СІМЕЙСТВО ЗАВИРУШКОВИЕ (PRUNELLIDAE)

Завирушки — невеликі птахи, по зовнішньому вигляді напоминающие горобця. Оперення в них густе й тверде, фарбування неяскрава, з перевагою бурих, іноді з домішкою рудих тонів. Самки й самці звичайно пофарбовані подібно, молоді птахи строкаті. Крила в завирушек закруглені, прямій або злегка вирізаний хвіст складається з 12 кермового пір’я. Дзьоб своєрідної будови: кінець надклювья трохи сплощений і закруглений, різкого гребеня ні, вершина надклювья пряма, підстава дзьоба розширена. По довжині дзьоб дорівнює приблизно половині довжини голови.
До цього сімейства ставиться один рід завирушек (Prunella) з 12 видами, розповсюдженими в помірній смузі Європи й Азії, а також у Північній Африці. Види, що живуть у північних районах поширення сімейства, перелітні, що тоді як живуть на півдні в горах птахи роблять регулярні вертикальні кочівлі.
Завирушки — обережні, малопомітні птахи, які тримаються переважно на землі або в чагарниках. Свої гнізда вони влаштовують у чагарниках й іноді невисоко від землі на деревах, а також на землі (що частіше спостерігається високо в горах). Кладка звичайно складається з 4-5 зеленувато-синюватих яєць. Насиживание триває біля двох тижнів; приблизно стільки ж часу пташенята перебувають у гнізді. У багатьох видів завирушек дві кладки в році. Співають завирушки неголосно й маловиразительно.
Харчуються ці птахи різними безхребетними й насіннями рослин, восени багато видів охоче поїдають ягоди.
Лісова завирушка (P. modularis) гніздиться в Європі (за винятком Південної Італії й Греції, безлісного південно-сходу й крайньої півночі Європейської частини СРСР), на Британських островах, у Малій Азії, Сирії, Західному Ірані, на Кавказі й у південній гористій частині Криму, зимує в південних областях гніздового ареалу, а також на півночі Африки.
Це непоказна пташка. Спинна сторона в неї іржаво-бура із чорно-бурими поздовжніми пестринами; голова сіро-бура; горло й зоб сіро-сталевого цвіту, що поступово переходить у вохристо-білий на нижній частині грудей і на череві. Ноги світло-бурі.
Завирушка рано повертається на свою батьківщину: навіть у далекій північно-східній частині гніздового ареалу вона з’являється у квітні. птахи, Що Прилетіли, дотримуються хвойних лісів з густим підліском. У таких місцях навесні можна почути дзвінке щебетання співаючої на вершині високого дерева пташки.
Гніздо влаштовується звичайно на невеликій ялинці на висоті 0, 5—1, 0 м від землі.
Це порівняно з розмірами хазяїв гнізда досить масивна будівля. Підстава й бічні стінки її виложени дрібними сухими ялиновими гілочками, внутрішня частина – зеленими мохами (звичайно кукушкин льон), що утворять товстий шар. Лоток гнізда звичайно вистилається коричнюватими спорангіями кукушкина льна.
Кладка складається з 3—7 яєць, але звичайно їх буває 5—6. Яйця зеленувато-блакитного цвіту. Насиживание яєць триває близько 12 днів, стільки ж часу пташенята розвиваються в гнізді. Дорослі обігрівають пташеняти й годують їхніми павучками й дрібними комахами, серед яких переважають равнокрилие й гусениці. За годину буває близько 10 прильотів до гнізда з кормом. пташенята, Що Вилетіли із гнізда, через тиждень стають уже самостійними, а дорослі птахи будують нове гніздо й приступають до другої кладки. Іноді в році буває й третя кладка.
Восени дорослі птахи линяють, а потім починається відліт до місць зимівель, що триває до глибокої осені.
Їжу лісові завирушки збирають на землі, на трав’янистих рослинах й у підстилці, а також на галузях підліска й у подросте. Тут дорослі птахи знаходять і поїдають насіння й різних дрібних безхребетних (павучків, жуків, цикадок, гусениць, молюсків з раковинками й ін.).
Гімалайська завирушка (P. himalayana) поширена в Західних Гімалаях, у Гіндукушу, Памиро-Алае й Тянь-Шані, а також на Алтаєві, у Саянах й у горах Забайкалья. Це невеликий птах, розміром з горобця (довжина близько 160 мм), щільного додавання, з порівняно коротким хвостом і довгими ногами.
Гімалайська завирушка — високогірний птах: на Алтаєві вона населяє смугу між 1900 й 3000 м над рівнем моря, у східному Тянь-Шані — від 3000 до 3700 м, у Таджикистані зустрічається в горах не нижче 3000 м, а на Памірі— між 4000 й 5000 м.
Птаха живуть у місцях, де кінчаються снежники й льодовики й починаються долини ущелин. Тут під купиною або великим кутастим каменем, що лежить на крутому схилі, пташки й улаштовують свої гнізда. Кладка складається звичайно з 5 яєць, за формою й фарбуванням схожих на яйця лісовий завирушки. Коли випадає сніг і наступають холоду, птахи спускаються в долини, де й залишаються на всю зиму, іноді з’являючись у цей час у поселень людини. Навесні птахи знову піднімаються високо в гори.
Харчуються гімалайські завирушки різними безхребетними, насіннями й зрідка ягодами.