СІМЕЙСТВО НОРМАЛЬНІ СОВИ (STRIGIDAE)

До цього сімейства ставиться 123 виду. Сімейство поширене повсюдно, крім Антарктики й деяких океанічних островів. Характерні ознаки: відносно щільна статура; широка й кругла голова; коротка цівка; пазур середнього пальця без зазублин по краях; середній палець помітно длиннее внутрішнього. Вуха в багатьох видів асиметричні. Перший пухової вбрання пташенят у більшості видів переміняється мезоптилем. Яйця круглі. Насиджує яйця самка, у деяких видів обидві підлоги. Оседли, деякі види кочують або перелетни.
Біла, або полярна, сова (Nyctea scandiaca) — великий птах: загальна довжина 56—65 див, розмах крил 150—160 див, довжина крила 38, 5—46 див, вага 1350—2500 р. Самки перевершують самців по розмірах. Дорослі птахи загального білого фарбування з буруватими пестринами різних розмірів або з бурими поперечними смужками. Самці звичайно світліше самок, іноді зовсім білі. Радужина яскраво-жовта; дзьоб, майже до кінця прикритий щетинкоподобними, зверненими вперед перинками, чорний; пазурі чорні. У першому річному вбранні ці сови білі з бурим поперечним малюнком і з бурими цяточками на потилиці.
Білі сови мають кругополярное поширення й досить характерні для Арктики й Субарктики. Вони населяють океанічні острови, узбережжя й материкові тундри. Це почасти осілі, але переважно, що кочують птахи. Кочівлі нерегулярні й залежать від місцевих умов – снігового покриву, доступності й достатку корму й т.д. Іноді кочівлі приймають масовий характер і захоплюють більші простори. сови, Що Кочують, зустрічаються головним чином у відкритих ландшафтах помірної смуги північної півкулі – лісостепу, степу, а також у культурних ландшафтах. Починаються кочівлі звичайно в жовтні. На зимівлях птаха залишаються приблизно до квітня.
Біла сова на півночі звичайний птах, але чисельність її коливається по роках залежно від кормових умов, у першу чергу від достатку («урожаю») лемінгів. Коли лемінгів мало, те й плідність сов зменшується (звичайно на наступний рік після вимирання лемінгів), а при відсутності лемінгів сови й зовсім не гніздяться.
Гнізда сов розташовані як у високої, так й у низькій тундрі; перевага виявляється високим і сухим місцям, тому що сова починає відкладати яйця, коли місцевість ще покрита снігом. Властиво гнізда білі сови не будують, їхнє гніздо – це ямка, куди відкладаються яйця.
Откладка яєць відбувається залежно від широти місцевості в середині — кінці травня. Звичайне число яєць у кладці 5-8, у несприятливі по кормових умовах роки менше – 3-4, і, навпаки, в оптимальні до 11 і навіть 13.
Насиживание починається з першого яйця, тому пташенята разновозрастни й звичайно молодші не виживають. Самка насиджує кладку протягом 32-34 днів, самець носить їй, а потім і виводку видобуток. Пташенята з’являються наприкінці червня (старші) – початку липня (молодші). На крило вцілілі совенята стають у віці 51-57 днів.
Їжу білих сов становлять головним чином мишевидние гризуни, і в першу чергу норвезький, обский і копитний лемінги. Як указувалися вище, «урожаї» й «неврожаї» лемінгів визначають хід основних періодичних явищ у житті білих сов – розмноження, кочівель, сезонного розміщення й т.д. Сови харчуються також різними полівками, ховрашками, у період вигодовування пташеняти й птахами, головним чином молодими, наприклад білими куріпками, куликами, чайками, гагачатами, навіть горобиними (лапландський подорожник).
У негніздовий час їжа білих сов більше різноманітнаі: зайці, пищухи, дрібні хижі (горностай), птаха середньої величини (курячі, качки).
Під час полювання біла сова сидить на землі, переважно на якому-небудь піднесенні, виглядає видобуток, що наближається, злітає й вистачає неї. Іноді полює й на лету, тріпотячи при цьому на одному місці в повітрі, подібно боривітру. Біла сова, природно, не строго нічний птах, але все-таки полює звичайно або раннім ранком, або надвечір.
Група рибних пугачів, або рибних сов, представлена в Південній і Східній Азії й в екваторіальній Африці. Це великі птахи зі слабооперенними цівками й безперими пальцями. Тримаються вони в лісистих місцевостях біля водойм й, як показує їхня назва, годуються головним чином рибою, крім того, водними безхребетними (раки, краби), при нагоді дрібними хребетними – птахами, зміями, ящірками, жабами, а також комахами. Активні вони в сутінках, але також і вдень. У кладці звичайно 2, рідше 1-3 яйця, відкладають їхньої сови в гнізда інших птахів, іноді в дупла, але найчастіше в нори на землі або в берегових уступах. Власних гнізд рибні пугачі не будують. Рибні пугачі – осілі птахи.
У Радянському Союзі на Далекому Сході від північного узбережжя Охотського моря до Примор’я, Сахаліну й Курильські островів зустрічається рибний пугач (Ketuра zeylonensis).
Поза межами Радянського Союзу цей вид розповсюджений у Палестині, на югозападе Малої Азії, в Ірані, Індії, на Цейлоні, в Індокитаєві й Південному Китаєві.
У цього птаха широкі пір’яні вушка, лицьовий диск розвинений слабко. Пальці голі із шипиками на підошовній поверхні, цівки оперені майже дощенту пальців. Крила довгі, хвіст злегка закруглений. Розміри великі: загальна довжина близько 70 див, довжина крила 51-56 див.
Загальне фарбування сірувато-бурувата з охристим відтінком. На чолі, тімені, потилиці нерізкий поперечний малюнок. Спина й кроющие крило з темно-бурими поздовжніми плямами й дрібними пестринами. Першорядні махові бурі з охристим поздовжнім і поперечним малюнком, кермові з неправильними поперечними мітками. На потилиці, тімені, іноді серед малих кроющих крила зустрічаються біле пір’я. Горло білувате, груди, боки, черево з вузькими бурими поздовжніми лятнами й поперечними рисками на вершинах пір’я. Молоді в першому річному вбранні подібні з дорослими. Радужина жовтогаряча, дзьоб світло-бурий, пальці й цівки темно-сірі, пазурі бурі.
