ПІДЗАГІН КРИЧУЩІ (CLAMATORES, АБО TYRANNI)

Характеризується рядом анатомічних ознак, зокрема простою будовою нижньої гортані, що має не більше 2 пара голосових м’язів, і своєрідним розташуванням мускулатури пальців.
В древолазових (сімейство Dendrocolaptidae) два передніх пальці зрощені в підстави. За цією ознакою древолазовие зближаються з рогоклювами. Однак у систематичному відношенні, що вказує на близьке споріднення, вони ближче всього до птахів-пічників.
Древолазовие по зовнішньому вигляді й звичкам нагадують пищух, але крупніше їх і темніше пофарбовані. Дзьоб у них трохи стислий з боків, іноді прямій і недовгий, іноді довгий, вигнутий. Хвіст загострений, причому кожне кермове також загострено й на кінці трохи загнуто вниз. Така будова хвоста створює гарну опору птахові при лазании по вертикальних стовбурах дерев. Ноги в древолазов недовгі, пальці з добре розвиненими пазурами. Загальне розцвічення оперення бурувато-сіра, іноді з каштановим відтінком. Нерідко є більше темні поздовжні смуги на пір’ях спини або на черевній стороні тіла. Довжина тіла птахів від 14 до 35 див. Поширені древолази в тропічних і субтропічних лісах Америки від Мексики до північних частин Аргентини. У загальному всі вони оседли, але деякі види у внегнездовое час кочують.
Звичайно цих птахів можна бачити карабкающимися в пошуках їжі по стовбурі дерева нагору. Вони дуже рухливі й крикливі, але помітити їх завдяки фарбуванню, що приховує, оперення нелегко. Частіше ці птахи тримаються поодинці або парами, іноді вони приєднуються до зграйок муравьеловок, тиранів й інших дрібних лісових птахів. Поле в них досить сильний, але на короткі відстані – від дерева до дерева.
Гніздяться древолазовие в різних ущелинах й у дуплах, які самі вони, природно, видовбувати не можуть. У кладці буває 2-3 білих, іноді із зеленуватим нальотом, закруглених на обох кінцях яйця. Насиджують обидві підлоги близько 15 днів. Пташенята, як й у всіх горобиних, лупляться сліпими й голими. У гнізді вони перебувають біля трьох тижнів, і після вильоту із гнізда їх ще якийсь час вигодовують батьки.
Їдять древолази павучків, гусениць і дрібних дорослих комах, а більші види до цієї дієти додають ще маленьких молюсків, рептилій і жаб, яких так багато в дощових лісах Південної й Центральної Америки.
Один із самих великих представників сімейства — красноклювий древолаз (Нуlexetastes perrottii): довжина його крила 135 мм, вага 112—122 р. Птах має сильний дзьоб червоного цвіту. Спинна сторона її димчасто-коричнева, крила й хвіст коричнево-червоні. Горло білувате, з боків голови під оком є по широкій білій смузі. Красноклювий древолаз розповсюджений у лісовій області й по саванних волосінях північного сходу Південної Америки, від східної частини Венесуели до Північної Бразилії. Годується цей птах комахами – дрібними жучками, перепончатокрилими й ін.
Один із самих маленьких древолазов, так званий клиноклювий древолаз (Glyphorynchus spirurus), має короткий і дійсно трохи клиноподібний дзьоб. Це невелика пташка: довжина крила її 60-70 мм-, вага 12-16 р. Загальний тон її оперення каштаново-бурий, горло білувате, на груди поздовжні світлі смуги. Клиноклювий древолаз населяє лісу Центральної й Південної Америки від Гватемали до Болівії.
Длинноклювий древолаз (Campyloramphus trochilirostris) має вигнутий униз червонуватий дзьоб, довжина якого дорівнює майже третини всієї довжини птаха, а довжина птаха 22 див. Цей вид зустрічається на півночі Південної Америки від Панами до Аргентини.

* * *
До великого сімейства печникових (Furnariidae) ставиться велика кількість видів малої й середньої величини, самі великі досягають довжини тіла 25—26 див. Вони досить різноманітні по зовнішньому вигляді, але всі мають скромне оперення: зверху бурувато-коричневі, знизу світліше. Горло звичайно біле. Деякі види мають на голові чуб. Крила закруглені, хвіст у дійсних пічників (рід Furnarius) досить короткий, у деяких може бути довгим. Дзьоб частіше короткий, у деяких видів він довгий і вигнутий. Самець і самка розрізняються мало або зовсім не розрізняються. Більшість видів печникових властиво лісам, але є види, що населяють відкриті рівнини із чагарниковими заростями, зокрема печниковие селяться й по берегових дюнах.
Всі вони насекомоядни, але багато видів їдять також насіння й іншу рослинну їжу, що розшукують частіше в листі дерев і на галузях, їдять також павуків, дрібних амфібій і молюсків, іноді також рачків і дрібних рептилій. Деякі види обшарюють стовбури дерев на зразок древолазов і пищух, деякі годуються на землі.
