СІМЕЙСТВО ДЯТЛОВИЕ (PICIDAE)

Сімейство дятлових складається із дрібні й середньої величини птахів: найбільш дрібні види лише небагато крупніше горобця, тоді як самі великі по розмірах наближаються до ворони. Фарбування оперення в дятлів різноманітні, але в більшості видів яскрава – чорна, зелена або строката. Оперення тверде. Крила помірної довжини, широкі закруглені – «лісового» типу. Хвіст складається з 12 загострених на кінці з дуже товстими й пружинистими стовбурами кермового пір’я. Тіло в дятлів вальковатое, кремезне, у переважної більшості з характерним долотоподібним дзьобом. Ноги короткі із двома зверненими назад і двома вперед пальцями, збройними чіпкими пазурами.
Майже всі дятли — денні, пов’язані з лісом птахи. Переважна більшість видів цього сімейства – типові лазающие птаха, все життя яких проходить на деревах. Хвіст у дятлів пристосований для лазания по деревах. Пір’я хвоста в них черепицеобразно налягають один на одного – середня пара, природно, зверху. Таким чином, створюється гарна опора, що дятли завжди використають при лазании, наприклад, по вертикальному стовбурі дерева. Линяння хвоста в дятлів починаються із другої пари пір’я від середини хвоста, поступово переходячи на зовнішні. Лише після того, як самі крайні пір’я хвоста зміняться, випадають обоє середніх пера; рости тепер вони можуть безперешкодно, тому що птах опирається на вже вирослі нові зовнішні кермові пір’я.
Літають дятли неохоче, але швидко. Поле в них важкий й у той же час стрімкий: птах робить різкий змах крильми, що піднімає її вгору, потім складає їх й, падаючи, пролітає деяку відстань, потім знову змахує крильми й т.д.
Більшість видів гніздиться в дуплах дерев. Їх частіше видовбують самі птахи, рідше займають уже наявні порожнечі в деревині. Підстилка в гнізді відсутня. Дятли відкладають яйця звичайно один раз у році. Кладка складається з 3-13 білих яєць. Насиджують і самець і самка протягом 11 – 13 днів. Пташенята лупляться сліпими й голими. На п’ятах у них є особливі шкірні утворення – стовщення із шиповидними сосочками, так називана п’яткова мозоля, що відпадає незабаром після вильоту із гнізда. Вона, очевидно, допомагає пташенятам карабкаться по стінках дупла й служить свого роду амортизатором при підскакуванні назустріч приносить корм батькам. Після вильоту із гнізда пташенята нетривалий час тримаються разом, потім виводок розпадається, і птаха бродяжать по лісі поодинці. Уже у вересні кочівлі дятлів стають значними – птахи з’являються в лісах, де вони не гніздилися. До зими значна частина птахів откочевивает до півдня, але дятли на більшій частині гніздового ареалу зустрічаються цілий рік. Голос у дятлів голосний, вони часто постукують дзьобом по деревах, а тому знайти їх у лісі не становить особливої праці.
Більшість дятлів, добуваючи собі їжу, у тім або іншому ступені довбає кору дерев і чагарників. Тому ніздрі цих птахів прикриті твердими, зверненими вперед волосковидними пір’ям, що охороняють дихальні шляхи від влучення в них дрібної стружки, що утвориться при довбанні. Діставати зі стовбура дерева комах дятлам допомагають надзвичайно довгий, що далеко витикається із дзьоба язик і сильно розвинені слинні залози, що дозволяють накрепко приклеювати до язика видобуток.
Харчуються дятли комахами і їхніми личинками, почасти насіннями. Види дятлів, що живуть у помірному поясі, більшу частину року харчуються насіннями й лише в літній період споживають безхребетних. У їжі більшості видів дятлів часто зустрічаються личинки різних комах, що живуть у тканинах дерев і шкодять лісовому господарству. Добувають їхні дятли або з-під кори, відламуючи її, або скльовуючи з поверхні, або видовбуючи з товщі деревини. Здираючи з більших дерев кору, дятел тим самим припиняє подальший розвиток і розмноження в них вредителей-ксилофагов. Незаражені дерева дятли не довбають: довбання здорового на вид дерева служить вказівкою на те, що дерево уражене. Крім того, дятли виявляються надзвичайно корисними тим, що видовбують дупла, які згодом заселяються іншими птицами-дуплогнездниками.
Поширено дятлів у найрізноманітніших деревних і чагарникових насадженнях у всіх сторонах світу, за винятком Австралії, острова Мадагаскар і Полинезийских островів. Сімейство дятлів складається з 209 видів, поєднуваних в 36 пологів.
Земляний дятел (Geocolaptes olivaceus) — середніх для дятлів розмірів птах, довжина тіла якої близько 25 див. Пофарбовано птаха дуже скромно: оперення її переважно маслиново-буре з желтоватобурими стовбурами махових й оранжевобурими кермового пір’я. Надхвостье й черевна сторона тіла з домішкою червоного цвіту, голова сіра.
Розповсюджено цього дятла в Південній Африці, де тримається в безлісних місцевостях, населяючи оголення гірських схилів і високі річкові береги або схили ярів.
По способі життя цей оригінальний дятел являє собою дивний приклад пристосування до умов незвичайної для дятлів місцевості. Як правило, спостерігач бачить птаха сидячої на якому-небудь великому валуні або перелітаючої низько над землею від одного скельного оголення до іншого. Лише зрідка земляного дятла можна побачити в густому чагарнику. По землі він пересувається стрибками. Він тому й називається земляним дятлом, що не довбає дерев, а прориває собі ходи в стрімчастих берегах рік, на скатах пагорбів і по схилах ярів, а також у стінах земляних будівель як у пошуках корму, так і для пристрою житла, у якому виводить пташеняти. Житло це являє собою нору біля метра довжиною, наприкінці якої вузькі зводи лунають у сторони й нагору, образуя маленьку пещерку. Дно пещерки птаха звичайно вистилають клаптиками вовни тварин. Тут у період розмноження птаха відкладають 3-5 чисто-білих яєць.
Більшу частину життя ці дятли риються в землі в пошуках їжі, вони шукають корм також на землі, на кам’янистих стінах кинутих будов і на стрімких стінах скель. Їжу їх становлять комахи і їхні личинки, а також хробаки, павуки й деякі інші безхребетні.
Пампасний дятел (Colaptes agricola) — гарна, яскраво пофарбована птах. Тіло в неї чорне, боку голови, а також боку й передня сторона шиї золотаво-жовті, горло біле. Стовбури махового пір’я золотаво-жовті, кермових чорні, а підбивка крил золотисто-охристий. Самець і самка розрізняються цвітом вусів, які в самця червоні, а в самки чорні.
Пампасний дятел — великий птах з порівняно довгими ногами й менш твердим, чим в інших дятлів, хвостом. М’який хвіст – погана опора при лазании по вертикальній поверхні, а тому дятел цей сідає на галузі звичайно горизонтально, поперек галузі, а лазает по стовбурі тільки зрідка.
