СІМЕЙСТВО ЗОЗУЛІ (CUCULIDAE)

До сімейства зозуль належать птаха середніх розмірів — від горобця до ворони. Фарбування оперення звичайно неяскрава. Підлоговий диморфізм у фарбуванні або зовсім відсутній, або розвинений слабко. Ноги чотирипалі, з типовим для лазающих по деревах птахів розташуванням пальців: два пальці спрямовані вперед, а два назад. Дзьоб середніх розмірів, трохи вигнутий донизу, краю його гладкі. Розріз рота великий, що полегшує схоплювання й проковтування часто досить великого видобутку.
Більшість зозуль — деревні й чагарникові птахи, життя яких проходить у кроні дерев і кущів; деякі види ведуть наземний спосіб життя й гнізда влаштовують на землі.
Багато видів зозуль — моногами. У період розмноження в таких видів утворяться пари, які будують гнізда, насиджують яйця й вигодовують пташеняти. Інші види (їх 50) – полігамори, і для них характерний гніздової паразитизм.
Від видів непаразитичних до видів чисто паразитичним є ряд поступових переходів. Наприклад, личинкоед ані (Crotophaga ani) і гуйра (Guira guira) частіше виводять своє потомство самі, але іноді підкладають яйця в гнізда інших пар свого ж виду. Американські зозулі Coccyzus erythrophthalmus і С. americanus звичайно самі будують гнізда й висиживают пташеняти, але зрідка підкладають яйця в чужі гнізда. А зозуля Coccyzus melanocoryphus не будує гнізда – вона завжди відкладає яйця в гнізда, вибудувані іншими птахами, однак сама висиживает і вигодовує своє потомство. Населяющие Африку зозулі роду Chrysococcyx підкидають свої яйця в гнізда дрібних зерноядних птахів, які висиживают зозулясті яйця й вигодовують у гнізді пташенят; однак зозуленят, що вилетіли із гнізда, догодовують самі батьки, тобто зозулі. Нарешті, ряд видів зозуль підкидає свої яйця в гнізда інших птахів і не проявляє потім ніякого інтересу до свого потомства.
Майже всі паразитичні види зозуль живуть у східній півкулі, а непаразитичні — головним чином у західному. Перші пара не утворять: у тому самому місці можна зустріти одну самку й декількох самців, а іноді їхнє співвідношення буває зворотним.
У паразитичних видів зозуль яйця дуже дрібні — лише ледве більше яєць дрібних птахів, у гнізда яких вони їх підкидають. По фарбуванню й формі яйця паразитичних видів зозуль також надзвичайно подібні з яйцями птахів-хазяїв або лише незначно від них отличаютсяю
.
Підкидаються зозулясті яйця переважно в гнізда горобиних птахів. При цьому не тільки різні види зозуль, але й різні самки того самого виду мають строго певних хазяїв, у гнізда яких вони й підкладають свої яйця.
Строки розмноження паразитичних видів зозуль тісно зв’язані згодом розмноження їхніх хазяїв. Свої яйця зозулі підкидають звичайно в гнізда з незакінченими ще кладками. Лише зрідка яйце підкладається до закінченої кладки, у цьому випадку зозуля часто, звільняючи місце для свого яйця, викидає із гнізда одне або кілька яєць птаха-хазяїна.
Деякі зозулі (наприклад, хохлатая) підкидають по нескольку яєць у кожне підходяще гніздо; інші (наприклад, звичайна) — по одному. Підкидання яєць відбувається по-різному. Деякі зозулі відкладають яйце безпосередньо в гніздо хазяїна, інші зозулі відкладають яйце на землю й лише потім у дзьобі переносять його в заздалегідь намічене гніздо. За сезон паразитичні види зозуль відкладають від 10 до 25 яєць.
Ембріональний розвиток паразитичних видів зозуль проходить швидко — як правило, швидше, ніж у птахів-хазяїв — більшості дрібних горобиних птахів. У непаразитичних видів зозуль насиживание, у якому беруть участь обоє батька, триває біля трьох тижнів; у більшості паразитичних видів ембріональний розвиток протікає за 11-15 днів.
