СІМЕЙСТВО ДРОЗДОВІ (TURDIDAE)

До цього сімейства належать птаха дрібної й середньої величини: самі маленькі мають довжину лише не набагато більше 100 мм і вага, що лише незначно перевищує 10 м, тоді як великі види досягають 400 мм довжини й важать більше 200 р. Дзьоб сильний, злегка вигнутий по хребті надклювья, з відкритими ніздрями. Ноги досить сильні, середньої довжини. Крило середніх розмірів. Воно має 10 першорядних махових. Хвіст у більшості видів прямій, що складається з 12 кермового пір’я.
Зовнішній вигляд і фарбування дорослих птахів різноманітні. У гніздовому вбранні всі вони плямисті, причому спинна сторона тіла покрита світлими пестринами, черевна – темними плямами. В одних видів є різниця у фарбуванні між самцями й самками, в інших розходження майже не виражені. Линяння відбувається один раз у році – у другій половині літа й восени.
До цього сімейства належать дрозди, каменки, карбівки, солов’ї, горихвостки й т.д., трохи більше 300 видів, поєднуваних в 41 рід, широко розповсюджених по земній кулі.
У помірних широтах дроздові — перелітні птахи. У переважній більшості вони рано прилітають до місць гніздування й пізно залишають їх. Гнізда більшість видів улаштовує на деревах і чагарниках або на землі, рідше – у дуплах і на будівлях, іноді – у норах. Число яєць у кладці варіює в широких межах, але частіше їх буває5-6; у році одна-дві кладки. Яйця строкаті, рідше одноколірні.
.
Годуються дроздові головним чином на землі, рідше в галузях дерев і чагарників. Для переважної більшості видів основною їжею служать безхребетні, у першу чергу комахи. В осінній період дрозди досить охоче їдять і рослинні корми (ягоди, насіння); деякі види в цей час стають зовсім растительноядними.
Півчий дрізд (Turdus philomelos) — середньої величини птах: довжина тіла 215—250 мм, крила близько 120 мм, вага близько 70 р. У самця й самки спинна сторона маслиново-бура, надхвостье сірувате, на крилах беловато-охристие верхові плями. Черевна сторона білувата з желтовато-охристим нальотом на грудях і боках. По всій нижній стороні тіла розкидані округлі або довгасті чорнувато-бурі плями. Молоді птахи відрізняються від дорослих більше тьмяної, але в той же час і більше строкатим фарбуванням оперення.
Ця широко розповсюджений птах гніздиться в лісах Європи, Кавказу й Закавказзя, у Малій Азії, а також у Сибіру до озера Байкал. Зимує співочий дрізд у Західній і Південній Європі, у Північній Африці, у східних районах Малої Азії й на заході Передньої Азії.
На місцях гніздування співочі дрозди з’являються в середині квітня й незабаром займають підходящі для розмноження ділянки лісу. Птаха співають майже весь світлий час доби, але особливо енергійно на ранкових і вечірніх загравах.
Пісня дзвінка й голосна, тривала. Вона складається з різноманітних низьких свистових складів. У тхорі співаючих у квітневому лісі птахів вона, мабуть, найгучнішого й мудра: недарма півчого дрозда іноді називають солов’єм лісу. При деякій уяві можна почути звернений до кого в пісні заклик: «Пилип! Пилип!.. Іди чай пити, чай пити… із цукром… Скккоррей, а те охолоне!..».
Гніздо співочий дрізд улаштовує на різних деревах і чагарниках, часто також на купах труску, на стовбурах і серед галузей повалених дерев, на пеньках, але завжди неподалік від опушки, лісової галявини або просто поблизу розрідженої ділянки древостоя. Міститься гніздо звичайне в колотівці галузей у стовбура на висоті від 1 до 10 м від землі, іноді й вище, найчастіше на висоті 2-5 м. Саме гніздо – громіздка чашеобразная будівля, споруджена із сухих листів трав’янистих рослин, тонких деревних прутиків, корінців, лишайників і звичайно великої кількості мохів. Внутрішню поверхню гнізда птаха обмазують глиною з домішкою деревної потерті. Працюють співочі дрозди досить швидко: на будівлю самого гнізда йде звичайно 3 дні; на його штукатурку – 1 – 2. День гніздо просихає, після чого самка відкладає в нього перше яйце.
Майже повсюдно співочі дрозди мають дві кладки в році: одна буває наприкінці квітня — початку травня, інша — у червні. Гюрвая кладка складається з 5-6, друга – з 4-5 блакитних із дрібними чорно-бурими цятками яєць. Насиджує тільки самка протягом 12-13 днів. Пташеняти годують обоє батька, прилітаючи до гнізда з їжею 150-200 разів у день. На 13-15-й день життя пташенята залишають гніздо, хоча літати, а тим більше самостійно годуватися в цей час вони не можуть.

Наприкінці серпня — початку вересня починається проліт, і до початку листопада все птаха залишають центральні й північні області ареалу.
Як і всі дрозди, півчий збирає їжу на землі або скльовує її із трав’яного покриву, рідше він скльовує малорухомих комах з дерев і чагарників. Улітку дорослі птахи харчуються дощовими хробаками, багатоніжками, проволочниками, гусеницями, личинками пилильщиков і мух, дрібними жуками; рідше поїдаються молюски й павуки. У кормі пташенят частіше, ніж у дорослих, зустрічаються личинки комах. З дозріванням у лісі ягід дрозди в значній мірі перемикаються на харчування ними.
