СІМЕЙСТВО ЛЯГУШКОРОТИ (PODARGIDAE)

Представники цього сімейства відрізняються великим, сильним, несплощеним, трикутним гачкуватим дзьобом. Крила в них середньої довжини, закруглені.
Лягушкороти ловлять їжу не на лету, а збирають на твердому субстраті жуків, багатоніжок, скорпіонів і різних личинок. Великий рудий лягушкорот при нагоді ловить і мишей.
Довжина тіла лягушкоротов коливається від 22 до 50 див. Їх м’яке, шовковисте оперення має заступницьке розцвічення. Самець і самка по фарбуванню оперення мало відрізняються друг від друга або зовсім не розрізняються. У деяких видів лягушкоротов відзначається диморфізм: одні особини мають червонясто-руде розцвічення, тоді як інші, приналежні до того ж виду, – сіру. Добре розвинені пудретки.
Лягушкороти поширені в Південній Індії, на Цейлоні, Філіппінських островах і далі до півдня до Австралії, Тасманії й Нової Каледонии.
Гнізда лягушкороти влаштовують на деревах, звичайно в розвилці двох галузей на горизонтальній основі. Це плоска платформа з гілочок або навіть пір’я, замаскована мохами, павутиною й т.д. Відкладається 1-2 білі яйця, які насиджуються обома птахами, причому самка звичайно сидить уночі, самець удень. Пташенята покриті пухом і перебувають у гніздах, поки не оперяться повністю.
Сімейство має у своєму складі 12 видів, що ставляться до 2 родам.
Явский лягушкорот (Batrachostomus javensis) має руде розцвічення оперення з білими закінченнями деякого пір’я. Розповсюджений у лісах Яви. Цілими днями сидить він нерухомо на гілці в густоті тропічного лісу й, якщо обережно підкрастися, дозволяє навіть схопити себе руками. Свою їжу – великих жуків, нічних метеликів й інших комах – він збирає з галузей і листів, а інший раз і із землі за допомогою тріпотливого польоту, т, е. зависаючи в повітрі на одному місці за допомогою швидких змахів крил.
По способі гніздування він трохи нагадує деревних стрижів. Споруджується дуже невелика площадочка з мохів, павутини, пуху й у плоский лоточек гнізда відкладається лише одне яєчко. Щоб насиджувати, птах сідає на краю гнізда на гілку й прикриває собою яйце, перебуваючи або у вертикальному положенні, або розташовується для цього уздовж гілки. Сісти безпосередньо на гніздо не можна: воно не витримає ваги птаха. Удень насиджує самець, що має розцвічення, подібну зі цвітом кори галузей, а ночами сидить трохи більше примітна самка.