ЗАГІН ТРОГОНИ (TROGONES)

Всі трогони — тропічні птахи дуже яскравого розцвічення, середніх і великих розмірів (довжина тіла від 20 до 32—35 див). Дзьоб у трогонов короткої, широкий, лапки слабкі, цівка оперена. Розташування пальців досить примітно: третій і четвертий пальці спрямовані вперед, а перший і другий – назад (в інших групах птахів: якщо назад спрямовані 2 пальці, те це перший і четвертий, а не перший і другий). Крила в трогонов короткого, закругленого, першорядного махового пір’я 10. Хвіст довгого, східчастий, кермових пір’я 12. Обріз хвоста прямій або злегка закруглений. У деяких трогонов, наприклад у квезалов, верхні кроющие хвоста дуже сильно розвинені й значно перевершують по довжині кермові пір’я. Фарбування трогонов яскрава, иризирующая, часто з металевим блиском. Переважають зелених, червоні різних відтінків і сині тони. У деяких видів є жовті й каштанові ділянки оперення, білий і чорний кольори небагато. Дзьоб може бути різних квітів, частіше жовтого, светлосинего або темно-буро
Поширення трогонов охоплює тропічні частини трьох материків. Це Африка південніше Сахари, але без самої південної частини материка, Південна Азія (Індія, Індокитай, Філіппінські й Більші Зондские острова) і Америка від південних границь Техаса й Аризони до Аргентини, а також Антильські острова. Найбільше число видів належить тропічній Америці.
Трогони — лісові птахи, зустрічаються звичайно або поодинці, або (частіше) парами, значно рідше невеликими групами. Їх можна зустріти як у жарких долинах, так й у прохолодних поясах високих гір. Деякі види зустрічаються на більших лісових галявинах, деякі проникають й у культурний ландшафт – гніздяться на території кавових плантацій.
Всі трогони дуплогнездники, що займають для розмноження природні дупла, рідше роблять дупла самі, але це можливо тільки при наявності гнилих дерев, тому що дзьоб трогонов мало пристосований для довбання. Деякі види проробляють гніздові нори в гніздах деревних термітів і паперових ос. Перш ніж почати робити нору в осиному гнізді, птах поїдає ос, а потім й їхніх личинок.
Дійсного гнізда в трогонов немає. Яйця відкладаються без усякої підстилки безпосередньо на дно дупла. Відкладається від 2 до 4 округлих яєць білуватого цвіту.
.
Всі роботи із пристрою гнізда, а потім насиживанию й вигодовуванню пташенят падають як на самця, так і на самку. Однак точних спостережень по гніздуванню трогонов дуже мало. Відомо, що в одного виду насиживание триває 18-19 днів. Відомо, що пташенята виходять із яєць голими й не залишають гнізда, поки не оперяться повністю. Отже, розвиток їх відбувається по птенцовому типі. Тривалість перебування пташеняти в гнізді займає 15 -16 днів у більше дрібних видів і розтягується до 23 днів у більших птахів.
Трогони харчуються й рослинними й тваринними кормами. Африканські трогони їдять головним чином комах, яких ловлять, подібно мухоловкам, на лету. Американські види віддають перевагу фруктам й ягодам, більші види заковтують їжу з кісточками й потім відригають їх.
Трогони ведуть осілий і взагалі малорухомий спосіб життя. Помітити їх, незважаючи на яскравість оперення, нелегко, тому що птаха мають звичай, сев на гілку, довго сидіти на тому самому місці нерухомо. Тільки коли кричать, що не часто вдається почути, вони посмикують хвостом. Літають вони тільки на короткі відстані й швидко махають при цьому крильми. На дереві трогон сидить вертикально, злегка опустивши хвіст донизу.
У загоні трогонов усього одне сімейство — трогони (Trogonidae), що охоплює 8 пологів з 35 видами. Відомо 2 копалин роду з 6 видами. Це добре відособлена група птахів, родинні зв’язки яких з іншими загонами птахів указати практично неможливо. Загін виник в эоцене. Цікаво, що найбільш древні викопні представники цього тропічного загону знайдені у Франції.
Квезал (Pharomachrus mocino), один з найбільш відомих представників загону трогонов, — птах, щодо якої на її батьківщині поширені різні легенди й вимисли. Це великий птах, довжина її близько 120 див, з яких не менш половини доводиться на хвіст. Самець має яскраву зелену з металевим відблиском розцвічення, на голові пір’я распушени у вигляді короткого, але великого по площі чуба. Більші кроющие крила подовжені й звисають на боки тіла. Спина синьо-блакитна, черево й подхвостье малинового цвіту. Верхні кроющие хвоста сильно подовжені, закривають собою хвіст і далеко виступають назовні за його закінчення. Опахала їх трохи рассучени.
Населяє квезал гірські ліси Південної Мексики й Панами. Як всі трогони, квезал гніздиться в дуплах. До закінчення гніздового сезону оперення його сильно обношується й навіть обламується. Їсть квезал фрукти, але при нагоді поїдає й тваринну їжу: може схопити жабу, ящірку й навіть змія.
Місцеві жителі ставляться до квезалам дуже дбайливо й коли хочуть одержати їх довгі хвостові пір’я (надхвостье), те не стріляють птаха, а намагаються роздобути її живцем, виривають ці пір’я й відпускають птаха на волю. У Гватемалі цей птах є як би національним символом країни, символом волі. Розповідають, що позбавлений волі квезал умирає від розриву серця. І дійсно, квезали в неволі не виживають.