СІМЕЙСТВО ТРЯСОГУЗКОВИЕ (MOTACILLIDAE)

Трясогузки й стосовні до цього ж сімейства ковзани — невеликі птахи, що важать 20—25 р. Ноги в більшості видів тонкі й довгі, з більшими, слабко загнутими пазурами, добре пристосовані до пересування по землі. Довгий прямосрезанний або виїмчастий хвіст складається з 12 кермового пір’я. Середніх розмірів дзьоб тонкий і прямій.
Оперення в представників цього сімейства м’яке. Фарбування його досить різноманітне. Підлоговий диморфізм у фарбуванні слабко виражений або зовсім відсутній, зате пташенята цвітом свого оперення сильно відрізняються від батьків.
До цього сімейства належать 5 добре, що розрізняються по зовнішньому вигляді пологів, що поєднують 56 видів птахів. Поширено вони по всьому світлу, за винятком полярних областей, вічно покритих льодами, і невеликих островів, розкиданих у Тихому океані.
Переважна більшість трясогузкових — перелітних птахів. Більшість із них населяє різноманітні, але переважно відкриті місцеперебування, деякі живуть у лісах, є й гірські види.
Гніздо, що влаштовує звичайно на землі (рідше в дуплах дерев й у щілинах скель або будівель), являє собою чашеобразное спорудження й містить 4—6 строкато пофарбованих яєць. У деяких видів у році буває дві кладки.
Харчуються трясогузки дрібними безхребетними, в основному комахами. Рідше, переважно в осінній період, у невеликій кількості поїдають ягоди й насіння рослин.
Біла трясогузка (Motacilla alba) — невелика (тулуб таких же розмірів, як й у горобця), але дуже струнка пташка. Цю изящность їй надають довгі тонкі ноги й дуже довгий, прямосрезанний хвіст; від кінчика дзьоба до кінця хвоста близько 200 мм, з них біля половини довжини доводиться на хвіст. Важить же ця трясогузка всього 20-23 р. Дуже спритно й швидко бігаючи по землі, пташка безупинно потряхивает своїм хвостиком (як, втім, і всі представники цього роду, за що їх і називають трясогузками).
Оперення білої трясогузки світле, в основному білих і сірих тонів, на горлі й грудях велика чорна пляма, а на тімені чорна шапочка, що різко відрізняється від білих чола й щік і сірувато-білого черева. Хвіст чорний, але крайні кермові пір’я білі. Крила зверху буроватосерие із чередующимися поперечними широкими чорно-бурими й вузькими білими смугами. Самки по фарбуванню подібні із самцями. Молоді птахи зверху грязно-сірі із чорнуватим надхвостьем, а горло, зоб, передня сторона груди й боки голови в них сірувато-бурі з охристим нальотом.
Гніздиться біла трясогузка в Європі, Азії, Африці й на прилягаючим до цих материків островах, а також у северозападних областях Північної Америки. На території свого великого ареалу утворить 14 географічних форм (підвидів). Підвиди, що живуть у північних і центральних частинах ареалу, перелетни, що живуть у жарких країнах (Африці, Індії) ведуть осілий спосіб життя. Зимують білі трясогузки в Африці, на півдні Азії й південно-заході Європи.
Білі трясогузки, що гніздяться в Європі, прилітають навесні дуже рано: у середній смузі Європейської частини СРСР — як тільки краю рік починають звільнятися від льоду. У цей час невеликі їхні зграйки, зайняті пошуками нечисленних ще комах, можна помітити на льоді невеликих стоячих водойм, на берегах рік і біля скотарень у селах.
Приблизно через місяць після прильоту білі трясогузки приступають до спорудження гнізд. Улаштовують їхньої пташки гденибудь у дерев’яних спорудженнях біля води (наприклад, у старій мірошницькій греблі, під мостом і т.п.), у дровах, купах хмизу, між коріннями вивернутих дерев, у невеликому поглибленні обриву або ями, у щілинах кам’яних заборів, у більших дуплах напівзасохлих дерев, під дахами дерев’яних будівель.
Саме гніздо має вигляд неглибокої чаші, стінки якої складені рихло й недбало з напівзгнилих і размочаленних стебел і листів рослин. Лоток свит з вовни тварин і кінського волоса. Кладка складається звичайно з 5-6 яєць, покритих слабозаметними ясно-сірими цятками й крапками.