У ряду видів паразитичних зозуль пташенята розвиваються в чужому гнізді разом із пташенятами птаха-хазяїна: гніздо благополучно залишають і вони й зозуленята. У деяких видів зозуль у перші кілька днів після вилупления діє особливий рефлекс викидання яєць і пташеняти птахів-хазяїв із гнізда: тільки що що вилупилося зозуленя позбувається від своїх конкурентів по харчуванню, викидаючи їх із гнізда.
Тільки що що вилупилися зозуленята часто бувають схожими на пташенят хазяїв гнізда; навіть голос пташенят паразитичних зозуль, як правило, подібний з голосом пташенят хазяїв. У всіх зозуль пташенята лупляться голими й сліпими. Постэмбриональное розвиток паразитичних видів іде швидко – у більшості видів пташенята через 3 тижні після вилупления залишають гнізда й можуть перепурхувати з гілки на гілку. У непаразитичних видів пташенята в гнізді ростуть повільно – лише через 5 тижнів після вилупления вони починають перепурхувати.
Харчуються зозулі винятково тваринною їжею. Видобуток збирається з дерев, кущів і зрідка на землі. Іноді зозулі ловлять комах у повітрі на лету, чому чимало сприяє широкий рот цих птахів. Основу харчового раціону більшості видів зозуль становлять різні комахи і їхні личинки, рідко поїдаються інші безхребетні (наприклад, павуки). Деякі (переважно тропічні) види зозуль поїдають пташині яйця й пташенят, земноводних, плазуючих і дрібних ссавців.
Поширено зозуль космополітично: зустрічаються вони на всіх материках земної кулі; їх немає тільки в Арктиці й в Антарктиці. Ці птахи ведуть переважно осілий спосіб життя, деякі види (ті, які живуть у холодних країнах) звичайно роблять регулярні перельоти. Так, звичайна й глуха зозулі (Cuculus canorus і С. saturatus), що гніздяться в Палеарктике аж до північних границь лісу, зимують у тропічній і Південній Африці й у Південній Азії. Новозеландська бронзова зозуля (Chalcites lucidus) гніздиться на Новій Зеландії, а зимувати летить на Соломонові острови й острови Бісмарка, пролітаючи над морем шлях більше 2000 км. Довгохвоста зозуля (Eudynamis taitensis), що гніздиться на Новій Зеландії, летить на зимівлю ще далі – на Каролінські, Маршаллові й Маркізькі острови. Нарешті, желтоклювая зозуля (Coccyzus americanus), розповсюджена в США, зимує в Аргентині.
Сімейство зозуль містить близько 130 видів, поєднуваних в 34 роду.

* * *
Звичайна зозуля (Cuculus canorus) — птах середніх розмірів (довжина тіла до 40 див, крила — близько 22 див), з досить довгим (до 18 див) закругленим східчастим хвостом. Важить зозуля близько 100 р. По фарбуванню й розмірам вона трохи нагадує яструба-перепелятника. Підлоговий диморфізм у фарбуванні виражений добре. У дорослих самців спина й хвіст темно-сірі, горло, зоб і груди ясно-сірі. Інша частина оперення біла з темною поперечною смугастістю. Очі й краї вік жовті. Дзьоб чорнуватий, злегка загнутий у вершини. Ноги короткі, жовтогарячого кольори. Самки, на відміну від самців, або буруваті зверху, з охристим нальотом на зобі, або спинна сторона тіла й верх голови в них іржавчасто-руді із широкими чорними й вузькими білими поперечними смугами. Молоді птахи, незалежно від підлоги, або сіруваті, або рудуваті з більше темною поперечною смугастістю по всьому тілу.
Поширено звичайну зозулю дуже широко. Гніздиться вона в Європі й на прилягаючих островах, у Північно-Західній, тропічній і Південній Африці, в Азії, заходячи місцями навіть за північне полярне коло, але відсутній на Аравійському й Индостанском півостровах й у південній половині Індокитаю.
Біотопи, у яких зустрічається звичайна зозуля, надзвичайно різноманітні, що зв’язано в першу чергу з поширенням горобиних птахів, у гнізда яких зозуля підкладає свої яйця. Зозулю можна зустріти на північній окраїні тайги, у лісах, у лісостепу, у степу, у різноманітних по складу заростях по берегах стоячих або текучих водойм, у парках і садах, по окраїнах населених пунктів, високо (майже до 3000 м над рівнем моря) у горах і навіть по окраїнах пустель.
