ЗАГІН ГОРОБИНІ (PASSERIFORMES)

Загін горобиних птахів охоплює величезна кількість видів і велика кількість сімейств. Більше половини (по підрахунках відомого орнітолога М а й р а, 63%) видів, що населяють Землю, птахів належить цьому загону. Втім, частка горобиних в орнітофауні не скрізь однакова. Найбільше їх у лісах теплих і жарких широт; чим північніше, тим кількість горобиних птахів й абсолютно й відносно зменшується. Наприклад, у тундрах північного сходу Європейської частини СРСР до загону горобиних ставиться всього 29% від загальної кількості зареєстрованих там видів, а на півночі Якутської АРСР їх ще менше.
Горобині — це птаха середньої й дрібної величини. Самий великий представник загону – ворон важить 1100-1600 м, самі дрібні горобині фауни СРСР (королек) важать 5-7 р. У тропічних країнах деякі нектарници важать 3-4 р. Зовні горобині птахи дуже різноманітні. Дзьоб у них різної форми, частіше більш-менш прямій, але буває й довгий вигнутий, іноді короткий масивний, іноді трикутний, сплющений зверху вниз, із широким розрізом рота. У клестов надклювье й подклювье перехрещуються. Цівка й пальці помірної довжини, пальців 4, причому перший палець звернений назад. Пазурі загнуті, тільки задній (перший) палець може мати іноді довгий і більш-менш прямий пазур. Крила можуть бути довгими й досить гострими (як у ластівок) або короткими й тупими. Число першорядних махових 10-11, другорядних 9. Іноді самі внутрішні другорядні махові помітно подовжені, вони утворять так називану кіску, як, наприклад, у трясогузок. Кермового пір’я звичайно буває 12, рідко більше (до 16) або менше (усього 6). Найперше махове буває нерідко недорозвинене й може бути виявлено лише при ретельному огляді крила. Хвіст має різноманітну форму. Він може бути довгим або коротким, прямо зрізаним або закругленим, східчастим, клиноподібним, вилоподібно вирізаним. Підлоговий диморфізм виражається в розмірах, голосі, часто у фарбуванні оперення, іноді в розвитку в самців чубів і пір’я, що прикрашають. Головний мозок у горобиних птахів досягає високого розвитку.
Більшість видів горобиних птахів пов’язане з деревною й чагарниковою рослинністю. Деякі з них, наприклад пищухи, повзики, корольки й інші, проводять майже все життя на деревах. Деякі (ластівки) можуть бути названі мешканцями повітря. Наземних видів відносно небагато (жайворонки, крім дзиґи, трясогузки, каменки, карбівки).
Горобині — моногамні птенцовие птаха. Пташенята в них лупляться з яєць безпомічним, сліпим, голим або покритими лише рідким пухом. Не менш 10 днів, поки не оперяться, вони перебувають у гнізді, куди батьки приносять їм їжу. Вигодовування пташенят триває і якийсь час після вильоту їх із гнізда. Для горобиних характерно пристрій ретельно зроблених гнізд, деякі види (ремези, трупиали) особливо виділяються щодо цього. Місця, де містяться гнізда, різноманітні. Багато видів гніздяться на землі, інші в норах, на каменях й в ущелинах скель, багато птахів гніздяться на деревах (на галузях й у дуплах) і чагарниках, деякі види (наприклад, ластівки) у людських будівлях. Вибір місця для гніздування виробляється звичайно самцем, що, як правило, прилітає до місця гніздування трохи раніше самки.
Яйця в горобиних невеликі, звичайно строкато пофарбовані, але іноді, частіше у видів, що гніздяться в дуплах, однотонні. У кладці частіше буває 4-6 яєць, у деяких видів синиць їх буває до 15-16, у деяких австралійських видів у кладці тільки 1 яйце. У багатьох видів буває дві кладки в році, рідше одна або три. Види, що мають широке поширення, можуть мати на півночі ареалу одну кладку, на півдні – три. Іноді обидві кладки бувають настільки зближені в часі, що самка починає будувати друге гніздо й відкладати яйця до того, як пташенята першого висновку придбають самостійність. Перше покоління пташенят (наприклад, у дроздовидной камишовки) довоспитивает тоді самець.