.
На більшій частині ареалу в білої трясогузки буває дві кладки в літо, але на півночі — одна, а, наприклад, у Західній Європі відомі випадки й трьох кладок.
Насиживание яєць триває близько 13 днів, приблизно стільки ж часу пташенята проводять у гнізді. У їхньому вигодовуванні беруть участь і самця й самка, які разом приносять до гнізда корм більше 300 разів у день.
Пташенята залишають гніздо, ще майже не вміючи літати; протягом тижня батьки догодовують їх поза гніздом. По коротеньких хвостиках і тьмяному фарбуванні оперення молодих у цей час неважко відрізнити від дорослих птахів. Відліт білих трясогузок, що живуть у середній смузі Європи, до місць зимівель починається наприкінці серпня.
Полює біла трясогузка на землі: бігаючи між стеблинками трав’янистих рослин на лузі, вона скльовує попадающихся безхребетних (павуків, гусениць, жуків), а випугнув із трави какоенибудь велике, добре літаюча комаха, злітає слідом за ним, роблячи в повітрі складні піруети. Їжа білих трясогузок складається переважно з околоводних комах, збирають часто на піщаних обмілинах, куди прибоєм викидаються загиблі у воді комахи, і безхребетних, що живуть на сусідніх лугах. Основу кормового раціону становлять веснянки, поденщини, комари-толкунчики, павуки, жуки, мухи, гусениці й метелики; рідше поїдаються перепончатокрилие й бабки, а також дрібні ракоподібні й насіння рослин. Полюючи в скотарень, білі трясогузки у великій кількості знищують ґедзів й інших кровососущих комах, чим, звичайно, приносять користь.
Жовта трясогузка, дли плиска (М. flava), по розмірах небагато дрібніше білої трясогузки, але такої ж стрункої статури. У фарбуванні оперення самця переважає жовто-зелений цвіт. Чоло, тім’я, потилиця, вушне пір’я й спинна сторона шиї блакитнувато-сірі з білою надочноямковою смугою; все інше оперення спинної сторони тіла желтовато-оливковозеленое, що трохи жовтіє на надхвостье. Горло білувате. Черевна сторона тіла яскраво-жовта. Крила бурочерние з жовтувато-зеленуватими поперечними смугами. Хвіст чорний, але крайня пара кермового пір’я біла. Самка відрізняється від самця зеленувато-бурим фарбуванням верху голови й наявністю бурих пестринок на груди. У молодих птахів спинна сторона тіла бруднувато-вохристо-бура, черевна охристая.
Гніздиться жовта трясогузка на півночі Африки (північ Алжиру, Туніс, а також дельта Нила), у Європі, Азії (за винятком південно-сходу, південних територій і крайньої півночі) і на заході Аляски. Плиски – перелітні птахи, але ті з них, які живуть на півдні ареалу, ведуть осілий спосіб життя. Зимують в Африці, на півдні Азіатського материка, на островах Малайського архіпелагу й Філіппінських островів.
У місць гніздування жовті трясогузки з’являються значно пізніше, ніж білі: у середній смузі нашої країни перші плиски зустрічаються тільки в середині квітня. птахи, Що Прилетіли на батьківщину, відразу ж займають вологі низинні або заболочені луги, що іноді поростили рідким чагарником, купинясті торф’яні болота. Незабаром після прильоту можна почути й коротку трель. Це самець, сидячи на верхівці високого стебла лугової трави, щебече свою нескладну пісню. А ще через кілька днів серед густої трави, у невеликому поглибленні ґрунту, звичайно біля купини, пташки влаштовують гніздо. Це досить плоска чашеобразная будівля, звита із сухих стеблинок, корінців і листів лугових рослин. Лоток гнізда буває вистелений кінським волосом або вовною.
Кладка складається звичайно з 4—6 яєць. Яйця частіше білуваті із сірими або буруватими цятками. Насиджує кладку тільки самка протягом 13 днів; самець у цей час перебуває поблизу від гнізда, здіймаючи тривогу при найменших ознаках небезпеки. пташенят, Що Вилупилися, вигодовують обоє батька. У віці 12-13 днів пташенята залишають гніздо, але літати й самостійно добувати собі їжу вони ще не здатні. Тому протягом тижня після залишення пташенятами гнізда батьки навчають їх літати й полювати. Наприкінці літа плиски поєднуються в невеликі зграйки й починається відліт.
