ЗАГІН ЧИСТИКИ (ALCAE, АБО ALCIFORMES)

Загін чистиков поєднує невелику групу видів птахів дрібної й середньої величини, вага яких коливається від 100 м до 1 кг і більше.
Це досить однорідні по своїй будові водні морські птахи, добре пристосовані до плавання й пірнання. Тулуб у них вузьке й витягнуте в довжину, шия коротка, але рухлива; крила короткий, гострий і вузькі, хвіст короткий, майже рудиментарний. Ноги також короткі, далеко відставлені назад, передні три пальці з’єднані плавальною перетинкою. Дзьоб невеликий, у різних видів різноманітної форми. Оперення щільне, густе, особливо на нижній стороні, добре охороняє тіло від втрати тепла, що особливо важливо при житті в холодних арктичних водах.
Поле в чистиков швидкий, прямій; при високому ваговому навантаженню частота змахів крил досить велике, наприклад у кайри до 8 змахів у секунду. Кермом при поворотах служить не хвіст, а витягнуті назад лабети. Тому в польоті птаха досить неповороткі й не можуть ухилятися від нападу хижаків. З води піднімаються лише після тривалого розбігу, що супроводжується ляскотом по воді крильми. З рівної поверхні землі злітати не можуть, роблять це лише з обриву або похилої площини.
По землі чистики ходять погано, хода їх незграбна, повільна, вперевалку.
Плавають ці птахи добре й швидко, поринаючи у воду до половини тулуба. Особливо чудово поринають. На відміну від інших наших водоплавних птахів головним знаряддям підводного плавання в них служать не ноги, а, як й у пінгвінів, крила. При цьому вони роблять звичайно 15-20 змахів у хвилину. Під водою птаха залишаються в середньому 30-40 секунд, але можуть затримуватися до 1 хвилини й довше. Переслідуючи видобуток, вони швидко й спритно змінюють напрямок руху, роблять самі складні повороти й петлі.
Фарбування оперення в більшості чистикових зверху темна, знизу біла. Розходжень у розцвіченні між самцями й самками немає. У багатьох видів добре виражені розходження в сезонних убраннях. У шлюбному вбранні характерні чуби й пучки пір’я на голові, а також особливі рогові пластинки й вирости на дзьобі; у зимовому вбранні ці прикраси відсутні.
Чистики — мешканці морських водойм. Із сушею вони зв’язані тільки в період гніздування, інший час тримаються в море. Сезонних перельотів не роблять, на зиму залишаються в межах гніздового ареалу або ж уживають сезонні кочівлі приблизно в тих же широтах. Місця їхнього зимового перебування непостійні й у північних морях залежать головним чином від льодових умов даного року. Птаха проводять зиму там, де є великі простори відкритої води.
Гніздяться чистиковие на морських узбережжях більшими гніздовими колоніями, образуя головне населення північних пташиних базарів. Гнізда розташовують на уступах і карнизах скель, звернених до моря, або на прибережних кам’янистих плато. Деякі види поміщають гнізда в ущелині скель або в норках.
Чистики — моногамні птахи, вони утворять шлюбні пари, і обоє батька насиджують яйця й вигодовують пташеняти. У кладці 1-2 яйця, розмір яких у порівнянні із птахом досить великий. У відкрито, що гніздяться видів, яйця мають конусоподібну форму, що зменшує можливість скочування їх з вузьких карнизів скелі в море. Насиживание триває в різних видів від 24 до 35 днів.

Пташенята в чистиков птенцового типу. З яєць вони виходять одягнені пухом, але довгий час вигодовуються родителями в гнізді. Тільки приблизно в місячному віці пташенята залишають гніздо й стрибають зі скелі в море. Загибель пташенят при цьому переселенні на воду відносно невелика.
По закінченні розмноження птаха приступають до линяння. У чистиков буває дві линьки в році: осіння – повна й весняна – часткова, під час якої переміняється тільки дрібне оперення, а в багатьох розвиваються вирости, що прикрашають, дзьоба й чубчики. При повнім осіннім линянні в більшості видів махові пір’я випадають відразу й птаха гублять здатність літати.
По характері харчування чистики — животноядние птаха. Більші види харчуються головним чином невеликою рибою, дрібні ж види – різними водними безхребетними.