Спосіб життя вивчений слабко. Очевидно, гніздо будують обидві підлоги, поміщаючи його в найрізноманітніших укритих місцях. Багато наземних видів викопують нори довжиною 1, 5-2 м. Наприкінці гніздові ходи розширення, камера для яєць. Представники роду Cinclodes поміщають гнізда в ущелинах скель. Деякі види (рід Furnarius) роблять своєрідні «печі» із глини, які не руйнуються кілька років.
Кладка складається з 2—6 звичайно білих яєць. Насиживание триває 2-3 тижня. По вилуплении пташенята перебувають у гнізді ще 12-18 днів.
Печниковие зустрічаються в Південній й у Центральній Америці. Область їхнього поширення охоплює велику територію від півдня Мексики до Патагонії, є вони й на Вогненній Землі. Піднімаються високо в гори й можуть бути зустрінуті в Андах вище верхньої границі лісу.
У сімействі 221 вид, що ставиться до 58 родів. Широко розповсюджений і краще багатьох інших птахів відомий рудий пічник (Furnarius rufus). Він селиться по відкритих місцеперебуваннях на півдні Бразилії, в Аргентині й Парагваєві. Цей вид по зовнішньому вигляді трохи нагадує дрозда, довжина тіла його 19-20 див. Розцвічення оперення неяскрава, рудувато-коричнева.
Птах споруджує в дощовий сезон велике печкообразное гніздо. Висота його приблизно 25 див, ширина звичайно близько 20 див, а довжина доходить до 30 див. Бічний спіральний вхід веде в гніздову камеру, що вистилається травою й листочками. Птах не боїться близькості людини й нерідко робить гніздо на стовпах огорожі й навіть на дахах будинків. Гніздо використається птахом усього один раз, і на наступний рік споруджується нове. Однак міцна будівля ще довго не руйнується й кілька років служить гніздовим притулком ластівкам й іншим приховано, що гніздяться птахам.
Інший пічник — F. leucopus широко розповсюджений по сирих лісах, хоча не уникає й сухого скреба (чагарнику). Він пофарбований яскравіше попереднього виду, але в загальному коричневий з білуватим низом. Розповсюджений від південних берегів Карибського моря до Бразилії й Болівії.

* * *
Сімейство муравьеловкових (Formicariidae) включає велика кількість видів невеликого й середнього (від 10 до 25 див довжини) розміру, звичайно темноокрашенних, але часто в смугах або плямах і з більш-менш помітним чубом на тімені. Підлоговий диморфізм добре виражений.
Більшість видів робить досить прості відкриті гнізда, поміщаючи їх у розвилці галузей дерева або куща. Деякі види роблять закриті гнізда й поміщають їх на поверхні землі, деякі гніздяться в дуплах.
Розшукуючи корм, муравьеловковие возяться подібно дроздам у лісовому півмороку на землі. Деякі види їдять переважно мурах і термітів, але більшість мають більше широкий набір кормів, харчуючись найрізноманітнішими комахами. Таким чином, назва сімейства «муравьеловковие» не відбиває дійсного характеру харчування цих птахів.
Птах, що носить складну назву смугастий мурашиний кропив’яник (Myrmotherula surinamensis), повністю виправдує свою назву «смугастий», тому що розцвічення її оперення складається головним чином із чорних і білих поздовжніх смуг. На верхній стороні тіла, на крилах і хвості чорний цвіт виражений сильніше, на нижньої – більше білого, подхвостье свинцево-сіре. Самки мають в оперенні ржавчатие тону. Довжина крила цього птаха 50-53 мм, вага i 9 р. Смугастий мурашиний кропив’яник розповсюджений у Південній Америці від Панами до Колумбії й Західного Еквадору. Він віддає перевагу сирим місцям недалеко від ставків або боліт. Годується павучками й комахами.
Смугаста сорокопутовая муравьеловка (Thamnophilus doliatus) вся в чорних і білих смугах, на голові поздовжніх, на тулубі, хвості й крилах поперечних. Дзьоб сильний, надклювье закінчується невеликим нігтиком. На голові є чуб. Хвіст досить короткий, ноги сильні. Самка в загальному рудуватого кольори, без чорного. Довжина крила 75-80 мм, вага 25-35 р.
Сорокопутовая муравьеловка населяє сухі пустища й чагарники саван, гніздиться також на ділянках бамбукових заростей. Це одна з деяких муравьеловок, яких можна бачити поблизу людських поселень. На початку періоду розмноження (а він триває, якщо говорити про вид у цілому, практично весь рік) і самець і самка співають ритмічним дуетом, стовбурчачи пір’я чуба й подрагивая хвостом. Гнездо-откритую кошичок із сухої трава-вони поміщають у розвилці куща на невеликій висоті над землею. Будують його обоє майбутніх батька. У кладці 2-3 яйця білуватого цвіту з неясними пурпурними цятками й штрихами. Гніздо з яйцями може бути знайдене в будь-який час року. Насиживание триває 14 днів, самка й самець поміняють один одного приблизно щогодини, але в нічний час на яйцях сидить самка. пташенята, Що Вилупилися, перебувають у гнізді 12 днів, вигодовують їхній обоє батька.
