СІМЕЙСТВО ТУКАНИ (RAMPHASTIDAE)

Тукани, або перцеяди, як їх ще називають, досить великі птахи. Це найбільші по розмірах представники загону дятлів, більшість видів туканів більше ворони, а деяких – з ворона.
Тукани примітні своєю зовнішністю. Перше, що впадає в око при погляді на них, – це нерозмірно великий яскраво пофарбований дзьоб. Довжина його майже дорівнює довжині тулуба птаха. Однак великий дзьоб не доставляє особливих незручностей птахові: він дуже легкий через наявність у ньому пневматичних порожнин. Краю більш-менш загнутого на кінці вниз дзьоба пилообразно зазубрені, особливо великі зубці у вершини дзьоба. Язик у цих птахів довгий, передня частина його й краю торочкуваті. Шкіра біля кутів рота й навколо очей не оперена і яскраво пофарбована, як і сам дзьоб.
Фарбування оперення в туканів контрастна. Звичайно на основному вугільно-чорному тлі більшої частини оперення є різноманітні сліпуче яскраві ділянки. Навіть ноги й очі цих птахів пофарбовані в яскраві кольори. Є тукани, розцвічені настільки строкато, що вони щодо цього не уступають самим яскравим папугам. Проте тукани малопомітні серед лісової зелені, особливо коли вони після годівлі спокійно сидять у кронах дерев: можна подумати, що на дереві сидить більший яскравий метелик або визирає з листя спілий плід. А дрібні, пофарбовані в зелений цвіт тукани й зовсім не помітні.
Хвіст у туканів, як правило, недовгий, прямо зрізаний, складається з 10 кермового пір’я. Але в деяких видів він досить довге й східчастий, тобто крайнє кермове пір’я самі короткі, наступні за ними длиннее й т.д., а середня пара кермових сама довга. Короткі й широкі крила мають по 11 першорядного махового пір’я. Ноги сильні й більші, чотирипалі, приспо собленние для лазания по деревах.
Літають тукани, особливо великі види, через своє незграбне важке тіло й величезний дзьоб досить важко. Злетівши, птах набирає висоту, а потім планує в потрібному напрямку, описуючи в повітрі широкі кола. Літати на далекі відстані ці птахи уникають.
Тукани — моногамні птахи. Гніздяться вони в дуплах дерев. Кладка складається з 1-4 блискучих, білих, однаково закруглених з обох кінців яєць. Кладку насиджують обоє батька. У дрібних видів насиживание триває 2 тижня, у великих небагато довше. Пташенята лупляться зовсім безпомічні, голі й сліпі. У дуплі вони перебувають від 6 до 8 тижнів. Як і дійсні дятли, вони мають у перші дні життя так називану п’яткову мозолю. Дзьоб у туканят різко відрізняється від дзьоба дорослих птахів. Він плоский, причому нижня щелепа трохи длиннее й ширше, ніж верхня.
Голос у різних видів туканів різний, але у всіх птахів він голосний, різкий і пронизливий. Його можна зрівняти або із кваканням жаби, або з тявканьем щеняти.
Майже увесь час тукани проводять у кронах більших дерев, де вони харчуються плодами.
По своїх звичках тукани сильно відрізняються від інших дятлових птахів, зате мають багато подібності з воронами: вони так само цікаві, спільно переслідують хижих птахів і збираються більшими зграями, намагаючись надати допомогу пораненому або схопленому хижаком побратимові. Тукани відрізняються великою довірливістю й тямущістю, а тому легко приручаються.
По роду їжі тукани — растительноядние птаха, що харчуються головним чином соковитими плодами (наприклад, бананами) і ягодами. Однак вони можуть їсти також павуків і деяких інших безхребетних, зрідка ящірок і навіть дрібних змій. Тукани іноді можуть розбійничати – тягати із гнізд інших птахів пташеняти і яйця. У неволі вони їдять майже все, що їм дають. М’ясо, хліб, сир, каша, всілякі плоди, насіння й соковиті трави, рівні безхребетні, риби, що плазують, дрібні ссавці, яйця – усе проковтує з жадібністю.
У холодну пору року в країнах, де тукани поширені, місцеві жителі посилено полюють на них через смачне м’ясо, повсюдно вживаного в їжу. Крім того, гарні пір’я цих птахів, а також жовтогаряча шкурка із дрібним оперенням, що знімає в багатьох видів із груди, використаються як прикраси. Ловлять туканів і живцем з метою продажу їх як кімнатних птахів: вони швидко звикають до людей і дуже забавні.
Тукани — осілі птахи. Поширено вони в тропічних лісах Центральної й Південної Америки. Великі види живуть у густих дощових лісах низменностей, більше дрібні піднімаються й досить високо в гори.
До сімейства туканів належить 37 видів птахів, поєднуваних в 5 пологів.
Перцеяд токо (Ramphastus toco) — один з найбільш великих туканів: довжина тіла близько 60 див, дзьоба — близько 17 див. Фарбування цього птаха яскрава й дуже гарна. Більша частина оперення токо чорного цвіту, поперек попереку проходить широка біла смуга, подхвостье яскравого криваво-червоного кольору. Горло біле, відділене попереду від оперення грудей червоною смугою (здається, що більший чорний птах одягнений у світлу манишку), передня й бічна сторони шиї жовті. Гола шкіра перед оком яскраво-жовтого цвіту, а безперий простір навколо ока кобальтовосинее. Дуже великий і високий дзьоб, на краях якого добре видні зазублини, яскравого оранжево-червоного кольору, але його гребінь і кінець нижньої стулки огненнокрасние, а кінець верхньої стулки й підстава нижньої – чорні. Очі смарагдово-зелені, ноги світло-блакитні.

