ЗАГІН ЧАЙКИ (LARI, АБО LARIIORMES)

Загін чайок становить порівняно нечисленна група птахів середніх, дрібних і рідше великих розмірів. По деяких ознаках вони наближаються, з одного боку, до куликів, з іншого боку – до чистикам.
Будучи тісно пов’язані з водою, вони мають плавальні перетинки на порівняно коротких ногах, густе й щільне оперення, пофарбоване в сірі, білі, бурий і чорний кольори. Крила довгі, дзьоб середнього розміру, у багатьох загибающийся гачком донизу.
Молоді по фарбуванню сильно відрізняються від дорослих. В останніх бувають значні зміни у фарбуванні по сезонах року. Самки й самці не отличими друг від друга, останні лише трохи крупніше.
Усе чайки — гарні літуни, можуть подовгу триматися в повітрі, прискорювати й сповільнювати політ, зупинятися на місці, тріпотячи крильми, робити швидкі повороти, пікірувати. Разом з тим вони добре ходять по землі, навіть бігають, прекрасно плавають, але не поринають. Лише деякі, як, наприклад, крачки, при лові видобутку кидаються з розмаху у воду й неглибоко поринають у неї.
Чайки — типові прибережні птахи. Гніздяться вони на водоймах або в безпосередній близькості від них, їжу добувають також переважно у воді. Лише окремі види в деякі сезони року годуються у відносному віддаленні від її. Серед них є чисто океанічні птахи, але більшість тримається на узбережжя морів, озер і рік, а деякі види – і на болотах.
Види, що живуть у північних і помірних широтах, перелетни. Деякі з них роблять найбільш далекі перельоти, долітаючи від Арктики до Антарктики. Живучі ближче до тропіків – осілі або що кочують.
Всі представники загону — моногами, пари, очевидно, утворяться на тривалий час. Половозрелости дрібні види досягають в однорічному віці, великі – пізніше, деякі, видимо, на п’ятому році життя.
Гнізда чайки влаштовують на землі, скелях, що плаває очереті й т.д. Одні види селяться окремими парами, але більшість утворить різної величини гніздові колонії, іноді в кілька сотень і навіть тисяч пар. Звичайно птахи дотримуються постійних місць гніздування, але іноді спостерігається їхня зміна під впливом зміни гідрологічного режиму й інших причин.
Гнізда різноманітні, від простої ямки в піску або черепашнику до ретельної будівлі із сухих рослин. Частіше ж вони являють собою недбалу купу з рослинного дрантя з неглибоким лотком. Гніздо будують обидві підлоги.
Нормально в чайок буває одна кладка в році. При втраті першої кладки спостерігається друга. Число яєць у кладці в різних видів коливається від 1 до 5. Яйця досить великі, плямистої фарбування. Насиживание починається після откладки першого або другого яйця й виробляється самцем і самкою протягом приблизно 2-4 тижнів.
Пташенята лупляться видючим, покритим густим пухом; у віці двох-трьох днів можуть бігати й плавати, але самі годуватися не можуть. Тому вони на якийсь час залишаються в гнізді й до придбання здатності до польоту вигодовуються родителями. Таким чином, чайки представляють як би перехід від виводкових птахів до птенцовим. Молоді стають літними в різних видів у віці від 15-17 до 45 днів.
Як тільки молоді придбають здатність до польоту, вони починають залишати гніздові місця й кочувати в пошуках корму. Старі птахи звичайно відлітають пізніше. У негніздовий час чайки тримаються зграями.
Як відзначалося, вікові відмінності в чайок більші. Оперення молодих характеризується малюнком із плям, смуг й облямівок охристих або буруватих тонів. Остаточне вбрання у великих видів надівається лише на 3-5-м року життя.
Линяють чайки два рази в році. Провесною ще на зимівлях буває неповне линяння, восени, а нерідко теж на зимівлях – повна.
Чайки — денні птахи, тільки водорези ведуть сутінковий або нічний спосіб життя.
Харчуються чайки переважно тваринними кормами. У багатьох видів значне місце в кормовому раціоні займає риба дрібної й середньої величини. Великі види годуються також гризунами, ящірками, молодими птахами, яйцями. Дрібні види поїдають у великій кількості різних комах й інших безхребетних – ракоподібних, хробаків й ін. Нарешті, чайки охоче клюють падло й покидьки. З рослинних кормів, особливо на півночі, чайки охоче їдять ягоди.
Оцінюючи значення чайок для людини, не можна не визнати, що в цілому воно, безсумнівно, позитивне. Дрібні види винищуванням великої кількості різноманітних шкідливих комах приносять більшу користь. Більші види, поїдаючи рибу, яйця й пташенят промислових птахів, а також будучи переносниками глистних захворювань риб, наносять деяку шкоду. Але в той же час вони в чималій кількості винищують гризунів і шкідливих комах. У величезній більшості випадків чайки приносять користь. Виключенням можуть бути деякі великі види в певних умовах: у риборозплідниках, добре організованих охотхозяйствах й ін.
М’ясо чайок цілком їстівно, а перо й пухнув гарної якості. У ряді випадків яйця чайок можуть бути використані як коштовний харчовий продукт.
Нарешті, будучи дуже рухливими й гарними птахами, чайки є прикрасою нашої природи.
Загін чайок розповсюджений широко по всій земній кулі. Усього в ньому налічується 89 видів, що належать до єдиного в загоні сімейству чайкових (Laridae).
Це сімейство розпадається на чотири групи, які приймаються за окремі підродини: поморників (Stercorariinae) з 4 видами, розповсюдженими в холодних широтах північної й південної півкуль; властиво чайок (Larinae), що зустрічаються всюди, крім тропічної зони; крачек (Sterninae), що живуть по всьому світлу; водорезов (Rynchopinae) з 3 видами, що живуть в устях тропічних рік Індії, Африки й Америки. Усього в групі властиво чайок і крачек налічується 82 виду.
У СРСР зустрічається 35 видів, з яких 33 що гніздяться.

* * *
По зовнішньому вигляді поморники подібні із чайками, але відрізняються від них будовою дзьоба й хвоста, а також фарбуванням. Роговий чохол надклювья не суцільний, а складається з декількох частин, причому верхова частина відділена від основною помітною борозною. Хвіст закруглений. Центральна пара більше вузького кермового пір’я длиннее інших і далеко видається за обріз хвоста. У фарбуванні переважає темний бурий цвіт, завжди присутній на верхній стороні тіла, а часто й на нижній. Для поморників характерний паразитичний спосіб харчування: віднімання видобутку в інших морських птахів поряд з добуванням корму й власних засобів. Харчуючись теплокровними тваринами (дрібними птахами, пташенятами, лемінгами), поморники у відомій мері заміщають рідких у тундрі хижих птахів.
Великий поморник (Stercorarius skua), як й інші його найближчі родичі, по зовнішності схожий на властиво чайок. Від останніх відрізняється темно-бурим фарбуванням, відсутністю різкого сезонного диморфізму й клиноподібним хвостом, у якому середня пара кермових хоча й слабко, але видається за край хвоста. Серед інших поморників це самий великий вид, з довжиною крила від 38 до 42 див.
Живе великий поморник на островах й океанічних узбережжях у північній частині Атлантичного океану, у південних частинах Індійського й Тихого океанів, а також в Антарктиці. У СРСР спостерігався як залітний птах на Мурманськом узбережжя. У внегнездовое час він широко кочує в океанах, далеко виходити за межі гніздової області.
Гніздиться цей птах колоніями, рідше окремими парами. Гніздо звичайно у вигляді невеликого поглиблення в ґрунті серед сухої трави. У птахів Північної Атлантики яйця відкладаються наприкінці травня – початку червня. У кладці 2, рідше 1 яйце строкатого фарбування. Насиджують обидва члени пари протягом 28-30 днів, починаючи, очевидно, після откладки першого яйця. У гнізді пташенята залишаються приблизно 6-7 днів. При руйнуванні першої кладки буває додаткова.
Великий поморник в основному животноядная птах. Для нього, як і для інших видів поморників, характерний паразитичний спосіб харчування: віднімання видобутку в інших морських птахів. Поряд із цим він добуває їжу й власні засоби.
Значне місце в харчуванні описуваного виду займає риба, віднімає переважно в чайок, крачек й олуш. У деякій кількості поїдаються безхребетні. Годується він також яйцями, пташенятами й дорослими особинами морських птахів, дрібними ссавцями, різними покидьками, зокрема від китового промислу.
Середній поморник (S. pomarinus) по розмірах менше великого поморника, але крупніше інших видів. Важить 560-950 р. Фарбування або одноманітний темно-бура, або двоцвітна: верх темнобурий з більше темною шапочкою, низ білуватий. Хвіст із подовженої й своєрідно перекрученою середньою парою кермових. На польоті помітні білі дзеркальця, утворені підставами першорядних махових.