Звичайна зозуля на більшій частині ареалу птах перелітна, що летить зимувати в тропічну й Південну Африку, південні райони Аравійського півострова, Індію, Цейлон, Індокитай, у південні провінції Китаю, на острови Зондского архіпелагу. Зозулі, що населяють тропічну й Південну Африку, ведуть осілий, що частково кочує спосіб життя.
Місця зимівель зозулі залишають навесні дуже рано. Так, птаха, що гніздяться в Європі, починають відлітати з місць зимівель в Африці вже в перші числа березня. Однак до місць гніздування вони просуваються повільно, і в центральних районах Європи перші птахи з’являються тільки наприкінці квітня, а валовий проліт птахів, що летять далі на північ, відбувається на початку травня. Рухаються птахи в північно-східному напрямку, пролітаючи за день усього 80 км. Лише наприкінці травня птаха досягають північних границь ареалу. Залежно від характеру весни зазначені вище строки можуть сильно зрушуватися в ту й в іншу сторону. На початку шляху зозулі тримаються більшими зграями, але до місць гніздування прилітають поодинці. Спочатку прилітають самці, а 3-4 дні через з’являються й самки.
самець, Що Прилетів, займає ту ж ділянку, що займав й у попередній рік; нерідко це територія, на якій він вивівся. Перші 2-3 дні після прильоту самець мовчазний, але потім починає співати, залучаючи на свою ділянку самку. Пісня самця дуже характерна: часто по многу раз підряд повторюване звучне злегка смутне «ку-ку… ку-ку…». Кукует самець, сидячи на піднесенні: у лісі – на якій-небудь горизонтальній галузі у верхній частині крони дерева, у степовій місцевості – на чагарнику, а там, де ні деревної, ні чагарникової рослинності ні, – на камені, горбку й т.п. Під час співу самець опускає крила, піднімає й розпускає хвіст. Рідше самці кукуют на лету. Кування можна чути й удень і вночі, але особливо інтенсивно співають птаха на ранкових і вечірніх загравах. На пісню самця звичайно незабаром прилітає самка; якщо ж самка не підлітає, то самець перелітає на деяку відстань і знову починає куковать. самка, Що Підлетіла, видає голосну трель «кли-кли-кли-кли», а у хвилини особливого збудження – глухий лемент, схожий на приглушений, чутний тільки із близької відстані регіт. Самки куковать не вміють.
При одній самці завжди тримаються трохи самців, які іноді б’ються один з одним. Кожна самка дотримується певної ділянки, площа якого в змішаному лісі середньої смуги Європи становить 1-1, 5 км2. Залежно від кількості гнізд дрібних горобиних птахів, у які зозуля підкладає свої яйця, розміри «гніздового» ділянки в різних самок сильно коливаються. Самки, очевидно, як і самці, рік у рік займають ті самі ділянки. Ділянка самки не збігається з ділянками самців (ділянки самців по розмірах менше), а тому самці спаровуються з різними самками, переходячи з «звиті» однієї самки в «свиту» до іншої.
Протягом сезону розмноження (який у зозуль дуже розтягнуть і триває з кінця квітня — початку травня до середини липня) кожна самка зносить близько 20 яєць, відкладаючи їх з інтервалами в 1—3 дні. Яйце зозулі важить близько 3 м Порівняно з розміром птаха яйця, що відкладають нею, дуже дрібні: вони такої ж величини або ледве крупніше, ніж у дрібних горобиних птахів, у гнізда яких зозулі звичайно підкидають свої яйця. Форма зозулястих яєць й їхнє фарбування надзвичайно різноманітні в цілому, але в окремої самки вони дуже схожі на яйця вигляду-хазяїна (або декількох близьких видів). Відомо більше 150 видів птахів, у гнізда яких зозулі підкладають свої яйця; однак кожна самка, як правило, підкидає свої яйця в гнізда вузького кола видів птахів, очевидно, частіше того самого виду, у гнізді якого вона сама вивелася. Як правило, зозулі підкидають свої яйпа винятково в гнізда дрібних горобиних птахів, але зрідка в гнізда дятлів, куликів й ін.

