СІМЕЙСТВО МОМОТИ (MOMOTIDAE

Невелике сімейство яскраво пофарбованих птахів, що належать тропічним частинам Америки. Довжина тіла їх коливається від 17-18 до 45 див. У них широкий дзьоб, по довжині дорівнює довжині голови, і довга мова з торочкуватими виростами на кінці. Крила недовгі, хвіст дуже довгий, різко східчастий. Середня пара кермового пір’я значно перевищує по довжині інші кермові. Багато видів момотов вискубують зі своїх подовжених середніх кермових опахало, залишаючи лише на самому кінці пера широкий прапорець. Ноги слабкі, причому зовнішній палець зростається із середнім майже по всій довжині.
Оперення момотов яскраве з перевагою зелених, маслинових і буроватокрасних тонів.
Поширені момоти від самих південних частин Мексики до Аргентини, тобто в області тропічних лісів. Вони тримаються поодинці або окремими парами. Гнізда влаштовують або в ущелинах скель (деякі види), або частіше, подібно зимородкам і тоди, виривають гніздові тунелі в обривах. Тунелі мають довжину більше 1 м, іноді до 180 див. Відкладають 3-4 білі яйця. Насиджують обоє батька протягом 17-21 дня. Пташенята (як й у всіх ракшевих, вони народжуються голими, без пуху) перебувають у гнізді від 4 до 5 тижнів і проте виходять із гнізд із ще не цілком вирослими крильми й хвостом.
Гнізда момотов дуже неохайні, птаха їх ніколи не чистять.
Основна їжа момотов — великі літаючі комахи, але момоти не відмовляються також і від ящірок, маленьких змій, іноді їдять і фрукти. Як і багато інші ракшевие птахів, момоти мають звичай подовгу сидіти нерухомо на спостережливому пості, при цьому час від часу погойдуючи хвостом. Злетівши за видобутком і схопивши її дзьобом, момоти повертаються на свій спостережливий пост і там приймаються за їжу.
У сімействі момотов є 6 пологів, до яких ставиться 8 видів птахів (крім того, відомий 1 викопний рід з 2 видами). Момоти, видимо, з’явилися в Північній Америці в середньому эоцене.
Один з найбільш примітних момотов — синебровий момот (Eumomota superciliosa). Над оком у нього є широка бірюзова смуга, від дзьоба через око до потилиці йде чорна смуга. Між цими смугами за оком пір’я іржаво-червоного цвіту. Від підстави дзьоба уздовж середньої лінії горла тягнеться чорна смуга, облямована бірюзовими смужками. Передня частина тулуба маслиново-зелена, спина й черево коричнево-червоні. Кроющие крила зелені, махові, а також кермові синього кольори. Кінці махових і кермових чорні. Довжина тіла близько 30 див, приблизно половина цієї довжини доводиться на хвіст. Населяє синебровий момот Центральну Америку від Південної Мексики до Костарики.
.