Поширено цього своєрідного птаха в пампах Південної Америки.
У період розмноження самець і самка виривають у крутому березі ріки або в стрімчастому схилі нору, куди самка й зносить яйця. Іноді, у тих випадках коли подібні схили й обриви, у яких птаха можуть вирити нору, відсутні, вибирається яке-небудь окремо варте дерево з дуже м’якою деревиною, де дятли й видовбують собі дупло.
Годуються ці птахи расхаживая по землі й скльовуючи встречающихся безхребетних. Іноді вони збирають откритоживущих комах на рідкі в пампах деревах і кущах. Зрідка, користуючись ногами й дзьобом, викопують із землі хробаків і личинок комах.
Золотий дятел (С. auratus) — невеликий птах, довжина тіла якої близько 27 див. Фарбування цього дятла досить яскрава й гарна. Спинна сторона тіла глинясто-бура із чорними поперечними пестринами й білим надхвостьем, черевна сторона біла із чорними плямами. Голова сірою, обведеною червоною смугою, на зобі чорна смуга напівмісячної форми. Стовбури махового й кермового пір’я, а також нижня сторона крил золотаво-жовті. Під час польоту дятел часто махає крильми. Щораз, коли він змахує ними, на тлі блакитного піднебіння яскраво спалахують його золотаві перинки.

Розповсюджено золотого дятла в Північній Америці, де населяє відкриті рівнини. Гнізда влаштовує в дуплах.
М’ясо його високо цінується багатьма мисливцями й часто подається до стола.
Мідний дятел (С. mexicanus) по розмірах і фарбуванню схоже на золотий, але відрізняється від нього червоним фарбуванням оперення нижньої сторони крил, стовбурів махового й кермового пір’я. Розповсюджено мідного дятла в південній частині Північної Америки, де населяє переважно напівпустельні західні області.
По своїх звичках і способу життя він також дуже нагадує золотого дятла, відрізняючись від нього надзвичайно коштовної для дуже тяжких умов, у яких живе мідний дятел, здатністю — запасати їжу взапас.
Місцевість, у якій живе мідний дятел, являє собою висохлу пустелю, що поростила блідо-зеленими низькорослими агавами. Подекуди посередині різних видів артишоків, що пробиваються крізь білий пісок, самотньо ростуть більші юки. Ця безжиттєва протягом більшої частини року місцевість робить на всякого подорожуючого по ній гнітюче враження. І тим неожиданнее й радісніше для подорожанина буває зустріч зі зграйками мідних дятлів.
Придивившись до зграйок цих птахів, можна помітити, що дятли увесь час підлітають до висохлої цветоносним стволикам агав, довбають їх якийсь час, потім прилітають на стовбур юки, де теж довбають, після чого знову летять до агави й т.д. Це вони виклевивают з висохлих цветоносних стебел агав жолуді, які у свій час були поміщені туди ними ж.
Цікавий звичай мідного дятла робити у висохлих стеблах агав комори, куди він ховає жолуді. Для цього дятел продовбує в нижній частині висохлого стволика агави невеликий округлий отвір, що доходить до порожнини усередині стебла, і заштовхує туди жолуді, поки не наповнить ту частину порожнини, що перебуває нижче отвору. Потім трохи вище першого він продовбує другий отвір, через яке заповнює жолудями частина порожнини, розташовану між цими отворами, і т.д. Порожнина усередині стебла вузька, і дятлові звичайно доводиться затрачати значні зусилля, проштовхуючи жолуді вниз. Іноді тому в кожну пробоїну заставляється тільки один жолудь, але в цьому випадку в стеблі агави виявляється дуже багато отворів, за кожним з них перебуває по жолуду. Розколів стебло уздовж, можна побачити, що він наповнений цілим стовпчиком жолудів. На запасание жолудів взапас мідний дятел витрачає дуже багато часу й сил, але, мабуть, не менше праці йому доводиться вживати для збору жолудів: у пустельній місцевості, де ростуть агави, немає дубів, і тому дятлам доводиться літати за жолудями за багато кілометрів до схилів найближчих гір. Однак як компенсація за таку важку працю мідні дятли можуть жити в жаркий час у цієї сонцем випаленій пустелі, харчуючись винятково запасеними на цей випадок жолудями. Чудовий і спосіб їхнього поїдання. Діставши жолудь, дятел затискає його в спеціально видовбане для цієї мети отвір у корі сухого стовбура юки. Шкарлупу жолудя дятел легко розбиває ударами дзьоба, а ядерце поїдає.
Таким чином, протягом сухої пори року ці птахи збираються в місцях, що поростили агавами, де перебувають їхні склади, а при настанні дощового часу розлітаються по долинах, де харчуються комахами, значну частину яких становлять мурахи, що скльовують на землі.
Великий строкатий дятел (Dendrocopos major) — гарна, дійсно дуже строкатий птах. Переважне фарбування її складається зі сполучення чорних і білих тонів. Верх голови й шиї, спинна сторона й подхвостье чорний-чорну-чорне-чорна-синювато-чорні, плечі, щоки, боки шиї білі, черево білі-білу-біла-білий-грязно-біле, подхвостье ясно-червоне. Махові пір’я чорні з білими плямами, що утворять на чорному тлі складеного крила білі поперечні смуги. Хвіст чорний, за винятком двох крайнього кермового пір’я, які білого цвіту. Очі червоний-червону-червоне-червона-червоні-бурувато-червоні, дзьоб свинцовочерний, ноги темно-бурі. Самець відрізняється від самки червоною плямою на тімені. Молоді птахи подібні по фарбуванню з дорослими, але на чолі в них червона пляма.
Хвіст у великого строкатого дятла середньої довжини, загострений і дуже твердий, тому що служить він головним чином як опора при лазании птаха по стовбурі дерева. Наскільки важлива ця опорна роль хвоста, можна судити по тому, що за період до наступного линяння кермові пір’я, стираючись, коротшають на 10 мм і більше! Але ж загальна довжина хвоста – 100 мм. Великий строкатий дятел – птах середніх розмірів: довжина тіла його 23- 26 див, вага близько 100 р.
Живе цей дятел у лісах Північної Африки (північ Марокко, Алжиру й Тунісу), у Європі й на прилежащих островах, на Кавказі, у Малій Азії, у Сибіру (крім північних районів тайги) і Примор’я, а також на Камчатці, Сахаліні, Японських і Курильські островах і на Корейському півострові. Веде дятел осілий спосіб життя, але в холодний час робить кочівлі.