Вчасно откладки яйця самка облітає свою «гніздову» територію й відшукує підходяще гніздо. Знайшовши його, вона якийсь час стежить за ним і за його хазяями, намагаючись залишитися непоміченої, а потім, улучив зручний момент, коли хазяї гнізда полетіли, підкладає яйце.
Зозуля підкладає свої яйця в гнізда залежно від обставин по-різному. У тих випадках, коли гніздо відкрите зверху й досить міцне (наприклад, гнізда лісового ковзана, вівсянки або лісовий завирушки), зозуля сідає на гніздо й прямо в нього відкладає яйце. Коли ж гніздо перебуває в щілині або в дуплі (гнізда синиць, горихвосток, мухоловок) або ж воно з бічним входом (наприклад, гнізда пеночек), зозуля, знайшовши попередньо підходяще гніздо, відкладає яйце на землю, а потім у дзьобі приносить і кладе його в гніздо. Звичайне яйце підкидається в гнізда із ще незакінченою кладкою. Самка звичайної зозулі підкидає в гніздо тільки 1 яйце, але іноді, дуже рідко, в одному гнізді буває 2 яйця зозулі. В останньому випадку із упевнено* стью можна сказати, що належать вони різним самкам, «гніздові» ділянки яких перекриваються.
Звичайно, углядівши зозулю у свого гнізда, більшість дрібних горобиних птахів піднімає шум, намагаючись відігнати її ладь. На підкладене в гніздо яйце зозулі різні птахи реагують по-різному. Деякі (кропив’яники, славки), виявивши чуже яйце, звичайно кидають гнізда навіть із повними кладками. Інші (камишовки, горихвостки) звивають нову підстилку гнізда, прикривши кладку з яйцем зозулі, і приступають до відкладання яєць заново. Більшість птахів просто викидає чуже яйце із гнізда. Однак багато видів птахів не зауважують підробки. Навіть у тих випадках, коли яйце зозулі різко відрізняється від іншої кладки, такі птахи, як завирушки, зарянки, ковзани й ін., ніяк на нього не реагують.
Першим у гнізді звичайно лупиться зозуленя (як правило, на 12-й день), потім, на 12—14-й день, лупляться інші пташенята. Зозуленя голий, звичайно трохи крупніше інших пташенят, важить він близько 3 р.
Росте зозуленя дуже швидко, особливо в перші дні. Наступного дня після вилупления в зозуленяти починає проявлятися рефлекс викидання: усе, що перебуває в гнізді, зозуленя намагається викинути. Найбільш активний він тоді, коли птахів-хазяїв немає в гнізді, а його «зведені» брати й сестри малорухомі, тому що під час відсутності дорослих птахів ціпеніють при зниженні температури в гнізді. На нижній частині спини зозуленяти є особливе поглиблення. Гола шкіра на цьому місці, а також на спині й боках його тіла дуже чутлива. При дотику до них у зозуленяти відразу ж проявляється рефлекс викидання: зозуленя широко розставляє ноги й, опираючись головою об дно гнізда, намагається підлізти під яйце або пташеня. Коли це йому вдається, зозуленя декількома поштовхами тіла просуває жертву на спину. Притримуючи на своєї широкої, трохи ввігнутій спині яйце або пташеня підкинутими далеко нагору крильцями, зозуленя задкує до борта гнізда. Добравшись до внутрішньої стінки гнізда, він піднімається на витягнутих ногах і різкому поштовху тіла викидає предмет, що перебуває на його спині, через край гнізда. Таким чином, протягом 3-4 днів зозуленя звичайно позбувається від «зведених» братів і сестер. На 5-й день життя зозуленяти рефлекс викидання вгасає, і, якщо на той час у гнізді залишаються інші пташенята, їм уже не загрожує небезпека бути викинутими із гнізда. Однак, що залишилися в гнізді разом із зозуленям пташенята птахів-хазяїв виживають рідко: швидко зростаюче зозуленя перехоплює всю їжу, принесену дорослими птахами, а інші пташенята гинуть голодною смертю.
