СІМЕЙСТВО ОЛЯПКОВИЕ (CINCLIDAE)

Невеликі птахи (довжина тіла 18—20 див) щільної статури, з короткими закругленими крильми, коротким хвостом і досить довгими сильними ногами. Дзьоб прямої, середньої величини, ніздрі прикриті шкірястою перетинкою. Вушні отвори мають шкірястий клапан. Оперення щільне, густе, припасоване до тіла. Оляпки населяють берега швидких річок і струмків, що протікають у гористих місцевостях Європи, Азії, Північної Америки й Північно-Західної Африки. Ведуть осілий спосіб життя, хоча й роблять невеликі кочівлі, переважно у вертикальному напрямку.
Гнізда мають більші розміри й кулясту форму з бічним входом. Вони влаштовуються на скелях, каменях, обривах, завжди біля води. Нерідко птах, щоб потрапити в гніздо, повинна проскочити через водний струмінь. У році одна або дві кладки з 5, рідше з 4-7 білих із крапинами яєць. Насиджує переважно самка. Линяння буває раз у році наприкінці літа – початку осіни. Спів оляпки мелодійне, голосне, його можна чути в сонячні дні й узимку.
Оляпки добре бігають, плавають і поринають, причому можуть, збираючи їжу, бігати під водою по дну. Літають оляпки низько над землею на короткі відстані, сильним стрімким польотом, звичайно уздовж гірського потоку, випливаючи всім його вигинам. Їжу – дрібних водних комах й інших дрібних безхребетних- птаха беруть у воді або біля води.
У сімействі один рід Cinclus, що містить 5 видів. У СРСР 2 види: звичайна оляпка (С. cinclus) і бура оляпка (С. pallassii).

Звичайна оляпка населяє гористі й гірські місцевості в Європі, Азії (без північного сходу Сибіру) і Південно-Західній Африці. Переважне фарбування оперення темно-бура, тільки груди, горло й зоб білі. Іноді (особливо в птахів Середньої Азії) може бути білим і черево. Довжина крила 80-100 мм, вага 50- 70 р.
Бура оляпка властива Південно-Східної Азії, у СРСР зустрічається в горах Тянь-Шаню, Примор’я й Сахаліну. Вона відрізняється від звичайної оляпки більше темним цвітом оперення, відсутністю білого цвіту. Білий цвіт може бути тільки у вигляді вузьких облямівок на пір’ях у молодих птахів після осіннього линяння. Довжина крила 90-100 мм, вага 70-80 р.