У північній частині лісової зони й у чагарниковій тундрі від Ісландії до Колими розповсюджений белобровик (Т. musicus), у загальному схожий на співочого дрозда, але добре відрізняється від нього рудими боками й рудим исподом крила. Гнізда влаштовує низько на деревах, у кущах, на купах хмизу, а іноді й просто на землі. В Естонії гнізда белобровика знаходили й у сараях. У тундрі ця голосно співаючий птах сповіщає про себе здалеку.
У рябинника (Т. pilaris) самець і самка пофарбовані подібно. Верхня сторона голови й шиї сірувато-сталевого цвіту із чорними пестринами на голові. Спина й плечове пір’я темно-каштанові, крила й хвіст чорно-бурі. Нижня сторона шиї, зоб і груди іржавчасто-руді із чорними поздовжніми плямами, середина черева біла, надхвостье сіре. Молоді птахи строкаті: спинна сторона тіла бурувата зі світлими смужками на спині, черевна охристая з темними плямами. Довжина тіла 250-285 мм, крила близько 150 мм, вага близько 100 р.
Гніздяться рябинники в Північній і Центральній Європі й у Сибіру до Лени, зимують у Центральній і Південній Європі, у Північній Африці й Малій Азії.
На більшій частині гніздового ареалу приліт рябинников відбувається в середині квітня. Гніздяться вони колониально, часто влаштовуючи на одному дереві по 2-3 гнізда; усього ж у колонії буває від 10 до 30, іноді й більше пара. Гнізда влаштовуються або в розвилці між стовбуром і товстим суком, або на горизонтальній галузі вдалечині від стовбура; при цьому, якщо птахів не тривожать, гнізда містяться на висоті від 1 до 4 м від землі, але якщо ж у лісі часто прогоняется худоба або ходять люди, птахи вибудовують гнізда не нижче 7-10 м.
Саме гніздо — масивна напівкуляста будівля, складена з торішніх листів злаків, корінців, сухих стеблинок трав і скріплена глиною. Зсередини стінки гнізда оштукатуриваются глиною, змішаної зі шматочками мохів, а потім вистилаються сухими билинами й дрібними стеблинками. На будівлю гнізда птаха затрачають 4-5 днів.
Звичайно в літо буває дві кладки. Насиджує самка протягом 12 днів. Самець у цей час охороняє самку й гніздо: при наближенні до гнізда людини він з різким стрекотінням кидається на непрошеного гостя й закидає його екскрементами.
пташенята, Що Вилупилися, проводять у гнізді 12-13 днів, протягом яких їх годують обоє батька. Як й у співочого дрозда, пташенята рябинника залишають гнізда непідготовленими до самостійного життя – дорослі ще довго годують й учать їх. Потім молоді рябинники невеликими зграями починають кочувати по лісі, часто вилітаючи на узлісся й галявини, де вони годуються. Пізніше до них приєднуються молоді другого виведення й дорослі птахи. На осінньому прольоті рябинники збираються в більші зграї. Залежно від погоди й урожаю ягід, які становлять основну їжу рябинников в осінній період, строк відльоту може змінюватися. Звичайно із Центральної Європи птаха відлітають у жовтні – першій половині листопада.
Харчуються рябинники малорухомими наземними комахами і їхніми личинками, багатоніжками, дощовими хробаками, дрібними молюсками й павуками. Наприкінці літа й восени вони майже повністю переходять на харчування рослинною їжею: поїдають ягоди й вегетативні частини деяких рослин. Особливо охоче в осінній період поїдають плоди горобини, при врожаї якої деякі родини рябинников залишаються й зимувати.
Як і співочий дрізд, рябинник сприяє розселенню деяких лісових дерев і чагарників (ялівця, глоду, калини, горобини й ін.).
Деряба (Т. viscivorus) — досить великий птах, що важить до 150 р. Довжина тіла близько 300 мм, крила близько 150 мм. У дорослих птахів спинна сторона тіла сіро-бурого цвіту з жовтуватим відтінком у надхвостье; махові й більші верхні кроющие крила чорнувато-бурі зі світлими облямівками по краї зовнішнього опахала. Черевна сторона біла з великими чорнувато-бурими плямами. Кермові пір’я сірувато-бурі з білуватою плямою на вершинах бічних пар. В оперенні молодих птахів більше іржавчасто-жовтих тонів.
Гніздиться деряба в змішаних лісах Європи й Сибіру, до сходу до Алтаю, озера Байкал і до північно-західних районів Індії, у Північно-Західній Африці, у Передній і Середній Азії, Закавказзі. Зимує в Західній Європі, у Криму, на Кавказі, у Передній Азії й у Північно-Західній Африці.
Чорний дрізд (Т. merula) розміром з рябинника. Дзьоб у чорного дрозда жовтий, ноги темно-бурі. Самець весь чорний. Самка темно-бура з білуватим горлом і ржавчато-охристой з темними плямами грудьми. Молоді птахи схожі на самку, але світліше й більше строкаті.
Живе чорний дрізд у рівнинних і гірських лісах Європи, у Північно-Західній Африці, в Азії від Малої й Середньої Азії до півночі Индостана й південних провінцій Китаю. У більшості названих місць це осілий птах, але з північних районів ареалу деяка частина птахів відлітає восени до півдня.
На відміну від більшості дроздів чорний дрізд улаштовує гнізда на землі або на невисоких пнях дерев. Веде він дуже потайливий спосіб життя, а тому рідко попадається на очі. Зате його пісню, дуже схожу на пісню співочого дрозда, але більше повільн і сумну, неважко почути в лісі.