Ця муравьеловка годується різними ягодами, крім того, їсть перепончатокрилих — мурах, бджіл, ос, також жуків, метеликів, термітів.
Поширено смугаста сорокопутовая муравьеловка в Центральній і Південній Америці, від Мексики на півночі до Болівії й північного сходу Бразилії на півдні.

* * *
Маловивчене сімейство гусеницеедових (Conopophagidae) належить тропічним лісам басейну ріки Амазонки, включаючи лісу східних підніж Анд. На південь гусеницееди поширені до Парагваю й Північної Аргентини. Це маленькі пташки: довжина тіла їх не перевищує 13-14 див. Вони ведуть наземний спосіб життя й годуються комахами. Загальний тон оперення в них маслиново-зелений, тім’я звичайно коричневе. Дзьоб більше широкий і плоский, чим у видів попереднього сімейства. Крила короткі, закруглені, поле слабкий. Ноги довгі. У сімействі 11 видів, поєднуваних в 2 роди. Основний рід – нормальні гусеницееди (Conopophaga) включає 9 видів птахів, що мають, можна сказати, кулясте тіло з дуже коротким хвостом і досить великою головою, ноги довгі з міцними пальцями. Від ока до тімені йде широка біла смуга. Приналежний до цього роду рижезобий гусеницеед (С. aurita) має верхню сторону тіла каштанову, боку голови, чоло й горло чорні. Каштаново-руде тім’я відокремлюється від чорних боків голови добре вираженою білою

* * *
Рід мурашиних ковзанів (Corythopis) охоплює 2 види птахів, що мають більше подовжене тіло, трохи більше довгий хвіст і свій зовнішній вигляд дійсно, що нагадують ковзанів. Ноги, як й у попереднього роду, довгі. Чернозобий мурашиний ковзан (С. torquata) зверху темно-бурий з маслиновим відтінком на спині. Хвіст і крила трохи темніше. Горло біле, поперек грудей тягнеться широка чорна неправильної форми смуга. Боку тіла й нижні кроющие хвоста коричнюваті, черево біле. Населяє цей вид горбкуваті ліси в безпосереднім сусідстві з водними потоками й сирі місця, де птаха можна бачити бегающей по землі або по звалених стовбурах дерев. Бігаючи, птах погойдує хвостом подібно трясогузці. Цей вид розповсюджений від Колумбії й Венесуели на південь до Північної Болівії. Годуються мурашині ковзани комахами-жуками, прямокрилими, тарганами (яйцевими капсулами їх).

* * *
Птаха, що належать до сімейств в тапаколо (Rhynocryptidae), можуть бути охарактеризовані в основному як маленькі (10—24сле довжини) крепкотелие пташки, розміром від горобця до чорного дрозда. Ноги в них довгі й сильні. Хвіст у деяких видів дуже короткий, а в деяких довгий. Крила короткі, закруглені й, загалом кажучи, слабкі. Грудна мускулатура їх теж дуже слабка й помітно уступає мускулатурі ніг. Тапаколо, мабуть, самі гірші літуни серед горобиних птахів. Оперення в них пухке, звичайно сірий-сіре-рудо-сіре, нерідко зі смугами або плямами. Поширені тапаколо від півдня Центральної Америки до Вогненної Землі.
Все це наземні птахи, що дотримуються сухих трав’янистих рівнин із чагарниками. Місцями піднімаються високо в гори. Вони дуже рухливі, постійно риються в підстилці подібно дроздам і рідко перепурхують більше чим на 1 м. Основний їхній засіб пересування – ноги. Від небезпеки вони рятуються бігцем, рідше стрибками. Голос у цих птахів голосний, тому почути їх легко, але, щоб побачити, потрібно дуже велика увага й обережність. Їдять тапаколо дорослих комах й їхніх личинок, павуків, іноді вживають і рослинну їжу.
Гнізда свої тапаколо споруджують на землі, деякі види в норах, які риють самі, деякі гніздяться в ущелинах скель. Представники роду Pteroptochos гніздяться в дуплах, низько над землею. Деякі види (наприклад, Eugralla paradoxa) улаштовують кулясті гнізда з бічним входом у хащі чагарнику на висоті до 1 м над землею. Відкладають 2-4 яйця, співвідносно з розмірами птахів досить великі, білого кольори. Насиджують і вигодовують пташеняти й самець і самка.
У сімействі 27 видів, що ставляться до 12 родів, найбільше (8) видів у Чилі.