Одні із самих великих по розмірах сов ставляться до групи пугачів. Вони характеризуються помірковано вираженим лицьовим диском, довгими пір’яними вушками по сторонах голови, довгими й широкими крильми, помірковано довгим хвостом, дуже сильними ногами з майже повністю опереними пальцями, збройними довгими гострими пазурами.
Звичайний пугач (Bubo bubo) має загальну довжину 62—72 див, з розмахом крил 150—180 див, при довжині крила 41—52 див, важить 2, 1—3, 2 кг. Самки помітно крупніше самців, обидві підлоги пофарбовані однаково. Пугачі, що живуть у різних частинах ареалу, розрізняються по розмірах і фарбуванню. Південні пугачі в загальному менше північні.

Типове фарбування дорослих пугачів така. Спинна сторона строката – на рудуватому, жовтуватому, іноді білуватому тлі є чорно-бурий поздовжній і поперечний малюнок. Першорядні махові в підстав іржавчасто-жовтуваті, ближче до вершини з поперечним чорнуватим малюнком; кермові з неправильними чорнуватими поперечними мітками й крапинами по жовтуватому або охристому тлу. Черевна сторона рудувата, охристая або білувата, із чорними поздовжніми плямами на зобі п груди й з тонкими буруватими або чорнуватими поперечними смужками на череві, боках, подхвостье, горло біле.
Радужина яскраво-жовтогарячий або червонувата, дзьоб і пазурі чорні. Молоді птахи пофарбовані подібно з дорослими, але трохи блідіше й тьмяніше.
Філін — широко розповсюджена що кочує й осілий птах. Відносно місцеперебувань він нерозбірливий і зустрічається в лісах, степах, пустелях, на рівнинах й у горах (на Тянь-Шані на висоті до 3000 м, у Тибеті навіть до 4700 м). Гніздиться він у Європі, Північній Азії – на півночі до границі лісу, на сході до Якутії, Сахаліну, Японії, на півдні до Північної Африки, Аравії, Південного Китаю.
У Радянському Союзі пугачі розмножуються наприкінці березня — квітні. Гніздо – простою, витоптаною самкою ямка, без підстилки, звичайно на землі (рідко займаються кинуті гнізда інших птахів).
У кладці звичайно 2—3, іноді 4 і навіть 5 яєць. Насиджує самка близько 35 днів. Добре здатними до польоту молоді пугачі стають у віці трохи більше трьох місяців.

Серед молодих птахів відзначається більша смертність: пташеняти у виводку звичайно менше, ніж яєць у кладці. Порозумівається це тим, що пугачі починають насиджувати після откладки першого яйця й тому пташенята разновозрастни.
Годується пугач різними середньої й дрібної величини ссавцями — від зайців (русак і біляк) до дрібних мишевидних і комахоїдних. Гризуни становлять предпочитает їжу. Зрідка пугачі нападають і на більше круп них тварин (самки козулі, молоді гірські козла). Велике місце в харчуванні: пугача займають також птаха – від великих курячих (глухарь, тетерев), хижих (сапсан, тетеревятник, зимняк) до дрібних горобиних. Зрідка пугачі годуються й жабами, і навіть рибами. Філін – нічний і сутінковий птах, але на півночі полює й удень.
В інших країнах пугачі представлені рядом видів, подібних зі звичайним пугачем по будові й способу життя, але відрізняються по розмірах і фарбуванню. Наприклад, у Північній, Центральній і Південній Америці розповсюджений американський пугач (В. virginianus).

* * *
До роду совок (Otus) належать мініатюрні пугачі. Загальна довжина тіла різних видів становить 15-30 див. Для совок характерно відносно легке й струнке додавання. Крила в них довгий і вузькі, хвіст короткий, злегка закруглений. Лицьовий диск неповний. Є пір’яні вушка. Дзьоб короткий, загнутий, з характерно роздутої восковицей. У деяких видів пальці голі або покриті щетинками, в інших більш-менш оперені. Більшість видів зустрічається у двох варіаціях фарбування: сіркою й буро-рудуватої.
У харчуванні совок основне місце займають комахи (більші по розмірах види харчуються й дрібними хребетними). Гнізд совки не будують, відкладають яйця – їх звичайно 4-5 – у пещерки, дупла, вибою обривів, іноді в старі гнізда інших птахів. Насиджує самка приблизно 25 днів, а в місячному віці або трохи раніше пташенята стають на крило.
Совки — широко розповсюджена група, що населяє різноманітні місцевості, але головним чином пов’язана з наявністю деревної рослинності. Більшість видів властиво тропікам і субтропікам, деякі зустрічаються й у помірних широтах. Деякі види поширені на окремих островах або групах островів і займають вузьку область. Одні види оседли, інші перелетни. Один вид – сейшельська совка (О. insularis) – зник на початку поточного століття. Совки – строго нічні птахи.
Кілька видів совок живе в західній півкулі, зокрема в Центральній і Південній Америці. Совки населяють також Південно-Східну Азію й прилежащие острова.
Самий великий вид роду — філіппінська совка (О. gurneyi) має дуже вузьке поширення: гніздиться на островах Мінданао й Мариндукэ.
У фауні Радянського Союзу совки представлені чотирма видами.