Розповсюджений в арктичній тундрі й по островах Північного Льодовитого океану в Європі, Азії й Північній Америці. Перелітний птах. Під час міграцій рухається головним чином уздовж океанічних узбереж, спускаючись до півдня до Японії й Каліфорнії на Тихому океані, до Центральної Америки й Африки на Атлантичному.
Гніздиться середній поморник у тундрі, поблизу морських узбереж або внутрішніх водойм. Гніздо звичайно міститься на купині і являє собою невелике поглиблення в ґрунті з вистилкой з лишайників, сухої трави, листів верби. Іноді яйця відкладаються просто на ґрунт. У кладці звичайно 2 яйця буруватого цвіту з темними плямами й пестринами, що відкладають у різних числах червня. Яйця відкладаються із проміжком в 48 годин.
Насиджують самець і самка протягом деяким менш місяця, починаючи з откладки першого яйця. При наближенні до гнізда ворога дуже завзято нападають на нього й проганяють. Пухові пташенята спостерігалися в липні, літні – у серпні. Молоді дуже незабаром починають вести самостійне життя. Є спостереження, що в роки низької чисельності лемінга цей птах не гніздиться.
У вересні — жовтні відбувається відліт.
Линька починається в серпні зі зміни дрібного оперення й закінчується в лютому — березні на зимівлях. Там же відбувається предбрачная линяння в лютому – квітні.
Середній поморник харчується різноманітними тваринами — рибою, безхребетними, лемінгами, дрібними птахами і їхніми яйцями, різними покидьками. Лемінгів він ковтає цілком, і в гнізд бувають запаси добутих звірків (до 10 і більше особин).
Велике місце в харчуванні цього виду займає їжа, що віднімає в чайок, крачек й інших птахів. Середній поморник уважно стежить за птахами, що пролітають, і якщо помітить у них у дзьобі видобуток, то переслідує їх доти, поки вони не випустять її із дзьоба. Нерідко він устигає схопити викинуту чайкою рибку, перш ніж вона впаде у воду.
Невелике значення в харчуванні поморника має й рослинна їжа.
Довгохвостий поморник (S. longicaudus) – самий дрібний з поморників, величиною приблизно з домашнього голуба. Вага його становить 260-390 р.
По фарбуванню в загальному подібний зі світлою формою попереднього виду, але з більше темною шапочкою кофейно-чорного цвіту. Легко відрізнимо від всіх інших поморників по дуже довгим середнім кермовим, які длиннее іншого пір’я хвоста майже на чверть метра. При плаванні свій довгий хвіст птах піднімає нагору, що надає їй своєрідний вид.
По звичках подібний з іншими поморниками, але, на відміну від них, нерідко «трясеться» у повітрі, як боривітер.
Розповсюджено довгохвостого поморника на арктичних островах й у тундрах східної й західної півкуль. Місцями заходить у лісотундру.
Перелітний птах. Зимує в Середземномор’я, у районі Японії, Чилі, Перу й Аргентини, переважно у відкритих частинах океану.
Прилітають поморники із зимівель на місця гніздування у весняний час — наприкінці травня або червні. Незабаром можна спостерігати їхні характерні ігри в повітрі, супроводжувані рвучкими кидками або блискавичним польотом, а також різноманітними лементами, найчастіше подібними із собачим тявканьем. Через якийсь час птаха приступають до гнездостроению. Гніздяться окремими парами, на значній відстані друг від друга, і лише місцями – колоніями.
Гнізда роблять на сухому ґрунті у вигляді ямки без усякої вистилки. У міру насиживания в гнізді з’являється вистилка з лишайників. Залежно від географічного положення місцевості відкладання яєць відбувається в різні числа червня й у першій половині липня. У кладці 2, іноді 1 або 3 яйця маслиновий або зеленувато-бурий кольори з рідкими темно-бурими пестринами, переважно на тупому кінці. Розміри яєць: 50-60 X Х37-42 мм.
Насиживание починається після откладки першого яйця, тому пташенята у виводку бувають разновозрастними. Насиджують обоє батька протягом 23 днів. Вільна від насиживания птах сторожить гніздо, сидячи де-небудь поблизу від нього на бугрі або купині. Старі птахи активно захищають кладку й пташенят.
Пташенята лупляться в різних числах липня й досить швидко ростуть. У тритижневому віці вони повністю оперяють, але ще задовго до цього вибираються із гнізда. У серпні молоді піднімаються на крило, і якщо харчові запаси в місцевості висохнули, то вже наприкінці серпня поморники летять.
Линяння, як й в інших поморників, протікає в основному на зимівлях.
Їжа довгохвостого поморника досить різноманітні: дрібна риба, гризуни, дрібні птахи й пташенята, комахи і їхні личинки, ракоподібні, молюски, хробаки, ягоди й покидьки. Навесні найбільше значення мають ягоди водяники, брусниці, мучниці, у гніздової період – гризуни (лемінги, полівки) і навіть пещення. У бідні гризунами роки поморники годуються переважно дрібними птахами – лапландськими подорожниками, куликами, їхніми пташенятами і яйцями. Восени перед відльотом велика питома вага в харчуванні займають ягоди.
Описуваний вид менше інших поморників користується їжею, віднятої в інших птахів, отже, більше залежить від видобутку, пійманої самим. Особливо значна ця залежність від мишевидних гризунів, і в першу чергу від лемінгів. У роки, бідні лемінгами, чисельність птахів різко скорочується, і гнізд у такі роки не спостерігається. Навпаки, при достатку лемінгів число поморників різко зростає й всі вони звичайно беруть участь у розмноженні.
Про потребі поморника в їжі можна судити по наступному прикладі: один птах з’їдає по 3—4 лемінг у день.
Короткохвостий поморник (S. parasiticus) трохи дрібніше середнього й крупніше довгохвостого. Величиною він приблизно з ворону, важить 380-630 р.
Як й у середнього поморника, зустрічаються особини зі світлим фарбуванням оперення й з темної. Світлі особини зі спинної сторони темно-бурі, із черевний білі, шапочка коричнево-чорна. Темні особини мають більш-менш однотонне буре фарбування, більше темну на голові.
Розповсюджений в Арктичній і Субарктической зонах північної півкулі, до півдня спускається місцями трохи далі, ніж довгохвостий поморник.
Перелітний птах. Зимує переважно в прибережних морях південної півкулі: у західних берегів Африки, від Флориди й Каліфорнії до Аргентини в Америці, у південно-східних берегів Австралії, у Нової Зеландії, у Перській затоці й в узбереж Пакистану. Зрідка зустрічається усередині материків.
По способі життя й звичкам має багато подібного з іншими поморниками.

* * *
До підродини чайок ставляться птахи великої й середньої величини, розміром від гусака до галки. Статура в чайок щільне, крила довгі, ноги помірної довжини. Хвіст прямосрезанний або злегка закруглений, і тільки як рідкісний виняток з виїмкою. Дзьоб сильний, із загнутим униз гачком надклювья, покритий суцільним роговим чохлом. Плавальні перетинки на ногах цільні. У фарбуванні переважає білий цвіт, лише на верхній стороні тіла спостерігається блакитнувато-сірий, а іноді світлий й аспідно-чорний. Самець і самка пофарбовані однаково, але відрізняються розмірами: перші крупніше других. Чайки – прекрасні літуни, більшу частину життя проводять у повітрі, виглядаючи видобуток. Вони добре плавають, але поринати не можуть.
Біла чайка (Pagophila eburnea) по величині небагато крупніше звичайної чайки. Це досить рухливий птах, легким і швидким польотом що нагадує крачек. По землі ходить добре, може навіть перебігати. Сідає на воду неохоче. Фарбування оперення дорослих чистобелая, молодих – біла з темними пестринами.
Населяє острова Північного Льодовитого океану в межах як Європи й Азії, так і Північної Америки. У СРСР зустрічається на Новій Землі, Землі Францаиосифа, островах Беннета, Геральда. У внегнездовое час кочує в межах Північного Льодовитого океану, тримаючись у море головним чином у краю пакових льодів.
Гніздиться біла чайка як на скелястих, так і на рівних, низинних берегах, часто колоніями. Прилітає до місць гніздування рано, у березні – квітні, але до розмноження приступає пізно.
Гніздо досить велике, грубо складене з водоростей, трави й мохів, із соломинами, друзками й пір’ям. У липні в гніздах з’являються яйця. Кладка з 2, рідше 1 або 3 яєць вохристо-маслиновий або буруватий кольори з темними плямами. Насиджує переважно самка протягом деяким менше місяця, починаючи з откладки першого яйця.