Навесні (у лютому, березні, квітні) дятли стають особливо крикливими й рухливими. Самці часто видають «трель». Сидячи на стовбурі, самець швидко вдаряє по сухому сучку дзьобом, і вібруючий під цими ударами сук видає своєрідну трель – «барабанний дріб», щось начебто «тра-та-та…». Ця трель заміняє у великого строкатого дятла пісню. Чутно її далеко навіть у густому лісі. На цей-те «пісню» прилітає самка, і відбувається утворення пари. пара, Що Сформувалася, завзято захищає свій гніздової ділянку, виганяючи з його всіх інших дятлів
Десь у середині цієї ділянки птаха влаштовують собі гніздо. Для його пристрою вибирається дерево з м’якою або загниваючою деревиною. Найбільше часто використається осика, рідше вільха, ще рідше береза, дуб й інші породи із твердою деревиною. Звичайно на стовбурі, на висоті 2- 8 м від землі, часто під капелюшком гриба-трутовика, дятли видовбують собі дупло. Поперемінно переміняючись, самець і самка без утоми довбають по дереву, отщепляя шматочки деревини длиною 2-4 див, які відразу скидають униз. На засохлій торішній траві, а якщо весна пізня, на снігу біля стовбура дерева можна помітити свіжу світлу тріску, по якій без праці можна знайти тільки що видовбане дупло. Дупло має глибину 28-35 див, вхідний отвір – льоток має діаметр 5-5, 6 див.
Наприкінці квітня — у травні відбувається откладка яєць. Кладка складається звичайно з 5 – 7 блискучих білих яєць. Відкладаються яйця прямо на дно дупла; часто підстилкою служать сильно здрібнені шматочки деревини. Насиджують яйця й самець і самка по черзі протягом 12-13 днів. Пташенята лупляться сліпі й зовсім безпомічні, але з добре розвитий п’ятковою мозолею. Перші дні життя вони сидять тихо, що підросли пташенята голосно кричать, вимагаючи їжу. По цьому лементі, чутному за 80-100 м, можна легко виявити їхнє гніздо. У вигодовуванні пташенят беруть участь обидві дорослі птахи. Пташенята дуже ненажерливі, і батьки прилітають до гнізда з кормом через кожні 2-4 хвилини. Самка звичайно годує пташенят частіше, ніж самець. За день обидві дорослі птахи приносять до гнізда корм до 300 разів. Природно, що зібрати величезну кількість комах, необхідне для вигодовування пташенят, можна тільки зі значної площі лісу. Не дивно тому, що мисливська ділянка пари дятлів займає близько 15 га.

У гнізді пташенята проводять три тижні. Перші 25-30 днів після вильоту із гнізда весь виводок тримається разом, і старі птахи спочатку годують молодих, що вже добре літають птахів. По закінченні деякого часу молоді переходять до самостійного життя й починають широко кочувати.
Літають дятли добре й швидко, описуючи в повітрі плавну дугу: змахнувши кілька разів крильми, птах піднімається на вершину дуги, потім складає крила й стрімко, немов кинутий спис, пролітає вперед, швидко гублячи висоту, потім знову змахує крильми й т.д. Однак у всіх випадках вони предпочитают лазать по стовбурі дерева, користуючись крильми лише для перельоту на сусіднє дерево. Навіть тоді, коли птахові загрожує небезпека, вона не поспішає летіти. Помітивши, наприклад, наближення людини, дятел як би ненавмисно, нічим не видаючи того, що помітив небезпеку, переповзає, продовжуючи щось шукати в нерівностях кори, на протилежну сторону стовбура й, піднімаючись по стовбурі нагору, лише зрідка визирає із-за нього, як би невзначай спостерігаючи за людиною. Якщо спробувати обійти дерево, птах знову переміститься так, що між нею й людиною виявиться стовбур. Якщо людина спробує наблизитися до птаха, вона перелетить на сусіднє дерево, виражаючи своє невдоволення голосним різким лементом. Голос дятла розноситься далеко по лісі й нагадує щось начебто уривчастого «гик», повторюваного те окремо, те кілька разів підряд, коли птах хвилюється.
Більшу частину часу дятел проводить у пошуках їжі. Улітку й на початку осіни дятла без праці можна спостерігати на стовбурі дерева. Звичайно птах сідає на стовбур у підстави дерева й починає стрибками підніматися нагору, роблячи при цьому спіральні обороти навколо стовбура. Піднімаючись нагору, вона уважно оглядає кожну щілину, кожну нерівність кори. Якщо птах помітить щось на бічних товстих галузях, то вона оглядає і їх, звичайно знизу, підвішуючись до гілки й знов-таки опираючись на хвіст. Оглянувши в такий спосіб стовбур і великі бічні суки до висоти 12-16 м, а іноді й вище, дятел перелітає на інше дерево. Якщо, оглядаючи дерево, дятел виявить живучих під корою комах, він пускає в хід дзьоб: мірний і голосне «тук-тук-тук» далеко розноситься по лісі. Сильними ударами дятел розбиває кору або проробляє в ній лійку, оголюючи ходи насекомих-подкорников, а липкою довгою мовою, що легко проникає в ці ходи, птах витягає з-під кори личинок і дорослих комах.
Восени спосіб добування їжі і її склад у дятла міняються. Птах зриває із хвойного дерева шишку, затискає її в природну або видовбану нею самої нішу у вершині усохшего стовбура дерева й із силою вдаряє по ній дзьобом. Ударами дзьоба дятел розкриває лусочки шишки, витягає й поїдає насіння. Звичайно під такою кузнею дятла до кінця зими збирає гора шишок: під окремими кузнями знаходили по 5000-7000 розбитих шишок. Щодня дятел розбиває до 100 шишок, а тому, щоб забезпечити себе кормом узимку, кожен птах уже з осені захоплює індивідуальну ділянку, площу якого залежно від урожаю насінь хвойних порід і числа хвойних дерев на ділянці коливається від 5 до 15 га. На кожній з таких ділянок буває кілька десятків кузень. Свої індивідуальні ділянки птаха запщщают і не допускають у них інших дятлів.
Провесною дятли нарівні з насіннями знову починають поїдати комах, що вийшли після зимівлі. А в період початку сокодвижения в беріз дятел часто робить дзьобом на стовбурах і на галузях дерев горизонтальні ряди пробоїн у корі й, коли з’явиться сік, по черзі прикладає дзьоб до кожного отвору й п’є. Таким чином, у харчуванні дятлів спостерігається чітко виражена сезонна зміна кормів. Восени й узимку дятли харчуються насіннями хвойних дерев, навесні й улітку – тваринною їжею.
У значній кількості великий строкатий дятел поїдає мурах: у шлунках деяких убитих птахів знаходили по 300—500 комах. Досить часто дятли поїдають різних жуків, що особливо живуть під корою, – короедов і вусанів, а також довгоносиків, листоедов й ін.
Великий строкатий дятел — корисний птах. Видовбуючи дупла, які самими дятлами повторно звичайно не використаються, вони тим самим створюють житловий фонд для багатьох інших дуже корисних дуплогнездников (наприклад, синиць і мухоловок), що влаштовують гнізда в готових дуплах. Крім того, дятли здатні витягати й знищувати таких небезпечних для лісу шкідників, як насекомие-ксилофаги (короеди, вусані й т.п.), які не мають інших, крім дятлів, ворогів серед пернатих. Довбає дятел тільки заражені шкідниками дерева, а тому сліди цієї його діяльності є сигналами, що вказують на те, що дерево уражене і його треба зрубати. Поїдаючи в зимовий період насіння хвойних дерев, великий строкатий дятел не перешкоджає самопоновленню цих порід, тому що за зиму він з’їдає всього кілька відсотків урожаю насінь.
