ЗАГІН ГОЛУБИ (COLUMBAE, АБО COLUMWORMES)

Загін голубів поєднує значне число видів птахів середньої й невеликої величини. По зовнішньому вигляді й загальній будові всі вони дуже подібні між собою й добре відрізняються від інших птахів.
Статура в голубів щільне, голова невелика, шия коротка, крила звичайно довгий і гострі, хвіст середньої довжини, закруглений. Ноги короткі, чотирипалі, пальці довгі з короткими сильними пазурами. Дзьоб невеликий, прямій, у підстави тонкий, а до вершини трохи роздутий. Підстава надклювья покрита м’якою шкірочкою – восковицей.
Оперення в голубів густою й щільне, різноманітної, нерідко яркою фарбування. Самці й самки по фарбуванню не розрізняються, але перші крупніше других.
Більшість видів — мешканці лісу, деякі живуть у скелях, обривах, спорудженнях людини. В основному це види осілі, лише деякі в помірних широтах роблять перельоти. Зимівлі їх звичайно лежать недалеко від гніздової області.
Голуби ведуть строго денний спосіб життя. Їжу звичайно збирають на землі, у зв’язку із чим добре ходять. Літають прекрасно: легко, швидко, можуть робити різкі повороти. Це суспільні птахи. У негніздовий час завжди тримаються зграями, іноді величезних розмірів; нерідко годуються зграями навіть у гніздової період.
Всі голуби — моногами й утворять міцні пари. Гнізда влаштовують на деревах, у скелях, норах обривів, у будівлях, а зрідка й на землі. Більшість голубів відкладає по 2 яйця, деякі по 3 або по одному. Яйця білого фарбування, без малюнка. Насиживание триває в різних видів від 14 до 30 днів. У році буває звичайно дві, а в деяких видів і більше – до 4-5 кладок.
Пташенята розвиваються по птенцовому типі: лупляться гол і безпомічними й залишаються в гнізді до повного оперення. Перший час батьки вигодовують їхньою відрижкою вмісту зоба, так називаним «голубиним молоком».
Останнє виділяється епітелієм стінок зоба, що сильно товщають у період вигодовування пташеняти. Ростуть пташенята досить швидко, і навіть у таких великих видів, як вяхирь, вони в 25-денному віці починають літати.
Харчуються голуби головним чином насіннями різних рослин, рідше дрібними безхребетними. Ряд видів спеціалізувався на харчуванні плодами. Всі голуби мають потребу у воді й часто літають на водопій на значні відстані.
Голуби є об’єктом спортивного полювання, їх добувають заради смачного м’яса. Мають значення вони і як домашній птах. Крім безлічі декоративних порід, є породи м’ясні й поштові. Велике значення домашні голуби мають як піддослідних птахів при проведенні різних лабораторних досліджень.
Найбільш древній викопний представник загону голубів відомий з верхнього олігоцену (Франція). У верхньому пліоцені з’являються сучасні пологи, наприклад Columba. У плейстоцене жили як вимерлі, так і сучасні пологи, а також сучасні види, наприклад такі, як клинтух, вяхирь, сизий голуб, звичайна горлиця.
Загін голубів містить два сімейства. Перше сімейство – дронти (Raphidae) з 2 родами й 3 видами було поширено на островах Маврикія, Бурбон і Родригес, але вимерло в XVI столітті. Друге сімейство – голубині (Columbidae) містить 292 виду, що зустрічаються по всьому світлу, за винятком холодних областей півночі й півдня. Один із представників цього сімейства – мандрівний голуб (Ectopistes migratorius), у величезних кількостях населявший Північну Америку ще в другій половині минулого століття, на початку поточні був повністю винищений.
У межах СРСР голуби представлені 3 родами з 11 видами.
Зовнішність сизого голуба (Columba livia) добре відома по домашніх і здичавілих особинах цього виду. Його легко відрізнити від інших родичів по білому попереку й двом темним смугам, що йдуть поперек крила. Важить від 240 до 360 р.