У їжі жовтої трясогузки переважають малорухомі дрібні безхребетні, що живуть на землі й у трав’яному покриві: павуки, клопи, жуки (листоеди, довгоносики й ін.), мухи, комара-довгонога, личинки пилильщиков, наїзники, мурахи, гусениці й метелики.
Гірська трясогузка (М. cinerea) зовні нагадує плиску, але стрункіше й длиннее її. Від всіх інших трясогузок вона відрізняється більше довгим хвостом. Спинна сторона в самця гірської трясогузки попелясто-сірого, черевна жовто-сірого цвіту. Надхвостье зеленувато-жовте. Горло чорнувато-сіре з білою облямівкою й білими пестринками, а над очами біла брова. Самки значно світліше самців.
,
Гніздиться гірська трясогузка в горах, а місцями на рівнинах від Кольського півострова до Камчатки, Сахаліну й Курильські островів, у Криму, на Кавказі й у Середній Азії; поза СРСР — у Західній Європі, Африці, у південно-західних районах Центральної Азії, у Китаєві і Японії. З північних меж гніздового ареалу ця трясогузка на зиму летить у теплі країни, у південні веде осілий спосіб життя, роблячи вертикальні міграції з гір, де вона гніздиться, у долини. Гірські трясогузки, що ведуть перелітний спосіб життя, зимують у Південній Африці, на півдні Азії, на островах Малайського архіпелагу, Новій Гвінеї й на Філіппінських островах.
У період розмноження гірська трясогузка зустрічається по берегах гірських рік і струмків, частіше на висоті від 500 м над рівнем моря до границі вічних снігів, а іноді й вище їх. Тут пташка дуже моторно бігає по березі ріки, те підхоплюючись на камені, те спурхуючи на повислі над водою галузі й безупинно посмикуючи зверху вниз своїм довгим хвостиком.
Їжу гірські трясогузки звичайно збирають біля гірських потоків, але нерідко й удалині від води — на скелях й обривах. Тому частіше схоплюються різні околоводние комахи і їхні личинки, дрібні ракоподібні, павуки й т.п.
Деревна трясогузка (Dendronanthus indicus) зовні й по розмірах дуже схожа на інших трясогузок, але, на відміну від них, постійно тримається на деревах, і хвіст у неї різко виїмчастий (середня пара кермового пір’я на 7 мм коротше інші). По фарбуванню найбільше схожа на молоду жовту трясогузку.

Деревна трясогузка гніздиться на острові Сахалін, у долині ріки Уссурі, на Корейському півострові, у Китаєві, Бірмі й далі на захід до дельти Гангу й середнього плину Брахмапутри. Зимує на півострові Индостан, на Цейлоні, у південних і південно-східних провінціях Китаю, в Індокитаєві й на Зондских островах.
На місцях гніздування деревна трясогузка дотримується світлих листяних насаджень, на півночі ареалу віддаючи перевагу порівняно молодим дубнякам, що покривають пологі схили невеликих сопок, і змішані листяні ліси з перевагою дуба. Тут у травні на горизонтальних галузях дуба й улаштовується гніздо. Воно являє собою досить компактну й щільну будівлю, складену з дуже тонких стеблинок сухої трави, кінського волоса, павутини, лишайників. Зовні гніздо відбувається мохами, лишайником і скріплюється павутиною. Лоточек гнізда вистилається вовною або кінським волосом. Кладка складається звичайно з 5 яєць блідого блакитнувато-сірого цвіту з рівномірно розподіленими на цьому тлі буруватими й сіруватими цяточками.
Харчуються деревні трясогузки переважно безхребетними (павуками, комахами), яких вони збирають на великих галузях дуба, розташованих невисоко над землею.

* * *
Лісовий ковзан (Anthus trivialis)— невеликий птах, по розмірах подібна з горобцями, але більше струнка. Довжина лісового ковзана 160-180 мм, вага 21-23 р. Середніх розмірів дзьоб тонкий, загострений на кінці; ноги тонкі, добре пристосовані до бігання по землі. Від інших ковзанів лісовий відрізняється сильно загнутим пазуром заднього пальця.