Малий строкатий дятел (D. пппог) – один із самих маленьких дятлів: по розмірах він лише трохи більше горобця. По фарбуванню оперення він дуже схожий на великого строкатого дятла. Всіма своїми звичками він також нагадує свого більшого по розмірах родича, але, на відміну від останнього, малий строкатий дятел частіше зустрічається на бічних суках і тонких галузях дерев, чим на стовбурах. Він більше рухливий і при пошуках корму не затримується на тому самому дереві більше однієї хвилини. У зимовий час часто довбає тонкі вершини молодих ялинок або виколупує щось у тонких галузях. Роздовбувати шишки своїм слабким дзьобом він не може. Їжа його складається винятково з різних жуков-подкорников – вусанів, короедов і мурах-червиць. У гніздовий час він тримається дуже потай, зате поза його досить крикливий. Голос цього птаха звучить як часто повторюване жалібне «ки-ки-ки-ки-ки…». Його невеликі, акуратно зроблені невисоко над землею в усихающих і загниваючих стовбурах осики або вільхи дупла н
,
Живе малий строкатий дятел у листяних і змішаних лісах на півночі Алжиру, у Європі й на прилягаючих островах, на Кавказі, у Малій Азії й на заході Ірану, у Сибіру (за винятком півночі тайги), доходячи на схід до Північної Кореї, Примор’я, Сахаліну й Камчатки.
Зелений дятел (Picus viridis) — дуже гарний птах. Спинна сторона й крила в неї желтоватооливковие, надхвостье блискучо-жовте, махові пір’я бурі, хвіст буроваточерний із сіруватими поперечними смугами. Верх голови, потилиця й смуга, що йде від нижньої щелепи до шиї, карминно-красние, чоло, простір навколо очей і щоки чорні. Вуха, горло й зоб білуваті, інша черевна сторона тіла блідо-зелена з темними пестринами. За формою тіла цей дятел нагадує великого строкатого, але крупніше його: довжина зеленого дятла 35-37 див, вага до 250 р.
,
Живе зелений дятел у листяному й проясненому змішаному лісах Європи на схід до Волги, у Передній Азії (крім її північно-східних областей) і на Кавказі. Охотнее всього він тримається там, де відкриті простори чергуються з лісами й де багато разновозрастних дерев.
Це досить обережні птахи — окремі пари селяться далеко друг від друга, а тому зустріти їх нелегко. Однак у гніздової період птаха видають своя присутність голосними лементами: самка й самець кричать по черзі весь день.
Дупла птаха видовбують переважно в загниваючих деревах: старих осиках, осокорах, вербах. Кладка, що відбувається на більшій частині ареалу в травні (що для дятлів досить пізно), складається з 5-9 блискучих білих яєць. У їх насиживании, як і вигодовуванні пташенят й у видовбуванні дупла беруть участь і самця й самка.
Харчується зелений дятел різними комахами, яких він збирає на стовбурах дерев. Улюбленою його їжею є мурахи, що поїдають їм у величезних кількостях. Для їхнього лову дятел охоче спускається на землю й у пошуках лялечок мурах – «мурашиних яєць» прориває глибокі ходи усередині мурашників.
Червоноголовий дятел (Melanerpes erythrocephalus) — невеликих для дятлів розмірів птах: довжина його тіла близько 23 див. Статура в нього щільне, голова більша, шия коротка, хвіст округлий. У цього дятла голова й шия яскраво-червоного цвіту, а спина, крила й хвіст чорні. Черевна сторона біла.
Червоноголовий дятел — один із самих звичайних птахів Північної Америки. Тут ці дятли тримаються в розріджених лісах, часто вилітаючи годуватися на узлісся й залітаючи, особливо в літньо-осінній період, у населені пункти. У весняний період, приступаючи до розмноження, птаха дуже рідко видовбують нове дупло; звичайно вони знаходять і розчищають, а іноді й поглиблюють старе. Дупло це завжди міститься в усохшем дереві із загниваючою деревиною. Часто на такому дереві буває видовбано кілька дупел, зайнято ж буває тільки одне. У здорових зелених деревах ці дятли видовбати собі дупла не можуть.
Вдача в червоноголового дятла дуже веселий і бешкетний. Сидячи де-небудь на стовпчику забору біля поля або дороги й углядівши минаючої людини, дятел повільно перебирається на протилежну від людини сторону стовпчика, через якого він час від часу визирає, немов намагаючись розгадати наміру що наближається. Якщо людина проходить мимо, то дятел, спритно підхопившись на верхівку стовпчика, починає тарабанити по ній дзьобом, начебто радуючись тому, що йому вдалося залишитися непоміченим для людини. Якщо ж людина наближається до нього, то дятел перелітає на сусідній стовпчик, потім на наступний і починає тарабанити по ньому, як би дражнячи людини й запрошуючи його пограти в прятки.
Часто ці невгамовні птахи з’являються й біля будинків: лазают по них, стукають дзьобом по дахах. Багато неприємностей доставляють вони, коли дозрівають хліба і ягоди й фрукти в садах. Ці птахи, прилітаючи більшими зграями, поїдають у величезних кількостях ягоди й фрукти, начисто спустошуючи цілі сади. Надзвичайно цікаво червоноголові дятли розправляються з яблуками. Птах щосили встромляє свій дзьоб у яблуко й, вчепившись лабетами за галузь, зриває насаджений на дзьоб плід, а потім із цією ношею незграбно летить до найближчого забору. Сівши на стовпчику, дятел розбиває яблуко на шматки й з’їдає його. Ще більші оцустошения птаха роблять на хлібних полях, не тільки поїдаючи дозрілі зерна, але й ламаючи стебла й втаптивая колосся в землю. Нарешті, ці птахи здатні ще й хижачити: вони відшукують гнізда дрібних пташок, а часто й штучні гнездовья й випивають яйця, що знаходять у них. Часом вони нападають навіть на голубники.
Угамувавши голод, червоноголові дятли збираються в невеликі зграйки й, сівши на галузях висохлого дерева, починають звідси своєрідне полювання за комахами, що пролітають. На них птахи кидаються з відстані 4-6 м, роблять дуже спритні повороти в повітрі, схоплюють комах й, видаючи радісні лементи, повертаються на колишнє місце. Спостерігати за цим змаганням з боку найвищою мірою приємно: роблячи складні піруети й віражі, птаха демонструють при цьому всю красу свого яскравого оперення.
Харчуються червоноголові дятли насіннями й зернами різних рослин, плодами, ягодами й комахами. Через шкоду, що червоноголові дятли наносять полям і садам, місцеві жителі безжалісно винищують їх у величезних кількостях.