У серпні виклевиваются пташенята, одягнені білим пухом. Дорослі птахи енергійно захищають гніздо, нападають на прибульців, зачіпаючи при цьому людини лабетами. У вересні молоді піднімаються на крило. Наприкінці цього місяця й у жовтні чайки залишають гніздові місця й починають вести кочовий спосіб життя.
Повна, послебрачная линяння протікає в липні — серпні, часткова, предбрачная — у березні — квітні.
Харчування білої чайки своєрідно. Мабуть, в основному вона годується покидьками тюленьего й китобійного промислу, а також екскрементами моржів, тюленів, білого ведмедя. У зв’язку із цим, очевидно, поширення її присвячене до окраїн льодів. Уживає вона в їжу також дрібну рибу, різних безхребетних, нападає на пташенят.
Як рідкий вид, біла чайка заслуговує охорони.
Звичайна моевка (Rissa tridactyla) трохи крупніше звичайної чайки, важить 300—500 р. Фарбування голови, шиї, черевної сторони тіла й хвоста біла; спина й крила сірі, лише вершини їх чорні, без білих плям.

Поширена кругополярно. Гніздиться по скелястих морських узбережжях у високих широтах Європи, Азії й Північної Америки, спускаючись до півдня в межах північних частин Атлантичного й Тихого океанів.
Моевка — типовий океанічний птах, що живе на берегах тільки в період розмноження. Інший час проводить у море, відлітаючи на зиму в помірні частини названих океанів.
Навесні до місць гніздування моевки прибувають у березні, квітні й навіть травні, залежно від географічного положення місцевості й льодових умов. Спарювання відбувається через значний проміжок часу після прильоту, коли птаха займуть гніздові колонії. У цей час можна спостерігати характерні шлюбні ігри. Партнери стають друг перед іншому й те піднімають, то опускають, то витягають шию, широко розкривають дзьоб, кричать, змахуючи іноді при цьому крильми.
Гніздяться колоніями від декількох пар до багатьох десятків і навіть сотень, нерідко украплюючись на пташиних базарах у колонії чистикових. У гніздові колонії повертаються статевозрілі птахи, що досягли дворічного віку. Старі птахи рік у рік гніздяться або в тому самому гнізді, або на тім же карнизі.

Гнізда розташовуються на уступах скель. Будують нові гнізда або ремонтують старі як самці, так і самки. Споруджуються вони зі стебел трав’янистих рослин, лишайників, мохів і пір’я, іноді скріплюються мулом. Гнездостроение на Мурманськом узбережжя спостерігається в травні, на Землі Франца-Иосифа – у червні. Процес будівлі гнізда займає від 3 до 10 днів. Розміри гнізда: висота гнізда звичайно 15-20 див, іноді у вузьких щілинах до 100 див, діаметр лотка 25-30 див.
Як тільки гніздо побудоване, самка відкладає яйця. У повній кладці найчастіше буває 2 яйця, рідше 3 або 1. Фарбування варіює від охристого до зеленуватий або бурувато-маслиновий кольори з розкиданими по ньому темними плямами. Розміри яєць: 52-61×38-44 мм.
Насиджують обидва члени пари протягом 24—25 днів, очевидно, з першого яйця, тому що пташенята в гніздах бувають разновозрастними. Вільний птах годує що насиджує. Зміна птаха, що насиджує, відбувається через добу, бути може, навіть більше. У різних місцях пташенята з’являються в червні, липні, а на Новій Землі навіть у першій половині серпня.
На відміну від інших чайок розвиток пташеняти в моевки відбувається по полуптенцовому типі. Перші 6-7 днів пташеня лежить у гнізді, не піднімаючись на лапки. До цього часу в нього встановлюється терморегуляція (в інших чайок- на другий день від народження). До підняття на крило він не залишає гнізда. Весь період розвитку триває 33-37 днів, тобто довше, ніж у самих великих дійсних чайок. Молоді досягають ваги дорослих на 23-25-й день, але перед вильотом із гнізда вага їх падає.
У період з кінця липня до початку вересня з’являються літні молоді, а у вересні й жовтні вони разом зі старими відлітають із району гніздування до місць зимівель.
Як показали дані кільцювання, що гніздяться на Мурманськом узбережжя моевки на зиму мігрують на захід у Північну Атлантику й далі на південь до Франції, на захід — до Гренландії й Ньюфаундленду. Таким чином, частина птахів перетинає весь Атлантичний океан, переборюючи цю величезну відстань значною мірою вплав.
Міграції моевок, отже, носять океанічний характер і зв’язані як з наявністю вільних від льоду просторів, так і з кормовими умовами — місцями концентрації дрібної риби й безхребетних.
Основною їжею моевок служить дрібна риба; поїдають вони також ракоподібних, молюсків й у деякій кількості рослини — ягоди, злаки, водорості. Їжу підхоплюють із поверхні води або злегка поринаючи у воду з розльоту. Ягоди скльовують на землі, залітаючи в прибережні місцевості на сушу.
На островах у південній частині Берингового моря зустрічається близький родич попереднього виду — червононога говорушка, або червононога моевка (R. brevirostris). Вона дуже схожа на звичайну моевку, але поменше. Багато подібного має з нею й у способі життя.
Рожева чайка (Rhodostethia rosea) — маленька чайка з дуже слабким дзьобом і клиноподібним хвостом. Вага її становить 200-250 р. Фарбування оперення характерне: голова біла з рожевим відливом, спина сиза, черевна сторона розоватая або яскраво-рожева, на шиї чорне намисто.
На морі тримається переважно на льоді, у тундрі на водоймах нерідко плаває й навіть купається, поринаючи у воду.
Область поширення цієї чайки дуже обмежена. З вірогідністю на гнездовье знайдена в Східному Сибірі в низов’ях Колими, Алазеи й Індигірки.
Населяє прибережну мокру, більш-менш трав’янисту рівнинну тундру й подібний же рід ділянки лісотундри. На зиму летить у вільні від льодів ділянки Північного Льодовитого океану.
На місця гнездовий рожева чайка прилітає звичайно наприкінці травня або початку червня й селиться невеликими колоніями від декількох до 10—20 пар, іноді разом з полярної крачкой. Чудово, що, будучи звичайної протягом ряду років в одній місцевості, рожева чайка потім зникає на кілька років, міняючи місця гніздування, як це спостерігається й у деяких інших чайок.
Свої гнізда ця чайка розташовує на купинах у тундрі, особливо на островах по озерах. Споруджує вона їх із сухої трави, а вистилає сухими листами осоки, іноді верби й карликової берези. У гнізді звичайно буває сиро.
Відкладання яєць на Колимі відбувається в першій половині червня. У кладці 1-4, частіше 3 яйця темного зеленувато-маслинового цвіту із блідими цяточками.
Насиджують обоє батька протягом не набагато більше трьох тижнів. Наприкінці червня – початку липня з’являються пташенята, які в другій половині липня стають літними.
Линька починається наприкінці червня — початку липня. Як тільки птаха перелиняють й їхні пташенята здіймуться на крило, вони перекочовують на море. Тут вони ведуть чисто морський спосіб життя, мандруючи в різноманітних напрямках і харчуючись рибою й морськими безхребетними.
По характері харчування рожева чайка в основному комахоїдний птах. У гніздової період вона харчується жуками, двокрилими й іншими комахами, ними ж вигодовує й пташеняти. На прольоті навесні добуває різноманітних водних комах й інш безхребетних, іноді вживає рослини. На морських кочівлях годується дрібною рибою й ракоподібними.
Як птах древнього походження, що збереглася дотепер на вкрай обмеженій території, рожева чайка заслуговує всілякої охорони.
У високоарктических широтах обох півкуль зустрічається один із дрібних видів чайок — вилохвостая чайку (Хеша sabini), що має характерний вилоподібно вирізаний хвіст. По способі життя нагадує інших дрібних чайок і тільки лементом – крачек.
Більша морська чайка (Larus marinus) — одна з найбільш великих чайок, вага її становить 1300—2250 р. Вона досить тяжеловесна в польоті, голос голосний, басовитий, хоча в основному подібний з лементом інших великих чайок.
Фарбування оперення біла, за винятком аспідно-чорної спини й чорнуватих крил. На кінцях першорядн і другорядних махових є білі плями.
Поширено морську чайку в північній частині Атлантичного океану від Гренландії й Нової Шотландії до Лабрадору в Америці, в Ісландії, Скандинавії, Британії, Франції, Балтійськом море. У СРСР зустрічається на Мурманськом узбережжя й прилягаючі острови, на Канине, до сходу до Вайгача й, бути може, до дельти Печори.
З північних частин ареалу на зиму летить до півдня, досягаючи Середземного моря. У південних частинах робить лише незначні кочівлі.