Сіра каллито (Rhynocrypta lanceolata) має на голові чуб ржавчатого цвіту з білими наствольними смугами. Вся інша верхня сторона птаха маслиново-сіра. Нижня сторона сіра, але на боках тіла є каштанові плями, черево біле. Довжина птаха деяким менше 20 див. Це звичайний мешканець сухих безлісних рівнин Аргентини, де його можна бачити швидко біжить із піднятим пір’ям чуба, з піднятим і нахиленим до спини хвостом. Сіра каллито будує громіздке закрите гніздо з бічним входом і поміщає його в колючих чагарниках в 60-100 див над землею.
Інший вид цього ж роду — бура каллито (Rh. broweni) проробляє в землі тунель приблизно 7 див у діаметрі й 35 див довжиною. Наприкінці тунелю вона влаштовує гніздову камеру з подушкою із трави, на яку відкладає 2 білі яйця.

* * *
У східній півкулі є небагато представників підзагону кричущих. До них належить невелика група строкато розцвічених птахів, що утворять сімейство питтових (Pittidae). Зовні вони виглядають точно какието товсті короткохвості дрозди, у зв’язку із чим до їхніх англійських назв часто додається thrush (дрізд). Хвіст іноді буває настільки короткий, що птах здається безхвостою. Ноги досить довгі, сильні. Пальці теж сильні. Крила недовгі, першорядних махових 10. У деяких видів самці й самки сильно розрізняються по розцвіченню, в інших практично нерозрізнені. По характері розцвічення оперення питти дуже різноманітні, але загальний вигляд їх і звички подібні. Розміри питт від великого жайворонка до сірої куріпки.
Сімейству належить 23 виду, поєднуваних в один рід — питти (Pitta). Вони поширені в Азії від Гімалаїв і Південного Китаю й за межами континенту до Австралії й Соломонові островів. Два види гніздяться в тропічній Африці, усюди дотримуються лісів і тропічного скреба. Більшу частину року вони тримаються поодиноко або парами, ведуть схований наземний спосіб життя. Побачити питт зовсім не просто, і звичайно про присутність цих птахів у лісі довідаються по їх голосному й досить різкому свисті.
Тропічні види питт ведуть осілий спосіб життя або роблять у послегнездовое час невеликі кочівлі. Самі північні й самі південні види перелетни, причому перші летять восени на південь, а другі на північ. Світло, видимо, діє привлекающе на цих птахів, і під час перельотів вони залітають іноді у світні вікна будинків.
Гнізда в питт більші, грубо зроблені, мають овальну або кулясту форму. Вхід у гніздо може бути знизу, частіше, однак, збоку. Містяться гнізда на пнях, повалених деревах, серед корінь дерев або просто на землі. Один вид (P. nipalensis) споруджує гніздо на дереві приблизно на висоті 9-10 м. Африканські види питт відкладають 2-3 яйця, австралійські 3-4, азіатські 4-5 яєць, білих або кремових, часто із червонуватими плямами.
Питти їдять комах й інших дрібних безхребетних. Деякі види предпочитают термітів, деяких багатоніжок. Годуються вони звичайно на землі серед мертвого листя, пересуваючись більшими, швидкими стрибками. Іноді збирають корм й у низькій лісовій рослинності. Криклива питта (P. nipalensis) Австралії харчується значною мірою молюсками, розколюючи їхньої раковини об пень або камінь.
Будучи наземними птахами, питти ночують все-таки на деревах.
Ангольська питта (P. angolensis) гніздиться в Африці від центральних частин Танганьїки на південь до Трансваалю, у внегнездовое час може бути зустрінута на півночі Уганди. Цей птах має верхню сторону тіла зелену, черево кобальтовосинее, крила темні із синіми плямами, горло рожеві-рожеву-рожева-рожевий-палево-рожеве, груди жовтувату, верхні й нижні кроющие хвоста малинові. Довжина її тіла 16-17 див.
Синекрилая питта (P. brachyura) поширена в Індії, на Цейлоні, в Індокитаєві й на Філіппінах. Вона має зелену спину, чорне тім’я й з боків голови чорні смуги, що йдуть від підстави дзьоба через око до потилиці, на крилах і хвості блакитні плями. Горло біле, подхвостье червоне, інша нижня сторона тіла коричнева. Хвіст дуже короткий. Розмноження цього птаха відбувається в травні – серпні. Велике кулясте гніздо міститься в розвилці низького дерева, рідше прямо на землі. Синекрилая питта трохи крупніше шпака.
Деякі види питт мають дуже обмежене поширення. Так, питта Стеера (P. steeri) гніздиться в болотистому підліску гір трьох невеликих острівців півдня Філіппінського архіпелагу. У неї черевна сторона тіла небесно-голуба, багато синього цвіту на крилах. Верх голови і її боків чорні, спина зелена, подхвостье червоне, ноги світлі, розоватие. Довжина тіла 18-20 див.