Це суспільний птах, гніздиться, як правило, колоніями, за їжею й на водопій літає зграями, при цьому восени й узимку в зграях нерідко буває до декількох сотень птахів. Там, де цей птаха не переслідують, вона стає довірливої, як, наприклад, напівдомашні голуби, що розгулюють по вулицях більших міст. Однак, на відміну від напівдомашніх, дикі сизі голуби близькості людини уникають і досить обережні.
Розповсюджено сизого голуба в Північній Африці, південних частинах Європи й Азії від Британських островів до Японії включно. У напівдомашньому стані слідом за людиною розселився значно далі до півночі, у межах СРСР до прибалтійських республік, Ленінграда, Калініна, Середнього Уралу, Тобольська й приблизно до 60° північної широти на Єнісеєві.
Дикий сизий голуб в основному осілий птах, що робить лише нерегулярні, але іноді досить значні кочівлі. Населяє скелі, гірські ущелини, яри, стрімчасті береги рік. Лісів і відкритих просторів уникає. Напівдомашні голуби живуть у селищах і гнізда влаштовують у будівлях людини.
Весняне воркування й спарювання в напівдомашніх голубів починається дуже рано — у лютому. Дикі голуби приступають до гніздування значно пізніше: спарювання доводиться на кінець березня – початок квітня, яйця відкладаються до кінця квітня. Утворенню пари передує енергійне воркування самця, що, доглядаючи за самкою, приймає своєрідні пози, робить струмові польоти.
Гніздо розташовується в тріщині скелі, у норах по обривах, у нішах, на карнизі або виступаючому камені й т.д. Споруджується воно самцем і самкою і являє собою недбало складену плоску купу з гілок і корінців з ледь помітним лотком.
Кладка складається з 2 яєць білого цвіту. Розміри яєць: 36-43 X 27-31 мм. Насиджують обоє батька протягом 17 днів. пташенята, Що Вилупилися, перші дні годуються кашкоподібним виділенням стінок зоба, занурюючи свій дзьоб у широко відкриті роти дорослих птахів. Через кілька днів пташенята починають одержувати розм’якшені в зобах дорослих птахів зерна, але виділення кашкоподібної речовини закінчується в домашнього голуба на 18-й день після вилупления пташеняти, а в дикого ще пізніше.

Пташенята вилітають із гнізда в 30— 35-денному віці, і через кілька днів батьки залишають їх і приступають до другої кладки. У північних районах ареалу сизий голуб виводить пташенят два, а на півдні – три рази в літо.
По закінченні гніздування голуби збираються зграями й кочують по кормним місцях.
Харчується сизий голуб насіннями різних рослин, як диких, так і культурних, які збирає на землі.
Велике значення мають голуби як об’єкт спортивного полювання. Але чисельність їх за останні роки сильно скоротилася, і полювання на них тимчасово в нас заборонена.
Кам’яний, або скелястий, голуб (С. rupestris) по загальному вигляді нагадує сизого, але відрізняється від нього чистим сизим цвітом, більшою величиною й широкою білою смугою поперек хвоста. Розповсюджений у Центральній Азії, Північному Китаєві, Кореї, Уссурійськом краї, південних частинах Східного й Середнього Сибіру.
Живе скелястий голуб звичайно в горах, у рівнинних частинах ареалу селиться на скелястих берегах рік й інших водойм, до яких він має явне тяжіння. Зустрічається також у поселеннях людини, предпочитая тут міста з кам’яними будівлями. Гніздо влаштовує в ущелинах скель, на карнизах і під дахами будинків. Веде осілий спосіб життя, лише місцями вживає сезонні кочівлі. Гніздиться колоніями.
Бурий голуб (С. eversmanni) по зовнішньому вигляді дуже подібний із сизим голубом, але має менші розміри й більше короткий хвіст. Область поширення незначна, охоплює головним чином пустелі й передгір’я Середньої Азії, Південного Казахстану й Кашгарии.
У межах СРСР бурий голуб майже всюди перелітний птах. Зимує на північному сході Індії, у Пакистані й у деякій кількості в Туркменії.
