СІМЕЙСТВО БОРМОТУШКИ (GALBULIDAE)

Бормотушки — невеликі птахи, розмірами з горобця або небагато крупніше. Оперення в них яскраве з металевим блиском; переважне фарбування оперення спинної сторони тіла бронзова або зелена з металевим відливом. Це стрункі птахи із прямим довгим тонким дзьобом і звичайно із прямим середніх розмірів хвостом, що складається з 10-12 кермового пір’я. Ноги бормотушек добре пристосовані до лазанию по деревах, у більшості видів чотирипалі, у деяких трипалі.
У період розмноження бормотушки виривають собі норки по стрімчастих берегах рік, у схилах ярів і тому подібних місцях або ж займають старі нори інших тварин. У цих підземних гніздах самки й відкладають снежнобелие майже сферичної форми яйця. У насиживании кладки беруть участь обидві підлоги. Через 17-19 днів після початку насиживания з яєць лупляться покриті (на відміну від інших дятлів) пухом пташенята.
По способі полювання бормотушки нагадують мухоловок: птах, сидячи нерухомо на сухій галузі або суку дерева, підстерігає видобуток, що ловить у повітрі. Тому їжа бормотушек складається тільки з літаючих комах.
Поширені бормотушки в лісах Південної Америки, де ведуть осілий спосіб життя.
До цього сімейства належить 15 видів, поєднуваних в 5 пологів.
Зелена якамара (Galbula viridis) — яскраво пофарбований гарний птах. Спинна сторона тіла в неї золотаво-зеленого цвіту із блакитним відтінком на потилиці. Черевна сторона іржавчасто-руда з білим горлом, нижче якого поперек грудей ідуть широка яскраво-зелена смуга. Прямій і тонкий, шилообразний дзьоб дуже довгий (більш ніж удвічі длиннее голови), чорного цвіту. Ноги буруваті. По розмірах зелена якамара небагато крупніше горобця, довжина її тіла 21 див.
Поширено зелена якамара у вологих низинних лісах екваторіальної частини Центральної й Південної Америки.
Ці птахи ведуть осілий спосіб життя. У період розмноження (у Центральній Америці він триває з березня до початку липня, при цьому в кожної пари буває тільки одна кладка в сезон) якамари влаштовують свої гнізда в норах, викопаних у землі стрімчастого берега ріки, що протікає в лісистій місцевості. Нора являє собою підземну галерею длиною 30-40 див і діаметром 4, 5 див. Рити нори птахові важко, а тому найбільш зручні з них використаються рік у рік. Кладка складається з 2-4 білих яєць, у насиживании яких беруть участь обоє батька. Однак уночі завжди насиджує тільки самка, тоді як удень її часто поміняє самець. Насиживание триває 19-23 дня, по закінченні яких лупляться пташенята, покриті довгим білим пухом. Батьки прилітають до гнізда з кормом до 150 разів у день і приносять щораз тільки по одній комасі. Через 20-26 днів після вилупления підрослі пташенята залишають гніздо.
Полюють ці птахи своєрідно. Сидячи нерухомо на сухій гілці невисоко від землі, якамара уважно стежить за всім, що відбувається навколо. При цьому вона безперервно повертає голову те в одну, то в іншу сторону, часто роблячи нею пів-обороту й розглядаючи те, що перебуває в неї за спиною. Помітивши комаха, що пролітає, птах з разючою швидкістю зривається з місця, роблячи довгий (до 10 м) кидок за побаченою комахою. Спритно схопивши в повітрі видобуток, якамара повертається на колишнє місце, де залишається кілька хвилин, а потім перебирається на іншу гілку. Харчуються якамари винятково комахами: великими мухами, перепончатокрилими, метеликами, жуками.