Желтоклювий дятел-сосун (Sphyrapicus varius) — яскраво пофарбований строкатий птах. Голова, горло й груди в неї червоні. Спинна сторона тіла чорна з беловатожелтоватими штрихами, надхвостье біле, на чорних крилах по яскравій білій плямі. Нижня частина грудей й інша черевна сторона тіла тьмяно-жовтого цвіту. Довжина тіла 20 див.
На відміну від інших дятлів у сосунів язик короткий і неутяжний, зовсім не пристосований для витаскування із глибоких щілин живучих під корою комах. Але довга мова їм і не потрібний: вони харчуються винятково соками дерев, за що й одержали свою назву.
Поширено цих дятлів у лісах Центральної й Північної Америки.
Кожна родина сосунів (у яку входить самець, самка й 2—5 молодих птахів) займає свій власний «садок», що складається з декількох десятків близько вартих дерев: різних видів беріз, серед яких зрідка бувають і червоні клени.
Рано ранком дорослі птахи видовбують на стовбурі або на більших галузях по 4—5 неглибокі ямки. Молоді птахи спочатку спостерігають за роботою дорослих, а через якийсь час починають самі видовбувати ямки. Ямки вибиваються в корі так, щоб їхній зовнішній край був ледве вище дна. Тому солодкий сік, що стікає від листів по волокнах внутрішнього шару кори, швидко заповнює ямку. У проміжках між видовбуванням чергової ямки птах п’є сік, що стікає в раніше зроблену. Питво соку виробляється по 2-4 рази з кожної ямки. Під час питва птах занурює кінчик дзьоба в сік, що збирає на дні ямки, а потім за допомогою язика випиває його. Напившись, птаха по черзі ненадовго залишають «садок», а потім повертаються знову. Таким чином, біля ямок, що виділяють солодкий сік, майже увесь час перебуває трохи птахів.
Ямки, що видовбують дятлами, розташовуються звичайно на висоті 5—8 м від землі й утворять цілий пояс навколо стовбура. Цей пояс буває біля метра шириною й містить до 1000 ямок, але сік буває тільки у верхніх ямках.
Дерева, подвергшиеся нападу цих дятлів, звичайно відмирають через 3—4 роки. Тому сосуни час від часу перекочовують у нові «садки».
Крім соку дерев, сосуни поїдають різних комах, які в’ються біля ушкоджених дерев, сідають біля ямок, що виділяють солодкий сік, і легко стають видобутком дятлів.
Трипалий дятел (Picoides tridactylus) — гарна, строкато пофарбована птах. Спина в неї біла із широкими чорними пестринами, надхвостье буроваточерное, хвіст чорний з поперечними білими смугами по краях його вершини. Крила бурувато-чорні з білими пестринами. Чоло, потилиця й задня сторона шиї чорні з білими пестринами на чолі й потилиці, боку голови й шиї білі. Від ока назад, спускаючись по бічній стороні шиї, іде широка чорна смуга; така ж чорна смуга йде й від підстави нижньої щелепи з боків горла й зоба й розпадається на боках грудей на великі поздовжні чорні плями. У самця тім’я жовте, у самки сиве.
Характерною ознакою цих птахів є відсутність у них першого пальця на ногах — вони трипалі: два пальці звернені вперед й один назад. Це невеликий дятел: довжина крила 12-13 див.
Поширено трипалих дятлів у Центральній і Східній Європі (крім південних областей), у Сибіру (доходячи на північ до полярного кола, а на схід до Північної Кореї, Примор’я, Сахаліну й Камчатки), а також на більшій частині Північної Америки (відсутні тільки на крайній півночі й на південно-сході США). Населяють великі й глухі ліси північного типу (переважно хвойні), а на півдні тримаються в гірських лісах.
До розмноження цей дятел приступає рано: навіть у північних границь його поширення вже в лютому часто чується барабанний дріб азартно стукає дзьобом по сухому суку самця. Тарабанити самці продовжують протягом всієї весни – до кінця травня. У цей період трипалі дятли дуже оживлені, вони скрекочуть і часто протяжно кричать.
Дупла влаштовують найчастіше в модринах, нерідко в ялинах. Звичайно самець і самка видовбують дупло в загниваючих, висохлих або обгорілих деревах і навіть у пнях, але нерідко й у неушкоджених деревах. Частіше таке дупло розташовується невисоко від землі: на висоті 1-6 м, куди й відкладаються 3-6 білих яєць.
У червні на більшій частині ареалу можна зустріти ще погано літаючих молодих птахів. Після вильоту із гнізда вся родина спочатку дружно кочує по лісі, потім виведень розпадається. У зимовий період кочівлі досягають більших масштабів, і в цей час більшість птахів переміщається далеко до півдня від своїх гніздових місць.
Їжею цьому дятлові служать деревні комахи, а в осінній період також насіння і ягоди. Свою їжу трипалий дятел добуває майже винятково за допомогою довбання, а откритоживущих комах ловить лише в період вигодовування пташеняти. Не дивно тому, що в шлунках цих птахів завжди у великій кількості знаходять личинок, лялечок і дорослих жуків, що живуть під корою дерев, – насамперед личинок короедов і вусанів, а також личинок златок, довгоносиків, рогохвостов і т.д. Цей птах дуже ненажерливий: за неповний зимовий день один трипалий дятел може віддерти ударами дзьоба кору з великої ялини, зараженої короедами. А по приблизних підрахунках відомо, що на такій ялині буває близько 10 000 личинок короедов! Навіть якщо дятел не знайде й не з’їсть всіх короедов, вони загинуть від зимових морозів, упавши на сніг з відбитою корою. Трипалий дятел – один із самих корисних птахів хвойного лісу.
Гострокрилий дятел (Jungipicus kizuki) — маленька, розміром з горобця, птах: важить він усього 19—25 р. Фарбування в нього строката. Спина, поперек і крила в чередующихся чорній і білій поперечній смугах. Голова зверху й з боків, а також задня частина шиї буроватосерие. Боку шиї білі, відмежовані знизу чорними смужками. Від дзьоба через око й до білої плями на шиї йде біла смуга. Зоб і горло знизу білі, інша черевна сторона тіла бурувата із частими темними поздовжніми пестринами. Середні пари кермового пір’я чорні, інші в чорних і білих смугах. Самець відрізняється від самки присутністю нечисленних червоних перинок з боків задньої частини голови.
Характерна риса цього птаха (як і всього роду гострокрилих дятлів) — наявність більше гострих, чим в інших дятлів, крил.
Розповсюджено гострокрилого дятла в північно-східних провінціях Китаю, на Корейському півострові, на Японських і південних Курильських островах, на Сахаліні й в Уссурійськом краї. Зустрічається він у різноманітних древостоях від непрохідних заростей жарких долин до субальпийских лісів. У гніздовий час птаха воліють триматися в насадженнях м’яких порід дерев (оксамиту, липи, тополі й ін.), де їм легше видовбати або знайти собі дупло. Звичайно ці дятли гніздяться в дуплах горизонтальних суків або галузей дерев. Кладка буває в травні.