Поширені чистиковие на узбережжях й островах Північного Льодовитого океану, де є підходящі місця для розміщення гніздових колоній, а також у північних областях Тихоокеанських й Атлантичних берегів Європи, Азії й Америки. Окремі види проникають до півдня до берегів Англії, островів біля Португалії, Бретані, Ньюфаундленду, Кореї і Японії.
Всі чистиковие утворять одне сімейство Alcidae, що розпадається на ряд пологів з 20 видами. З них 18 видів зустрічаються на території СРСР.
Копалини чистики відомі з эоцена. Ряд сучасних видів знайдений у плейстоцене. Один вид – безкрила гагарка (Pinguinus impennis) – вимер в Ісландії близько 1844 року. Це був дуже великий нелітаючий птах, що населяв береги Ісландії, Англії, Скандинавії й Лабрадору. Інтенсивне полювання за нею привела до повного її знищення.
Великі види чистикових, що поселяються гніздовими колоніями, мають велике промислове значення. Використаються для їжі як яйця, так і самі птахи, будучи важливою підмогою для місцевого населення. На жаль, у результаті нераціонального промислу кількість чистиков місцями сильно скоротилося, що вимагає їхньої охорони й організації правильного промислу.
Толстоклювая, або короткоклювая, кайра (Uria lomvia) — птах середньої величини, вага її коливається від 780 до 1470 р.
Фарбування оперення зверху шиферночерная, боку голови, підборіддя й горло бурий-буру-буре-бура-шоколадно-бурі. Груди й черево білі, боку тулуба зі слабко вираженими сіруватими штрихами. Узимку білими стають також боки й низ голови.
Область поширення цієї кайри охоплює північ Європи й Азії від Мурманського узбережжя й Землі ФранцаИосифа до Чукотки й Камчатки, а також острова, що лежать на півночі Атлантичного й Тихого океанів. Крім того, вона населяє північний схід Північної Америки, Аляску й Алеутські острови.
Селиться вона на прибережних скелях, а також на плоских островах, образуя разом з іншими видами пташині базари.
Чисельність толстоклювой кайри досить висока, особливо в північних частинах ареалу, де вона утворить величезні гніздові колонії. За даними, стосовним до 20-м й 30-м років поточного століття, на Новій Землі найбільш великі колонії досягали 600 тисяч птахів, а загальна чисельність гнездившихся на цьому острові кайр визначалася в 4 мільйони особин.
Навесні, по закінченні зимових кочівель, кайри повертаються до своїх постійних місць гнездовий. Відбувається це не раніше того, як прибережні води звільняться від льоду. У зв’язку із цим строки повернення, а отже, і початку розмноження сильно коливаються в різних районах і в різні роки. У середньому вони падають на різні числа квітня й травня.
Гніздиться толстоклювая кайра колоніями по карнизах і дрібних виступах високих стрімких прибережних скель, а місцями й на рівній кам’янистій поверхні невеликих островів, на яких відсутні чотириногі хижаки.
Після появи птахів на гнездовье починається спарювання, що супроводжується бійками між самцями через самок і між самками через гніздові ділянки. Придатні для гніздування виступи й карнизи шириною приблизно від 80 див до 2 м заселяються кайрами із граничною щільністю: птахи буквально тиснуться друг до друга, покриваючи своимд тілами всю поверхню карниза.
Колоніальні інстинкти виражені в кайр у дуже сильному ступені. Вони ніколи не гніздяться окремими парами вдалині від базарів, не розмножуються й у дрібних, ізольованих колоніях у трохи пару, якщо тільки дрібна колонія не оточена великою колонією моевок або інших птахів. Порозумівається це тим, що полова діяльність колоніального птаха стимулюється видом і поводженням її співтоваришів по колонії. Без подібної стимуляції полові залози в птахів належним чином не розвиваються й розмноження не відбувається.
Виникнення колониальности в кайр, як й інших мешканців пташиних базарів, має й інші причини. До них насамперед варто віднести недолік зручних для гніздування прибережних скель. Крім того, колоніальне гніздування має певні переваги відносно захисту потомства від хижаків.