Живуть ці птахи оседло, в усі сезони року зустрічаючись у лісах тропічної частини Південної Америки.
Більшу частину року токо тримаються поодинці, парами або маленькими зграями. У цей період життя вони тримаються в густих дощових лісах низменностей й у лісах по долинах рік на вершинах високих дерев, час від часу видаючи голосні пронизливі лементи. Кожен птах видає звуки кілька інших тонів, чим інші, і начебто намагається перекричати інших. Звичайно вони викрикують чтото схоже на «токано, токано…», за що вся група птахів одержала назву туканів. Поводяться перцеяди дуже обережно: тримаються в глибині лісу й летять у хащу, тільки-но помітивши людини, що наближається до них. Вони легко й швидко літають, прекрасно стрибають по суках і галузям, дивуючи спостерігача своєю спритністю. Дзьоб перцеядов не пристосований для довбання дерев, але виводять своє потомство ці птахи завжди в більших дуплах, що розташовуються в стовбурах або у великих галузях дерев. Знайти підходящі більші дупла буває нелегко, а тому в період розмноження часто можна бачити цих туканів, що заклопотано стрибають взад і вперед по більших галузях дерев і заглядають у виявлені дупла. Знайшовши, нарешті, що підходить дупло, обидві птахи пари очищають його від сміття, і незабаром у ньому з’являється кладка, що складається з 2 великих білих яєць. Насиживание триває біля двох тижнів.
З березня до липня токо линяють (одні раніше, інші пізніше). Після закінчення линяння птаха залишають глухі зарості й перелітають у зростаючі на височинах сухі й більше розріджені ліси. Тут токо збираються в більші зграї, посилено харчуються й швидко жиріють. Птаха в цей час робляться надзвичайно неповороткими, їм важко літати, і зграя із працею перепурхує з гілки на гілку між низькими деревами. Тому вони легко стають видобутком мисливців, і всі, у кого тільки є какоенибудь рушниця або духова трубка зі стрілами, ідуть у ліс і щодня приносять на обід по нескольку птахів. У продовження червня й липня в багатьох лісових селищах жителі харчуються майже винятково тушкованими й смаженими перцеядами: у ці місяці птаха дуже жирні, а м’ясо їх надзвичайно ніжно й смачно.
Харчується перцеяд токо винятково великими плодами, з яких найчастіше поїдає банани.
Тукан арасари (Pteroglossus torquatus) — птах середньої величини: довжина тіла близько 35 див. Фарбування оперення дуже строката. Голова, шия й спина глянцеваточерние, а інше оперення спинної сторони тіла темно-зеленого цвіту. Черевна сторона зеленувато-жовта із червоним паском, що проходить через черевце. Манишка на груди птаха жовтувата із червоним нальотом. Верхня частина великого дзьоба блідо-жовтувата із чорним, як сажа, кінцем, а нижня (нижня щелепа) чорна. Очі жовто-жовтогарячі.

Поширені арасари у вологих лісах північних областей Південної Америки й у Центральній Америці. Гніздяться вони в дуплах стовбурів і галузей дерев, відкладаючи по 2 білі яйця.
По способі життя й звичкам арасари подібні з іншими туканами. У період розмноження вони тримаються парами або поодинці, в інші періоди року зустрічаються невеликими групами. У цей час птаха дуже товариські – навіть ночують вони забравшись по нескольку птахів в одне дупло. Звичайно птахи тримаються у верхніх частинах крон високих дерев.
Літають ці птахи, незважаючи на своє незграбне тіло, очевидно, без особливої праці, рідко змахуючи при цьому крильми й описуючи в повітрі плавну дугу: змахнувши крильми, птах піднімається нагору, а склавши крила, швидко пролітає вперед, гублячи висоту. Сидячи на гілці, арасари часто посмикують хвостом – точнісінько як наші сороки. Побачивши хижих птахів, а також коли вони чують голос свого пораненого товариша, арасари миттєво збираються разом, намагаючись відігнати ворога. Вони стрибають із гілки на гілку, лазают, чіпляючись за ліани й приймаючи при цьому самі неймовірні пози, кричать і махають крильми, сліпуче блискаючи в сутінку лісової хащі всіма фарбами свого яскравого оперення.
У холодну пору року, коли плоди вже дозріли, арасари залишають лісу й наближаються до берегів рік і до відкритих просторів, де посилено харчуються, швидко жиріють і стають малорухомими й ледачими. Тут їх і добувають у масі місцеві жителі заради смачного й дуже жирного в цей час м’яса.
Харчуються арасари різними плодами.
Смарагдовий тукан (Aulacorhynchus prasinus) — середній по величині тукан, 30—33 див довжини. Переважне фарбування в оперенні цього птаха зелена. Дзьоб яскраво-жовтий зверху й чорний знизу.

Розповсюджено смарагдового тукана у вологих гірських лісах Центральній і північній областях Південної Америки. Як і всі тукани, гніздиться в дуплах дерев. Кожна пара висиживает по 2 білі яйця. У сезон розмноження (березень – квітень) зустрічаються пари або одиночні птахи, але потім птахи збиваються в невеликі зграї, які в пошуках фруктів й ягід нишпорять у кронах дерев.