Поза періодом розмноження гострокрилі дятли звичайно зустрічаються в зграях синиць, разом з якими вони уважно оглядають галузі, листи й хвою дерев і чагарників у пошуках комах. Під час збору їжі цього дятла можна часто зустріти лазающим по стеблах товстих трав’янистих рослин, де птах іноді довбає стебла, добуваючи живучих у тканинах рослин комах й їхніх личинок, виклевивает ще що не обсипалися насіння.
Рудий дятел (Micropternus brachyurus) одержав свою назву за те, що основне фарбування оперення в нього рудувато-коричнева. Крила й хвіст із чорними поперечними смугами. Дзьоб темнокоричневий, ноги сірувато-коричневі. Очі коричнювато-червоні. Фарбування різних птахів сильно варіює: деякі особини мають руде або іржавчасто-руде фарбування, тоді як інші коричневі й темно-каштанові.
Великий палець у цього дятла недорозвинений, а тому його лабети здаються трипалими. Це невеликий дятел: довжина тіла птаха близько 25 див.
Все оперення рудих дятлів (особливо голова, груди й хвіст) змазано якоюсь клейкою речовиною. Це речовина не що інше, як соки роздавлених дятлами мурах. Ці комахи, у масі встречающиеся на деревах, де лазают дятли, дуже агресивні, вони вцепляются в оперення птаха й намагаються вкусити. Дятел же давить мурах тертям свого твердого оперення (особливо хвоста) про нерівності кори; мурахи роздавлюються, а їхні соки розмазуються по тілу птаха. Тому тіло дятлів має своєрідний специфічний захід мурашиної кислоти.
Постійне сусідство з мурахами, які в масі плазують по галузях і стовбурам дерев, де птаха збирають свій корм, приводить до ще однієї цікавої особливості. Хвіст цих птахів майже завжди прикрашений більшою або меншою кількістю голівок більших рудих (або вогненних, як їх ще називають) мурах. Ці мурахи, схопивши що-небудь, уже не випускають із щелеп свій видобуток, і навіть якщо відірвати цій комасі голову, вона все-таки буде тримати те, за що схопила. Коли дятли лазают по стовбурах мангових дерев, мурахи схоплюють їх за пір’я хвоста, гинуть від тертя хвоста птахів про шорсткості кори, але голови їх все-таки залишаються на борідках пір’я.
Живе цей дятел уздовж східних схилів Гімалаїв, на Индостане, Цейлоні, в Індокитаєві й південних провінціях Китаю, населяючи долини рівнинних рік і гори до висоти 2000 м над рівнем моря. Тут рудий дятел тримається по узліссях лісу; часто його можна зустріти в чайних садах, на культивируемих полях з рідкими бамбуковими деревами, на бананових плантаціях; однак часто він селиться й у негустих ділянках лісу, уникаючи непрохідних джунглів.
Сезон розмноження в цього дятла триває з лютого по червень. Гнізда цих птахів чудові – дятли не будують їх самі, вони гніздяться в мурашниках!
В Індокитаєві живуть великі деревні мурахи роду Crematogaster — вогненні мурахи джунглів. Свої гнізда ці мурахи влаштовують у кронах дерев на висоті від 2 до 20 м від землі. Зовні мурашине гніздо являє собою масу сіро-бурого цвіту, що найбільше нагадує повсть, картон або папьемаше, але звичайно відрізняється великою міцністю й твердістю. У стінці цього спорудження рудий дятел проробляє округлий отвір близько 5 ледве в діаметрі. Отвір це веде у внутрішню порожнину, у яку самка відкладає яйця. Для пристрою цього «гнізда в гнізді» дятли, як це ні дивно, завжди вибирають найбільш великі й обов’язково заселені мурашники! І вуж зовсім незрозуміло, чому великі, страшні для всього живого мурахи не торкають ні яєць, ні пташеняти, ні саму самку, що насиджує! Але ж самка, що насиджує, годується лялечками мурах, яких вона без праці скльовує, не піднімаючись із яєць.
Кладка цього дятла звичайно складається з 3 яєць. Вони білого цвіту, а шкарлупа їх тонка й прозора. Однак через якийсь час від зіткнення з мурашиною кислотою, виділюваної комахами, шкарлупа темніє і яйця стають коричнюватими.
Харчуються руді дятли різними видами мурах, яких вони збирають у масі на стовбурах і галузях дерев, а також на землі, куди вони нерідко спускаються в пошуках їжі. Але найбільше часто й у величезній кількості вони поїдають мурах роду Crematogaster. Провесною ці дятли часто відвідують бананові плантації. Тут на стовбурах бананових пальм птаха ударами дзьоба проробляють отвору й п’ють солодкий сік.
Белоклювий дятел (Campephilus principalis) водиться на південно-сході Північної Америки, де населяє величезні простори заболочених лісів.

Фарбування в цього дятла стругаючи. Основний цвіт його оперення густо-чорний, від потилиці з боків шиї проходять дві широкі білі смуги, що з’єднуються на спині, тому середина спини теж біла. Крило, за винятком плечового пір’я й зовнішнього краю трьох зовнішніх першорядних махових, біле. На потилиці великий гарний чубчик з подовженого пір’я – у самця яскраво-червоного, у самки чорного цвіту. Ока яркожелтие й блискучі, ноги свинцево-сірі, дзьоб світлий, цвіту слоновой кістки. За цвіт дзьоба цей дятел й одержав назву. Контури тіла в белоклювого дятла теж примітна: шия в нього тонка, завдяки чому голова здається непропорційно великою. По величині це дуже великий дятел: довжина птаха перевищує 0, 5 м.
Живуть белоклювие дятли парами, які, імовірно, не розпадаються все життя. Обидві птахи пари завжди перебувають разом, але навіть на відстані неважко їх відрізнити: самка крикливіше, але обережніше самця. Період розмноження починається в березні. Белоклювие дятли дуже обережні й у гніздової період тримаються в самих затишних куточках лісу. Дупло влаштовується завжди в стовбурі живого дерева, звичайно в дубі, обов’язково на значній висоті; часто вхідний отвір дупла розташовується під більшим суком або галуззю, що захищають від затікання води в дупло при дощі. У видовбуванні дупла беруть участь і самця й самка. Кладка складається з 5-7 чисто-білих яєць, що поміщають прямо на дно дупла.
У південних районах ареалу ці птахи виводять пташенят двічі в сезон, на півночі в них буває тільки одна кладка.
По своїх звичках белоклювий дятел трохи відрізняється від інших дятлів. Поле в нього надзвичайно гарний й, як в інших дятлів, хвилястий. Але, перелітаючи з одного дерева на інше, птах попередньо піднімається на верхівку дерева, на якому перебувала, і, злітаючи з його, не махає крильми, а, розкривши їх, планує вниз; вона описує плавну дугу, захоплюючи красою свого оперення самого вимогливого художника. Цей дятел не любить літати на більші відстані й предпочитает лазать по стовбурі й галузям дерев і перескакувати з одного близько вартого дерева на інше. Лазая по дереву, белоклювий дятел безупинно видає дзвінкий, чистий і приємний лемент «пэт-пэт-пэт». Цей трискладовий лемент він повторює так часто, що доводиться сумніватися, чи мовчить птах протягом дня хоч кілька хвилин. Його голос може бути почутий за кілометр.