Описуваний вид — чисто морський птах. Населяє скелясті морські узбережжя й тільки іноді берега озер. Поза гніздовим часом тримається на море біля узбереж, зрідка залітає на прісні внутрішні водойми.
Прилітає на гнездовья більша морська чайка порівняно рано: у Балтійськом море в березні, на півночі у квітні. З’являється парами, які в неї, повидимому, постійні. Гніздиться звичайно колоніями по нескольку десятків пар. Полова зрілість наступає на третьому році життя.
На початку травня спостерігаються шлюбні ігри й незабаром будівля гнізд. Останні розташовуються на скелях або плоскому бережу, часто у високій траві. Будуються вони з гілочок, трави, водоростей, вистелені звичайно пір’ям, іноді обкладені по краях камінчиками, уламками раковин і т.д. Розміри гнізда: діаметр гнізда 60-70 див, висота гнізда 15-20 див, діаметр лотка 20-25 див. Яйця в числі 2-5, найчастіше 3, відкладаються в травні – червні. Фарбування їх від серовато-охристой до маслиново-бурою з темними плямами. Розміри яєць: 67-83 X 50-56 мм.
Насиджують обоє батька протягом 26—30 днів, починаючи з откладки першого яйця. Тому пташенята лупляться неодночасно. Поява пташенят на Мурманськом узбережжя відбувається в другій половині червня й початку липня. Вигодовують їхній обоє батька починаючи із другого або третього дня після вилупления.
Годують їхньою напівперевареною відрижкою, що кладуть перед пташеням.
Розвиваються пташенята порівняно повільно. У тижневому віці в них з’являються пеньки, у віці 25 днів – перовой убрання, у якому зберігаються тільки залишки пуху. На крило пташенята піднімаються у віці близько 45 днів, але добре літати починають тільки приблизно у двомісячному віці. Але й після цього виведення тримаються разом до відльоту або откочевки. Весь період розмноження на Мурманськом узбережжя займає в загальному біля трьох місяців: із середини травня до середини серпня.
Осінній відліт у північних частинах ареалу відбувається в другій половині серпня — вересні, у південних — у листопаді.
Повна, послебрачная линька починається в червні й закінчується у вересні.
Більша морська чайка — всеїдний птах з великою схильністю до хижацтва. Харчується рибою, у тому числі досить великої, яйцями, пташенятами й дорослими птахами, що особливо живуть на пташиних базарах (кайри, моевки й ін.). Поїдає також лемінгів, падло й усякий рід покидьки, водних ракоподібних, морських їжаків й, нарешті, ягоди. Рибу сама чайка ловить неохоче, а звичайно збирає на місці рибних промислів. Риба, пташенята і яйця морських птахів служать головним кормом і для пташенят.
У гніздовий час годується в прибережній смузі моря й на берегах, в інший час — на море.
На морських узбережжях Далекого Сходу від Коряцького узбережжя Берингового моря до півдня до Північної Японії живе близький вид — тихоокеанська морська чайка (L. schistisagus), що деякі автори поєднують навіть в один вид з великою морською чайкою. Вона дрібніше останньої (вага 1200-1800 г), помітно світліше її, але в біології має багато подібного.
Клуша (L. fuscus) по фарбуванню оперення схожа на більшу морську чайку, але відрізняється від її більше темними крильми й особливо відносно дрібними розмірами: важить 560-1200 р.
Поширена клуша по морських узбережжях і великих озерах Ісландії, Фарерських островів, Великобританії, Бретані, Скандинавії, Фінляндії, Естонії, Карелії, на Онезькім і Ладожском озерах, на Білому морі й у Мурманськом краї. Перелітний птах. Зимує в Атлантичних берегів Південної Європи й Африки, в області Середземне й Чорного морів і більших озер Африки, на Червоному морі й у Перській затоці.
Гніздиться звичайно колоніями на берегах морів, озер і більших рік, як плоских, так і скелястих. Зимує в прибережних ділянках моря.
Клуша майже всеїдна, у приморській обстановці харчується переважно рибою. Поїдає також гризунів, дрібних птахів й їхнього яйця, хробаків і комах. Винищуванням шкідливих гризунів і комах на полях приносить користь.
Сріблиста чайка (L. argentatus) – одна з наших великих чайок. По величині вона небагато уступає лише великій морській чайці, бургомістрові й чорноголовому реготунові. Важить від 700 до 1800 р.
Як й інші чайки, пов’язана з водоймами. Добре плаває, лише небагато поринаючи у воду. У виняткових випадках поринає. Поле легкий, звичайно розміряний, з рідкими змахами крил, але при переслідуванні видобутку, отбирании її в інших птахів і бійках може бути дуже маневреним. Іноді ширяє, і досить подовгу, використовуючи повітряні потоки. По землі пересувається легко, тримаючи тулуб майже горизонтально, при необхідності швидко бігає. Кричить поразному: найчастіше, закидаючи голову, птах видає голосний регочучий звук, за який місцями її називають реготухою. Сильна, смілива, агресивна чайка з яскраво вираженими звичками хижака.
Як й у близьких родичей, оперення в цієї чайки біле, за винятком блакитнувато-сірої спини й крил; кінці останніх чорні, з білими верховими й предвершинними плямами.
Сріблиста чайка поширена дуже широко: у північних і помірних широтах східної й західної півкуль. Гніздиться в Європі й Азії від узбереж й островів Північного Льодовитого океану до Середземного моря, Малої Азії, Закавказзя, Ірану, Середньої Азії, Синьцзяна, Монголії, а також на Азорських, Канарських островах й островах Мадейри; в Америці – від островів Північного Льодовитого океану на південь до північних частин Британської Колумбії й звідси до області Великих озер.
У південних частинах ареалу живе оседло або робить невеликі кочівлі, у північних — перелетна. Зимує по берегах Балтійських, Північного морів, у берегів Великобританії, на Середземне, Чорному, Каспійське морях і південніше до північних районів Африки, Індії й Індокитаю; в Америці – до Мексики, Флориди й Антильські островів.
Селиться по великих ріках, особливо в їхніх низов’ях, морським й океанічним узбережжям, по прісних і солоних озерах, частіше рибним, але нерідко й у видаленні від останніх на кілька десятків кілометрів. Зимують перелітні птахи на морських узбережжях.
На місця гніздування сріблисті чайки прилітають рано, до розкриття водойм, коли з’являються перші таловини. На півдні нашої країни це спостерігається в березні, на півночі – у травні. Незабаром після прильоту вони приступають до будівлі гнізд. Гніздяться колониально й рідко одиночними парами. Чисельність колоній досить різноманітна, від декількох пар до декількох сотень пар. Характерно, що, на відміну від багатьох інших істинно колоніальних птахів, гнізда їх розташовуються в деякому віддаленні друг від друга, звичайно на відстані 3-5 і більше метрів.
У будівлі нового гнізда або ремонті старого бере участь як самець, так і самка. Весь цей процес займає приблизно три дні.
Залежно від географічного положення місцевості відкладання яєць відбувається в період від кінця квітня до початку червня. У повній кладці втримується від 1 до 4, частіше 3 яйця коричневого, коричнювато-маслинового, а іноді й блакитного цвіту з темними пестринами й плямами, що згущаються в тупого кінця. Розміри яєць: 65-81 X 41-54 мм. Яйця відкладаються із проміжком в 1-2, рідше 3 дні. Насиживание, у якому беруть участь обидва члени пари, починається з откладки першого яйця й триває 26-29 днів.
Протягом усього цього часу гніздо ні на хвилину не залишається порожнім, імовірно, через острах сусідів. птахи, Що Насиджують, поміняють один одного кілька разів у день. Під час насиживания птах перевертає яйця своєрідним рухом ніг і тулуба, не вдаючись до допомоги дзьоба.
Пташенята лупляться безпомічними, не харчуються й нерухомо лежать у гнізді, але вже на другий день із появою небезпеки вони залишають гніздо й ховаються поблизу в траві. Нормально ж вони залишають гнізда у віці 3-4 днів і тримаються поблизу їх виводками. При небезпеці біжать до води й спливають.
Уже із другого дня життя пташенята вимагають їжу в батьків. Останні годують їх отригнутим кормом, що дорослий птах тримає в дзьобі, а пташеня відриває невеликі шматочки й проковтують їх. Батьки ретельно охороняють гніздо, і проте бувають випадки, коли сусідні птахи поїдають пташенят.
Протягом приблизно 10 днів пташенята тримаються на суші, а потім поступово переміщаються на воду, де проводять більшу частину доби. У віці біля півтора місяців вони досягають ваги дорослих і починають потроху літати.
