ЗАГІН РЯБКИ (PTEROCLETES, АБО PTEROCLETIFORMES)

До складу даного загону входить невелика група досить подібних по будові птахів розміром з невеликого голуба. Птахи ці щільного статури, з короткою шиєю й невеликою головою. Ноги дуже короткі, плюсна попереду оперена до пальців, а в деяких оперені й пальці; задній палець зародковий або зовсім відсутній. Дзьоб короткий, за формою трохи нагадує курячий. Крила довге й гострі, оперення густе й щільне.
Фарбування рябков характерного «пустельного» типу — жовтуватих, піскових й охристих тонів. Вікові зміни фарбування незначні, самці пофарбовані яскравіше самок.
Всі рябки мають швидкий, сильний і невтомний політ, що нагадує голубиний. Вони добре ходять по землі й, незважаючи на короткі ноги, досить швидко бігають. При нестатку можуть навіть плавати. Винятково наземні птахи, ніколи не сідають на дерева.
Рябки — мешканці відкритих сухих ландшафтів — пустель і напівпустель. Ведуть денний спосіб життя. Більшість видів оседло, що лише живуть у більше північних районах перелетни.
Рябки — моногами, у період гніздування утворять пари й обоє батька беруть участь у насиживании яєць і вихованні пташеняти. Гніздяться звичайно групами або колоніями, рідше окремими парами. Яйця відкладають у вириту самими птахами неглибоку ямку з убогою підстилкою, а іноді просто на землю. У кладці 2-4, частіше 3 яйця. Пташенята лупляться покриті пухом і швидко залишають гніздо; розвиваються досить швидко.
У внегнездовой період ведуть стайний спосіб життя, зграями звичайно літають на водопій також й у період розмноження.
Їжа рябков складається в основному з насінь різних рослин, їхніх пагонів і бруньок й у меншій мері з комах. Рябки багато п’ють (як голуби, не піднімаючи голови від джерела) і регулярно літають на водопій, нерідко за десятки кілометрів.
Линяння в більшості видів бувають один раз у році, восени, повна; у деяких видів спостерігається ще часткова, предбрачная, що охоплює лише дрібне оперення.
Рябки мають смачне м’ясо і є об’єктом спортивного полювання. Чисельність їх у межах СРСР ще значна, але в багатьох місцях сильно скоротилася.
Копалини рябки відомі з олігоцену. Саджі знайдені в плейстоценових відкладеннях Європи й Азії.
Загін рябков представлений одним сімейством Pterocletidae з 2 родами й 14 видами, розповсюдженими в Південній Європі, Африці, на Мадагаскарі, у Передній, Середній і Центральній Азії. У межах СРСР зустрічається 4 види обох пологів.
Звичайна саджа, або копитка (Syrrhaptes paradoxus), ставиться до числа дрібних представників загону: вага її становить 200—300 р.
Хоча загальний вигляд цього птаха типовий для всіх рябков, але її фігура найбільш витягнутої, ідеальної обтічної форми. На польоті впадають в око чорне черевце, загострені й подовжені крила й довгі, сужающиеся до кінця голкою кермові пір’я. Особливо легко відрізнити її по будові ніг. Широкі пальці з товстими подушечками на підошві оперені й зрощені до когтевих фаланг, образуя подоба заячої лапи.
По землі саджа пересувається дрібними шажками, при цьому тіло тримає майже горизонтально; при нестатку біжить досить швидко. Злітає з ляскотом крил, більш-менш вертикально й лише потім рухається вперед. Літає швидко й може розвивати швидкість набагато більшу, ніж інші рябки. Всі рухи її під час польоту легкі й граціозні.
Фарбування самця зверху вохристо-піскова із чорнуватим струйчатим малюнком, груди жовтувата з вузькими темними по перцевими смужками, черево чорне. Навколо шиї жовте кільце. Самка пофарбована більш скромно.
Поширено саджу в зонах пустель і напівпустель від низов’їв Волги через Казахстан, Джунгарию, Кашгарию, Монголію й Південно-Східне Забайкалье до заходу Маньчжурії. Місцями зустрічається також у Киргизії.
У межах гніздової області живе в пустелях і напівпустелях із щільними ґрунтами (глинистими, лесовими, солончаковими, щебнистими) і з полиновою й злаковою рослинністю. Піщаних масивів уникає, але іноді гніздиться на окраїнах добре закріплених пісків.
Саджа — осілий птах, але з північних частин ареалу переміщається до півдня, нерідко за межі гніздової області.
У північних границь ареалу навесні копитки з’являються рано, у першій половині березня, але розбивка на пари, шлюбні ігри й відкладання яєць відбуваються значно пізніше, приблизно в середині квітня.
