СІМЕЙСТВО ВЕЛЕТЕНСЬКІ ДРІМЛЮГИ (NYCTIBIIDAE)

Великі своєрідні дрімлюги, що належать західній півкулі. Крила й хвіст довгі. Дзьоб невеликий, а рот величезний. Ноги дуже короткі, ока дуже більші. Оперення м’яке, сірих, бурих і майже чорних квітів з домішкою білого. З боків тіла є добре розвинені пудретки. Цвіт очей може бути жовтим, темно-бурим, у нічний час ока світяться жовтогарячим світлом. Довжина тіла цих птахів від 20 до 48 див.
Поширено велетенських дрімлюг у тропічних частинах Центральної й Південної Америки, від Мексики до Бразилії, а також на Антильських островах. Гніздяться в лісах й у культурному ландшафті, наприклад на кавових і цитрусових плантаціях.
Це нічні птахи, удень вони спокійно сидять на стовбурах дерев вертикально й завдяки розцвіченню видали нагадують сучки дерева.
Велетенські дрімлюги відкладають завжди одне яйце звичайно на вершині мертвого стовбура, рідше на якому-небудь виступі його збоку. Яйце овальне, біле з буруватими мітками. Насиджують обидві підлоги. Годуються велетенські дрімлюги комахами.
У сімействі один рід з 5 видами. Відомий один викопний вид.
Сірий велетенський дрімлюга, або сірий потто (Nyctibius griseus), — найпоширеніший птах сімейства. Гніздиться від Південної Мексики до Аргентини й Парагваю, крім того, на деяких Антильських островах (немає на Кубі) і на Тринідаді.
Це велика (довжина тіла близько 35 див) птах у загальному сірого кольори із чорними плямами й смужками. Хвіст довгий, ноги дуже короткі.
Гніздування сірого дрімлюги в різних частинах ареалу буває в різний термін: у Суринаме це квітень, на Тринідаді липень, а в Бразилії птах гніздиться в листопаді — грудні. Своє єдине біле з мітками яйце птах відкладає звичайно в невелике поглиблення на верху обламаного стовбура дерева. Гніздо може бути зовсім низько над землею, а інший раз на висоті до 15 м. Птах насиджує яйце, перебуваючи у вертикальному положенні, і прикриває його распушенними пір’ям грудей. Тривалість насиживания невідома. Пташеня народжується покритий пухом і довго перебувають у гнізді. Від початку інкубації до вильоту пташеняти проходить близько 70 днів.
Як і всі велетенські дрімлюги, сірий дрімлюга веде одиночний нічний спосіб життя. Нелегко його помітити в денний час, коли він сидить нерухомо, нагадуючи сучок дерева. Коли птах спокійний, голова її витягнутий і закритий дзьоб спрямований уперед; але якщо вона стривожена, те все тіло її напружене й небагато подане вперед, дзьоб відкритий і спрямований прямо нагору. Можна, обережно підійшовши, іноді навіть торкнути птаха руками.
Їсть сірий дрімлюга комах, яких він ловить по ночах на зразок мухоловок, тобто сидить якийсь час спокійно на виступаючій гілці, потім злітає за видобутком і знову повертається на свій спостережний пункт. Основна їжа його – жуки, перепончатокрилие, прямокрилие й т.п.
Особливо активний сірий дрімлюга в місячні ночі. Довідатися про його присутність можна іноді по його своєрідному уривчастому «гавкоті».