних дерев і чагарників, де уважно обшукують тонкі галузі й листи; часто вони пурхають у кінців тонких гілочок, виглядаючи й на лету скльовуючи видобуток; рідше пташки обшукують чагарниковий підлісок і травостій. Дрібні жуки, дрібні двокрилі, гусениці й лялечки метеликів, павуки, равнокрилие (переважно цикадки й тли), пилильщики й деякі інші комахи становлять основу харчування цього виду. Восени, крім комах, поїдаються також й ягоди.
Пеночка-теньковка (Ph. collybitus) по зовнішньому вигляді мало відрізняється від веснички, але добре відрізняється співом. Ноги, на відміну від ніг веснички, чорного цвіту. Довжина тіла 120-145 мм, крила 55-65 мм, вага 8-9 р.
Поширена теньковка майже скрізь, де є деревна або чагарникова рослинність, — від Скандинавського півострова, Британських і Канарські островів на заході до басейну ріки Колими на сході. На півночі місцями її ареал заходить за полярне коло; на південь границя її гнездовий простирається до Байкалу, Балхашу, середнього плину Волги й узбережжя Середземного моря. Крім того, ця пташка гніздиться в Закавказзі й Малій Азії й у гірських районах півдня Середньої Азії, а також на північно-заході Африки. Зимує вона в південних районах гніздового ареалу, у Північній Африці, на Аравійському півострові й у південних районах Азії.
На більшій частині гніздового ареалу теньковка з’являється відносно рано — у квітні (місця зимівель вона починає залишати на початку березня). Першими на місцях гніздування з’являються самці, які вибирають ділянку й «позначають» його своїм співом, під час якого пташка сидить на вершині якого-небудь високого дерева. Спів теньковки чисте, голосне, мелодійне, воно трохи нагадує звуки, вироблені повільно падаючими крапельками води: «тень-теньтень-тень…». Від цього звуку й відбувається назва птаха.
Через тиждень після прильоту самців прилітають самки. У межах уже обраного самцем ділянки самка підшукує підходяще місце для гнізда й приступає до його пристрою. Гніздо міститься невисоко над землею, не вище 60-90 див, звичайно в гущавині ялинового подроста, у чагарниках підліска, на пнях або прямо на землі серед мертвого опада, завжди неподалік від прояснених ділянок. Але іноді, коли ліс часто відвідується людьми або тваринами, теньковка влаштовує свої гнізда й значно вище – у лабетах ялин на висоті 2-4 м від землі.
Гніздо теньковки — досить груба напівкуляста будівля з бічним входом, розташованим у верхній половині гнізда. Кладка, що відбувається на більшій частині ареалу в травні, складається з 5-7 білих, покритих червонясто-бурими пестринками яєць (табл. 2). Насиджує самка протягом 13-14 днів і перші дні по вилуплении пташеняти подовгу гріє їх. У вигодовуванні пташенят беруть участь і самця й самка, вони приносять протягом дня корм пташенятам до 300-350 разів.
В пеночки-трещотки (Ph. sibilator) спинна сторона тіла яскрава желтоватозеленая. Над оком яскраво-жовта брова, добре помітна навіть на відстані (через неї цей вид часто називають пеночкой-желтобровкой). Черевна сторона біла з жовтим нальотом на передній стороні шиї й боках. Дзьоб бурий, ноги светлобурие. Довжина тіла 120-140 мм, крила 68-70 мм, вага близько 10 р. Гніздиться тріскачка в Європі, за винятком її північних і крайніх південних районів. Зимує в північній частині приэкваториальной Африки.
На місцях гніздування (у Середній Європі) тріскачки з’являються наприкінці квітня — початку травня. Першими прилітають самці, які вибирають підходящі ділянки й починають інтенсивно співати. Пісня коротка, уривчаста, що закінчується тріскучою треллю, за якої, імовірно, пташка й одержала свою назву. Співає пташка, переміщаючись у середніх частинах крон дерев. Починає свою пісню самець звичайно сидячи на гілці, потім перелітає на гілку іншого дерева й, тріпотячи крильцями, закінчує її.
Гніздо будує тільки самка, улаштовуючи його завжди в опушки, галявинки або просто більше розрідженої ділянки лісу. Розташовується воно завжди на землі. По розташуванню й типу будівлі воно дуже схожо на гніздо пеночки-веснички, відрізняється тільки більшими розмірами й тим, що підстилка в гнізді тріскачки складається з тонких сухих стеблинок лісових злаків, кінського волоса або великих шерстинок, а пір’я в підстилці, які так характерні для гнізд весничек, у гніздах тріскачки ніколи не буває.