У країнах Західної Європи чорний дрізд охоче селиться останнім часом й у містах — у парках, на цвинтарях і навіть на вулицях. У містах він веде осілий спосіб життя й іноді гніздиться взимку. Так, у січні 1965 року одне гніздо чорного дрозда із пташенятами було знайдено на неоновій вивісці великого магазина в Берліні.
Малий дрізд (Т. minimus) — невелика не яркоокрашенная птах. Спинна сторона тіла маслиново-сірувато-бура, черевна сторона білувата, боку тулуба й зоба сіруваті з темними пестринами, подхвостье біле.
Гніздиться малий дрізд у низькорослих заростях лісотундрової частини Північної Америки й північного сходу Сибіру. Зимує на островах Вест-Індії й у північних районах Південної Америки, так що із Сибіру він відлітає восени спочатку до сходу на Аляску, а потім, уже в Америці, звертає до півдня.
Вилітає з місць зимівель цей дрізд дуже пізно (наприкінці квітня), але до місць гніздування добирається швидко, роблячи в добу по 200—250 км, і за короткий час проробляє шлях майже в 8000 км. Відкладає яйця наприкінці червня.
Синій птах (Myophonus coeruleus) зовні нагадує дрозда, але відрізняється більше довгим хвостом і темно-фіолетової з ліловим відливом фарбуванням оперення. Підлоговий диморфізм виражений слабко; оперення молодих птахів по фарбуванню як й у дорослих, але тьмяніше. Дзьоб жовтого цвіту, високий і сильний. Ноги довгі й сильні. Довжина тіла близько 350мм, крила близько 180 мм. Важать ці птахи 170-200 р.
Поширено синіх птахів у гірських ущелинах з негустими деревними й чагарниковими заростями (звичайно поблизу струмків, гірських річечок й озер) в Индостане, на південно-сході Середньої Азії, у центральних, південних і східних провінціях Китаю.
Ведуть осілий спосіб життя, але птаха, що гніздяться високо в горах, восени переміщаються в більше низькі місця. Уже в березні в місцях гніздування можна почути голосне, але в той же час ніжний і мелодійний спів, що складається з окремих, не зв’язаних між собою посвистів.
Кожна пара звичайно займає невелику ущелину, у якому згодом тримається цілий рік і виводить пташеняти кілька років підряд; інші особини й підрослі, що стали самостійними пташенята із зайнятої ділянки виганяють.
У важкодоступних місцях, у глибоких ущелинах між скелями або каменями, завжди біля води, птаха влаштовують гніздо, у яке іноді долітають бризи. Гніздо звивається із пружних корінців рослин і мохів. Це громіздка й щільна будівля у вигляді неглибокої, товстостінної чаші, що лежить на товстому шарі мохів, накиданого птахами в ущелину. Звичайно те саме гніздо служить парі кілька років підряд: птаха щорічно лише ремонтують його.
У травні самка відкладає в гніздо 4—5 білуватих яєць, покритих червонясто-коричневими цятками. У другій половині червня підрослі пташенята залишають гнізда. Їжу для пташенят і для себе дорослі птахи збирають по берегах бурхливих гірських потоків, рідше біля гірських озер, часто вони схоплюють видобуток у воді. Основу їхнього харчування становлять водні й околоводние комахи і їхні личинки, а також молюски, жуки й великі мурахи. Восени й узимку птаха переходять переважно на рослинну їжу: поїдають насіння і ягоди шипшини, шовковиці, дикого винограду, глоду й т.п.
В синього кам’яного дрозда (Monticola solitarius) самці темного сіро-сталевого цвіту з домішкою блискучого кобальтово-голубого тону, крила й хвіст темнобурие із синьо-блакитними краями зовнішніх опахал, черевна сторона тіла небагато світліше спинний. Довжина тіла 220 мм, крила 120 М/М), вага 45-55 р. Самка відрізняється від самця бурим фарбуванням: черевна сторона її білувато-бура зі світлими пестринами. Молоді по фарбуванню подібні із самками, але тьмяніше. Гніздяться ці птахи по берегових обривах і гірських ущелинах у Північно-Західній Африці, у средиземноморских країнах Південної Європи, у Закавказзя, у Передній Азії (за винятком Аравійського півострова), на північному сході Середньої Азії, у Південній Азії (крім Индостана й Індокитаю), до сходу до Уссурійського краю і Японських островів. Зимують у Північній і Північно-Східній Африці, в Индостане й Індокитаєві, на Сулавеси й Філіппінських островах.
Кам’яні дрозди люблять кам’янисті розсипи, що поростили чагарниками. Тут же в тріщинах скель або серед каменів птаха в’ють гнізда. Гніздо синього кам’яного дрозда – невигадлива масивна будівля з мохів, корінців і стебел трав’янистих рослин.
У травні самки відкладають 4—6 зеленувато-блакитнуватих яєць (табл. 2). У червні підрослі пташенята залишають гнізда, але ще досить довго після залишення гнізд вони тримаються з дорослими птахами, які годують і навчають їх. У південних частинах ареалу, незабаром після того як пташенята вилетять із гнізда, буває друга кладка.
У горах півдня нашої країни, від західних частин України до Байкалу, живе строкатий кам’яний дрізд (М. saxatilis). Самець має строкате оперення – комбінація блакитної, рудої, білої й чорної квіток. По способі життя схожий на синього кам’яного дрозда. Поза СРСР він водиться по горах від Іспанії й Марокко на схід майже до Жовтого моря.
На Далекому Сході по лісових кам’янистих горах гніздиться самий маленький представник кам’яних дроздів — лісовий кам’яний дрізд (М. gularis).
.