Фарбування скромна. Спинна сторона тіла жовтувато-сіра з темними поздовжніми плямами. Черевна сторона іржавчасто-жовта із чорно-бурими поздовжніми плямами на зобі й грудях. Слабовирезанний хвіст чорнувато-бурий зі світлою облямівкою по зовнішньому краї. Підлоговий диморфізм у фарбуванні не виражений.
Гніздяться лісові ковзани (або лісові щеврики, як їх називають у народі) у Європі, у північних областях Передньої Азії, у Закавказзя, у Середній Азії (але на великих рівнинах Казахстану й Середньої Азії їх немає), у Сибіру (на схід до Байкалу й верхів’їв Колими й на північ майже до полярного кола). Це перелітні птахи, що зимують у присредиземноморских країнах Західної Європи, у Передній Азії (крім Аравійського півострова) і на Индостане, у Центральній Африці і її північних областях (на території Марокко, у Північному Алжирі, Тунісі, у дельті Нила).
У центральну частину ареалу лісові ковзани навесні прилітають у квітні. Відразу після прильоту птаха займають свої характерні гніздові місця: усілякі рівнинні й гірські ліси. Тут птахи дотримуються переважно розріджених, прояснених ділянок – узлісь, галявин, вирубок, гарів і т.п. Незабаром після прильоту можна почути дуже характерну голосну пісню й побачити струмовий політ лісового ковзана. Співаючий самець сидить звичайно на гілці де-небудь під самою верхівкою великого, вартого трохи обособленно дерева. Ледь почавши пісню, він злітає й, тріпотячи крильцями, піднімається досить високо в повітря. Досягши найвищої крапки свого польоту, пташка різко змінює свою пісню й починає спускатися вниз, плануючи на широко розправлених крилах. Звичайно ковзан закінчує свій політ, сідаючи на гілочку, з якої він злетів, або ж на сусіднє велике дерево. Тут пташка дзвінкою треллю й закінчує свою пісню. Навесні птаха співають цілий день, але особливо енергійно по ранках.
Свої нескладні, але дуже акуратні гнізда лісові ковзани влаштовують на землі, біля пнів або в купин по лісових узліссях, у чагарниках, під бур’яном на лісових галявинах, під листами папороті в розріджених ділянках лісу й тому подібних місцях. Чашеобразной форми гніздо звите із сухих стебел рослин, більших у зовнішніх стінках і більше дрібних у внутрішні. Підстилка в гнізді звичайно відсутній. На більшій частині гніздового ареалу буває дві кладки в році: у першій звичайно 5 яєць, у другій хащі 4. Фарбування яєць у лісових ковзанів дуже мінливі. Основний тон її сіруватий, зеленувато-сірий або ж розоватий; на тлі основного фарбування розкидані більше темні цятки, штрихи, завитушки.
.
Лісовий ковзан — дуже обережний птах: щоб не видати свого гнізда, пташка, залишаючи його, відбігає на 7—10 м і лише потім злітає. Так само пташка підходить, а не підлітає до гнізда.
Насиживание триває 10—12 днів. Приблизно стільки ж часу проводять у гнізді й пташенята. Однак, якщо їх потривожити, вони залишають гніздо й раніше. Тільки що. пташенята, що залишили гніздо, не вміють літати, у них ще коротенькі хвостики й не доросшие до норми махові пір’я на крилах. Протягом тижня самець і самка догодовують їх поза гніздом. Хоча годівля йде не дуже інтенсивно (за добу обоє батька прилітають із кормом до гнізда близько 150 разів), пташенята ростуть швидко, тому що обсяг принесеної родителями за один раз їжі дуже великий.
Корм лісові ковзани збирають на землі, моторно бігаючи серед трав’янистих рослин. Більшу частину свого видобутку вони ловлять на добре освітлених місцях: на галявинах, просіках й інших розріджених ділянках лісу. Залежно від місця збору склад споживаних кормів сильно варіює, але в цілому його основу в пташенят становлять личинки пилильщиков, гусениці, равнокрилие (листоблошки), прямокрилие, жуки, рідше мухи, перепончатокрилие, павуки. У їжі дорослих птахів зустрічаються в загальному ті ж безхребетні, але вона значно грубіше, тому що в ній переважають «тверді» корми, наприклад жуки, а навесні й восени – насіння.