Харчується переважно насіннями бобових і злакових рослин.
Добувається бурий голуб на полюванні попутно з іншими голубами в невеликій кількості.
У високих горах Центральної Азії й прилягаючих областей зустрічається білогрудий, або белоспинний, голуб (С. leuconota). Він схожий на сизого, але добре відрізняється від нього й інших голубів дуже темною головою й білою спиною. Гніздиться колоніями. Гнізда влаштовує в щілинах, печерах і на карнизах стрімких скель і важкодоступних ущелин.
Вяхирь, або витютень (С. palumbus), — самий великий з наших голубів, вага його становить 420—620 р. Від інших голубів на польоті легко відрізнимо за білим плямам на крилі, а сидячий — по білих плямах на шиї.
Це обережний птах. У лісі тримається приховано, вибираючи дерева з густою кроною, і побачити його досить важко, що хіба тільки пролітає. Однак виявити його в шлюбний період легко по своєрідному, що далеко слили лементу.
Зустрічається вяхирь по всій Європі, за винятком північних частин, у СевероЗападной Африці, Малої й Передньої Азії, Гімалаях, Середній Азії й Західному Сибірі.
У помірних широтах він перелітний і тільки на півдні ареалу — осілий. Зимівлі розташовуються в південних частинах гніздової області або небагато виходять за її межі.
Будучи чисто лісовим птахом, витютень населяє на півночі ареалу переважно хвойні, у більше південних районах — різноманітні листяні ліси й навіть великі чагарники.
Навесні вяхирь прилітає порівняно рано, у березні на півдні, у квітні — початку травня на півночі ареалу, коли земля повністю звільняється від снігу й стає доступним корм.
Незабаром після прильоту можна чути шлюбні лементи самців, не схожі на звичайне воркування інших голубів. Це глухі, що далеко лунають лементи з розтягнутими окремими звуками різної висоти («гху-у-хуху… гху-у-хуху…»). Кричить самець, сидячи звичайно на вершині дерева, але іноді й у середній частині дерева, на горизонтальному суку; у цьому випадку він ходить навколо голубки, розпустивши оперення шиї. Час від часу самець робить струмовий політ: сильно ляскаючи крильми, він косо злітає на 10-20 м нагору, а потім сковзає на розпущених крилах униз й, описавши широке коло, повертається на те ж або близьке до нього місце. Там, де витютней багато, своїми глухими лементами, як не можна що краще гармоніюють із небагато таємничою обстановкою глухого хвойного лісу, вони дуже добре пожвавлюють наші ліси.
Через якийсь час птаха приступають до будівлі гнізда. Гніздо міститься звичайно на бічних галузях дерев, рідше на кущах. Воно являє собою плоский настил з тонких сухих гілок, настільки рихло складених, що знизу просвічує наскрізь. Незважаючи на нескладність гнізда, будується воно кілька днів. Розміри гнізда: діаметр гнізда 30-40 див, висота гнізда 7-14 див, діаметр лотка 11-16 див, глибина лотка 1, 5-5 див.
У кладці 2 чисто-білі яйця. Розміри яєць: 37-41 х 26-34 мм. Насиджує більше самка, хоча участь приймає й самець. Насиживание триває 17-18 днів. Годують пташеняти обоє батька – спочатку творожистим виділенням стінок зоба, а потім принесеної й розм’якшеної в зобі їжею. Пташенята залишаються в гнізді трохи більше 20 днів.
Перший час після вильоту молоді тримаються разом з родителями, які ще кілька днів продовжують їх підгодовувати. Почавши літати, голубята якийсь час повертаються на ніч на те дерево, на якому містилося гніздо. Незабаром вони відбиваються від старих, утворять зграї, до яких, очевидно, приєднуються неодружені старі птахи, і кочують по околишніх лісах.