Каменка (Oenanthe oenanthe) — невелика струнка пташка розміром менше горобця: довжина її тіла 150—170 мм, крила 90—100 мм, вага близько 25 р. Хвіст короткий, прямій. Фарбування неяскрава, але в той же час контрастна: тім’я й спина сірі, надхвостье й підстава хвоста білі, крила й кінець хвоста чорні. Самки пофарбовані тьмяніше самців, молоді бурий-буру-буре-бура-землисто-бурі.
Гніздиться каменка в Північно-Західній Африці, у всій Європі, в Азії (за винятком крайньої півночі), на Алясці, на сході Канади й у південних районах Гренландії. Зимує в тропічній Африці, Південній Аравії й у Передній Азії.
З місць зимівель каменки починають відлітати на початку березня, а на початку травня вони досягають місць гніздування на більшій частині ареалу. На Аляску ці птахи попадають із Сибіру, а в Гренландію летять із Європи через Ісландію.
Гніздяться по сухих відкритих місцях: на вигонах і лугах з не дуже густою трав’янистою рослинністю, по ярах, глинистим скатам пагорбів й обривам рік, по відкритих гарах, по пустищах і т.п. Пари від пари селиться досить далеко.
У весняний час легко помітити самця каменки, що робить свій струмовий політ. З нескладної, але приємною піснею злітає він у повітря й, продовжуючи співати, пурхає танцюючим польотом, миготячи білими ділянками оперення. Потім він планує вниз, широко розпустивши хвіст і розправивши крила, сідає на предмет, що піднімається (пеньок, камінь) і низько кланяється комусь, вішаючи при цьому хвостик.
Гнізда каменка влаштовує на землі, у старих норах гризунів, у норах щуриків, у каменоломнях й у тріщинах скель, серед каменів на землі, а в населених пунктах під дахами будов, у стосах дров, у каменях, складених у дороги.
Каменка гніздиться два рази в рік. Перша кладка буває в травні й складається з 5-6 яєць, друга – наприкінці червня. Яйця блідо-голубі із зеленуватим відтінком. Насиживание триває звичайно 13 днів, а вигодовування в гнізді 13-15 днів. Із гнізда пташенята вибираються ще не вміючи літати. Наприкінці серпня – початку вересня пташки поєднуються в невеликі зграйки (по 20-25 штук) і починають відлітати до півдня. Проліт закінчується в листопаді.
Харчуються каменки винятково дрібними безхребетними, серед яких переважають жуки, двокрилі, метелики і їхні гусениці, перепончатокрилие; восени поїдають ягоди. Корм збирається на землі, рідше пташка ловить видобуток, злітаючи за нею в повітря.
У сухих кам’янистих каньйонах Південної Іспанії живе белохвостая каменка (О. leucura). Ця каменка провесною починає тягати до місць своїх майбутніх гнізд маленькі камінчики, з яких будує підстава гнізда. Звичайно в підставі гнізда буває від 3-4 до декількох сотень принесених камінчиків. Важать такі камінчики по 6-7 м, найбільш великі – близько 30 р. Гнізда ця каменка влаштовує на висоті 1-2 м над землею в норах, ущелинах скель, печерах, в обривах. Кожна пара займає територію близько 14 га, на яку інші каменки не допускаються. Насиджує яйця тільки самка протягом 16-17 днів, а ще через 14-15 днів з’являються підлітки.
Ця велика, що володіє довгим дзьобом каменка справляється не тільки з жуками, мурахами й багатоніжками, що становлять основу її харчування, але й з великими отрутними комахами й навіть із ящірками.
Пустельна каменка (О. deserti) — маленький птах, що важить 18—20 р. У самця спинна сторона тіла вохристо-руда, чоло, тім’я й надхвостье білі. Крила чорнуваті, кермові пір’я чорні з білими підставами. Щоки, горло й боки шиї чорні, інша черевна сторона вохристо-біла. У самки чорні тони в оперенні замінені бурими. Молоді птахи по фарбуванню схожі на самку, але на спині в них світлі, а на череві темні цяточки.
Ця каменка населяє кам’янисті, піщані й скелясті пустельні рівнини. Зустрічається й у низменностях і високо (до 5000 м над рівнем моря) у горах. Гніздиться вона в Північній Африці, у Передній і Середній Азії, на Алтаєві й у гірських районах Монголії, Китаю й Північної Індії.
Африканські каменки ведуть осілий спосіб життя. Птаха, що живуть в Азії, на більшій частині ареалу тільки гніздяться, летячи на зиму до його південних границь або ж виходячи за його південні межі.
Лугова карбівка (Saxicola rubetra) — дуже скромно пофарбована пташка. У дорослого самця спинна сторона тіла темно-бура з іржавчасто-сірими краями пір’я. Від дзьоба й над оком проходить біла брова, добре помітна поблизу. На щоках чорні довгасті плями. Крила чорно-бурі із двома білими плямами. Підборіддя білий. Горло, зоб і боки рудий-руду-руде-руда-вохристо-руді, черево й подхвостье білий-білу-біле-біла-вохристо-білі. Хвіст білий у підстави й бурі-буру-буре-бура-чорнувато-бурий на кінці. Самка пофарбована трохи блідіше, ніж самець, молоді пестроватие.

Невелика пташка, розміром дрібніше горобця: довжина її тіла близько 150 мм, крило не більше 80 мм, важить вона 15—16 р.
Гніздяться лугові карбівки по рівнинних і горбкуватих лугах, ріллям, узліссям лісів, лісовим галявинам, вирубкам і гарам на всій території Європи (за винятком її крайніх північних районів), а також на Кавказі, у Закавказзі, на території Північного Ірану, у південних районах Західного Сибіру. Зимують у тропічній Африці, у смузі степів і саван.