У липні — серпні молоді стають літними. Тижден-півтори після цього вони продовжують триматися виводками, але потім переходять до самостійного життя, збираючись на нічліг більшими групами. У цей час у них починаються кочівлі, які поступово подовжуються. Восени молоді чайки можуть бути зустрінуті за сотні кілометрів від місця гніздування. Незабаром починається відліт птахів, що у різних частинах ареалу падає в основному на вересень – жовтень.
Повна, послебрачная линька починається в червні й закінчується до жовтня.
Сріблиста чайка — всеїдний птах. Годується рибою, молюсками, крабами, иглокожими, дрібними гризунами, яйцями й пташенятами різних птахів, комахами, відходами рибних промислів, падлом, різними ягодами. Поселяючись поблизу від риборозплідників, на окраїнах пташиних базарів, в охотхозяйствах, вона може наносити деяку шкоду. Винищуванням мишевидних гризунів і шкідливих комах приносить більшу користь.
Сиза чайка (L. canus) по загальному вигляді й фарбуванню дуже схожа на сріблисту чайку, але майже вдвічі менше її: важить 315-600 р.
Поширена в північних частинах Європи, Азії й Північної Америки, але лише місцями заходить у тундру: на Мурманськом узбережжя, по більших північних ріках і на Анадирі. До півдня йде до Англії, ГДР і ФРН, Прибалтики, до середньої смуги СРСР, низов’їв Волги, Північного Казахстану, Прибайкалля, до сходу – до Охотського моря. Крім того, ізольоване гніздування відзначене для гірських озер Закавказзя й прилежащих частин Туреччини й Ірану.
Перелітна й птах, що кочує. Основні зимівлі розташовані на узбережжя Каспійського, Середземне морів, у Малій Азії, Китаєві і Японії, в Америці – до південної Каліфорнії.
Населяє більші ріки й озера, навіть болота, а також морські узбережжя.
Навесні сизі чайки прилітають у південні частини ареалу й на Мурманське узбережжя в березні й квітні, у низов’я північних рік — у травні й початку червня. Летять звичайно невеликими зграйками від 3-8 до 30-50 птахів.
Гніздяться як окремими парами, так і колоніями від 6—8 до 70 пар. Часто селяться разом з річковими чайками, чорними крачками, іноді з малими чайками. Гнізда влаштовують на скелях, острівцях, річкових косах, звичайно на піднесеннях, купинах серед води, наносах плавця, на очеретяних плотах і т.п.
Повні кладки, звичайно з 3 яєць, бувають у червні. Яйця маслиново-сірого цвіту із чорнуватими плямами. Розміри яєць: 51-61 X 38-43 мм. Відкладаються вони із проміжком в 1 1/2-2 дні. Насиджують обоє батька протягом 25-26 днів.

Вилупление пташеняти на Мурманськом узбережжя відбувається в другій половині червня — початку липня, у Казахстані — у травні — початку червня. пташенята, Що Вилупилися, залишаються в гнізді 3-5 днів, а потім тримаються поблизу. Вони дуже рухливі, від небезпеки рятуються втечею, ховаються в траві або біжать до води й спливають. Батьки дуже прив’язані до пташенят й енергійно їх захищають. Приблизно в місячному віці пташенята надягають перовой убрання й незабаром починають літати. Розвиток пташеняти від початку насиживания яйця до підйому на крило займає 57 – 60 днів.
У колоніях сизих чайок відзначається досить висока загибель яєць і пташеняти, головним чином від різних хижаків.
У серпні літні молоді разом з дорослими групуються в зграйки й починають вести кочовий спосіб життя. Поступово ці кочівлі переходять у відліт, що відбувається у вересні й жовтні.
Харчується сиза чайка різноманітними кормами— рибою, різними водними безхребетними, наземними комахами, мишевидними гризунами, ягодами.
Винищуванням шкідливих комах і гризунів приносить безсумнівну користь.
Більша полярна чайка, або бургомістр (L. hyperboreus), – великий птах, вага якої коливається від 1400 до 2500 р. Фарбування оперення біла з дуже блідою блакитнувато-сіруватою мантією й білими кінцями крил. На відміну від інших великих чайок крила світлі, без чорного цвіту.
Розповсюджено бургомістра у високих широтах Європи, Азії й Америки, де в більшості випадків живе на скелястих узбережжях материків й островів, рідше в приморських частинах тундри. На зиму откочевивает до півдня до крайки льодів і південніше, зрідка досягаючи берегів Середземного моря, Японії й Флориди.
Бургомістр чисто морський птах і далеко в тундру не залітає.
У місця гнездовий прилітає залежно від льодових умов у різних частинах ареалу в березні, квітні й травні. Незабаром після прильоту можна бачити, як птаха високо ширяють над гнездовьем й у сонячну погоду грають у повітрі. До будівлі гнізд приступають не відразу, а через деякий час.
Гнізда влаштовують на скелях, частіше в обривів, або на пологих берегах моря, рік, озер. Гніздяться одинаками або невеликими групами, але звичайно поблизу пташиних базарів або на їхній окраїні. Яйця й пташенята із цих базарів є основою харчування як для самих чайок, так і для їхніх пташенят.
Будують гнізда обоє батька. Сама будівля недбала і являє собою те ямку майже без вистилки, те купу мохів, злаків й інших сухих рослин із дрібним лотком. Кладка складається з 2-4, частіше 3 яєць, що варіюють по фарбуванню від серовато-охристой до блідою сірувато-бурою з темними пестринами. У різних частинах ареалу час кладки сильно коливається: від першої половини травня до першої половини липня. Яйця відкладаються із проміжком в 48 годин.
Насиджують обоє батька протягом 27—28 днів, починаючи з откладки першого яйця. Тому пташенята в гнізді бувають разновозрастние. Вигодовують їхній обидва члени пари. Повністю оперяють пташенята в серпні й у різні числа цього місяця піднімаються на крило. У вересні починається відліт, що триває й у жовтні.
Більша полярна чайка — енергійний хижак. Вона харчується яйцями, пташенятами й дорослими птахами дрібної й середньої величини як на пташиних базарах, так й у тундрі. Крім того, годується морськими викидами, залишками китобійного промислу, падлом, рибою, водними безхребетними, а також ягодами. Селячись поблизу від пташиних базарів і колоній гаги, являє серйозну загрозу для їхніх мешканців.
В арктичній частині Америки, у Гренландії й Ісландії гніздиться мала полярна чайка (L. glaucoides). По фарбуванню оперення дуже схожа на бургомістра, але відрізняється від нього відносно більше довгими крильми й помітно меншими розмірами.
В області Берингового моря в Північній Америці живе серокрилая чайку (L. glaucescens), що проникає до нас на східну частину Камчатки й Командорські острови. Дуже схожа на більшу полярну чайку, але темніше й розмірами менше.
Чорноголовий реготун (L. ichthyaetus) – одна з найбільш великих чайок й, безумовно, найкрасивіша. Вона легко отличима від інших чайок по бархатистій-чорній голові, чорним кінцям крил і більших розмірів (важить близько 2000 г). Поле розміряний, з повільними змахами крил; може ширяти.
Гніздиться цілком у межах Радянського Союзу: у басейнах Азовського, Каспійського й Аральського морів, по великих озерах і рікам Казахстану, на півдні Алтаю, у Південно-Західному Сибірі, на Балхашу, у Середній Азії. Перелітний птах. Зимує в східній частині Середземного моря й південніше, у Перській затоці й в Индостане.
Харчується чорноголовий реготун рибою, у степу полює на звірків, птахів і кобилок. Як сильний і великий хижак, може іноді заподіювати деяку шкоду поїданням риби. Однак, з огляду на загальну невелику чисельність цього птаха, її красу й щодо невеликий ареал, що цілком лежить у межах СРСР, варто взяти її під охорону.
У Центральній Азії зустрічається буроголовая чайку (L. brunnicephalus), що нагадує звичайну чайку, але крупніше останньої, із блідо-бурою головою й більше темними першорядними маховими. Гніздиться по озерах в альпійській зоні гір, на висоті приблизно від 3500 до 4000ж.
Звичайна, або озерна, чайку (L. ridibundus) – звичайна й майже всюди найбільш численна з наших чайок. По розмірах вона трохи дрібніше сизої чайки, важить 250-400 р. Статуру її струнке, поле легкий, маневрений, звичайно досить розміряний. Пофарбовано вона в білуваті тони знизу, сірувато-димчасті зверху, з темно-коричневою головою й чорними кінцями крил.
Озерна чайка широко поширена в середній частині Євразійського материка: від Ісландії й Великобританії на заході до Тихого океану й прилежащих островів на сході. На більшій частині ареалу це перелітний птах. Зимує в південних частинах ареалу й на територіях, що примикають до них, проникаючи до півдня до Азорських островів, Перської затоки, Индостана й Філіппін. Живе по різноманітних внутрішніх водоймах, на прольоті й зимівлях тримається також і по морських узбережжях.