Звичайна совка, сплюшка, або світанок (О. scops), має довжину 20—22 див, при розмаху крил 50—55 див, з довжиною крила 14—16 див, важить близько 80 р. Загальне фарбування спинної сторони бурувато-сіра з темним поздовжнім і поперечним малюнком і з більш-менш розвиненим рудим відтінком. На задній частині шиї, зовнішніх опахалах плечових, середніх кроющих крила й череві білі строкатийі інки. Першорядні махові бурі із сіруватою вершиною, з димчастим поперечним малюнком на внутрішніх опахалах і білуватих плямах на зовнішніх опахалах. Кермові сероватобурие з темними пестринами й неправильним світлим поперечним малюнком. Черевна сторона світліше спинний, з білуватими поперечними мітками. Оперення ніг рудувате з темно-бурими рисками. Молоді пофарбовані подібно з дорослими, розходжень у фарбуванні самців і самок немає (але останні трохи крупніше перших). Радужина в дорослих жовтогаряча, у молодих ясно-жовта; дзьоб бурий із чорною вершиною; восковица темно-бура; лабети жовтувато-бурі; пазурі
Поширена сплюшка в Південній, Центральній і Східній Європі, у Північній Африці, у Малій, Передній і Середній Азії, у південно-західних і середніх районах Сибіру. Тримається в листяних і змішаних лісах, у садах і парках. У горах піднімається до верхньої границі високоствольного лісу. Перелітний птах, що з’являється в нас на півдні приблизно наприкінці квітня, у середній смузі на початку травня, у Сибіру пізніше, навіть наприкінці травня. Відліт відбувається у вересні. Зимує ця сова в тропічній Африці (від Сенегалу й Судану до Уганди й Кенії) і в Югозападной Азії.
Властиво гнізда не влаштовує. Яйця відкладає головним чином у дуплах, рідше в кинутих гніздах інших птахів, у норках, ущелинах або в будівлях. Кладка з 2-5, іноді 6 яєць, наприкінці травня. Насиджує самка, починаючи з першого яйця, 24-25 днів.
Пташенята залишають гніздо в тритижневому віці, ще не досягши повного росту. Виводки перший час тримаються разом, і батьки підгодовують уже літних пташенят.
Сплюшка годується головним чином насекомими—жесткокрилими, метеликами, рідше павуками, дрібними птахами й гризунами.
Близька до звичайного совку восточноазиатская совка (О. sunia). Розміри її трохи менше: загальна довжина 18-20 див, при розмаху крил близько 50 див, довжина крила 14-15 див. По фарбуванню вона відрізняється від звичайної совки відсутністю чорнувато-бурих поздовжніх плям на спині й кроющих крилі; світлі поперечні мітки розвинені слабкіше. Крім темної сірувато-бурої варіації, зустрічається і яскраво-руда.
Поширено цю сову в Південній і Південно-Східній Азії із прилежащими островами, на північ до Японії, Примор’я й Маньчжурії. У нас це перелітний птах, на півдні області поширення оседла.
Пустельна совка (О. brucei) — птах довжиною 20—22 див, з розмахом крил 55—58 див, при довжині крила 15—17 див, важить близько 100 р.
Фарбування дорослих птахів на спинній стороні бліда піщано-сірувата з різною домішкою жовтуватих тонів, з неясним більше світлим малюнком і різкими темними наствольними рисками, черевна сторона трохи блідіше, ніж спинна. Обидві підлоги пофарбовані подібно, різниця між ними в розмірах незначна.
Пустельна совка — характерний птах культурного ландшафту й приречних тугаев зони пустель Передньої й Середньої Азії. На північ вона поширена до низов’їв Амудар’ї й Сирдарьи, на схід до Ферганської долини, Таджикистану (включаючи Памір); зустрічається в східному Ірані, Афганістані, Іраку, Палестині, Синьцзяне. Перелітний птах, що з’являється в нас наприкінці березня – початку квітня й отлетающая головним чином у вересні. Зимівлі розташовані в Азії, відносно недалеко від гніздової області, лише небагато південніше.
Гніздиться найчастіше в дуплах, іноді займає гнізда інших птахів (наприклад, сорок). Кладка з 4-6 білих яєць. Яйця відкладає у квітні. Самка починає насиджувати після откладки першого яйця. Насиживание триває близько 4 тижнів. Виводки тримаються разом до серпня.
Їжу пустельної совки становлять в основному комахи, як корм цього птаха відзначені також кажани й дрібні птахи.
Найбільш великий вид совок, що зустрічаються в Радянському Союзі, — ошейниковая совка (О. bakkamoena). Загальна довжина її 23-27 див, при розмаху крил 60-65 див і довжині крила 16-п див. Самки крупніше самців. В ошейниковой совки спинна сторона бурувата із сірим відтінком, з вохристо-жовтуватими пестринами, з темнобурими поздовжніми плямами й поперечними рисками. На задній стороні шиї охристий або жовтуватий напівнашийник; першорядні махові бурувато-сірі з темним і світлим малюнком, кермові з темними дрібними крапинами й поперечними смугами. Горло й зоб білуваті. Черевна сторона охристая з бурими поздовжніми плямами й дрібними поперечними крапинами. Оперення цівки й пальців білувате або охристое, без пестрин. Радужина оранжево-жовтий або бура; дзьоб буруватий; пазурі светлобурие.

Поширена ошейниковая совка в Східній і Південній Азії від Сахаліну, Південних Курильських островів, Примор’я і Японії до Індії, Китаю, Філіппін, Індонезії. Осілий птах, що населяє листяні ліси рівнин і нижнього пояса гір.
Трохи відособлений від інших сов вид — яструбина сова (Surnia ulula). Вона має середні розміри, круглу невелику голову, неповний лицьовий диск, відносно маленькі очі, довгі гострі крила, довгий різко східчастий хвіст, густооперенние цівки й пальці. Загальна довжина яструбиної сови 35-40 див, при розмаху крил 70-80 див, довжина крила 22- 25 див, вага 250-370 р. Самки крупніше, ніж самці.
Загальне фарбування дорослих самців і самок на спинній стороні шоколадно-бура з білими крапинами, особливо розвиненими на тімені, шиї й плечових; махові й кермовим темно-бурі з білуватим поперечним малюнком; черевна сторона біла із правильними поперечними чорнувато-бурими смужками. Радужина жовта; дзьоб жовтувато-бурий; пазурі чорні.