* * *
Филепиттовие (Philepittidae) становлять друге сімейство підзагону кричущих, представлене в східній півкулі. Сімейство це властиво винятково Мадагаскару. До цього сімейства належить усього 4 види, що ставляться до 2 добре, що розрізняються родам: властиво филепитти (Philepitta) і ложнонектарници (Neodrepanis).
До першого роду належить вельветова филепитта (Philepitta castanea), що населяє сирі ліси східних схилів гір Мадагаскару від рівня моря до висоти 1500 м. Вона має міцне тіло й сильні ноги. У самця загальний тон оперення бархатистий-чорний, з боків голови над оком є досить більші зелені безпері виступи шкіри. Самка маслиново-зелена. Довжина тіла її 15-16 див.
Як й інші филепитти, вельветова веде деревний спосіб життя. В’є висяче, грубо зроблене з мохів і пальмових галузей гніздо, вистелене усередині сухими листами. Вхід у гніздо збоку. Це єдиний вид филепитт, у якого була знайдена кладка й те всього один раз. У кладці було 3 яйця. Вельветова филепитта – спокійний, флегматичний птах. Вона підпускає до себе дуже близько, сполохана, перелітає на коротку відстань. Зустрічається звичайно поодинці, рідше групками в 2-3 птаха. Голос цієї филепитти соковитий й, за свідченням очевидців, небагато нагадує спів дрозда. Харчується цей птах різними фруктами і ягодами.
Помилкова нектарница (Neodrepanis coruxans) по виду й звичкам дійсно нагадує нектарниц. Це маленька (довжина тіла 7-8 див) пташка, дуже яскраво розцвічена, з довгим вигнутим дзьобом і слабкими ногами. Нижня сторона тіла густого жовтого цвіту, верхня переважно синя. Над оком є великий шкірний виступ блакитного цвіту. У пошуках їжі помилкова нектарница занурює дзьоб у квітку, виклевивая там дрібних комах і випиваючи нектар.

* * *
Третьому й останнє приналежному Старому Світлу сімейство птахів з підзагону кричущих — це так називані новозеландські кропив’яники (Xenicidae).
До них ставляться малюсінькі птахи з короткими хвостами, довжина тіла їх 5—10 див. У сімействі 2 роди – дійсні новозеландські кропив’яники (Xenicus) з 3 видами (один з них вимер на рубежі XIX й XX сторіч) і рід з дивною назвою стрілки (Acanthisitta). У цьому роді всього 1 вид.
Новозеландські кропив’яники мають короткі слабкі крила й погано літають. Скелястий новозеландський кропив’яник (X. gilviventris), наприклад, тільки-но спурхнувши, відразу ж сідає на землю. Названий вид населяє скелі Південного острова Нової Зеландії, зустрічаючись там на висоті від 900 до 3500 м. Він споруджує кулясте гніздо із трави й листів з бічним входом і поміщає його серед каменів. У кладці в нього 5 білих яєць. Довжина тіла цього кропив’янику 7-8 див. Верхня сторона птаха тьмяно-зелена, нижня сірувато-бура з жовтим цвітом на боках. Голова бура з палевою надочноямковою смугою.
Чагарниковий новозеландський кропив’яник (X. longipes) розповсюджений на обох – Північних і Південному – островах Нової Зеландії. Він тримається в лісах, де розшукує собі їжу головним чином на землі, але також і на стовбурах дерев. Гнізда цей вид поміщає в порожнечах повалених стовбурів дерев, між коріннями й навіть у норах буревісників. Можливо, він відкладає тільки 2 яйця. Довжина крила 53-55 мм.
Останній вид цього роду — X. lyalli був свойствен тільки невеликому острівцю Стефенс у протоці Кука. В 1894 році 15 екземплярів цього виду, пійманих кішкою в маяка, були доставлені в Лондон. З тих пор про кропив’яник з острова Стефенс нічого не відомо. Очевидно, він вів сутінковий спосіб життя, ховався вдень між каменями й не міг літати. Якщо останнє вірно, то це єдиний випадок відсутності здатності до польоту в горобиних птахів. Звичайно, цей вид міг існувати на острівці тільки доти, поки там не з’явилися хижаки.
Стрілок (A. chloris) – мабуть, найбільше широко розповсюджений і найбільш відомий у себе на батьківщині вид новозеландських кропив’яників. Він веде деревний спосіб життя й звичайно лазает по кущах і стовбурам дерев, але може непогано бігати по землі, збираючи комах і павучків. По стовбурі дерева він пересувається різкими поштовхами нагору, досягши висоти 20-30 м, злітає вниз до підстави найближчого дерева й знову починає підйом по стовбурі. Інший раз його можна бачити кормящимся разом з белоглазками.
Гніздо в стрільця кулясте й споруджується їм у ніші стовбура дерева, приблизно на висоті 2 м над землею. Іноді гніздо вільно підвішується до галузей. В останньому випадку воно грушоподібної форми.
Стрілок має в загальному зеленувато-жовте фарбування оперення, зверху темніше, знизу світліше. Над оком добре виражена світла надочноямкова смуга. Довжина крила в нього 47-49 мм.