Навесні озерні чайки прилітають рано, коли починають розкриватися водойми й ще не повністю зійде сніг. Залежно від географічного положення місцевості це спостерігається від кінця лютого до кінця квітня. Перший час після прильоту птаха кочують поблизу від гніздових місць і до пристрою гнізд приступають порівняно пізно, після спаду поталих вод.
У розмноженні беруть участь птаха у віці біля двох років і рідше в однорічному віці. Гніздяться колоніями, розмір яких досить різний, від деяких до декількох тисяч пар. Іноді колонії змішані з іншими видами чайок і крачек. Гніздовими місцями служать переважно стоячі й повільно поточні водойми – озера, болота, річкові заводі й протоки, оточені рослинністю або плавні, що мають. Колонії звичайно розташовуються на тих самих важкодоступних місцях – на плавнях, топких берегах і т.д.
У квітні — травні, а на півночі навіть на початку червня самка відкладає в гніздо 3, рідше 2 або 4 яйця грязно-зеленуватого цвіту із сірими й бурими плямами. Розміри яєць: 51-67 X 36-41 жж. Насиджують обидві птахи протягом 22 – 24 днів.
пташенята, Що Вилупилися, через 12-16 годин уже можуть стояти. Із цього ж часу, а іноді й через добу батьки починають їх годувати, а до цього вони існують за рахунок залишків желточного мішка. Годують дорослих пташенят 4-5 разів у день відрижкою, викидаючи її їм у рот. Уже у дводенному віці пташенята починають робити спроби скльовувати отригнутий перед ними корм.
Приблизно у віці 10 днів молоді чайки перебираються від гнізда в зарості густої рослинності, тримаючись при цьому виводком. «Чужого» пташеняти, що пробігає повз гніздо, а тим більше питающегося в нього залізти або приєднатися до виводка, стара чайка звичайно вбиває ударом дзьоба в голову. При цьому страждають як дрібні пуховички, так і великі, що майже оперилися пташенята. На території гніздової колонії чайок завжди можна зустріти трупи пташенят. У віці 18-20 днів пташенята починають бродити самостійно, і дорослі перестають ставитися вороже до «стороннього» молодим чайкам.
У пятинедельном віці молоді оперяють і починають літати, але зовсім літними стають у шестинедельном віці. У середній смузі в середині липня починають відлітати із гніздової колонії самці, днів через десять за ними ідуть самки, а на початку серпня й молоді. Період розмноження кінчається, і починаються послегнездовие кочівлі, що поступово переходять в осінній переліт. Останній протікає у вересні, затягуючись на півдні до зими.
Харчуються озерні чайки в основному тваринними кормами: водними й наземними комахами, мишевидними гризунами, рибами, жабами, дощовими хробаками. Риб чайки ловлять тільки з поверхні води, і головним чином хворих особин. Пташеняти вигодовують в основному комахами й дощовими хробаками. Корм збирають у найближчих околицях гніздової колонії й, як виключення, літають на багаті кормові вгіддя на відстань до 20 км від гнізд.
Виловлюючи шкідливих гризунів і комах, чайки приносять більшу користь сільському господарству.
Средиземноморская, або чорноголова, чайку (L. melanocephalus) у загальному подібна зі звичайною чайкою, але трохи крупніше, з помітно більше сильним дзьобом. Крім того, у шлюбному вбранні голова не темно-коричнева, а блестящечерная. Інша й фарбування махових – у дорослих першорядні махові білі, без темних вершин.
Зустрічається в Східне Середземномор’я від Греції й Добруджі до північного узбережжя Чорного моря й Малої Азії. Перелітний птах. Зимує на Чорному, Азовському й Середземнім морях, а також у Передній Азії.
Гніздиться колоніями по берегах солоних і прісних водойм, біля моря й на морських узбережжях. Узимку тримається в прибережних ділянках моря.
Харчуються чорноголові чайки як дрібною рибою й морськими безхребетними, так і наземними комахами, яких добувають на ріллях й у степу, летячи за кормом на відстань до 70—80 км від гнізд. Знищенням шкідливих для сільського господарства комах приносять більшу користь.
Мала чайка (L. minutus) – сама дрібна з наших чайок, важить 100-150 р. Від інших чайок відрізняється також і фарбуванням оперення. Спина, плечі й верхня сторона крил дуже світлого блакитнувато-сіруватого цвіту. Поперек крила й по задньому його краї білі смужки. Испод крила шиферно-серий. Інше оперення чисто-біле з рожевим нальотом.
Поширено малу чайку від островів Великобританії на заході майже до Охотського моря на сході, але далеко не повсюдно. Вона гніздиться в помірних частинах Європи, потім після деякої перерви – у північній половині Казахстану й у значній частині Західного Сибіру. Потім знову відсутній і з’являється на гнездовье в Прибайкалля, у басейні верхньої й середньої Лени, у Східній Монголії й далі на схід майже до Охотського моря. Крім цих трьох більших ділянок, вона зустрічається місцями зовсім малюсінькими острівцями, отсутствуя на величезних просторах.
Майже всюди — перелітний птах. Основні зимівлі лежать на заході – в області Середземне й Чорного морів. У меншій кількості зимує також по берегах Балтійського й Північного морів, в островів Великобританії, на півдні Каспію, у Японії й Південному Китаєві.
Селиться на заболочених ділянках озер і болотах з вікнами води. Поза гніздовим часом тримається як на прісних водоймах, так і на морському узбережжі.
Прилітає мала чайка пізніше більшості інших чайок і крачек, з кінця березня до середини травня. Приступає до розмноження здебільшого на третьому році життя. Гніздиться колоніями від декількох пар до 50 і навіть декількох сотень пар, часто разом з білокрилої крачкой. Гнізда розташовуються на відкритому солончаку, серед осоки й очерету, на купинах, очеретяних настилах і т.д. Гніздо являє собою або невеликою ямкою з убогої вистилкой иэ сухих травинок, або ж порівняно більшу будівлю із сухих стебел і листів водяних рослин. Розміри гнізда: діаметр гнізда 17-30 див, іноді до 55 див, діаметр лотка 10-12 див, глибина лотка 3, 5 див. Гніздо будують обидва члени пари.
Наприкінці травня — першій половині червня можна виявити повні кладки.
У кладці частіше буває 3 оливковозелених яйця з пестринами. Розміри яєць: 39-42 х 29-31 мм. Насиджують обоє батька протягом 23 днів, починаючи з откладки першого яйця. У віці 21-24 днів молоді піднімаються на крило й разом з родителями залишають місця гнездовий.
Наприкінці липня й не пізніше початку серпня в дорослих відбувається линька й починається поступовий відліт.
Малі чайки харчуються переважно комахами, яких ловлять на лету, як ластівки, полюючи звичайно над водою. Іноді вони збирають їх з води або ловлять дрібних рачків на мілководдях. На зимівлях у кормовому раціоні помітне місце займає дрібна риба.
У внутрішніх областях Північного Китаю зустрічається китайська мала чайка (L. saundersi). Вона трохи крупніше попереднього виду, із сильним коротким чорним дзьобом. Селиться в основному по ріках і тільки залітає до моря.
Морський голубок, або тонкоклювая чайку (L. genei), по величині й фарбуванню дуже схожий на звичайну чайку, але відрізняється від її відсутністю темної шапочки, блідим фарбуванням мантії, рожевим відтінком оперення черевної сторони й більше довгим тонким дзьобом.
Розповсюджений від західних узбереж Чорного моря й Малої Азії до сходу до Східного Ірану, Белуджистана, Пакистану. У СРСР населяє узбережжя Чорного, Азовського, Каспійське морів і деякі озера Казахстану.
Частково осіла, частково перелітна й птах, що кочує. Зимує в Северозападной Африці, Середземномор’я, на Мекранском узбережжя й Південний Каспій.
Гніздиться переважно на морських узбережжях і на великих солоних і солонуватих озерах усередині материка. Селиться колоніями, іноді по многу сотень особин разом, розташовуючи гнізда винятково на островах і рідше на топких узбережжях.
Харчується тонкоклювая чайку переважно дрібною рибою й різними безхребетними, як водними, так і сухопутними. У гніздової період у значній кількості ловить різних сухопутних комах, переважно саранових, за яких літає далеко в степ.

* * *
Для крачек характерні дрібні розміри, дуже довгі й вузькі крила, виїмчастий або глибоко вирізаний хвіст, довгий і прямій дзьоб. Ноги в них дуже короткі, перетинки між пальцями більш-менш вирізані. З біологічних рис характерна манера добувати корм різкими кидками у воду, коли птах вся або частково поринає у воду.
