ЗАГІН ПАПУГИ (PSITTACI)

Зовнішній вигляд папуг досить характерний. У них щільна статура, коротка шия й велика голова, постачена потужним дзьобом. Дзьоб короткийг масивний, роздутий. Кінець верхньої щелепи нависає над нижньою у вигляді гострого гачка, таким чином, нижня щелепа помітно коротше верхньої. Краю верхньої й нижньої щелеп звичайно хвилясто вигнуті, іноді на верхній щелепі є більш-менш ясно виражений зубчик, а на нижній відповідна йому виїмка. У підстави надклювья добре виражена восковица, у межах якої відкриваються ніздрі. У деяких видів восковица буває прикрита перинками. У зерноядних папуг піднебінна поверхня кінця надклювья покрита тонкими поперечно пробігають рубчиками, що утворять подобу поверхні напилка. Верхня щелепа з’єднана із черепом рухливо й може трохи відгинатися догори. У свою чергу, нижня щелепа може трохи зміщатися в бічному напрямку й мало-мало рухатися взад і вперед.
М’ясиста мова в папуг короткий. У багатьох видів він має на кінці ложкообразное поглиблення, що дозволяє краще втримувати насіння. У деяких видів (щеткоязичние папуги) язик нанижней стороні закінчується своєрідним коготком, а на верхній має щіточку з густо сидячих щетинок, що служить для смахивания пилка рослин. Крім свого основного призначення – захоплювання й роздроблення їжі, дзьоб допомагає папугам також при лазании: служить їм як би третьою ногою.
Крила в папуг сильні, але недовгі, закруглені; першорядних махових 10. Хвіст із 12 кермового пір’я різноманітної форми: іноді короткий, прямосрезанний або злегка округлий, в інших випадках довгий, клиноподібний.
Цівка коротка, але сильна. Пальців 4, причому назад спрямовані 2 з них – перший і четвертий. Цим папуги зближаються із совами й зозулями. Пазурі круто загнуті, за винятком бегающего по землі Pezoporus. Кожна нога відрізняється значною самостійністю рухів, може відгинатися убік й уживається також для піднесення їжі до дзьоба.
З анатомічних ознак характерно сильний розвиток зоба й слабкий розвиток мускульного шлунка.
Оперення папуг тверде й негусте. Фарбування його в більшості випадків дуже яскрава й строката. Переважний цвіт оперення зелений, але багато також синього, жовтого й т.д. На голові в ряду видів (особливо в какаду) є добре розвитий чуб. У багатьох видів на боках голови є безпері ділянки, іноді зовсім маленькі, тільки навколо ока, але іноді дуже більші. Вони мотут бути білого цвіту або яскраво пофарбовані, одноколірні або з візерунками. Обидві підлоги, за рідкісними винятками, мають однакове розцвічення.
Папуги мають широке поширення. Найбільше видів у тропіках, потім у субтропіках. У Палеарктику вони зовсім не проникають, а на півдні Неарктики зустрічаються в невеликій кількості. У Новому Світлі вони поширені на північ приблизно до 42° північної широти. У південній півкулі папуги досить далеко заходять у помірну зону. Правда, на самому півдні Африки їх ні, але вони населяють всю Австралію, і кілька видів є на Новій Зеландії.
Папуги винятково добре пристосовані до деревного способу життя.
Вони превосходно лазять по деревах, користуючись при цьому, як уже було сказано, і дзьобом. Тому їх треба шукати насамперед там, де є лісу або хоча б незначні групи дерев. Правда, в Австралії й на Новій Зеландії є невелике число видів, ведучих наземний спосіб життя, але більшість їх все-таки гніздиться на деревах і скелях.
В екологічному відношенні папуги одноманітні. Всі вони гніздяться в дуплах, в ущелинах скель або в норах. Іноді для гніздування використаються гнізда термітів. Як підстилка служать деревні стружки, у деяких випадках травинки. Південноамериканський папуга Myiopsitta monachus улаштовує велике колоніальне гніздо, у якому кожна пара має своє приміщення.
Яйця в папуг у порівнянні з величиною птахів відносно невеликі й завжди чисто-білого кольори. Звичайно їх у кладці 2-5, але буває й до 8. У насиживании яєць і вихованні пташеняти в одних видів беруть участь обоє батька, в інших – тільки самка. Тривалість насиживания коливається залежно від величини птахів від 18 до 30 днів. Пташенята народжуються сліпими й, за рідкісним винятком, голими. Однак вони незабаром покриваються рідким пушком, а якийсь час через перший пух заміняється в них другим пуховим убранням іншого фарбування. Пташенята розвиваються дуже повільно й у великих видів не залишають гніздо 2-3 місяці. Батьки вигодовують їхньою напівперевареною їжею, що відригає із зоба.
Папуги — суспільні птахи. Пари в них утворяться, видимо, на все життя, але поза гніздовим часом вони тримаються більшими зграями, гніздяться теж звичайно близько гніздо до гнізда.
Годуються папуги рослинною їжею — насіннями й різними плодами, нерідко дуже твердими горіхами, які вони розколюють без особливого утруднення. Сила щелеп великих папуг (наприклад, ари) така, що вони можуть перекусити палець людини. Деякі види їдять і комах.
Деякі види папуг стали сьогоденням бичем сільського господарства. Западноафриканский нерозлучник (Agapornis), наприклад, перейшов на харчування майже винятково маїсом. Багато видів папуг (особливо в Австралії) мають велике значення як запильники квіткових рослин. Це тим більше важливо, що комах-запильників в Австралії, наприклад, дуже мало.
Папуги широко відомі своєю здатністю наслідувати людської мови. Особливо знаменитий щодо цього африканський сірий папуга, або жако (Psittacus erithacus), мало чим йому уступають у здатності «говорити» й амазонські папуги (Amazona). Однак у природних умовах папуги зовсім не прибігають до імітації мови й обмежуються порівняно невеликим набором різкої й пронизливої, позбавленої якої-небудь приємності звуків.
Багато видів папуг здавна втримуються в клітинах як аборигенними народностями тропічних країн, так й європейцями. Вони легко виживають у неволі й легко приручаються. Багато хто з них розмножуються в клітинах, деякі види утворять помісі. Папуги мають ту перевагу перед будь-якими іншими свійськими тваринами, зокрема перед ссавцями, що живуть довше всіх – десятиліттями принаймні. Деякі живуть у неволі до 50 років, і відомий випадок, коли папуга жив у неволі 80 років. Один час імпорт папуг у Європу й Північну Америку становив серйозний бізнес, але в цей час потреба в папугах для змісту в клітинах у значній мірі покривається за рахунок птахів, виведених у неволі.
Папуги можуть боліти «пташиною лихоманкою», що одержала назву пситтакоза. Останнім часом з’ясувалося, що ця хвороба властива не тільки папугам, але й многим іншим птахам, і тепер її нерідко називають орнітозом. Це вірусне захворювання передається й людині при його контакті із хворими птахами. Застосування антибіотиків є досить діючим засобом для боротьби із цією хворобою. Однак папуги, хворі пситтакозом, повинні негайно знищуватися.
