ПІДЗАГІН НАПІВПІВЧІ (MENURAE)

Ця невелика група птахів, що включає 2 сімейства всього з 4 видами, має більш складно влаштовану нижню гортань і більше багату голосову мускулатуру, ніж кричущі. Нерідко напівпівчих розглядають як самостійний підрозділ у межах підзагону півчих, але це не можна визнати правильним: півчі мають 7 пару м’язів нижньої гортані, а розглянуті нами зараз птаха мають 2 (в одному сімействі) або 3 (в іншому сімействі) пари м’язів нижньої гортані. Еволюційні зв’язки напівпівчих неясні, і із цієї причини вони повинні стояти в системі птахів трохи особняком. Підзагін свойствен Австралії й у межах цього материка має вузьке поширення.
Види сімейства лірохвостих, або лір-птахів-лір (Menuridae), мають 3 пари мускулів нижньої гортані й довгу вузьку грудину, що нагадує за формою грудину добре плаваючих і пірнаючих птахів. У хвості 16 пір’я. Найбільш чудовий у цих птахів хвіст, що особливо розвинений у самця великої ліри-птаха-ліри (Menura novaehollandia). Крайня пара кермового пір’я в нього лентообразная із зазубреними вирізками, трохи вигнута, довжина цього пір’я доходить до 60 див. Середня пара кермових довг, вузька, нагадує струни. Проміжні пір’я мають веерообразние опахала: борідки першого порядку в них трохи розріджені й не зчеплені один з одним. У самки хвіст приблизно вдвічі коротше, ніж у самця, і має звичайна будова. Більша ліра-птах-ліра має довжину тіла (без хвоста) близько 38 див, довгу шию й сильний подовжений дзьоб. Розцвічення її темно-бура. Вона населяє ліси й скріб Південно-Східної Австралії. Це полохливий, провідний одиночний спосіб життя птах, вона швидко й спритно бігає в лісових заростях і дуже рідко пі
Розшукуючи їжу, лірохвости скребуть своїми сильними ногами в лісовій підстилці й ґрунті, вибираючи відтіля хробаків, наземних ракоподібних, молюсків й, звичайно, комах.
Лірохвости широко відомі своєю чудовою здатністю до голосової імітації. Вони наслідують іржання коней, беканню ягняти й різних механічних звуків – скреготу пилки, дзенькоту дзвона й т.д.
Лірохвости — полігамні птахи. Кожен самець, коли приходить час розмноження, займає досить більшу (до 500-700 м у діаметрі) територію в лісі й активно захищає неї від вторгнення інших самців лірохвостів. На цій території птах має 5-6 струмових місць, які відвідує щодня. Перша самка на цій території робить крите з бічним входом гніздо й поміщає його на землі (або злегка піднявши над землею), звичайно між двома деревами. Гніздо вистилається пір’ям. Через тиждень після закінчення будівництва гнізда в ньому з’являється одне-єдине яйце темно-сірого цвіту. Ще через тиждень починається насиживание. Потім на ділянці може з’явитися друга самка й третя. Гнездостроение буває в зимовий час, у травні- червні.
Тривалість насиживания в птицилири 45—50 днів. Для горобиного птаха це винятково багато. Правда, у штучних умовах, коли яйце було підкладено під курку, пташеня вивівся після 28 днів насиживания. Лупиться пташеня голим, але незабаром покривається довгим чорним пухом. Як і всі горобині птахи, ліра-птах-ліра – птенцовая птах.
Інший вид цього сімейства — алъбертов лірохвіст (М. alberti) має трохи менші розміри й більше короткий хвіст. Область поширення його (Південно-Східна Австралія) менше, ніж у великої ліри-птаха-ліри, чисельність дуже низька. Це зникаюча, якщо не зникла вже, птах. Гніздо в нього буває на дереві, іноді дуже високо над землею – до 18-20 м.

* * *
Представники сімейства чагарникових птахів (Atrichornithidae) мають 2 пари м’язів нижньої гортані. Вони нагадують по зовнішньому вигляді кропив’яників з довгими хвостами. Крила короткі, закруглені й слабкі. Ноги (і пальці) сильні. Оперення темно-коричневе. Ведуть наземний спосіб життя й дуже рухливі: моторно бігають. Гнізда в чагарникових птахів із трави, мохів, дрібних гілочок, криті зверху й з бічним входом. У повній кладці 2 яйця. Міститься гніздо на деревах. Час гніздування – раннє літо, тобто вересень – грудень.
У сімействі один рід Atrichornis, що включає два види, майже зовсім не вивчених.
Рудий чагарниковий птах (A. rufescens), широко розповсюджена в лісах Нового Південного Уельсу й у південних частинах Квинсленда, має темно-буре розцвічення з оранжево-бірюзовими плямами на нижній стороні тіла. Довжина тіла її 18 див. Цікаво, що вид цей досить звичайний, хоча й тримається в місцях з густим населенням, тоді як інший вид – A. clamosus, властивий безлюдному місцям Західної й Південно-Західної Австралії, винятково рідкий, можливо, уже вимер. У зоологічних колекціях миру є не більше двох-трьох десятків екземплярів цього виду. Довжина тіла A. clamosus 20 див, верх тіла коричневий, горло біле, груди коричнева, інший низ білий. Крила короткі, хвіст довгий.