Чорна крачка (Chlidonias nigra) — одна з найбільш дрібних наших крачек: важить 50—70 р. Навесні й улітку її легко відрізнити за темно-сірим фарбуванням, що переходить на голові й нижній частині тіла в чорну (тільки подхвостье біле). Поле в неї легкий, витончений, при необхідності досить швидкий. Розшукуючи корм, літає низько над водою, трохи опустивши дзьоб. Помітивши що-небудь у воді, тріпотить на місці й зі складеними крильми кидається у воду. По землі ходить погано й тільки на невелику відстань.
Поширена в центральних і південних частинах Європи, у Західному Сибірі на схід до Минусинских степів, у Малій, Середній і частково Передній Азії, а також у Північній Америці. Усюди перелітний птах. Зимує в тропічній Африці й Південній Америці.
Селиться на болотистих просторах, що заросли водною рослинністю озерах і тихих річкових заводях, старицах, лиманах й в інших подібних місцях.
Навесні чорна крачка прилітає досить пізно, на півдні — наприкінці квітня — першій половині травня, у середній смузі — у другій половині травня. птахи, Що Прилетіли, до пристрою гнізд приступають не відразу, а через 10-20 днів після прильоту, коли трохи спаде вода й небагато підростуть очерети й очерети. Місця гнездовий вони вибирають переважно по сусідству з великими сирими луговими прострапствами, що представляють привільні місця для добування корму.
Чорні крачки гніздяться більшими колоніями, часто разом з білокрилими крачками й по сусідству з іншими видами болотних птахів. Гнізда розташовують близько одне від іншого, часто на ледь видатних з води купинах, на кущах трави або ж на плаваючих острівцях відмерлого очерету й осоки. Такі плаваючі гнізда характерні для всіх болотних крачек.
Гніздо являє собою купу уламків стебел і листів очерету й інших водяних рослин. Значна частина такого гнізда занурена у воду; верхня частина, що піднімається над водою, його настільки незначна, що лоточек майже завжди буває сирим. Розміри гнізда: діаметр гнізда 11-18 див, висота гнізда 3-5 див, діаметр лотка 5-6 див, глибина лотка 2-2, 5 див.
Залежно від строків повіддя, особливостей розвитку водної рослинності й інших умов початок гніздування навіть в одній місцевості буває неодночасним. Але в середньому воно падає на період із середини травня по кінець червня. Кладка складається, як правило, з 3 яєць, пофарбованих у маслиновий, вохристо-білуватий або буровато-охристий цвіт із сіруватими й бурувато-чорними плямами. Розміри яєць: 33-35 X 24-25 мм.
Насиджують обоє батька, але переважно самка, протягом 14— 17 днів.
Що вилупилися й ледь обсохлі пташенята здатні плавати й бігати, але довгий час (тижня дві) залишаються в гнізді, залишаючи його тільки при небезпеці. У гнізда крачки дуже неспокійні й люто нападають на будь-якого ворога. Пташенята стають літними у віці 20-25 днів. Після цього молоді починають кочувати разом зі старими, а пізніше відокремлюються й починають вести самостійний спосіб життя.
Літні кочівлі крачек поступово переходять в осінній відліт, що протікає наприкінці серпня — першій половині вересня.
Чорні крачки харчуються головним чином водними й околоводними безхребетними — бабками, бокоплавами, п’явками, жуками, прямокрилими, метеликами, мухами. Уживають у їжу також жабенят, пуголовків, дрібних риб. Винищуванням шкідливих для сільського господарства комах приносять користь.
Крім описаного виду, до роду болотних крачек (Chlidonias) ставляться белощекая й білокрила крачки.
Белощекая крачка (Ch. hybrida) схожа на чорну, але покрупнее (важить близько 80 г) і з більше довгими крильми. Відрізняється й по фарбуванню оперення: щоки й горло білі, що добре виділяються серед іншого темного оперення.
Це птах переважно тропіків і субтропіків, що лише небагато заходить у країни помірного пояса. Поширена в Африці, Південній Азії, Австралії і Європі. У СРСР зустрічається на Україні, у Середнім і Нижнім Поволжі, у Казахстані й Східній Азії. У північних частинах ареалу перелетна. Зимує в Африці.
Білокрила крачка (Ch. leucoptera) по розмірах приблизно із чорну крачку (важить 60-75 г), але відрізняється ясно-сірими крильми й білим хвостом. Поширена в південно-східних частинах Європи, у Малій і Передній Азії, у Західному Сибірі й північних частинах Казахстану; у Середньому Сибірі відсутній і далі знову з’являється в Забайкалье, Монголії, Примор’я й Маньчжурії. Перелітний птах. Основні зимівлі лежать у Південній Африці й Південно-Східній Азії.
По звичках і способу життя обоє ці виду мають багато подібного із чорної крачкой.
Чеграва (Hydroprogne tschegrava) — сама велика із крачек, розмірами крупніше сизої чайки, важить 500—700 р. Легко отличима від всіх наших чайок і крачек по чорній шапочці на голові, вирізаному хвосту, характерному для крачек польоту, манері «трястися» у повітрі на одному місці й по добре видному червоному дзьобі.
Поширена чеграва у всіх частинах світла, за винятком Південної Америки, але всюди спорадично, плямами. У СРСР зустрічається на узбережжях Балтійського, Чорного, Азовського, Каспійського й Аральського морів, на великих озерах Казахстану й Південного Сибіру, на схід до Зайсана, а також у Примор’я й Приамур’я. У нас перелітний птах. Зимує в основному в Африці й Индостане.
Гніздиться на піщаному або гальковому морському узбережжях, по островах і берегам озер, нерідко колоніями до декількох десятків пар. Прилітає у квітні, уже розбившись на пари, але тільки наприкінці травня або початку червня можна знайти кладку, що складається з 1-3 яєць. Гніздо у вигляді маленької ямки з убогої вистилкой із сухих стеблинок трав. Насиджують обидва члени пари протягом 22-25 днів, починаючи з откладки першого яйця. У пятинедельном віці пташенята стають літними. Відліт крачек відбувається у вересні.
Чеграви харчуються переважно дрібною рибою, а також водними й сухопутними безхребетними — десятиногими раками, сараною, іноді поїдають яйця й пташенят.
Чайконосая крачка (Gelochelidon nilotica) по фарбуванню оперення подібна із чегравой, але дрібніше її: важить близько 200 р.
Зустрічається у всіх частинах світла, але спорадично. У СРСР гніздиться колоніями на узбережжях морів і внутрішніх водойм у південних частинах країни до сходу до Забайкалья.
Харчується головним чином сухопутними комахами й дрібними хребетними тваринами — ящірками, гризунами, у незначній кількості поїдає рибу. Для добування їжі іноді летить далеко від води, відрізняючись щодо цього від інших крачек і нагадуючи чайок. Винищуванням шкідливих комах і гризунів приносить користь.
По морських узбережжях Середньої й Південної Європи (від Англії до Чорного й Каспійського морів), Північної Африки, південної частини Північної Америки й Вест-Індії селиться пестроносая крачка (Sterna sandvicensis). По розмірах вона перевершує інших наших крачек і значно уступає лише чеграве. Важить 180-310 р. Від інших наших крачек відрізняється наявністю чуба на потилиці й різко двоцвітним дзьобом – чорним з жовтою вершиною. Гніздиться колоніями. Харчується головним чином рибою, а також морськими хробаками, молюсками, рідше комахами. Як одна з найкрасивіших і рідких у нас крачек, заслуговує всілякої охорони.
Звичайна, або річкова, крачка (S. hirundo) – середніх розмірів крачка, важить 100-175 р. По загальному вигляді й фарбуванню оперення легко отличима від інших крачек. Крила в неї дуже довгий і вузькі, хвіст глибоко вирізаний. У шлюбному вбранні вона зверху світло-сиза, знизу біла, шапочка на голові чорна. Дзьоб червоний із чорною вершиною.
Літає ця крачка легко й невтомно, нерідко зупиняється й, часто тріпотячи крильми, як би повисає в повітрі, виглядаючи видобуток. Останню бере з води, куди кидається зі складеними крильми з розльоту. При цьому вона поринає у воду, іноді залишаючись під нею до однієї секунди. По землі ходить мало й неохоче, у жарку пору іноді плаває.
Поширено річкова крачка в Європі, за винятком Крайньої Півночі, у значній частині Сибіру, у Малій, Передній, Середній Азії, частково в Центральній Азії й Монголії, а також у Північній Африці й у східних частинах Північної Америки. Це перелітний птах. Зимує в Африці, Индостане й Південній Америці. Селиться по ріках, озерам і морським узбережжям, віддаючи перевагу піщаним, галечниковим і солончаковим берегам з убогою рослинністю.