Луговий ковзан (A. pratensis) – маленька сірувата пташка, що відрізняється від інших ковзанів меншими розмірами й більше світлим фарбуванням. Побачити його частіше можна на землі. Розповсюджено луговий ковзан у Європі (за винятком її південних і південно-західних територій), на Британських островах і на островах Скандинавського й Мурманського узбереж. Луговий ковзан – перелітний птах, що зимує на півночі Африки, у присредиземноморских країнах на півдні Європи, у Криму, на Кавказі й у Закавказзя, на півдні Середньої Азії й у Передній Азії.
У період розмноження пташки заселяють сирі, звичайно заболочені купинясті луги, трав’янисті й мохові болота серед лісів, а також заболочені лісові гару. У таких місцях на купині або на сухій піднесеній ділянці в поглибленні землі серед трав’янистих рослин лугові ковзани й улаштовують свої гнізда. На більшій частині ареалу в році буває дві кладки: у першій звичайно 5, у другій хащі 4 яйця.
Полевой ковзан (A. campestris) по зовнішньому вигляді й розмірам нагадує лісового ковзана, але пофарбований менш строкато: загальний тон оперення сірий. Довжина польового ковзана близько 180 мм, вага близько 23 р. Цей ковзан, як і два попередні види, більшу частину часу проводить на землі, лише під час співу сідає на гілочки висохлих чагарників. Бігаючи по землі, пташка постійно піднімає на ногах, приймаючи майже вертикальне положення.
Гніздяться польові ковзани в Північній Африці, у Європі (за винятком північних і північно-східних територій), на Кавказі, у Середній Азії, у Південному Сибірі до Байкалу й верхів’їв Амуру; за межами СРСР — від Туреччини до північних районів Пакистану, Індії і югозападних областей Китаю. На зиму летять у Північну Африку, зимують також й в Азії – від Сирії і Йорданії до Індії й Цейлону.
У період розмноження польового ковзана можна зустріти в ковилових і типчаково-ковильних степах, на піщаних рівнинах й у сухих горбкуватих степах. Гніздо влаштовується на землі: у колії старої дороги, у сліді від копита або просто в природній ямці. У сезон буває одна кладка, що звичайно складається з 5 яєць.
Краснозобий ковзан (A. cervina) по фарбуванню й зовнішньому вигляду нагадує лугових ковзанів, але горло, зоб і груди в нього ржаво-розоватие. Червонуватий цвіт в оперенні самців особливо помітний у весняний період. Гніздиться краснозобий ковзан у Заполярье, на північному узбережжі
Азії і Європи, зимує в Східній і Північно-Західній Африці, на півдні Азії.
На місця гніздування — у тундру — краснозобие ковзани прилітають наприкінці травня — початку червня. Тут птаха займають купинясті ділянки тундри, а також рівні заболочені ділянки, що поростили трав’янистою рослинністю, і навіть торф’яні болота.
Кладка складається з 5—6 яєць голубоватоили маслиново-сірого цвіту з темними плямами. Насиживание триває 10 – 11 днів, біля двох тижнів пташенята, що вилупилися, проводять у гнізді. Харчуються краснозобие ковзани дрібними комахами.
Гірський ковзан (A. spinoletta) зовні схожий на лісового ковзана, від якого відрізняється більшими розмірами. Це місцями осіла, що місцями кочує або перелітний птах. Гніздяться гірські ковзани в горах Європи, Азії, Північної Америки, а також на деяких скелястих островах і на скелястих берегах морів. Зимують на півдні Північної Америки й у Центральній Америці, у присредиземноморских країнах на півдні Європи й півночі Африки, у Передній Азії, в Індокитаєві, у південних і східних провінціях Китаю, а також на Корейському півострові й на Японських островах.
Гірські ковзани тримаються по крутим, майже оголеним скелям, іноді в безпосереднім сусідстві з льодовиком, на висоті від 400 до 3300 м над рівнем моря. Відразу після того як земля звільниться від снігу, птаха в невеликій ямці під укриттям скелі, куща або великого каменю влаштовують гніздо. Повна кладка складається з 4-5 сірувато-зеленуватих із численними чорними плямами яєць. Насиживание триває два тижні, стільки ж часу пташенята, що вилупилися, перебувають у гнізді. У деяких гірських місцях у птахів буває дві кладки в році. Харчуються гірські ковзани дрібними комахами, невеликими молюсками, павуками, а в період кочівель ще й насіннями рослин.