Їжу свою дятел добуває, уважно оглядаючи стовбури й великі галузі дерев. Почавши в нижньої частини дерева й піднімаючись стрибками по спіральній лінії навколо стовбура, птах оглядає тріщини й щілини кори й довбає їх, розшукуючи комах. Сила цього птаха дуже велика: одним ударом дзьоба вона відбиває шматки кори й друзки до 17-20 див довжини, а знайшовши усохшее, уражене комахами дерево, за кілька годин збиває кору з 2-3 м2 поверхні стовбура й у такий спосіб за 2-3 дні зовсім ошкуривает дерево. Видобутком белоклювих дятлів найчастіше стають личинки, лялечки й дорослі особини живучих у корі й деревині жуків, а також живуть на поверхні стовбурів откритоживущие комахи. Наприкінці літа й в осінній період ці птахи поїдають ягоди й плоди диких дерев.
Цих прекрасних птахів люди часто знищують заради їх надзвичайно гарної голови з яскравим чубчиком і цвіту слоновой кістки дзьобом. Мандрівники, жадібні на різні «пам’ятки», прагнуть придбати голову белоклювого дятла як екзотичний сувенір з тих місць, де цей птах становить невід’ємну частину пейзажу жахливих і разом з тим чудесних боліт. У цей час белоклювий дятел – дуже рідкий птах: на більшій частині ареалу він уже зник.
Желна (Dryocopus martius) поширена в Європі (за винятком її південних окраїн), на Кавказі, у Сибіру, доходячи на північ до полярного кола, а на схід до Камчатки, Сахаліну, Північної Японії й Корейського півострова, а також на північному сході Китаю. Усюди вона дотримується старих високоствольних змішаних лісів з моховими болотами; часто зустрічається в лиственничниках, глухих кедровниках, ялинниках і соснових борах. Дуже часто птаха можна зустріти на гарах. Тут серед обвуглілих після пожежі, що здіймають до піднебіння, позбавлених навіть галузей величезних стовбурів столітніх дерев, де замість зеленого килима землю одягає попіл, великий чорний птах сама здається випадково вцілілим на стовбурі обгорілим суком.

Желна — великий дятел: довжина його тіла 45 див, вага 300 р. Шия в нього тонка, голова більша, крила закруглені. Фарбування птаха вугільно-чорна, блискуча на спині. За цей-те чорне фарбування птаха часто називають чорним дятлом. Дзьоб у чорного дятла великий, долотовидний, довжиною 55-65 мм, по цвіті різко відрізняється від чорного оперення, – він жовтувато-сірий. Самець відрізняється від самки великою червоною шапочкою на голові (перинки на чолі, потилиці й тімені яркокрасние).
Чорний дятел увесь час, за винятком гніздового періоду, веде одиночний спосіб життя. Гніздової період у желни починається рано: уже в березні самці посилено тарабанять і стають дуже крикливими. Лемент їх – голосне, злегка гортанне «фрю-фрю-фрю…» – далеко розноситься по лісі. Іноді птаха видають особливий закличний лемент, що заунивно нявкає: «кэээ». Якщо бути дуже обережним, то в сонячний день де-небудь на краю темного ялинника, що виходить на світле дрібнолісся, можна побачити двох великих чорних птахів, звичайно мовчком перелітаючих зі стовбура однієї їли на стовбур іншої. Спочатку летить самка й, сев на стовбур дерева низько в землі, видає неголосний лемент; самець, голосно відповівши, летить до неї. Звичайно він сідає на стовбурі трохи нижче, ніж самка, і збоку від її. Граціозно згинаючи довгу шию й поглядаючи через стовбур на самця, самка боком рухається по пологій спіралі нагору по дереву; самець повторює її руху, не відстаючи від її. І здається, що дві вугільно-чорні на тлі снігу, що іскриться під сонцем, птаха виконують на темному стовбурі їли якийсь дуже неквапливий, строгий і гарний танець. Здійнявшись на кілька метрів по стовбурі, птаха перелітають на інше дерево й т.д.
Незабаром після утворення пар птахи перебираються в глухі ділянки лісу. Тут на більших важкодоступних деревах із гладкими стовбурами птаха видовбують собі дупло. Якщо підходящих для пристрою дупла дерев досить, то поруч із торішнім птаха видовбують нове дупло; нерідко птахи селяться по нескольку років підряд у старих дуплах. На видовбування дупла птаха затрачають 10-17 днів; самка менше бере участь у роботі, а більше спостерігає, сівши на сусіднім дереві, самець же трудиться по 10-13 годин на день. Звичайне дупло видовбується в соснах, осиках, ялинах не нижче 8-10 м від землі. Вхідний отвір дупла прямокутної або овальної форми, а внутрішні розміри самого дупла такі, що, сунувши в льоток руку, важко, а іноді й неможливо буває дотягтися до його дна. Але частіше глибина дупла становить 40-60 див, вхідний отвір має звичайно розміри 17×10 див.
Підстилки в дуплі не буває, і яйця (їх звичайно 3—5) відкладаються прямо на дно. Насиживание триває 12- 14 днів, і на більшій території ареалу наприкінці квітня вже з’являються пташенята. Вони дуже маленькі в порівнянні з дорослими птахами: вага їх усього близько 9 р. Самець і самка вигодовують їх протягом 3-4 тижнів. Підрослі пташенята висувають із дупла голову й голосно кричать, вимагаючи їжу. По їхньому характерному лементі, чутному за кілька сотень метрів, знайти дупло із пташенятами не становить особливої праці. Подросшпх пташеняти досить довго підгодовують і навчають батьки, а коли молоді стануть цілком самостійними, виганяють кх зі своєї гніздової ділянки. Із цього часу в чорних дятлів починаються широкі осінньо-зимові кочівлі, під час яких птаха часто залітають у південні ліси далеко за межі границь свого звичайного поширення.
Полює чорний дятел, піднімаючись по стовбурі дерева нагору й роблячи спіральні обороти довкола нього. По дорозі він скльовує що попадаються откритоживущих комах, витягає із тріщин і щілин кори личинок. Виявивши, що дерево сильно заражене якими-небудь личинками, дятел ударами дзьоба збиває з його кору й витягає комах. Часто при цьому желна ошкуривает величезні сосни, ялини й інші хвойні дерева від підстав до вершини, очищаючи в такий спосіб ліс від найнебезпечніших шкідників. Якщо в товщі деревини дятел виявить велику ласу для нього личинку або лялечку великого жука-вусанів або гніздо мурах-червиць, він пробиває в стовбурі величезну прямокутної або квадратної форми нішу й дістає відтіля комаха.