Крім кайр, на пташиних базарах гніздяться чайки моевки, що прикріплюють свої гнізда до маленьких виступів скель. У затишних куточках базарів часто живуть гагарки, а зверху, де на кам’яному куполі скель лежить шар торфу, сидять красноклювие тупиків, як би охороняючи отвору своїх глибоких нір. Поруч із ними по краях базарів улаштовують гнізда великі сріблисті й морські чайки. Хрипкі голоси кайр, скиглення моевок, різкі лементи великих чайок – всі ці звуки, видавані десятками й сотнями тисяч птахів, зливаються в суцільний гул, що заглушає навіть шум прибою.
Прагнення кайр гніздитися тісною купою приводить до того, що центральні частини базарів заселяються із граничною щільністю, а на окраїнах їх нерідко залишаються вільні карнизи. У центрі базарів люті бійки кайр виникають щохвилини. птахи, Що Б’ються, діють міцним гострим дзьобом і напіврозкритими крильми, наносячи один одному дуже чутливі удари.
Розбившись на пари, кайр починають відкладати яйця. Масова откладка падає на другу половину травня – першу половину червня. Кладка складається з одного досить великого яйця удлиненногрушевидной форми, з товстою шкарлупою. Розміри яєць: 69-87×41-59 мм. Фарбування яєць із різних гнізд від темно- або блакитнувато-зеленої до білуватої з темними плямами й штрихами.
Гнізд кайри не роблять, яйця поміщають на голий карниз без якої-небудь підстилки. Грушоподібна форма надає яйцю деяку стійкість на карнизі, але все-таки нерідкі випадки, коли від поштовху птахів або сильного вітру яйця з карниза скачуються й розбиваються.
Насиджують обоє батька. При насиживании кайра притискає яйце до наседному плями, закриваючи його з боків пір’ям, а знизу підсуває лабети. Такий спосіб насиживания компенсує відсутність підстилки, тим більше що на півночі ареалу яйця відкладаються тоді, коли карнизи ще бувають покриті снігом. Тривалість насиживания 33-35 днів.
Пташенята лупляться покриті коротким твердим пухом, більше схожим на вовну. Вони швидко обсихають і вже через добу можуть досить швидко ходити по карнизі, допомагаючи собі іноді й короткими крильцями. Розвиток оперення йде дуже швидко, і на 15-20-й день пухнув повністю заміняється пером. Махові й кермові пір’я в цьому вбранні відсутні, вони розвиваються пізніше, після спуска пташеняти на воду. Батьки вигодовують пташенят дрібною рибою, приносячись їм корм 2-3 рази в день.
У віці 20—24 днів пташенята спускаються з карниза скелі на море. Спонукуваний лементами батьків, кайренок довго коштує на краю карниза й нарешті вирішується кинутися вниз. У момент стрибка він витягається, розправляє більші перетинчасті лабети й маленькі крильця, роблячи останніми швидкі вібруючі руху. Спускаючись із висоти 40-50 м, пташеняті звичайно вдається спланувати на воду. Іноді пташеня, не долетівши до води, падає на камені, але внаслідок слабкої швидкості планіруючого спуска й малої ваги ніяких ушкоджень, як правило, не одержує.
Масовий спуск на воду в різних частинах ареалу відбувається в середньому протягом серпня. пташеня, Що Спустилося, відпливає разом з родителями у відкрите море. Із цього часу кайри гублять зв’язок із сушею й всім їхнім життям протікає в море.
Зимові кочівлі толстоклювих кайр незначні. З північних районів ареалу вони поступово пересуваються в міру настання льодів у більше південні. Мігрують кайри невеликими групами або навіть поодинці й, очевидно, не дотримуються строго певних міграційних шляхів, безладно розсіюючись по океані.
Кайри годуються в море. Основу харчування їх становить дрібна риба – тріску, сайка, мойва, оселедці, піщанка й ін. У деякій кількості вживаються безхребетні, головним чином живучі в товщі води дрібні ракоподібні.
Із всіх чистикових толстоклювая кайра має, мабуть, найбільше промислове значення. Збір яєць кайри на базарах, а також добування самих птахів здавна проводилися на багатьох базарах як у нашій країні, так і за кордоном. Непомірний, а часом хижацький промисел привів у деяких випадках до різкого скорочення чисельності кайр і навіть зникненню цілих колоній. При правильній організації промислу пташині базари могли б давати велика кількість коштовних харчових продуктів без шкоди поголів’ю птахів.