У північної границі ареалу вяхирь виводить пташеняти тільки один раз у літо. У більше південних районах деякі пари виводять пташеняти двічі в рік. Молоді останнього висновку й старих птахів, що закінчили розмноження, поступово приєднуються до зграй, що складають із молодих першого висновку. Осінні зграї широко кочують, часто відвідуючи при цьому прибрані поля. Кочівлі поступово переходять у відліт до місць зимівель. Осінній відліт у різних частинах ареалу падає на вересень – першу половину жовтня.
Гніздячись у лісі, вяхирь літає годуватися на поля й інші відкриті простори. Це єдиний з наших голубів, що збирає корм не тільки на землі, але й на деревах. Основною його їжею служать насіння культурних злаків і різних диких рослин, особливо злакових і бобових. Поїдає також різні ягоди – жимолость, горобину, смородину, шипшину, шовковицю й т.д., що розпускаються деревні бруньки, а де є дуб, охоче вживає жолуді.
Великі розміри, гарні смакові якості м’яса роблять витютня об’єктом спортивного полювання.
По величині клинтух (С. oenas) помітно дрібніше витютня й дорівнює приблизно сизому голубові. На останнього він схожий по польоті й фарбуванню, але відрізняється більше світлими крильми, одноколірною спиною (без білого надхвостья) і більше світлим низом. Важить він від 250 до 340 р.
Розповсюджений клинтух у Європі, Західному Сибірі, Середній Азії, СевероЗападной Африці й від Малої Азії й Іраку до Ірану й Кашгарии.
Населяє він лісу різного типу, але предпочитает листяні, старі, з більшою кількістю дупластих дерев. Місцями селиться на високих обривах.
Клинтух — перелітний птах. Зимує в південних частинах гніздової області й трохи південніше її.
У свої гніздові місця цей голуб прилітає рано, наприкінці лютого — початку березня на півдні, у другій половині квітня — початку травня на півночі ареалу. Незабаром після прильоту можна чути його своєрідний голос, видаваний тільки в шлюбний період. Він не схожий на воркованье інших голубів: це одноманітні, монотонні, повторювані до 10 і навіть 15 разів підряд глухі звуки «ху-хуу-ху…», що слишимие досить здалеку. При цьому птах звичайно ходить по товстому горизонтальному суку з розпущеним хвостом і шиєю, що роздулася. У шлюбний період самці злісні й часто вступають один з одним у бійку.
Селяться клинтухи окремими парами, гнізда влаштовують звичайно в дуплах. Підстилка в гнізді вбога й складається з корінців, гілочок, листів і мохів.
У квітні й травні, залежно від географічного положення місцевості, починається откладка яєць, а потім насиживание. У кладці 2 білі яйця. Розміри яєць: 36-37×26-28 мм. Насиджують обидва члени пари протягом 16-18 днів.
Вигодовують пташеняти обоє батька, спочатку «голубиним молоком», а пізніше різними зернами, принесеними в зобах. Корм збирають на галявинках поблизу від гнізда. Пташенята залишають гніздо у віці 25-28 днів, коли придбають здатність до польоту.
Після того як пташенята придбають самостійність, старі птахи приступають до другої кладки. Закінчивши висновок пташенят останньої кладки, вони приєднуються до зграй молодих першої кладки або утворять особливі зграї разом з молодими останнього висновку.
Осінній відліт клинтухов проходить в основному у вересні — жовтні.
Харчуються клинтухи винятково рослинною їжею — зернами культурних злаків і насіннями диких рослин. Улітку збирають корм на лугах, лісових галявинах і на землі під деревами, пізніше вилітають на поля.
Клинтух ставиться до числа мисливських птахів, що добувають заради м’яса.
По загальному складі звичайна горлиця (Streptopelia turtur) подібна з голубом, але значно стрункіше, изящнее й менше по розмірі. Вага її становить 110-130 р. Неважко розпізнати її також по строкатому, коричнюватому фарбуванню верху.
Горлиця швидко літає й добре ходить по землі. Більшу частину часу проводить вона серед галузей дерев, злітаючи на землю тільки для годівлі й водопою. У внегнездовое час малопомітний і мовчазний птах.