Кладка, що відбувається наприкінці травня — початку червня, складається звичайно з 5 — 7 білих яєць, покритих фіолетово-сірими й лілово-бурими пестринами. Насиджує їхня самка протягом 13 днів. Пташенята вигодовуються 12 днів. Як й в інших пеночек, пташеняти годують обоє батька, роблячи разом до 400 прильотів з кормом до гнізда за день. Після вильоту із гнізда молоді птахи протягом тижня догодовуються дорослими. Відліт починається рано, і до кінця жовтня птахи виявляються вже на місцях зимівель.
Їжа тріскачки складається з різних плазуючих і літаючих лісових комах і павуків; її основу становлять дрібні жуки (особливо довгоносики й листоеди), дрібні мухи, комарі, листоблошки й гусениці метеликів. Добуваються безхребетні переважно в кронах дерев і чагарників. Поводиться при цьому тріскачка так само, як і теньковка.
Голосиста пеночка-камишовка (Негbivocula schwarzi) гніздиться на півдні Сибіру, на північному сході Китаю, у Північній Кореї, у Примор’ї й на Сахаліні. Це перелітний птах, що летить на зиму в Індокитай. Спинна сторона птаха зеленувато-бура. Над оком вохристо-біла брова. Черевна сторона білувата з бурувато-жовтим нальотом на грудях і боках. Дзьоб відносно короткий, високий, трохи стислий з боків. Довжина тіла близько 130 мм, крила 55-65 мм, вага 10-12 р.
На місця гніздування прилітає дуже пізно: наприкінці травня — у червні й відразу ж займає різні світлі ліси й окраїни тайги. У цей час самці зі співом переміщаються по різних ділянках древостоя, вибираючи місце для гнізда. Гніздо влаштовується в кущах невисоко над землею і являє собою відносно велику кулясту будівлю, складену з тонких сухих гілочок і грубих стебел злаків і вистелену тонкими сухими стеблинками. Відкладання яєць відбувається в червні. Кладка складається звичайно з 5 білих яєць, покритих блідими іржавчасто-палевими цятками й крапками. Уже наприкінці серпня голосиста пеночка-камишовка починає відлітати на південь і на початку жовтня вже залишає межі гніздового ареалу.
Короткохвостка (Urosphena squameiceps) розміром, виглядом, постійно задертим хвостом, всім своїм поводженням, а також тріскучим тривожним лементом нагадує кропив’янику. Спинна сторона тіла темна маслиново-бура; пір’я голови й верхньої сторони шиї з темними краями, отчого вони виглядають лускатими. Над оком біла з охристим відтінком «брова». Черевна сторона бруднувато-біла з темно-бурим нальотом на боках. Дзьоб темно-бурий, широкий у підстави й тонкий на кінці. Ноги светлобурие. Довжина крила 52-57 мм, вага 9-10 р.
Гніздиться короткохвостка у хвойних і змішаних лісах Приморського краю й Південного Сахаліну, на Японських островах, на Корейському півострові й північному сході Китаю. Зимує на південно-сході Китаю, в Індокитаєві й на прилежащих островах. На своїй батьківщині з’являється у квітні й відразу ж після прильоту займає гніздові ділянки в глухі з густим підліском, рясним буреломом і купами труску ділянках лісу, а також приручьевих вільшняках і суцільних заростях кропиви по берегах річечок і ключів. У цей період самець інтенсивно співає, його пісня схожа на стрекотіння цикади. Незабаром після заняття гніздової ділянки відбувається формування пар. Гніздо влаштовується під яким-небудь прикриттям (купою хмизу, що впало деревом), у невеликій ямці або в самої землі між галузями густого чагарнику. Матеріалом для гнізда служать сухі стеблинки й листи трав’янистих рослин. Кладка, що відбувається в травні, складається з 5-7 рожево-білих яєць, покритих численними пурпурними цятками. З кінця червня пташенята, що вилетіли із гнізда, разом з родителями тримаються на землі, де мистецьки ховаються в траві й у купах труску. Осінній відліт починається у вересні й закінчується в жовтні.
Харчуються короткохвостки завжди на землі, розшукуючи їжу під поваленими деревами, у труску, у густих заростях лісових чагарників й у трав’янистій рослинності. Видобуток складається із дрібних лісових комах, рідше павуків, багатоніжок і т.п.