По зовнішньому вигляді й біології досить близька до описаного виду тонкоклювая, або длинноклювая, кайра (U. aalge), для якої характерний більше тонкий і довгий дзьоб. У польоті вона виглядає менш масивної, а тулуб у неї трохи длиннее, ніж у толстоклювой.

Поширена тонкоклювая кайра по узбережжях материків й островів північних частин Атлантичного й Тихого океанів. На відміну від толстоклювой більше численна в південних частинах ареалу, особливо в Ісландії, місцями зустрічається на Балтійськом море, на Мурманськом узбережжя, де вона займає центральне місце на пташиних базарах. На півночі ареалу чисельність її незначна.
Гагарка (Alca torda) розміром із середню качку, важить 520—900 р. У польоті її фігура здається щільної й короткою. На воді сидить високо, із трохи утягненої в плечі шиєю й часто з піднятим над водою хвостом.
Фарбування оперення зверху темна, чорнувата на спині, знизу біла.
Поширено гагарку в помірних широтах Північної Атлантики як по європейським, так і по американських узбережжях й островам.
Гніздиться в прибережних скелях у суспільстві кайр на тих самих базарах, але іноді утворить й окремі колонії в скелях і розсипах — завжди над морем.
Промислове значення гагарки мізерно. Місцеві жителі іноді збирають її яйця й добувають самих птахів. Запаси гагарки в нашій країні невеликі, і цей гарна й відносно рідкий птах заслуговує охорони.
У високих широтах Атлантики гніздиться люрик, або мала гагарка (Plautus alle), — один із дрібних видів чистиков: вага його становить близько 130 р. Селиться він у кам’янистих розсипах, по обривах й у скелях як по морському березі, так і на відстані декількох сотень метрів від нього. Гніздиться колоніями. Єдине яйце міститься в щілині між каменями. Пташенята залишають гніздо після того, як повністю оперяться й придбають здатність до польоту. Харчується дрібними ракоподібними й іншими водними безхребетними тваринами. У люрика є особлива горлівка мішок, що служить резервуаром для їжі, принесеної пташенятам.
Звичайний чистик (Cepphus grylle)— птах невеликих розмірів, важить від 340 до 500 р. У морі звичайно тримається невеликими групами, плаває легко й добірно, те піднімаючись над поверхнею води, те поринаючи в неї майже до спини. У ясні дні виходить на камені або лід і гріється на сонце. По землі пересувається досить швидко й спритно. У польоті завдяки відносно тупим і широким крилам може маневрувати й робити повороти.
Фарбування оперення чистика чорна, із зеленуватим відливом на спинній стороні й буруватим на черевний. Узимку верх чорнувато-бурий з білими пестринами, низ білий.
Розповсюджений чистик по берегах материків й островів північних частин Атлантичного й Тихого океанів, а також Північного Льодовитого океану. Населяє скелясті морські узбережжя, де гніздиться колониально або окремими парами.
У південних частинах ареалу чистик більш-менш осілий птах, з північних частин откочевивает залежно від льодових умов. Місцями він зимує навіть у замерзаючих морях, збираючись по ополонках і розводдям.
Місця для гнездовий навесні чистики займають досить пізно — у червні, а на півночі ареалу навіть у липні. Зв’язано це з тим, що глибокі ущелини скель, у яких гніздяться чистики, сильно заносяться снігом і повільно відтають.
Гнізда завжди влаштовуються в закритому місці: у глибоких вузьких ущелинах скель, у пещерках серед уламків скель або каменів, у глибоких видувах торфу й т.д. У подібного роду вкриттях майже завжди буває сиро й навіть мокро. Яйця відкладаються або прямо на дно лотка, або частіше на своєрідну «підстилку», що складається із дрібних камінчиків, а іноді із сухих стеблинок трави, що у відомій мері охороняє яйця від вогкості.
Незабаром після заняття птахами гнездовий починається відкладання яєць. Кладка складається з 2, рідше 1 яйця білий або зеленуватий кольори з великими чорними крапинами. Розміри яєць: 57-65×38- 44 мм.
Насиджують обоє батька протягом 27—28 днів. Масове вилупление пташеняти падає на перші дві третини липня. пташенята, Що Вилупилися, покриті густим м’яким пухом чорно-вугільного цвіту. Пухнув трохи густіше на черевній стороні тіла, що, очевидно, служить запобіганням пташеняти від охолодження в гнізді із сирим, а часто навіть мокрим дном.