Хоча лугові карбівки місця зимівель починають залишати ще на початку березня, у Центральній Європі вони з’являються тільки наприкінці квітня — першій половині травня. Після повернення на батьківщину карбівки дуже швидко розбиваються на пари, займаючи в цей час свої улюблені місця: лугу з розкиданими на них кущами, покриті подекуди високими бур’янистими травами. У цей час самець майже весь день сидить на вершинці якого-небудь трав’янистого стебла або на верхніх галузях кущів і розспівує свою коротку пісеньку, що щебече. Стривожений кричить характерне «чек-чек-чек-чек».
Гніздо влаштовується на землі в поглибленні, оточеному густою травою, іноді під коріннями повалених дерев. Кладка, що відбувається звичайно наприкінці травня, складається з 4-7 яєць зеленувато-блакитного цвіту. Насиджує кладку одна самка протягом 12-13 днів. Стільки ж часу птенчики проводять у гнізді, але ще довго після того, як пташенята покинуть гніздо, вони не вміють літати й самостійно харчуватися. Три-трьох-три-дві-три тижня батьки продовжують годувати їх поза гніздом, навчаючи їх всім премудростям самостійного пташиного життя. Наприкінці липня – початку серпня пташки поєднуються в більші зграї й з вересня починають відлітати до місць зимівель.

Корм лугові карбівки збирають на землі й у трав’янистому покриві, але часто, переслідуючи комах, що злетіли із трави, ганяються за ними в повітрі й ловлять на лету, нагадуючи цим мухоловок. Їжа карбівок складається з жуків, мурах, гусениць, клопів. У невеликій кількості карбівки їдять також павуків, молюсків і хробаків.
Чорноголова карбівка (S. torquata) дуже нагадує лугової карбівки, але відрізняється від нього темним фарбуванням голови (у самців – чорної, у самок – бурою). Цей птах широко поширений у країнах Європи, Азії, Африки й на Мадагаскарі. На території свого величезного ареалу цей вид розпадається майже на 20 підвидів, що відрізняються друг від друга як деталями фарбування, так й особливостями біології. Гніздиться чорноголова карбівка по відкритим низинним, а іноді й гірським місцям. Зимує на півдні Азії (у Південно-Східному Китаєві, в Індокитаєві, на Индостане, на Аравійському півострові), у Східній й екваторіальній Африці.

Синехвостка (Tarsiger cyanurus) — невелика, завбільшки з горобця пташка: довжина тіла близько 140 мм, крила близько 80 мм, вага близько 15 р. По звичках і манері ловити комах, що пролітають, синехвостки нагадують мухоловок, у той же час, подібно синицям, вільно лазают по деревах. Фарбування яскрава. У дорослих самців спинна сторона тіла кобальтово-синяя з більше інтенсивним відтінком на надхвостье й плечах, тоді як інша частина крила бура; хвіст бурий з інтенсивним синім нальотом. Від підстави дзьоба до ока проходить біла надбрівна смуга. Черевна сторона біла з охристим нальотом. У самок синій цвіт в оперенні розвинений слабкіше. Пташенята буруваті, строкаті.
Синехвостка гніздиться в глухих лісах тайгової смуги Східної Європи й Сибіру до сходу до Примор’я, Камчатки, Сахаліну і Японських островів, а також у Північно-Східній Індії й південно-західних провінціях Китаю. Птаха, що гніздяться в СРСР, перелетни, що живуть в Індії й Китаєві ведуть осілий спосіб життя.
У кладці звичайно 5—7 білих яєць. У годівлі пташенят, що вилупилися, беруть участь обоє батька. За літо вони встигають вигодувати два виведення. Харчуються синехвостки головним чином жуками і їхніми личинками, гусеницями й рідше павучками. Восени поїдають також ягоди.
Звичайна горихвостка (Phoenicurus phoenicurus) розміром з горобця, але значно стрункіше. Довжина тіла близько 160 мм, крила близько 80 мм, вага не більше 20 р. Дуже гарна, яскраво пофарбована птах. У шлюбному вбранні голова й спина самця темного попелясто-сірого цвіту. Чоло білий, крила бурі. Хвіст, груди, черево й боки іржавчасто-червоного цвіту. Горло, зоб, щоки й простір навколо очей чорні. Переважне фарбування самки бура з рудувато-червонуватими надхвостьем і хвостом. Молоді птахи бурі з охристими плямами на тілі.
Гніздиться горихвостка в змішаних і листяних лісах, парках і садах у Північно-Західній Африці, на Британських островах, у Європі, у Сибіру до сходу до вододілу між Об’ю і Єнісеєм, на Кавказі й у Закавказзя, у Малій Азії й на території Ірану й Іраку. З більшої частини гніздового ареалу летить зимувати в Південну Аравію й в екваторіальну Африку, у Північно-Західній Африці веде осілий спосіб життя.
Місця зимівель горихвостки залишають тільки наприкінці березня, але летять досить швидко й уже наприкінці квітня з’являються в центральних районах свого гніздового ареалу. Зайнявши підходящу ділянку, самці інтенсивно розспівують недовгу, трохи гугняву, але мелодійну й звучну трель, сидячи де-небудь на вершині дерева. Співають вони майже цілодобово, ненадовго вмовкаючи в саму глуху частину ночі (з 23-24 до 2-3 годин ранку), але особливо інтенсивно на ранкових і вечірніх загравах. У цей час пташка особливо часто й голосно повторює свій закличний лемент (свистовое «… фи-ить, фи-ить…») і часто посмикує хвостиком, отчого «спалахують», оголюючись, пурпурні тони оперення (хвіст «горить» багряними фарбами заходу, тому й сама пташка одержала назву «горихвостка»).