Горобині починають насиджувати звичайно після откладки всіх яєць, але в багатьох видів насиживание починається з передостаннього яйця, у деяких із середини кладки, і деякі види (клести, ворони) починають насиживание після откладки першого яйця. Тривалість насиживания в більшості видів 11-14 днів, але ворон насиджує 19-20 днів, а птах-ліра близько 45 днів. Пташенята ростуть швидко й залишають гніздо у видів, що гніздяться на землі, через 10-11 днів (у жайворонків навіть через 9 днів). Але в дупло- і норогнездников пташенята вилітають пізніше, наприклад у синиці на 23-й, а в повзика на 26-й день життя. Вигодовують пташеняти, за рідкісним винятком, обоє батька.
Для гніздового вбрання багатьох горобиних птахів (горихвостки, мухоловки, дрозди й ін.) характерний своєрідний лускатий малюнок, птенцовий убрання жайворонків характеризується наявністю своєрідних світлих пестрин. У багатьох інших випадках молоді пташенята по розцвіченню подібні із самками.
Полова зрілість наступає звичайно у віці одного року, у ворона пізніше — у дворічному віці. У цей же час здобувається й доросле вбрання. Линяння в горобиних буває один раз у році, повна. Яскраве весняне вбрання багатьох видів здобувається не в результаті линяння, а внаслідок обнашивания тьмяних країв пір’я, які прикривали більше яскраву серединну частину пера.
Їжа горобиних птахів різноманітна. Деякі види всеїдні (вороновие), інші харчуються рослинною їжею й лише пташенятами вигодовують комахами, більшість видів насекомоядни. Величезна більшість горобиних – корисних птахів. Дуже багато горобиних птахів ведуть осілий спосіб життя, але більшість видів, що населяють місця з різкою зміною сезонних умов існування, перелетни.
Горобині птахи поширені широко по земній кулі, найбільше їх у жарких країнах, в Антарктиці їх немає. У гори деякі види піднімаються до альпійської зони.
До загону ставляться приблизно 5100 видів птахів. Всі вони, незважаючи на значні розходження в зовнішньому вигляді й у біологічних особливостях, у сутності досить одноманітні, і в багатьох випадках не вдається знайти досить обґрунтований критерій, щоб розділити загін на сімейства, установити їхній обсяг і порядок розташування в системі.
На підставі будови голосових зв’язок, пальців ніг й інших особливостей будови й способи життя горобині птахи підрозділяються на4підзагін а: рогоклюви (Eurylaimi) з одним сімейством й 14 видами, що живуть в Африці й Південно-Східній Азії; кричущі (З1аmatores, або Tyranni) з 14 сімействами й майже 1100 видами, що населяють головним чином Південну Америку, у невеликому числі Північну Америку й тропіки східної півкулі; підлоги півчі (Menurae) з 2 сімействами й 4 видами, що населяють Австралію; півчі (Oscines), широко розповсюджені по всьому світлу, що нараховують найбільшу кількість видів (близько 4000) і поєднувані в 49 сімейств. Усього в загоні, отже, 66 сімейств. Найбільші неясності в систематику сімейств є в підзагоні півчих. Ми дотримуємося (з деякими відступами) розташування сімейств у підзагоні співочих горобиних, рекомендованою міжнародною нарадою орнітологів у Базелі в 1964 році. Це відповідає порядку, прийнятому в «Списку птахів миру» (Check-list the Birds of the World), і розташуванню сімейств в «Визначнику птахів СРСР» Н. А. Гладкова, Г. П. Дементьєва, Е. С. Птушенко, А. М. Судиловской (196