Яструбина сова особливо характерна для пояса тайги Північної Америки, Європи й Азії. На півночі її ареал доходить до границі лісу, на півдні до середньої частини Скандинавії, центральних частин Європейської частини СРСР, південної окраїни тайги в Сибіру – Тюмені й Алтаю. Яструбина сова зустрічається також на Тарбагатае, у Тянь-Шані, Північній Монголії, Маньчжурії, у Примор’ї й на Сахаліні.
Осілий птах, зв’язаний у поширенні з деревною рослинністю, головним чином хвойної. Втім, часом яструбина сова робить нерегулярні кочівлі, з’являючись тоді до півдня від гніздової області; більше правильні кочівлі спостерігаються в сибірських сов. Звичайний птах, але чисельність її коливається по роках, в основному залежно від «урожаю» або «неврожаю» кормів – мишевидних гризунів. Чисельність гризунів визначає й плідність, і масштаби кочівель яструбиних сов.
Гніздиться головним чином на деревах з обламаними вершинами, іноді в дуплах (осики) або в старих гніздах інших птахів (вороновие, хижі).
Відкладання яєць відбувається звичайно у квітні. Кладка найчастіше складається з 3-4 білих яєць, але в «мишачі» роки значно більше – з 7, 9, навіть 10, у виняткових випадках з 13 яєць. Насиджує самка, починаючи з откладки першого яйця, бути може, при деякій участі самця. Тривалість насиживания точно не встановлена, імовірно, близько 4 тижнів. Птенци-подлетки зустрічаються звичайно, у другій половині червня, цілком вирослі літні молоді- у різні числа липня.
Їжу яструбиної сови становлять у першу чергу гризуни (лемінги й інші полівки). Нападає сова й на птахів – на білих куріпок і на різні горобині. Яструбина сова – денний птах, вона полює у світлий час дня, особливо рано ранком або надвечір.

* * *
Кілька видів сов утворять рід сичиков (Glaucidium). До нього належать самі дрібні представники загону, загальною довжиною від 12 до 25 див. Найбільш дрібні сичики живуть у західній півкулі; у східній півкулі зустрічаються види більшої величини. У сичиков маленька кругла голова з невеликими очами, роздутої восковицей, круто загнутим коротким дзьобом. Крила короткий і закруглені, хвіст відносно довгий, складовий близько 2/з Довжини крила. Цівки оперені, пальці в більшості видів покриті щетинкоподобними перинками. Відносний розмір лабетів дуже великий, що пов’язане з тим, що сичики – дуже активні птахи, нападають і на видобуток розміром з них самих. Багато видів диморфни й зустрічаються в сірувато-бурою й рудуватої варіації. Ведуть нічний, сутінковий і навіть денний спосіб життя. Годуються сичики звірками, дрібними птахами, ящірками, комахами. Гнізд не будують, відкладають яйця – найчастіше 3-4 – у природні й штучні дупла.
Оседли, але види, що гніздяться в горах, роблять у внегнездовое час вертикальні кочівлі.
Більшість видів поширена в жарких країнах, деякі — у помірному кліматі.
Самий північний вид сичиков, розповсюджений й у нашій країні, — горобиний сичик (G. passerinum). Загальні розміри: довжина 15-17, 5 див, розмах крил 35-39 див, довжина крила 9-11 див, вага 55-80 р. Самки крупніше самців. Загальне фарбування спинної сторони бура з більш-менш сіруватим відтінком, з білуватими пестринами й білуватим поперечним малюнком на махова й кермові; черевна сторона біла з бурими поздовжніми смужками, з боків зоба й груди темне з білими мітками пляма. Радужина жовта, дзьоб жовтий, пазурі чорні. Пальці ніг густо оперені до пазурів.
Горобиний сичик населяє смугу хвойних лісів Європи й Північної Азії. У Європейській частині СРСР він доходить до північної границі лісу на Кольськім півострові, Архангельська, у Сибіру приблизно до півночі Байкалу й на схід до Сахаліну. До півдня він розповсюджений до Карпат, Смоленських, Рязанської областей, Бугуруслана, Тюмені, Алтаю, Саянів, Забайкалья, басейну Уссурі. Поза межами Радянського Союзу в Азії зустрічається в північній частині Монголії й у Маньчжурії, у Європі – у Скандинавії (до полярного кола), у горах Югославії, Північної Італії й у Піренеях.
Це осілий птах, що населяє високоствольние, переважно хвойні ліси. У негніздовий час відзначаються іноді незначні кочівлі.
Гнізда горобиний сичик улаштовує в дуплах найчастіше осик, іноді беріз. Розміри кладки варіюють, очевидно, залежно від кормових умов. Для СРСР відзначалися кладки з 2-3 яєць, у Західній Європі з 4-6, навіть 7 яєць. Яйця білі. Повні кладки бувають із кінця квітня. Насиживание триває близько 4 тижнів. Літні, вирослі пташенята зустрічаються наприкінці серпня.
Як й інші тайгові сови, горобиний сичик полює й удень, і на світанку, і в сутінках. Корм його в основному становлять гризуни (хом’яки, лемінги й інші полівки, лісові й домовики миші), землерийки. Харчується горобиний сичик і дрібними горобиними птахами. Відоме місце в кормовому режимі сичиков займають і комахи, особливо в пташенят, що здійнялися на крило. Для горобиного сичика характерне збирання запасів їжі, особливо взимку. Ці запаси – убиті сичиком мишевидние гризуни або дрібні птахи – складаються в дуплах.
Близький до описаного вище горобиному сичику так званий сичик-элъф (Micrathene whitneyi). Це малюсінька сова, довжиною 12-14 див. У нього відносно велика голова, але слабкий дзьоб і слабкі лабети, що зв’язано, імовірно, з тим, що він годується дрібними безхребетними. Крила закруглені, у хвості 10 кермових (а не 12, як в інших сов). Фарбування сичика-эльфа сероватобурая на спинній стороні з охристими або білуватими мітками; нашийник білий або бурий кольори; черевна сторона біла з охристими мітками. Радужина лимонно-жовта, дзьоб і пазурі бледнобурие.