Для пристрою гнізда птаха займають усілякі дупла й порожнечі в стовбурах дерев, укриття в стосах дров і під купами труску, порожнечі під коріннями й між коріннями дерев або чагарників (особливо якщо вони ростуть на краю обривів й ярів), у неглибоких пещерках по обривах, під каменями, а в населених пунктах — за відсталими карнизами або обшиванням стін будов і на горищах. Охоче селяться й у штучних гнездовьях, якщо літний отвір спорудження має досить більші розміри.
Наприкінці травня відбувається кладка, що складається з 5—9, звичайно 6—7 яєць небесноголубого цвіту.
.
Насиджує переважно самка протягом 13—15 днів. пташенята, Що Вилупилися, перебувають у гнізді близько 15 днів. У цей час їх годують обоє батька, приносячись до гнізда корм до 500 разів у день. гнізда, Що Покинули, пташенята літають ще погано й не можуть самостійно харчуватися: їх супроводжують і годують батьки ще протягом тижня, після чого дорослі птахи приступають до другої кладки, а виводок кочує по лісі самостійно. З настанням осіни – у вересні горихвостки починають відлітати в теплі краї. Проліт відбувається вночі. На початку жовтня багато хто горихвостки вже досягають Африки.
Склад споживаної горихвостками їжі досить різноманітнийі: жуки (довгоносики, щелкуни і їхньої личинки, жужелиці, листоеди, навозники), комара-довгонога, мухи, личинки пилильщиков, мурах, наїзників, метелики і їхні гусениці, клопи, павуки, а наприкінці літа також ягоди й насіння рослин.
Лазуревая птах (Grandula coelicolor) розміром зі співочого дрозда. Це дуже гарний птах. Хвіст і крила в самця чорні із зеленувато-блакитними краями зовнішніх опахал махового й кермового пір’я; все інше оперення птаха синього цвіту. Хвіст довгий, злегка виїмчастий, крила довгі й гострі. Дзьоб чорний, короткий і тонкий. Самка відрізняється від самця землисто-бурим оперенням; блакитні тони в неї розвинені лише в надхвостье.
Живе цей птах серед скель і кам’янистих розсипів у верхньому поясі Гімалаїв на висоті не нижче 5000 м над рівнем моря. На місцях гніздування птахи з’являються зграями по 20-25 штук наприкінці квітня. Гнізда влаштовуються в ущелинах скель; подібно горихвостке, лазуревая птах відкладає блакитні яйця.
Звичайний соловей (Luscinia luscinia) — непоказна пташка. Підлоговий диморфізм не виражений. Спинна сторона маслиново-бура з більше рудуватим хвостом. Черевна сторона тіла білувата, боку бурувато-сірі, на зобі строкате серовато-охристое пляма. По розмірах небагато крупніше горобця: довжина тіла 160-190 мм, крила близько 90 мм, вага близько 25 р.
Гніздиться звичайний соловей у країнах Східної Європи (за винятком її північних районів), у центральних і південних районах Західного Сибіру; зимує в південній половині тропічної частини Східної Африки.
Навесні на своїй батьківщині солов’ї з’являються тільки на початку травня, займаючи після прильоту сирі з досить густими й тінистими заростями чагарнику місця: густі чагарникові поростили по узліссях лісу, вербові й вільхові зарості по берегах рік, молоді гаї, більші сади й парки з густими чагарниковими насадженнями й т.п. Співати солов’ї починають лише через 3—5 днів після прильоту, коли покриються листям дерева й чагарники.
Співає соловей всю ніч від вечернею до ранкової зорі, а в перші 2 тижні після початку співу й у світлий час доби, умовкаючи ненадовго тільки в середині дня. Спів звичайного солов’я дуже характерне, багате свистовими, що клацають і рокочуть звуками. З дивною принадністю ніжні звуки пісні переміняються голосними, радісні – сумними. Строфа пісні плавно завмирає, але зненацька за невеликою паузою треба нова – уривчаста й голосна… А неквапливий темп її лише підкреслює неповторну красу солов’їної пісні. І чуючи спів солов’я, завжди доводиться дивуватися розмаїтості, повноті й силі звуків, і здається чудом, що така маленька й непоказна пташка так прекрасно співає.
Співає соловей, сидячи на якій-небудь гілочці невисоко від землі, трохи згорбившись й опустивши крила. Взагалі соловей – дуже що потай тримається й обережний птах, що навіть помітити дуже важко; під час же інтенсивного співу він забуває про небезпеці й співає так самозабутньо, що до нього можна підійти майже впритул. Солов’ї схильні до наслідування. Молоді співаки вчаться мистецтву в старих, наслідуючи їм, а тому там, де з’являється один гарний співак, незабаром поліпшується спів й інших птахів. Там же, де птахолови виловлять гарних співаків, нове покоління птахів співає гірше. От чому один час своїм мистецтвом славилися курські солов’ї, потім київські й т.д. У дуже гарних співаків у пісні буває до 40 колін, тоді як у пісні, наприклад, підмосковних усього біля десятка.
Гнізда солов’ї влаштовують звичайно на землі між коріннями чагарнику або деревної порослі, рідше в густих переплетеннях стовбурів чагарнику в самої землі.
Кладка, що відбувається наприкінці травня, складається з 4—5 маслинові цвіти яєць.
.
