СІМЕЙСТВО ПУШКА (BUCCONIDAE)

Пушка, як і бормотушки, — невеликі, звичайно небагато крупніше горобця, птаха, але пофарбовані вони менш яскраво. Оперення цих птахів пухке й м’яке, за що вони й одержали назву «пушка». По зовнішньому вигляді пушка нагадують горобиних птахів, подібно їм вони мають хвіст із 12 кермового пір’я. Дзьоб у пушків середніх розмірів, але масивний, загнутий на кінці, трохи СХОЖИЙ на дзьоб сорокопудів.
По способі ЖИТТЯ це деревні птахи, що ведуть малорухомий спосіб життя. Звичайно їх можна бачити нерухомо й подовгу сидячими на галузях. За це пушків часто називають ленивками. Тримаються пушки поодинці або парами (у період розмноження), лише зрідка можна побачити зграйку цих птахів.
Гніздяться пушки в норах по крутих берегах лісових рік або в дуплах, розташованих у самої землі. Харчуються винятково комахами, яких звичайно ловлять у повітрі. М’ясо цих птахів смачне, а тому в багатьох країнах Латинської Америки на них регулярно полюють.
Поширено пушки в тропічних лісах Центральної й Південної Америки. У сімействі пушків 30 видів, поєднуваних в 10 пологів.
Бурий пушок (Melanoptila fusca) — темно-бурий птах з іржаво-рудими смужками на спинній стороні й білим напівмісячної форми плямою на горлі. Поширена в тропічних лісах північної частини Південної Америки.
Більшу частину часу цей пушок проводить сидячи на якій-небудь сухій виступаючій галузі у верхній частині крони великого дерева. Звідси вона виглядає комах, злітаючи на нетривалий час, щоб схопити видобуток. Після піймання видобутку птах довго пурхає біля крони дерева, вибираючи найбільш зручну гілку.