У всіх новозеландських кропив’яників обидві підлоги беруть участь у пристрої гнізда, насиживании яєць і вигодовуванні пташеняти. Час розмноження цих птахів – новозеландське літо, із серпня по січень.

* * *
Тільки Америці — Північне й Південної — властиво велике сімейство кричущих птахів, по зовнішньому вигляді дуже різноманітних, а по звичках имеющих велику подібність із мухоловками Старого Світла. Це сімейство тиранових (Tyrannidae), яких англійською мовою називають звичайно тирановими мухоловками (tyrant flycatsher), а іноді й просто мухоловками.
Тирани — маленькі й середньої величини птаха. Багато видів значно менше шпака, у самих маленьких довжина крила 40 мм, вага 6 р. Крила в них добре розвинені, так що тирани добре літають і деякі види можуть ширяти. Хвіст різноманітно влаштований, від досить короткого, прямосрезанного до дуже довгого, вильчатого. Більшість тиранів пофарбована в маслинові й коричнювато-бурі тони, і, як правило, обидві підлоги подібні по розцвіченню оперення. Деякі види мають у цвіті оперення багато білого, червоного, жовтогарячого й жовтого. Деякі види тиранів дуже декоративні, з яскравими червоними або жовтими пір’яними гребенями на голові. У багатьох дрібних представників сімейства добре помітно біле кільце біля очей, деякі види мають добре розвинені м’ясисті лопати з боків голови.
Дзьоб також сильно варіює за формою й величиною. Часто він невеликий і подібний із дзьобом славкових птахів, іноді плоский широкий, у багатьох видів сильний з невеликим гачком на кінці. Особливо впадає в око сила й величина дзьоба в Megarynchus pitangua, якого називають в Америці лодкоклювом (Boot-bill).
У сімействі тиранових 361 вид, вони об’єднані в 115 пологів. Поширено вони від Північної Канади через всю Північну, Центральну й Південну Америку аж до Вогненної Землі, є й на островах Галапагос. Населяють різноманітні місцеперебування – лісу, парки, сади. Більші види, як правило, дотримуються відкритих місцеперебувань, дрібні властиві лісам.
Гнізда різноманітні. Вони можуть бути відкриті зверху й закриті. Містяться в розвилці гілки, на плоских підставах, іноді в скелях, іноді (у лісі) на землі. Мухоловка-тоди (Todirostrum cinereum) робить кошелеобразное підвішене гніздо з бічним входом. Гніздо робить самка, вона ж, видимо, і насиджує. У кладці в тропічних видів 2-3 яйця, у видів високих широт до 4. Більшість видів насиджує 14-18 днів, деякі 19-23 дня. Пташеняти вигодовують обоє батька.
Основна їжа тиранів — літаючі комахи. Одні види виглядають видобуток, сидячи на виступаючій гілці дерева, і, помітивши її, кидаються до неї, на лету ловлять і знову повертаються на свій спостережний пункт. Інші види літають у кронах дерев, піймавши комаха, сідають на свій «сідало» і там пожирають видобуток. До речі кажучи, ці види з першого погляду дуже нагадують пеночек і дрібних белоглазок. Є види, які літають низько над землею в погоні за жуками й кониками, і, нарешті, деякі бігають по землі, чергуючи короткі швидкі пробіжки з короткочасним завмиранням на місці. Так вони вспугивают комах і потім ловлять їх, стрибаючи або злітаючи. Їдять вони видобуток сидячи на землі. У такий спосіб ловить комах, наприклад, краснохохлий тиран (Machetornis rixosa), що, крім того, має звичай сідати на спину великої рогатої худоби й збирати там паразитів – кліщів і бліх. Нарешті, деякі види літають низько над водою, схоплюючи в польоті не тільки комах, але й дрібних рибешек з поверхневого шару води. Щодо згаданого вже вище лодкоклюва є відомості, що він придбав деякі звички хижаків: ловить молодих птахів, мишей, ящірок, маленьких змій, жаб. Крім того, їсть павуків і молюсків. Правда, знавець птахів Суринама Ф. Xавершмидт уважає лодкоклюва комахоїдним птахом.
Названий уже раніше лодкоклюв (Megarynchus pitangua) — садшй великий представник сімейства. Довжина крила в нього 11, 5-12 див, вага 55-65 р. Верхня сторона тіла в цього птаха чорна, низ жовтий, є широка біла смуга над оком.
Дуже гарний червоний тиран (Pygocephalus rubinus), що гніздиться від південних частин США до Аргентини. Самець має в загальному яскраво-червоний цвіт, самка, однак, виглядає скромніше. Вона коричневатобурая. Довжина тіла цього птаха близько 28 див.