Насиживание триває 13—14 днів. Після вилупления пташеняти самці починають годувати їх, на спів не залишається часу. У середині червня спів солов’їв припиняється. пташенята, Що Вилупилися, проводять у гнізді менш двох тижнів і залишають його, ще не навчившись літати. гнізда, Що Залишили, пташенята, як мишенята, спритно шастають у траві, затаюючись при найменшій небезпеці або застережливому лементі батьків. Родина кочує по річкових заплавах, узліссям й іншим проясненим ділянкам лісу. Наприкінці серпня починається відліт на зимівлі.
Найчастіше видобутком солов’ям служать мурахи, жуки (переважно довгоносики, листоеди, щелкуни, жужелиці), клопи, а також гусениці, багатоніжки, мухи, павуки; восени в невеликій кількості поїдають також ягоди й насіння. Значна частина споживаних безхребетних є шкідниками лісового господарства; однак незмірно більше эстетическое значення цього кращого з наших птахів співака.
Південний соловей (L. megarhynchos) дуже схожий на звичайного, але трохи стрункіше. Спів південного солов’я лише небагато уступає співу звичайного. Гніздиться південний соловей у світлих листяних і змішаних лісах з рясним підліском Північно-Західної Африки, Західної Європи, на півдні Англії, а також у Закавказзя, у Малій і Середній Азії й на території Сирії, Іраку, Ірану й Афганістану. Зимує в екваторіальній Африці й на півдні Аравійського півострова.
Синій соловей (L. суапе) – невелика, значно менше горобця, пташка, важить 15 р. Спинна сторона самця темно-синя, махові пір’я крила бурі, щоки чорні. Черевна сторона тіла біла, боку сірі. Дзьоб чорний. У самок спинна сторона тіла маслиново-бура із синюватим відтінком, надхвостье й хвіст сині, горло й зоб охристие. Пташенята чорнувато-бурі з охристими пестринами зверху; черевна сторона тіла в них, як й у самок, біла.
Гніздиться синій соловей у глухій тайзі південних частин Середнього й Східного Сибіру, у густих і темних лісах СевероВосточного Китаю й на Корейському півострові, а також на Японських островах і Сахаліні. Зимує в Індокитаєві й на острові Калимантан.
Варакушка (L. svecica) – невеликий птах, розміром з горобця: довжина тіла 150 мм, крила 65-79 мм, вага близько 20 р. Із солов’їв це найкрасивіший птах. Крила й спинна сторона тіла темнобурие, хвіст темний з рудуватими плямами в підстави. Від чола й за око йде добре помітна білувата брова. У самців підборіддя, голова й зоб сині, звичайно з іржавчасто-рудою або білою плямою посередине. Синій зоб відділений від білого оперення грудей і черева чорнуватим, а потім рудим півкільцями. Самки відрізняються від самців відсутністю синіх і рудих квітів в оперенні грудей п горла, які замінені білуватим оперенням. Молодий птах темно-бура з рудуватими пестринами на спині.
Поширена варакушка дуже широко: її можна зустріти в Європі, Азії й Африці. Гніздиться вона в чагарникових заростях по берегах рік, озер, по ярах на всій території Європи (крім Британських островів, південних районів Іспанії, Італії, немає її на півдні Балканського півострова, також у Криму й на Кавказі) і Азії (крім пустельних районів Середньої й Малої Азії, Аравійського півострова, південних і південно-східних територій Азії, а також Камчатки). Зимувати летить у Північну Африку й у південні райони Азії.
Сороча славка (Copsychus saularis) — дуже гарна, що трохи нагадує своїм контрастним біло-чорним фарбуванням і подовженим східчастим хвостом сороку птах. У самця голова, шия, зоб і спина блискучо-чорні. Крила чорні із широкою поздовжньою білою смугою, хвіст чорний з білими краями. Черево, надхвостье й подхвостье білі. Самка бурее. Живуть ці птахи в Індії, на острові Цейлон, на півночі Індокитаю й у південних провінціях Китаю. Гнізда влаштовують у старих дуплах дятлів й у природних порожнечах стовбурів дерев, а також в ущелинах каменів. У шлюбний період самці інтенсивно співають і б’ються, не допускаючи в зайнятий ними ділянка інших самців свого виду. Спів їх дуже гарне, нагадує пісню зарянки.
Зарянка (Erithacus rubecula) не відрізняється особливою красою, але в цілому миловидна пташка. Спинна частина тіла маслиново-сірого цвіту, черевна сірувато-біла. Чоло, горло й верхня частина груди іржавчасто-жовтого цвіту. Підлоговий диморфізм у фарбуванні незначний: у старих самців горлівка пляма червоніше і яскравіше, ніж у самок. Оперення м’яке й нещільне.
Невелика пташка: довжина тіла 150— 160 мм, вага 16—18 р. Короткі й слабкі крила мають у довжину всього 70 мм. Молоді птахи зверху темно-бурі з охристими пестринами, черевна сторона желтовато-охристая з темними крапинами. Пір’я в них распушени, а тому здається, що вони ледве крупніше батьків.
Гніздяться зарянки в Європі, у центральних областях Західного Сибіру, на Кавказі, у Малій Азії й трохи південніше, а також у Північно-Західній Африці. З північно-східної частини ареалу на зиму летять у теплі країни, у південно-західної – ведуть осілий спосіб життя. Узимку зарянки зустрічаються в Північній Африці, у Західній Європі, у Малій Азії.
Зарянка — птах-індивідуаліст. Навіть на місця гніздування птаха прилітають поодинці, а зайняті гніздові ділянки самці захищають так завзято, що нерідко спочатку навіть не допускають у їхні межі самок, що прилетіли пізніше. Інша характерна риса зарянки – її обережність: наблизитися до неї важко навіть у гнізда.