Сичик-эльф — осілий птах пустельних місцевостей півдня США (Нижня Каліфорнія, Аризона) і Мексики. Поширення його тісно пов’язане з гігантськими кактусами сагуаро. У дуплах цих кактусів, найчастіше видовбаних дятлами, і гніздиться сичик, іноді разом з дятлами й з іншими дрібними совами, звичайно відносно високо від землі – на висоті 2 і більше метрів. У кладці 2-5, частіше 3 яйця. Строго нічний комахоїдний птах.
У східній півкулі, головним чином на півдні, поширена група иглоногих сов (рід Ninox). Це птаха досить різноманітних розмірів – дрібні види довжиною близько 20, навіть 15, великі близько 50 див. Звичайно вони мономорфни. Виключення становить тільки мадагаскарська иглоногая сова. Лицьовий диск неповний, крила довгий і гострі, хвіст на кінці закруглений. Восковица роздута, дзьоб із зубчиком на верхній щелепі. Ноги сильні, у деяких видів з опереною цівкою й з покритими щетинками пальцями, в інших з покритої щетинками цівкою й голими пальцями. Поширені иглоногие сови в Південній і Східній Азії від Індії до Японії й Філіппінських островів, на островах у югозападной частини Тихого океану й в Австралії. Тримаються в лісах і джунглях, що перемежовуються з відкритими просторами, на яких иглоногие сови ловлять видобуток. Остання різноманітна – від птахів і ссавців середньої величини у великих видів (в Австралії, наприклад, иглоногие сови нападають на кроликів й опосумів) до комах й інших безхребетних, навіть крабів. Дрібні види предпочитают комах, як
Північна иглоногая сова (N. scutulata) – єдиний представник цієї групи, що живе в межах Радянського Союзу. Загальна довжина її 30-33 див, при розмаху крил 75-80 див і довжині крила 23-25 див. Загальне фарбування дорослих самців і самок на спинній стороні темно-бура з білими поперечно витягнутими пестринами на плечах. Махові темно-бурі зі світлим поперечним малюнком, кермові бурі із чорними поперечними смугами. Черевна сторона бура з білуватими краями пір’я, подхвостье біле з бурими наствольними рисками. Радужина жовта, дзьоб темно-бурий, ноги жовті із чорними пазурами. Пальці покриті твердими щетинками.
Північна иглоногая сова населяє Південну й Східну Азію від Індії й Цейлону до Японії, Примор’я, Індокитаю, Індонезії, у СРСР населяє Примор’я, доходячи на півночі до ріки Хунгари, на заході до Хабаровська.
Населяє змішані й листяні ліси й приречние заросли, що перемежовуються з відкритими місцями, зокрема з культурним ландшафтом. У Японії, СРСР, Маньчжурії, Кореї – перелітний птах, в інших частинах гніздової області оседла. У Радянському Союзі спосіб життя цієї сови не вивчений. Як корм її відзначаються комахи – жуки (плавунци, жужелиці, навозники) і метелика.
Особняком серед сов коштують два роди, представлені кожний єдиним видом. Якоюсь мірою вони наближаються до роду сичів (Athene).
Голонога сова (Gymnoglaux lawrencii)— бурою з білими пестринами фарбування на спинній стороні, білої з бурими мітками на черевний — відрізняється довгими ногами з голими цівкою й пальцями. Її довжина 20-22, 5 див. Зустрічається вона на островах Куба й Пинос у Карибському морі. Населяє густі ліси. Веде сутінковий спосіб життя, годується комахами, рідше дрібними птахами. Кладка в дуплах або ущелинах, складається з 2 яєць.
На півдні Південного острова Нової Зеландії в горах живе регочуча сова (Sceloglaux albifacies), що має довжину 35—38 див. Загальне фарбування вохристо-жовтувата з великими бурими мітками, зі смугастими крильми й хвостом. Лицьовий диск білий із дрібними бурими рисками. Цівки оперені, пальці покриті щетинками.
Цей птах — один із самих рідких эндемиков новозеландської фауни. Європейські колоністи, завезшие із собою кішок і пацюків, довели сову майже до повного зникнення.

* * *
Рід домовиків сичів (Athene) розповсюджений тільки в східній півкулі. До цього роду ставляться сови середнього розміру, із загальною довжиною приблизно 20-23 див, без пір’яних вушок, щільного додавання, із закругленими помірної довжини крильми, з коротким хвостом. Лицьовий диск повний, різко обкреслений. Оперення ніг варіює – у південних форм пальці покриті щетинками, у північних оперені до пазурів. Будинкові сичі населяють головним чином відкриті, часто культурні ландшафти; не уникають і пустель. Виключення становить індійський строкатий сич (A. blewitti), що населяє густі ліси Індії.
Звичайний будинковий сич (A. noctua) має довжину 23-28 ледве, при розмаху крил 57-64 див, довжині крила 15-18 див, важить 160-180 р.

Є географічні розходження в розмірах, самки крупніше самців. Фарбування дорослих самців і самок зверху бура зі світлими білуватими плямами, особливо великими на потилиці, шиї, плечах, крилах. Махові бурі із сіруватими вершинами й білуватим поперечним малюнком, кермові бурі з вохристо-білуватими поперечними смугами. Черевна сторона біла з бурим поздовжнім малюнком; лицьовий диск, подхвостье, цівка білі. Радужина жовта, дзьоб желтоватобурий, пазурі бурий-буру-буре-бура-чорнувато-бурі.
Будинковий сич широко розповсюджений у Центральній і Південній Європі, у Північній Африці (включаючи Сахару, на південь до Судану, східної частини Ефіопії й Сомалі), у Передній, Середній і Центральній Азії (на південь до Іраку, Афганістану, Белуджистана, на схід до Північного Китаю, Тибету й Кореї).
Тримається головним чином у відкритому ландшафті, як у горах, так і на рівнинах. На півночі зв’язаний значною мірою з культурним ландшафтом, на півдні зустрічається переважно в посушливих місцевостях (пустелях, напівпустелях і т.д.). Осілий птах.
