СІМЕЙСТВО СИПУХОВИЕ (TYTONIDAE)

До цього сімейства ставиться 11 видів. Поширено вони повсюдно (крім Крайньої Півночі, Антарктики, Нової Зеландії й деяких інших островів). Характерні ознаки: струнке, легеня статура; вузька й довга голова; довга цівка; пазур середнього пальця із зазублинами по краях; середній і внутрішній пальці приблизно однакової довжини. Вуха симетричні. У пташенят два пухових убрання. Яйця довгасті. Насиджує самка. Оседли. У сімействі два роди: властиво сипухи (Tyto) і сірі сипухи (Phodilus).
У Радянському Союзі сипухи представлені єдиним видом — звичайною сипухою (Tyto alba). Довжина цієї сови 33- 39 див, довжина крила 27, 5-30 див.
Загальне фарбування спинної сторони самців і самок попелясто-сіра із шовковистим відливом і рудуватими підставами пір’я, із дрібними чорнувато-бурими й білими перловими цятками. Махові з рудуватим поперечним малюнком, кермові руді із сіруватими, поцяткованими білими цяточками малюнком і поперечним чорним малюнком. Лицьовий диск білуватий, на краях з домішкою рудий і бурий тони. Черевна сторона руда або біла із глазчатим малюнком на вершинах пір’я. Радужина темно-бура, дзьоб сіруваті або жовтуватий, пазурі чорні.
Поширена дуже широко: населяє Америку, крім півночі; Азію, крім Сибіру, Середньої й Центральної Азії; Африку й Мадагаскар; Європу, крім північного сходу; острова Тихого океану; Австралію. У Радянському Союзі зустрічається в Прибалтиці, Білорусії, у західних і середніх частинах України.
Осіла й птах, що кочує. Тримається головним чином поблизу поселень людини.
Гніздиться в дуплах, частіше в будинках. У СРСР кладка з 6-8, іноді більше або менше яєць, залежно від кормових умов («урожай» гризунів).

У нашій країні откладка яєць має місце наприкінці квітня — початку травня. Насиживание тривале, 30-35 днів. Насиджує самка. Гніздової період для пташенят – до становлення їх на крило – триває біля двох місяців.
Основним кормом служать мишевидние гризуни й землерийки, рідше молоді птахи, амфібії й т.п.