Загін папуг добре відмежований від інших загонів птахів. «Проміжних» видів і сумнівних ( чиставляться вони до чи папуг ні) немає зовсім. Число видів у загоні – 317, крім того, 17 видів вимерли (або винищені) у порівняно недавній час й 19 видів копалин. Незважаючи на велику кількість видів, велика розмаїтість у розмірах і розцвіченні, всі папуги досить однорідні й становлять усього лише одне сімейство папуг (Psittacidae).
У сімействі, як сказано, 317 видів, пологів 69 (крім того, 3 копалин й 3 недавно вимерлі роди). Всі вони групуються в 6 підродин: нестори (Nestorinae), совині папуги (Strigopinae), лорі (Loriinae), дятловие папуги (Micropsittinae), какаду (Какаtoeinae) і дійсні папуги (Psittaciпае).

* * *
До першого з названих вище підродин — підродині несторов належить усього 1 рід — нестори (Nestor) з 2 видами, розповсюдженими в Новій Зеландії.
Кеа, або нестір (N. notabilis), – знаменитий птах. Вона широко відома серед населення під ім’ям убивці овець (Sheef killer). Зовні це мало чим примітний папуга. Насамперед, він не володіє властивої більшості представників загону строкатістю розфарбування. У загальному він більш-менш одноманітного темного маслиново-зеленого цвіту, іноді більше бурий, іноді більше зелений. Дзьоб у кеа довгий і сильно загнутий, причому надклювье значно длиннее подклювья. Птах розміром приблизно з ворону або ледве покрупнее. Довжина крила 33-34 див. Самка подібна із самцем, але пофарбована трохи тьмяніше.
Кеа гніздиться в суворих умовах високогір’я Південного острова Нової Зеландії, вище лісосмуги, там, де взимку сніг і жорстокі вітри, а влітку постійний туман і вітри. Проте кеа живе в цій обстановці цілий рік, ведучи осілий спосіб життя. За свідченням Г. Мерриера, цей представник теплолюбного, в основному тропічного, загону будує гніздо, відкладає яйця й вигодовує пташеняти в найсуворіше в горах час. Гніздової сезон у нього починається в червні, тобто в розпал південної зими. Пташенята перебувають у гнізді винятково довго, близько 3 місяців або навіть довше. Втім, інші натуралісти знаходили гнізда нестора із кладками в січні, тобто в середині літа, а також у листопаді. Молодих у гніздах знаходили як у червні – зимою, так й у вересні – навесні. Можливо, це порозумівається тим, що птах не має певного сезону розмноження. Але, у всякому разі, птах гніздиться в зимовий час. Подібне відомо тільки для імператорського пінгвіна в Антарктиці й клестов-еловиков у Євразії.
Гнізда кеа поміщають в ущелинах скель, використовуючи природні проходи в їхню глибину. У повній кладці 4 овальних білого кольори яйця розміром приблизно з голубине яйце. Новонароджені пташенята швидко покриваються довгим сірим пухом.
Основна їжа кеа — різні рослинні об’єкти й дрібні тварини — дорослі комахи і їхні личинки, хробаки, яких птах дістає з-під каменів і серед напочвенной рослинності. Цей папуга їсть також фрукти й у певну пору року може годуватися нектаром квітів. У та пора року, коли в горах вище пояса ліси з’являються пасущиеся череди овець, кеа харчується також м’ясом хребетних. Це явне новопридбання. Нагадаємо, що до приходу європейців ссавців на Новій Зеландії, за винятком одного виду пацюків й одного виду кажанів, не було. Отже, кеа до цього часу не знав смаку м’яса.
Є м’ясо овець можуть, очевидно, всі кеа. Однак убивати овець можуть тільки деякі особини. питання, Що Вивчало цей Г. Мерриер думає, що в цьому випадку можна провести паралель із тиграми. Далеко не кожен тигр, якщо він не спровокований, нападає на людину, і тільки дуже рідкі особини є людожерами. Те ж саме й у кеа; тільки одна або два старі птахи в зграї, яких пастухи називають убивцями овець, нападають на тварин, інші лише користуються їхнім видобутком.
Птах сідає звичайно на землю біля наміченої нею жертви й потім зненацька підхоплюється їй на спину. Кеа не може відразу вчепитися пазурами за шкіру, і вівця нерідко різким рухом скидає його. Але птах повторює цей прийом, після чого вівця біжить із «вершником» на спині, поки такий біг не приведе її до загибелі або вона зрештою не звільниться від свого переслідувача. Нанесена вівці птахом велика рана (сантиметрів близько 10) приводить до її швидкої загибелі. Звичайно кеа нападають на овець при недоліку інших кормів: узимку й провесною. Саме в цей час буває сильний падіж овець, що відбувається й без втручання папуг.
Новопридбана звичка кеа, звичайно, викликала гнів з боку населення. Його стали нещадно переслідувати. Протягом тільки 8 років було винищено 29 тисяч птахів. Однак це не привело до бажаної мети: кеа не зменшилися в числі. Навпаки, рясний додатковий корм, що надається птахам у вигляді полеглих овець, а також підстрелені й не добуті мисливцями олені й кози створили для кеа додаткову харчову базу, за рахунок якої число цих птахів стало навіть збільшуватися. Вони стали спускатися з гірських місцеперебувань на схили гір, широко розселилися в північні частини острова й у деяких місцях стали воістину численними. Гніздові притулки цих птахів так надійно захищені від непогоди, що «дитяча смертність» у них, видимо, дуже низка, крім того, усунуте головне, що контролювало раніше їхню чисельність, – недостача корму, особливо взимку.
Однак шкода від кеа для скотарства сильно перебільшений. Нападу на живих овець бувають рідко. Папуги їдять м’ясо полеглих тварин. Знайшовши таку вівцю, пастух звичайно також приписує її смерть птахові. У порівнянні зі значною смертністю овець у чередах, що буває взимку, загибель їх безпосередньо від нападу кеа становить зовсім незначний відсоток.
До того ж роду несторов належить й інший папуга Нової Зеландії — капу (N. meridionalis). Він живе на обох островах у лісовій їхній частині, гніздиться влітку в дуплах дерев і харчується в основному комахами. У свій час цей птах був об’єктом харчування для маорийцев, які виловлювали цих папуг різними способами у величезній кількості.

* * *
Капало, або совиний папуга (Strigops habroptilus), — єдиний представник підродини совиних папуг. Як і попередній вид, він свойствен тільки Нової Зеландії й у цей час дуже рідкий. Ареал його продовжує скорочуватися. Це великий птах, стоячи має близько 60 див висоти. Самець крупніше самки.
Цвіт оперення моховито-зелений із чорними смугами на спинній стороні тіла, а в інших місцях з темно-бурими, лимонно-жовтими й палево-жовто-зеленими смугами. Добре розвинене лицьове оперення, звідки й виникає подібність із совами. Фарбування цього птаха має явно заступницьке значення.
Крила в совиного папуги добре розвинені, але внаслідок слабості м’язів і недорозвинення кіля грудини літати какапо не може. Якнайбільше, на що він здатний, – це планувати на відстань приблизно 25-30 м.