Будинковий сич утворить постійні пари, самці й самки тримаються разом і поза періодом розмноження. Гніздиться в норах, в обривах, у будівлях, іноді в скиртах сіна; очевидно, іноді риє й власні гніздові нірки. Властиво гнізда в нього немає.
Кладка звичайна у квітні, на півдні вже наприкінці березня. У ній 4-5, іноді й більше, до 8, білих яєць. Насиджує головним чином самка, протягом приблизно 4 тижнів.
У місячному віці пташенята залишають гніздо, але досягають повного росту, коли їм здійсниться 5 тижнів. Перший час виведення тримаються разом.
Полює будинковий сич і вдень, але головним чином у сутінках і на початку ночі. Їжа складається із гризунів, комах, що плазують і птахів.
До будинкових сичів дуже близька розповсюджена на півдні Північної Америки й у всій Південній Америці печерна, або кроликова, сова (Speotyto cunicularia). У неї довгі покриті щетинками цівки й пальці, широкі крила, короткий хвіст. Загальна довжина тіла близько 20 див. По фарбуванню схожа на звичайного сича, але на череві й боках поперечний малюнок. Живе вона на рівнинах й у горах, в Андах до висоти 4000 м. Тримається у відкритих місцевостях. Гніздиться в норах, природними або виритих іншими тваринами, іноді копає нори й сама. У кладці 6-9, іноді до 11 яєць. Насиджують їх протягом 28-29 днів обоє батька.
Годуються печерні сови головним чином комахами, але також і дрібними ссавцями — гризунами й комахоїдними, рідше амфібіями, рептиліями й дрібними птахами. Активні й удень.
Чисельність печерних сов у результаті доступності їхніх місць гніздування для хижаків і людини помітно скорочується. Акліматизація мангуст у Вест-Індії привела до того, що вже наприкінці минулого сторіччя печерні сови зникли на деяких островах (Мария-Галанте, Антигуа, Невис, Китте).
Мохноногий сич (Aegolius funereus) характеризується великою й широкою головою із зародковими пір’яними вушками, різко вираженим і несиметричним (у зв’язку з будовою вух) лицьовим диском, відносно невеликими очами, слабким дзьобом, довгими й широкими крильми, коротким хвостом, густо опереними до пазурів лабетами (у південних родичей мохноногого сича пальці ніг оперені частково або зовсім не оперені).
Загальна довжина 21—27 див, довжина крила 15—19 див, вага 120— 190 р. Самки трохи крупніше самців. Фарбування сірувато-бура з білими пестринами, що утворять на маховий і кермових поперечний малюнок; більші білі пестрини на потилиці, шиї й плечових; черевна сторона біла з бурим поздовжнім малюнком. Радужина жовта, дзьоб жовтий, пазурі чорні.
Розповсюджено мохноногого сича в гірському й рівнинному хвойному лісах Європи, Азії, Північної Америки. У СРСР – від Кольського півострова й Калінінградської області на заході до Анадиру, Камчатки, Курильських островів, Сахаліну, Примор’я на сході. На півдні країни зустрічається в Карпатах, на Кавказі, у горах Середньої Азії. Поза СРСР живе в Альпах, Піренеях, на Балканах, на півночі Монголії, у Західному Китаєві, у Північній Америці – у Британській Колумбії, Канаді, у північних районах США.
Осілі, що почасти кочують птахи. На півночі ведуть денний, на півдні нічний спосіб життя.
У Європейській частині Радянського Союзу кладки мохноногого сича бувають у другій половині квітня, у Сибіру — пізніше. У кладці 4-6, іноді й більше білих яєць. Насиджує самка протягом 25-31 дня. Гніздової період близько 30 днів. Гнізда в дуплах.
Годуються мохноногі сичі головним чином дрібними звірками — мишевидними, комахоїдними, а також дрібними горобиними птахами.

* * *
Рід ушастих сов (Asio) характеризується струнким додаванням, відносно слабким дзьобом і слабкими ногами, довгими крильми й довгим хвостом, наявністю пір’яних вушок, у деяких видів довгих, в інших коротких. Пальці ніг оперені до пазурів (крім одного американського виду). Розміри середні: загальна довжина від 27 до 40 див. Спосіб життя різноманітний: деякі види живуть у лісі, інші живуть у відкритих просторах; одні види строго нічні, інші сутінкові й денні.
Ушастая сова (A. otus) має довжину 35-39 див, при розмаху крил 86-100 див, довжині крила 27, 5-32 див, важить 240-330 р. Самки крупніше самців. Самець і самка пофарбовані однаково: спинна сторона охристая з темно-бурими наствольними смугами, з поперечними тонкими пестринами й білими мітками на плечові й кроющих крило. Махові жовтуваті з бурим поперечним малюнком і сіруватими вершинами, кермові ржавчато-охристие з темно-бурими поперечними смугами й дрібними цяточками. Черевна сторона рудувата, охристая або білувата із широкими поздовжніми й вузькими поперечними темно-бурими смугами. Радужина жовтий або жовтогаряча, дзьоб і пазурі чорні.

Поширена ушастая сова в Європі й Північній Азії, до півночі до меж високоствольного лісу, на схід до Охотського узбережжя, Примор’я і Японії (Хоккайдо), на південь до Іраку, Середньої Азії, Гімалаїв, Китаю. Живе також у Північній Африці, на Канарських островах, у Північній Америці. Тримається в лісах, як у горах, так і на рівнинах. На півночі перелітна, на півдні що кочує або осілий птах.
Гніздиться в лісах, звичайно в старих гніздах інших птахів, рідше в дуплах, ще рідше на землі. Число яєць 4-5, а в сприятливі по кормових умовах роки й до 7-9 (іноді при масовому «урожаї» гризунів буває осіннє розмноження). Насиджує самка протягом 27-28 днів. Приблизно в четирехнедельном віці молоді стають на крило й залишають гніздо. На прольотах і зимівлях ушастая сова, на відміну від інших сов, тримається звичайно групами або невеликими зграями.