На 4—5-й день життя в зозуленяти починають пробиватися пеньки пір’я. Усього в гнізді зозуленя проводить звичайно 3 тижня, але, залишаючи гніздо, ще погано літає, більше перепурхує з гілки на гілку. Більш-менш добре зозуленя починає літати лише через тиждень після вильоту із гнізда.
У зв’язку з тим що яйця самка зозулі відкладає протягом досить тривалого часу, гніздової сезон у зозуль триває, як ми вже відзначали, з кінця квітня — початку травня до середини липня. Тому виліт зозуленят із гнізда можна спостерігати в червні, липні й навіть серпні.
Прийомні батьки невпинно годують зозуленя як у гнізді, так і ще протягом 1 — 1, 5 місяців після того, як він залишить його. Апетит у зозуленяти відмінний: від зорі до зорі, а часто й довше маленькі пташки тягають їжу величезному в порівнянні з ними підкидькові, що одержує неї по 200-300, а іноді й більше раз у день. Коли зозуленя досить підросте, прийомним батькам при годівлі зозуленяти доводиться засовувати свою голову глибоко в його широко відкритий рот. Склад харчових об’єктів, принесених зозуленяті, природно, залежить від того, які птахи його вигодовують.
Після придбання зозуленятами самостійності вони поодинці починають кочувати біля місць, де вивелися, поступово усе далі від них віддаляючись. Осінній відліт починається рано (із середини липня) і спочатку не помітний, тому що птахи переміщаються повільно. Спочатку поодинці починають відлітати на південь старі птахи, пізніше стає помітніше, що птаха летять невеликими зграйками. У цей же час починають відлітати й молоді птахи. Останні зозулі залишають Середню Європу наприкінці вересня. Летять вони досить швидко: перші зозулі (старі особини) прилітають у Північну Африку вже наприкінці липня, валовий проліт відбувається тут у середині вересня. Однак місць зимівель у Південній Африці перші птахи досягають тільки в жовтні, а головна маса зозуль прилітає лише в грудні.
Їжу звичайні зозулі добувають винятково в галузях дерев і чагарників, іноді схоплюють літаючих комах у повітрі, зрідка спускаються в пошуках їжі на землю. Найбільше значення в харчуванні мають гусениці, особливо у великому числі поїдаються волосаті. «Волосся» волохатих гусениць упиваються в хітинову кутикулу стінок шлунка (яка від цього стає схожої на щітку). Кутикула із застряглими в ній «волосками» періодично віддаляється з кишечнику у вигляді що відригають погадок. На друге місце за значенням з харчових об’єктів варто поставити різних жуків; однак вони поїдаються в значно меншій кількості, чим гусениці. Досить часто зозулі поїдають також прямокрилих, великих мух і перепончатокрилих. У гніздової період у їжу зозуль нерідко попадають яйця дрібних горобиних птахів. Восени в невеликій кількості поїдаються також ягоди.
Глуха зозуля (С. saturatus) по розмірах небагато менше звичайної зозулі, по зовнішньому вигляді, поводженню й всім звичкам майже не отличима від її, хоча й веде більше схований спосіб життя. Закличний лемент самки глухої зозулі дуже схожий на голос самки звичайної зозулі; пісня самця може бути передана як глухувате, низьке «ду-дуду… ду-ду…».
Гніздиться ця зозуля переважно в глухих, темних старих сирих лісах лісосмуги Східної Європи, Сибіру (до півночі до межі лісової рослинності), на схід до Камчатки і Японських островів, на південь до острова Тайвань. Зимує на території від Індії й Бірми до Соломонових островів й Австралії.
Хохлатая зозуля (Clamator glandarius) — досить гарна зозуля, по зовнішньому вигляді й розмірам трохи нагадує сороку. Спинна сторона в неї бурувато-сіра з білими плямами на плечах і крилах, голова й надхвостье сіро-сталевого цвіту. Черевна сторона тіла білувата із чорними плямами на зобі й грудях. Дзьоб чорний. Очі карі, ноги темно-сірі. Полового диморфізму у фарбуванні майже не помітно, але в самця, на відміну від самки, досить великий чуб на голові (у самки він є теж, але дуже невеликий, непомітний). Довжина тіла близько 40 див, довжина крила 20 див. Хвіст довгий, східчастий. Вага 130- 140 р.