Гніздиться звичайна горлиця в Південній і Середній Європі, у значній частині Північної Африки, у Малій, Передній і Середній Азії, у Південно-Західному Сибірі й Казахстані, а також у Кашгарии й Джунгарии. Населяє різноманітні листяні ліси й чагарники біля води й тільки в північних частинах ареалу – хвойні насадження. На півдні ареалу звичайна в садах і парках міст і сел.
Це перелітний птах, основні зимівлі якої розташовані в екваторіальній Африці — у південних частинах Сахари, Сенегалі й Судані.
Навесні горлиця прилітає порівняно пізно — у другій половині квітня на півдні, першій половині травня на півночі гніздової області, коли з’явиться зелень на деревах. На прольоті тримається невеликими зграйками, не більше 20 штук. Частина птахів прилітає парами, що утворяться, очевидно, під час прольоту.
Гніздо горлиця влаштовує звичайно на горизонтальних галузях дерев на висоті від 0, 5 до 6 м й, як виключення, на землі. Це недбала будівля у вигляді тонкого, пухкого, що майже завжди просвічує настилу із сухих гілок з дуже плоским лоточком. Розміри гнізда: діаметр гнізда 12-20 див, висота гнізда 5-7, 5 див, глибина лотка до 4 див.
Як тільки гніздо готове, самка відкладає 2 чисто-білі яйця й приступає до насиживанию. У цьому їй допомагає й самець. Розміри яєць: 28-33×22- 24 мм.

Насиживание триває недовго, усього 13—14 днів. пташенята, Що Вилупилися, ретельно вигодовуються родителями. Досягши величини небагато більше половини дорослих, пташенята часто вибираються із гнізда й сидять поруч із родителями. Трапляється іноді, що недосвідчені молоді падають із галузей на землю й, будучи ще зовсім безпомічними, гинуть. У віці приблизно 20 днів пташенята повністю оперяють, стають здатними до польоту й залишають гніздо.
Вилетевшие молоді незабаром збираються в самостійні зграйки, які починають кочувати по околишніх місцях, а потім поступово просуватися до півдня. Дорослого ж птаха в південних частинах ареалу приступають до другої кладки.
Відліт горлиць починається рано, біля середини серпня на півночі ареалу, і закінчується приблизно наприкінці вересня на півдні. Осінній проліт більше розтягнуть, чим весняний.
Звичайна горлиця — растительноядная птах. У першу половину літа основним кормом їй служать насіння всіляких диких рослин, що збирають на лугах, вигонах, по берегах рік і т.п. У другу половину літа вона відвідує прибрані хлібні поля, де збирає опалі на землю зерна. Предпочитает зерна пшениці, проса, гречки. Вона має потребу у воді й регулярно літає на водопій після ранкової годівлі, а іноді й увечері.
Горлиця — гарна прикраса перелісків, садів і парків у містах і селах. Крім того, вона є другорядним об’єктом аматорського полювання.
Крім звичайної горлиці, у Старому Світлі зустрічається ще кілька видів горлиць.
Більша горлиця (S. orientalis) поширена на більшій частині території Азії, до сходу від Південно-Західного Сибіру й хребтів Тянь-Шаню, Памиро-Алая й Західної Індії. Населяє лісу різноманітного типу, як хвойні, так і листяні. Перелітний птах.
Кільчаста горлиця (S. decaocto) населяє переважно південну частину Азії, частково заходячи в південно-західну частину Європи й в Африку. У СРСР зустрічається в Прибалтиці, на Україні, у Середній Азії й низов’ях Амуру. За останні роки спостерігається швидке розселення її в Європі й Середній Азії. Живе ця горлиця по сусідству з людиною – у садах, парках і гаях міст і селищ. Гнізда робить звичайно на деревах, рідше на карнизах будинків і застрехах різних будівель. Осілий птах.
Мала, або єгипетська, горлиця (S. senegalensis) широко поширена в Африці й Південно-Західній Азії – від Аравії й Іраку до Індії й Кашгарии. У СРСР заходить у межі Середньої Азії. Усюди живе тільки в поселеннях людини, улаштовуючи в будівлях свої гнізда. Лише в Північній Африці гніздиться в садах і гаях. Досить довірлива до людини. Веде осілий спосіб життя.
