СІМЕЙСТВО АВДОТКИ (BURHINIDAE)

Авдотки мають ряд ознак, що зближають їх з журавлеобразними птахами, а точніше, із дрохвами. Тому в ряді новітніх книг по орнітології авдотки розглядаються іноді не в загоні куликів, а в «укрупненому» загоні журавлеобразних. Ці птахи мають велику голову, більші очі й довгі трипалі ноги. Тримаються вони в сухих місцях, нерідко в пустелях, але недалеко від води. У сімействі 11 видів, розповсюджених в Африці, у Європі, у Південній і Південно-Західній Азії. Два види населяють північні частини неотропической області.
Авдотка (Burhinus oedicnemus) завбільшки з голуба (довжина крила 23— 25 див), піщано-сірого цвіту, з темними поздовжніми смужками. Як й у всіх представників сімейства, у неї більші ноги, відносно більша голова й порівняно короткий, але сильний дзьоб. Поширена авдотка в південних частинах Європи, у Північній Африці, у Південно-Західній Азії на схід до Бірми й Цейлону. У Радянському Союзі вона гніздиться в степовій частині країни й у Середній Азії, на схід до Зайсана. У СРСР авдотка, за рідкісним винятком, перелітний птах, що відлітає в Південну Аравію й Східну Африку.

У Середній Азії цей птах живе в жарких рівнинах, не уникає й саксаульників. У Європі цей птах населяє переважно різні пустища, а такжо картопляні й бурячні плантації.
Відразу після прильоту, що буває звичайно у квітні, авдотки сповіщають .про свою появу мелодійним, далеко чутним лементом. Дійсного гнізда вони не роблять, а відкладають яйця прямо на голий ґрунт або в невелику ямку на піску. Раз обравши собі місце для гніздування, птах повертається на нього й у наступні роки. У кладці буває 2, зрідка 3 яйця. Яйця мають різноманітну форму, іноді вони нагадують качині яйця, іноді мають звичайну форму яєць куликів. Загальний тон їх піскові-піскову-піскове-піскова-жовтувато-бурувато-пісковий із цятками
( .
Насиджує, видимо, тільки самка, насиживание починається після откладки другого яйця. Тривалість насиживания дорівнює 26 дням. У Західній Європі звичайні 2 кладки, у СРСР хащі одна.
Годується авдотка головним чином комахами, переважно жуками, прямокрилими, їсть також хробаків, рептилій і дрібних гризунів.