Поширена хохлатая зозуля на Пиренейском півострові, на півдні Франції й Греції, у Передній Азії, у Північно-Західної, тропічної п Південній Африці, на території ОАР. У північній частині ареалу хохлатая зозуля перелетна, у Південній Африці вона оседла. Зимують хохлатие зозулі в тропічній і Південній Африці.
На місцях розмноження тримаються в розріджених лісах, по лісових узліссях і чагарникових заростях з одиночними деревами.
У сезон самка хохлатой зозулі зносить 12—15 яєць. Яйця цієї зозулі дуже великі: при вазі самки в 130 м кожне з яєць, що відкладають нею, важить 12 р. По фарбуванню й розмірам вони схожі на яйця воронових птахів – зеленуваті з коричневими цятками; по розмірах дрібніше, ніж у ворони (яйце ворони важить 17 г), але крупніше, ніж у сороки (10 г).
Яйця хохлатая зозуля відкладає головним чином у гнізда воронових птахів, звичайно по 2—4 в одне гніздо.
Харчується хохлатая зозуля переважно великими комахами (жуками, прямокрилими, бабками, чешуекрилими й ін.) і їхніми личинками, а також павуками й деякими іншими безхребетними.
Желтоклювая зозуля (Coccyzus americanus) зверху маслиново-бура із бронзовим відтінком і з білою облямівкою на кінці хвоста, знизу біла. Дзьоб, особливо подклювье, жовтуватий, тонкий і вигнутий. Розміром вона зі шпака, але має досить довгий хвіст.
Гніздиться желтоклювая зозуля на півдні Північної Америки, зимує в Південній Америці. Це деревний птах, все життя провідна в лісі. Тримається вона дуже тихо. Побачити цей обережний птаха звичайно вдається лише тоді, коли вона перелітає з дерева на дерево.
Лемент желтоклювой зозулі схожий на пісню звичайної зозулі, але більше голосний. Її одноманітне «ку-ку-ку-куку…» звичайно чується перед дощем, тому желтоклювую зозулю часто називають дощовим птахом.
У період розмноження желтоклювая зозуля сама будує гніздо, що схоже на вороняччя, але складено менш акуратно. Кожна самка відкладає в гніздо близько 10 яєць, що зносять завжди через більші інтервали часу, отчого в гнізді желтоклювой зозулі можна одночасно знайти і яйця й пташенят на різних стадіях розвитку (і тільки що виклюнувшихся, і вже майже здатних літати). Іноді ця зозуля підкидає яйця й у гнізда інших видів птахів.
Харчується желтоклювая зозуля винятково тваринною їжею, часто роблячи дійсні спустошення серед яєць і пташенят дрібних птахів.
Шпорцевая зозуля (Centropus sinensis), або індійський кукалъ, як її ще називають, одержала свою назву за довгий пазур на задньому пальці. Це велика зозуля, розміром з ворону: довжина її тіла досягає 50 див. Великий, широкий, закруглений хвіст становить біля половини всієї її довжини, крила короткі.
Переважне фарбування цього птаха блискучо-чорна з бурою спиною й бурими крильми, синім відливом на голові й зеленим на нижній стороні тіла. Очі темно-червоні, сильні ноги чорного цвіту. Дзьоб темний, вигнутий на кінці. Пташенята зверху покриті бурими й жовтуватими поперечними смугами.
Поширено цю зозулю в Індії й на Цейлоні. Гніздо влаштовує на галузях дерев, завжди серед густих і колючих заростей, звичайно між кущами тернику, невисоко від землі. Зовні воно являє собою постачену дахом грубу кулясту будівлю невеликих (порівняно із самим птахом) розмірів (діаметр будівлі 45 див). Будівля має бічний вхід, з якого, коли птах насиджує кладку або обігріває пташеняти, стирчить не хвіст, що вміщається в гнізді. Кладка складається частіше з 3-5 грязно-білих яєць. У період розмноження (який триває від червня до вересня) там, де водяться ці птахи, можна почути їх своєрідний, що нагадує виття лемент. Тримаються шпорцевие зозулі парами; тільки молоді птахи в перший рік життя кочують на самоті.
Руху цього птаха важкі; по розмірах, звичкам і зовнішньому вигляду вона дуже походить на домашнього птаха.