Звичайні крачки прилітають порівняно пізно, у квітні — травні, коли закінчиться льодохід. Незабаром після прильоту в них відбуваються шлюбні ігри й розбивка на пари. У цей час можна спостерігати, як один із птахів літає з рибкою або іншим видобутком у дзьобі в супроводі свого партнера. Іноді обидві птахи піднімаються високо в повітря, а потім планують униз. Часто птаха токуют на землі, піднімаючи при цьому хвіст і те піднімаючи, те опускаючи голову.
Полова зрілість наступає у віці біля року, але молоді приступають до розмноження трохи пізніше старих.
Річкові крачки іноді гніздяться поодиноко, але частіше колоніями, що нараховують від декількох пар до декількох тисяч пар. Колонії іноді бувають змішаними з іншими крачками й куликами. Гнізда розташовуються звичайно на піску або серед гальки відкрито. Вони являють собою ямки з убогою підстилкою із травинок або зовсім без її. На мокрому ґрунті або на очеретяних настилах гніздо споруджується з торішньої трави. Діаметр лотка гнізда 8-10 див.
У травні — червні в гніздах з’являються кладки з 2—3, іноді 4 яєць буроватосерой фарбування з темними плямами й цяточками. Розміри яєць: 38-50 X 29- 32 мм. Насиджують обидві птахи протягом 20-22 днів, починаючи з откладки першого яйця. Батьки дуже активно захищають гніздо й запекло нападають на ворога, особливо самка. Самець же більше піклується про доставку пташенятам їжі, що складається з риби, водних безхребетних, у тому числі комах.
Пташенята ростуть порівняно швидко. Тільки що що вилупилися пташенята важать 14-15 м, п’ятиденні – 38 м, десятиденні – 87 р. Уже дводенні пташенята вибираються із гнізда, але повертаються назад, і батьки їх годують у гнізді. Дуже рано молоді крачки починають плавати. У віці 24 днів вони стають літними.
Незабаром після цього починаються кочівлі в пошуках їжі, під час яких крачки летять іноді далеко від берегів на сушу. Кочівлі поступово переходять в осінній відліт, що у північних частинах ареалу спостерігається у вересні, у південних – не пізніше жовтня.
Річкова крачка линяє два рази в році. Послебрачная, осіннє линяння починається наприкінці липня – початку серпня й закінчуються на зимівлях, іноді тільки в січні – лютому. Предбрачная линяння протікає цілком на зимівлях, в у лютому – березні.
Харчується річкова крачка винятково тваринною їжею. Основу її становить дрібна, непромислова риба. У значній кількості вживаються комахи – жуки, бабки, мухи, кобилки, сарана. Поїдаються також ракоподібні й хробаки. У місцях масового розмноження сарани крачки можуть приносити істотну користь.
Полярна, або довгохвоста, крачка (S. paradisaea) по загальному вигляді й фарбуванню оперення дуже схожа на звичайну крачку, але подрібніше (важить 90-120 г), дзьоб у неї тонше й стрункіше, одноколірного червоного фарбування. Лабети маленькі, ноги короткі, яскраво-червоного кольори. Хвіст дуже довгий. У рухах изящнее звичайної крачки, стосовно інших птахів більше миролюбна, але на людину нападає в гнізда більш запекло.
Поширено ця крачка кругополярно. Гніздиться в тундрах, на узбережжях й островах Північного Льодовитого океану Старого й Нового Світла, проникаючи до півдня в Атлантичному океані до Нідерландів, у Тихому – до Командорських островів, по Обі до Сургута, по Лені до Якутська. Живе головним чином по морських узбережжях і значно рідше в глибині тундри в прісних водойм.
Будучи перелітним птахом, полярна крачка чудова своїми дивно далекими й своєрідними сезонними міграціями. Зимує вона в берегів Антарктиди. Щоб потрапити на зимівлі, сибірські і європейські крачки летять уздовж берегів Євразії на захід і далі уздовж узбереж Атлантичного океану спускаються до півдня. Пролітні шляхи американських крачек проходять як по західним, так і по східних узбережжях Північної й Південної Америки. Восточносибирские крачки спочатку облітають із півночі Євразію й тільки потім спускаються до півдня. Таким чином, деякі полярні крачки щорічно проробляють колосальні дугоподібні маршрути в 20 і навіть 30 тисяч кілометрів до зимівель.
По способі життя полярна крачка має багато подібного зі звичайної крачкой.
У північно-західних частинах Тихого океану зустрічається алеутська крачка (S. aleutica), по розмірах і зовнішньому вигляді схожа на звичайну крачку.
Мала крачка (S. albifrons) – сама маленька із крачек, величиною зі стрижа або шпака. Важить 40-50 р. По фарбуванню оперення схожа на річкову крачку, але відрізняється від її білим чолом і жовтим дзьобом. Поле в неї швидкий і більше легкий, чим в інших крачек. Їжу добуває переважно поринаючи у воду з розльоту.
Поширена майже у всіх частинах світла, за винятком Південної Америки.
У СРСР зустрічається від середньої смуги Європейської частини країни по Південно-Західному Сибіру до Барнаула, Зайсана; гніздиться в Середній Азії, у Примор’ї й Приамур’ї. У Середньому Сибірі відсутній. У Європі й помірних частинах Азії – перелітний птах, південніше оседла. Зимує в Африці й Индостане. Селиться головним чином на більших ріках, озерах і морських узбережжях.
Харчується мала крачка дрібною рибою й у меншій мері безхребетними: водними й сухопутними комахами, ракоподібними, молюсками.
Біла крачка (Gygis alba) — середньої величини крачка з м’яким, серебристобелим оперенням, жовтими ногами й темно-блакитним дзьобом. Населяє вона берега островів теплих частин Атлантичного, Тихого й Індійського океанів, не виходячи, як правило, за межі тропіків.
На відміну від інших своїх родичів біла крачка гніздиться в лісі, сідає на дерева, спритно літає між ними, чудово виділяючись яскраво-білим фарбуванням на темно-зеленому тлі лісу. Своє гніздо з єдиним жовтуватим яйцем, покритим темними цяточками, вона влаштовує на галузях дерев. Пташеняти вигодовують обидва члени пари переважно дрібною рибою. Молоді залишаються в гніздах доти, поки не навчаться перепурхувати.
Дурна крачка (Anous stolidus) по величині трохи крупніше річковий крачки. Пофарбована в темно-бурий цвіт, за винятком сіро-білого верху голови. Від інших крачек відрізняється широкими крильми, довгим хвостом і нерівним, ледачим польотом. Плаває вона добре й красиво й ловить видобуток плаваючи.
Поширено дурна крачка в теплих широтах Атлантичного й Тихого океанів, охоплюючи й узбережжя Австралії.
Гнізда влаштовує на кущах і низьких деревах, а місцями й на землі. Пташеняти вигодовує дрібною рибою, принесеної в дзьобі. Дорослі птахи вживають у їжу також і плоди.

* * *
В водорезов тіло витягнуте, шия довга, голова маленька, крила дуже довгі, хвіст середньої довжини й роздвоєний. Особливо чудовий вузький, високий і довгий дзьоб, нижня частина якого в дорослих птахів далеко видається за верхню. Ноги довгі, але тонкі й слабкі, між передніми пальцями глибоко вирізані плавальні перетинки. Літають легко й подовгу, але плавають неохоче, тільки у випадку гострої потреби.
Африканський водорез (Rynchops flavirostris) по величині небагато крупніше звичайної чайки, але завдяки довгим крилам здається більшим.
У нього пір’я нижніх частин тіла, чола, особи, хвоста, а також кінці більших кроющих крила білі, інше оперення чорно-буре. Дзьоб оранжево-жовтий, ноги червоні. Розповсюджений в екваторіальній Африці, населяючи низов’я рік і морські узбережжя.
По способі життя це нічний птах. Удень вона звичайно лежить на піщаній обмілині плашмя на череві, рідше нерухомо коштує. Пожвавлюється лише з настанням сутінків, коли в співтоваристві декількох (4-5) птахів відправляється на полювання. Роблячи повільні й безшумні змахи крильми, сковзає вона над самою поверхнею води, час від часу занурюючи на цілі хвилини нижню половинку дзьоба й борознячи в такий спосіб воду. При цьому вона схоплює плаваючих на поверхні комах, що становлять її головну їжу.
Гніздиться африканський водорез більшими колоніями на піщаних берегах. Гніздо – проста ямка, у якій міститься від 3 до 5 білуватих або жовтуватих яєць із темними цяточками. Насиджує одна самка, але самець допомагає їй у вигодовуванні пташенят.
У Південній Америці й частково на півдні Північної Америки зустрічається американський чорний водорез (R. nigra). Населяє ріки й морські узбережжя. Харчується водними комахами, рибою й молюсками.
У тропічних частинах Південної Азії водиться індійський водорез (R. albicollis), обитаюпщй тільки по ріках.