СІМЕЙСТВО БАНАНОЕДИ, АБО ТУРАКО (MUSOPHAGIDAE)

Бананоеди — великі птахи. Це найбільші по розмірах представники загону зозуль: самі великі види бананоедов більше ворони. Фарбування оперення цих птахів яскрава: фіолетова, пурпурнокрасная, зелена, синя й т.п. Крило в цих птахів закруглене, порівняно коротке (коротше хвоста), на голові в багатьох видів є добре розвитий чубчик. Підлоговий диморфізм у фарбуванні відсутній. Дзьоб у бананоедов жовтого цвіту, короткий, із сильно опуклим хребтом надклювья. Краю дзьоба звичайно зазубрені.
Сімейство бананоедов включає не набагато більше 20 видів, поєднуваних в 8 пологів.
Поширені бананоеди в Африці до півдня від Сахари, де ведуть осілий, частково кочовий спосіб життя. Одні види тримаються у відкритому ландшафті – у степу й у саванах, інші населяють лісу, але й у тім й в іншому випадку вони тісно пов’язані з деревами.
У період розмноження бананоеди влаштовують на деревах плоскі, недбало споруджені гнізда, що нагадують голубині. У кладці буває 2 білі яйця. Пташенята з яєць лупляться голими, але, на відміну від пташенят дійсних зозуль, незабаром покриваються пуховим убранням. Убрання цей зберігається на пташенятах довго – більше 50 днів. Взагалі як ембріональне, так і постэмбриональное розвиток пташенят проходить повільно: насиживание триває більше 3 тижнів, значно більше часу (6 тижнів) проходить від вилупления пташеняти до того моменту, коли вони покинуть гнізда. гнізда, Що Залишають, пташенята ще не вміють літати; на другому пальці крила пташенята бананоедов мають добре розвитий пазур, за допомогою якого -вони можуть лазать по деревах. Лише через ще тиждень пташенята починають перепурхувати з гілки на гілку.
По роду їжі бананоеди — растительноядние птахи, що поїдають фрукти, ягоди, молоді пагони й бруньки різних дерев і чагарників. Всупереч своїй назві, бананів вони майже не їдять.
Белощекий бананоед (Tauraco leucotis) — бананоед невеликих розмірів. Оперення цього птаха дуже яскраве й гарне. Голова, шия, спина й груди яркозеление, черево сіре, огузок серо-голубой, хвіст голубой, досить довгий. Махові пір’я темно-червоного (малинового) кольори, що криють пір’я крила сероголубие. Навколо ока й на щоці оперення білого цвіту, за що цей бананоед й одержав назву «белощекий». На голові гребінець цвіту морської хвилі, тому птаха часто називають хохлатим бананоедом або попросту хохлачкой. Підлоговий диморфізм відсутній.
Розповсюджений белощекий бананоед у Східній Африці, де веде осілий спосіб життя.
У різних частинах ареалу белощекие бананоеди гніздяться в різний термін, але в цілому період розмноження цих птахів триває із квітня по липень. Птахи тримаються в цей час парами.
Самець видає своєрідний закличний дзвінкі-дзвінку-дзвінка-дзвінкий-лемент-дзвінке «хю-хю-хю…», сріблистим дзвіночком разносящееся по лісі.
Досить пухке гніздо споруджується з великої кількості сухих галузей й являє собою плоску, більшу, невигадливо складену платформу з невеликим і неглибоким лотком посередине. Гнізда містяться на деревах.
Кладка складається з 2 білі цвіти яєць. Пташенята лупляться голими, але незабаром покриваються коротким чорним пухом, що зберігається в них аж до вильоту із гнізда. Розвиваються пташенята, як ми вже відзначали, повільно.
Все життя ці птахи проводять у густих заростях тропічного лісу. Зустрічаються вони й у гірські й у рівнинних лісах, але завжди на сирих ділянках, що поростили високими, більшими деревами й густими чагарниковими заростями; часто їх можна побачити й у приречних заростях.
Тримаються белощекие бананоеди або парами (у шлюбний період), або сімейними групами, які іноді поєднуються в досить більші зграї. Ці яскраві птахи безупинно перебувають у русі: перелітаючи одна за іншою від дерева до дерева, вони затримуються лише на більших деревах, де вся зграя зупиняється на відпочинок. Більшу частину часу ці птахи проводять у галузях дерев, по яких вони дуже спритно й швидко бігають, а перестрибуючи з гілки на гілку, використають свій довгий хвіст і крила. На землю ці птахи спускаються тільки на дуже нетривалий час і тільки в таких місцях, де вони легко можуть укритися в густих кущах. Це скритоживущие птаха. Перелітаючи з дерева на дерево, вони випливають одна за інший, а не всі відразу, і при цьому завжди мовчком. Знайшовши який-небудь кущ зі спілими ягодами, птаха відвідують його дуже часто, але затримуються на ньому недовго, намагаючись швидше вкритися у вершині якого-небудь великого дерева, де, очевидно, почувають себе в безпеці. Однак зібравшись разом на великому дереві, птахи стають надзвичайно галасливими: ляскають гарними крильми й з лементом ганяються один за одним серед галузей.
Поле белощекого бананоеда дуже своєрідний: кілька швидких змахів крильми піднімають птаха в повітря нагору, потім вона на мить розпускає крила й хвіст і стрімко опускається вниз, а потім знову змахує крильми, зібравши при цьому хвіст.
Харчуються белощекие бананоеди різними фруктами і ягодами, які вони зривають із дерев і чагарників й якими набивають свої зоби понад усяку міру. Зрідка в їжі цих птахів зустрічаються комахи, ще рідше насіння рослин і дрібні плазуючі, котрих птахи схоплюють на землі.
Хохлатий турако (Corythaeola cristata) від інших видів бананоедов відрізняється наявністю великого із синіх злегка здибленого пір’я чуба на голові й своєму строкатому фарбуванні, а також більшими розмірами. Це сама велика із усього загону зозуль птах: довжина тіла турако близько 1 м.
Спинна сторона тіла цього птаха зеленувато-синього цвіту, особливо інтенсивно пофарбована голова. Хвіст жовтий із синьою підставою й широкою чорною поперечною смугою біля вершини. Шия синя з білим горлом, інша частина черевної сторони тіла буро-руда. Дзьоб жовтий із червоною вершиною. Очі червоні, ноги свинцево-сірого цвіту.
Поширені турако в тропічних лісах екваторіальної Африки.