Какапо живе на рівнинах й у горах, піднімаючись до висоти 1400 м над рівнем моря, у межах випадання опадів від 1900 до 6250 мм, т. е, у дуже вологих місцях. Гнізда він улаштовує в більших ущелинах скель або між коріннями дерев. Нерідко буває, що в гніздову нору ведуть два входи, від яких углиб відходять тунелі, що мають кілька десятків сантиметрів довжини. У глибині нори міститься гніздова камера приблизно 30 див висоти й 60 див у діаметрі. За наявними відомостями, какапо гніздиться через рік. До гніздування він приступає відносно пізно, відкладаючи яйця головним чином у січні й лютому (південна півкуля), що, імовірно, пов’язане з масовою появою в цей час основного корму птаха – різних ягід. Звичайно в кладці буває 2 яйця.
Какапо годується рослинною їжею, головним чином ягодами різних чагарників. Цікаво, що за кормом він ходить пішки й пересувається при цьому звичайно по певним, протоптаним їм доріжкам. Голос совиного папуги – своєрідний гул, що нагадує звук барабана. Цей гул можна чути з листопада до середини лютого.
Совині папуги добре переносять неволю, але в неволі не розмножуються.
Совиний папуга — зникаючий птах. Спочатку він був розповсюджений на обох островах Нової Зеландії, очевидно, також на острові Стьюарт і на Чатемских островах. Тепер на Північному острові його немає зовсім. Чому це відбувається, сказати важко. Винищування його завезеними на Нову Зеландію пацюками й горностаєм має значення, але, мабуть, тільки в деяких місцях. Зміна природної обстановки, що виразилося у винищуванні лісів, теж не є основною причиною зменшення його чисельності. У всякому разі, ареал совиного папуги значно скоротився ще до проникнення на острови Нової Зеландії європейців.

* * *
На відміну від попередніх великих і скромно пофарбованих папуг представники підродини лорі — птаха невеликих розмірів, розцвічені найвищою мірою яскраво. Вони поширені від південної частини Філіппінських островів і Сулавеси на південь до Австралії й Тасманії, на схід – по островах Полінезії.
На верхній щелепі в цих птахів немає рубчиков, на кінці язика в одних видів є своєрідний пензлик, в інших — напилли, пристосовані до прийому рідкої їжі.
Приналежний до цієї підродини острохвостий лорикет (Trichoglossus haematodus) має, мабуть, найбільш широке поширення серед всіх своїх побратимів. Він гніздиться від Молуккских островів через Нову Гвінею до архіпелагу Бісмарка, а також у Східній Австралії.
Хвостові пір’я в цього птаха (як й в інших представників роду Trichoglossus) вузькі й до кінця поступово утонипаются, довжина крила близько 15 див. Спина, крила й черево острохвостого лорикета зелені, лицьове оперення синє, задня частина голови й кроющие юшка фіолетово-бурі із зеленуватим відливом. Груди червона із широкою чорно-синьою поперечною смугою. Махові пір’я мають по білій плямі на внутрішнім опахалі, кермові з жовтою плямою на середині. Є місцеві варіації розцвічення (підвиди). Так, на Нових Гебридах острохвостий лорикет має вузьку чорну смугу на груди, у птахів з Північної Австралії синя голова й червона смуга на потилиці й т.д.
Це надзвичайно живі й рухливі птахи, швидкі й спритні літуни. Маючи на кінці язика щіточку, вони спритно збирають нектар квітів (особливо з евкаліптів) і при цьому сприяють їхньому запиленню. Їдять вони також і м’які плоди.

* * *
До підродини дятлових папуг ставляться зовсім маленькі папуги, деякі з них навряд чи перевищують розміром кропив’янику. Довжина тіла цих птахів не більше 10 див, а довжина крила приблизно
6—7 див. Дзьоб цих птахів вузький, сильно вигнутий, висота його більше довжини. На кінці надклювья є рубчики. Пальці дятлових папуг довгі, приблизно вдвічі длиннее, ніж цівка, пазурі слабенькі, ледве вигнуті. Крила досить довгий, загострені, хвіст короткий із прямим або злегка закругленим зрізом. Стрижні кермового пір’я дуже тверді й у вигляді твердих голок виступають за кінці опахал, чим сильно нагадують кермові пір’я стрижейигл охвостов.
Звичайно дятловие папуги дотримуються вершин найвищих дерев, особливо фігових, де поїдають насіння висячих впритул до стовбура плодів. Вони поїдають також виступаючий на корі дерев манноподобний сік. При цьому вони подібно дятлам підвішуються до стовбура дерева, опираючись на свій твердий хвіст; можуть також пересуватися по стовбурах дерев подібно пищухам. Їдять вони також і термітів, яких витягають із гнізд.
Гнізда дятлових папуг розміщаються або в дуплах дерев, іноді, якщо деревина м’яка, зробленим самим птахом, або в гніздах термітів, у яких птах проробляє потрібні їй ходи й гніздову камеру.
У цій підродині всього один рід Micropsitta з 6 видами, що населяють Нову Гвінею й прилеглі острови (зокрема, і Соломонові).
Приналежний до цієї підродини малий карликовий папуга, або папуга Склеттера (М. pusio), має в загальному зелене розцвічення, середина нижньої частини тіла в нього жовтувата. Чоло, боки голови й горло бурі, нижні кроющие хвоста жовті. Він населяє вологі тропічні ліси й для гніздування використає гнізда термітів.
Всі дятловие папуги малодоступні для спостережень, і життя їх майже не вивчене. У кладці, очевидно, 2 яйця.

* * *
На противагу дятловим папугам, папуги підродини какаду (5 пологів, 17 видів) широко відомі й часто використаються для клітинного змісту, що вони легко переносять. Все це великі, розміром від галки до ворона, папуги. Подклювье в них ширше надклювья, так що краю його охоплюють краю надклювья, на піднебінній стороні кінчика надклювья добре розвинені тверді рубчики. Оперення звичайно чорне або біле, але часто з жовтим або рожевим відтінком. У більшості видів на голові добре розвинений чуб.
Представники підродини какаду властиві Австралії й Тасманії, вони широко поширені на Новій Гвінеї й далі до заходу до Сулавеси, на схід до Соломонових островів. На півночі ареал цієї групи охоплює Філіппінські острови.
Усе какаду — лісові птахи, гніздяться в дуплах або в ущелинах скель. Їжу їх становлять кісточки плодів, фрукти, горіхи, а також комахи і їхні личинки. Останніх какаду витягають із деревних гілок, руйнуючи їхнім дзьобом.
Самі великі представники підродини — так називані чорні какаду (6 видів). Всі чорні какаду – лісові мешканці, що живуть на деревах. Годуються вони насіннями різних дерев і кісточками фруктів, тоді як м’якоть відкидається, можуть витягати комах (і їхніх личинок) з-під кори дерев і навіть із галузей дерева. Гніздяться вони в дуплах і відкладають 2 білі яйця.

Чорний какаду (Probosciger aterrimus) — великий птах, величиною приблизно з ворона. Довжина крила його 34-38 див. Особливо великий і сильний у нього дзьоб. М’ясиста мова довгий, на кінці ороговілий, в іншій частині м’який і по краях піднятий, у результаті чого утвориться жолоб, службовець свого роду ложкою, що направляє роздроблені частини їжі в глотку.
