СІМЕЙСТВО СВИРИСТЕЛЕВИЕ (BOMBYCILLIDAE)

Омелюхи — невеликі птахи, розміром зі шпака, але більше щільної статури. Оперення в них м’яке й густе. На тімені великий чуб, прямо зрізаний хвіст короткий, крила вузькі. Дзьоб короткий, але сильний, що трохи загинається на кінці, з невеликим зубчиком у вершини надклювья.
Населяють омелюхи лісотундру й тайгу, але там, де є підходящі ліси, зустрічаються й у більше південних насадженнях. З настанням зими збираються в зграї й уживають далекі кочівлі, залітаючи в середні й південні широти.
До цього сімейства ставиться 1 рід з 3 видами, з яких один населяє Європу, Азію й Північну Америку, другий — Східну Азію, третій — Північну Америку.
Омелюх (Bombycilla garrulus) гніздиться в північній смузі лісової області Європи, Азії й Північної Америки, але під час зимових кочівель у масі з’являється й у більше південних районах, залітаючи до Англії й Франції в Європі, до Туреччини, півдня Сибіру, Середньої Азії, Монголії, Північного Китаю і Японії в Азії, в Америці з’являється на півночі США.
Це досить гарний птах. Спинна сторона тіла бурувато-сіра із червонуватим відтінком на голові, поперек і надхвостье сірі. На горлі велика чорна пляма, на голові великий чуб сероваторозового цвіту. Крила чорнуваті з жовтими поперечними рисками у вершини й з білим дзеркальцем нижче плеча. Черевна сторона сіра із червонуватим відтінком на груди, подхвостье каштанове, хвіст сірий, ближче до вершини чорнуватий, з яскравою жовтою верховою смугою. Самки пофарбовані більше тускло, чим самці. Молоді птахи сірий-сіру-сіре-сіра-бурувато-сірі. Дзьоб чорного цвіту, порівняно короткий, широкий. Ноги чорні, сильні, із загнутими пазурами. Розмірами омелюх зі шпака. Тіло птаха щільне, вальковатое, хвіст короткий, а крила довгі й вузькі. Довжина крила омелюха 107 – 119 мм, вага близько 60 р.
На місцях гніздування у хвойних і березових лісах лісотундри й тайги омелюхи з’являються в травні. Незабаром після прильоту в лісі, на висоті від 2-3 до 12-15 м від землі, частіше на ялині, із сухих гілочок, пучків лишайника й мохів з невеликою домішкою берестяних волокон обидві птахи пари вибудовують чашоподібне, досить масивне гніздо, дно якого вистилають пір’ям. Кладка складається з 3-7, звичайно 5 сірий-сірих-сірі-блакитнувато-сірих із чорно-бурими цяточками й сірими плямами яєць. Їх насиджує переважно самка, самець же годує її. Насиживание триває 14 днів, ще біля двох тижнів пташенята перебувають у гнізді. У цей час батьки годують їх різними безхребетними.

Омелюхи дуже ненажерливі: весь зимовий день птаха проводять у пошуках пищи або ж бувають зайняті їжею. Під час кочівель вони у величезній кількості поїдають ягоди й плоди, часто повністю знімаючи в лісі врожай з горобини, калини, глоду, жостеру, барбарису, шипшини, ялівця.
Ненажерливість омелюхів так велика, що не вся їжа, з’їдена ними, засвоюється організмом: частина ягід і плодів у неперетравленому виді виділяється з кишечнику птахів й, потрапивши в ґрунт, дає повноцінні сходи. Так омелюхи сприяють поширенню рослин, роблячи лісу як би «послугу за послугу».