Річковий цвіркун (Locustella fluviatilis) — маслиново-бура зверху й білувата знизу птах. Махові пір’я трохи темніше спини. Передня сторона шиї, груди й нижня частина горла з маслиново-бурими широкими поздовжніми пестринами, які, поступово зливаючись, переходять у сіро-маслиново-бурий цвіт на боках, грудях і череві. Довжина тіла птаха 145- 170 мм, крила 69-79 мм, вага 17-19, 5 р. Гніздиться річковий цвіркун у Східній Європі (за винятком крайніх північних і крайніх південних областей). Зимує на східному узбережжі Південної Африки.
На місця гніздування прилітає досить пізно — наприкінці квітня — початку травня й відразу займає підходящі місця: чагарникові зарості по берегах річечок і лісових струмків, вологі схили лісових ярів, вологі ліси (особливо неподалік від водойм) з рясним подростом і підліском, заросли по берегах степових озер і рік, запущені сади й парки. Незабаром уже можна чути спів самців, що спочатку лунає тільки присмерком, але пізніше чується й удень, однак особливо інтенсивно після вечірньої заграви. Пісня складається з монотонного, майже без перерв повторення «зер-зер-зер» і дуже походить на стрекотіння цвіркуна. Гніздо влаштовується звичайно на землі в підставі куща. Розміщається воно на накиданому пташкою помосту із сухих досить товстих стебел трав (частіше кропиви). Рідше гнізда влаштовуються на купинах, що густо заросли трав’янистою рослинністю, але все-таки неподалік від якого-небудь куща. Гніздо будується із сухих торішніх листів і стебел трав, які не сплітаються пташкою, а лише згинаються й приминаються. Внутрішня частина його складена з більше тонких сухих травинок.
Кладка буває частіше в червні й складається з 5—7 білих яєць, покритих красноватобурими цяточками. Насиживание триває 13 днів. Вигодовують пташеняти, які перебувають у гнізді близько 12 днів, обоє батька. Після вильоту із гнізда молодих супроводжують батьки, до відльоту всі вони тримаються разом. Відліт починається в серпні й закінчується в жовтні.
Їжа збирається винятково в трав’яному покриві й з підстилки. При цьому птах легко й швидко бігає серед заростей рослин, щільно пригорнувши до тіла крила, що робить її більше струнк і тонкої й допомагає легко прослизати між галузями й стеблами трав: річкового цвіркуна, що пробіг у траві, легко поплутати з мишею. Ловлять птаха в основному дрібних малорухомих комах (попелиць, дрібних цикадок, пилильщиков, мух, метеликів й їхніх гусениць, жуків) і павуків.
Дроздовидная камишовка (Acrocephalus arundinaceus) — одна із самих великих славкових птахів: довжина її тіла перевищує 200 мм, вага близько 30 р. Спинна сторона маслиново-бура з легким рудуватим відтінком. Над оком бледно-охристая «брова». Черевна сторона грязно-біла з більше чистими горлом і передньою стороною шиї.
Гніздиться дроздовидная камишовка по оточеним очеретами, чагарниками або високотравьем водоймам у Європі й Азії (за винятком півночі й крайніх південних районів), в Австралії й на островах Малайського архіпелагу, у деяких районах Північної Африки. На території великого ареалу утворить близько 20 підвидів. У північній частині ареалу це перелітний птах, що зимує в Центральній і Південній Африці, у Південній і Південно-Східній Азії; у південній частині ареалу, очевидно, веде осілий або кочовий спосіб життя.
На місцях гніздування в середній смузі Європи з’являється досить пізно — на початку травня. Після прильоту птаха чекають, коли дерева й чагарники одягнуться пишним листям, а очерет доросте до норми. Через кілька днів після прильоту самець починає співати. Пісня дроздовидной камишовки голосна, тріскуча. Співає її самець весь світлий час доби й на початку ночі, сівши на верхівку стебла очерету або гілку чагарнику.
Через 3—4 тижні після прильоту самка починає вити гніздо, а самець лише супроводжує неї під час збору будівельного матеріалу.
Глибоке, чашеобразное гніздо звивається в очереті (іноді в прибережних чагарниках) на висоті 50—180 див над водою й міцно прикріплюється до декількох близько вартих стебел. Будується гніздо з вузьких листів і стеблинок прибережних рослин, із квіткових мітелок очерету (які частіше використаються для обробки внутрішніх стінок), квітконіжок лугових злаків, рослинного пуху й павутини. Будівельні матеріали щільно переплітаються між собою. Лоток вистилається сухими м’якими листами, тоненькими стеблинками, корінцями й іноді пташиним пір’ям. Будується гніздо протягом 5-8 днів. Кладка складається з 3-6 блідо-зеленуватих яєць, покритих буруватими плямами й дрібними сіруватими цяточками (табл. 2). Насиживание триває біля двох тижнів; стільки ж часу – 13-14 днів – дорослі птахи годують пташенят у гнізді.