Оперення цього какаду грифельно-черное із зеленуватим відтінком. Боку голови не оперені й мають м’ясний цвіт, а коли птах порушений, червоний-червоний-червоний-червоний-червоний. На тімені птаха є великий чуб з вузького стрічкоподібного пір’я.
Цей вид какаду населяє саму північну частину Австралії, захід Нової Гвінеї й невеликі острови на захід від її (наприклад, Салавати, Ару). Годується він твердими-шкірястими фруктами (зокрема, канаркового дерева), горіхами.
Не уступає йому по розмірах белоухий чорний какаду (Calyptorhynchus baudinii), що має довжину крила 38 див. Оперення в нього чорно-буре із зеленим відтінком. В упшой області є велика біла пляма, на хвості – біла поперечна смуга. Висота дзьоба перевершує його довжину. Пір’я, що утворять чуб на голові, широкі. Белоухий какаду розповсюджений у Південно-Західній Австралії до півночі до верхнього плину ріки Мерчисон.
Цікаві зміни в характері харчування белоухого чорного какаду. Спочатку він поїдав тверді як камінь фрукти Bangsia grandis – високого дерева з папоротникообразними листами й золотаво-жовтими ніжками квіток, що нагадують якоюсь мірою свічі новорічної ялинки. Однак, коли в останні десятиліття в Південно-Західній Австралії стали широко впроваджувати соснові насадження, белоухие какаду перейшли на харчування майже винятково насіннями сосни Pinus pinaster. Раніше цього какаду можна було зустріти зграйками в 10-30 птахів, не більше. Тепер же в соснових насадженнях папуги стали збиратися величезними масами, обчислювальними тисячами особин. Спритно вхоплюють вони лапою соснову шишку й настільки ж спритно вибирають із її насіння. Природно, лісівники почали масове винищування цих птахів. Незабаром, однак, з’ясувалося, що какаду майже кожну п’яту шишку роняє на землю й у такій шишці насіння превосходно дозрівають. Виявилося цілком доцільним давати можливість папугам з’їдати чотири п’ятих урожаї соснових шишок з таким, однак, умовою, щоб вони одного п’яту врожаю шишок скидали на землю. Така кількість насінь цілком улаштовувало лісівників, а збір зірваних папугами шишок виявився зовсім простою й недорогою справою. Таким чином, белоухий какаду став помічником лісівників.
Зі светлоокрашенних какаду ми назвемо тут рожевого какаду (Kakatoe гоseicapilla), у якого тулуб рожевого цвіту, а спинна сторона попелясто-сіра. Чуб рожеві-рожеву-рожеве-рожева-червоно-рожевий. Цей птах значно менше чорних какаду, довжина крила в неї 27 див. Рожевий какаду широко розповсюджений по материку Австралії, гніздиться в дуплах евкаліптів. На відміну від більшості інших папуг рожевий какаду рясно вистилає своє дупло свіжими листами. У кладці звичайно 5 яєць. Годується рожевий какаду на землі насіннями й корінцями рослин, які він видирає дзьобом із землі.

Всі інші папуги входять у підродину дійсних папуг, саме численне по числу й розмаїтості стосовних до нього видів і найбільше широко розповсюджене. Дійсні папуги водяться в помірних широтах Нової Зеландії, у холодному високогір’ї Анд й у жарких низинах тропіків усього світла.

* * *
У підродині дійсних папуг виділяють більшу групу птахів (12 пологів, 31 вид) під загальною назвою плоскохвостие папуги. Вони поширені в Австралії, Тасманії, Новій Зеландії й на розташовані на схід Австралії островах. Це невеликі, приблизно із дрозда, птаха. Хвіст у них по більшій частині східчастий, подовжений. Ведуть вони в основному наземний спосіб життя, гніздяться в дуплах, іноді й у норах. Насиджує в них головним чином або позов л ючител ьно самка.
Найбільш наземний спосіб життя веде так званий нічний папуга (Geopsittacus occidentalis). Це невеликий птах щільної статури, з великою головою й у порівнянні з іншими плоскохвостими папугами відносно коротким хвостом. Оперення нічного папуги неяскраве, в основному зелене із чорними поперечними смугами. Довжина крила 14 див.
Цей птах населяє сухі й скелясті напівпустелі Центральної Австралії, що поростили колючою рослинністю. Як дійсний наземний птах, нічний папуга найвищою мірою рідко злітає на дерева. Відповідно до цього пазурі в нього трохи коротше, ніж в інших папуг, і менш скривлені.
Цей птах веде нічний спосіб життя, Вона виходить на годівлю з настанням повної темряви й уночі ж літає на водопій. Літають нічні папуги тільки на короткі відстані й завжди низько над землею. Вони харчуються, очевидно, винятково насіннями колючих трав (Spinifex).
Нічний папуга — один з досить деяких папуг, що будують дійсне гніздо, що поміщає в гущавині колючого кустика Spinifex у декількох сантиметрах над землею. У дуплах же не гніздиться ніколи. У повній кладці буває 4-5 білих яєць. Певних календарних строків гніздування в цього птаха, видимо, немає. Нічний папуга гніздиться, як тільки пройдуть дощі.
Спроба тримати нічного папужки в зоологічних садах успіху не мала.
Земляний папужка (Pezoporus wallicus) має непомітне зелене з жовтим оперення із чорними поперечними смугами. Чоло червоний. Пазурі в нього досить довгі й, на відміну від інших папуг, прямі. Кермові пір’я зелені з жовтими смугами. Довжина крила 12, 5 див. Населяє цей папужка піщані пустища й болотисті місця прибережної смуги півдня Австралії й Тасманії.
Гніздиться земляний папужка на землі, вискребивая собі ногами невелику ямку в ґрунті або поміщаючи гніздо безпосередньо під яким-небудь колючим кущем. Іноді він відкладає яйця прямо на голу землю, іноді робить дійсне гніздо. У кладці буває 2-6 яєць.
Земляний папужка веде дуже схований спосіб життя й завдяки своєму заступницькому фарбуванню дуже рідко попадається спостерігачеві на очі. Але це не рятує його від хижаків: птах нерідко стає видобутком лисиць і бродячих кішок. Крім того, його гнізда гинуть при випалюванні трави. Внаслідок цього земляний папужка став у деяких місцях винятково рідким птахом, місцями зовсім зник. Ще в перші роки XX сторіччя земляний папужка водився в дуже великому числі недалеко від Сіднея. У цей час там можна знайти лише одиничні екземпляри цього виду. Тільки на Тасманії, де лисиці й кішки поширені значно менше, ніж на материку, земляний папужка зустрічається ще досить часто.
Земляний папужка добре бігає, але дуже погано літає, так що у випадку небезпеки він прагне спочатку втекти, злітає лише в самий останній момент. Він ніколи не летить більше 200 м, частіше ж, пролетівши метрів п’ять, він стрімко опускається, можна сказати, падає на землю, стосуючись землі спочатку грудьми. Поле його трохи нагадує політ курячих птахів. На дерева або кущі він ніколи не сідає.