Шпорцевая зозуля уникає ліси, але легко може бути зустрінута в густих чагарникових заростях з буйною трав’янистою рослинністю. Як молоді, так і дорослі птахи проводять більшу частину часу в землі, мистецьки лазая крізь самі щільні й часто колючі сплетення галузей рослин. Лише зрідка можна побачити, як птах перелітає з місця на місце. Звичайно шпорцевие зозулі воліють пересуватися пішки по землі або лазать по галузях дерев і кущів. Ці тихі, спокійні, що мало кидаються в очі птахи завжди тримаються дуже сховано, хоча надзвичайно спритно бігають, стрибають і лазают.
Харчується індійський кукаль великими комахами (осами, жуками, гусеницями, прямокрилими), дрібними ящірками й зміями, маленькими гризунами й, очевидно, яйцями й пташенятами інших птахів.
Земляна зозуля (Geococcyx californicus) — скромно пофарбована, досить своєрідного виду птах. Спинна сторона тіла бура з рудими й білими поздовжніми цятками. На голові невеликий чубчик. Черевна сторона білувата зі шкірястим, покритим чорними пестринами горлом. На особі й навколо очей пір’я ні, гола шкіра тут синього цвіту, за очами жовтогаряча пляма. Очі червоні. Земляна зозуля – велика (60 див) птах з більшими сильними ногами, досить довгим хвостом і короткими слабкими крильми. Дзьоб великий, рівний по довжині голові, і сильний.
Живе земляна зозуля в слаболесистих посушливих місцевостях, на пагорбах, що поростили кактусами, і на відкритих рівнинах у південно-західних районах США й Мексики. Іноді вона злітає на дерева або перелітає на невеликі відстані, однак більшу частину життя цей птах проводить на землі, де тримається зовсім курячим-курячій-по-курячому; літає неохоче й тільки на короткі відстані.
Гнізда,, що поміщають завжди на землі серед чагарників, звиваються із сухих гілочок і трави. Кладка містить від 3 до 9 білих яєць, у насиживании яких бере участь і самця. Корм, що збирає винятково на землі, складається з великих комах, мишей, ящірок й інших дрібних хребетних.
Личинкоед ані (Crotophaga ani) — середніх розмірів птах, довжина тіла якої досягає 33 див, причому майже половина доводиться на великий закруглений хвіст, що складається тільки з 8 кермового пір’я. Оперення в личинкоеда синій-синє-чорно-синє з фіолетовим відтінком. Хвіст чорні-чорну-чорне-чорна-блакитнувато-чорний, ноги сірого цвіту, сильні, але недовгі. Дзьоб сірий-сірий-чорно-сірий, великий, гачкуватий на кінці. Надклювье дуже високе, із сильно видатним ребром.
Поширені личинкоеди ані в північній частині Південної Америки й на ВестИндских островах. Тут ані ведуть осілий спосіб життя й тримаються протягом всіх сезонів року в савані.
У шлюбний період особливо часто можна чути лемент цієї зозулі «ані-ані…», за який вона й одержала свою назву. У червні – липні можна знайти й гнізда цих птахів. Біля десятка птахів, а іноді й більше будують собі одне загальне гніздо. Гніздо влаштовується на деревах, частіше на висоті людського росту, розташовується воно в стовбура й підтримується знизу декількома бічними галузями. Це дуже більша чашеобразной форми груба будівля, споруджена з галузей. Дуже глибокий лоток гнізда завжди буває вистелений листами. У це спільне гніздо самки відкладають яйця. Залежно від числа птахів, що вибудували для себе гніздо, у ньому буває від 15-20 до 50 яєць. Яйця личинкоеда білого як крейда цвіту, по величині схожі з голубиними. Насиджують цю величезну загальну кладку одночасно кілька птахів, яких через певний проміжок часу поміняють кілька інших батьків, і так триває до вилупления пташеняти. У ті рідкі періоди часу, коли в гнізді не залишається ні одного дорослого птаха, яйця покриваються листами. Але незважаючи на всі турботи батьків, з багатьох яєць (іноді до 10) пташенята так і не виводяться.
Харчуються личинкоеди комахами і їхніми личинками, хробаками й паукообразними; часто поїдають також і рослинну їжу.