СІМЕЙСТВО ЗОБАТИЕ БІГУНКИ (THINOCORIDAE)

Представники цього сімейства зовні зовсім не схожі на куликів. Деякі орнітологи виділяють їх навіть у самостійний загін. У цьому сімействі всього 4 види, що має розміри від маленького зуйка до сірої куріпки. Тулуб у цих птахів щільне, ноги й пальці короткі, крила довгі, хвіст короткий і закруглений. Дзьоб короткий, сильний.
Зобатие бігунки — жителі холодних, сухих і марних напівпустель Південної Америки. На півдні материка вони живуть на невеликих висотах і навіть на рівні моря, але чим далі до півночі й, отже, ближче до екватора, тим вище вони піднімаються в гори, і в Еквадорі, наприклад, вони властиві високогірної області, тобто гніздяться вище 3000-3500 м.
У найбільш суворих умовах верхнього кам’янистого пояса, що примикає до зони вічного снігу й льоду, живе гірський зобатий бігунок (Attagis gayi). Саме саме він має розміри приблизно із сіру куріпку й нагадує куріпок по розцвіченню оперення. Ч. Дарвін у свій час сказав, що цей вид в Андах екологічно заміняє тундреную куріпку, який, як відомо, у Південній Америці немає.
Зобатие бігунки роду Thinocorus поширені на гнездовье трохи нижче попереднього виду — у трав’янистому поясі гір. Вони широко поширені в посушливій частині помірної зони Південної Америки. Умови, у яких гніздяться ці птахи, дуже суворі. Так, малюсінький зобатий бігунок (Th. rumicivorus), що живе на материку від Еквадору й Болівії на південь до Вогненної Землі й Фолклендських (Мальвинских) островів, гніздиться на пустельних, галечно-щебнистих, злегка горбистих плоскогір’ях. Убога трава росте там далеко віддалений друг від друга твердими пучками. Постійно дують сильні вітри, що піднімають хмари піску й пилу, дуже великі добові коливання температури. У некоторих.місцях Південного Чилі, удалині від водних джерел, це єдиний вид птицг який може там гніздитися.
Гніздо цього бігунка — проста ямка в ґрунті, у якій відкладається 3—4 яйця. Залишаючи гніздо, щоб покормитися, птах засинає яйця настільки глибоко, що на очах залишаються лише їхні верхівки.
По окончации періоду розмноження малюсінькі зобатие бігунки зграйками переміщаються в більше родючі землі, але й там дотримуються головним чином відкритих ландшафтів з кам’янистим і піщаним ґрунтом.
Годується цей вид, як і всі інші зобатие бігунки, рослинною їжею: вегетативними частинами рослин, суцвіттями, насіннями, зрідка комахами.
Розцвічення цього виду така: спинна сторона світло-бура із чорнуватими облямівками пір’я, на білому тлі шиї й зоба є велике з нерівними краями чорна пляма. Розміри приблизно з малого зуйка, дзьоб короткий, усього 10 мм довжини.