Пташеняти батьки годують дрібною рибою, а також креветками. Молоді ростуть і розвиваються досить швидко. Приблизно в місячному віці вони досягають ваги дорослих, здобувають повністю перовой убрання, хоча крила до цього часу повністю не відростають. У віці 35 -38 днів пташенята спускаються на воду за допомогою планіруючого польоту. Літати по-справжньому в цей час вони ще не можуть.
Після спуска пташенята тримаються на воді поблизу від гнізд, не відпливаючи далеко від берега. Дорослі птахи залишають молодих і до цього часу вже в місць гнездовий не зустрічаються.
На початку самостійного життя пташенята гублять у вазі. При небезпеці рятуються винятково шляхом пірнання.
У зимовий період чистики тримаються переважно в прибережних водах. У відкритому морі зустрічаються порівняно рідко, і головним чином молоді.
Харчується чистик в основному рибою — мальками тріски, піщанки, мойви, оселедця й ін., а також міногами, ракоподібними й молюсками. Корм добуває головним чином на прибережних ділянках моря.
Практичне значення чистика незначно. Яйця не збираються промисловцями, тому що добратися до них буває дуже важко. Полювання на самих птахів виробляються лише випадково.
На узбережжях Охотського моря, Уссурійського краю, Сахаліну, північної частини Кореї і Японських островів зустрічається очковий чистик (С. carbo). Він небагато крупніше попереднього виду, досягає ваги 400-550 р. Гніздиться також на скелях морських узбереж й островів, у негніздовий час тримається в прибережних частинах морів.
Старий (Synthliboramphus antiquus) — невеликий птах, важить 190—200 р. Голова в нього чорна, спина сіра, черевце біле. Характерні пучки білого пір’я на голові й білі смужки на шиї.
Розповсюджено старого по узбережжях й островам північних частин Тихого океану. Гніздиться колониально по прибережних скелях, поміщаючи гнізда в ущелинах і порожнечах між каменями. У кладці звичайно 2 яйця. Зимує на море, частіше в прибережній смузі. Харчується дрібними водними безхребетними тваринами.
Більша конюга (Aethia cristatella) трохи крупніше попереднього виду, важить 250—270 р. Фарбування оперення одноманітна сіра, більше темна на спинній стороні. Характерний звернений уперед лобовий чуб із чорного пір’я. Дзьоб червоний. У шлюбний час у підстави дзьоба з’являється роздута бляшка червоного цвіту.

Більша конюга властива узбережжям й островам північних частин Тихого океану. Гніздиться великими колоніями на скелях у морських узбереж і по кам’янистих розсипах. Гнізда поміщає в ущелинах. У кладці 1 яйце білого цвіту. Насиджують обоє батька. Узимку тримається частіше у відкритому морі, рідше в прибережній смузі.
Харчується ракоподібними й іншими водними безхребетними. Є горлівка мішок – резервуар для їжі, принесеної пташенятам. Обсяг цього мішка близько 16 див3.
У північних частинах Тихого океану зустрічається ще два види конюг: мала конюга (A. pygmaea) і малюсінька конюга (А. риsilla). Остання дуже дрібних розмірів, важить близько 90 р. Біологія їх багато в чому подібна з такий великий конюги.
Тупик (Fratercula arctica) належить до числа невеликих чистиков, вага його становить 440—590 р. Від інших атлантичних чистикових легко відрізняється по яскраво пофарбованому високому, сплощеному, майже трикутної форми дзьобу, що має поперечні поглиблені борозенки. Це мовчазний птах, що рідко видає хрипкий лемент.

Фарбування оперення в тупика зверху чорна, знизу біла, боку голови й горло сірі. Ноги жовтогарячі.
Розповсюджено тупика в північних і середніх частинах Атлантичного океану й у прилежащих частинах Північного Льодовитого океану. У СРСР зустрічається по Мурманському узбережжю й західним берегам Нової Землі. Населяє морські узбережжя, переважно острова з м’яким торф’яним ґрунтом, зручної для риття нір.
На зиму откочевивает від місць гнездовий у море, частиною в межах гніздової області, частиною до півдня від її. Частіше тримається у вільні від льоду прибережних районах, але зустрічається й у відкритому морі, далеко від берегів.