Під час токування самець тримається біля самки, бігає навколо її по-голубиному, але не роздмухує шию й не кланяється. Іноді він злітає й робить навколо самки коло. Інших самців токующая птах відганяє.
Після спарювання самка відкладає в гніздо яйця. Гніздо являє собою неглибоку ямку з убогою підстилкою із сухих стеблинок або зовсім без її. Іноді воно вкрито кустиком полиню або злаків, але частіше розташовується відкрито. Кладка складається, як правило, з 3, рідше 2 яєць глинясто-сірого цвіту з темними рідкими плямами. Розміри яєць: 39-46×28-32 мм.

У насиживании беруть участь обидва члени пари, приступаючи до нього після откладки першого яйця. Удень птаха сидять на гнізді з перервами; летячи на водопій, вони іноді проводять там по годині й більше, купаючись у пилу й просто відпочиваючи. Насиживание триває біля місяця. При небезпеці дорослі намагаються відвести її винуватців від гнізда.
Що вилупилися пуховички незабаром залишають разом з родителями гніздо й перший час тримаються в найближчі від нього околицях.
По закінченні розмноження саджі поступово з’єднуються в зграї, які восени досягають величезних розмірів. Життя їх у цей час проходить у добуванні корму й польотах на водопій. Поступово з північних частин гніздової області вони просуваються до півдня. Однак відліт у більшості випадків проходить непомітно, і лише місцями спостерігається виражений проліт. Останній у різних частинах ареалу відбувається з кінця вересня по початок листопада.
Линька в саджі буває один раз у році, повна. Починається вона в більшості наприкінці травнів – початку червня й закінчується в жовтні, розтягуючись, таким чином, на 4 із зайвим місяця.
Харчується описуваний вид рослинними кормами — зеленими пагонами, суцвіттями, але частіше дрібними насіннями степових і пустельних рослин, що збирають на землі. Очевидно, із цим зв’язане відзначене вище будова лабетів. Толста шкіряста подушечка на підошві останніх охороняє птаха від опіків при бегании по розпеченому ґрунті. Як захист від перегріву варто розглядати й більше товсту шкіру на черевній стороні, чим на спинний.
Однієї з найцікавіших біологічних особливостей саджі є її неперіодичні масові вильоти далеко за межі гніздової області як у західному, так й у східному напрямках.
При русі в західному напрямку вона іноді досягає Західної Європи, аж до Франції, Англії й Норвегії, зустрічаючись у СРСР від Архангельська на півночі до Криму й Кавказу на півдні. Вильоти в Європу відзначалися в період з 1859 по 1944 рік 16 разів із проміжком від 1 до 22 років. Особливо грандіозні ці вильоти були в 1863 й в 1888 роках.
Вильоти в східному напрямку з 1860 по 1923 рік відбувалися 10 разів. При цьому птаха досягали Минусинских степів, Маньчжурії, Північного Китаю й Приморського краю.
Ці вильоти відбуваються звичайно навесні, у квітні — травні. Очутившись далеко за межами своєї батьківщини, саджі іноді затримувалися тут до наступної весни, а окремі пари намагалися гніздитися. Гніздування відзначене, наприклад, у Данії, Нідерландах, Харківській області.
Маньчжурії, іноді протягом двох років підряд. Однак ніде саджі не могли акліматизуватися й усюди в остаточному підсумку гинули.
Причини неперіодичних масових міграцій саджі дотепер повністю не з’ясовані. Припускають, що вони випливають за періодом успішного розмноження птахів протягом декількох років і потім наступила бескормици. Вилітає за межі батьківщини не все населення виду, а тільки із частини гніздової області. Це свідчить про те, що причини описуваного явища носять місцевий характер.
Саджа ставиться до числа мисливських птахів, що добувають за допомогою рушниці. Полювання на неї по-своєму досить захоплююча. Однак чисельність птахів у багатьох місцях скорочується, і вони мають потребу в охоронних заходах.
Центральноазіатське нагір’я — Тибет, Ладакх, Каракорум і Памір — населяє тибетська, або гірська, саджа (S. tibetanus). Вона помітно крупніше звичайної саджі. Зустрічається в щебнистих гірських напівпустелях, дюнах, пісках, річкових долинах з галечниками, в альпійській зоні гір на висоті від 3600 до 5700 м над рівнем моря. Тибетська саджа оседла, робить лише невеликі вертикальні кочівлі в зимовий час.
Чернобрюхий рябок (Pterocles orientalis) помітно крупніше саджі, вага його коливається від 410 до 550 р. Він досить схожий на інших рябков, але відрізняється від них більше довгими ногами, коротким хвостом і добре помітним на польоті чорним черевом. Добре відрізнимо від інших рябков також і по своєрідному лементі, якому можна передати як «тчурртчурр».
Це досить суспільний птах, що хоча гніздиться поодинці, але годується, літає на водопій і проводить весь внегнездовой період групами й зграями.