Після появи в лісі таловин зарянки починають співати; небагато скриплива й дзвеняча пісня зарянки заглушає всі інші лісові голоси. Звичайно самець співає, сівши на вершину високої старої ялини, лише ненадовго вмовкаючи в саму глуху частину ночі так у середині дня. Але особливо добре й багато співає зарянка в перші хвилини після сходу й після заходу сонця. Видимо, тому й називається вона зарянкой. Пісня її закінчується мелодійним передзвоном сріблистого дзвіночка.
Гніздо міститься у вигнилих порожнечах між коріннями порохнявих пеньків, під поваленими стовбурами дерев, у підставі чагарників, у поглибленнях під каменями, рідше під купами труску й у розташовані в самої землі напівдуплах дерев. Часте гніздо розташовується в поглибленні на землі під прикриттям папороті або якої-небудь іншої трав’янистої рослини.
На початку травня відбувається відкладання яєць. Кладка складається з 5-7 ясно-рожевих з іржавчасто-бурими цяточками яєць. Насиджує самка протягом 13-14 днів. Пташенята залишаються в гнізді 12 доби, протягом яких їх годують обоє батька, приносячись їм їжу більше 300 разів у день. Покинувши гніздо, пташенята майже не літають: частіше вони спритно бігають у траві, затаюючись при найменшій небезпеці. Дорослі птахи годують їх поза гніздом ще біля двох тижнів, попереджаючи про небезпеці протяжливим і тихим «тссс…». Коли пташенята придбають самостійність, сімейна зграйка розпадається. Батьки приступають до другої кладки (яка в центральній частині гніздового ареалу зарянок буває наприкінці червня – початку липня); пташенята першого покоління поодинці починають кочувати по лісі. На відміну від дорослих птахів молоді дуже цікаві й необережні: якщо грибник, що йде в осінньому лісі, не буде робити різких рухів, то він незабаром помітить строкатого бурого перволітка зарянки, що уважно спостерігає за людиною через найближчий кущ, випливаючи за ним іноді досить довго.
На відміну від більшості наших співочих птахів зарянки співають і восени. Однак спів це набагато уступає по красі й тривалості весняному.
Їжу зарянки збирають у нижньому ярусі лісу, при цьому пересуваючись звичайно по землі стрибками. Їхній корм складається з жуків (довгоносиків, щелкунов й їхніх личинок, жужелиць), гусениць метеликів і личинок пилильщиков, клопів, двокрилих (особливо личинок мух) і інших комах, а також павуків, багатоніжок і сухопутних молюсків з раковинками. Наприкінці літа й восени зарянки охоче скльовують ягоди й насіння, які пізньою осінню стають основою їхнього харчового раціону.
Белоножка (Microcichla scouleri) — невеликий птах, трохи більше горобця. Оперення чорне. На чолі біла пляма. Надхвостье, нижня половина грудей, черево й подхвостье білі. На крилі широка біла поперечна смуга; зовнішні пір’я хвоста теж білі, отчого чорний хвіст птаха має білу облямівку. Оперення самки більше блякле, молоді буруваті. Дзьоб чорний, ноги білуваті.
Живуть ці птахи в лісовому й у субальпийском поясі гір Китаю. Ведуть осілий спосіб життя, роблячи вертикальні сезонні кочівлі. Узимку птаха откочевивают з гір у передгірні річкові долини, а навесні піднімаються в гори. Тут вони тримаються в бурхливих гірських струмків і водоспадів, вибираючи ділянки, де в руслі потоку розкидані великі камені. Гнізда влаштовують у поглибленнях й ущелинах скель, нерідко під водоспадами, так що до гнізда птах може потрапити тільки через воду. У кладці звичайно 3-4 білі яйця, покритих червонуватими цяточками. Белоножек найчастіше можна побачити вартими в середині потоку на великому плоскому камені, через який переливається незначний (не більше 2-3 мм) шар води. Птаха неквапливо ходять по цьому камені, безупинно при цьому щось скльовуючи з поверхні води. Іноді птах кидається в пінисту воду, зовсім ховаючись у ній. Їжа белоножки складається з водних безхребетних і дрібних рослин.
В тугайного солов’я (Erythropygia galactotes) спинна сторона сірувато-бура з охристим відтінком, надхвостье рудувате; середні кермові бурувато-сірі, інші яскраво-руді із черноватобурой предвершинной смугою й білими вершинами. Горло, груди й черево білуваті. Над оком біляста брова. Дзьоб бурий, загострений. Ноги жовтувато-бурі, ока червоні. Хвіст сильно закруглений, східчастий.
Гніздиться в зоні пустель і степів Португалії й південних районів Іспанії, у Середземномор’я й Закавказзя, на схід до Середньої Азії й Пакистану, і в Північній Африці, на південь до Ефіопії. У північній частині ареалу це перелітний птах, зимує на півдні Аравійського півострова, в Індії й приэкваториальной Африці.
У нашій країні тугайний соловей гніздиться в ділянках пустель і степів з невисокими чагарниками, у річкових долинах з очеретяними, тамарисковими й тугайними заростями; в окремих кустиков серед солончаків або по окраїнах такиров, на схилах гір, передгір’їв, причому з’являється тут пізно — у другій половині квітня — початку травня. Після прильоту самці посилено співають. Пісня досить складна, часом мелодійна, що віддалено нагадує пісню солов’я, отчого птаха й прозвали тугайним солов’єм.
У харчуванні тугайного солов’я переважають дрібні жуки (довгоносики, хрущі, листоеди, жужелиці), чешуекрилие (переважно гусениці), прямокрилие, перепончатокрилие (головним чином мурахи), рідше павуки й клопи.