Їжу ушастой сови становлять головним чином різні мишевидние гризуни; птаха в кормовому режимі сови займають невелике місце, а інші хребетні (жаби) і комахи тільки випадкове.
Болотна сова (A. flammeus) має загальну довжину 34-42 див, при розмаху крил 85-110 див, довжині крила 28-34 див, важить 320-430 р. Самки крупніше самців. Вушка короткі. Обидві підлоги пофарбовані однаково. У дорослих птахів спинна сторона охристая або рудувата з бурим поздовжнім малюнком, махові й кермові з бурим поперечним малюнком. Черевна сторона охристая, рудувата або білувата з бурими поздовжніми плямами. Радужина жовта, дзьоб і пазурі чорні.
Поширено болотну сову в Європі від тундр до Середземномор’я; у Північній Азії від тундрової смуги на півночі на схід до Камчатки, Сахаліну, на південь до Палестини, Іраку, Середньої Азії й Монголії; в Америці від півночі Аляски й ріки Маккензи до островів Карибського моря, Бразилії, Болівії, Перу, зустрічається на Галапагосских, Каролінські й Гавайському островах.
У північних частинах області поширення болотна сова перелітна, в інших перелітна й птах, що кочує. Населяє відкриті простори, тундру, культурний ландшафт, степи. Живе на рівнинах, але місцями (Алтай, Кавказ) піднімається до висоти 2300 м.
Строки розмноження варіюють залежно від широти місцевості. У СРСР откладка яєць на півдні відбувається біля середини квітня, у Сибіру – на початку травня й навіть пізніше. Болотна сова, на відміну від більшості інших, сов, будує власне нескладне гніздо, розташоване на землі. Число яєць у кладці сильно варіює, очевидно, залежно від кормових умов. У кладці звичайно 3-5 яєць, але в «мишачі» роки число їх зростає до 7 і навіть 10. У винятково сприятливі по «урожаї» мишей роки є другі кладки, навіть пізньою осінню й узимку. Насиджує самка, починаючи з откладки першого яйця, тому пташенята у виводку разновозрастни. Тривалість насиживания 24- 30 днів. Із гнізда пташенята виходять ще нелітними, але в місячному віці стають на крило.
Болотна сова в основному годується гризунами, інші корми — птаха, комахи — мають у її харчуванні другорядне значення. Болотна сова не строго нічний птах, вона активна й удень.

* * *
Рід неяситей (Strix) розповсюджений у помірних і південних країнах східної й західної півкуль. Неясити – птаха середньої й великої (для сов) величини, загальною довжиною від 30 до 70 див, сіркою або рудуватої з пестринами фарбування; деякі види по фарбуванню диморфни. Голова в неяситей відносно більша й кругла, без пір’яних вушок, зі стислим сильним дзьобом; лицьовий диск повний. Вуха несиметричні, ока з бурою радужиной (крім бородатої неясити). Пазурі довгі, гострі, крутозагнутие. Оперення м’які й пухке, крила широкий і закруглені, хвіст помірної довжини із закругленою вершиною. Ноги оперені до пазурів (за рідкісними винятками).
Лісові птахи, що ведуть головним чином нічний спосіб життя. Годуються видобутком, що схоплює на землі, основу харчування становлять гризуни, добувають і птахів дрібної й середньої величини, амфібій і рептилій, безхребетних (молюски, хробаки, членистоногие).
Гніздяться в дуплах або в старих гніздах інших птахів, зрідка в норах або ущелинах каменів. Кладка в південних видів з 1-3, у птахів помірної смуги з 2- 4, рідко більше, білих яєць.
Насиджує самка 28—30 днів, починаючи з откладки першого яйця. У віці 5-6 тижнів пташенята стають на крило, але всю першу осінь тримаються разом з родителями.
Неясити—оседлие птахи, але в північних частинах області поширення переміщаються до півдня, особливо коли умови погоди (сніжний покрив, холоди) утрудняють для них добування їжі.
У фауні Радянського Союзу неясити представлені трьома видами.
Звичайна неясить (S. aluco) – птах середньої величини: загальна довжина 40-45 див, при розмаху крил 90-105 ледве, довжині крила 23-34 див, вага 450-685 р. Самка крупніше самця, обидві підлоги пофарбовані однаково. У дорослих птахів два типи (варіації) фарбування – сірий і рудий, розподіл яких певною мірою зв’язано й з географічним поширенням.
Загальний тон фарбування спинної сторони сірих птахів сірий з охристими мітками; зовнішні опахала плечових і більших кроющих крила з великими білими плямами; махові бурий-буру-буре-бура-сірувато-бурі з охристим відтінком і світлим поперечним малюнком; кермові сірі з охристими поперечними смужками й дрібними темними сірувато-бурими цяточками. Черевна сторона білувата з бурувато-сірим темним малюнком з наствольних міток і поперечних смуг. У птахів рудого фарбування загальне фарбування спинної сторони руда, більше однотонна. Є й проміжні між описаними двома типами фарбування особини, а зрідка (у нас головним чином на Кавказі) зустрічаються одноманітно пофарбовані темні кофейнобурие неясити. Радужина темно-бура, дзьоб жовтуватий, пазурі чорні.
Звичайна неясить у своєму поширенні пов’язана з деревною рослинністю. Вона населяє ліси (південну частину тайги, смугу змішаних і листяних лісів) і не уникає культурного ландшафту (сади, парки). На півночі це головним чином рівнинний птах, на півдні області поширення (Кавказ, Середня Азія й т.д.) зустрічається й у горах. Осіла або нерегулярно, що кочує птах.
У Радянському Союзі звичайна неясить поширена від Ленінградської області, південних частин Вологодської області, Кировской області на південь до Криму й Закавказзя; у південних частинах Західного Сибіру від Тюмені й Тобольська на півночі; у горах Середньої Азії. Поза СРСР широко поширена в Європі, крім крайньої півночі, на захід до Ірландії й Великобританії, на південь до Середземномор’я; у Передній і Центральній Азії, на схід до Китаю, на південь до Пакистану й Гімалаїв; у Північно-Західній Африці до півночі від Сахари.