Очевидно, земляні папужки видають сильний захід. У всякому разі, мисливські собаки знаходять їх дуже легко, і мисливці часто стріляють цих птахів, приймаючи їх з першого погляду за перепелів. Втім, м’ясо цього птаха вважається винятково смачним.
У клітинах земляних папужок не тримають. Тільки один раз (1865 р.) земляний папужка був привезений у Лондонський зоологічний сад. Зараз у зоологічних садах земляних папужок немає.
До роду трав’яних папужок (Neophema), що належить винятково Австралії й Новій Зеландії, ставиться так званий елегантний, або прикрашений, папужка (N. elegans).
Шукати елегантного папужки треба в південних частинах Австралії. Там він населяє розріджені ліси й відкриті місцевості. На противагу описаним вище нічному й земляному папужкам, елегантний у багатьох місцях досить численний птах й, у всякому разі, це самий звичайний вид серед трав’яних папужок. У Західній Австралії чисельність його за останні два десятиліття помітно збільшився й ареал розширився. Цьому сприяє збільшення чисельності населення в Західній Австралії й пов’язане із цим изреживание лісів. Суцільних лісів цей папужка уникає, а розріджені, з більшими галявинами, – це саме те, що йому треба. Тут достаток їжі й гарні умови для гніздування. У лісах з високоствольними деревами елегантний папужка тримається винятково в селищ, біля яких є більш-менш великі просіки. Розселяючись від галявини до галявини, цей папужка перетнув лісовий пояс і з’явився недавно в безлісній береговій смузі на південно-заході материка.
Інша причина збільшення чисельності елегантного папужки в Південно-Західній Австралії складається в розширенні плантацій конюшини, насіння якого в деяких місцях стали головним кормом цього птаха.
Елегантний папужка розселяється в Австралії й у північному напрямку, проникнувши в останні роки в південні частини тропіків.
Гніздиться елегантний папужка в прогнилих пнях, у порожнечах усередині великих галузей. У повній кладці буває 4-5 яєць округленої форми. Гніздовий час – весна південної півкулі, тобто серпень – жовтень, найчастіше яйця відкладаються у вересні. У році цей птах гніздиться тільки один раз.
Елегантні папужки — дуже спокійні пташки. Розшукуючи їжу в кущах, вони видають тихий щебет. У клітинах вони легко виживають і розмножуються.
Основна їжа елегантних папужок — насіння трав’янистих рослин (зокрема, і болотних). Крім того, у їжу вживаються фрукти як культурних, так і диких плодових дерев.
Дуже своєрідний скельний папужка (N. petrophila), що належить до уже відомому нам роду трав’яних папужок. Ця малопомітна й скромно пофарбована пташка постійно тримається на землі, ховаючись між густими пучками трави, і виявити її можна тільки тоді, коли вона злітає в буквальному значенні слова з-під ніг. Навіть сполоханий, цей птах летить дуже коротка відстань зовсім низька над землею й через короткий час знову зникає в густій траві. На землі серед трави й кущів цей птах пересувається винятково спритно.
Скельний папужка має дуже обмежене поширення. Він гніздиться уздовж вузької прибережної смуги Югозападной і Південної Австралії; але там, де до берегів Великої Австралійської затоки підходять піски пустелі Налларбор, цього птаха немає. Широкий піщаний берег цієї затоки не придатний для скельного папужки.
Таким чином, скельний папужка насамперед мешканець берегів. Він селиться майже винятково на невеликих, часто зовсім позбавлених деревної й навіть чагарникової рослинності острівцях, а також у дюнно-луговой обстановці берегів материка. Ніколи не вдається його бачити далі чим в 100 м від берегової лінії. На низькому західному березі материка скельний папужка зовсім не гніздиться й з’являється там лише іноді взимку, занесений з острівців сильними західними вітрами.
Скельний папужка гніздиться у виїмках скелястих берегів, особливо в крейдових скелях. Іноді гніздові нори розташовуються так низько від уреза води, що в штормову погоду бризи хвиль попадають на яйця. Зрідка гнізда скельного папужки можна знаходити в безпосередній близькості від гнізд куликасороки й чайок. Однак він зовсім не прагне до колоніального гніздування, і звичайно кожен стрімчак зайнятий лише однією парою, що гніздиться.
Типові плоскохвостие папуги (рід Platycercus) — це самі звичайні птахи саван і степів Австралії. Вони добре відрізняються від інших представників підродини (трав’яних папужок й ін.) лускатим розцвіченням спини. Кожне перо спини має чорний центр, навколо якого розташоване широке червоне, жовте або зелене поле. В інших представників підродини спина або одноколірна, або має поперечні смуги.
У гніздовий час ці папуги тримаються парами або невеликими групами, але після періоду розмноження збираються в більші зграї й у пошуках водопоїв, а також їжі роблять далекі нерегулярні міграції. Вони мають сильний політ, по характері траєкторії що нагадує поле дятлів, тобто, що складається з послідовних підйомів й опускань. Крила плоскохвостих папужок широкі, досить більші, закруглені.
Всі види роду плоскохвостих папужок харчуються в першу чергу насіннями трав. Збір насінь природно відбувається на землі, але при найлегшому переляку птаха негайно перелітають на вершини дерев.
У цьому роді 7 видів, розповсюджених у східних частинах Австралії й на Тасманії. При змісті в неволі вони легко схрещуються між собою, помісі бувають й у природних умовах.
Широкою популярністю користується розелла (P. eximius), розповсюджена в Східній Австралії від Південного Квинсленда до Південної Австралії й Тасманії.
Розміри розелли, як і всіх розглянутих папужок, невеликі: довжина крила 16 див, загальна довжина тіла 32 див.
Голова, шия, груди, нижні кроющие хвоста в розелли червоні. Верхня частина спини чорна із зеленувато-жовтими облямівками кожного пера. Нижня частина спини зеленувато-жовта. Черево жовто-зелене. Крила лілово-блакитні із чорними плямами, кермові пір’я сині, до кінця що світлішають, на бічних пір’ях є кінцеві білі плями.
Спочатку розелла населяла відкритий ландшафт саван. Тепер же вона тісно пов’язана з людиною і є характерним птахом полів. Чисельність виду зросла. Розелли зустрічаються в парках центра Канберри, вони звичайні в передмістях Сіднея. Вирубка лісів також сприяє розширенню ареалу розелли.
Розелла харчується насіннями різних трав’янистих рослин. Ставши птахом культурного ландшафту, вона поїдає у великій кількості насіння культурних рослин (пшениці, конюшини, люцерни), але у великій кількості їсть також і насіння бур’янів. Місцями розелла завдає помітної шкоди полям, але знищенням бур’янів приносить користь. Коли дозрівають фрукти, розелла починає відвідувати сади, де особливо охоче поїдає яблука й груші. Однак і тут вона приносить користь, тому що у величезній кількості знищує шкідливих комах. Останніх вона збирає, очевидно, винятково з дерев і кущів.
Гніздяться розелли в порожнечах товстих галузей і стовбурів дерев, відносно низько над землею. Іноді вони займають порожні нори кроликів і нори щурок у крутих глинистих берегах. Місцями гніздяться в стовпах огорожі.