У самця чернобрюхого рябка верхня сторона тіла темно-сіра, горло й боки шиї вохристо-каштанові, горло відділене від зоба чорною смугою. Зоб і передня частина груди рожево-сірі, задня частина груди, відділені від передньою чорною смугою, вохристо-сіра. Черево й боки тіла буруваті- або коричнювато-чорні. Фарбування оперення в самки більше тьмяна.
Розповсюджений чернобрюхий рябок на Канарські островах, Пиренейском півострові, у Північній Африці, у більшій частині Малої, Передньої й Середньої Азії, у Заволжя, Приволжя, у південній половині Казахстану, передгір’ях Алтаю й у Північно-Західному Синьцзяне. На півночі ареалу він перелітний, на півдні осілий.
Населяє пустелі, напівпустелі й степи із глинистими й піщаними ґрунтами, що поростили полинем і злаками. Заходить у щебнистие передгір’я й на окраїни культурного ландшафту.
Навесні на місця гнездовий рябок прилітає досить рано, у різні числа березня й лише місцями — у першій половині квітня. Летить він невеликими зграями – звичайно не більше 20 особин у кожній. Під час весняного прольоту в зграях часто спостерігаються добре виражені пари, які утворяться, очевидно, на зимівлях або на прольоті.
Через якийсь час після прильоту можна відзначити шлюбні ігри, під час яких самець із лементом літає за самкою або ходить навколо її. Однак до розмноження птаха приступають відносно пізно. Перші яйця зустрічаються приблизно через півтора-два місяця після прильоту.
Дійсних гнізд чернобрюхий рябок не робить. Яйця відкладає в поглиблення ґрунту або на глинисту площадку, без спеціальної підстилки. У кладці звичайно 3, рідше 2 яйця від ясно-сірого до світло-маслинового цвіту з темними крапинами. Розміри яєць: 44-49×30- 34 мм»
Весь період кладки досить розтягнуть, гнізда з яйцями зустрічаються протягом усього червня, у липні й пізніше. Чи зв’язано це з повторними кладками після загибелі перших або ж з наявністю в рябка двох кладок у році, ще не з’ясовано.
До насиживанию птаха приступають відразу після того, як з’явиться перше яйце. У цьому процесі бере участь як самець, так і самка. Триває він біля місяця. Особливо ретельно сидять птаха на гнізді в другу половину насиживания. У цей час при небезпеці вони відводять ворога від гнізда.
У середині червня з’являються пташенята, у липні вони починають перепурхувати, а на початку серпня вже добре літають. У запізнілих кладках виведення з’являються пізніше.
У деякі роки з несприятливими умовами рябки не гніздяться. При надзвичайно посушливій весні в добутих самок установлена дегенерація вже почали розвиватися яєць.
У серпні починають зустрічатися зграї, що кочують, рябков. Вони поступово збільшуються в розмірах і широко кочують по пустелі. У цей час рябки часто відвідують прибрані поля, де підбирають зерно, що обсипалося. Зграї нараховують нерідко сотні, а іноді й тисячі птахів, але на водопій літають групами не більше декількох десятків особин.
Осінні кочівлі поступово переходять у переліт, що протікає у вересні — жовтні.
Чернобрюхий рябок харчується переважно рослинними кормами — насіннями й пагонами степових і пустельних рослин — полинів, солянок, верблюжої колючки ит. буд., а також зернами культурних злаків. У невеликому числі вживає комах. Регулярно п’є воду, вилітаючи ранком і ввечері на водопій. Старі птахи напувають пташенят, відригати воду; у шлунку добутих на водопої птахів знаходили до склянки води.
Чернобрюхий рябок належить до числа мисливських птахів. На нього полюють із рушницею, найчастіше на водопоях. У багатьох місцях непомірне полювання привело до сильного скорочення чисельності цього виду. Необхідні заходи для його охорони, і насамперед заборона полювання на деяких водопоях.
Белобрюхий рябок (P. alchata) – дрібний рябок, величиною приблизно із саджу; вага його становить 225-290 р. По загальному вигляді, характеру польоту й багатьом звичкам нагадує інших наших рябков, але добре відрізнимо від них на польоті білим черевом.
Загальне фарбування оперення самця в шлюбному вбранні зверху маслиново-бурувата, підборіддя й горло чорні, зоб і груди вохристо-рудуваті, черево біле. В оперенні самок більше сірих тонів і немає чорної плями на горлі.
Розповсюджений белобрюхий рябок на Пиренейском півострові, у Південній Франції, Північній Африці, у Малій, Передній і Середній Азії.
По способі життя описуваний вид багато в чому подібний із чернобрюхим рябком.
Має значення як об’єкт аматорського полювання. Вимагає охоронних заходів, тому що чисельність його місцями помітно скорочується.