Так званий королівський тиран (Onychorhyphus coronatus), що має основне фарбування тіла — спину й крила — тьмяно-маслинові, низ жовтуватий, обертає на себе увага наявністю веерообразного чуба малинового цвіту із синіми кінчиками пір’я. Він має довжину крила 73 мм, вага 22-25 р. Дзьоб у нього плоский, досить довгий. Звичайно королівський тиран тримається на землі, часто в лісового потоку, робить довгі підвісні гнізда, у які відкладає 2 яйця.
Він розповсюджений від північних берегів Південної Америки на південь до Північної Бразилії й Болівії.
Згадаємо ще вилохвостого тирана (Muscivora tyrannus). Довжина крила цього птаха 100-120 мм, вага 25-40 м, а хвіст має довжину 260 мм. Голова чорна з жовтим тім’ям. Спина сіра, верхні кроющие хвоста чорні, нижня сторона тіла біла. Вилохвостий тиран широко розповсюджений від США до південних частин Південної Америки. Північноамериканські птахи перелітні, зимують у Болівії.

* * *
Американське сімейство кричущих птахів — манакиновие (Pipridae) — містить у собі маленьких (приблизно із синицю або трохи більше) кремезного вигляду з коротким закругленим крилом і коротким хвостом птахів. Дзьоб у них короткий і досить широкий у підстави. У більшості видів самець і самка сильно розрізняються по розцвіченню оперення. Самець найчастіше чорний з яскравими плямами (червоними, жовтогарячими, синіми й т.д.), самка зеленувата. Поширені манакини в тропічних лісах Центральної й Південної Америки.
Це полігамні (принаймні більшість видів) птаха з дуже своєрідним токуванням. Так, манакин Manacus vitellinus вибирає собі містечко на землі в лісі, очищає його від гілочок і листів, потім розташовується на невеликому прямому дереві, використовуючи його як сідало, иначинает проробляти всілякі (але строго для даного виду певні, стереотипні) телодвижения, супроводжуючи їхнім лементом. Крім того, чутний звук від клацання крил, які мають своєрідний пристрій. Другорядні махові пір’я мають товсті стовбури, тоді як першорядні махові ніжні. Самка приходить на місце токовища й теж приймає деяку участь у струмовому ритуалі.
У манакинов роду Chiroxiphia колективне токовище. Збираються два (або більше) самці й стрибають впритул друг до друга. Коли з’являється самка, самці вибудовуються перед нею фронтом і стрибають ще усерднее.
Гнізда манакини влаштовують у вигляді своєрідного гамачка, що висить на розвилці гілки, звичайно високо над землею, часто над водою. У кладці 2 палеві цвіти яйця з бурими плямами. Будує гніздо, насиджує кладку й годує пташеняти тільки самка. Тривалість насиживания для такої маленької пташки більша – 19-21 день. Годуються манакини переважно дрібними фруктами, які клюють на лету. Їдять також і комах. У сімействі 59 видів.

* * *
Як і більшість сімейств підзагону кричущих, котинговие (сімейство Cotingidae) цілком належать Америці — Північн, Центральної й Південної, охоплюючи своїм поширенням території від південних меж США (штати Аризона й Техас) до Болівії, Перу й Аргентини. У сімействі 90 видів, що ставляться до 30 родів. Багато хто котинги мають незвичайний, на наш погляд, дивний вид. Їм властиві різноманітні чуби на голові й пір’яні гребені, оперені й безпері м’ясисті виступи, переважно на голові або в підстави дзьоба, особливої форми загострені, іноді закручені пір’я крила, групи пір’я, що утворять пензлики, і т.д. З іншого боку, деякі котинговие мають досить скромний, «звичайний» вид, трохи нагадуючи з першого погляду тиранових. Розміри представників розглянутого сімейства (довжина тіла) від 6-7 до 45 див.
Різноманітні й гнізда котингових. Це або відкриті пухкі будівлі, що нагадують гнізда цаплевих птахів, або висячі гнізда з бічним входом. В одних видів гніздо усередині буває замощено брудом, в інших видів у гнізді буває рослинна підстилка. Ряд видів котинг відкладає яйця в дуплах, причому часто вони займають їх після дятлів або туканів. Птаха, що влаштовують закриті гнізда (дупла й т.д.), відкладають 2, 3 або 4 яйця, у відкритих гніздах повна кладка містить 1-2 яйця.
Більшість видів котинг растительноядно. Основна їхня їжа – фрукти й горіхи, іноді дуже великі, як, наприклад, одягнені м’ясистою оболонкою горіхи ряду пальм. Деякі види всеїдні, деякі предпочитают комах, причому нерідко ловлять їх на лету. Голос котинг – найчастіше маломузикальние різкі взвизги, каркання й т.д., але іноді можна чути від котинг і більше приємні звуки, що наприклад нагадують дзенькіт дзвіночка.
Котинги — лісові птахи. Більшість видів тримається на вершинах високих дерев. Особливо багато котинг у тропічних лісах по ріці Амазонці й на півдні Центральної Америки. Найчастіше вони тримаються поодинці, у всякому разі у внегнездовое час. Деякі види полигамни й, отже, ніколи не утворять пара.