Розелла — один з улюблених папуг для змісту в клітинах і вольєрах. Вона добре розмножується й зберігає цю здатність до 25-30-літнього віку. Однак розелла залишається завжди трохи полохливої й недружелюбної стосовно інших папуг. Її голосний голос звучить досить неприємно.
Серед плоскохвостих папужок виділяється рід німф (Nymphicus), що по ряду ознак подібний з какаду. Так, на голові в німф, як й у какаду, є загострений, що складається з вузького пір’я чуб, червоні плями на щоках німф нагадують червоні плями на боках голови в какаду. Крім того, є подібність у формі підстави дзьоба.
До цього роду належить усього один вид — нимфовий папужка (N. hollandicus), розповсюджений у внутрішніх частинах Австралії. Іноді він залітає на Тасманію. Папужка-німфа має в загальному сіро-буре розцвічення. На махових і кермових пір’ях є синеватосерий відтінок. Передня частина голови, щоки й чуб сірчасто-жовті. В області вух є жовто-червона пляма. На крилах – по білій плямі. Самка пофарбована трохи блідіше самця. Довжина крила 15, 5-16, 6 див, загальна довжина тіла 30-33 див. Хвіст у німфи длиннее, ніж в інших папужок, середня пара кермових значно длиннее інших.
За винятком зімкнутих лісів, німфи заселяють, можна сказати, будь-яке місцеперебування. Їх можна зустріти на високих деревах у берега ріки, у відкритій евкаліптовій савані, у низьких чагарникових заростях й у пустельних заростях Spinifex.
Гніздяться німфи в порожнечах товстих галузей, причому предпочитают уже мертві дерева. У кладці буває звичайно 4-5 яєць, але в сприятливі роки число яєць у кладці підвищується до 6-7. На відміну від інших папужок самець німфи бере участь у насиживании, заміняючи самку головним чином у денний час. Тривалість насиживания в цих птахів 21 день.
Німфи дуже охоче сідають на відмерлі галузі вершин дерев і великих кущів. Однак характер їхнього оперення такий, що птахи залишаються майже непомітними. У такому положенні вони дуже довірливі й підпускають до себе на кілька метрів. Зовсім інша справа, коли ці папужки на землі. Отут вони надзвичайно полохливі й злітають при найменшій тривозі. Цікаве поводження цих птахів у води. Спочатку птаха довго кружляють над водоймою, стрімким польотом пролітаючи іноді над самою його поверхнею. Потім вони спрямовуються до води майже вертикально, можна сказати, падають. Але на берег німфи ніколи не сідають, вони опускаються прямо на воду, роблять пари коротких і швидких ковтків і через кілька секунд знову вже в польоті.
Основна їжа папужок-німф — насіння трав’янистих рослин. Вони відвідують також квітучі евкаліпти, де збирають, можливо, нектар, а можливо, і дрібних комах. На полях у пору дозрівання хлібів німфи їдять пшеничні зерна. У деяких районах, де після другої світової війни припинили оброблення пшениці, німфи тепер відсутні.
Папужка-німфа поряд із хвилястим папужкою належить до улюблених клітинних птахів. Він переносить низькі температури, легко приручається й вивчає окремі слова або навіть мелодію. Миролюбний характер німф дозволяє тримати їх разом із хвилястими папужками й навіть із ткачиками.
Однак для цих гарних літунів потрібна досить велика вольєра.
Голос німф голосний, одноманітний і докучливий.
Останній австралійський папужка, про яке ми вважаємо потрібним тут згадати, це хвилястий папужка (Melopsittacus undulatus). Серед плоскохвостих папужок він, мабуть, самий маленький: довжина крила в нього всього 9, 5 див, загальна довжина тіла 18 див. Хвіст у нього длиннее крила, середні кермові пір’я значно длиннее інших і на кінці звужені.
Цей папужка в загальному зеленого кольори. Голова, мантія й крила цього птаха покриті тонкими полосочками жовтої й чорної квіток. Нижня частина спини бриллиантово-зеленая, крила сіро-зелені, хвіст синій. Передня частина голови й горло жовті із синіми й чорними плямами. Розходження між самцем і самкою легко простежується на восковице. У самців вона темно-синя, у самок палево-синя у внегнездовое час і бура під час гніздування. У молодих птахів, як й у самок, восковица палевосиняя.
Хвилястий папужка — корінний житель Австралії й зустрічається там майже повсюдно. У посушливих частинах материка іноді можна зустріти чи ледве не мільйонні зграї цих птахів. Гніздиться він у дуплах, відкладаючи яйця без какойлибо підстилки в дуплі. Число яєць 3-5, іноді й більше, насиживание тягнеться від 18 до 20 днів. У північній частині ареалу хвилястий папужка приступає до гніздування в будь-який час року, як тільки пройдуть дощі. На півдні откладка яєць відбувається в основному в листопаді.
Як і багато інших папужок, хвилястий має потребу у воді, літає на водопій, і, якщо посуха охоплює велику територію, він попадає іноді в тяжке становище. Так, у посуху 1932 року біля однієї пересохлої загати було знайдено до 60 тисяч там мертвих папужок, що скопилися.
Хвилястий папужка — один з улюблених кімнатних птахів. У СРСР це найпоширеніший папужка, до речі, що прекрасно розмножується в неволі. Виведене дуже велика кількість колірних варіацій цього птаха: жовта, синя, біла й ін.
З інших представників підродини дійсних папуг цікаві по зовнішньому вигляді ракетохвостие папуги (рід Prioniturus), розповсюджені на Філіппінських островах, Сулавеси й на деяких інших невеликих островах Індонезії. Це маленькі папуги, у яких середнє кермове пір’я дуже подовжені. Нормально розвинене опахало цього пір’я доходить тільки до кінця іншого кермового пір’я, а далі виступає позбавлений опахала стрижень, що лише в самого кінця знову здобуває флажковидное опахало. У цьому роді 5 видів. Один з них – лузонский ракетохвостий папуга (P. luconensis) має в загальному жовтувато-зелене розцвічення, а голова й мантія в нього світліше, із блакитним відтінком. Кінці кермового пір’я й прапорці на середній парі свинцево-сірі. Довжина крила цієї пташки 15-16 див.
Широко поширені в тропіках Старого Світла так називані шляхетні папуги, або, як їх частіше називають, ожереловие папуги (Psittacula). Їхніх 12 видів. Всі вони мають довгий східчастий хвіст із сильно звуженим середнім кермовим пір’ям. Фарбування оперення переважно зелена. Дзьоб або принаймні надклювье в самця червоні. Ожереловими цих птахів називають тому, що в них оперення голови й шиї розділена вузьким нашийником (намистом) чорного або якого-небудь іншого цвіту.
Найбільше широко із цих папуг розповсюджений ожереловий папуга Крамера (P. krameri), у якого вузьке палевокрасное півкільце відокремлює оперення голови від оперення шиї. Основний цвіт цього птаха жовто-зелений, але голова до потилиці стає синюватої, горло чорне, чорна також вузька смужка, що йде від дзьоба до ока. Середні кермові пір’я синюваті. Дзьоб червоний, причому подклювье чорнувате. Довжина крила цього птаха 16 див, загальна її довжина 42 див.