Всі ці види по своїй біології мають багато подібного зі звичайною горлицею.
Крім того, на південно-сході Азії поширена короткохвоста горлиця (Oenopopelia tranquebarica), самці якої пофарбовані зверху в червоно-коричневий цвіт.
Веероносний голуб (Goura victoria) — один з видів вінценосних голубів, що живуть у Новій Гвінеї й на сусідніх островах. Це самі великі види із усього загону: довжина їх досягає 75 див (при довжині хвоста 26 див). Відрізняються вони від інших видів також чудовим вееровидним чубом на голові, по якому одержали свою назву.
Веероносний голуб — досить гарний птах. У фарбуванні верхніх частин тіла переважає аспідно-блакитний цвіт, нижніх – каштаново-бурий; на крилі широка біла поперечна смуга, облямована знизу вузької сірувато-синьої. Особливо чудовий головний убір, що складається з віяла распушенних пір’я, усаджених на кінцях маленькими борідками у формі довгастих трикутників.
Живе веероносний голуб у лісі, де охоче тримається на землі. Тут він проводить більшу частину дня, харчуючись опалими плодами. При небезпеці злітає на дерева, на яких і ночує. На деревах же влаштовує своє нехитре гніздо, що являє собою плоский настил з погано переплетених галузей.
Попугайний голуб (Vinago walia) ставиться до групи плодоядних голубів, що одержали свою назву по характері їжі. Розміром він приблизно із клинтухаг складний щільно, з довгими крильми й коротким хвостом. Дзьоб короткий, міцний, надклювье загнутий гачком.
Поле в нього швидк і рвучкий, супроводжується голосним свистячим шумом, видаваним крильми, що відрізняє його від інших голубів.
Фарбування оперення цього голуба надзвичайно гарна. Передні частини тіла в нього сірувато-зелені, верхні частини маслинові, груди яскраво-жовта, боку маслиново-сірі, черево беловато-охристое, передній край крила винно-червоний. Ноги рожево-жовтого цвіту.
Яскравим фарбуванням і своєрідним способом лазания по деревах цей голуб нагадує папугу, з яким його неважко видали поплутати.
Розповсюджений попугайний голуб у Північно-Східній Африці, населяючи тут лісові області. Гніздиться на деревах. У шлюбний період робить струмові польоти, схожі на польоти наших лісових голубів. Гніздо – досить невигадлива будівля з галузей, як й у більшості представників загону.
Харчується дрібними плодами дерев, які заковтує цілком.
Никобарский голуб (Caloenas nicobarica) щільної статури, з дуже довгими й широкими крильми. Ноги сильні, нагадують курячі. Особливо характерні вузьке й довге загострене пір’я на шиї, що утворять подобу гриви півнів. Поле сильний і швидкий.
Загальне фарбування його металічно-зелена з мідним відливом; голова, шия й зоб майже чорні, як і махові; короткий хвіст чисто-білий. У підстави дзьоба наріст чорного цвіту.
Розповсюджений Никобарский голуб на Никобарских й інших дрібних островах, розташованих до сходу від Індії, до Соломонових островів.
Більшу частину часу він проводить на землі, але при небезпеці злітає на товсті галузі дерев. Гніздо влаштовує з тонких гілок. У кладці одне яйце. Харчується насіннями, ягодами, дрібними плодами, не зневажаючи, однак, і тваринною їжею.
Дрібний по розмірах каролинский жалобний голуб (Zenaidura carolinensis) належить до групи земляних голубів. Зверху він пофарбований у синюватий цвіт зі світлим маслиново-бурим відтінком, знизу – у глинясто-бурий з пурпурним відливом на зобі. Самка дрібніше самця й пофарбована небагато блідіше.
Каролинский голуб розповсюджений у Північній і Центральній Америці й Вест-Індії.
Часто гніздиться в садах й інших деревних насадженнях у жител, відвідує гумна, де годується разом з курми. Гніздиться переважно на землі.