Чисельність тупика за останні півтора століття сильно скоротилася внаслідок переслідування людиною. У ряді місць він повністю зник, у багатьох – став рідше. У більш-менш значній кількості він зустрічається в Ісландії й на Фарерських островах. У СРСР чисельність його невелика. Єдина велика колонія, що нараховує близько 20 ТОВ пар, є на Мурманськом узбережжя, інші – дрібні, у сотні, а на Новій Землі – навіть у десятки пар.
До місць гнездовий на Мурманськом узбережжя тупики прилітають у другій половині квітня, але перший час тримаються на воді й тільки в першій половині травня, коли розмерзнеться ґрунт, з’являються в гнізд. Гніздяться вони в норах, рідше в глибоких щілинах між скелями, тому строки початку гніздування залежать від часу протаивания ґрунту в норах і можуть сильно коливатися. Гнізда поміщають на загальних базаpax з іншими чистиковими або окремо. На базарах вони займають саму верхню зону – торф’яні обриви або шар м’якого ґрунту.
Тупики риють нори за допомогою лабетів й, може бути, дзьоба. Нора звичайно дугоподібної форми, рідше пряма, глибиною від 1 до 2 і навіть 3 м. Старі нори являють собою складне переплетення ходів з декількома камерами. Підстилка в гнізді вбога, із сухої трави, пір’я, іноді водоростей.
У першій половині травня на півдні й у першій половині червня на півночі ареалу в гніздах з’являються яйця. Кладка складається з 1 великого яйця білого цвіту, іноді з лілуватими цяточками. Розміри яєць: 60-68×32-48 мм. Висиживают обидва члени пари протягом 35 -40 днів. На Мурманськом узбережжя пташенята з’являються наприкінці червня – початку липня. Одягнено вони досить довгим чорним пухом.
Пташенята тупика малорухомі й незграбні, особливо на початку. Розвиток їх протікає повільно. Вигодовуються вони дрібними рибками. Тупик може приносити до гнізда відразу по 10- 12 рибок, які так щільно затиснуті язиком і дзьобом, що не випадають навіть у підстреленого птаха.
Виліт пташенят із гнізд відбувається через 39—46 днів після вилупления. До цього часу пухнув майже повністю заміняється пером і молоді добре літають. Після спуска вони відразу йдуть у море, а разом з ними й старими птахами.
Тупик харчується по перевазі рибою — піщанкою, мойвою, оселедцями й ін., однак поїдає в деякій кількості й безхребетних — ракоподібних, молюсків, полихет й ін. Переслідуючи рибу, поринає й плаває під водою, користуючись при цьому й крильми й ногами.
Промислове значення тупика в Ісландії й на Фарерських островах значно, у СРСР — мізерно, тут його добувають лише випадково. Через невеликі запаси тупиків у нашій країні варто було б повністю заборонити на них полювання.
У північних частинах Тихого океану живе близький до тупика вид — ипатка (F. corniculata) (табл. 40, 41). Вона помітно крупніше тупика, з яким у загальному подібна по звичках.
,
Сокирка (Lunda cirrhata) (табл. 40, 41) — самий великий з тупиків, досягає ваги 850—900 р. Від інших чистикових добре відрізняється одноманітним бурим фарбуванням, білими щоками, довгими білими пучками пір’я по обидва боки потилиці й високим червоним дзьобом.
,
Розповсюджено сокирку в північних частинах Тихого й прилежащих районах Північного Льодовитого океану.
Гніздиться цей вид колоніями на прибережних схилах і площадках з м’яким ґрунтом. Гнізда розташовує в норах, рідко в ущелинах між каменями.
Харчується сокирка в основному рибою, поїдає також і безхребетних — молюсків, морських їжаків, губок.
Чисельність сокирок у ряді частин ареалу висока. На острові Топорков (біля о. Беринга), наприклад, на площі не більше 0, 5 км2 було підраховано близько 100 000 пар цих птахів. Однак у ряді місць поголів’я їх за останнім часом сильно знизилося.
Сокирки мають промислове значення. Місцеві жителі систематично збирають яйця й добувають самих птахів. Необхідна раціоналізація промислу й проведення його в такому обсязі й у такі строки, які не викликали б зниження природних запасів цього птаха.