Ожереловий папуга розповсюджений у тропічній Африці від островів Зеленого Мису до Північної Ефіопії й Эритреи й потім у Південній Азії від Пакистану до Південно-Східного Китаю, на південь до Цейлону.
Це птах відкритих колючих чагарників, літає швидко й високо. Гнізда влаштовує в дуплах дерев, відкладає 4 яйця білого цвіту. Гніздиться залежно від місцевих умов у різний час. Так, у Дарфуре її звичайні строки гніздування жовтень – листопад, а в Эритрее – серпень. Їсть цей папуга фрукти й горіхи, літає на поля, де їсть насіння культурних рослин.
В Африці й на Мадагаскарі живуть нерозлучники (рід Agapornis, 6 видів). Це маленькі, розміром майже з горобця, папуги з коротким сильно закругленим хвостом, довжина якого дорівнює чи не половині довжини крила. Оперення в них переважно зелене. Гніздяться вони в дуплах дерев. Деякі види будують гнізда, інші роблять тільки підстилку в дуплі. Назва цієї групи птахів «нерозлучники» порозумівається тим, що нібито у випадку загибелі одного члена пари гине й інший. Це невірна думка.
Так званий червонощокий нерозлучник (A. roseicollis) має інтенсивно-зелене розцвічення, причому задня частина спини відсвічує синім. Лицьові частини оперення в цього птаха червоні, щоки й горло рожеві. Середні кермові пір’я зелені, а бічні червоні з вузькими зеленими й більше широкими чорними поперечними смугами в кінцевій їхній частині. Дзьоб блідо-жовтий. Самка пофарбована трохи блідіше самця. Довжина крила червонощокого нерозлучника всього 10 див, загальна довжина птаха 16-17 див. Червонощокий нерозлучник населяє Південно-Західну Африку від Південної Анголи до правого берега нижнього плину ріки Жовтогарячої й до Ньяси.
На піщанистих рівнинах Дамараленда цей птах звичайно займає для гніздування окремі приміщення колективних гнізд суспільних ткачиков, не вступаючи з хазяями гнізда в які-небудь зіткнення. Місця в гнізді вистачає для всіх. У гористих місцях червонощокий нерозлучник робить митецькі гнізда. Дзьобом він засовує будівельний матеріал (сухі билини, тонкі гілочки й т.д.) між пір’ям задньої частини спини й, створивши в такий спосіб маленький склад на своєму тілі, летить зі своїм вантажем до обраній їм ущелині скелі, де робить гніздо. Яйця в нього, як й у всіх папуг, білі й майже круглі: довжина їх 25 мм, ширина 18 мм.
.
Годуються червонощокі нерозлучники головним чином дрібними насіннями. Останнім часом в Анголі вони перемкнулися на харчування маїсом і настільки до нього звикли, що тепер навіть й у неволі не беруть ніякого іншого корму. Треба сказати, що нальоти цих нерозлучників на поля доставляють чимало турбот їхнім власникам.
Зв’язавши своє життя з людиною, червонощокі нерозлучники поселяються тепер й у селищах, улаштовуючи гнізда в стінах будинків і під черепичними дахами.
Невелика група — 9 видів — маленьких папуг, довжина тіла яких становить усього 10—16 див, виділяється в особливий рід з дивною назвою висячих папуг (Loriculus). Назва це дано їм тому, що представники цього роду на відпочинок і для сну підвішуються до галузей дерев униз головою подібно кажанам. Дзьоб у цих птахів стрункий, довжина його більше, ніж висота. На піднебінній поверхні надклювья є характерні поперечні рубчики. Хвіст у них прямо зрізаний і короткий, по довжині він приблизно дорівнює крилу або небагато коротше. Примітно сильний розвиток верхніх кроющих хвоста. Вони настільки довгі, що прикривають весь хвіст.
Висячі папуги дуже мистецьки лазают по деревах і бігають по гілках, дуже швидко дрібочучи ногами. У такий же спосіб вони пересуваються й по землі. Подібно деяким нерозлучникам вони переносять до свого майбутнього гнізда обривки кори, листи й інший будівельний матеріал, засунувши його в оперення – у плечові й шийні пір’я, в оперення грудей. Все це переноситься в дупло, де й улаштовується гніздо. Харчуються висячі папуги фруктами, ягодами, нектаром квітів. Поширено вони від Індії (від західних берегів півострова й від Гімалаїв) до Філіппін, Нової Гвінеї й архіпелагу Бісмарка.
На Малакці, Суматрі й Калимантане живе синеголовий висячий папуга (L. galgulus). Втім, синя (ультрамаринова) у нього зовсім не голова, а тільки тім’я, і те тільки в самця. Вся інша голова, як і більша частина оперення, зелена, на верхній частині спини з добре вираженим жовтим відтінком. На передній частині грудей є велика червона пляма. Такого ж цвіту й верхні кроющие хвоста (прикривающие, як ми вже знаємо, хвіст). У самки немає синьої плями на тімені й червоному цвіті на груди. Довжина крила цього папуги близько 9 див.
Синеголовий папуга звичайний у лісах низменностей. Він тримається поодинці або парами, у польоті швидко вдаряє крильми, так що навколо його тельця виникає від їхнього руху мрячна хмарина. Цього птаха масами ловлять для змісту в клітинах.
Велика група (12 пологів, 66 видів) короткохвостих папуг населяє Африку й Америку. Своя назва ці папуги одержали через широкого короткий і звичайно прямосрезанного (іноді й злегка закругленого) хвоста. Європейцям найбільш відомий із цієї групи сірий папуга (Psittacus erithacus), або, як його іноді ще називають, жако. Якщо не вважати цвіту хвоста, це дійсно сірий птах. Однак хвіст у неї, а також верхні й нижні кроющие хвоста яскраво-червоні. Позбавлені оперення ділянки шкіри на передніх частинах голови білі, дзьоб чорний. Хвіст у цього птаха більш ніж удвічі менше довжини крила. Дзьоб вузький, з боків злегка стислий. Сірий папуга розміром приблизно з галку, довжина крила в нього 22-24, 5 див, загальна довжина тіла 35-40 див.
Розповсюджено сірого папугу в тропічних лісах Африки від Гвінеї до Анголи й до озера Ньяса. Для гніздування він вибирає найбільш високі дерева, де в дуплах відкладає 2 яйця білого цвіту. На цих же деревах він і відпочиває вночі, а раннім ранком вилітає на годівлю, причому літає, як правило, досить далеко. Тільки ввечері жако повертається знову до свого дерева. Сірі папуги часто зустрічаються більшими зграями, але іноді й окремими парами. Якщо є підходящі місця, то трохи пара можуть гніздитися на одному дереві. Сірий папуга – один із кращих серед птахів наслідувачів мови людини. Життя в неволі він переносить легко.