Харчується чорний дятел головним чином жуками — дроворубами, короедами й златками, частіше поїдаючи їхніх личинок, що живуть під корою. Звичайною його їжею є також мурахи-червиці, гусениці й лялечки рогохвоста й інші комахи. Ненажерливість желни велика: у шлунку одного птаха знаходили від 300 до 650 личинок березового заболонника! У зимовий період желна в невеликих кількостях поїдає також і насіння хвойних дерев. Вибудувані й покинуті желной дупла заселяються згодом багатьма птахами, чим чорний дятел також приносить лісу користь.
Карликовий дятелок (Sasia ochracea) — один із самих маленьких дятлів: довжина його тіла лише 10 див. На відміну від більшості дятлів хвіст у цього птаха м’який. Ноги в карликового дятелка трипалі: два пальці звернені вперед й один – назад. Спинна сторона тіла маслиново-рудувата, черевна ржавчаторижая. Короткий хвіст чорного цвіту, крила зелені. Над очами назад біла брова, що йде далеко. Простір навколо очей не оперено: гола шкіра утворить яскраво-червоне кільце. Самець відрізняється від самки тільки цвітом насунутої на очі шапочки: чоло в самця жовті-жовту-жовте-жовта-золотаво-жовтий, у самки рудий.
Розповсюджено цього крихітного дятла в Центральних Гімалаях, в Індокитаєві й південних провінціях Китаю. Тут цей птах живе в бамбукових лісах, як на рівнинах, так й у передгір’ях до 2000 м над рівнем моря.
Дупла видовбуються звичайно в тонкі (6—10 див у діаметрі) усохших стеблах бамбука на висоті 0, 5—1, 5 м від землі. На 10-20 див вище междоузлия птаха видовбують округлий отвір, що веде в порожнину бамбукового стебла. Таким чином, междоузлие є дном дупла, а саме дупло пташкам видовбувати не доводиться, тому що стебло бамбука усередині порожній. З нижніх частин внутрішніх стінок дупла пташки здирають дзьобом тонкі смужки волокон, які служать підстилкою для яєць.
Більшу частину часу дятелки проводять у самої землі, де довбають у пошуках їжі упалі стволики мертвих бамбуків або лазают по стеблах високої трави в пошуках откритоживущих комах або насінь рослин. Довбаючи сухі порожні усередині стебла бамбука, пташки роблять ударами дзьоба такий голосний звук, що видали здається, начебто працює дуже великий дятел.
Вертишейка (Jynx torquilla) — непоказний птах, зовні мало чим напоминающая дятлів. Спинна сторона птаха сірувато-бура з темними хвилеподібними смугами й цяточками й світло-бурими плямами, від тімені до нижньої частини спини тягнеться поздовжня чорнувато-бура смужка. Черевна сторона біла з рідкими бурими плямами, горло й нижня частина шиї жовті з поперечними хвилеподібними смугами. Махові пір’я із чорно-бурими облямівками, на хвості п’ять темних дугоподібних смуг. Очі червоний-червону-червоне-червона-червоні-жовтувато-червоні, дзьоб і ноги жовтуваті.

По розмірах птах ледве крупніше горобця: довжина її тіла 180—195 мм, вага 35 р. Лабети у вертишейки, як й у більшості дятлів, із двома пальцями, зверненими вперед, і двома — назад. Зате дзьоб зовсім не схожий на дзьоб інших дятлів: він у вертишейки середніх розмірів і злегка загнуть на кінці. Хвіст у неї м’який і досить довгий, округлий, а не загострений. По стовбурах дерев вертишейка лазать не може, зате її дуже часто можна бачити на землі.
Це малорухомий птах, по землі вона пересувається незграбними стрибками, а злетівши в повітря, квапиться сісти на дерево. Сидячи на дереві, птах безупинно вертить головою те вліво, те вправо, за що вона й одержала свою назву.
Гніздяться вертишейки в лісах Європи, на Кавказі, у Сибіру, у північно-східних провінціях Китаю, на Сахаліні і Японських островах. Зимують вони в Північній Африці й на півдні Азії.
Вертишейки населяють не занадто густі листяні й змішані ліси, а також парки й фруктові сади, узлісся хвойних лісів, вирубки й заросли по берегах рік. Нерідко вони гніздяться й на одиночних деревах, і в околиць населених пунктів. На місця гніздування прилітають пізно: у середній смузі Радянського Союзу наприкінці квітня – початку травня. Перший тиждень після прильоту птаха тримаються тихо, але потім починається їх «спів», що триває до кінця липня. Самець кричить у якого-небудь знайденого їм дупла, що він охороняє від інших птахів. На його «пісні» підлітає самка, і, якщо дупло підходить для пристрою гнізда, птаха починають натаскувати в нього лусочки сосни, сухі травинки й листики або шматочки гнилої деревини. Звичайно для пристрою гнізда вертишейка використає природні порожнечі в стовбурах дерев і покинуті дупла інших дятлів або повзиків; зрідка гнізда влаштовуються в порожнечах глинистих ярів й у нішах дерев’яних будов. Однак птахові, що починає гніздитися пізніше інших дуплогнездников, майже ніколи не залишається вільного дупла, і вертишейка, облюбувавши собі підходяще дупло, безжалісно виганяє з нього хазяїна й викидає його яйця або вбиває його пташеняти. Відомі випадки, коли вертишейка відкладала яйця на трупи вбитих нею пташеняти інших птахів.
Більшу агресивність вертишейки проявляють і друг до друга, і тому селяться вони пари від пари на відстані не ближче 200 м. Дійсного гнізда птаха не в’ють, але дно дупла майже завжди встеляють яким-небудь рослинним дрантям. Откладка яєць відбувається в травні. Кладка складається з 6-12 білих сильно варіюють по величині й формі яєць. Насиджує переважно самка протягом 11 днів. Птахи ці дуже нечистоплотні. У гнізді в них брудно, а в період вилупления воно все заповнено пташенятами, що копошались, яйцями й шкарлупою.
Під час насиживания самка особливо міцно сидить у гнізді, оберігаючи життя потомства. Отпугивая непрошеного відвідувача – людини, що спробує взяти її в руки, вертишейка скуйовджує пір’я на голові, витягає шию й, як змія, повільно повертає голову зі сторони убік, так так сильно, що дзьоб буває спрямований те вперед, те назад; при цьому птах сичить, як гадюка.
Вигодовування пташенят, що вилупилися, триває 18-19 днів. Після вильоту пташенят із гнізда батьки кілька днів продовжують догодовувати їх, а коли молоді навчаться самостійно добувати корм, родина розпадається. Після цього, ставши мовчазними, птахи тримаються поодинці й у серпні – вересні поступово відлітають на південь.
Основна їжа вертишеек — мурахи і їхні лялечки. Знайшовши мурашник, птах запускає в нього своя довга й клейка мова. Потривожені мурахи вцепляются в нитеобразний язик і моментально зникають у роті птаха. Рідше вертишейки поїдають попелиць, коників й інших комах. Мурах же, особливо корисного для лісу рудої лісової мурахи, вертишейки знищують у величезній кількості. Крім того, у весняний період, вибираючи підходяще для себе дупло, ці птахи можуть іноді погубити не один виводок синиць й інших корисних птахів.