У багатьох підвидів, що гніздяться в північній півкулі, буває друга кладка. У цьому випадку самка залишає перший виводок, надаючи самцеві всі турботи по його вигодовуванню, а сама поблизу від першого гнізда будує нове, відкладає в нього яйця й приступає до насиживанию. Коли пташенята першого виводка придбають самостійність і покинуть межі гніздової ділянки, самець разом із самкою приступають до вигодовування пташенят другого виводка. У серпні дроздовидние камишовки з північних частин ареалу починають відлітати на місця зимівель.
Основу харчування дроздовидной камишовки становлять жуки, бабки, мухи й інші околоводние комахи; зрідка вона поїдає пуголовки й маленьких жабенят.
Камишовка-барсучок (A. schoenobaenus) – невелика строкато пофарбована камишовка. Спинна сторона цієї пташки коричнювата із чорнувато-бурими поздовжніми плямами, що зникають на попереку; чорні пестрини на голові звичайно утворять чотири поздовжні смуги. Над очами від дзьоба до потилиці проходять широкі й довгі охристие «брови». Махові й кермові пір’я бурі із сіруватими кінчиками й червонясто-бурими краями зовнішніх опахал. Черевна сторона тіла жовтувато-глинистого цвіту з більше темними боками. Довжина тіла близько 150 мм, крила близько 70 мм, вага 11-15 р.
Гніздиться барсучок у заростях напівводної рослинності по берегах найрізноманітніших водойм Європи, Західного Сибіру, Кавказу й частково Середньої Азії. Зимує в Східній і Центральній Африці.
На місцях гніздування барсучок з’являється досить пізно, у центральних частинах ареалу — у травні. птахи, Що Повернулися на батьківщину, завдяки своєму потайливому способу життя рідко попадаються на очі, але там, де очеретяні й таловие заросли займають у води досить великі площі, описувану пташку завжди можна зустріти. Видає її присутність у гніздової період спів самців, що лунає цілодобово, особливо інтенсивно співають птаха на зорях. Пісня мелодійна, але буяє різними скрипливими звуками, запозиченими з пісень інших птахів.
Звичайне гніздо барсучка будується неподалік від води, рідше — над неглибокою водою й міститься між стеблами околоводних трав’янистих рослин або суками чагарників невисоко над землею й трохи вище, якщо воно перебуває над водою.
Славка-кравчиня (Cisticola cisticola) — маленька пташка (довжина її всього 110 мм) із сильними ногами, короткими закругленими крильми, східчастим хвостом і сплюсненим з боків і злегка загнутим на кінці помірної довжини дзьобом. Пофарбовано цю славку скромно. Спинна сторона тіла птаха плямиста темно-бура; шия, горло й черево білі; груди, боки тіла й подхвостье іржавчасто-жовті. На голові (зверху) поздовжні чорнуваті й светложелтие смужки.
Зустрічається славка-кравчиня в Східній і Південній Азії, на півдні Західної Європи (у південній частині Іспанії, на півдні Італії, у Греції) і в Північній Африці.
Особливо часто цю славку можна зустріти на рисових, кукурудзяних, конопельних і люцернових полях й у густих очеретяних заростях.
По способі життя славка-кравчиня схож на камишовок: вона добре лазает і бігає, але неохоче літає. Веде ця славка осілий спосіб життя: птаха не залишають тих місць, де вивелися.
Особливо цікаво в цих пташок гніздо. Будує його самець. На кущі або молодому деревці з досить більшими овальної форми листами самець вибирає гілку, що простирається над самою землею. Потім з рослинного пуху або павутини він робить короткі нерівномірної товщини ниточки. Він з’єднує краями два великих поруч зростаючі листи, проколює їхнім дзьобом, у якому тримає саморобну нитку, а потім пропускає нитку через краї листів, що зшивають, 2-3 рази, щораз користуючись своїм дзьобом як голкою. У такий спосіб з 2 листів пташка зшиває яйцеподібний мішечок, усередині якого влаштовується властиво гніздо. Звичайне гніздо розташовується всього в 15 – 20 див над землею.