Примітна по зовнішньому вигляді так називана трехусая пошита, або трехусий дзвонар (Procnias tricarinculata). Вона має загальне червонясто-коричневе фарбування з білою головою й білою шиєю. Від підстави дзьоба відходять три довгих кнутообразних м’ясистих вирости, один з верхньої сторони дзьоба, два з боків його. Токует цей дзвонар, широко розкриваючи рот. Населяє лісу Центральної Америки.
В одноусого дзвонаря (P. alba) один м’ясистий «вус» стирчить нагору, відходячи від підстави надклювья у вигляді довгого своєрідного рога, іноді звисає вниз.
Чорнокрилий, або бородатий, дзвонар (P. averano), що населяє північ Південної Америки й острів Тринідад, має кофейно-коричневе оперення тулуба, чорні крила й біле горло. Примітні досить численні темні «сережки», що звисають від підборіддя й горла у вигляді своєрідної бороди. Самка в цього виду дзвонарів зелена із сірим горлом, з жовтим цвітом з боків тіла й жовтим подхвостьем. Самець має звичай, вибравши галузь, що сподобалася йому, на великому дереві, подовгу сидіти на ній день у день протягом декількох місяців і кричати на всю округу. Голос чорнокрилого дзвонаря – або часто повторювані гугняві вигуки, або раптово лунає якийсь «вибуховий» вереск. Рік у рік пари чорнокрилих дзвонарів повертається для гніздування в те саме місце. Гніздо в цього виду – рихло зроблена дрібна платформа, міститься звичайно низько над землею на дереві какао. На гніздовій ділянці тримаються обоє батька, але безпосередньо в гнізда звичайно бачать тільки один птаха.
Темного цвіту, майже чорна зонтичний птах (Cephalopterus ornatus) має на тімені величезний чуб з пір’я, які спрямовані нагору й опахала яким на самому кінці изгибаются вперед, образуя над дзьобом своєрідний навіс — парасолька. Униз від горла звисає великий м’ясистий мішок, частково або повністю покритий пір’ям. Довжина цього мішка досягає 13 див, тоді як весь птах має довжину 16 див, тобто птах розміром приблизно з ворону. Під час токовища зонтичний птах розпускає чуб, так що парасолька покриває зверху всю голову. Голос цього птаха голосний, трубний й, як говорять обличчя, що спостерігали токовище, якийсь громохкий.
Скелясті петушки (рід Rupicola) відрізняються рядом істотних ознак від всіх інших котингових, у результаті чого деякі дослідники вважають за необхідне виділяти їх в особливе сімейство, але, мабуть, вірніше розглядати їх як підродину (Rupicolinae). Довідатися скелястого петушка дуже легко по наявності в нього своєрідного чуба-гребеня, завжди розправленого й попереду дзьоб, що прикриває.
Шлюбним поводженням скелясті петушки трохи нагадують манакинов: у них буває групове токовище у вигляді своєрідних танців. На галявинці в лісі купчаться до десятка й більше самців і самок і проробляють своєрідні рухи – «танці». Самці при цьому постійно витягають крила й хвости й голосно кричать. Гнізда в цих птахів заповнені підсохлим брудом і гілочками, зовні прикрашені мохами. У кладці 2 яйця.
Скелястий петушок R. rupicola розповсюджений від південної Венесуели до Бразилії. Довжина його тіла 30 див, довжина крила 185-200 мм. У самця основний цвіт оперення, включаючи й чуб, яскравий, оранжево-жовтий. Плечові пір’я налягають на крило у вигляді широких стрічок із загостреною, спрямованою вбік зовнішньою половиною опахал, верхні кроющие крила завиті. Самка темна, коричнево-бура.

* * *
Сімейство траворезовие (Phytotomidae)-маловивчене сімейство, що включає всього 3 види, що належать до одного роду Phytotomus. Вони властиві помірним частинам Південної Америки від Західного Перу до Патагонії. Це трохи великовагові пташки, складом тіла небагато, що нагадують дубоноси, але з досить довгим хвостом. Крила в них короткі, пір’я на голові утворять слабкий натяк на чуб. Оперення неяскраве. У самців є чорні смуги на горлі й нижній стороні тіла, самки світліше. Ноги короткі, лапки порівняно сильні. Дзьоб короткий, але досить сильний, конічної форми. Надклювье й подклювье мають пильчатие краю, за допомогою яких пташки спритно «зрізують» листи, бруньки, що не неодревеснели пагони і ягоди.
Чилійський траворез (Ph. гага), що населяє центральні й південні райони Чилі, а також прилежащие райони Аргентини, часто зустрічається в садах і на відкритих місцях у скребе. Гніздиться з жовтня по грудень. Гніздо плоске, з гілочок, міститься в розвилці горизонтальної гілки низького фруктового дерева або на кущі. У кладці 2 яйця.