До короткохвостих папуг ставляться й так називані амазонські папуги (рід Amazona). Їхнього 26 видів, населяють вони тропічні райони Південної й Центральної Америки й Антильські острова. Хвіст у них прямосрезанний, трохи длиннее, ніж у жако; він дорівнює приблизно 1/2 або 8/4 Довжини крила. Основний цвіт оперення зелений, але в деяких папуг на крилі буває червоне дзеркальце, у деяких – на хвості червоні плями. Це кращі імітатори серед американських папуг. Щодо цього вони уступають тільки сірому папузі Африки.
Амазонські папуги — лісові птахи, гніздяться в дуплах.
В синелобой амазони (A. aestiva), як уже треба з її назви, чоло синього цвіту. Тім’я, боки голови й горло жовті, згин крила яскраво-червоний, крім того, на крилі є ще й червоне дзеркальце. Довжина крила цього птаха 20, 5-22, 5 див, загальна довжина тіла 35-41, 5 див.
Синелобая амазона водиться на півночі Аргентини, у Болівії, Парагваєві й Бразилії. Гніздиться вона в дуплах дерев, відкладаючи 2 білі яйця. Ці папуги літають на годівлю звичайно невеликими зграйками, причому парочки тримаються разом.
Синелобих амазон посилено переслідують через шкоду, що вони наносять фруктовим садам і маїсовим плантаціям, а також заради їхнього м’яса. Однак захисне фарбування добре приховує птахів у зелені дерев, і мисливці вистежують їх на превелику силу.
Хоча синелобая амазона кричить пронизливо й дуже неприємно, її охоче тримають у клітинах на її батьківщині як «мовець» птаха.
Деякі види амазонських папуг вимерли, зокрема фіолетова амазона (A. violacea) з острова Гваделупа (Малі Антильські острова), інші представлені зараз дуже невеликим числом особин й, таким чином, перебувають на грані вимирання.
Особливу групу (13 пологів, 71 вид) у загоні папуг становлять клинохвостие папуги. До цієї групи належать і зовсім маленькі горобині папуги, і такі велетні, як папуги ари. Всі вони поширені в Центральній і Південній Америці аж до Вогненної Землі.
Серед маленьких клинохвостих папуг цікавий папуга-чернець (Myiopsitta monachus). Цвіт його зелений, передня частина голови й нижня сторона шиї сірі. Груди блідого зеленувато-сірого цвіту. Кроющие крила темно-бурі. Дзьоб товстий, хвіст східчастий, небагато длиннее, ніж крило. Довжина крила 14-15 див, загальна довжина птаха 27-30 див.
Розповсюджено папугу-ченця в Північній і Середній Аргентині, в Уругваєві, на півдні Бразилії й у Парагваєві. Він не ховається в дупла або скелі, а будує на деревах серед їхніх галузей велике дійсне гніздо з колючих сухих галузей, які птах ретельно скріплює між собою. Гніздо звичайно буває колективне, у якому кожна пара має своє приміщення, куди веде бічний вхід. У гнізді завжди є вистилка із сухої трави. Діаметр такого гнізда близько 1 м. Воно добре захищає птаха від будь-яких ворогів. Кожна пара відкладає 5-6 яєць.
Наприкінці літа й на початку осіни попугаимонахи з голосними лементами сотнями летять на поля й на апельсинові плантації, де завдають непоправної шкоди. У цей час вони нерідко поєднуються з дикими голубами й кассиками.
Якщо плантація перебуває серед лісу, хазяїнові доводиться будувати для її захисту високу стіну з дерева. На ній він розміщає все сімейство, і за допомогою каструль і всіляких бляшанок люди роблять неймовірний шум, що змушує зграю повернути назад або летіти в інше місце, гірше захищене.
Монахи-папуги-ченці легко приручаються, вивчаються говорити кілька слів, тому в Південній Америці їх тримають у клітинах досить охоче.
Каролинский папуга (Conuropsis сагоlinensis) був єдиним папугою, розповсюдженим у Північній Америці. Він населяв територію від Північної Дакоти до Міссісіпі й Флориди. Тепер він зник. Остання звістка про нього ставиться до 1920 року. Він був у загальному зеленого кольори, передня частина голови й боки червоний-червону-червоне-червона-червоні-оранжево-червоні. Тім’я, боки голови й горло жовті. Довжина крила 19 див.
Папуги ари (рід Ага), яких нараховують 15 видів, — великі, яскраво розцвічені птахи з довгими хвостами. Навколо очей і на боках голови в них великий простір, позбавлений оперення. Дзьоб високий.

Ари населяють лісисті місцевості тропічного пояса західної півкулі й гніздяться в дуплах. Звичайно вони тримаються більшими зграями, коли роблять розбійницькі нальоти на фруктові плантації. Сильний дзьоб дозволяє їм ра»згризать кісточки плодів, які по міцності можна зрівняти з каменем.
Будучи досить суспільними, ці птаха в сімейному житті дотримуються, як та інші папуги, строгого одношлюбності, і якщо один член пари вбитий, те інший довго не залишає свого мертвого друга. Природно, що при цьому він сам звичайно стає жертвою мисливця. Ари легко приручаються й можуть «говорити».
У тропічній Америці ці птахи досить ще численні й можуть бути навіть названі ландшафтними. Інша справа на островах. Так, на острові Куба раніше жив триколірний ара (A. tricolor), він вимер в 80-х роках минулого сторіччя. Причина зникнення цього птаха – переслідування її заради яскравого оперення, а також знищення пралісів, які замінялися кавовими, банановими й іншими плантаціями. Цей птах був яскраво-червоного цвіту, верх голови червоні-червону-червоне-червона-червоний-жовтувато-червоний, потилиця жовтий. Довжина крила 26-28 див.
Червоний ара (А. тасао) має переважне фарбування червону. пір’я, Що Криють, крила червоні й жовті, кінці крил, так само як і задня частина тулуба, сині, кермові пір’я червоні. Більші безпері простори з боків голови тілесно-білого цвіту. Верхня щелепа жовтувато-білого цвіту, а нижня бурувато-чорна. Довжина крила цього птаха 28-40 СМ/, а загальна довжина 78-90 див.

Червоний ара розповсюджений від Мексики до Бразилії. Він має великі яйця: довжина їх 50 мм, ширина 35 мм. М’ясо червоного ара гарного смаку, прирівнюється до яловичини. Махове й кермове пір’я використалися індіанцями як прикраса й для «оперення» стріл.
Синежелтий ара (A. araruana) зверху яскраво-синій, знизу жовтий, горло чорне, дзьоб теж чорний. На білих безперих боках голови є чорні смуги. Довжина крила 37-39 див, загальна довжина птаха 80-95 див. Гніздиться від східної частини Панами до Бразилії й Північного Парагваю.

Гіацинтові ара (Anodorhynchus) виділяються в особливий рід тому, що в них боку голови оперені майже повністю, залишається безперим тільки вузьке кільце навколо очей і невелика ділянка в підстави подклювья. У цьому роді 3 види. Самий великий вид гіацинтового ара – A. hiacinthinus населяє внутрішні частини Бразилії. Він весь кобальтово-синий, де темніше, де світліше. Кільце навколо очей і гола шкіра в підстави нижньої щелепи жовтий-жовту-жовте-жовта-золотаво-жовті. Довжина крила цього птаха 36, 5 див, довжина тіла 80-98 див.
.