Звичайна неясить у помірній смузі звичайний птах, чисельність якої зростає після сприятливих у кормовому відношенні («мишачих») років і зменшується після років з поганими кормовими умовами. Хоча неясить й осілий птах, але в несприятливі роки вона змушена откочевивать.
Розмножується звичайна неясить рано, весняне пожвавлення в поводженні сов спостерігається вже наприкінці лютого — у березні. Гніздиться в дуплах, іноді займає чужі гнізда (воронових, хижих птахів), іноді гніздиться в будовах. Яйця відкладає головним чином на початку квітня. Звичайно в кладці 2-4 білі яйця, але в кормние роки й більше – у Тульській області, наприклад, 7 і навіть 8 яєць. Насиживание починається з откладки першого яйця, пташенята у виводку тому разновозрастни. Самка насиджує біля місяця. Подлетки вибираються із гнізда ще в проміжному напівпуховому вбранні, у віці 30-35 днів пташенята стають на крило.
Корм неяситей різноманітний, хоча основне місце займають мишевидние гризуни, тому неясить — дуже корисний птах. Крім дрібних звірків, як корми неясити в Радянському Союзі відзначаються птахи (розмірами від голубів і куріпок до горобців і ластівок), що плазують (ужата), земноводні (жаби), великі комахи, дуже рідко риби. Полює неясить уночі або пізно в сутінках.
Довгохвоста неясить (S. uralensis) трохи крупніше звичайної: загальна довжина 50-60 див, довжина крила 32-38 див, вага 700-1000 р. Самки крупніше самців.
Спинна сторона дорослих самців і самок беловато-охристая з бурими поздовжніми смужками й слабкими поперечними мітками; малі кроющие крила бурі; махові й кермові буровато-охристие з темно-бурим поперечним малюнком; черевна сторона біла з бурими поздовжніми мітками. Радужина темно-бура, дзьоб жовтий, пазурі чорні. У СРСР в області Карпат відзначена варіація з перевагою не білого, а темно-бурого цвіту.
Довгохвоста неясить — тайговий птах, розповсюджений у хвойних лісах, як на рівнинах, так й у горах (на півдні). Гніздова область її тягнеться в Європі від Скандинавії й Фінляндії до Альп, Чехословакии й Балкан; в Азії гніздиться в Північній Монголії, Китаєві, Кореї і Японії. У СРСР – від Лапландії на заході до Якутії й Примор’я, включаючи Сахалін, на сході; у Сибіру до Алтаю, Саянів, Забайкалья, Примор’я; у Європейській частині Союзу – до середньої Волги й Південного Уралу. Осіла й птах, що кочує.
Гніздиться довгохвоста неясить у дуплах, але частіше в старих гніздах інших птахів. Звичайно в кладці 3-4, рідко (залежно від кормових умов) менше або більше (2-6) яєць. Насиджує самка, починаючи з першого яйця, 27-29 днів. Гніздової період триває близько 5 тижнів.
У гніздовий час основний корм довгохвостої неясити — гризуни. «Урожай» гризунів визначає й плідність сов, і їхні сезонні переміщення. Нападає сова й на більший видобуток (зайці). Поза гніздовим часом велике місце в харчуванні довгохвостої неясити займають також птаха середньої й дрібної величини – від тетерева, ворони й сороки до горобиних.
Самий великий вид із зустрічаються в СРСР неяситей (і сама більша неясить взагалі) — бородата неясить (S. nebulosa). Це довгохвостий і довгокрилий птах. Загальна довжина її 63-66 див, розмах крил 130-140 див, довжина крила 41-48 див, вага 700-1200 р. Самки, як звичайно в сов, крупніше самців.
Спинна сторона дорослих самок і самців сірувато-бура з густим поздовжнім і поперечним малюнком, охристобеловатим і темно-бурим; правильний світлий і темний поперечний малюнок на тімені, потилиці, задній стороні шиї; махові темно-бурі з охристим поперечним малюнком в основній частині пера; кермові темно-бурі з неправильним світлим поперечним малюнком; лицьовий диск сіруватий із чорними концентричними смужками й чорною плямою в ока; по горлу йде чорна поздовжня смуга. Черевна сторона білувата із блідо-бурим поздовжнім малюнком і дрібними буруватими цяточками. Радужина яскраво-жовта, дзьоб жовтий, пазурі бурі.
Птах північних хвойних лісів східної й західної півкуль. У Північній Америці поширена від середніх частин Аляски, Маккензи, Квебека, на південь до півночі Британської Колумбії, провінцій Альберта й Манитоба, Онтаріо, гір Сьєрра-Невада, штату Айдахо, заходу штату Монтана й Каліфорнії, у Європі – на півночі Скандинавії. У Радянському Союзі поширена від північної окраїни тайги, на південь до Литви, Білорусії, Ярославській області, на Середньому Уралі; у Сибіру на південь до Тюмені, Тари, Алтаю, Забайкалья, Приамур’я, Сахаліну. В Азії поза Радянським Союзом зустрічається в горах північних частин Монголії.
Осіла й птах, що кочує, кочівлі пов’язані з несприятливими кормовими умовами.
Бородата неясить використає старі гнізда інших птахів, бути може, будує й власне гніздо, частіше на вершинах зламаних дерев, високо від землі.
Кладка відзначається в середині квітня — початку травня. Число яєць у кладці 3-5, частіше 4, іноді й одне, що залежить від «урожаю» основних кормів. Тому бувають роки, коли бородаті неясити й зовсім не приступають до розмноження. Насиджує, очевидно, тільки самка, насиживание починається після откладки першого яйця. Строк насиживания біля місяця. Перелетивать пташенята починають у віці близько 35 днів. Виводки тримаються разом з родителями всю осінь.
Їжу бородатої неясити становлять гризуни (у Скандинавії особливо лемінги), дрібні хижі ссавці, птахи середньої величини (для Східного Сибіру вказуються рябчики й кукши). Полює бородата неясить у гніздовий час у світлі годинники доби.